sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: Stoianoglo

4 articole
Politică

Propagandistul lui Stoianoglo, activ în AUR Moldova

Propagandistul lui Stoianoglo, fostul rector al Universității de Educație Fizică și Sport de la Chișinău, activ în AUR Moldova, arată deputatul PNL Alexandru Muraru într-o postare pe Facebook. Muraru publică și o fotografie în care fostul rector Veaceslav Manolachi apare la o reuniune AUR. Citește și: VIDEO Bolojan, discurs dur în fața conducerii PNL: „Ajutoare sociale doar pentru cei care au nevoie și unde nu sunt locuri de muncă” În martie, Manolachi a participat la evenimentul „Reunirea – calea noastră europeană”, organizat de AUR la Biblioteca Națională din Chișinău. Înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale, acesta și-a exprimat susținerea pentru Stoianoglo, descriindu-l drept „om onest, cinstit și echilibrat”. Propagandistul lui Stoianoglo, activ în AUR Moldova „În campania de la prezidențiale din Basarabia, membri ai AUR, printre care și fostul rector al Universității de Educație Fizică și Sport din Republica Moldova, acum membru activ al acestui partid, au îndemnat public să se voteze pentru Alexandr Stoianoglo – un personaj pro-rus, marioneta perfectă a Kremlinului și a lui Putin. Încă o dovadă cum AUR, care pretinde că apără valorile naționale, susține, de fapt, candidații care amenință direct cursul european și viitorul democratic al Moldovei. Asemenea acțiuni sunt un afront la adresa tuturor celor care cred în libertate, democrație și apartenența la familia europeană. Este cu atât mai grav jocul lui Marcel Ciolacu și al PSD de a-l duce în turul 2 pe George Simion, transformând astfel România o țară expusă riscului și mai mare de a se îndepărat de Uniunea Europeană și NATO”, afirmă deputatul PNL.

Propagandistul lui Stoianoglo, activ în AUR Moldova Foto: Facebook Alexandru Muraru
Stoianoglo evită întrebarea despre cetățenia română (sursa: Facebook/Maia Sandu)
Internațional

Stoianoglo evită întrebarea despre cetățenia română

Stoianoglo evită întrebarea despre cetățenia română. Într-o dezbatere electorală fără moderator desfășurată duminică înainte de turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, candidatul PSRM, Alexandr Stoianoglo, a evitat să răspundă la o întrebare adresată de contracandidata sa, Maia Sandu, despre avantajele cetățeniei române, pe care el o deține. Sandu a întrebat cum justifică beneficiile pașaportului românesc în contextul în care a refuzat să susțină referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Stoianoglo evită întrebarea despre cetățenia română Președinta în exercițiu, Maia Sandu, i-a adresat lui Stoianoglo o întrebare despre faptul că, deși deține cetățenie română și implicit cetățenie europeană, nu a susținut integrarea europeană a Republicii Moldova. Citește și: Cui concesionează Simion locurile de parlamentar: bugetară din Guvern, cu 4 case și 2 apartamente, deschide lista AUR la Bacău "Acum, când vorbim despre România, eu vreau să vă întreb un lucru aici: Domnule Stoianoglo, dumneavoastră sunteţi cetăţean european, pentru că sunteţi cetăţean al României, dar la referendum nu aţi vrut să susţineţi acest lucru. De ce credeţi că dumneavoastră trebuie să aveţi beneficiile pe care le oferă paşaportul unui cetăţean european, dar ceilalţi oameni din Moldova nu? Poate nu toţi oamenii vor să îşi ia cetăţenia română sau poate nu toţi oamenii pot să îşi ia cetăţenia română. Dumneavoastră, prin decizia dumneavoastră la referendum, le limitaţi celorlalţi oameni dreptul să aibă aceleaşi avantaje pe care le aveţi dumneavoastră datorită acestei cetăţenii române". Maia Sandu a subliniat că nu toți cetățenii Republicii Moldova au acces la cetățenia română și, prin urmare, ar trebui să beneficieze de avantajele Uniunii Europene direct. Stoianoglo schimbă subiectul Candidatul PSRM nu a răspuns întrebării adresate în limba română, alegând în schimb să discute în limba rusă despre Carta Europeană a Limbilor Regionale sau Minoritare și despre drepturile minorității maghiare din România. Stoianoglo a evitat astfel să abordeze subiectul cetățeniei române și al poziției sale față de aderarea la UE. În cadrul aceleași dezbateri, Stoianoglo a explicat că nu a votat la referendumul privind aderarea la UE, desfășurat simultan cu primul tur al alegerilor prezidențiale. El a susținut că referendumul a fost organizat pentru a oferi un avantaj electoral Maiei Sandu, actuala președintă, și a criticat scopul politic al acestuia.

Dezbatere electorală, Maia Sandu și Stoianoglo (sursa: Facebook/Maia Sandu, Alexandr Stoianoglo)
Internațional

Dezbatere electorală, Maia Sandu și Stoianoglo

Dezbatere electorală, Maia Sandu și Stoianoglo. Dezbaterea electorală dintre Maia Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), și Alexandr Stoianoglo, candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), se va desfășura duminică la Palatul Republicii din Chișinău. Evenimentul va fi moderat de jurnalistul Gheorghe Gonța, la solicitarea echipei lui Stoianoglo, potrivit Ziarului Național din Chișinău. Dezbatere electorală, Maia Sandu și Stoianoglo Maia Sandu a anunțat într-un live pe Facebook că echipa sa a făcut inițial un apel pentru organizarea dezbaterii la Televiziunea Națională. Citește și: Ipocrizia lui Lipă: dublu campion mondial lăsat fără indemnizație de merit, deși a câștigat și un proces, în timp ce angajații unor federații iau premii de sute de mii de euro Această propunere a fost însă refuzată de echipa lui Stoianoglo. De asemenea, echipa PAS a propus ca dezbaterea să aibă loc joi, 24 octombrie, în timp ce PSRM a preferat o zi din săptămâna următoare. În final, cele două echipe au ajuns la un compromis, stabilind ca dezbaterea să aibă loc duminică. Discuții privind moderatorul dezbaterii Maia Sandu a comentat și asupra alegerii moderatorului, propus de echipa lui Stoianoglo. Jurnalistul Gheorghe Gonța, cunoscut pentru implicarea sa în diverse dezbateri, a fost ales în urma insistențelor echipei PSRM. Deși Maia Sandu a subliniat importanța unui moderator independent, ea a acceptat propunerea, subliniind că prioritatea sa este ca dezbaterea să aibă loc și cetățenii să poată evalua răspunsurile celor doi candidați. Conform anunțului PSRM, dezbaterea va avea loc la Palatul Republicii din Chișinău, iar transmisiunea în direct va fi asigurată de compania Teleradio-Moldova, asigurând astfel accesul publicului larg la discuțiile dintre cei doi candidați. Alegerile Prezidențiale: cursa pentru turul doi În turul doi al alegerilor prezidențiale, programat pentru 3 noiembrie, se vor confrunta Maia Sandu, care a obținut 42,45% din voturi în primul tur, și Alexandr Stoianoglo, fost procuror general, care a acumulat 25,98% din sufragii. Dezbaterea de duminică va oferi ocazia ambilor candidați de a-și prezenta viziunea și de a câștiga încrederea electoratului înainte de runda finală a alegerilor.

Sandu și Stoianoglo, în turul doi (sursa: Facebook/Maia Sandu)
Internațional

Sandu și Stoianoglo, în turul doi

Sandu și Stoianoglo, în turul doi. Pe 20 octombrie 2024, Republica Moldova a organizat alegeri prezidențiale, marcând cel de-al cincilea scrutin de acest tip de la obținerea independenței. Un eveniment este crucial pentru viitorul politic al țării, dat fiind rolul semnificativ pe care președintele îl deține în cadrul statului. Maia Sandu conduce în cursa prezidențială În urma numărării a 97,84% din voturile exprimate la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, Maia Sandu se află în fruntea clasamentului. Citește și: Finanțarea panourilor solare pentru casă poate fi obținută mai ușor de la stat, a fost eliminată obligativitatea unui aviz Ea a obținut 41,83% din voturi, consolidându-și poziția de favorit în această competiție electorală. Alexandr Stoianglo și Renato Usatîi ocupă următoarele poziții Pe locul al doilea se situează Alexandr Stoianglo, care a atras 26,26% din voturi, fiind astfel principalul contracandidat al Maiei Sandu. În clasamentul preliminar, pe poziția a treia se află Renato Usatîi, care a obținut 13,77% din voturi, având un suport mai redus comparativ cu primii doi candidați. Candidați la alegerile din 2024 Cei 11 candidați la președinție au fost: – Alexandr Stoianoglo (Partidul Socialiștilor din Republica Moldova), cunoscut pentru cariera sa juridică și pentru funcția de Procuror General. – Maia Sandu (Partidul Acțiune și Solidaritate), actualul președinte, care candidează pentru un al doilea mandat. – Renato Usatîi (Partidul Nostru), fost primar al municipiului Bălți și candidat la alegerile din 2020. – Vasile Tarlev (Partidul pentru Viitorul Moldovei), fost prim-ministru al Republicii Moldova. – Irina Vlah (candidat independent), cu o carieră semnificativă ca Guvernatoare a UTA Găgăuzia. – Ion Chicu (Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei), fost prim-ministru. – Andrei Năstase (candidat independent), avocat și fost ministru de Interne. – Octavian Țîcu (Blocul electoral „Împreună”), doctor în istorie și fost parlamentar. – Victoria Furtună (candidat independent), juristă și activistă. – Tudor Ulianovschi (candidat independent), diplomat și fost ministru de Externe. – Natalia Morari (candidat independent), sociolog și jurnalistă cu o carieră remarcabilă în domeniul mass-media. Sandu și Stoianoglo, în turul doi Cu un procent de doar 2,16% dintre voturi rămase de numărat, este puțin probabil ca ierarhia actuală să se schimbe semnificativ. Totuși, rezultatele finale vor confirma pozițiile oficiale ale fiecărui candidat în această competiție prezidențială strânsă.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră