duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: statuie

5 articole
Eveniment

Salonic, statuie antică, găsită printre gunoaie

Salonic, statuie antică, găsită printre gunoaie. Poliția greacă a deschis o anchetă miercuri, după descoperirea unei statui antice în Salonic. Un cetățean elen a găsit artefactul învelit într-o pungă neagră de plastic, abandonată lângă coșuri de gunoi, și l-a predat autorităților. Incidentul a stârnit interes atât în rândul comunității arheologice, cât și în cel al forțelor de ordine. Salonic, statuie antică, găsită printre gunoaie Potrivit unui comunicat al Poliției, citat de presa elenă, un bărbat de 32 de ani a predat statuia autorităților după ce a găsit-o pe stradă, în regiunea Salonicului, al doilea oraș ca mărime din Grecia. Citește și: Cine îl huiduie pe Bolojan pentru că vrea să-i mai dea afară: funcționarii Senatului au dreptul la pensie specială, media fiind de peste 6.100 de lei pe lună Departamentul pentru Combaterea Crimei Organizate a demarat o anchetă preliminară pentru a stabili proveniența artefactului. Ce se știe despre statuia antică Primele analize realizate de Biroul de arheologie din Salonic arată că statuia este din marmură, fără cap, și măsoară 80 x 25 centimetri. Potrivit experților, aceasta datează din perioada elenistică (323 î.e.n. - 31 î.e.n.). Statuia va fi supusă unor investigații suplimentare în laborator, înainte de a fi transferată către Biroul pentru antichități pentru evaluare și conservare. Traficul de antichități Descoperirea statuii subliniază încă o dată bogăția arheologică a Greciei, o țară cu o istorie care datează din Antichitate. Totuși, aceste descoperiri sunt adesea afectate de rețelele de trafic de antichități. De asemenea, artefacte antice sunt frecvent descoperite în timpul lucrărilor rutiere sau pe șantierele de construcții din întreaga țară, ceea ce necesită vigilența autorităților pentru a proteja acest patrimoniu cultural inestimabil. Autoritățile elene colaborează cu experți arheologi și organizații internaționale pentru a combate traficul ilegal de antichități.

Salonic, statuie antică, găsită printre gunoaie (sursa: skai.gr)
Preoţi ortodocşi au sfinţit o statuie a lui Stalin Foto: Captură video
Eveniment

Preoţi ortodocşi au sfinţit o statuie a lui Stalin

Preoţi ortodocşi ruși au sfinţit o statuie a lui Stalin, dar șefii lor pe linie ierarhică s-a dezis de acest gest. „Da, Biserica a suferit sub Stalin. Dar, datorită acestui fapt, avem acum o mulțime de noi martiri ruși la care ne putem ruga", a spus preotul care a sfințit statuia. Citește și: Arma secretă a jandarmului de la Costinești: palma asurzitoare, care are rolul de a dezechilibra atacatorul și de a-l face vulnerabil la loviturile la corp Preoţi ortodocşi au sfinţit o statuie a lui Stalin Pe 15 august, o statuie înaltă de opt metri a fostului lider sovietic a fost inaugurată în faţa unei fabrici din oraşul Velikie Luki, din regiunea Pskov (vest), în prezenţa reprezentanţilor Partidului Comunist local. Potrivit imaginilor video publicate în presa rusă, la ceremonie au participat preoţi ortodocşi, iar unul dintre ei a stropit cu apă sfinţită statuia lui Stalin, despre care se ştie că a ordonat masacrul a mii de preoţi şi persecutarea Bisericii. Într-un comunicat publicat joi, dieceza locală, de pe lângă Patriarhia Moscovei, a declarat că aceşti clerici au participat la eveniment "fără binecuvântarea sau acordul" superiorilor lor. "Acţiunile şi declaraţiile lor nu exprimă poziţia conducerii Bisericii Ortodoxe Ruse şi reflectă doar propriile opinii şi convingeri", a spus dieceza, adăugând că a fost lansată o "inspecţie" care îi vizează. La putere între sfârşitul anilor 1920 şi 1953, Iosif Stalin a instituit un regim totalitar în Uniunea Sovietică care a făcut milioane de morţi. Zeci de mii de preoţi ortodocşi au fost executaţi sau deportaţi în gulag această perioadă. Mii de biserici şi monumente religioase au fost, de asemenea, distruse din ordinul lui. În 1943, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Stalin a reînfiinţat Biserica rusă, reprimată după Revoluţia bolşevică din 1917, permiţând din nou alegerea unui patriarh, aflat însă sub controlul strict al serviciilor secrete. În Rusia, dictatorul se bucură de o amintire ambivalentă, întreţinută de Kremlin, care îl prezintă ca fiind părintele victoriei sovietice asupra naziştilor din 1945. Monumente în memoria sa există în ţară, însă sunt rare. Kremlinul nu neagă represiunile sovietice, însă le minimalizează, prezentându-le ca pe o tragedie fără un adevărat vinovat, arată AFP.

Putin inaugurează statuia lui Fidel Castro (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Putin inaugurează statuia lui Fidel Castro

Putin inaugurează statuia lui Fidel Castro. Preşedintele cubanez Miguel Díaz-Canel se află într-o vizită oficială în Rusia, unde s-a întâlnit marţi cu omologul său rus Vladimir Putin, alături de care a spus că ţările lor au acelaşi inamic, "imperiul yankeu", şi au inaugurat împreună la Moscova o statuie a fostului preşedinte cubanez Fidel Castro, potrivit Kremlinului. Sancțiunile "imperiului yankeu" "Atât Rusia cât şi Cuba sunt supuse sancţiunilor (...) care provin de la acelaşi inamic, imperiul yankeu, care a manipulat de asemenea o parte importantă a lumii", a spus preşedintele cubanez la începutul întrevederii cu liderul de la Kremlin, făcând aluzie la SUA. "Rusia poate conta mereu pe Cuba", l-a asigurat Díaz-Canel pe Putin, căruia i-a lăudat "leadership-ul". Preşedintele cubanez a subliniat că ţara sa a condamnat sancţiunile pe care Occidentul le-a impus Rusiei ca urmare a campaniei militare împotriva Ucrainei şi a susţinut poziţia Moscovei în acest conflict. "Dumneavoastră aţi avertizat lumea cu mult timp în urmă că înaintarea NATO către frontierele ruse este inacceptabilă. Statele Unite au manipulat această situaţie, au căutat războiul, cum fac mereu în războaiele extrateritoriale (...), pentru a avea apoi posibilitatea să pară a fi marele salvator de probleme", a mai spus preşedintele cubanez, care a venit la Moscova în cadrul unui turneu ce mai cuprinde Turcia şi China. La rândul său, Putin a amintit că Rusia s-a opus mereu blocadei instituite de SUA asupra insulei cubaneze şi a sprijin guvernul de la Havana pe scena internaţională. Putin inaugurează statuia lui Fidel Castro "Totul este rezultatul prieteniei tradiţionale cimentate de camaradul Fidel Castro", a remarcat preşedintele rus, care a inaugurat în aceeaşi zi la Moscova, împreună cu omologul său cubanez, o statuie a liderului revoluţiei cubaneze. "Fidel Castro şi-a dedicat întreaga viaţă luptei necondiţionate pentru triumful ideilor de bine, de pace şi justiţie", a spus Putin la ceremonia de dezvelire a statuii. Castro "este considerat, pe bună dreptate, unul dintre liderii cei mai străluciţi şi carismatici" ai secolului al XX-lea, "o persoană cu adevărat legendară", a adăugat preşedintele rus. Citește și: VIDEO Ciolacu: „0,68 de lei pentru toate familiile care au în întreţinere trei copii sau pentru familiile monoparentale”. Nici o explicație pentru această sumă ridicol de mică Statuia de bronz înaltă de trei metri a fost ridicată în piaţa "Fidel Castro", în districtul Sokol din nord-estul capitalei ruse, şi îl înfăţişează pe Castro tânăr, revoluţionar, cu obişnuita sa cămaşă deschisă şi purtând cizme de campanie, beretă şi cartuşieră. Pe piedestalul de piatră al statuii, operă a sculptorului rus Alexei Cebanenko, a fost inscripţionat "CUBA". Respectiva piaţă moscovită a primit numele fostului preşedinte cubanez în 2017, la un an după decesul acestuia, pe 25 noiembrie 2016.

Steaguri roșii și monumente din epoca sovietică (sursa: Facebook/Conny Johansson)
Internațional

Steaguri roșii și monumente din epoca sovietică

Steaguri roșii și monumente din epoca sovietică. O statuie a fostului lider sovietic Vladimir Lenin a fost ridicată în orașul Henichesk, din Ucraina, ocupat de Rusia, după cum arată fotografiile postate luni pe rețelele de socializare, la aproape șapte ani după ce una a fost îndepărtată ca parte a eforturilor de "decomunizare". Orașul Henichesk se află pe malul Mării Azov, în provincia Kherson, la nord de granița cu Crimeea anexată de Rusia. Steaguri roșii și monumente din epoca sovietică Trei fotografii, postate pe Facebook, arată noua statuie a lui Lenin în fața clădirii consiliului regional. Pe acoperișul clădirii se vede un steag rusesc. Statuia originală a lui Lenin din fața clădirii guvernamentale a fost demontată prin ordinul consiliului municipal la 16 iulie 2015, arată înregistrări video și știri locale. Potrivit acestor rapoarte, Henichesk a fost unul dintre ultimele orașe din regiune care a avut o statuie a lui Lenin, potrivit CNN. Citește și: Ofensiva disperării lui Putin: peste 60.000 de militari au fost masați în sudul și estul Ucrainei pentru asaltul de totul sau nimic. Miza: cordon terestru spre Crimeea Iuri Sobolevsky, deputat regional ucrainean pentru Kherson, a confirmat noua statuie într-o postare pe Facebook. "Orcii din regiunea Kherson își continuă experimentele de a se muta înapoi în timp", a scris Sobolevsky, folosind un termen de argou pentru soldații ruși. "Steaguri roșii, monumente din epoca sovietică. Și toate acestea pe fundalul unei crize umanitare care se agravează, al suprimării severe a disidenței și al manifestărilor de poziție civică. Motivul lor este absolut transparent - ei [acționează ca niște paraziți] pe sentimentele nostalgice ale populației", a scris Sobolevsky.

Statuie funerară, sute de mii euro (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Statuie funerară, sute de mii euro

Statuie funerară, sute de mii euro. Aceasta, alături de mausoleu, aparţinea regretatului anticar ieşean Dumitru Grumăzescu. Statuie funerară, sute de mii euro Monumentul are o poveste fabuloasă. Cumpărătoarea, avocata Geanina Poroşnicu, nu a dezvăluit valoarea tranzacţiei, dar surse din piaţă vorbesc de o sumă de ordinul sutelor de mii de euro. Citește și: De ce tolerează România un diplomat agresiv precum ambasadorul rus Kuzmin? Bulgaria, Polonia, țările baltice colcăie de spioni ruși deghizați în diplomați care sunt expulzați "Vreau să înapoiez ceva Iaşiului, prin acest gest. O să fie nemaipomenit dacă reuşesc să restaurez tot monumentul", a spus Poroșnicu. Continuarea, în Ziarul de Iași.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră