duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: tablou

3 articole
Eveniment

Preț record pentru tabloul lui Magritte

Preț record pentru tabloul lui Magritte. Lucrarea emblematică "L'empire des lumières" a artistului suprarealist René Magritte a fost adjudecată marți seară, în cadrul unei licitații Christie's la New York, pentru suma de 121 de milioane de dolari, stabilind un record absolut pentru operele acestui artist și pentru întregul curent suprarealist. Preț record pentru tabloul lui Magritte După aproximativ zece minute de licitație intensă desfășurată la Rockefeller Center, lucrarea a fost vândută pentru 121.160.000 de dolari (incluzând comisioane și taxe), devenind una dintre cele mai scumpe picturi vândute vreodată la licitații. Citește și: Cum și-a sabotat statul român programul „Casa Verde”: a cheltuit 500 de milioane de euro și are nevoie de încă atât să-l repare Precedentul record pentru o operă a lui René Magritte a fost de 79 de milioane de dolari, stabilit în 2022 cu o altă pictură din aceeași serie, "L'empire des lumières." Tabloul, inspirație pentru filmul "Exorcistul" Parte dintr-o serie omonimă, "L'empire des lumières" surprinde paradoxul vizual al unei case scufundate în întuneric, iluminată doar de un felinar, sub un cer albastru de zi. Această lucrare simbolizează obsesia artistului belgian pentru contrastul dintre lumină și umbră. De asemenea, pictura a avut un impact cultural major, inspirând regizorul american William Friedkin pentru atmosfera celebrului film "Exorcistul" (1973). Proveniență: o colecție cu rădăcini românești Opera a făcut parte din colecția privată a Micăi Ertegun, arhitectă de interior și personalitate influentă în lumea artelor. Născută în România, Mica Ertegun a fugit din regimul comunist, stabilindu-se în Statele Unite, unde a devenit soția lui Ahmet Ertegun, fondatorul casei de discuri Atlantic Records. Decedată la sfârșitul anului 2023, la vârsta de 97 de ani, ea a lăsat o moștenire importantă în lumea artelor. Piața de artă, moment de vârf într-un context incert Această vânzare reprezintă un moment marcant al săptămânii de licitații de toamnă de la New York, într-un context de încetinire a pieței de artă după vârful înregistrat în 2022, imediat după pandemia de COVID-19. În aceeași seară, o altă lucrare remarcabilă, "Standard Station, Ten-Cent Western Being Torn in Half" de Ed Ruscha, a fost vândută pentru 68.260.000 de dolari, stabilind un record personal pentru acest artist pop-art american, în vârstă de 86 de ani.

Preț record pentru tabloul lui Magritte (sursa: guggenheim.com)
Sosia lui Ciolacu cu primarul GPL, ctitori bisericești (sursa: Digi24)
Politică

Ciolacu cu primarul GPL, ctitori bisericești

Ciolacu cu primarul GPL, ctitori bisericești. Figura primarului PSD Ion Doldurea apare, alături de cea a fiului său, Ionuț Doldurea (proprietarul stației ilegale de GPL unde au avut loc explozii puternice sâmbătă în Crevedia), într-un tablou cu dinastia domnitorilor feudali ai familiei Basarabilor, care îi include pe Neagoe Basarab și pe Constantin Brâncoveanu, potrivit Digi24. Ciolacu cu primarul GPL, ctitori bisericești Surpriză, însă, în tablou apare și un personaj care seamănă leit cu Marcel Ciolacu, chiar lângă fiul primarului, în partea stângă a tabloului (din punctul de vedere al privitorului). Citește și: Șefa CNCIR, compania statului care putea să verifice la cerere stația ilegală GPL de la Crevedia, arestată 30 de zile pentru devalizare. Este nepoata fostului SRI Radu Timofte Pictura se află într-un restaurant deținut de familia politicianului în Caracal. Primarul Ion Doldurea, însă, susține că personajul care seamănă cu Ciolacu este unul din cei doi fii ai săi, Cristian-Marian Doldurea. Paul Stănescu, secretarul general al PSD și mâna dreaptă a premierului Marcel Ciolacu, este veriga care face legătura politică între familia Doldurea, cea care deține stația GPL care a explodat în Crevedia, și instituțiile statului cu atribuții directe în această industrie. Paul Stănescu conduce cu mână de fier fieful PSD din sudul României. În octombrie 2019, după ce a fost executată politic întreaga conducere a PSD Caracal, Stănescu a decis să îl numească președinte interimar al filialei pe Ion Doldurea, unul dintre cei mai bogați și puternici afaceriști locali. Tractoristul Paul Stănescu, omul cu protecția Ulterior, pe 23 ianuarie 2020, Ion Doldurea a fost ales cu unanimitate de voturi în funcția de președinte al PSD Caracal. Citește și: Poliția din Dâmbovița se laudă cu faptul că habar nu avea de stația GPL ilegală din Crevedia și acuză cetățenii că nu au sesizat-o În același an, Ion Doldurea avea să câștige mandatul de primar al municipiului Caracal. Doi ani mai târziu, în sala principală a Teatrului Național Caracal, Doldurea senior avea să fie reales în funcția de președinte PSD local. La scurt timp după ce Ion Doldurea a fost încoronat la șefia PSD Caracal, Ionel Emanuel Oproiu, fostul vicepreședinte PSD Slatina, avea să fie înscăunat la șefia Inspecției de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR). Tot cu sprijinul politic al lui Paul Stănescu. Citește și: EXCLUSIV Parchetul General a pierdut pe drum două puncte de lucru ale firmei care deținea stația GPL din Crevedia. Nici un indiciu despre apariția flăcării sub prima cisternă explodată

Activistă de mediu, condamnată la închisoare Foto: newsrnd.com
Mediu

Activistă de mediu, condamnată la închisoare

O activistă de mediu care s-a lipit de un tablou la un muzeu din Berlin, condamnată la 4 luni de închisoare, fără drept de eliberare condiţionată, relatează dpa. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Tânăra de 24 de ani, care s-a lipit de rama de lemn a tabloului "Odihnă în Fuga spre Egipt" (1504) de Lucas Cranach cel Bătrân, a fost găsită vinovată de distrugere cu intenţie a proprietăţii, potrivit deciziei unui tribunal districtual din Berlin. Activistă de mediu, condamnată la închisoare O purtătoare de cuvânt a instanţei a declarat că este prima dată când un activist asociat grupării "Ultima Generaţie" a primit o pedeapsă cu închisoarea la Berlin care nu include posibilitatea eliberării condiţionate. În verdictul său, judecătoarea Susanne Wortmann a declarat că orice fel de pedeapsă cu suspendare a fost exclusă deoarece inculpata a acţionat nejustificat şi probabil va continua să participe la activităţi similare. Inculpata şi încă un activist din gruparea "Ultima Generaţie" au folosit un adeziv pentru a se lipi de rama tabloului expus la Gemäldegalerie din Berlin în august 2022. Ea a provocat pagube materiale în valoare de 2.385 de euro. Citește și: VIRAL Avocatul favorit al Antenei 3 și AUR, Piperea, se vaită pe Facebook că studenții îi sabotează cursul. George Simion cere solidaritate cu profesorul atacat de „hoardele globaliste” Activiştii din gruparea "Ultima Generaţie" au organizat proteste similare în toată Europa pentru a trage un semnal de alarmă în privinţa crizei climatice. Membrii grupării au blocat frecvent drumuri importante din Germania cerând guvernului să accelereze tranziţia ţării la energia regenerabilă.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră