duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: sportivi

3 articole
Economie

Guvernul taie de la cultură

Guvernul taie hotărât de la cultură: cheltuielile autorităților locale la capitolul „Cultură, Recreere și Religie” nu pot depăși 2,5% din venituri, prevede proiectul de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, pentru care Executivul își va asuma răspunderea. Citește și: STENOGRAME Planul mamei șoferului drogat ucigaș: „O să pleci vreun an de zile din România cu siguranță, oriunde”. Deocamdată, și mama a fost arestată, pentru șantaj Guvernul taie de la cultură „Începând cu exercițiul bugetar al anului 2024, la elaborarea și aprobarea bugetelor locale, cheltuielile efectuate de autoritățile publice locale aferente capitolului bugetar ”Cultură, Recreere și Religie” nu pot depăși 2,5% din veniturile proprii realizate în exercițiul bugetar precedent”. Președintele UDMR Kelemen Hunor a criticat această prevedere. „Nu poți să spui de la nivel central cât trebuie să cheltuiască pe cultură, sport, religie. Acel procent de 2,5% pentru cultură trebuie să dispară din proiect (…) Nu poți să spui ce procent pentru un domeniu”, a susținut Kelemen Hunor. Liderul UDMR a mai precizat că „nu pot fi stabilite criterii de performanță de la Ministerul Finanțelor pentru autoritățile locale”. În ceea ce privește sportul, acest plafon nu există în proiect: „La determinarea procentului de 2,5% aplicat asupra veniturile proprii nu se includ cheltuielile destinate activităților sportive, recreative precum și instituțiile publice de cultură indiferent de natura acestora și forma lor de organizare. Echipa lui Pandele, lovită de limitarea cheltuielilor bugetare Însă Guvernul impune un plafon al salariilor acordate sportivilor de la cluburile controlate de autoritățile locale: „Începând cu anul 2024 contractele de activitate sportivă încheiate potrivit legii, nu pot depăși onorariul/remunerația alocată din fonduri publice indiferent de natura și denumirea acestora echivalentul a două indemnizații acordate pentru funcția de demnitate publică de președinte al consiliului județean”. Aceasta înseamnă că salariul maxim pe care îl poate plăti o autoritate locală unui sportiv sau antrenor de un club finanțat din bani publici nu poate depăși 30.000 de lei net Citește și: Ciolacu a mințit din nou: creșterile de taxe și impozite, de cinci ori mai mari decât tăierile de cheltuieli ale statului. În iulie spunea: „Greul trebuie să îl ducă statul, nu mediul privat” „Cluburile care ar fi cel mai puternic afectate sunt cele finanțate puternic de către primării: Poli Iași, Oțelul, U Cluj, FC Voluntari. Nu e clar cum ar fi aplicată noua lege în cazul lui Sepsi. Formația din Sfântu Gheorghe primește bani publici, dar din Ungaria”, explică Gazeta Sporturilor.

Guvernul taie mai mult de la cultură, mai puțin de la sport Foto: Antena Sport
Kasparov cere interzicerea sportivilor ruși putiniști (sursa: sport.ro)
Internațional

Kasparov cere interzicerea sportivilor ruși putiniști

Kasparov cere interzicerea sportivilor ruși putiniști. Marele maestru Garry Kasparov a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută la Bucureşti cu ocazia deschiderii unui turneu de şah, că sportivii ruşi care susţin "războiul lui Putin" trebuie interzişi de la toate competiţiile internaţionale. Kasparov cere interzicerea sportivilor ruși putiniști El a explicat că singura modalitate prin care sportivii ruşi ar trebui acceptaţi este semnarea unei scrisori publice prin care să condamne războiul declanşat de Rusia în Ucraina. "Am fost întrebat mereu despre participarea sportivilor ruşi la competiţii. Eu consider că oricine susţine acest război criminal merită să plătească acest preţ. Sportivii ruşi, în opinia mea, ar trebui acceptaţi cu o singură condiţie: să semneze scrisori publice prin care să condamne războiul. Citește și: Circa 600 de oameni au murit în bombardamentul asupra teatrului din Mariupol, susține Associated Press De exemplu, Ian Nepomniaşci a semnat o scrisoare, ca şi alţi jucători de şah, prin care condamnă războiul. De aceea, Nepomniaşci poate participa azi la acest turneu sub steag neutru. Orice sportiv care arată susţinere faţă de războiul lui Putin trebuie interzis şi exclus din competiţiile sportive. Este un preţ de plătit pentru că ştim ce s-a întâmplat în Germania acum 80 de ani. De aceea susţin suspendarea sportivilor şi mă aştept ca Federaţia Internaţională de Şah să menţină această decizie", a afirmat fostul campion mondial. "Zilele acestea, lucrurile sunt albe sau negre" "Din 2005 când m-am retras din şah şi chiar şi dinainte, eu nu am separat viaţa mea de lumea exterioară. Iar acum sunt foarte activ în ajutorarea Ucrainei pentru a lupta împotriva agresiunii lui Vladimir Putin. Viziunea mea se cunoaşte, m-am exprimat de multe ori pe teme politice şi geopolitice, iar atitudinea mea este una directă în această privinţă, la fel ca atunci când jucam şah. Să gândeşti în alb şi negru doare uneori. Politica este gri şi trebuie să fii flexibil. Dar, în istorie şi chiar şi în zilele acestea, lucrurile sunt albe sau negre. Nu este vorba de şah, dar sunt albe şi negre. Iar atitudinea directă este singura cale de a vedea lucrurile corect. De aceea, viziunea mea binară pe care o datorez jocului de şah mă ajută să navighez în apele tulburi ale politicii mondiale", a adăugat Garry Kasparov. Kasparov și... Anisie Marele maestru şi multiplu campion mondial Garry Kasparov şi preşedinta Comisiei de Învăţământ a Senatului, Monica Anisie, au deschis, miercuri, la Palatul Parlamentului, turneul Superbet Chess Classic Romania 2022, din cadrul Grand Chess Tour, competiţie care reuneşte cei mai buni şahişti ai momentului. Kasparov şi Anisie au efectuat prima mutare simbolică a competiţiei la care vor participa zece jucători de şah, printre care se află şi cel mai bine clasat român în topul mondial, Bogdan Deac.

Putin profită de imaginea rușilor care fac ceva pozitiv în lume (sursa: bardown.com)
Internațional

Putin profită de imaginea rușilor care fac ceva pozitiv în lume

Putin profită de imaginea rușilor care fac ceva pozitiv în lume. Vladimir Putin profită de popularitatea sportivilor ruși titrați, pentru a-și îmbunătăți imaginea, afirmă unii profesori universitari, potrivit Agerpres. Putin profită de imaginea rușilor care fac ceva pozitiv în lume Mai mulţi sportivi ruşi, printre care înotătorul Evgheni Rîlov şi patinatoarea Victoria Siniţina, au apărut recent la un spectacol de propagandă organizat de Putin la Moscova pentru a celebra anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în 2014. Citește și: Pentagon: Forțele ruse din jurul Kievului se repoziționează, nu se retrag, ba chiar pot pregăti o ofensivă majoră în alte zone. Să fim lucizi. Nimeni să nu creadă minciunile Rusiei Evenimentul a avut de asemenea ca scop legitimarea actualului război dus de Rusia în Ucraina. "Pentru oamenii din afară, dar, mult mai important, pentru propriul popor, succesele din sport par să dovedească eficienţa sau chiar superioritatea unui stat şi, prin urmare, ale liderului său", afirmă analistul politic Tim Muller-Schoell de la Universitatea Germană de Sport din Koln. Avantajele sportivilor sunt "popularitatea, imaginea pozitivă şi tendinţa lor de a fi dependenţi", subliniază Muller-Schoell. "Popularitatea şi imaginea sunt exact calităţile care sunt transferate către Vladimir Putin în cazurile care îi sunt favorabile. Dependenţa reduce riscul de critică", adaugă el. Există o mai mare posibilitate acum ca mulţi atleţi ruşi să fie mai strâns legaţi de stat, în contextul în care sponsorii au luat distanţă în mare parte de la invazia Rusiei din Ucraina şi după reacţia internaţională la aceasta. "Sportivii sunt deseori 'de-ai noştri' şi reprezintă ţară", spune şi sociologul specializat în sport Jan Haut de la Universitatea din Wuppertal. "Apariţia politicienilor alături de sportivi este întotdeauna un mijloc de a pune în scenă o apropiere de popor", explică el.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră