sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: spațiu aerian

4 articole
Politică

O nouă dovadă că „suveraniștii” țin cu Moscova: se opun doborârii dronelor rusești

O nouă dovadă că „suveraniștii” țin cu Moscova: se opun doborârii dronelor rusești care intră în România. Miercuri, fără nici o explicație, toți deputații AUR, SOS România și POT prezenți au votat împotriva unei legi cerute de mai mulți ani de ministerul Apărării pentru a-i permite să intervină împotriva aeronavelor fără echipaj. Citește și: VIDEO Andrew Tate, prieten în viața reală cu Donald Trump Jr, cu care se întâlnea când putea călători. Acum, cei doi mențin legătura online Parlamentarii AUR, SOS și POT nu și-au explicat votul, așa cum se obișnuiește la decizii majore ale Legislativului.  O nouă dovadă că „suveraniștii” țin cu Moscova Este vorba de legea „privind controlul utilizării spaţiului aerian naţional”. Însă, în pofida votului negativ al celor trei partide, legea a trecut și va ajunge la Senat, care este cameră decizională.  Liderul AUR, George Simion, nu a votat.  „Măsura focului de nimicire este ultima în cadrul reacției graduale la riscul sau amenințarea (...) siguranței aeriene în spațiul aerian național”, se arată în expunerea la proiectul de lege.  „Aeronava fără pilot la bord care trece ilegal frontiera de stat a României și zboară în spațiul aerian național fără autorizare poate fi distrusă, neutralizată sau poate fi preluat controlul asupra acesteia”, arată proiectul.  „Avem în vedere o nouă inițiativă legislativă care să ne permită să operăm și pe timp de pace sub auspiciile unei operații militare. Legea 257 privind Combaterea Mijloacelor Aeriene care pătrund neautorizat în spațiul aerian trebuie adaptată noilor provocări, respectiv drone. Deci nu trebuie, din punctul meu de vedere, drona sau rămășița de dronă nu trebuie echivalată cu o aeronavă și să răspundă bazei legale pe care o avem în momentul de față, ea trebuie asimilată la muniție, la loitering (n.r. muniție teleghidată), la alt mijloc, astfel încât să-i dea posibilitatea celui care utilizează sistemul de armament să ia o decizie în momentul respectiv”, explica, în ianuarie 2024, șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad.  Candidatul la președinție Nicușor Dan a comentat votul din Camera Deputaților: „Masca suveranismului s-a prăbușit! Adevărata lor prioritate nu este România. Nu este siguranța oamenilor. Este Putin”    

O nouă dovadă că „suveraniștii” țin cu Moscova: nu vor să doborâm dronele rusești Foto: Twitter
Spaţiul aerian al Republicii Moldova, închis Foto: Facebook
Eveniment

Spaţiul aerian al Republicii Moldova, închis

Spaţiul aerian al Republicii Moldova a fost temporar închis din motive de securitate, scrie blogul de specialitate Runway, citat de Deschide.md. Interdicţia ar fi valabilă până la ora 16:00. Informația a fost confirmată de reprezentanţii Aeroportului Internaţional Chişinău. Spaţiul aerian al Republicii Moldova, închis „Stimați pasageri, în acest moment, spațiul aerian al Republicii Moldova este închis, suntem în așteptarea reluării zborurilor. Orarul planificat astăzi va suferi modificări. Stimați pasageri, cei care vă aflați în aeroport, la bord sau urmează să zburați astăzi, vă rugăm să păstrați calmul și să urmăriți panourile informative din aeroport, online pe www.airmoldova.md și www.airport.md”, a informat Air Moldova. În paralel, mai multe persoane din Serbia, care intenționau să ajungă în Republica Moldova pentru meciul Sheriff-Partizan, planificat pentru 16 februarie la stadionul Zimbru din Chișinău, au primit refuz de intrare în țară. Ieri seară, un deputat PAS a afirmat că Kremlinul plănuia să răstoarne guvernarea din Republica Moldova cu ajutorul unor mercenari sârbi care urmau să vină la Chișinău ca parte a galeriei unei echipe de fotbal. Citește și: Maia Sandu spune că Kremlinul pregătea un puci cu mercenari din Rusia, Serbia și Muntenegru: diversioniști cu pregătire militară atacau instituțiile și luau ostatici „Pe pagina de Facebook a echipei sârbe Partizan au fost publicate mai multe fotografii și înregistrări video din Aeroportul internațional Chișinău. Suporterii sârbi consideră că le-a fost interzisă nejustificat intrarea în Republica Moldova. Cel puțin 12 dintre ei s-au pomenit într-o astfel de situație. Microbiștii susțin că intenționau să asiste la meciul dintre Sheriff și Partizan, care va avea loc pe 16 februarie”, scrie newsmaker.md. Microbiștii sârbi, potențiali mercenari ai Kremlinului „Săptămâna aceasta trebuie să aibă loc un meci de fotbal în Chișinău, între o echipă din Serbia și una din Republica Moldova. Inițial, era planificat ca întreaga galerie a echipei sârbe să vină la noi în țară. Datorită eforturilor făcute de SIS, cu mult înaintea apariției informațiilor oferite de Zelenski, echipa sârbă va juca cu tribunele goale, pentru că în cadrul acestei galerii se planifica să vină diversioniști. Organele de drept ale RM vor face uz de toate posibilitățile pe care le au ca să apere regimul constituțional și dreptul cetățenilor de a se integra în Uniunea Europeană”, a declarat joi deputatul PAS Andrian Cheptonar, în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

Rachete rusești au lovit Ucraina după ce au survolat Moldova Foto: Facebook Maia Sandu
Eveniment

Rachete rusești lovit Ucraina după survolat Moldova

Trei rachete rusești au lovit Ucraina după ce au survolat Republica Moldova, arată ministerul Apărării de la Chișinău. Ele au fost trase de pe nave rusești din Marea Neagră. Ambasadorul Rusiei la Chișinău a fost convocat la ministerul de Externe al Republicii Moldova. Rachete rusești au lovit Ucraina după ce au survolat Moldova Potrivit instituției, la 10 octombrie, între 8:33-9:02, structurile specializate ale ministerului au identificat trei ținte aeriene care au survolat spațiul aerian al Moldovei. Ministerul Apărării a apreciat că rachetele prezentau pericol pentru infrastructura Republicii Moldova și, în special, pentru aeronavele civile care survolează spațiul aerian al acestei țări. Citește și: ANALIZĂ WSJ Sistemele HIMARS au transformat bătălia din Ucraina: au oprit avasnul rusesc și sunt responsabile pentru 70% din avansul din zona Herson Rachetele au parcurs următoarele traiectorii: localitățile Ciornaia -Moghilev Podolsk (Ucraina) – Rîbnița – Soroca – Moghilev Podolsk.Ciornaia – Voronovka (Ucraina) – Rîbnița – Rudi (Soroca)Ciornaia (Ucraina) – s. Popencu (Republica Moldova) – Cineșcăuți (Florești) – în direcția Ucrainei Potrivit Ministerului Apărării, traiectoria rachetelor au fost confirmate, inclusiv de structuri responsabile din Ministerul Apărării Naționale al României și al Ucrainei. Totodată, rachetele au fost observate de sistemele de monitorizare ale Întreprinderii de Stat pentru Utilizarea Spațiului Aerian și Deservirea Traficului Aerian „MOLDATSA”. German consulate was hit.Missles flew over Moldova.Good thing the West was careful not to "provoke Putin" by sending real air defense.— Jay in Kyiv (@JayinKyiv) October 10, 2022 „Ministerul Apărării, în colaborare cu structurile responsabile din țară, monitorizează atent situația în regiune, și condamnă ferm atacurile armatei ruse asupra orașelor din Ucraina, soldate cu victime”, se arată într-un comunicat al instituției. Three cruise missiles launched on Ukraine this morning from Russian ships in the Black Sea crossed Moldova's airspace. I instructed that Russia's ambassador be summoned to provide an explanation.— Nicu Popescu (@nicupopescu) October 10, 2022 În acest context, șeful diplomației Republicii Moldova, Nicu Popescu, a dispus convocarea de urgență a ambasadorului Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, pentru a solicita explicații părții ruse în legătură cu lansarea a 3 rachete de croazieră de pe navele militare ruse amplasate în Marea Neagră și care au tranzitat teritoriul țării noastre în regiunea satului Cobasna, scrie newsmaker.md.

România, spațiu aerian închis pentru Rusia (sursa: Facebook/AACR)
Eveniment

România, spațiu aerian închis pentru Rusia

România, spațiu aerian închis pentru Rusia. Autoritatea Aeronautică Civilă Română a închis, începând cu ora 15.00, spaţiul aerian al României pentru toate zborurile regulate ale operatorilor înregistraţi în Federaţia Rusă, informează AACR printr-un comunicat. România, spațiu aerian închis pentru Rusia "În contextul conflictului din Ucraina, Guvernul României a decis suspendarea . În consecinţă, Autoritatea Aeronautică Civilă Română a emis NOTAM prin care, începând cu ora 15.00, spaţiul aerian al României a fost închis pentru toate zborurile regulate, cu sau fără aterizare pe aeroporturile din ţară, pentru aeronavele operatorilor înregistraţi in Federaţia Rusă. Excepţie de la această măsură fac zborurile umanitare şi cele de urgenţă", se precizează în comunicat. S-a trezit și guvernul Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, anunţase în jurul orei 14.00, că România a început început procedura de suspendare a dreptului de survol deasupra teritoriului său, precum şi a dreptului de aterizare pe teritoriul României pentru aeronavele care aparţin companiilor din Federaţia Rusă. Citește și: Erdoğan îl abandonează pe Putin, potrivit lui Zelenski: Turcia interzice navelor ruse de război intrarea în Marea Neagră "Pot să prezint o serie de decizii pe care Task force-ul le-a analizat şi le-a luat. În primul rând, că România a început procedura de suspendare a dreptului de survol deasupra teritoriului său, precum şi a dreptului de aterizare pe teritoriul României pentru aeronavele care aparţin companiilor din Federaţia Rusă. Aceste proceduri se vor derula în cursul acestei zile", a declarat Dan Cărbunaru, sâmbătă, la Palatul Victoria, la finalul şedinţei task force pentru gestionarea situaţiei generate de agresiunea militară din Ucraina.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră