sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: starlink

7 articole
Internațional

Armata rusă folosește internetul lui Musk

Armata rusă folosește internetul lui Musk. Forţele ruse folosesc terminale ale serviciului de internet prin satelit Starlink al lui Elon Musk în zonele ocupate, a susţinut Ucraina duminică, făcând publică ceea ce a spus că este o interceptare a unui schimb de mesaje între doi soldaţi ruşi ca dovadă a utilizării "sistemice" a acestuia. Armata rusă folosește internetul lui Musk Sistemele Starlink au fost vitale pentru comunicaţiile Ucrainei pe câmpul de luptă pe parcursul invaziei ruseşti de aproape doi ani, deoarece Kievul s-a confruntat cu o armată mai mare şi mai bine echipată. Citește și: România plătește cele mai mici pensii din UE, sub nivelul Bulgariei. Numai Letonia plătește mai puțin pentru pensia minimă, dar mai mult la cea medie. Unele state plătesc 13 pensii pe an Direcţia principală de informaţii a Ministerului Apărării a postat pe Telegram o înregistrare audio despre care a spus că redă discuţii între militari din Brigada 83 de asalt aerian a Rusiei despre instalarea terminalelor în estul Ucrainei. Direcţia nu a oferit detalii despre presupusa amploare a utilizării sau despre modul în care au fost obţinute terminalele. Purtătorul de cuvânt Andri Iusov a declarat sâmbătă presei ucrainene că această chestiune începe să capete un caracter sistemic. Ministerul rus al Apărării nu a dat o replică pe acest subiect. SpaceX, care administrează terminalele Starlink, a afirmat săptămâna trecută într-o declaraţie pe X că "nu face afaceri de niciun fel cu guvernul rus sau cu armata sa" şi că serviciul său nu funcţionează în Rusia.

Armata rusă folosește internetul lui Musk (sursa: X/Elon Musk)
Președintele argentinian Milei liberalizează economia Foto: Facebook
Economie

Președintele argentinian Milei liberalizează economia

Președintele argentinian Javier Milei liberalizează economia: el a adoptat, prin decret prezidențial, 300 de măsuri prin care elimină barierele birocratice, privatizează companiile de stat sau permite strănilor să cumpere pământ. Una din companiile care ar urma să fie privatizate este Aerolinas Argentinas, compania aeriană a statului. Citește și: Daniel Ghiță „Luptătorul” explică de ce a agresat un parlamentar USR: dorea să-l apere pe premierul Ciolacu. Avalanșă de greșeli gramaticale grave în postările patriotului PSD În plus, prin aceste dereglementări, SpaceX/Stalink - compania lui Elon Musk - va putea opera în Argentina. „VIVA LA LIBERTAD CARAJO”, a scris Milei, pe Facebook, după ce a adoptat aceste măsuri. Președintele argentinian Milei liberalizează economia Ce măsuri a luat Milei: Pregătește toate companiile de stat pentru a fi privatizate Autorizarea transferului parțial sau total al acțiunilor Aerolineas Argentinas către entități private Dereglementarea serviciilor de internet prin satelit pentru a permite operarea în Argentina a companiei Starlink a SpaceX Elimină controlul prețurilor la planurile de asistență medicală preplătite Elimină monopolului agențiilor de turism pentru a dereglementa sectorul Abrogă actuala lege a chiriilor, care limita creșterea prețurilor, în încercarea de a normaliza piața imobiliară Abrogă legea terenurilor, care limita dreptul de proprietate al străinilor, în încercarea de a promova investițiile A abrogat legea care permitea guvernului să stabilească prețurile minime și maxime și marjele de profit pentru bunurile și serviciile companiilor private. Elimină observatorul de prețuri al Ministerului Economiei pentru a "evita persecuția companiilor". În plus, vor fi reduse indemnizațiile de concediere a angajaților și va fi prelungită perioada de probă pentru noii angajați. Decretul prezidențial deschide calea pentru privatizarea unor companii media și a grupului energetic YPF. Citește și: Austria a fost ținută trei ani la poarta Schengen de către Germania, nemulțumită de frontierele șvaițer austriece. După negocieri dure, Viena a intrat în Schengen doar aerian, inițial Însă decretul prezidențial emis de Milei va trebui să fie aprobat de Parlament, unde partidul său nu are majoritate și va trebui să caute aliați.

Starlink-ul lui Elon Musk va asigura internet în trenurile ucrainene Foto: Twitter
Eveniment

Starlink-ul Musk asigura internet în trenurile ucrainene

Starlink-ul lui Elon Musk va asigura internet în trenurile ucrainene, a anunțat, azi, șeful căilor ferate din Ucraina Alexander Kamișin. Acesta a participat, azi, la primele teste, într-un intercity din Ucraina. Potrivit lui Kamișin, până la finalul lui 2023, toate trenurile intercity ar urma să aibă conexiune la internet prin rețeaua Starlink. Finished testing of wifi based on #Starlink on our intercity train. Called on video to VPM @FedorovMykhailo and thanked for support. Speed up to 100Mbit, availability 97%. VPM @OlKubrakov said we must deploy it on all intercity trains by end of 2023. How do you like it @elonmusk? pic.twitter.com/C4GIt2ewrI— Alexander Kamyshin (@AKamyshin) January 20, 2023 Starlink-ul lui Elon Musk va asigura internet în trenurile ucrainene În 5 ianuarie, The Economist scria că Elon Musk și rețeaua sa Starlink au salvat Ucraina, mai ales la începutul războiului, când hackerii ruși reușiseră să blocheze serverele de comunicații ale armatei ucrainene. Publicația britanică arată că, în noiembrie, Starlink a permis restabilirea legăturilor la internet în Hersonul proaspăt eliberat de sub ocupația rusă. .@elonmusk While I don’t agree with you about giving voice to people that brings the worst out of all of us, thanks for @SpaceXStarlink in Kherson, a city with no electricity, or in a train from Kherson to Kiev…We were connected because Starlink and allowed us to feed thousands! pic.twitter.com/fEraesVlJY— José Andrés (@chefjoseandres) November 20, 2022 „Starlink a devenit parte integrantă a răspunsului militar și civil al Ucrainei la invazia Rusiei. Considerat ca o agitație colaterală cerească, care ar putea ajuta la plata misiunilor pe Marte, dragi fondatorului SpaceX, Elon Musk, acesta nu permite doar Ucrainei să riposteze. ci modelează modul în care face acest lucru, dezvăluind potențialul militar al comunicațiilor aproape omniprezente. «Este o schimbare cu adevărat nouă și interesantă», spune John Plumb, secretarul adjunct al Apărării pentru politica spațială al Americii”, scrie The Economist. Recent, Kamișin, anunța, pe Twitter, că, la 15 ianuarie, 97% din trenurile din Ucraina au plecat la timp, iar 96% au ajuns la timp. Această performanță este realizată în condițiile în care țara sa este constant bombardată, în încercarea Rusiei de a-i distruge infrastructura energetică și de transport. Citește și: În timp ce-n România, șeful CFR este urmărit penal, în Ucraina, directorul Căilor Ferate anunță că, la 15 ianuarie, 97% din trenuri au plecat la timp, iar 96% au ajuns la timp Traficul feroviar transfrontalier dintre România şi Ucraina prin Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Valea Vişeului a fost reluat marţi, 17 ianuarie.

Ucraina a bătut Rusia în războiul informatic, spune generalul Aymeric Bonnemaison Foto: Twitter
Eveniment

Ucraina a bătut Rusia în războiul informatic

Ucraina a bătut Rusia în războiul informatic, dar cu ajutor american masiv, inclusiv sistemul Starlink, recunoaște un general francez, Aymeric de Bonnemaison, șeful apărării informatice a Franţei. El a mai spus că „Statele Unite sunt foarte avansate faţă de noi şi ocupă un loc gol”. Rușii reușiseră să blocheze routerele armatei ucrainene "Punctul de maxim interes al acestui conflict, pentru toţi comandanţii informatici de astăzi, este că apărarea poate prevala asupra ofensivei: reuşesc să limitez şi să mă reorganizez", a explicat generalul francez primele concluzii în domeniu de pe urma conflictului ruso-ucrainean. Le ministère des Armées consacre son point presse hebdo à la cyberguerre en Ukraine avec le nouveau général Aymeric Bonnemaison du @ComcyberFR : « le Pearl Harbor redouté n’a pas eu lieu mais cela ne veut pas dire qu’il n’arrivera pas ». pic.twitter.com/nwu9E90EQH— Damien Licata Caruso (@DamienLicata) January 12, 2023 În războiul din Ucraina nu a avut loc "un Pearl Harbor informatic", a spus de Bonnemaison, avertizând însă că "asta nu înseamnă că nu poate urma" un moment similar cu atacul prin surprindere al Japoniei asupra flotei militare americane, în cel de Al Doilea Război Mondial. El a reamintit situaţia din Costa Rica din 2022: ţara a fost paralizată de o serie de atacuri masive cu ransomware (programe cu ajutorul cărora hackerii blochează accesul la date, solicitând apoi răscumpărarea acestora - n. red.). Ofensiva informatică rusă împotriva Ucrainei a început încă din 2014, nu doar odată cu operaţiunile militare terestre de anul trecut, a afirmat generalul. Anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia a fost însoţită de "manevre de influenţă" menite să stârnească nemulţumirea populaţiei. Ulterior, ucrainenii au progresat, alocând fonduri pentru defensiva informatică, şi au beneficiat de sprijinul partenerilor occidentali. La începutul războiului, ruşii trăgeau "în toate direcţiile" în reţelele informatice, ştergând site-uri, blocând accesul şi încercând să izoleze guvernul şi liderii de la Kiev. Al doilea val ofensiv a reuşit să afecteze routerele de comunicaţie folosite de armata ucraineană. Ucraina a bătut Rusia în războiul informatic Comunicaţiile militare din Ucraina şi-au redobândit capacitatea cu ajutorul reţelei Starlink furnizate de corporaţia americană SpaceX, a reamintit de Bonnemaison. Apărarea ucraineană a fost foarte eficientă, anticipând acţiunile pentru a se repoziţiona, cu ajutorul guvernului american şi al marilor companii tehnologice, printre care Microsoft, a subliniat generalul. "Ucrainenii aveau nevoie de ajutor, Statele Unite sunt foarte avansate faţă de noi şi ocupă un loc gol", a observat el. "În schimb, asta pune problema capacităţii noastre şi a mecanismelor de întrajutorare", a recunoscut el, reamintind că obiectivul Europei este de a intensifica în cel mai scurt timp schimbul de informaţii de interes. Pe parcursul războiului din Ucraina, numărul atacurilor informatice din partea Rusiei a scăzut, după ce agresorii şi-au epuizat parţial capacitatea ofensivă, în timp ce defensiva ucraineană a atins un înalt nivel de complexitate. Citește și: Suedia a preluat pentru șase luni președinția Consiliului Uniunii Europene, de la 1 ianuarie. Sunt șanse infime ca accesul României în Schengen să fie discutat în acest mandat Pe de altă parte, loviturile clasice fac uneori inutile atacurile asupra computerelor şi reţelelor: "nu mai este nevoie de atacuri informatice asupra unei centrale electrice, dacă o bombardezi", a conchis generalul.

Musk promite internet Starlink gratis Ucrainei (sursa: Twitter/Elon Musk)
Internațional

Musk promite internet Starlink gratis Ucrainei

Musk promite internet Starlink gratis Ucrainei. Compania SpaceX va continua să finanţeze reţeaua de internet Starlink în Ucraina, a anunţat sâmbătă Elon Musk, la o zi după după ce a spus că nu-şi mai permite să facă asta. "La naiba... Chiar dacă Starlink pierde în continuare bani şi alte companii primesc miliarde de dolari de la contribuabili, vom continua să finanţăm guvernul ucrainean pe gratis", a scris pe Twitter cel mai bogat om din lume. Musk promite internet Starlink gratis Ucrainei Antreprenorul multimiliardar, fondatorul SpaceX, a solicitat vineri Departamentului Apărării al Statelor Unite să-şi asume costurile presupuse de utilizarea sateliţilor săi Starlink pentru facilitarea comunicaţiilor din Ucraina, pe care i-a pus la dispoziţie până acum în mod gratuit. SpaceX a transmis Pentagonului că ar putea sista acest serviciu dacă nu îi va achita câteva zeci de milioane de dolari în fiecare lună. Citește și: Musk cere sume exorbitante pentru internetul furnizat Ucrainei (gratuit, până acum): până la 400 de milioane de dolari până la finalul lui 2023 De la începutul războiului din Ucraina, Musk a donat Ucrainei terminale pentru serviciul său de conexiune prin satelit Starlink, comunicaţiile prin internet din această ţară fiind întrerupte de bombardamente. Antreprenorul a atenţionat că această operaţiune a costat SpaceX până acum 80 de milioane de dolari, sumă care ar urma să ajungă la peste 120 de milioane de dolari până la sfârşitul acestui an şi la 400 de milioane în următoarele 12 luni.

Musk cere bani pentru internetul Starlink ucrainean (sursa: CNN)
Internațional

Musk cere bani pentru internetul Starlink ucrainean

Musk cere bani pentru internetul Starlink ucrainean. Antreprenorul multimiliardar Elon Musk, fondatorul SpaceX, a solicitat Departamentului apărării al Statelor Unite să-şi asume costurile presupuse de utilizarea sateliţilor săi Starlink pentru facilitarea comunicaţiilor din Ucraina, pe care i-a pus la dispoziţie până acum în mod gratuit. Musk cere bani pentru internetul Starlink ucrainean SpaceX a transmis Pentagonului că ar putea sista acest serviciu dacă nu îi va achita câteva zeci de milioane de dolari în fiecare lună, a informat joi CNN. După începutul războiului din Ucraina, Musk a donat Ucrainei terminale pentru serviciul său de conexiune prin satelit Starlink, comunicaţiile prin internet din această ţară fiind întrerupte de bombardamente. Antreprenorul a atenţionat că această operaţiune a costat SpaceX până acum 80 de milioane de dolari, sumă care ar urma să ajungă la peste 120 de milioane de dolari până la sfârşitul acestui an şi 400 de milioane în următoarele 12 luni. Citește și: Putin dă semne că se sufocă fără banii europeni pentru gazul rusesc: insistă pe lângă Erdoğan să creeze un hub gazier în locul Nord Stream "Nu mai suntem în situaţia de a putea dona în continuare terminale Ucrainei sau finanţa terminalele existente pe o perioadă de timp nedefinită", a scris directorul de vânzări guvernamentale al SpaceX într-o scrisoare adresată Pentagonului în septembrie. Între documentele trimise de SpaceX Pentagonului şi văzute de CNN se află şi o cerere directă nedezvăluită până acum adresată lui Elon Musk de comandantul armatei ucrainene, Valeri Zalujni, privind încă 8000 de terminale Starlink.

Elon Musk vrea să susțină și revoltele din Iran Foto: Comp Studio
Internațional

Musk vrea să susțină revoltele din Iran

După ce i-a ajutat pe ucraineni, Elon Musk vrea să susțină și revoltele din Iran, oferind servicii de Internet prin Starlink. Teheranul a tăiat complet conexiunile la internet, vineri, de la 3.30 pm la 10.30 pm, pentru a bloca apelurile la noi revolte. Totuși, imagini de pe rețelele sociale arată că protestele violente au continuat în noaptea de vineri spre sâmbătă. Cel puţin 35 de persoane au fost ucise în manifestaţii violente declanşate în Iran, de peste o săptămână de la moartea unei tinere arestate de Poliţia Moraviurilor, anunţă sâmbătă presa de stat iraniană, citată de news.ro. Elon Musk vrea să susțină și revoltele din Iran Statele Unite au anunţat că ridică anumite interdicţii impuse în comerţul cu Iranul, pentru a permite întreprinderilor din domeniul tehnologiei să furnizeze platforme şi servicii care să le permită iranienilor să aibă acces la Internet. Această ridicare a sancţiunilor ”va lărgi gama de servicii disponibile iranienilor. Prin aceste schimbări, noi ajutăm poporul iranian să fie mai bine echipat să contracareze eforturile Guvernului de a-l supraveghea şi cenzura”, a declarat într-un comunicat adjunctul secretarului Trezoreriei Wally Adeyemo. Starlink will ask for an exemption to Iranian sanctions in this regard— Elon Musk (@elonmusk) September 19, 2022 Musk a anunţat luni că întreprinderea sa aerospaţială SpaceX intenţionează să ceară administraţiei americane o scutire de la sancţiuni impuse Teheranului, cu scopul de a propune, în Iran, servicii de conexiune la Internat prin constelaţia sa de sateliţi Starlink. Citește și: Bărbați tineri din Rusia au luat cu asalt vămile către Kazahstan și Finlanda pentru a scăpa de mobilizare Aplicația de mesagerie criptată Signal a anunțat că a fost blocată în Iran și a încurajat oamenii să găzduiască mai multe servere proxy, care pot fi folosite pentru a ocoli blocajele, oferind instrucțiuni în acest sens. Anti-government protests continue in #Iran. People took to the streets after the death of activist Mahsa Amini, detained by the local "morality police " for allegedly violating hijab rules. The protests have spread to almost every city in the country.1/3 pic.twitter.com/UMAgFVT4bS— NEXTA (@nexta_tv) September 23, 2022 Proiectul Tor, care supraveghează browserul Tor axat pe anonimat asociat cu dark web, a împărtășit și modalități de a ocoli blocajele impuse de autoritățile de la Teheran. Her name is Hananeh Kian. She was 23 years old when she was shot dead yesterday in Noshahr, Iran. One of the dozens of ppl lost their lives during the recent protests. No justification for excessive & arbitrary use of firearms against people. #حنانه_کیا #مهسا_امینی #Mahsa_Amini pic.twitter.com/BZKj9Y8txK— Omid Memarian (@Omid_M) September 23, 2022

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră