vineri 21 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: soldati

33 articole
Internațional

Soldații nord-coreeni capturați de ucraineni în Rusia vor să fie trimiși în Coreea de Sud

Propaganda nord-coreeană, soldații induși în eroare. Unul dintre cei doi soldați nord-coreeni capturați de forțele ucrainene a dezvăluit, într-un interviu acordat publicației sud-coreene Chosun Ilbo, că a fost indus în eroare de superiorii săi. Acesta a crezut că se află pe câmpul de luptă împotriva trupelor sud-coreene și nu știa că urma să lupte în Ucraina. Propaganda nord-coreeană, soldații induși în eroare Identificat doar după numele de familie, Ri, soldatul nord-coreean a declarat că oficialii Ministerului de Securitate de la Phenian le-au spus militarilor că piloții dronelor ucrainene sunt „toți soldați sud-coreeni”. Citește și: Susținătorul lui Georgescu, săltat de Poliție după ce a amenințat cu moartea familia lui Bolojan Această dezinformare pare să fi fost o strategie menită să motiveze trupele nord-coreene să lupte alături de Rusia în războiul împotriva Ucrainei. „Aș fi preferat să mă arunc în aer” Ri, care a suferit răni grave la mandibulă și la un braț, a relatat că majoritatea camarazilor săi din batalion (între 63 și 65 de oameni) au fost uciși de drone și artileria ucraineană. Conștient de faptul că prizonierii de război sunt considerați trădători în Coreea de Nord, acesta a recunoscut că ar fi încercat să se sinucidă dacă ar fi avut o grenadă la dispoziție. Dorința de a deveni refugiat în Coreea de Sud Într-o declarație istorică, Ri a exprimat pentru prima dată intenția de a cere azil în Coreea de Sud. „Sunt 80% sigur de viitorul meu. În primul rând, voi solicita statutul de refugiat în Coreea de Sud. Dacă îl solicit, mă veți accepta?”, a întrebat el jurnalistul sud-coreean. Ucraina și schimburile de prizonieri În ianuarie, Ucraina a publicat o înregistrare video cu interogatoriul celor doi soldați nord-coreeni capturați la Kursk, unul dintre aceștia exprimându-și dorința de a rămâne în Ucraina. Autoritățile de la Kiev au sugerat că sunt dispuse să faciliteze întoarcerea soldaților nord-coreeni în schimbul eliberării prizonierilor de război ucraineni. Soldații capturați ar trebui protejați Organizația Human Rights Watch (HRW) a cerut ca prizonierii de război nord-coreeni capturați în Ucraina să fie tratați conform convențiilor internaționale și să nu fie trimiși înapoi în Coreea de Nord. ONG-ul a avertizat că repatrierea lor ar putea duce la represalii severe, inclusiv execuții, subliniind principiul nereturnării, care interzice expulzarea persoanelor în state unde ar putea fi persecutate sau torturate. Mii de soldați uciși și răniți Potrivit autorităților ucrainene, aproximativ 5.000 de soldați nord-coreeni au fost uciși sau răniți în doar trei luni de lupte la Kursk. Estimările arată că între 11.000 și 12.000 de nord-coreeni au fost dislocați în această regiune pentru a lupta alături de armata rusă. În plus, Serviciul Național de Informații (NIS) din Coreea de Sud a raportat în ianuarie că cel puțin 300 de soldați nord-coreeni au murit și alți 2.700 au fost răniți în luptele de la Kursk.

Propaganda nord-coreeană, soldații induși în eroare (sursa: chosun.com)
Soldați nord-coreeni capturați de armata ucraineană
Internațional

Soldați nord-coreeni capturați de armata ucraineană

Soldați nord-coreeni capturați de armata ucraineană. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat sâmbătă că trupele sale au capturat doi soldați nord-coreeni în regiunea rusă Kursk. Aceștia au fost transferați la Kiev, unde sunt interogați de Serviciile de Securitate ale Ucrainei (SBU). Soldați nord-coreeni capturați de armata ucraineană „Sunt doi soldați care, deși răniți, au supraviețuit și au fost duși la Kiev pentru anchetă”, a declarat Zelenski pe Telegram, subliniind dificultatea operațiunii. Citește și: Aberațiile pensiilor speciale: un polițist pensionat, reangajat în MAI, are pensie mai mare decât salariul șefului Poliției, Bogdan Despescu Zelenski a acuzat Rusia și Coreea de Nord de încercări deliberate de a ascunde implicarea soldaților nord-coreeni în războiul din Ucraina. „Rușii și alți soldați nord-coreeni își ucid răniții pentru a șterge dovezile prezenței Coreei de Nord în conflict”, a afirmat liderul ucrainean. Aceasta nu este prima dată când Ucraina aduce acuzații similare. În decembrie 2024, Zelenski declarase că soldați nord-coreeni grav răniți au murit după ce au fost capturați. Dovezi vizuale și tratament umanitar Zelenski a publicat fotografii cu cei doi soldați capturați, evidențiind că aceștia primesc „toată asistența medicală necesară”. Unul dintre soldați apare cu bandaje pe mâini, iar celălalt cu bandaje în jurul bărbiei. De asemenea, președintele ucrainean a cerut SBU să ofere presei acces la cei doi prizonieri, afirmând: „Lumea trebuie să știe ce se întâmplă”. Numărul soldaților nord-coreeni din regiunea Kursk Potrivit autorităților ucrainene, aproximativ 12.000 de soldați nord-coreeni, inclusiv 500 de ofițeri, sunt prezenți în regiunea Kursk. Această zonă a fost scena unor câștiguri teritoriale semnificative pentru armata ucraineană, care a recucerit sute de kilometri pătrați din august 2024. Reacția Rusiei și a Coreei de Nord Până în prezent, nici Rusia, nici Coreea de Nord nu au confirmat prezența soldaților nord-coreeni în conflict. Tăcerea celor două state ridică semne de întrebare, iar implicarea Coreei de Nord este percepută ca o escaladare semnificativă a războiului. Implicațiile internaționale ale capturării Capturarea acestor soldați ar putea amplifica presiunea internațională asupra Coreei de Nord și Rusiei, aducând în prim-plan acuzații de complicitate și escaladare a conflictului. Situația evidențiază complexitatea războiului din Ucraina și implicarea tot mai multor actori internaționali, transformând acest conflict într-un punct de interes major pe scena geopolitică.

Nord-coreenii mor pe capete pentru Rusia (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)
Internațional

Nord-coreenii mor pe capete pentru Rusia

Nord-coreenii mor pe capete pentru Rusia. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că armata rusă a suferit pierderi masive în regiunea Kursk în ultimele două zile de lupte. Aceste pierderi includ soldați nord-coreeni și parașutiști ruși, potrivit informațiilor primite de la comandantul șef al forțelor armate ucrainene, Oleksandr Sîrski. Nord-coreenii mor pe capete pentru Rusia Zelenski a menționat că luptele din apropierea orașului Martinovka, în regiunea Kursk, au rezultat în pierderea unui întreg batalion de infanterie al armatei ruse. Citește și: Ponta atacă hotărârea României de a vinde energie Moldovei: „Să ne opunem când o decizie a Comisiei Europene este împotriva intereselor României” Potrivit președintelui, batalionul era compus din soldați nord-coreeni și parașutiști ruși. Un batalion poate avea între 300 și 1.500 de soldați, însă președintele ucrainean nu a oferit detalii exacte despre numărul celor uciși sau răniți. Conform datelor anunțate pe 23 decembrie, numărul soldaților nord-coreeni uciși și răniți în regiunea Kursk depășea 3.000. Patru zile mai târziu, Pentagonul estima că aproximativ 1.000 de soldați nord-coreeni au fost uciși sau răniți într-o singură săptămână de lupte intense. Coreea de Nord a desfășurat aproximativ 11.000 de soldați în Rusia, conform autorităților ucrainene și aliaților acestora, pentru a sprijini trupele ruse în luptele din Kursk. Situația teritorială din Kursk Regiunea Kursk, parțial ocupată de forțele ucrainene din august anul trecut, rămâne un punct de conflict major între cele două tabere. În incursiunea din 2022, Ucraina a recucerit un teritoriu de 1.100 de kilometri pătrați, însă a pierdut mai mult de jumătate din această zonă în ultimele luni, conform unei analize publicate de portalul de informații militare Militarnyi. Pierderile armatei ruse în regiunea Kursk reflectă intensitatea luptelor din această zonă. Regiunea este strategică datorită apropierii de granița cu Ucraina și de regiunea Sumî. Informațiile recente subliniază slăbirea poziției Rusiei în acest sector, chiar și cu sprijinul trupelor nord-coreene. Pierderi critice pentru Rusia Declarațiile președintelui ucrainean evidențiază dificultățile cu care se confruntă armata rusă în regiunea Kursk, în ciuda sprijinului extern. Această evoluție subliniază provocările continue ale conflictului și impactul semnificativ asupra ambelor tabere implicate.

Cazul dezertărilor masive dintr-o brigadă ucraineană (sursa: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)
Internațional

Cazul dezertărilor masive dintr-o brigadă ucraineană

Cazul dezertărilor masive dintr-o brigadă ucraineană. Circa 1.700 de soldați ucraineni dintr-o brigadă de 6.000 de membri au dezertat înainte de a ajunge pe front. Cazul, atribuit problemelor organizatorice și lipsei de pregătire, este investigat de armata ucraineană. Cazul dezertărilor masive dintr-o brigadă ucraineană Conform jurnalistului militar ucrainean Iuri Butusov, brigada 155 a fost afectată de un „haos organizatoric”, care a dus la pregătire insuficientă și la echipare neadecvată. Citește și: „Dacă faci venituri din activități independente sau drepturi de autor, plătești mai mult decât ca salariat”, spune antreprenorul Cătălin Teniță Soldații proveneau din mobilizarea obligatorie, mulți dintre ei fiind nemotivați. Echipamentele primite existau, în unele cazuri, doar pe hârtie. Aceste deficiențe au contribuit la o rată ridicată de dezertări înainte ca brigada să fie desfășurată în luptă. Echipament modern, pierderi semnificative Brigada a beneficiat de echipamente moderne, inclusiv blindate și obuziere furnizate de Franța, iar o parte dintre soldați au fost instruiți acolo. Cu toate acestea, unitatea a suferit pierderi considerabile pe frontul din apropierea orașului Pokrovsk, un punct strategic al ofensivei ruse în estul Ucrainei. Problemele continuă Armata ucraineană se confruntă cu dificultăți majore în menținerea efectivelor și moralului pe front. Mobilizarea strictă a condus la tentative de fugă din țară și coruperea unor oficiali. Recrutări forțate efectuate prin metode brutale au fost semnalate. Pierderea terenului în estul Ucrainei continuă, forțele ruse fiind mai numeroase și mai bine înarmate. În 2024, peste 60.000 de soldați ucraineni au dezertat, subliniind gravitatea situației. Lupte intense în provincia rusă Kursk Pe lângă dificultățile interne, Ucraina desfășoară operațiuni în provincia rusă Kursk, unde controlează aproximativ 460 de kilometri pătrați, în scădere față de cei 1.100 de kilometri revendicați inițial. Armata rusă, sprijinită de soldați nord-coreeni, încearcă să recupereze acest teritoriu, în contextul unor lupte intense. Situația militară din Ucraina rămâne critică, dezertările masive și pierderile pe front subliniind presiunea enormă asupra armatei. În ciuda sprijinului internațional, problemele organizatorice și morale afectează capacitatea Ucrainei de a rezista unei armate ruse bine echipate.

Soldații nord-coreeni vor lupta contra Ucrainei (sursa: kcnawatch.org)
Internațional

Soldații nord-coreeni vor lupta contra Ucrainei

Soldații nord-coreeni vor lupta contra Ucrainei. Statele Unite avertizează că mii de soldați nord-coreeni, deja staționați în Rusia, vor fi implicați „în curând” în luptele împotriva forțelor ucrainene, conform declarațiilor făcute sâmbătă de șeful Pentagonului, Lloyd Austin, în timpul unei vizite în Fiji. Soldații nord-coreeni vor lupta contra Ucrainei Lloyd Austin a declarat că militarii nord-coreeni au fost integrați în formațiunile ruse și se așteaptă ca aceștia să fie desfășurați pe câmpul de luptă în viitorul apropiat. Citește și: Țeapa Nordis, explicată de un avocat specializat în dreptul proprietății: a cerut insolvența pentru ca Statul să îl protejeze de păgubiți Potrivit Coreei de Sud și SUA, peste 10.000 de soldați nord-coreeni au fost trimiși în Rusia, iar câteva mii luptă deja alături de trupele ruse în regiunea de graniță Kursk. Efective nord-coreene, în creștere Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat recent că numărul soldaților nord-coreeni desfășurați ar putea ajunge la 100.000. În plus, Seulul a raportat că Phenianul a furnizat Rusiei artilerie grea, inclusiv obuziere autopropulsate și lansatoare multiple de rachete. Cooperare militară dintre Coreea de Nord și Rusia În 2024, Coreea de Nord și Rusia au ratificat un acord de securitate care include un pact de apărare reciprocă, marcând o colaborare militară tot mai strânsă. Acest parteneriat sporește tensiunile globale și amplifică riscurile în războiul din Ucraina. Această implicare directă a Coreei de Nord în conflictul din Ucraina evidențiază o nouă dinamică în geopolitica internațională, accentuând cooperarea dintre Moscova și Phenian.

Soldați nord-coreeni vor lupta pentru Rusia (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Soldați nord-coreeni vor lupta pentru Rusia

Soldați nord-coreeni vor lupta pentru Rusia. Mii de militari nord-coreeni sunt în curs de pregătire în Rusia și ar putea fi desfășurați în Ucraina până la sfârșitul acestui an, conform unui oficial al serviciilor secrete militare ucrainene, relatează The Washington Post. Soldați nord-coreeni vor lupta pentru Rusia Aceste unități sunt pregătite pentru a susține trupele rusești în războiul împotriva Ucrainei, iar unele surse indică faptul că soldați nord-coreeni ar fi fost deja uciși sau răniți. Citește și: STENOGRAME Vanghelie despre Geoană: Îl știu cum știu chiloții de pe mine. „Dobitocul căștigă, mă…”, crede fostul primar al Sectorului 5 Această cooperare militară pare să reprezinte o nouă etapă în relația dintre Phenian și Moscova, ambele fiind sub sancțiuni internaționale. Ministrul Apărării din Coreea de Sud a afirmat că desfășurarea soldaților nord-coreeni în Ucraina ar putea fi rezultatul unui acord bilateral, asemănător unei alianțe militare. Antrenamente și desfășurare în Ucraina Oficialul ucrainean, care a preferat anonimatul, a declarat că „câteva mii” de soldați nord-coreeni sunt antrenați în Rusia și că nu se știe cu exactitate unde vor fi desfășurați. Aceștia ar putea fi utilizați pentru a elibera trupele rusești din regiunile de graniță, care ar fi apoi trimise să lupte în Ucraina. Experții sud-coreeni consideră acest scenariu ca fiind posibil. Se raportează că ofițeri nord-coreeni se află deja pe teren în Ucraina ocupată de Rusia pentru a observa forțele rusești și a studia câmpul de luptă. Totuși, până acum nu au fost văzute unități nord-coreene angajate direct în lupte. Săptămâna trecută au apărut informații în presa ucraineană și pe canale Telegram despre prezența soldaților nord-coreeni în Donbas. Surse din serviciile de informații militare au indicat că mai mult de 20 de soldați nord-coreeni, inclusiv ofițeri, au fost uciși într-un atac cu rachete în apropiere de Donețk. Negarea Kremlinului și pactul de apărare Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat prezența militarilor nord-coreeni în Ucraina, calificând aceste afirmații drept o „farsă”. Totuși, liderul nord-coreean Kim Jong Un și președintele rus Vladimir Putin au semnat recent un pact de apărare reciprocă, întărind parteneriatul dintre cele două țări împotriva ordinii globale conduse de Occident. Statele Unite au acuzat Coreea de Nord că a trimis muniție, inclusiv obuze, în Rusia, iar Ucraina a raportat că Phenianul a trimis personal militar pentru a supraveghea utilizarea acestor arme. Unii dintre acești militari nord-coreeni au murit deja pe front.

Zelenski vizitează soldații ucraineni din Kursk (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)
Internațional

Zelenski vizitează soldații ucraineni din Kursk

Zelenski vizitează soldații ucraineni din Kursk. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat vineri că a vizitat regiunea Sumî, la graniţa cu Rusia, şi s-a întâlnit cu soldaţi care participau, de cealaltă parte a graniţei, la ofensiva lansată din august în regiunea rusă Kursk. Zelenski vizitează soldații ucraineni din Kursk "Astăzi mi-am început călătoria în regiunea Sumî cu o întâlnire cu soldaţii noştri - cei care luptă în regiunea Kursk pentru a apăra regiunile noastre de graniţă şi întreaga ţară", a scris pe Telegram preşedintele Zelenski, care a vizitat primele linii ale frontului de mai multe ori de la începutul invaziei ruse, în februarie 2022. Citește și: VIDEO Reacție nervoasă a lui Răzvan Exarhu când era filmat parcând pe trotuar: „Puteți să vă băgați telefonul ăla în c*r?” "Într-un război de lungă durată, nu este vorba doar de motivarea trupelor. Trebuie să motivăm întreaga lume şi să o convingem că ucrainenii pot fi mai puternici decât inamicul", a afirmat preşedintele ucrainean care s-a adresat soldaţilor într-un mesaj video. Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu soldaţi ai Brigăzii 82 Air Assault implicată în ofensiva pe teritoriul Rusiei şi a ascultat raportul comandantului acestei unităţi. Zelenski a decorat soldaţi, însoţit de comandantul şef al armatei Oleksandr Syrsky într-un adăpost subteran. El a vizitat deja această regiune din nord-estul Ucrainei în luna august, după lansarea, pe 6 august, a ofensivei Ucrainei care a surprins armata rusă prin cucerirea mai multor sute de kilometri pătraţi.

UE instruiește mai mulți soldați ucraineni (sursa: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)
Internațional

UE instruiește mai mulți soldați ucraineni

UE instruiește mai mulți soldați ucraineni. Uniunea Europeană a respins cererea Kievului ca UE să instruiască soldaţi ucraineni în interiorul ţării devastate de război, dar îi va instrui cât mai aproape de teritoriul ucrainean, a declarat vineri şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell. UE instruiește mai mulți soldați ucraineni Josep Borrell a anunţat că UE va forma în jur de 75.000 de soldaţi ucraineni până la finele anului, cu 15.000 în plus faţă de obiectivul precedent, însă în afara teritoriului ucrainean. Citește și: Mănăstire o întreabă pe Lasconi dacă a lucrat cu șeful SRI Radu Timofte după ce șefa USR a spus că vrea să știe dacă secretarul general adjunct al PNL a fost „colaborator al serviciilor” „Miniştrii s-au pus de acord să ridice la 75.000 (de soldaţi) obiectivul” de formare de trupe ucrainene, a declarat Borrell, după o reuniune informală la Bruxelles a miniştrilor de externe din UE. „Unele state membre erau pregătite, alte reticente. În cele din urmă, am decis că instruirea va fi făcută cât mai aproape posibil de Ucraina, dar nu pe teritoriul ucrainean”, a spus el în faţa presei, deşi personal s-a declarat deschis ideii Kievului. Această formare „trebuie să fie mai scurtă şi adaptată nevoilor Ucrainei”, scop în care o „mică” celulă de coordonare ar putea fi înfiinţată la Kiev, a adăugat el. Nu există încă un acord formal deocamdată asupra acestui punct, mai multe state membre fiind reticente faţă de orice prezenţă militară a UE în Ucraina, chiar dacă este vorba de simpli instructori, a subliniat o sursă diplomatică. Kievul ceruse UE să ia în considerare ca o parte din instrucţie să aibă loc în interiorul Ucrainei, argumentând că ar fi mai rapid, mai eficient din punctul de vedere al costurilor şi mai facil logistic decât pe teritoriul UE. Însă mai multe ţări UE sunt reticente să desfăşoare trupe în interiorul Ucrainei, exprimând îngrijorări privind securitatea acestora şi întrebând dacă o astfel de mişcare nu ar deturna forţa ucrainene de la misiunea lor principală pentru a-i proteja pe instructori. Decizia de vineri nu ar împiedica membri individuali ai UE sau un grup dintre ei să antreneze soldaţi în interiorul Ucrainei. Franţa a cochetat cu o astfel de posibilitate în acest an, dar diplomaţi spun că nu există niciun semn că aceasta ar deveni o realitate în curând. Borrell, apel la ridicarea restricțiilor Borrell a lansat un nou apel la ridicarea restricţiilor impuse de occidentali cu privire la utilizarea armelor pe care le furnizează Kievului. Cu puţin înainte de debutul reuniunii, el a considerat „ridicole” temerile de escaladare formulate de ţările care refuză să ridice aceste restricţii, înainte de a le califica, după reuniune, drept „legitime”. „Cred că este ridicol să spunem că, permiţând vizarea unor ţinte în interiorul teritoriului rus, aceasta înseamnă a fi în război cu Moscova. Nu suntem în război cu Moscova”, a afirmat Borrell vineri dimineaţa. Aceste comentarii i-au atras criticile Berlinului. „Spre finalul mandatului său, declaraţiile dlui Borrell sunt din ce în ce mai stranii. Un lucru este clar: el vorbeşte din ce în ce mai puţin în favoarea Uniunii Europene, şi din ce în ce mai mult pentru el însuşi”, a indicat o sursă apropiată guvernului german. Mandatul lui Josep Borrell se va încheia în noiembrie sau decembrie, odată cu intrarea în funcţie a noii Comisii Europene. Borrell a pledat din nou pentru o accelerare a livrărilor de arme spre Ucraina de către ţările UE, după un apel făcut joi de ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba. În ce priveşte muniţiile, printre care obuzele de artilerie cerute cu insistenţă de Ucraina, Borrell a dat asigurări că UE a îndeplinit la sfârşitul lui august 65% din obiectivul său de a livra Kievului un milion de obuze înainte de sfârşitul anului. „Accelerăm tot mai mult, producând mai rapid. Industria îşi creşte capacitatea. Sper că până la finalul anului vom atinge ţinta”, a adăugat el.

În România, rușii - jefuitori, ucigași, violatori. În imagine, intrarea "eliberatorilor" sovietici în București în 1944 (sursa: Fototeca online a comunismului românesc)
Eveniment

În România, rușii - jefuitori, ucigași, violatori

Rușii nu ne-au furat doar tezaurul. Convenția Armistițiului din 1944 a oficializat jaful, la nivelul statului. În România, rușii - jefuitori, ucigași, violatori. Neoficial, le-a transmis militarilor sovietici că au impunitate pentru jefuirea civililor. În ciuda adevărului istoric, a sutelor de mărturii păstrate în arhive, Rusia neagă atrocitățile militarilor Armatei Roșii în România. Neagă, în continuare, și masacrul de la Fântâna Albă. În România, rușii - jefuitori, ucigași, violatori Într-o postare pe Facebook, de acum câțiva ani, Ambasada Rusiei în România nega atrocitățile făcute de soldații sovietici în țara noastră. Citește și: Rusia a anunțat exerciții nucleare în apropierea granițelor ucrainene, ca răspuns la declarațiile unor lideri occidentali privind posibilitatea de a trimite soldați NATO în Ucraina "În presa occidentală și cea românească apar periodic diverse publicații menite să-i denigreze pe ostașii Armatei Roșii care au eliberat de fascism țările Europei de Est și Europei Centrale. În cadrul acestei perpetue campanii de propagandă, ostilii critici anti-sovietici și anti-ruși încearcă insistent să-i convingă pe oameni că Armata Roșie era o adunătură de tâlhari și violatori (…)", se susținea în postare. Pe de o parte, rușii susțin că e vorba de "mituri" fabricate de oponenții Kremlinului. Amintesc până și de Constantin Tănase: un individ cu "atitudinea antirusă" care a creat mitul "Davai ceas, davai palton". Pe de alta, vin cu ""argumente care demontează "miturile": acțiunile împotriva populației civile (violuri, jafuri) erau interzise în Armata Roșie și pedepsite prin executare. Sfatul Ambasadei Ruse: "Oamenii să analizeze informațiile care apar în mass-media și să le compare cu faptele istorice verificate". Jaful oficial: peste 300 de milioane de dolari Faptul istoric verificat este existența Convenției de Armistițiu, semnate în 12 februarie, 1944. Convenția a fost mai mult decât un act de capitulare, a fost oficializarea jafului, la nivel de stat. Printre prevederi, era stipulat ca Guvernul României să facă, în mod regulat, plăți cerute de către Înaltul Comandament Aliat (Sovietic), pentru îndeplinirea funcţiilor sale pe teritoriul românesc: "În caz de necesitate va asigura folosinţa întreprinderilor industriale şi de transport a mijloacelor de comunicaţie, staţiunilor generatoare de energie, întreprinderilor şi instalaţiilor de utilitate publică, depozitelor de combustibili, petrol, alimente şi alte materiale sau servicii, în acord cu instrucţiunile date de către Înaltul Comandament Aliat (Sovietic)." Aceeași Convenție prevedea ca pierderile pricinuite de operațiunile militare române Uniunii Sovietice să fie despăgubite de România: 300 milioane de dolari americani, plătibili în curs de șase ani. Un alt punct al Convenției dădea liber la jaf militarilor sovietici: "Guvernul român se obligă (…) sa restituie Uniunii Sovietice (…) toate valorile materiale luate de pe teritoriile ei, în timpul războiului". Militarii sovietici s-au simțit astfel împuterniciți să fure din România tot ce le cădea în mâini, sub pretextul că luau "înapoi" lucrurile "furate" de români de la ei. Rușii furau orice, dar preferau ceasurile Atracția militarilor sovietici pentru ceasuri a fost consemnată de mai mulți scriitori ai vremii, din mai multe țări ocupate. La noi, Mihail Sebastian scria în "Jurna"l: "Sălbăticie, teamă, neîncredere. Soldații ruși violează femeile. (…) Soldații opresc mașinile, scot afară șoferul și pasagerii, se urcă la volan și demarează. Magazine jefuite. În după-amiaza aceasta, la Zaharia, trei dintre ei au spart magazinul și au furat ceasuri." Sebastian, despre apetența militarii sovietici pentru ceasuri: "Ceasurile sunt jucăriile care le plac cel mai mult." Furau și din biserici Jafurile, violențele, violurile, crimele comise de militarii ruși nu pot fi pe deplin cuantificate, însă în arhive au rămas mii de rapoarte depuse la Poliție de civilii agresați. Sute de astfel de plângeri există în Arhivele Naționale ale României. Din documentele consultate de jurnaliștii Europa Liberă, reiese că soldații ruși nu aveau nici o frică de pedepse. Dădeau buzna în casele oamenilor, la orice oră, le spărgeau geamurile, pentru distracție, le furau tot ce aveau, de la bijuterii, ceasuri și bani, la fețe de masă, căciuli și cratițe. Viorel Bozeșan din Orăștie declara pe 17 octombrie 1944: "M-am reîntors spre casă și am constatat că rușii mi-au devastat camera. (…) am constatat că îmi lipsește o căciulă, o flanea de lână, o pereche de pantaloni, un ceas Vecher și un brici". Arhivele vrâncene păstrează și ele nenumărate astfel de mărturii. Militarii ruși nu se abțineau nici cînd era vorba despre copii sau biserici. În Focşani, un raport semnat de trei insitutuții care aveau în grijă copii consemna: "Trupele sovietice poposesc aici şi adesea intră în local sau curte, jefuiesc, strică, sparg ce întâlnesc şi pleacă luând cu ei bunuri de care nu au nevoie; se urcă la etaj, scot ferestrele cu geamuri (…), le aruncă jos în maşină, încarcă cu braţele arhiva, cărţile, rup robinetele ciuşmelelor, inundând localul". Nici bisericile nu erau ferite. Parohul Bisericii Donie consemna, în 1944, într-un raport către poliție:"Poarta de la intrarea principală, distrusă, la Pridvor, 2 geamuri mari sparte, un Iconostas de stejar stricat, icoane de pe pereţi date jos şi profanate. În locuinţa paraclisierului, s-au găsit stricate o masă rotundă şi 3 scaune, pe care le-au stricat soldaţii ruşi, după ce au mâncat". Bețivi și violatori Femeile din România trăiau un coșmar. Din mărturia unei supraviețuitoare: "M-am ascuns o vreme cu celelalte lucrătoare din croitorie (…) într-o încăpere secretă (…) ieșeam numai noaptea să luăm apă și hrană. Tremuram toate să nu ne găsească. Copiii întrebau mereu de mine. Nu-i vedeam decât noaptea, când dormeau". Potrivit istoricului Tudor Roșu, într-o singură zi, 26-27 septembrie, 1944, în Alba au fost devastate 87 de magazine, 1.559 de locuințe, au fost furați 154 de cai, s-au înregistrat trei morți, doi răniți și 37 de femei au fost violate: "La Alba Iulia, rușii au căutat alcool, până au găsit «paradisul» în pivnițele Episcopiei Roman-Catolice. După ce se îmbătau, căutau «hăzăici» (femei)." În octombrie 1944, Comandamentul Sovietic de la Adjud a emis un ordin prin care femeile și fetele tinere trebuia luate să lucreze în Gara Adjud şi la spitalul de răniţi. Dintr-un raport înaintat Prefecturii judeţului Putna aflăm ce făceau militarii sovietici: "Profitând de acest ordin, soldaţii ruşi iau fete sub pretextul că le duc la lucru, depărtându-se cu ele la distanţă, mai pe câmp, unde le necinstesc". În public, Moscova atribuia violurile unor "diversionişti îmbrăcaţi în uniforme sovietice". Fântâna Albă, un masacru premeditat O cruzime fără margini a trupelor sovietice: mii de români omorâți, cu premeditare, în masacrul de la Fântâna Albă. În urma semnării Pactului Ribbentrop-Molotov din 23 august 1939, Basarabia este revendicată de sovietici. La 28 iunie 1940, Armata Roșie ocupă Basarabia, Bucovina de Nord și ținutul Herței. Pe 2 august, 1940, este creată Republica Sovietică Socialistă Moldovenească. De-a lungul anului, mulți români au încercat să treacă granița impusă, înapoi în țară. Sovieticii au găsit, însă, "soluția" pentru oprirea exodului. "Românii bucovineni au fost atraşi într-o cursă, ca să li se dea o lecţie exemplară tuturor celor care doreau să treacă graniţa în România", povestește istoricul Ion Varta. În primăvara anului 1941, NKVD (poliția secretă sovietică - n.r.) a lansat zvonuri că sovieticii ar fi permis trecerea înapoi în țară a românilor, printr-o anumită zonă. Românii au crezut, mai ales că pentru germani și polonezi granițele se deschiseseră. Mii de bucovineni fără apărare, mitraliați Pe 1 aprilie, într-o zi de Paști, un grup de aproximativ 7.000 de bucovineni din 43 de localități ale Văii Siretului s-au adunat în centrul orașului Hliboca. Aici, ofițerii NKVD le-au transmis că pot pleca liniștiți spre graniță, dându-le de înțeles că nu vor fi opriți de grăniceri. Traseul le-a fost transmis cu exactitate. La aproximativ trei km de graniță, la Fântâna Albă, au fost întâmpinați de grănicerii care au deschis focul asupra lor. I-au mitraliat din plin, omorând în jur de 3.000 de oameni. Unii s-au aruncat în Siret și au murit înecați, alții au fost vânați, în timp ce au fugit în pădure. Femei și copii au fost legați de cozile cailor. Răniții au fost aruncați, alături de morți, în gropi comune. Gropi săpate dinainte.

Moscova fură cubanezi pentru frontul ucrainean (sursa: Youtube/Alain Paparazzi)
Internațional

Moscova fură cubanezi pentru frontul ucrainean

Moscova fură cubanezi pentru frontul ucrainean. Scandalul traficului de cubanezi în vederea recrutării în armata rusă a izbucnit pe Youtube, pe 27 august. După doar o săptămână, guvernul cubanez a anunțat că a descoperit și a și anihilat rețeaua. Ministrul cubanez de Externe a lansat amenințări voalate la adresa Rusiei. Păcăleală: li s-au promis construcții, au ajuns pe front Pe 27 august, youtuberul cubanez Alain Paparazzi difuza un videoclip cu doi tineri cubanezi aflați într-un spital din Rusia. "Am ajuns în Rusia cu un contract de muncă, dar totul a fost o păcăleală. Ne-au spus că (mergem) să reparăm casele devastate de război, tranșee, moloz. Totul a fost o înșelătorie.", au spus tinerii. Citește și: EXCLUSIV Ultima variantă a „ordonanței austerității” favorizează instituțiile militare și promovează mascat șefi de birouri. Proiectul este neconstituțional, spun specialiștii Potrivit celor doi adolescenți, în Rusia au semnat un contract redactat în rusă. "Ne-au spus să nu ne facem griji, doar să semnăm. Noi am semnat. Apoi ne-au trimis pe front, în Ucraina, în linia a treia (...). Ne-am îmbolnăvit și ne-au trimis înapoi aici, dar prietenii noștri sunt acolo, în linie. Nimeni nu ne-a spus nimic despre asta.", au adăugat ei. Pe 30 august, Americatevé, un post de limba spaniolă cu sediul în Miami, difuza un reportaj în care mama unuia dintre adolescenți, Alex Vegas Díaz, declara că nu a mai primit nici o veste de la fiul ei. Recrutați de fete pe Facebook Caridad Díaz a povestit că fiul ei a plecat în Rusia cu un contract de muncă în construcții. "A fost contactat pe Facebook de două fete, Elena și Daiana, cred că una e cubaneză și cealaltă, rusoaică. I-au arătat un contract fals, spunându-i de toate beneficiile pe care urma să le aibă. Am citit și eu documentul. Era un contract pentru muncă, nici vorbă de războiul din Ucraina. Doar l-au întrebat pe copil dacă are pașaport. (...) Acum nu mai știu unde este.", a povestit femeia. Citește și: EXCLUSIV Generalul SRI la care este conectată gruparea GPL Caracal-Crevedia, scandaluri cu Coldea, Sebastian Ghiță și procurorul Negulescu. Generalul Iancu, în anturajul LOV Pe 1 septembrie, același post difuza un clip cu Alex Vegas Díaz și un alt adolescent, Andorf Velázquez, care transmiteau un mesaj disperat de ajutor din Rusia. "Încercați să ne scoateți de aici cât mai repede posibil, ne este frică", au spus tinerii, care se aflau într-un camion și erau transferați din spital, înapoi pe front. Americatevé a susținut că a primit și alte mesaje și fotografii din partea altor cubanezi care au declarat că au călătorit în Rusia prin același contract. Imediat, mai mulți părinții cubanezi au declarat că și copiii lor au plecat în Rusia, cu aceleași contracte de muncă. Moscova fură cubanezi pentru frontul ucrainean Pe 4 septembrie, după doar o săptămână de la izbucnirea scandalului, Ministerul de Externe cubanez a comunicat că "a detectat și lucrează la neutralizarea și dezmembrarea unei rețele de trafic de ființe umane care operează din Rusia pentru a încorpora cetățenii cubanezi care locuiesc acolo, și chiar unii din Cuba, în forțele militare care participă la operațiunile de război din Ucraina.". Deși Ministerul cubanez de Externe nu a precizat cine s-a aflat în spatele operațiunii, potrivit comunicatului, "Tentative de această natură au fost neutralizate și au fost inițiate proceduri penale împotriva persoanelor implicate în aceste activități.". Cuba a susținut public Rusia Între Cuba și Rusia a existat, însă, multă prietenie. Anul trecut, în februarie, Bruno Rodriguez, ministrul cubanez al Afacerilor Externe, scria pe Twitter: "Respingem categoric isteria propagandistică şi mediatică pe care a declanşat-o guvernul SUA împotriva Rusiei şi ne opunem cu fermitate expansiunii NATO la frontierele acestui stat frate.". În august a.c., Iuri Borisovici Șveț, un fost ofițer de informații sovietic de origine ucraineană, care a fost plantat ca spion la Washington și acum locuiește în SUA, a declarat că sosirea unor trupe speciale de la Havana în Belarus, un vecin al Ucrainei și principalul aliat al Rusiei în actuala invazie, ar putea însemna participarea directă a regimului din Cuba la conflict. Potrivit lui Șveț, "Cuba intenționează să-și trimită forțele speciale în Belarus, unde pot fi folosite împotriva Ucrainei". Notă disonantă diplomatică Totuși, în recentul scandal al traficului de persoane, Bruno Rodriguez, ministrul de Externe cubanez, a declarat că, deși Cuba este aliat apropiat al Rusiei, "nu face parte din conflictul din Ucraina". În plus, pe contul său X (fostul Twitter), ministrul de Externe a publicat comunicatul ministerului, adăugând că Cuba va folosi "forța legii" pentru a contracara orice încercare de a-i fi recrutați cetățenii. "Declarația atinge o notă disonantă rară în relațiile recente cubano-ruse", comentează BBC. Jurnaliștii britanici amintesc de faptul că, în urmă cu doar câteva luni, miniștrii Apărării din Cuba și Rusia au purtat discuții la Moscova, iar ministrul rus de Externe a călătorit în aprilie în Cuba, ca parte a unui tur al aliaților din America Latină ai Rusiei.

Fetele din Ucraina îi conving pe soldații ruși să dezvăluie totul Foto: Twitter
Eveniment

Fetele din Ucraina conving ruși să dezvăluie totul

Fetele din Ucraina îi conving pe soldații ruși să dezvăluie totul: îi urăsc, dar își petrec ore on-line cu cei care le-au invadat țara, sperând că asta le va grăbi moartea, scrie The Times. Ziarul britanic publică un reportaj despre tinerele ucrainence care au profiluri false, generate artificial, și care storc secrete de la militarii Moscovei. Fetele din Ucraina îi conving pe soldații ruși să dezvăluie totul „Își dedică două ore pe zi pentru a flirta cu un bărbat pe care îl urăște, sperând că astfel îi va grăbi moartea. În schimb, acesta îi trimite meditațiile sale despre lenjeria intimă feminină, videoclipuri cu el interogându-i compatrioții capturați și fotografii cu cadavrele acestora. Din când în când însă, Angelina - nu este numele ei real - primește ceva mai util. O fotografie a unui pașaport militar, dezvăluind indicii despre o unitate. O înregistrare video cu un soldat îndrăgostit conducând și cântând, dezvăluind locația sa. Sau apeluri șocante la compasiune după moartea unui camarad, demonstrând o lovitură ucraineană precisă. Fotografiile de profil generate de inteligența artificială, vizibile pe aplicațiile de dating care vizează bărbații din zonele de frontieră ocupate, au atras zeci de soldați ruși disperați în capcana ei cu miere (Nota Redacției: Honeytrap) de când a început invazia președintelui Putin. «Căutăm informații despre numărul de soldați, informații despre cantitatea de echipament militar, succesul sau lipsa de succes a unor atacuri, problemele lor cu mâncarea și echipamentul», explică ea și colega ei Masha - de asemenea un pseudonim - trecând cu grijă cu swipe-ul spre stânga pentru a respinge bărbații în haine civile și spre dreapta pentru a atrage bărbații în uniformă”, scrie The Times. „Războiul este personal” Femeile, ambele în vârstă de 20 de ani, lucrează pentru Molfar, o firmă ucraineană de evaluare și analiză a riscurilor care și-a redirecționat o mare parte din eforturi pentru a sprijini efortul de război de la invazia din februarie anul trecut. Citește și: Pandele se plânge în direct la RTV că Sebastian Ghiță îl jupoaie pentru aparițiile la acest post TV. El spune că a fost „o glumă” după lamentările lui Ciutacu Unele relații construite on-line au durat un an, dar ucrainencele nu au nici o milă pentru cei astfel păcăliți: „De ce să-mi pese de cineva care vrea să mă omoare?”. The Times le descrie pe femeile participante la acest program ca fiind „inteligente, determinate și articulate”. „Pentru ea, războiul este personal”, arată ziariștii britanici. Fratele Angelinei a murit la începutul războiului, iar tatăl ei este acum pe front. Rușii se laudă în fața fetelor cu victimele lor „Angelina spune că îmi va arăta fotografiile trimise de trupele rusești care se laudă în încercările lor stângace de romantism. Mă pregătesc pentru tipurile de fotografii revelatoare care afectează atât de des conturile de întâlniri online ale femeilor. În schimb, apare trupul însângerat al unui soldat ucrainean întins pe un șanț. Un altul este legat și legat la ochi în timp ce este certat de unul dintre pretendenții Angelinei. Este greu de imaginat cât de greu trebuie să fie pentru sora unui militar mort să proceseze, ca să nu mai vorbim de a răspunde, ca și cum ar fi impresionată”, scrie The Times. Unii dintre interlocutorii on-line ale ucrainencelor s-au îndrăgostit atât de tare încât le-au cerut în căsătorie. Însă rușii învață și este tot mai greu să găsească interlocutori, după ce militarilor Moscovei li s-au impus reguli tot mai stricte de utilizare a telefoanelor mobile.

Rusia a pierdut mai mulți soldați decât în toate războaiele de după WW2 Foto: Twitter
Eveniment

Rusia a pierdut mulți soldați decât în toate războaiele

În Ucraina, Rusia a pierdut mai mulți soldați decât în toate războaiele de după cel de-al doilea conflict mondial, inclusiv Cecenia și Afganistan, arată o analiză a unuia din cele mai prestigioase think-tank-uri din Washington DC, Center for Strategic and International Studies (CSIS). În total, Rusia a suferit pierderi de circa 200.000 - 250.000 de persoane rănite, ucise și dispărute, doar în primul an de război. Aceste estimări privind numărul de victime includ soldații ruși obișnuiți, luptătorii din miliție și contractorii privați din Grupul Wagner. Analiza mai arată că rata soldaților ruși uciși într-o lună în Ucraina este de 25 de ori mai mare decât cea din Cecenia și de 35 de ori mai mare decât cea din Afganistan. „Deși numărul victimelor rusești din Ucraina pălește în comparație cu rata mortalității sovietice din cel de-al Doilea Război Mondial, contextul politic este extrem de diferit”, scrie CSIS. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Rusia a pierdut mai mulți soldați decât în toate războaiele de după WW2 Analiza urmărește să arate care este actuala stare a conflictului militar și cum ar putea evolua. La final, ea explică ce tipuri de armamente ar fi utile Ucrainei, pentru a sparge fortificațiile rusești. Tabel: CSIS Această analiză prezintă trei argumente principale. În primul rând, războiul din Ucraina a devenit un război de uzură caracterizat prin forțe ascunse în tranșee, atacuri în valuri umane, baraje de artilerie și pierderi mari de ambele părți. În al doilea rând, Ucraina s-a descurcat extraordinar de bine în fața unui adversar cu un avantaj semnificativ în ceea ce privește resursele materiale. Un factor care a contribuit probabil la performanța Ucrainei este inovația militară, exemplificată prin utilizarea de către Ucraina a sistemelor de aeronave fără pilot la bord (UAV) în operațiunile armelor combinate. Multe dintre inovațiile Ucrainei au venit de jos în sus, datorită unui mediu militar care încurajează și permite ofițerilor subalterni să caute inovația. În al treilea rând, în timp ce inovația militară va fi necesară pe măsură ce războiul continuă, aceasta nu va fi suficientă pentru a contrabalansa nevoile materiale ale armatei ucrainene, cum ar fi sistemele de apărare aeriană, artileria cu rază lungă de acțiune, vehiculele blindate, avioanele de luptă, munițiile, piesele de schimb și resursele logistice. Occidentul, inclusiv Statele Unite, ar trebui să se pregătească pentru un război prelungit și pentru un sprijin pe termen lung pentru Ucraina. Ucraina are nevoie de sisteme avansate, inclusiv avioane F-16 „Natura războiului din Ucraina poate fi văzută cel mai clar în luptele pentru Bakhmut, un mic oraș din regiunea Donețk din Ucraina. Timp de luni de zile, forțele rusești au bombardat neîncetat orașul, au luptat din casă în casă și au folosit atacuri cu valuri umane pentru a-i copleși pe apărătorii ucraineni (…) În ciuda luptelor intense din timpul iernii, Rusia a capturat doar aproximativ 400 de mile pătrate de teritoriu ucrainean pe întreg frontul de est din septembrie 2022 (...) Există numeroase semne ale războiului de uzură, inclusiv sisteme de tranșee defensive ale infanteriei, șanțuri și berme antitanc și cratere de impact ale artileriei”, explică CSIS. „Pe lângă instruire și informații, Ucraina are acum nevoie de sisteme avansate pentru a desfășura operațiuni ofensive într-un război prelungit, cum ar fi sisteme de apărare aeriană, artilerie cu rază lungă de acțiune, vehicule blindate, avioane de luptă și muniții, precum și piese de schimb și instruire. Aceste tipuri de muniții, sisteme de armament și materiale sunt esențiale pentru a ajuta forțele ucrainene să desfășoare contraatacuri eficiente împotriva forțelor rusești săpate”, arată studiul CSIS, care recomandă ca SUA să ofere inclusiv avioane F-16.

Cadoul lui Putin către forțele de ocupație Foto: Twitter
Eveniment

Cadoul lui Putin către forțele de ocupație

Cadoul lui Putin către forțele de ocupație: s-a dat liber la jafuri în mod oficial, soldații și funcționarii ruși aflați în Ucraina nu mai trebuie să-și declare averile. Decizia este retroactivă, începând cu 24 februarie 2022, data invadării Ucrainei. Cadoul lui Putin către forțele de ocupație "Aceasta îi vizează pe cei care lucrează în teritorii", a declarat presei Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, făcând referire la cele patru regiuni ucrainene - Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie - a căror anexare a fost revendicată de Moscova, care nu le controlează însă pe deplin, şi unde se desfăşoară în prezent majoritatea luptelor. Joi seară, guvernul rus a publicat un decret al preşedintelui Vladimir Putin privind „specificul” regulilor luptei anticorupţie pentru „unii cetăţeni în timpul operaţiunii militare speciale" din Ucraina. Conform acestui text, militarii, poliţiştii şi membrii serviciilor de securitate care operează în Ucraina, precum şi ceilalţi funcţionari trimişi acolo, nu vor mai avea „obligaţia de a furniza informaţii despre veniturile, cheltuielile, bunurile lor". Măsura se aplică de asemenea „soţilor şi copiilor minori" ai persoanelor vizate şi este retroactivă începând cu 24 februarie 2022, data când a început ofensiva din Ucraina. De asemenea, persoanele în cauză vor avea dreptul să primească "recompense şi donaţii" dacă acestea au "un caracter umanitar" şi "au fost primite în legătură cu o participare la operaţiunea militară" din Ucraina. Această nouă dispoziţie face parte dintre măsurile de stimulare ale Kremlinului pentru a-i determina pe ruşi să meargă să lupte în Ucraina: promisiunea unor prime importante, facilităţi bancare şi imobiliare, ajutoare financiare pentru familii în caz de deces sau de rănire etc. Citește și: REZILIENȚĂ: Populația Kievului revine la nivelul de dinaintea războiului, susține primarul orașului În Rusia, militari şi responsabili apropiaţi de complexul militaro-industrial sunt cu regularitate condamnaţi în cazuri de corupţie şi de deturnare de fonduri de mare amploare.

Brutalități de Ev Mediu în armata lui Putin Foto: Twitter
Eveniment

Brutalități de Ev Mediu în armata lui Putin

Brutalități de Ev Mediu în armata lui Putin: un comandant din trupele republicilor separatiste Donețk/Luhansk se filmează în timp ce bate cu o rangă niște soldați acuzați că și-au părăsit pozițiile. Cei brutalizați sunt ghemuiți, în timp ce comandantul lor îi lovește orbește, mai întâi peste picioare și apoi peste cap. Brutalități de Ev Mediu în armata lui Putin Comandantul, neidentificat, îi acuză pe cei pe care-i bate că, urmare a retragerii lor, doi voluntari au fost uciși, iar alții au fost răniți. Soldații brutalizați par să fi fost recrutați, urmare a mobilizării decretate de Putin. A video emerged that appears to be showing "L/DPR" commander beating soldiers who evacuated two wounded as a group of 10 people, instead of taking a position as they were meant to. (shared by @DefMon3) pic.twitter.com/y0NTIRC5Z7— Dmitri (@wartranslated) December 25, 2022 Bătaia ține circa două minute, timp în care soldații sunt amenințați că vor fi uciși. Comentatorii de pe Twitter remarcă faptul că, după această bătaie, armata rusă va avea de tratat încă zece răniți. În plus, este neclar cum vor afecta aceste bătăi moralul soldaților. Și alte înregistrări arată completa lipsă de reguli în armata rusă, de la crime și violuri la bătăi și bătăi între soldații Kremlinului. Astfel, soldații cu experiență, cu contract, vor să-i jefuiască pe „bibanii” mobilizați recent. Pe rețelele sociale au apărut relatări despre luptele din diferite unități militare de pe teritoriul Rusiei. 1/ It's a dog-eat-dog world in the Russian army: the Telegram channel Baza reports that the newly mobilised troops have been fighting off attempts by existing contract soldiers to rob them. Translation follows. ⬇️— ChrisO_wiki (@ChrisO_wiki) October 3, 2022 Însă, potrivit relatării unui influencer pro-ucrainean, care a tradus discuțiile de pe Telegram ale militarilor ruși, cel puțin într-un caz, noii-veniți, i-au învins pe veterani. „Conflictul dintre militari s-a desfășurat într-o unitate militară din Alabino, unde sunt duși bărbații mobilizați. Noii veniți nu au fost primiți acolo cu pâine și sare”, scrie ChrisO, pe Twitter. Citește și: VIDEO „Crăciun anti-rusesc fericit!”: propaganda Kremlinului anunță că, anul viitor, europenii care i se opun lui Putin vor mânca rozătoare, de sărbători El arată că 20 de „bunicuți” i-au atacat pe „bibani” pentru a le lua telefoanele și noile echipamente, dar noii-veniți au câștigat bătălia în mod categoric. Veteranii au scăpat blocându-se într-un dormitor și cerând ajutorul poliției. Însă, după sosirea poliției, nimeni nu a depus plângere, mai scrie ChrisO – un influencer pro-ucrainean cu peste 80.000 de urmăritori pe Twitter – care postează și linkul spre canalul de Telegram care relatează acest incident.

Putin, confruntat de mame și soții (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Putin, confruntat de mame și soții

Putin, confruntat de mame și soții. Aceste femei, mame şi soţii ale soldaţilor ruşi mobilizaţi pentru a lupta în Ucraina, se reunesc în toată Rusia de câteva săptămâni şi cer prin mesaje video difuzate pe canale de internet în limba rusă ca preşedintele Vladimir Putin să-şi respecte promisiunile făcute. Promisiuni încălcate După ce a ordonat o mobilizare parţială în septembrie, Kremlinul a dat asigurări că sutele de mii de înrolaţi vor urma un antrenament solid, vor primi un echipament bun şi nu vor fi trimişi în prima linie a războiului din Ucraina. Însă au fost înregistrate numeroase încălcări ale acestor promisiuni: moartea pe front a celor recent mobilizaţi, mobilizarea unor bărbaţi inapţi pentru serviciul militar, a unor taţi de familii numeroase sau prea vârstnici, absenţa echipamentului adecvat şi a instruirii militare pentru cei chemaţi sub arme. Această mobilizare dezordonată, care a obligat autorităţile ruse să admită comiterea unor "erori", a provocat îngrijorare în rândul soldaţilor trimişi în Ucraina. Această îngrijorare, care riscă să degenereze în proteste, pune Kremlinul într-o situaţie delicată: dacă autorităţile reprimă în mod implacabil orice împotrivire faţă de ofensiva în Ucraina, cuvântul soţiilor de soldaţi este sfânt şi întemniţarea lor ar provoca un şoc în Rusia. Putin, confruntat de mame și soții Semn că puterea ia aceasta în serios, Putin urmează pentru prima oară să se întâlnească vineri cu mame ale militarilor trimişi în Ucraina. Dar unele rude ale celor mobilizaţi anticipează o reuniune atent coregrafiată, fără discuţii de fond. Putin va întâlni "mame scoase din mâneca sa, care vor pune întrebări adecvate şi îi vor mulţumi, ca de fiecare dată", şi-a exprimat regretul Olga Ţukanova, mama unui tânăr care îşi efectuează serviciul militar. "Vladimir Vladimirovici, răspundeţi la întrebările noastre!", lansează această femeie, care vrea să se asigure că fiul său de 20 de ani nu va fi trimis ilegal pe front sau la frontiera cu Ucraina, unde obuzele cad de asemenea. Ea a venit special la Moscova din oraşul Samara, situat la 900 km est, cu speranţa că va fi primită la Kremlin. Degeaba. "Cred că ei se tem că i se va pune întrebări incomode. Dar el trebuie să rezolve problema!", afirmă ea. Precedentul Kursk Preşedintele rus ştie cât de sensibil este subiectul legat de rudele soldaţilor. În august 2000, în cursul naufragiului submarinului rusesc Kursk, care a dus la moartea celor 118 membri ai echipajului, el a fost criticat vehement, acuzat că a reacţionat tardiv. Apoi a început să strângă şurubul presei. În timpul celor două războaie din Cecenia, o mişcare a mamelor soldaţilor incomodase puterea şi întărise un sentiment de nemulţumire în întreaga societate rusă. De această dată, în faţa unui climat de represiune sporit, protestele soţiilor şi mamelor soldaţilor nu contestă direct ofensiva în Ucraina, dar unele denunţă condiţiile în care sunt trimise pe front rudele lor. Iar statutul lor de mame şi soţii de bărbaţi mobilizaţi, plecaţi să servească patria, le conferă o legitimitate şi o formă de protecţie în faţa persecuţiilor, autorităţile neputând să le considere drept opozante obişnuite. Soțiile au dreptul să ceară socoteală În societatea rusă, "există un sentiment instinctiv că soţiile au dreptul" să ceară socoteală puterii, afirmă Aleksei Levinson, sociolog la centrul independent Levada. Aceste femei "cer statului să-şi îndeplinească funcţia de al mobilizaţilor", adaugă el. "Când statul sau comandamentul militar nu-şi îndeplineşte atribuţiile, femeile fac reclamaţii", spune expertul citat. Pentru moment, mişcarea este disparată, puţin coordonată. Apelurile rudelor în suferinţă sunt difuzate pe reţelele sociale, unde colective neoficiale se înghesuie în jurul unor personalităţi mai vocale. Citește și: EXCLUSIV „Tun” uriaș pe dezinsecție pus la cale de CJ Ilfov, condus de liberalul Hubert Thuma: drumurile din județ, lungite din pix de zeci de ori. Comuna Vidra ar avea 1.729 km de drumuri Este şi cazul Olgăi Ţukanova, care într-o înregistrare video, difuzată de unele canale de social media ruse, i se adresează lui Putin: "Vladimir Vladimirovici, sunteţi bărbat sau ce? Aveţi curajul să ne priviţi în ochi? Nu cu soţii şi mame alese la comandă, ci cu femei adevărate, care au venit din diferite oraşe până aici pentru a se întâlni cu dumneavoastră". Într-un climat de presiune exacerbat, alte femei se tem totuşi să atragă probleme sau să agraveze situaţia rudelor lor vorbind cu presa, în special cu cea străină. "Noi am trimis scrisori oficiale autorităţilor", scrie pentru AFP una dintre ele, sub rezerva anonimatului. "Nu jurnaliştii îi vor scoate pe bărbaţii noştri din tranşee şi nu vrem să le provocăm încă şi mai multe probleme", afirmă aceasta.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră