sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: talibani

9 articole
Internațional

Ferestrele spre femei, interzise în Afganistan

Ferestrele spre femei, interzise în Afganistan. Liderul suprem al talibanilor a emis un ordin care interzice construirea ferestrelor ce ar permite vizualizarea spațiilor private unde locuiesc femei afgane. Conform acestuia, astfel de ferestre pot conduce la "obscenitate", potrivit unui comunicat oficial transmis de purtătorul de cuvânt al guvernului taliban, Zabihullah Mujahid. Ferestrele spre femei, interzise în Afganistan Conform decretului, clădirile nou-construite nu vor putea include ferestre prin care să fie vizibile curțile, bucătăriile sau fântânile din vecinătate, locuri frecvent utilizate de femei. Citește și: EXCLUSIV Procurorii și judecătorii, furioși pentru că guvernul Ciolacu II le taie masiv din uriașele diurne de detașare. Secretarul general CSM: diurnă de 135.000 lei, net Autoritățile locale vor avea sarcina de a verifica respectarea acestor norme pe șantierele de construcții. Proprietarii obligați să obtureze ferestrele existente Pentru clădirile deja construite, proprietarii sunt obligați să astupe ferestrele care dau spre spațiile private ale vecinilor. De asemenea, aceștia pot ridica ziduri pentru a asigura intimitatea și a preveni "neplăcerile cauzate vecinilor". "Apartheid de gen" De la revenirea la putere a talibanilor în august 2021, femeile afgane au fost progresiv eliminate din spațiul public. Ele nu pot studia mai mult de școala primară, nu au acces la parcuri, săli de sport sau saloane de înfrumusețare și nu pot ieși din casă fără văl. În plus, o lege recentă le interzice să cânte sau să recite poezii. ONU a catalogat aceste măsuri drept un "apartheid de gen", subliniind faptul că restricțiile impuse femeilor afgane contravin drepturilor fundamentale. Totodată, unele posturi de radio și televiziune locale au încetat să difuzeze voci feminine, sub presiunea regimului taliban. Aplicarea rigidă a legii islamice Talibanii justifică aceste măsuri ca fiind parte a unei interpretări ultra-rigoriste a legii islamice, însă ele atrag critici internaționale severe și accentuează izolarea socială a femeilor afgane. Ordinul privind ferestrele reprezintă doar o nouă etapă a restricțiilor, care îngrădesc și mai mult drepturile femeilor în Afganistan.

Ferestrele spre femei, interzise în Afganistan (sursa: X/Visegrád 24)
Rusia pregătește recunoașterea talibanilor printr-o lege (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Rusia pregătește recunoașterea talibanilor printr-o lege

Rusia pregătește recunoașterea talibanilor printr-o lege. Un grup de deputați ruși a depus luni în Duma de Stat un proiect de lege care deschide posibilitatea recunoașterii mișcării talibane de către Kremlin. Rusia pregătește recunoașterea talibanilor printr-o lege Proiectul propune un mecanism juridic prin care interdicțiile asupra unor organizații considerate teroriste, precum talibanii, să poată fi ridicate. Citește și: E momentul să ne panicăm: șansele lui Călin Georgescu de a deveni președinte sunt, azi, enorme din cauza degringoladei din PSD și PNL Conform proiectului, interdicția poate fi anulată în urma unei decizii judecătorești, bazată pe recomandarea procuraturii generale. Condiția principală este ca organizația respectivă să renunțe la acțiuni, susținerea sau justificarea terorismului. "Legea se va aplica tuturor grupărilor teroriste, fără excepție, în legătură cu care apare necesitatea încetării recunoașterii lor ca organizații teroriste. Dacă această chestiune apare în legătură cu talibanii, atunci și cu talibanii", a declarat Ernest Valeev, unul dintre inițiatorii proiectului, pentru RIA Novosti. Proiectul prevede și posibilitatea reintroducerii organizației pe lista neagră în caz de recidivă, garantând astfel o ridicare doar provizorie a interdicției. Contacte strânse între Moscova și Kabul Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a subliniat marți importanța menținerii contactelor cu autoritățile din Kabul. De asemenea, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Serghei Șoigu, a confirmat săptămâna aceasta planurile Moscovei de a scoate talibanii de pe lista organizațiilor teroriste. Această poziție a fost reiterată și în octombrie, când ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, s-a întâlnit cu șeful diplomației talibane, Amir Khan Muttaqi, discutând despre stabilirea unor "relații politice de încredere" și intensificarea cooperării comerciale bilaterale. Istoria relațiilor Rusia – talibani Talibanii au fost declarați organizație teroristă în Rusia în 2003. Cu toate acestea, Kremlinul a întreținut relații cu aceștia înainte de preluarea puterii la Kabul în august 2021. De atunci, reprezentanți talibani au participat la numeroase conferințe organizate la Moscova pentru reglementarea situației din Afganistan. De asemenea, aceștia au fost invitați la evenimente precum Forumul Economic de la Sankt Petersburg și summitul BRICS. Președintele Vladimir Putin a sugerat în mai multe rânduri că excluderea talibanilor de pe lista organizațiilor teroriste ar putea fi luată în considerare, dar a subliniat că această decizie ar trebui coordonată cu ONU. Impactul proiectului de lege Mai mulți experți ruși consideră că adoptarea acestei legi va deschide calea pentru recunoașterea oficială a guvernului provizoriu taliban. Rusia pare să își consolideze astfel poziția în regiune, mizând pe o relație politică și economică stabilă cu Afganistanul.

Talibanii nu mai sunt considerați teroriști de către Moscova Foto: Twitter MFA Russia
Internațional

Talibanii nu mai sunt considerați teroriști de către Moscova

Vladimir Putin și-a mai găsit un aliat: talibanii nu mai sunt considerați teroriști de către regimul de la Moscova. Ministerul rus de Externe a anunţat vineri că decizia de retragere a mişcării talibanilor de pe lista Rusiei cu organizaţii teroriste "a fost luată la cel mai înalt nivel", transmite agenţia TASS, preluată de Reuters. Talibanii nu mai sunt considerați teroriști de către Moscova Decizia mai trebuie urmată de o serie de proceduri legale înainte de a deveni efectivă, a precizat reprezentatul special al preşedintelui rus Vladimir Putin pentru Afganistan, Zamir Kabulov. Putin declarase în luna iulie că Rusia consideră talibanii afgani un aliat în combaterea terorismului. Până în prezent nicio ţară nu a recunoscut mişcarea talibanilor drept conducere legitimă a Afganistanului, dar China şi Emiratele Arabe Unite au acceptat ambasadori ai talibanilor. Rusia a înscris talibanii pe lista sa cu organizaţii teroriste în anul 2003, deşi a primit reprezentanţi ai acestora de mai multe ori înainte ca talibanii să preia puterea la Kabul în august 2021, după care Statele Unite s-au văzut nevoite să-şi retragă ultimele trupe din Afganistan. De atunci, delegaţii ale talibanilor au venit în diferite ocazii la Moscova şi au participat acolo la conferinţe pe tema soluţionării conflictelor din Afganistan. Ministrul de externe afgan, Amir Khan Muttaqi, a declarat într-un discurs la Moscova că deciziile recente ale Kazahstanului şi Kârgâzstanului de a retrage mişcarea talibanilor de pe listele lor cu grupări interzise reprezintă un pas binevenit. Taliban in MoscowA Taliban delegation*, headed by the acting head of the Afghan Foreign Ministry, arrived at the "Moscow format of consultations on Afghan issues" in MoscowThe format was created in April 2017, it unites 10 countries interested in the Afghan settlement… pic.twitter.com/fOqjQNHheU— Tony (@Cyberspec1) October 4, 2024 Lavrov vrea un dialog pragmatic La rândul său, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus că Rusia doreşte să menţină un "dialog pragmatic" cu actualul guvern afgan, pe care l-a lăudat pentru eforturile de a combate producţia de droguri şi de a lupta împotriva grupării Statul Islamic. Ministrul rus a cerut Statelor Unite să restituie activele confiscate Afganistanului şi a estimat că Occidentul ar trebui să-şi recunoască responsabilitatea pentru reconstrucţia post-conflict a acestei ţări. Mişcarea talibanilor se află în conflict cu gruparea Statul Islamic (ISIS), care a revendicat atacul terorist asupra sălii de concerte Crocus City Hall de la periferia Moscovei, unde au fost ucise pe 22 martie cel puţin 144 de persoane. Ţările occidentale indică spre Statul Islamic-Khorasan (SI-K), o ramură a grupării Statul Islamic şi care este activă mai ales în Afganistan.

Viktor Orban s-ar putea întâlni la Beijing și cu talibanii Foto: News.ro/ Twitter
Internațional

Viktor Orban s-ar putea întâlni la Beijing și cu talibanii

Premierul Ungariei, Viktor Orban, s-ar putea întâlni la Beijing și cu talibanii, nu doar cu președintele Rusiei, Vladimir Putin: o delegație a regimului islamist din Afganistan va participa, săptămâna viitoare, la Forumul Belt and Road din China. Citește și: În pregătirea întâlnirii Viktor Orban – Putin, ministrul maghiar de Externe, Péter Szijjártó, postează selfie-uri de la Moscova Premierul Ungariei, Viktor Orban, se va duce, săptămâna viitoare, în China comunistă ca să se întâlnească cu președintele Rusiei, Vladimir Putin. El este singurul lider vestic prezent la reuniunea de la Beijing, „Belt and Road Initiative”. Viktor Orban s-ar putea întâlni la Beijing și cu talibanii Ministrul interimar al Comerţului şi Industriei al talibanilor, Haji Nooruddin Azizi, va călători la Beijing în zilele următoare, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Akhundzada Abdul Salam Jawad, într-un mesaj către Reuters. „El va participa şi va invita mari investitori” în Afganistan, a spus el, citat de news.ro. Un ministru al Minelor de la Kabul a estimat, în 2010, că Afganistanul ar avea zăcăminte neexploatate, de la cupru la aur şi litiu, cu o valoare cuprinsă între 1.000 de miliarde şi 3.000 de miliarde de dolari. Nu este clar cât valorează astăzi acestea. Premierul Ungariei, Viktor Orban, se va deplasa la Beijing în perioada 16-18 octombrie pentru a participa la conferința internațională «Belt and Road Initiative» și pentru a purta discuții cu președintele chinez Xi Jinping, a anunțat biroul liderului ungar. Viktor Orban în fața lui Putin, tot la Beijing, dar în 2017 Foto: Twitter Citește și: Marian Godină povestește cum l-au stors de bani doi instalatori, care-i montau o instalație de dedurizare a apei Purtătorul de cuvânt al premierului ungar nu a precizat dacă Orban se va întâlni cu președintele rus Vladimir Putin, care intenționează, de asemenea, să participe la conferința din capitala chineză.

Talibanii, sincer îngrijorați de soarta lui Andrew Tate Foto: Twitter
Eveniment

Talibanii, îngrijorați de soarta lui Tate

Talibanii sunt sincer îngrijorați de soarta lui Andrew Tate, acesta fiind considerat un apărător al Vestului în fața opresiunii feministelor, susține o fostă Miss New Jersey, Sameera Khan. Luna trecută, Khan a scris că ”va continua să-l apere” pe Tate – ”mai ales știind cât de mult le declanșează o reacție celor de stânga”. Khan a fost corespondent al Russia Today (RT), locuiește în Washington, D.C. Ea a lucrat pentru RT până în octombrie 2018. A fost miss New Jersey în 2015. Citește și: FOTO Englezul din Pipera care s-a dat macho cu țevile lui de eșapament în fața Gretei Thunberg, reținut de DIICOT pentru sechestrarea a două femei Sameera Khan a urmat cursurile universității Rider, din New Jersey, unde a studiat analiza politicii externe și soluționarea conflictelor și relații internaționale și afaceri. We are hosting a Twitter space with the Afghan Taliban to discuss the detainment of Andrew Tate.They are worried about Andrew Tate and they are asking us if he’s free yet.They say westerners need Andrew Tate because we are oppressed by feminists.— Sameera Khan #FreeTopG (@SameeraKhan) December 31, 2022 Talibanii, îngrijorați de soarta lui Tate „Găzduim un spațiu Twitter cu talibanii afgani pentru a discuta despre reținerea lui Andrew Tate. Sunt îngrijorați pentru Andrew Tate și ne întreabă dacă este încă liber. Ei spun că occidentalii au nevoie de Andrew Tate pentru că suntem oprimați de feministe”, a scris Khan, pe Twitter. Twitter Space permite utilizatorilor să aibă conversații live pe un chat audio. În afară de gazdă și de alți vorbitori, ascultătorii se pot alătura și, dacă gazda acordă acces, pot vorbi și în timpul sesiunilor. Ea a folosit hashtagul #FreeTG. Ea pare apropiată de Andrew Tate, care a folosit apelativul „wifey”. Tate, care locuiește în România de șase ani, a fost reținut de DIICOT în cadrul unei investigații privind traficul de persoane și viol. Fost kickboxer, Andrew Tate a devenit faimos în 2016, când a fost eliminat din emisiunea tv Big Brother din cauza unui videoclip în care apărea atacând o femeie. În ciuda acuzațiilor de misoginism, el a continuat să câștige notorietate online, rețelele de socializare interzicându-l ulterior după ce a spus că femeile ar trebui să „poarte responsabilitatea” în agresiunile sexuale. Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a emis un comunicat, dar nu i-a nominalizat pe frații Tate, precizând că doi cetățeni britanici și doi cetățeni români erau suspectați că fac parte dintr-un grup infracțional axat pe traficul de persoane.

Simion declară că România importă uraniu de la talibani Foto: Facebook George Simion
Politică

Simion declară că România importă uraniu de la talibani

Președintele AUR, George Simion, declară ferm că România importă uraniu de la talibani, după ce a fost închisă mina de la Crucea. În realitate, România importă uraniu din Kazahstan, dar și din Canada. Simion a făcut această declarație, comparabilă cu celebrele gafe ale Vioricăi Dăncilă, la postul B1 TV. Mai mult, când moderatorul emisiunii i-a atras atenția că ar fi vorba de Kazahstan, președintele AUR nu s-a lăsat și a repetat „Afganistan”. Simion declară că România importă uraniu de la talibani Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Bună, România!”, moderată de Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir pe B1 TV. Liderul AUR a susținut că guvernanți au „atentat la siguranța națională”, întrucât au închis mina de uraniu de la Crucea, din județul Suceava, iar acum am ajuns să depindem de importuri. Iată cum a decurs dialogul, potrivit transcrierii site-ului B1 (discuția pe acest subiect începe la minutul 1.10 din înregistrarea video de pe acest site): George Simion: Acuma cumpărăm (uraniu) din Afganistan și din Canada! Răzvan Zamfir: Stați o secundă… De unde cumpărăm??? Simion: Din Afganistan și Canada! Zamfir: Cumpărăm… de la talibani??? Simion: Da! La acest moment al discuției, a intervenit consilierul ministrului Energiei, Alexandru Macoveiciuc, care a explicat că, de fapt, importurile de uraniu provin din Kazahstan: „Cred că dl Simion vrea să spună «Kazahstan», dar știți cum e… toate «stan»-urile se confundă între ele la un moment dat”. Însă, deși în studio moderatorii erau evident amuzați, președintele AUR nu abandonează. Zamfir: Domnu Simion, Kazahstan sau Afganistan, că-i o diferență și între Coreea de Nord și Coreea de Sud... Simion: Și din Afganistan, și din Kazahstan, și din Canada. Zamfir: Din Afganistan? E importantă informația asta. Se importă uraniu de la talibani? Simion: Da, pentru că noi am închis mina de la Crucea. Citește și: ANALIZĂ Relațiile prea strânse ale Austriei cu Rusia. Cancelarul Nehammer, vizită la Moscova în plină invazie a Ucrainei. Financial Times: Austria, „portavionul” agenților Moscovei

Putin a găsit cumpărători pentru gazul pe care nu-l mai vinde: talibanii Foto: Twitter
Eveniment

Putin a gasit cumpărători gazul nu-l vinde

Putin a găsit cumpărători pentru gazul pe care nu-l mai vinde Europei de Vest: talibanii. Aceștia sunt considerați, oficial, teroriști, de către regimul de la Kremlin. Talibanii aflati la guvernare din Afganistan au semnat un acord cu Rusia pentru a importa combustibil și grâu la preț redus. Afganistanul se luptă să-și hrănească populația și încearcă să stimuleze comerțul regional, la un an de la recâștigarea puterii. Putin a găsit cumpărători pentru gazul pe care nu-l mai vinde Produse precum benzina, motorina, gazul lichefiat și grâul vor fi achiziționate în ruble rusești și cu o „reducere specială”, a declarat miercuri Abdul Salam Jawad Akhundzada, purtătorul de cuvânt al Ministerului Comerțului și Industriei de la Kabul. Pregătirile sunt în curs pentru a începe importul produselor „în câteva zile sau săptămâni”, a spus el, citat de Bloomberg. Mișcarea talibanilor este declarată organizație teroristă în Rusia. Cu toate acestea, Moscova este una dintre puținele țări care nu și-au închis misiunea diplomatică din Afganistan. #Russia struck a deal with the #Taliban to supply gasoline, diesel fuel, gas and wheat to #Afghanistan, reports Reuters.This is the first major deal struck with terrorists since the seizure of power in Afghanistan. pic.twitter.com/pTlNR2Bsak— NEXTA (@nexta_tv) September 28, 2022 Delegații ale talibanilor vizitează cu regularitate Rusia, aceștia fiind prezenți inclusiv la forumul economic care a avut loc recent la Sankt Petersburg. Potrivit lui Azizi, Rusia a căzut de acord să furnizeze Afganistanului, anual, două milioane de tone de grâu, câte un milion de motorină și benzină și 500 de mii de tone de gaz lichefiat. Prețul convenit a rămas secret. Citește și: Cum puteau fi sabotate conductele Nord Stream? Varianta cea mai probabilă: scafandri sau drone subacvatice. Precedent: cablurile submarine ale Norvegiei, tăiate, în ianuarie 2022 Acordul cu Moscova este primul contract major încheiat de talibani, de la venirea acestora la putere. Moscova nu a comentat deocamdată informațiile. De menționat că legislația Federației Ruse interzice finanțarea organizațiilor teroriste, așa cum chiar Moscova îi consideră pe talibani.

Talibanii acoperă fețele femeilor din Afganistan (sursa: voanews.com)
Eveniment

Talibanii acoperă fețele femeilor din Afganistan

Talibanii acoperă fețele femeilor din Afganistan. Regimul de la Kabul a decretat sâmbătă că toate femeile şi fetele din Afganistan vor fi obligate să poarte văl integral în public, măsură ce se adaugă lungii liste de restricţii împotriva afganelor de când fundamentaliştii au obţinut controlul asupra ţării în august 2021, transmite EFE. Talibanii acoperă fețele femeilor din Afganistan "Deşi 99% dintre femeile afgane poartă deja hijab, şi restul ar trebui să-l poarte şi nu au nicio scuză" să nu o facă, a anunţat într-un ordin public atotputernicul Minister al Propagării Virtuţii şi Prevenirii Viciului. Documentul menţionează că "hijabul" se referă la toate acele veşminte care acoperă întregul corp şi că în acest caz "burqa este cea mai bună variantă dintre toate". Ordinul stabileşte că femeile "care lucrează cu Emiratul Islamic (numele pe care l-au dat talibanii regimului lor - n.r.) în departamente relevante şi nu folosesc hijab, vor fi date afară din locurile lor de muncă", la fel şi "dacă fiica sau soţia unui angajat/funcţionar guvernamental nu poartă hijab", angajatul va fi suspendat. Pedepsele le primesc bărbații În cazul în care femeile afgane nu respectă acest ordin, într-o primă instanţă forţele de securitate vor informa tutorele sau bărbatul din acel cămin, iar dacă femeile continuă să nu se supună, bărbatul va fi audiat, poate "fi reţinut pentru trei zile şi, în ultimă instanţă, predat tribunalelor ca să-şi primească pedeapsa", avertizează comunicatul. Citește și: Marcarea sfârșitului celui de-al doilea război mondial trimite Rusia și SUA în plin război rece: șeful Dumei de la Moscova acuză Washingtonul de implicare directă în războiul din Ucraina "Femeile care nu sunt nici prea tinere, nici prea bătrâne ar trebui sa-şi acopere faţa cu un văl, cu excepţia ochilor, atunci când se află în faţa unui bărbat care nu este un membru apropiat al familiei" pentru a evita provocările. Iar dacă nu au nicio treabă de făcut afară, este "mai bine pentru ele să stea acasă", se adaugă în document. Ceva mai multă libertate la Kabul Multe femei din Afganistan poartă pe cap o eşarfă din motive religioase, însă multe din zonele urbane, precum capitala Kabul, nu-şi acoperă şi faţa, notează Reuters. Activista socială afgană Yalda Parwani a declarat pentru EFE că această impunere cu care fundamentaliştii le vizează pe femei este o modalitate de "a-i convinge pe propriii lor combatanţi că impun o guvernare islamică în Afganistan aşa cum le-au promis în timpul războiului din ultimii 20 de ani". "Hijabul este fericirea şi orgoliul nostru ca femei musulmane, însă guvernul taliban pur şi simplu ne impune să folosim codul lor vestimentar specific", a spus ea. SUA sunt "extrem de preocupate" SUA sunt "extrem de preocupate" de restricţiile asupra drepturilor femeilor din Afganistan, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, după ce talibanii au impus sâmbătă portul vălului integral în public, transmite AFP. "Suntem extrem de preocupaţi că drepturile femeilor şi fetelor afgane şi progresele realizate în acest domeniu în ultimii 20 de ani sunt tăiate", a afirmat oficialul american. Washingtonul şi aliaţii săi sunt "profund îngrijoraţi de măsurile recente luate de talibani împotriva femeilor şi fetelor, printre care restricţiile referitoare la educaţie şi călătorii", a adăugat el.

Talibanii fac apel la încetarea conflictului din Ucraina Foto: Facebook Emiratul Islamic Afganistan
Internațional

Talibanii fac apel la încetarea conflictului din Ucraina

Talibanii fac apel la încetarea conflictului din Ucraina. Într-o declarație postată pe contul oficial de Twitter al talibanilor, care poartă acum numele de Emiratul Islamic al Afganistanului, gruparea a spus că este îngrijorată „de posibilitatea reală a victimelor civile”. Talibanii fac apel la încetarea conflictului din Ucraina Sub sigiliul Ministerului Afacerilor Externe al Emiratelor - care seamănă foarte mult cu sigiliile folosite de departamentele guvernamentale americane, scriu publicațiile britanice - talibanii au cerut ca un dialog între Rusia și Ucraina să aibă loc și să protejeze afganii din Ucraina. Ministerul de externe a postat vineri dimineața „Declarația privind criza din Ucraina”. Ea a fost distribuită pe Twitter de mai mulți lideri ai talibanilor. „Emiratul Islamic al Afganistanului monitorizează îndeaproape situația din Ucraina și își exprimă îngrijorarea cu privire la posibilitatea reală a apariției victimelor civile”, se arată în comunicat. „Emiratul Islamic cere reținere din partea ambelor părți. Toate părțile trebuie să renunțe la luări de poziție care ar putea intensifica violența”, mai cer talibanii. Emiratul Islamic Afagnistan nu este recunoscut pe plan internațional, după ce, în vara lui 2021, a preluat puterea cu forța. Citește și: În plină invazie rusă asupra Ucrainei, George Simion vrea să paralizeze Bucureștiul. Mitingul AUR, promovat de Sputnik Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră