sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: statul roman

3 articole
Economie

Datoriile statului către furnizorii de energie

Datoriile statului către furnizorii de energie. Datoriile statului român către furnizorii de energie electrică, generate de aplicarea schemei de plafonare a prețurilor la energie, se ridică la aproximativ un miliard de euro pentru anul 2024. Datoriile statului către furnizorii de energie Această estimare a fost făcută de Daniela Dărăban, directorul executiv al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE). Citește și: Sorina Docuz, cu care Ciolacu a spus că are o relație „normală”, a fost mutată în complexul de lux Stejarii, deținut de Țiriac – jurnalist Totuși, suma nu a fost confirmată oficial de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). "Membrii ACUE acoperă 50% şi ceva din piaţa de energie electrică, 90% şi un pic din piaţa de gaze naturale", a explicat Daniela Dărăban. "Din estimările noastre, pe energie electrică este de fapt şi de drept problema pe 2024, când încă s-a facturat pentru cele două plafoane. Credem, din estimările noastre, că suntem undeva la un miliard de euro datorie pentru 2024. Dar, din nefericire, suma nu este confirmată de ANRE, pentru că în cursul anului 2024 ANRE şi-a schimbat viziunea vizavi de modul în care se depun documentaţiile pe platformele de decontare, schimbare care a generat foarte multe întârzieri, corecţii în ghidul de depunere. Ultimele corecţii au apărut undeva în luna august 2024 şi în momentul de faţă probabil că furnizorii sunt în faza în care ori se clarifică, ori au început să încarce date. Dar acesta este motivul întârzierii", a adăugat Daniela Dărăban. Sume restante pentru gazele naturale În 2023 și 2024, facturarea gazelor naturale a fost realizată în mare parte sub plafon, iar încă mai există sume considerabile de recuperat din regularizări, estimate la aproximativ 300 de milioane de lei. Daniela Dărăban a avertizat că o eventuală continuare a schemei de plafonare a prețurilor ar putea genera un efect în lanț asupra întregii piețe. Aceasta a subliniat că furnizorii se confruntă cu dificultăți financiare în susținerea acestor scheme prin împrumuturi, iar capacitatea lor de a gestiona această situație este incertă. "Există şi acest risc administrativ, cu reveniri peste decizii. Anul trecut, ANRE a acceptat într-un fel, acum revizuieşte. Să ştiţi că toate aceste costuri, de riscuri de reglementare şi riscuri administrative în orice afacere sunt cuantificabile. Ele reprezintă un risc care poate, la un moment dat, să ducă la o decizie a unui business, să zică: domnule, chiar nu mai vreau să-mi desfăşor activitatea în aceste condiţii. După care, pe tot lanţul... Deci până la urmă clientul va suferi, pentru că nu va exista competiţie la ofertele către clientul final", a punctat Dărăban.

Datoriile statului către furnizorii de energie (sursa: profit.ro)
22.800 de procese pentru drepturi salariale, au deschis magistrații români Foto: ICCJ
Eveniment

22.800 de procese pentru drepturi salariale

Magistrații vs. statul român: din 2008 în 2022, procurorii și judecătorii au deschis circa 22.800 de procese pentru drepturi salariale, a spus ministrul Justiției, Alina Gorghiu. În România sunt circa 5.000 de judecători și 3.000 de procurori, deci unii au dat statul în judecată de mai multe ori. 22.800 de procese pentru drepturi salariale „Din ianuarie 2008 până la sfârşitul anului 2022, Ministerul Justiţiei a fost în calitate de pârât în dosare cu magistraţi, adică magistraţi care şi-au cerut drepturile salariale în justiţia românească, judecându-se cu Ministerul Justiţiei”, a anunţat, joi seară, la Digi 24, Alina Gorghiu, citată de news.ro. Aceasta a precizat că sunt peste 22.800 de acţiuni în care Ministerul Justiţiei a fost chemat în judecată în calitate de pârât. „Le pierdem pe majoritatea”, a afirmat Gorghiu. Magistrații și-au mărit salariile retroactiv cu 25% și solicită sumele restante pe ultimii 5 ani, arăta, în mai 2023, un deputat PSD, Mirela Adomnicăi, care a cerut ministerului Justiției un calcul privind impactul bugetar al acestei măsuri. Decizia de majorare salarială vine ca urmare a hotărârilor judecătoreşti pronunţate în acest sens şi „pentru uniformizarea regulilor de salarizare”,a explicat Înalta Curte de Casație și Justiție. Citește și: Șansa lui Halep în cazul unei suspendări pentru dopaj și de ce un precedent în materie o ajută. O eventuală suspendare poate fi redusă masiv în instanță Cresc salariile magistraților, cresc și pensiile lor speciale „Într-un moment în care întreaga opinie publică se așteaptă la economisiri și la o administrare mai eficientă a cheltuielilor bugetare, magistrații și-au mărit salariile retroactiv cu 25% și solicită sumele restante pe ultimii 5 ani. Astfel, am aflat că majorarea de 25% s-ar aplica retroactiv de la 1 ianuarie 2018 pentru personalul din instanțe și de la 7 decembrie 2018 pentru personalul din parchete. Prin urmare, judecătorii și procurorii ar trebui să primească diferențele salariale pentru ultimii 5 ani, ceea ce înseamnă sume de ordinul zecilor de mii de euro pentru fiecare magistrat. Mai mult de atât, magistrații care au ieșit la pensie în ultimii 5 ani au început deja să solicite adeverințe cu noua salarizare pentru recalcularea pensiei de serviciu. Potrivit actualei legi, magistrații beneficiază de pensie specială de 80% din ultimul salariu brut ceea ce duce, în unele cazuri, la o pensie netă mai mare ca salariul net”, scrie Adomnicăi către ministerul Justiției. Însă, îm răspunsul trimis la interpelarea lui Adomnicăi, Înalta Curte susține că nu poate estima impactul bugetar.

Lista fugarilor a căror adresă este cunoscută. Oprescu, alături de Ponta, Șova și Gabriel Oprea Foto: Inquam
Politică

Lista fugarilor a căror adresă este cunoscută

Oprescu a fost reținut, dar drumul până la Rahova este lung: lista infractorilor cu condamnări definitive, fugiți peste hotare și pe care statul nu-i recuperează, este tot mai lungă. Un exemplu este al omului de afaceri Ion Neculaie, din Brașov, arestat în Grecia, în ianuarie 2022. În martie 2022, era tot în Grecia, iar de atunci nu mai sunt știri. Potrivit informațiilor oferite BizBrașov de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Brașov, cererea nu fusese încă judecată, iar omul de afaceri era arestat în Grecia. El figurează și azi pe lista Poliției Române cu persoane căutate. Ultima celebritate extrădată la solicitarea statului român a fost Radu Mazăre, primarul Constanței. De atunci, numărul fugarilor a crescut. În plus, statul nu este capabil nici să recupereze sumele furate de aceștia. Lista fugarilor a căror adresă este cunoscută Iată o listă scurtă a celor condamnați definitiv, dar care pe care statul român nu i-a adus la pușcărie: Alina Bica, fosta subalternă a lui Cătălin Predoiu - ea era secretar de stat în timp ce el era ministru al Justiției, în guvernarea Boc - este condamnată la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul în care era acuzată de favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender. Acum se află în Italia.Fostul colonel SRI Daniel Dragomir a fost dat în urmărire internațională în iunie 2020, după ce a fost condamnat la 3 ani și 10 luni de închisoare cu executare. Este în Italia. Gabriel „Puiu“ Popoviciu a fost condamnat, pe 2 august 2017, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la 7 ani închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu și dare de mită, în dosarul „Băneasa“. Este refugiat în Anglia. Fostul deputat PSD Cristian Rizea, fugit din România la Chișinău după ce a fost condamnat pentru corupție, a rămas fără azil politic și fără cetățenia Republicii Moldova, o decizie definitivă în acest sens fiind luată în decembrie 2021 de către magistrații de la Curtea de Apel Chișinău. Cu toate acestea, nu a fost readus în țară. În luna aprilie 2021 Mario Iorgulescu a fost condamnat definitiv de către Curtea de Apel București la 3 ani de închisoare cu executare, într-un dosar de sechestrare de persoane. El este judecat și într-un alt dosar, al unui accident auto în care a murit un om. Iorgulescu este în Italia, la o clinică, scrie presa din România.Omul de afaceri Avraham Morgenstern, refugiat în ArgentinaPaul de România, condamnat în dosarul Băneasa - dispărut. Mai mulți condamnați în acel dosar sunt dispăruți. Recent, și câțiva dintre cei condamnați în dosarul Colectiv au dispărut. Elena Udrea, condamnată acum câteva săptămâni, este arestată în Bulgaria și așteaptă o decizie privind extrădarea. Citește și: VIDEO Primele semne ale disidenței anti-Putin? Televiziunea rusă îl invită din nou pe colonelul Khodarenok care anunță: „Întreaga omenire este împotriva noastră”

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră