sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: soare

4 articole
Eveniment

Sonda Parker, apropiere istorică de Soare

Sonda Parker, apropiere istorică de Soare. Sonda spațială Parker, dezvoltată de NASA, a stabilit un nou record marți, în Ajunul Crăciunului, trecând la doar 6,2 milioane de kilometri de suprafața Soarelui. Lansată în august 2018, misiunea sondei vizează aprofundarea cunoștințelor despre steaua noastră, inclusiv înțelegerea furtunilor solare și a impactului lor asupra comunicațiilor terestre. Sonda Parker, apropiere istorică de Soare Parker a atins periheliul marți la ora 11:53 GMT, atingând o viteză impresionantă de 690.000 km/h, suficient pentru a traversa distanța dintre Washington și Tokyo în mai puțin de un minut. Citește și: Un mare iubitor de oi, fost ministru, este respins de soția sa, care a cerut ordin de protecție. Cei doi au o avere impresionantă, iar el este angajatul PSD Acest survol este doar primul dintre cele trei recorduri programate, următoarele două fiind planificate pentru 22 martie 2025 și 19 iunie 2025. Contactul cu Sonda, pierdut temporar Din cauza apropierii extreme de Soare, echipa de la sol va primi un semnal de la sondă abia vineri. „Suntem nerăbdători să primim prima actualizare și să începem să analizăm datele științifice în săptămânile următoare,” a declarat Arik Posner, cercetător al programului Parker Solar Probe. Scut termic, explorare în Coroana Solară Echipată cu un scut termic care rezistă la temperaturi de până la 930°C, sonda a reușit să mențină instrumentele interne la o temperatură de doar 29°C. În această expediție, Parker a explorat coroana solară, zona exterioară a atmosferei Soarelui, în încercarea de a înțelege de ce este de 200 de ori mai fierbinte decât suprafața stelei. O misiune îndrăzneață pentru întrebări întice Această misiune fără precedent reflectă dorința NASA de a răspunde unor întrebări fundamentale despre Univers. „Misiunile îndrăznețe ale NASA continuă să deschidă drumuri pentru descoperiri științifice revoluționare,” a subliniat Posner. Apropierea sondei Parker de Soare marchează un moment istoric în explorarea spațială, oferind perspective noi asupra stelei care susține viața pe Pământ.

Sonda Parker, apropiere istorică de Soare (sursa: Facebook/NASA - National Aeronautics and Space Administration)
Aurore boreale, vizibile în Marea Britanie (sursa: BBC Midlands)
Mediu

Aurore boreale, vizibile în Marea Britanie

Aurore boreale, vizibile în Marea Britanie. În cadrul unui fenomen foarte rar, aurore boreale foarte spectaculoase au putut fi văzute în noaptea de duminică spre luni în Regatul Unit, inclusiv în regiuni sudice ale ţării, precum comitatele Kent şi Cornwall, informează BBC (FOTO). Aurore boreale, vizibile în Marea Britanie În regiunile nordice din Marea Britanie, fenomenul din noaptea trecută a fost unul dintre cele mai spectaculoase care s-au produs în ultima perioadă, potrivit membrilor comunităţii BBC Weather Watchers. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Alte aurore boreale sunt aşteptate să se producă şi în nopţile următoare. În Regatul Unit, aurorele boreale pot fi văzute destul de des în nordul Scoţiei, însă ele sunt vizibile arareori în sudul Angliei. În noaptea de duminică spre luni, astfel de fenomene au putut fi admirate şi în Irlanda de Nord, în sudul Ţării Galilor şi în comitatul Norfolk din Anglia. Nuanţe de verde strălucitor au dominat aurora boreală ce a iluminat cerul de deasupra Insulelor Shetland. Citește și: EXCLUSIV Secretarul de stat MAI responsabil de integrarea în Schengen, un tânăr politruc PNL fără nici o calificare în domeniu. CV-ul arată că a fost șomer, agent de vânzări de medicamente, numit politic în CA-uri în energie, consilier județean Culorile verzi au fost proiectate şi în partea sudică a lacului Lough Neagh din comitatul Armagh din Irlanda de Nord. Nuanţele de verde aprins şi roşu întunecat au colorat cerul din regiunea muntoasă Scottish Highlands. Un caleidoscop de culori a putut fi admirat în Brecon Beacons din sudul Ţării Galilor. În Teesside, din comitatul Durham, localnicii au putut să admire o explozie de culori verzi şi roşii la Grassholme Observatory. Nuanţe mai galbene au fost văzute la Argyll şi Bute, în Scoţia. O puternică explozie solară Pe parcursul ultimelor zile, o puternică explozie solară a erupt pe suprafaţa astrului şi s-a îndreptat spre Terra, particulele încărcate electric intrând în contact cu atmosfera Pământului. Acele particule încărcate electric interacţionează cu oxigenul şi cu azotul, care produc apoi culori verzi sau roşii deasupra celor doi poli ai Terrei. Dacă erupţia solară este puternică, particulele pot să călătorească dincolo de poli şi să ajungă până la latitudini medii, precum cele din sudul Angliei. Soarele trece periodic printr-un ciclu de 11 ani, măsurat prin prisma activităţii câmpului său magnetic. Pe măsură ce câmpul său magnetic se schimbă, la fel se întâmplă şi cu activitatea de la suprafaţa Soarelui. Cel mai recent minimum solar a fost înregistrat în 2020, aşadar activitatea de pe Soare a crescut de atunci şi a ajuns la cel mai activ nivel de după 2014. Maximul solar este aşteptat pentru anul 2024 şi aurore boreale vor putea fi văzute tot mai frecvent în anii următori.

35% dintre ruși consideră că Soarele se învârte în jurul Pământului Foto: Kremlin.ru
Eveniment

35% consideră Soarele învârte în jurul Pământului

Țara lui Putin: 35% dintre locuitorii Federației Ruse consideră că Soarele se învârte în jurul Pământului, arată un studiu publicat de Centrul pentru cercetarea opiniei publice din Rusia (Всероссийским центром изучения общественного мнения (ВЦИОМ)) și citat de portalul pro-Kremlin RT. Informațiile au fost traduse de newsmaker.md. 35% consideră că Soarele se învârte în jurul Pământului Astfel, mai mult de o treime din cei intervievați consideră că pîmântul se învârte în jurul soarelui (35%). Circa 61% nu au fost de acord cu afirmația aceasta, iar 4% nu au putut răspunde la întrebare. Pentru comparație, în 2007, doar 28% dintre respondenți au fost de acord cu afirmația că soarele se învârte în jurul părmântului, iar în 2011 – 32%. Cu toate acestea, studiul concluzionează că „nivelul general de cunoaștere științifică al populației crește gradual”. #Russian Public Opinion Research Center found out that 35% of #Russians believe that the sun revolves around the earth and not the other way round. pic.twitter.com/MDsbsQMQqB— NEXTA (@nexta_tv) August 2, 2022 Studiul mai arată că fiecare al cincilea cetățean rus consideră că primii oameni au trăit în același timp cu dinozaurii (21%). De asemenea, 44% dintre locuitorii țării consideră că produsele modificate genetic provoacă boli oncologice. Sondajul a fost efectuat telefonic, iar la el au participat 1.600 de cetățeni ruși. 35% of Russians believe that the Sun revolves around the Earth, and not vice versa ??‍♀️ #russiaisaterrorisstate #Russian #Russia #stupid pic.twitter.com/p7HTG1Ks5h— Elina (@Elina_UKR) August 2, 2022 În 2010, un studiu intitulat „Publicul românesc şi ştiinţa” arăta că pentru 42% dintre români Soarele se învârte în jurul Pământului. Nu mai puțin de 35% dintre români erau convinşi că dacă beau apă după o persoană infectatată cu HIV se pot îmbolnăvi, iar 66% considerau că antibioticele sunt bune pentru că tratează atât viruşii cât şi bacteriile. Citiți și: Cine este Alexei Miller, șeful Gazprom: simbolul corupției și al dependenței Rusiei de exporturile de materii prime 66% considerau că antibioticele sunt bune pentru că tratează atât viruşii cât şi bacteriile.

Cum suntem afectați de petele solare? (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Cum suntem afectați de petele solare?

Cum suntem afectați de petele solare? Fascinaţia pentru spaţiu a crescut în ultima perioadă, o dată cu lansarea telescopului James Webb, de către NASA. Cum suntem afectați de petele solare? Acesta ne-a arătat imagini cu galaxii care au existat în urmă cu 13,1 miliarde de ani, foarte aproape de momentul creării Universului. Pasionatul de astrofotografie şi vânătorul de eclipse Cătălin Beldea a explicat cum funcţionează un astru mai aproape de casă. Citește și: EXCLUSIV Naval Group ar putea renunța la contractul de 1,2 miliarde de euro pentru corvete dacă MApN cumpără de la francezi două submarine Scorpène și două elicoptere Este vorba despre soare: Beldea a surprins, la începutul anului, o serie de imagini spectaculoase. Continuarea, în Ziarul de Iași.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră