sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: sud

6 articole
Politică

Voturile pentru UDMR au explodat

110 voturi pentru UDMR într-o singură secție din Videle, oraș fără nici un maghiar, arată un document prezentat de deputatul USR Claudiu Năsui. Acestea reprezentau 12% din totalul voturilor de la acea secție. Voturile pentru UDMR au explodat în sudul țării O analiză a portalului maghiar de știri Transtelex arată că voturile pentru UDMR au explodat în județele din sudul țării. De exemplu, în Dolj, UDMR a avut 215 voturi în 2014, 1.477 în 2019 și 3.575 în 2024 - la alegerile pentru Parlamentul European. În acest județ, la recensământ doar 87 de persoane s-au declarat de etnie maghiară. În Gorj, voturile pentru UDMR au evoluat astfel: 442 - 2014, 938 - 2019 și 1.738 în 2024. La ultimul recensământ, în Gorj erau 114 etnici maghiari. În Prahova, de la 260 de voturi în 2014 s-a ajuns la 3.272 de voturi, în 2024. Claudiu Năsui a explicat, azi, și cum se fraudează voturile. Citește și: De ce refuză premierul Ciolacu să-și prezinte diploma de bacalaureat, deși susține că o are. Cum a absolvit studii post-universitare fără să aibă diplomă de licență Cum se fură voturile „Voturile pe hârtie se numără manual de oameni. Iar acei oameni sunt reprezentanții în secții ai partidelor politice. Asta este o muncă plătită cu ~1.400 lei pentru câteva zile de muncă. Unii o fac din convingere, dar mulți o fac evident pentru bani. Sunt peste 19.000 de secții de votare în toată țara. Deci partidelor le-ar trebui o mică armată pentru a acoperi tot. Armată pe care evident nu o au. Iar asta mai ales în zonele rurale unde primarul controlează aproape tot. Așa că ce se întâmplă? O negociere a partidului care poate numi reprezentați cu primarul din localitatea unde sunt secțiile de vot. Primarul primește faptul că alege oamenii pe care îi pune în secția de vot. Acei oameni iau o sumă bună pentru câteva zile. Iar partidul primește niște voturi garantate orice ar vota oamenii. Atunci când toți oamenii dintr-o secție sunt ai primarului, nici nu mai trebuie numărate voturile. Scriu pe procesul verbal direct numărul de voturi negociate. Și aia a fost. Așa ajunge un partid parlamentar să primească voturi chiar și acolo unde nu există niciun votant de al său. Pentru Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) sau Biroul Electoral Central (BEC) nu contează voturile, contează procesele verbale prin care se consemnează număratul voturilor. Adică actele. AEP și BEC nu numără ei voturile. Doar consemnează ce s-a numărat în secțiile de vot. Iar dacă în acte scrie că partidul X a luat 100 de voturi și partidul Y a luat 200 de voturi, atunci așa e. Renumărarea este un caz excepțional destul de greu de obținut doar pentru anumite secții unde nu se închid chelie de control. Dar acelea se pot închide ușor într-o multitudine de feluri”, a explicat Năsui.

Voturile pentru UDMR au explodat în sudul țării Foto: Facebook Kelemen Hunor
Forțele ruse pregătesc un atac masiv (sursa: Facebook/Ministry of Defence)
Internațional

Forțele ruse pregătesc un atac masiv

Forțele ruse pregătesc un atac masiv. Rusia îşi consolidează poziţiile defensive din zonele pe care le-a ocupat în sudul Ucrainei, a anunţat duminică Ministerul Apărării britanic, potrivit Reuters. Activitate între Mariupol și Zaporojie Această consolidare include deplasări de efective şi echipamente militare între oraşele Mariupol şi Zaporojie. De asemenea, sunt întărite măsurile de securitate în zona oraşului Melitopol, a scris pe Twitter ministerul citat. Purtătorul de cuvânt al serviciilor de informaţii militare ucrainene, Vadim Skibiţki, a declarat că forţele ruse se pregătesc pentru următoarea fază a ofensivei lor din Ucraina. "Nu este vorba doar de lovituri de rachete din aer şi de pe mare. Putem vedea bombardamente pe întreaga linie de contact, de-a lungul întregii linii a frontului. Există o folosire activă a aviaţiei tactice şi a elicopterelor de atac", a spus Skibiţki. Forțele ruse pregătesc un atac masiv "Există într-adevăr o anumită activare a inamicului pe toată linia frontului. În mod clar sunt în desfăşurare acum pregătiri pentru următoarea etapă a ofensivei", a adăugat reprezentantul armatei ucrainene. Un obiectiv vizat de Rusia este cucerirea oraşului Sloviansk, situat în regiunea Doneţk. Citește și: Putin, disperat: vrea să cumpere drone de luptă iraniene pentru a le trimite în Ucraina. Casa Albă a prezentat imagini cu negocierile ruso-iraniene Kievul a afirmat că în ultimele trei zile cel puţin 40 de oameni au fost ucişi în bombardamentele ruse în zone urbane. Pe 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată contra Ucrainei. Moscova afirmă că este vorba despre o "operaţiune militară specială de denazificare" a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

"Nuri separă satelitul fals" (sursa: koreaherald.com)
Internațional

"Nuri separă satelitul fals"

"Nuri separă satelitul fals". Coreea de Sud a efectuat cea de-a doua lansare-test a rachetei sale spaţiale Nuri, marţi, la opt luni după prima lansare realizată cu succes dar care nu a reuşit să plaseze pe orbită un satelit fals, informează agenţiile Reuters, AFP şi Yonhap. Racheta de 200 de tone, cu combustibil lichid, a decolat de la Centrul Spaţial Naro din Goheung, în extremitatea sudică a Peninsulei Coreene la ora locală 16.00 (7:00 GMT), cu sarcină utilă alcătuită dintr-un satelit de verificare a performanţei rachetei, de 162,5 kilograme şi un satelit fals, de 1,3 tone. "Nuri separă satelitul fals" "Nuri separă satelitul fals", a raportat televiziunea sud-coreeană YTN, marţi, la câteva minute după decolare, afirmând la scurt timp după aceea că lansarea "pare a fi un succes". Racheta KSLV-II Nuri în trei trepte, proiectată de Institutul de Cercetare Aerospaţială din Coreea (KARI) pentru a amplasa în cele din urmă o sarcină utilă de 1,5 tone pe orbita terestră, la 600 până la 800 de kilometri deasupra Pământului, reprezintă o piatră de temelie pentru planurile ţării de a face primii paşi în programul său spaţial şi de a atinge obiective ambiţioase în domeniul reţelelor 6G, a sateliţilor de spionaj şi chiar a sondelor selenare. Citește și: Kremlinul, provocare pentru Casa Albă: americanii capturaţi în Ucraina, „mercenari” angajaţi în activităţi ilegale, trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru „crimele” comise Programul utilizează în exclusivitate tehnologii coreene, iar aceasta este prima rachetă construită în această ţară. Cea mai recentă rachetă lansată de Coreea de Sud, în 2013, după întârzieri şi mai multe teste eşuate, a fost dezvoltată în comun cu Rusia. Prima lansare a fost în octombrie 2021 La prima lansare-test al rachetei Nuri, realizată în octombrie, vehiculul spaţial a finalizat secvenţele de zbor, dar nu a reuşit să amplaseze sarcina utilă de probă pe orbită după ce motorul celei de-a treia trepte şi-a încetat funcţionarea mai devreme decât era prevăzut. Inginerii au reglat rezervorul de heliu din a treia treaptă a rachetei Nuri pentru a rezolva această problemă, potrivit agenţiei Yonhap. KARI a declarat că intenţionează să efectueze încă cel puţin patru teste de lansare până în anul 2027. De asemenea, Coreea de Sud colaborează cu Statele Unite la o sondă care ar urma să fie amplasată pe orbita selenară şi speră să reuşească aterizarea unei sonde pe Lună până în 2030. Lansările în spaţiu au fost multă vreme o problemă sensibilă în Peninsula Coreeană, unde Coreea de Nord se confruntă cu sancţiuni din cauza programul său de rachete balistice, potrivit Agerpres. În martie, armata Coreei de Sud a realizat ceea ce a catalogat drept prima lansare cu succes a unei rachete spaţiale cu combustibil solid, o altă parte a planurilor sale de a lansa sateliţi spion, notează Reuters.

Pregătiri militare de primăvară (sursa: nbcnews.com)
Eveniment

Pregătiri militare de primăvară

Pregătiri militare de primăvară. Coreea de Sud şi Statele Unite au început luni exerciţiile militare de primăvară, pe fondul tensiunilor tot mai mari provocate de liderul de la Phenian în regiune, a anunţat armata sud-coreeană, informează Yonhap şi Reuters.Conform Statului Major sud-coreean, exerciţiile vor dura nouă zile şi vor implica doar simulări pe calculator, nu şi manevre de teren. Pregătiri militare de primăvară 'De această dată, antrenamentele vor oferi ocazia de a întări capabilităţile operaţionale combinate ale trupelor sud-coreene şi americane şi de a consolida şi mai mult postura defensivă combinată a aliaţilor', a precizat Statul Major, potrivit Agerpres. Citește și: Minciunile cu care Kremlinul atacă moralul Europei: dacă Rusia intră în incapacitate de plată, UE intră în hiperinflație. Bonus: refugiații ucraineni, „val de infracțiuni violente” Coreea de Nord a criticat aspru duminică, pe site-ul de propagandă Uriminzokkiri, aceste exerciţii, afirmând că 'invadatorii şi provocatorii trebuie să plătească' pentru acţiunile lor. Coreea de Nord a testat sâmbătă un nou tip de rachetă care a atins o altitudine de circa 25 km şi a zburat pe o distanţă de 110 km, a transmis duminică Statul Major sud-coreean. Reprezentantul special al SUA pentru Coreea de Nord, Sung Kim, a sosit duminică la Seul pentru o vizită de cinci zile, în cursul căreia se va întâlni cu responsabili sud-coreeni, printre care omologul său Noh Kyu Duk. Potrivit agenţiei Yonhap, Kim a declarat la sosire că se află la Seul pentru a continua 'coordonarea strânsă' în privinţa evoluţiilor din Coreea de Nord. El a afirmat că este deschis discuţiilor cu Phenianul în orice moment şi fără precondiţii, însă acesta a respins până acum ofertele, acuzând Washingtonul că menţine politici ostile, precum sancţiuni şi exerciţii militare. Conform presei sud-coreene, emisarul american este aşteptat să aibă întâlniri cu echipa de tranziţie a preşedintelui ales Yoon Suk-yeol, care îşi va prelua mandatul în mai, însă ele nu au fost confirmate deocamdată. Coreea de Nord a sărbătorit ziua de naştere a liderului fondator al Coreei de Nord, Kim Ir Sen, cu o procesiune publică uriaşă, artificii şi dansuri sincronizat, dar fără paradă militară. Analiştii şi oficialii sud-coreeni şi americani au apreciat că un test nuclear este posibil în contextul acestei aniversări. Oficialii sud-coreeni au spus că Phenianul ar putea să mai organizeze o paradă militară sau să efectueze un test în jurul datei de 25 aprilie, zi în care este marcată aniversarea înfiinţării Armatei revoluţionare populare coreene în 1932.

Zelenski cere ajutor militar sud-coreean (sursa: cnn)
Eveniment

Zelenski cere ajutor militar sud-coreean

Zelenski cere ajutor militar sud-coreean. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat luni că forţele ruse au ucis la Mariupol zeci de mii de oameni, transmite CNN. Într-un discurs transmis prin legătură video în parlamentul de la Seul, Zelenski a cerut Coreei de Sud orice ajutor militar pe care îl poate oferi. Zelenski cere ajutor militar sud-coreean "Mariupolul a fost distrus, sunt zeci de mii de morţi. Cu toate acestea, ruşii nu îşi opresc ofensiva", a susţinut el. Reuters a confirmat distrugerile pe scară largă din oraşul-port de la Marea Azov, dar nu a reuşit să verifice exactitatea estimării numărului de morţi. Citește și: Peste 1.200 de cadavre, descoperite numai în regiunea Kiev după plecarea trupelor ruse. Amploarea crimelor de război pare să indice un ordin primit de la vârful lanțului de comandă Zelenski nu a specificat ce arme ar dori de la Coreea de Sud, dar a arătat că această ţară are multe tipuri de armament care ar putea nu doar să salveze vieţi în Ucraina, ci şi să împiedice Rusia să atace alte ţări. "Ucraina are nevoie de diferite tehnologii militare, de la avioane la tancuri", a spus el. "Coreea de Sud ne poate ajuta", a adăugat Zelenski. Ministrul sud-coreean al apărării, Suh Wook, a discutat telefonic vineri cu omologul său ucrainean, Oleksi Reznikov, la solicitarea acestuia. Reznikov a mulţumit pentru ajutorul umanitar şi alimente şi a cerut Coreei de Sud să trimită în Ucraina arme antiaeriene, a comunicat luni Ministerul Apărării de la Seul.

Rusia încearcă modelul coreean: divizarea Ucrainei, spune generalul Budanov (sursa: gur.gov.ua)
Eveniment

Rusia încearcă modelul coreean: divizarea Ucrainei

Rusia încearcă modelul coreean: divizarea Ucrainei. Moscova vrea să împartă Ucraina în două părţi, pentru a crea în partea de est o zonă extinsă controlată de Moscova, după ce aceasta a eşuat în încercarea de a cuceri întreaga ţară, a susţinut duminică şeful serviciului de informaţii militare al Ucrainei (GURMO), Kirilo Budanov, relatează agenţiile Reuters şi EFE. Rusia încearcă modelul coreean: divizarea Ucrainei "De fapt, este o încercare de a crea Coreea de Nord şi Coreea de Sud în Ucraina", a estimat acesta într-o declaraţie, adăugând că ucrainenii vor lansa în curând un război de gherilă în acele zone ale ţării căzute sub control rusesc. De asemenea, potrivit ultimei evaluări a serviciilor de informaţii britanice, Rusia încearcă în prezent să încercuiască trupele ucrainene pe frontul estic din Donbas. Citește și: Secretele rezistenței ucrainene: informatori în armata rusă, „vânători” de oameni, partizani În acest scop, deplasează spre sud trupe de pe poziţiile din zona oraşului nordic Harkov şi spre nord din poziţiile din zona oraşului sudic Mariupol asediat în continuare. Astfel, o joncţiune a acestor forţe ar putea izola trupele ucrainene ce luptă în estul Ucrainei, ale căror efective sunt estimate de Rusia la circa 60.000 de soldaţi. Ministerul rus al Apărării anunță concentrarea pe Donbas Ministerul rus al Apărării a transmis de altfel vineri că, din punctul său de vedere, prima fază a operaţiunii sale militare în Ucraina este aproape încheiată, iar de acum înainte trupele ruse se vor axa pe "eliberarea" completă a regiunii estice Donbas ce cuprinde provinciile separatiste proruse Doneţk şi Lugansk. Începută pe 24 februarie, invazia rusă a făcut progrese doar în primele zile, când a ajuns la porţile Kievului, dar înaintarea trupelor ruse a fost oprită sau încetinită ulterior pe toate fronturile de rezistenţa puternică a trupelor ucrainene, susţinute cu armament occidental, în special rachete antitanc şi sisteme antiaeriene portabile. La o lună de la începerea invaziei, singurul mare oraş ucrainean care se află sub control rusesc este Herson, în sud, dar și acesta este acum disputat.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră