sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: sinecuri

22 articole
Eveniment

Socol, avere impresionantă din sinecurile oferite de PSD

Cristian Socol, meditatorul lui Ciolacu, care acuză de „ipocrizie” mediul de afaceri, a făcut o avere impresionantă din sinecurile oferite de PSD. Ultima sinecură de care beneficiază: consiliul de supraveghere al inutilului Fond de Contragarantare, de unde a luat, în 2023, 132.764 de lei, net. Citește și: O putinistă cu opinii similare cu cele ale lui Georgescu, „uitată” de Parlament într-o funcție crucială, deși mandatul i-a expirat de șase luni Premierul Ciolacu a dezvăluit că a luat meditații privind politicile fiscale și macro-economice de la prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, și de la președintele Consiliului de Supraveghere al Fondului Român de Contragarantare, Cristian Socol. Socol, avere impresionantă din sinecurile oferite de PSD Între 2013 și 2015, Cristian Socol a fost consilierul lui Victor Ponta, care l-a recompensat cu funcţiile de membru şi preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Fondului Român de Contragarantare. În decembrie 2018, el lăuda performanța economică a guvernării Dragnea: „Economic şi social, România trăieşte cea mai bună perioadă din istoria ei”. Drept recompensă, Socol a fost plasat în Consiliul de Administrație al Salrom. Fondul Român de Contragarantare are ca acţionari Ministerul de Finanţe, cu 68% dintre acţiuni, şi Fundaţia Post-Privatizare, cu 32%. Soția sa, Aura Socol, a fost plasată de PSD-ul lui Marcel Ciolacu mai întâi în Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), de unde a luat în 2023 suma de 416.682 de lei, net, iar în 2024 a fost mutată în consiliul de administrație al BNR. Bugetarii Socol au un Mercedes și nu mai puțin de trei case, din care una, în Voluntari, este uriașă, are 656 metri pătrați. „Mulți oameni din mediul de afaceri din România suferă de ipocrizie și transmit prin media acest lucru”, scria Socol pe Facebook, acum o zi.

Socol, avere impresionantă din sinecurile oferite de PSD Foto: Ora Noua
Anca Alexandrescu, propagandista "suveranistă", bani puțini față de vremurile în care încasa de la stat (sursa: Facebook/Anca Alexandrescu)
Economie

Anca Alexandrescu, propagandista "suveranistă", bani puțini

Anca Alexandrescu, propagandista "suveranistă", bani puțini. Vremurile în care aceasta avea câte două-trei sinecuri de la stat, în paralel, au apus. 10.000 de euro lunar în vremurile de glorie Acum, oficial, Anca Alexandrescu trăiește din ce produce pe propria firmă, MRA Strategy Media and Consulting SRL. Firma a fost înființată în 2021, după căderea în dizgrație a lui Liviu Dragnea. La apogeul influenței sale în mediul politic (2016-2017), Anca Alexandrescu încasa câte 10.000 de euro lunar de la KazMunayGas, de exemplu. Citește și: Propagandista lui Călin Georgescu, Anca Alexandrescu, sinecuristă și beneficiară a uneia din cele mai mari țepe PSD-Ponta, Petromidia Dar a făcut parte și din mai multe consilii de administrație ale unor companii de stat de-a lungul anilor. Anca Alexandrescu, propagandista "suveranistă", bani puțini Azi, Anca Alexandrescu nu mai încasează bani publici. Nu direct, cel puțin, ci eventual prin intermediul Realitatea TV, care ia bani de la partide, fonduri provenite de la bugetul public. La vedere, însă, Anca Alexandrescu este plătită de firma sa, MRA Strategy Media and Consulting SRL. Veniturile acestei firme în 2023 au fost de aproape 254.000 de lei. Profitul net în același an a fost de 140.000 de lei, adică puțin peste 11.000 de lei lunar, în medie, echivalentul a 2.300 de euro. "Jurnalista" are de acoperit un credit de peste 84.000 de euro, contractat în 2016. Ea are și doi copii minori în întreținere, proces pentru care primește pensie alimentară de la fostul soț.

Anca Alexandrescu, consiliera penalilor PSD Năstase, Oprescu și Dragnea Foto: Libertatea
Politică

Anca Alexandrescu consiliera penalilor Năstase Oprescu Dragnea

Cine este Anca Alexandrescu, moderatoare a postului Realitatea TV și, de facto, propagandista lui Călin Georgescu, în ultimele zile: ea a fost pesedistă din 1996 și a fost consiliera penalilor PSD Adrian Năstase, Sorin Oprescu și Liviu Dragnea. Citește și: Călin Georgescu ar fi fost „acoperit” al SIE, ceea ce explică și documentul penibil al SIE din CSAT, dar și bâlbele autorităților, spune un expert în intelligence Până la 24 noiembrie, ea îl atacă dur pe Georgescu pe conturile ei de pe rețelele sociale, dar situația s-a schimbat radical după ce acesta a intrat în turul II. „Disperarea este maximă, dacă au pus toate instituțiile de forță ale statului la dispoziția Elenei Lasconi, numai să câștige alegerile prezidențiale”, spunea ea, acum câteva zile. Anca Alexandrescu, consiliera penalilor PSD Năstase, Oprescu și Dragnea Și Ponta, și Dragnea, i-au oferit diferite sinecuri, deși ea a absolvit Dreptul la o universitate privată când avea 29-30 de ani. Ponta a plasat-o în consiliile de administrație ale producătorului de armament, tehnică militară și muniție Romarm și a IOR, producător de aparatură optică, inclusiv pentru industria de apărare. În regimul Dragnea, ea a ajuns în CA-uil Romaero și în Consiliul de Supraveghere a Fondului Român de Contragarantare. Anca Alexandrescu, fiica jurnalistului Horia Alexandrescu, a ajuns în 1996 purtător de cuvânt pentru campania electorală în alegerile locale PDSR, deși avea doar 24 de ani. În 2004 era consilier al premierului Adrian Năstase și director de comunicare în campania acestuia. Din 2005 în 2009 a fost consiliera lui Năstase la Camera Deputaților. În 2009 a ajuns consiliera lui Sorin Oprescu, abia ales primar al Capitalei. În 2012/2013 este preluată de Ponta, care o numește secretar de stat la cancelaria sa. Ulterior, ajunge să lucreze cu Liviu Dragnea, care însă o plasează în funcția de consilier onorific al premierului Dăncilă. Aceasta reușește însă să scape de ea, iar Anca Alexandrescu se mută la cabinetul președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea. Sinecuri peste sinecuri de la regimul Dragnea Ultimele ei declarații de avere sunt din septembrie 2019, când a fost scoasă din consiliile de administrație unde fusese plasată. Declarațiile sunt însă completate într-un mod derutant: de exemplu, ea nu declară veniturile nete anuale, ci suma lunară încasată de la cabinetul lui Dragnea, de 5.700 de lei. Veniturile din consiliile de administrație nu para în declarația de avere, ci de interese: 7.020 lei de la Fondul de Contragarantare „din mai 2018” și 2.500 de lei de la Romaero, din martie în august 2019. Putem presupune că e vorba de sume lunare, deci ea încasa de la stat, în 2019, circa 15.000 lei/lună. Pensia alimentară pentru cei doi copii, încasată de la fostul soț, este 15.000 lei/copil - dar, din nou, nu e clar dacă este vorba de o sumă lunară sau anuală. Ea scrie doar că a încasat-o din ianuarie 2018 în iunie 2019.

Bolojan va demisiona dacă parlamentarii PNL nu-i susțin reformele Foto: Facebook
Politică

Bolojan va demisiona dacă parlamentarii PNL nu-i susțin reformele

Președintele intermiar al PNL, Ilie Bolojan anunță că va demisiona dacă parlamentarii PNL nu-i susțin reformele: el vrea să taie subvențiile pentru partide, va reduce numărul de parlamentari și desființează ministere. Citește și: E momentul să ne panicăm: șansele lui Călin Georgescu de a deveni președinte sunt, azi, enorme din cauza degringoladei din PSD și PNL „Dacă grupurile PNL nu vor susține aceste chestiuni, eu voi demisiona din funcția de președinte PNL”, a declarat Bolojan, marți seara. Bolojan va demisiona dacă parlamentarii PNL nu-i susțin reformele Ce a spus Bolojan că trebuie făcut: în primele șase luni, PNL va propune reducerea numărului de parlamentari conform referendumului la 300. reducerea subvențiilor pentru partide. „niciun om care e în post de conducere nu trebuie să mai ocupe acest post decât dacă e competent și face ceva pentru banii pe care îi primește” dereglementare, debirocratizare și simplificare, și descentralizarea și creșterea eficienței administrației publice locale putem fuziona agenții de reglementare e nevoie să reducem numărul de ministere, de instituții deconcentrate reducem numărul de localități mici sau le menținem și reducem cheltuielile suntem singura țară care îți pensionează judecătorii la 50 de ani. Când ajungem cu un judecător în plenitudinea cunoștințelor, noi îl pensionăm. Sunt convis că se poate adopta o decizie cât mai repede posibil ca să revenim la valorificarea experienței acestor oameni. Bolojan a mai spus că decizia privind reducerea numărului de parlamentari trebuie luată în 2025 sau nu va mai fi luată deloc.

Trei sinecuri primite de Călin Georgescu Foto: România TV
Politică

Trei sinecuri primite de Călin Georgescu

Trei sinecuri primite de Călin Georgescu care arată că a fost un om de bază al „sistemului”: cariera candidatului independent este marcată de slujbe la stat - inclusiv cele plătite de Organizația Națiunilor Unite (ONU), finanțată de la bugetele statelor membre. Citește și: Soția lui Călin Georgescu este noua Olivia Steer: antivaccinistă, cere să nu se mănânce miel de Paște și spune că Wi-Fi-ul ne distruge imunitatea Călin Georgescu nu a dezvoltat niciodată o afacere proprie, arată datele din propriul CV. Trei sinecuri primite de Călin Georgescu Care sunt cele trei slujbe, la stat sau la o supraorganizație statală, ONU, de care Georgescu a beneficiat fără să aibă vreo calificare pentru ele: 1997-1998 a fost secretar general al ministerului Mediului. Probabil că majoritatea românilor nu știu sau nu înțeleg importanța funcției: este cel mai important funcționar public dintr-un minister. Teoretic, funcția este ocupată de funcționari cu mare experiență care au urcat treaptă cu treaptă și au fost promovați prin concurs. Ea presupune să știi foarte bine organizarea ministerului Călin Georgescu a ajuns în acest post din banala poziție de șef al unui ONG, Asociația Tineretului Ecologist. Nu avea nici o legătură cu poziția de secretar general al ministerului Mediului, de facto numărul doi în minister. Din 1996 în 2008, cu întreruperi, a fost manager de proiect la Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). PNUD este o agenție a ONU. Georgescu scrie că administra „planurile de dezvoltare durabilă în localități”. Nu avea nici o calificare - el fiind inginer și oengist - și nu se știe cum a ajuns să lucreze la misiunea PNUD la București, pe Bulevardul Primăverii. 2004-2005 a lucrat la ministerul de Externe, unde a fost director al Direcției de Organizații Economic Internaționale. Nu se știe dacă a dat concurs pentru acest post și cum a ajuns într-un minister închis, de facto, cunoscut pentru angajările sale pe bază de relații personale. În prezent, Călin Georgescu este profesor la universitatea din Pitești.

De ce e bătaie pe sinecurile din BNR, unde toate deciziile sunt luate de Isărescu: salarii uriașe Foto: Financial Intelligence
Eveniment

De ce e bătaie pe sinecurile din BNR

De ce e bătaie pe sinecurile din consiliul de administrație al BNR: salarii uriașe, „alte venituri” - fără număr și zero răspundere, fiindcă nimeni nu iese din cuvântul eternului guvernator Mugur Isărescu. Citește și: Pesedist buzoian, cu studii la universitate privată, șef peste o importantă companie din energie. Presa scrie că e finul lui Ciolacu Managementul BNR, care urmează să fie numit astăzi prin vot parlamentar, este alcătuit din 9 persoane, respectiv 5 membri neexecutivi, 2 viceguvernatori, un prim-viceguvernator şi un guvernator. De ce e bătaie pe sinecurile din BNR Un simplu membru al consiliului de administrație al BNR primește o indemnizație netă lunară de 23.920 lei. Nu se știe dacă aceștia au vreo obligație, în afară de a se prezenta la ședințele consiliului. Însă, la indemnizație se mai adaugă: Prima de vacanță – 100% din salariul net lunar „Alte drepturi bănești în cuantum 1,8 salarii nete lunare”- site-ul BNR nu oferă informații suplimentare despre aceste „alte drepturi” „O sumă din fondul de participare a salariaţilor la profit – în funcție de cuantumul fondului constituit potrivit prevederilor art. 43 din Legea nr. 312/2004” În anul fiscal 2023, Csaba Balint, membru al CA al BNR a declarat o indemnizație netă, anuală, de peste 317.000 de lei. Viceguvernatorul BNR Eugen Nicolaescu a primit un salariu de 48.100 de lei/lună/net și o indemnizație de membru al CA de 23.920 lei, net, pe lună. În anul fiscal 2023 el a încasat în total, net, 958.938 de lei.

Guvernul înființează 50 de sinecuri excelent plătite în subordinea penalului UDMR Laszlo Borbely Foto: Facebook
Eveniment

Guvernul înființează 50 de sinecuri excelent plătite

Guvernul înființează 50 de sinecuri excelent plătite în subordinea penalului UDMR Laszlo Borbely, pensionar special și consilier de stat la Secretariatului General al Guvernului (SGG). Laszlo Borbely are 70 de ani, beneficiază de pensie specială de fost deputat, iar DNA a încercat de două ori să-i ridice imunitatea, dar Parlamentul s-a opus. Citește și: One United a pierdut definitiv procesul cu DeFapt.ro prin care cerea cenzurarea a trei articole despre companie. Urmează al doilea proces, pe fond: One United ne cere 100.000 EUR Guvernul înființează 50 de sinecuri excelent plătite Potrivit unui proiect de lege inițiat de SGG, în coordonarea a Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, condus de Borbely, se va înființa „Centrul de excelență pentru administrația publică în domeniul dezvoltării durabile”. „Modelul de operare propus pentru CExDD include 50 de posturi de personal (echivalent normă întreagă) și un Consiliu Științific cu maximum șapte membri. Un Comitet director, format din președintele și vicepreședintele Consiliului științific, directorul general, directorul general adjunct și directorul științific CExDD, va sprijini conducerea CExDD. CExDD are în structură departamente, servicii, compartimente, laboratoare și alte structuri organizatorice necesare realizării obiectului său de activitate”, se arată în nota de fundamentare a proiectului. Înființarea centrului va presupune cheltuieli de peste opt milioane de lei în 2024 și aproape șase milioane în anii care urmează - dar probabil este mult subestimate. De exemplu, fișa financiară a proiectului arată că doar în primul an de funcționare cheltuielile de funcționare vor fi de 11,5 milioane de lei, iar ulterior vor ajunge la 7,6 milioane de lei. Vor fi cumpărate două mașini de 25.000 de euro și un microbuz de 65.000 de euro. Fișa financiară a proiectului arată că salariile vor fi între 11.000 și 13.000 de lei pe lună, dar nu precizează dacă sunt incluse nenumăratele sporuri care se acordă angajaților Executivului și dacă sunt sumele brute sau nete. DeFapt.ro a scris din aprilie 2023 că un studiu de caz pentru sinecurile oferite de guvern clienților politici este inutilul Departament de Dezvoltare Durabilă, condus de un fost lider UDMR, Laszlo Borbely. Acesta are rang de secretar de stat. De două ori a încercat DNA să-i ridice imunitatea lui Borbely, de fiecare dată Parlamentul a refuzat. Toți complicii săi, în acel dosar de corupție, au ajuns la închisoare, în timp ce UDMR l-a promovat pe Borbely în funcția de secretar de stat. Laszlo Borbely este și beneficar al unei pensii speciale de parlamentar.

Senatorii USR, conduși de Radu Mihail, au votat înființarea a noi sinecuri în CNSAS Foto: Captură video
Politică

Senatorii USR au votat înființarea a noi sinecuri în CNSAS

Senatorii USR au votat pentru înființarea a două noi sinecuri în CNSAS, deși anterior se opuseseră și reușiseră chiar să blocheze proiectul. Acest proiect, iniţiat de parlamentari ai grupului minorităţilor naţionale (Ovidiu Ganţ şi Silviu Vexler), prevede creșterea numărului de membri ai CNSAS de la 11 la 13, dintre care un membru desemnat de grupul minorităților din Camera Deputaților. Singurul motiv al înființării acestor sinecuri este ca și minoritățile să desemneze pe cineva în conducerea CNSAS, cu rang de secretar de stat. Citește și: Sumele uriașe plătite de contribuabili pentru cazarea și masa ștabilor de la Guvern: cheltuielile au crescut cu aproape 900% în doi ani Oficial, denumirea inițiativei este „Propunere legislativă pentru modificarea art.17 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii”. Deputatul USR Claudiu Năsui a arătat, azi, pe rețelele sociale, că proiectul a fost inițial respins, acum o lună. Însă un comentator i-a atras atenția că proiectul a fost reintrodus și votat de senatorii USR, Senatul fiind cameră decizională. Senatorii USR au votat înființarea a noi sinecuri în CNSAS „Acum o lună PSD-PNL voiau să crească numărul de demnitari din CNSAS cu încă 2. Salariu mare, muncă puțină, tipic sinecură la stat. În loc să voteze proiectul USR de deconspire a fostei securități și a rudelor lor din actuala clasă politică (nu de alta dar e plin PSD-PNL de ei), ei voiau să crească numărul de demnitari din conducerea CNSAS. Au trecut inițiativa ca prin brânză la Camera Deputaților. PSD, PNL și UDMR au votat pentru. USR și AUR s-au opus. Nu a fost suficient. Dar la Senat, ce să vezi. Aceiași PSD-PNL-UDMR n-au mai strâns numărul minim de voturi ca să treacă legea. Au strâns 68 de voturi, dar aveau nevoie de 69. Pur și simplu senatorii lor n-au venit la serviciu și n-a ieșit votul pe sinecură. E un lucru bun”, a scris Năsui. Iată cum un singur vot a oprit o sinecură.Acum o lună PSD-PNL voiau să crească numărul de demnitari din CNSAS cu încă 2. Salariu mare, muncă puțină, tipic sinecură la stat.În loc să voteze proiectul USR de deconspire a fostei securități și a rudelor lor din actuala clasă…— Claudiu Nasui, CFA (@ClaudiuNasui) May 30, 2024 Însă proiectul a fost reintrodus în Legislativ la 30 aprilie, a trecut de Camera Deputaților într-un timp record, la 7 mai, și, la 21 mai a trecut și de Senat. La Camera Deputaților, 27 din 28 de deputați USR au votat împotriva proiectului. La Senat, toți cei 13 senatori USR, inclusiv liderul de grup, Radu Mihail, au votat pentru. Lista votului de la Senat Pe Facebook, Năsui a fost criticat pentru faptul că colegii săi de la Senat au votat pentru înființarea acestor sinecuri. „Repet pentru cei care nu au înțeles din prima: toți senatorii USR au votat în bloc pentru creșterea numărului de membri al colegiului CNSAS de la 11 la 13, cu toate costurile adiacente ( masina de serviu, birou, secretara, chirie decontata, salariu de secretar de stat). Toate din bugetul unei instituții care are de verificat anul acesta zeci de mii de candidati, care pierde in fiecare luna angajati valorosi, nișati pe acest domeniu unic de lucru și pentru care bugetul instituției nu avea prevazuta aceasta crestere de costuri”, i-a scris Voichița Ioana Bondor. Legea este acum la promulgare.

Nesfârșita listă de sinecuri plătite către Hazem Kansou, clientul familiei Firea-Pandele Foto: Facebook
Eveniment

Nesfârșita listă de sinecuri plătite către Hazem Kansou

Nesfârșita listă de sinecuri plătite de contribuabili către clientul familiei Firea-Pandele, Hazem Kansou, candidat PSD la consiliul general al Capitalei: sunt nu mai puțin de șapte funcții renumerate de stat de care a beneficiat el și soția sa în anul fiscal 2023. Citește și: Candidatul PSD la funcția de primar a comunei Pogana, Vaslui, prins în flagrant când șpăguia polițiștii veniți în control la magazinul soției Datele apar în declarația sa de avere din 2024. Kansou a absolvit merceologia la universitatea privată româno-americană. El a devenit celebru înm 2020, când, din poziția de director al Societății de Transport București, unde fusese plasat de Gabriela Firea, se ocupa să troleze acțiunile electorale ale lui Nicușor Dan. Nesfârșita listă de sinecuri plătite către Hazem Kansou Declarația de avere a lui Kansou arată că acesta este expert în a captura diferite sinecuri la stat, deși este discutabil ce pregătire are. CV-ul său arată că nu a muncit niciodată în sectorul privat. Ce sinecuri a primit familia Kansou în 2024: director executiv la Servicii Transport Voluntari, localitate unde primar este soțul Gabrielei Firea, Florentin Pandele - salariu de 102.000 lei, net, anual director general la Publivol, compania care administrează Metropola TV, postul de televiziune al localității Voluntari - 14.487 lei, net, anual membru în consiliul de administrație al BTT - compania de turism controlată de ministerul Familiei, unde Gabriela Firea a fost ministru: 21.575 de lei director general la societatea de radiocomunicații: 155.344 lei. Nimic din CV-ul lui Kansou nu arată că ar avea vreo competență cu acest post la o companie de stat, controlată de ministerul digitalizării, unde ministru este pesedistul Bogdan Ivan. membru în consiliul de administrație al Romaero: 24.920 de lei soția lui Kansou a lucrat în 2023 la ministerul Familiei (de unde a încasat 94.199 de lei) și la primăria Sector 4, condusă de pesedistul Daniel Băluță (salariu anual, net, de peste 39.000 de lei). În total, familia Kansou a încasat de la stat, în anul fiscal 2023, circa 450.000 de lei, deci o medie de circa 37.500 de lei pe lună. Citește și: Primarul pesedist care-l adula pe Ceaușescu a comis un accident și a fugit de la fața locului Kansou este secretar executiv al PSD București.

Firea, lăudată literar pe bani publici (sursa: Facebook/Gabriela Firea)
Politică

Firea, lăudată literar pe bani publici

Firea, lăudată literar pe bani publici. Pesedista este într-un reviriment scriitoricesc. În noiembrie 2023, aceasta și-a relansat o carte publicată în 2002: "Trei motive", un roman de 112 pagini. Acum câteva zile, anunța pe Facebook că o poezie i-a fost publicată în antologia filialei de poezie din București a Uniunii Scriitorilor. Președintele filialei este scriitorul Horia Gârbea. Citește și: După ce a pierdut poziția de candidat la primăria București, Firea se roagă la Dumnezeu să nu-i închidă ușa Horia Gârbea, alături de Lucia Verona (pseudonimul Luciei-Veronica Salem) sunt cei mai vocali scriitori români care girează talentul literar al Gabrielei Firea. Relația celor trei este una veche și reciproc avantajoasă: Gârbea și Salem îi laudă talentul literar, Firea le înlesnește sinecuri din bani publici. Limbile catifelate ale lui Gârbea În 2001, Gabriela Firea a publicat primul său volum versuri, "O altă lume", în ediţie bilingvă, română și engleză. Cartea a primit premiul de debut al Asociației Scriitorilor din București (ASB). Anul următor, Firea a mai publicat două cărți: "Trei motive" (roman) și "30 - Picnic pe câmpul de luptă" (volum de poezii). Poemele au fost prefațate de scriitorul Horia Gârbea, care a și fost președinte al Asociației Scriitorilor din București: "Gabriela Vrânceanu Firea a intrat în literatură cu hotărâre, cu aplomb şi cu o receptare dintre cele mai favorabile. […] Gabriela Vrânceanu Firea cucereşte prin naturaleţe şi prin tandreţea necontrafăcută cu care priveşte şi reflectă lumea". Firea e "un poet mediu, fără pretenţii" Postfața volumului a fost scrisă de poetul Liviu Ioan Stoiciu care a numit-o pe Firea "o descoperire" cu "stea în frunte". Ulterior, acesta a retractat elogiul. Stoiciu a mărturisit că Gabriela Firea: "E un poet mediu, fără pretenţii. (...) Horia Gârbea m-a pus să scriu postfaţa asta, că el e prieten cu ea. Îmi pare rău, nici nu mai ştiu ce am scris acolo. A fost un gest de politeţe şi atâta tot". Un teatru pentru pilele Gabrielei Firea În 2016, la câteva luni după câștigarea alegerilor locale, Gabriela Firea a propus înființarea unui nou teatru: Teatrul Dramaturgilor Români (TDR). Inițiativa ar fi aparținut unui grup de dramaturgi români, printre care Horia Gârbea și Lucia-Veronica Salem. Propunerea a fost contestată atât la nivel politic, cât și cultural. Nicușor Dan, pe atunci consilier general USB, a declarat: "Nu are nici un sens sa inventăm un teatru pentru autori care nu sunt jucați. O să facem o instituție moartă din start". Iulia Popovici, critic de teatru, critica la rândul său înființarea acestui teatru: "Proiectul de Hotărîre de Consiliu nu e însoțit de o proiecție bugetară, de o estimare a structurii de personal (...) sau de expunerea vreunei viziuni asupra activității acestuia. Iar respectivul proiect nu a fost nici un moment pus în dezbatere publică". Popovici remarca faptul că promovarea dramaturgiei românești nu va funcționa prin "închiderea" într-un teatru, ci prin impulsionarea interesului producătorilor și difuzorilor de teatru pentru creația locală. Consiliera Lucia, șefă de teatru Gabriela Firea a trecut peste critici. La sfârșitul anului, teatrul era deja înființat. Primul manager a fost Lucia-Veronica Salem. În 2016, aceasta era și consilieră personală a Primarului General Gabriela Firea, cu atribuții in domeniul cultural și turism. Veronica Salem i-a fost consilier și mai apoi, în cadrul Ministerului Familiei. Salem a renunțat la postul de manager al TDR după nouă luni, în favorea lui Horia Gârbea. Un an mai târziu, Salem debuta ca dramaturg pe scena TDR, cu piesa "Călătoarea şi Shakespeare". Potrivit lui Gârbea, acesta a fost motivul pentru care Salem a renunțat la postul de manager. Gârbea a declarat că Veronica Salem n-ar fi putut monta pe scena TDR, dacă era încă director: "Ar fi fost un conflict de interese". Firea, lăudată literar pe bani publici Potrivit declarației de avere depuse în mai 2018, Horia Gârbea încasase de la TDR în anul anterior suma de 28.565 de lei. Un an mai târziu, TDR i-a adus un venit de 91.440 de lei. În 2018, a fost publicată o scrisoare de susținere la adresa Gabrielei Firea, semnată de 30 de academicieni și artiști care au lăudat-o pentru "viziunea clară în ceea ce privește viața culturală și sportivă a Capitalei". Printre semnatari: Horia Gârbea, Lucia-Veronica Salem și actorul Marius Bodochi. Din 2019, Marius Bodochi a fost directorul Teatrului Dramaturgilor Români. În 2021, Gabriela Firea menționa în declarația de avere o datorie de 80.800 lei către Lucia-Veronica Salem, sumă utilizată pentru plata contribuției electorale.

Sora Sorinei Docuz, sinecuri de la PSD (sursa: Facebook/Marcel Ciolacu)
Politică

Sora Sorinei Docuz, sinecuri de la PSD

Sora Sorinei Docuz, sinecuri de la PSD. Cristina Elena Arghir, sora Sorinei Docuz s-a angajat la firma fraților Negoiță, Ring Media Group, companie care edita ziarul Ring. Aici a lucrat ca specialist în marketing până în octombrie 2017. Sora Sorinei Docuz, sinecuri de la PSD Fostul cumnat, primarul Robert Negoiță, la un an după divorțul de sora ei, Sorina Docuz, a decis să o numească în septembrie 2017 în funcția de administrator provizoriu la Internet și Tehnologie S3, una din societățile înființate de Primăria Sector 3. Citește și: FOTO Sorina Docuz-Stan, buzoianca foarte apropiată de Marcel Ciolacu, la Paris cu prietena care are contracte cu PSD. Un bărbat înalt, clăpăug și grizonant se ferește de poză Mai mult, Negoiță a decis ca fosta sa cumnată fie numită președinte al Consiliului de Administrație. Chiar dacă a fost criticată și contestată că nu are experiență, primarul Robert Negoiță nu s-a lepădat de sora fostei sale soții. Citește și: Ciolacu s-a separat de soția sa, femeia cu care a făcut celebru un chioșc din Piața Centrală din Buzău: i-a cedat părțile sociale în martie a.c. Cristina Elena Arghir primește pentru funcția dată de fostul său cumnat un salariu lunar de peste 287.000 lei anual, echivalentul a peste 58.000 de euro. Ceea ce înseamnă că lunar încasează în jur de 5.000 de euro din bani publici. Grindeanu a luat-o de specialistă în căi ferate Între timp, Sorina Docuz a ajuns o foarte apropiată a lui Marcel Ciolacu, liderul PSD. Probabil fără nici o legătură cu acest lucru, subalternii politici ai lui Ciolacu au decis să îi ofere surorii acesteia încă două funcții plătite din bani publici. Citește și: Cum arată vila cât un hangar pe care Ciolacu ar trebui să o împartă cu nevasta la divorț. Premierul deja s-a separat de soție în privința părților sociale Primul a fost ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Acesta a hotărât ca Cristina Elena Arghir să fie numită în Consiliului de Administrație al companiei Rofersped, deținută de minister prin intermediul CFR Marfă. Datele de la Registrul Comerțului arată că Cristina Elena Arghir a fost numită ca membru provizoriu pe 31 ianuarie 2022. La data de 1 august 2022, mandatul acesteia a fost prelungit pe o perioadă de patru luni. Spătaru i-a dat o funcție la Loterie Marcel Ciolacu, în calitate de lider al PSD, a propus ca Cristina Elena Arghir să fie trimisă în Consiliul de Administrație al Romgaz, acolo unde urma să fie renumerată pe măsură. Propunerea a fost înaintă de liberalul Virgil Popescu, când acesta deținea portofoliul de ministru al Energiei. În urma reacțiilor publice, Marcel Ciolacu a fost nevoit să o renunțe la numirea de la Romgaz. Dar nu s-a lăsat. A apelat la alt subaltern al său pe linie de partid, fostul ministru al Economiei Florin Spătaru, care a decis să o numească în Consiliul de Administrație al Loteriei Române. De aici, Arghir încasează lunar 7.200 lei brut. Anterior acestor numiri, la data de 17 noiembrie 2021, sora Sorinei Docuz a fost numită în Consiliul de Administrație al companiei Voltalim, deținută de Societatea de Investiții Financiare Oltenia. Sorina Docuz, un CV bogat Sorina Docuz, fostă Miss Buzău, s-a căsătorit cu primarul Robert Negoiță în anul 2013. Pe atunci el avea 41 de ani, iar ea, 22 de ani. Petrecerea a avut loc la hotelul Rin Grand Hotel. Nu se știe dacă la eveniment a participat și deputatul de Buzău Marcel Ciolacu, actualul lider al PSD. Însă, la începutul anului 2016, primarul Robert Negoiță a divorțat la notar de Sorina Docuz. După mai bine de un an de la divorț, Sorina Docuz s-a căsătorit civil cu Mădălin Stan, fostul partener de afaceri al lui Nelu Iordache, cunoscut ca „Mădălin de la Giurgiu”. Se întâmpla pe 1 noiembrie 2017. Nașul cuplului a fost celebrul afacerist Nelu Iordache, condamnat anul trecut la 11 ani și nouă luni de închisoare pentru fraude cu fonduri europene. Dar nici acest mariaj nu a rezistat.

Guvernul mai înființează niște sinecuri plătite excepțional Foto: Inquam/ George Calin
Eveniment

Guvernul mai înființează niște sinecuri plătite excepțional

În timp ce predică austeritatea, Guvernul mai înființează două sinecuri plătite execepțional: numărul membrilor Comitetului Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări (CIFGA) a Eximbank crește de la 15 la 17. Citește și: Un judecător de la Târgu Mureș are sute de dosare pe care nu le-a închis, unele au zăcut peste doi ani. Câștiga 20.000 de lei pe lună, iar CSM nu i-a făcut, practic, nimic Cei doi noi membri ai CIFGA vor fi desemnați de ministerul de Finanțe. Nota de fundamentare a hotărârii de guvern adoptate azi lasă goală rubrica privind impactul bugetar. În schimb se afirmă că „modificările aduse conferă întărirea capacității instituționale privind administrarea eficientă și prudentă a datoriei publice, fiind în măsură să crească atât operativitatea în luarea deciziilor cât și gestionarea eficientă și prudentă a riscurilor asociate portofoliului de datorie publică”. Guvernul mai înființează niște sinecuri plătite excepțional În 2022, Defapt.ro a solicitat ministrului de Finanțe Adrian Câciu (PSD) să comunice lista cu toate persoanele pe care le-a numit în Consiliile de Administrație ale companiilor de stat, data la care au fost numite și pe ce perioadă. Însă Câciu nu a vrut să facă publică lista cu persoanele desemnate în Consiliile de Administrație ale companiilor și institutelor de stat pe motiv că „se exceptează de la accesul liber al cetățenilor informațiile cu privire la datele personale”. Din declarațiile de avere se poate constata că Marian Neacșu, specialistul în furaje pus de președintele PSD, Marcel Ciolacu, vicepremier al noului Executiv a luat anul trecut peste 250.000 lei de la EximBank. Însă Marian Neacșu nu are nici o legătură profesională cu activitatea bancară, el fiind un economist care a lucrat la un IAS și s-a specializat în furajare. Neacșu nu a precizat ce a prestat pentru această bancă de stat. Probabil că el a făcut parte din Comitetului Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări (CIFGA) de la EximBank. Reprezentantul Finanțelor în CIFGA al Eximbank era controversatul secretar de stat Daniela Pescaru, cea care dorea să desființeze Pilonul II de pensii administrate privat. În 2022, ea a încasast de la CIFGA Eximbank 257.916 lei net.

Încă un bidon cu sinecuri: o nouă bancă de stat, pe lângă cele două care există deja Foto: Inquam/ George Calin
Eveniment

Încă un bidon cu sinecuri

Încă un bidon cu sinecuri: Guvernul dă 3 miliarde lei pentru capitalizarea Băncii de Investiții și Dezvoltare, visul lui Dragnea, deși statul român mai este acționar majoritar la două bănci, care fac exact același lucru - CEC și EximBank Banca Românească. România are multe instituţii prin care se derulează garantarea unor credite, printre care Fondul Naţional de Garantare și Fondul de Contragarantare. Citește și: Vodafone, dezastru în toată Europa: creșteri abuzive de prețuri, procese cu consumatorii, 11.000 de concediați, scăderea acțiunilor. Compania, desființată de presa europeană Grupurile parlamentare ale PSD și ALDE au depus la Senat, în noiembrie 2017, o propunere legislativă de înființare a Băncii de Dezvoltare a României, în tandem cu proiectul de înființare a Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții. Primul semnatar al acestui proiect era Liviu Dragnea. Inițiativa PSD-ALDE a rămas blocată în Camera Deputaților, din 2018. Încă un bidon cu sinecuri Potrivit hotărârii de guvern publicată azi, președinte al Consiliului de Supraveghere va fi Ștefan Nanu, care din 2018 în 2022 a lucrat la Banca Internațională de Investiții, cunoscută sub numele de „banca de spionaj a Rusiei” și unde mai erau acționari state precum Republica Bulgaria, Republica Cuba, Ungaria, Mongolia, România, Federația Rusă și Republica Socialistă Vietnam. Banca este acum supusă sancțiunilor internaționale. Nanu a ocupat poziţia de director al departamentului de datorie şi finanţare structurală în cadrul acestei bănci. El câștiga anual 150.000 de euro, adică 12.500 euro/lună. Acum, Nanu este director în ministerul de Finanțe. În hotărârea de guvern publicată azi nu se precizează ce salarii vor primi șefii băncii. „Remunerația membrilor Consiliului de Supraveghere și respectiv Directoratului va fi stabilită prin contractele de mandat și este formată dintr-o indemnizație fixă lunară”, este tot ce se precizează. Dar, la EximBank, membrii Comitetului Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări (CIFGA), câștigă 250.000 de lei pe an. Citiți și: Atacuri în valuri ale PSD la adresa PNL la Antena 3: liberalii, acuzați de Gâdea că blochează „reforma” pensiilor, Ciolacu îl face „mitocan” pe Rareș Bogdan, Tudose – „liberalii sunt disperați” Banca Națională de Dezvoltare (BND) nu este o necesitate pentru România în acest moment, proiectele de investiții putând fi finanțate oricând de instituțiile financiare deținute de statul român, de băncile comerciale private sau de instituții internaționale, precum Banca Europeană de Investiții (BEI) sau Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), afirmau, în 2021, mai mulți economiști care au discutat cu Libertatea. Însă înființarea băncii a fost prinsă în PNRR, la propunerea ministrului USR al Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, în 2021.

Sinecuri la stat pentru fosta „consilieră personală” a lui Bănicioiu Foto: Facebook
Politică

Sinecuri pentru „consilieră personală” a lui Bănicioiu

Potop de sinecuri la companii de stat pentru fosta „consilieră personală” a lui Bănicioiu, cu studii de „limbi străine” la o universitate privată: Daniela Crângașu (36 de ani) este acum director de cabinet la Secretariatul General al Guvernului și a fost plasată în consiliile de administrație de la SMART SA și Telecomunicații CFR. Ea este moștenitoarea unui palat de 1.000 mp în Călărași și a unui apartament de 100 mp din București, dar deține doar 1/8 din aceste proprietăți. În 2018, când singurul ei venit era cel din funcția de „consilier personal” la cabinetul unui secretar de stat, și-a cumpărat un Audi - modelul nefiind precizat în declarația de avere. Bănicioiu a fost martor în dosarul DIICOT „sex cu minore”. „Ȋn anul 2007, l-am cunoscut pe Banicioiu Nicolae cu care am intretinut o singura data un act sexual, în anul 2009, în Delta Dunarii, la o conferință PSD - Școala de vară. Sunt si eu membru PSD din 2009. S-a intamplat pur si simplu, nu am primit niciun ban pentru actul sexual intretinut cu Nicolae Banicioiu", a relatat o doamnă care lucrase, potrivit presei, ca „damă de companie” în cluburi din Austria, Germania și Romania. Citește și: Ciolacu era să blocheze lucrările la Podul Grant, prin noua ordonanță a tăierilor otova: lucrările continuă prin bunăvoința constructorului, explică Nicușor Dan. Plus: la pod se lucrează 22 ore/zi Sinecuri la stat pentru fosta „consilieră personală” a lui Bănicioiu Potrivit propriului CV, ea a absolvit, în 2008, facultatea de limbi străine la Universitatea Dimitrie Cantemir. Din 2012 a început o lungă carieră de „consilieră personală” sau „consilieră”: 2012-2013, consilier personal cabinet ministru al Agriculturii. Postul era ocupat de Daniel Constantin, pe atunci în Partidul Conservator, controlat de Dan Voiculescu 2014-2015, consilier personal ministrul Sănătății. Postul era ocupat de Nicu Bănicioiu. 2017-2019, consilier personal secretar de stat ministerul Sănătății 2020 - consilier personal cabinet secretar de stat ministerul Sănătății 2021, consilier personal secretar general al Guvernului. Funcția era ocuaptă de pesedistul penal Marian Neacșu În afară de slujbele de consilier personal, ea a fost, din 2012, cu intermitențe, și „consilieră” la diferite cabinete parlamentare, în patru rânduri. Competentă și-n telecomunicații, și în energie Dacă în 2016 ea a câștigat ridicola sumă de 13.500 lei/an din salariul de director de cabinet al unui secretar de stat în ministerul Educației, în 2022 veniturile ei au explodat: 70.294 lei salariu de director de cabinet SGG 67.020 lei indemnizația CA Telecomunicații CFR, companie controlată politic de Sorin Grindeanu (PSD) 46.750 de lei indemnizația CA Smart SA, o filială a Translelectrica - companie controlată în 2022 de Marian Neacșu, prin SGG. Banicioiu la întâlnirea din 2019 cu liderii ALDE Foto: EcoPolitic Alte informații publice sunt limitate, dar în 2019 ea a apărut alături de Nicolae Bănicioiu la o întâlnire Pro România - ALDE. „Conform imaginilor obținute în exclusivitate de ecopolitic.ro, de la această întâlnire de taină au participat de la Pro Romania Mihai Tudose, Nicolae Banicioiu si Daniela Crangasu, consiliera lui Banicioiu, iar de la ALDE Daniel Chițoiu, Toma Petcu”, a scris Ecopolitic. Și Fanatik o definea, în 2023, drept „fosta consilieră a lui Bănicioiu”. Citește și: ANALIZĂ Minciuna „România este o țară stabilă”: cinci date Eurostat care arată că România este una din cele mai instabile state din UE, din punct de vedere economic

Grindeanu mai înființează un cuib de sinecuri Foto: Facebook
Eveniment

Grindeanu mai înființează un cuib de sinecuri

În plină discuție despre economiile statului, Grindeanu mai înființează un cuib de sinecuri pentru PSD: Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR), unde, recent, ministrul PSD al Transporturilor l-a numit director interimar pe consilierul său Cătălin Urtoi. Deocamdată, nu se știe câți oameni vor lucra la noua companie și ce salarii vor avea. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Grindeanu mai înființează un cuib de sinecuri Înființarea CNIR este însă jalon în PNRR. „Intrarea în vigoare a Legii nr. 50/2021 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 55/2016 privind reorganizarea Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România – S.A. (C.N.A.I.R.) și înființarea Companiei Naționale de Investiții Rutiere – S.A. (C.N.I.R.)” avea termen în trimestrul II din 2021. Teoretic, CNIR se va ocupa de „management de proiect pentru investiții rutiere”. Pe lângă Urtoi, Grindeanu i-a plasat în consiliul de administrație pe: Bogdan Pașcu, fost parlamentar din partea fostului Partid Conservator condus de Dan Voiculescu și a ocupat în 2006 și funcția de vicepremier în cabinetul condus de Călin Popescu – Tăriceanu. Bogdan Pascu a lucrat și la Antena 1 și Grivco, firme controlate de Dan Voiculescu. În 2019, el a fost numit de premierul Viorica Dăncilă drept șef al Departamentului pentru dezvoltare, promovare şi monitorizarea proiectelor de investiţii în infrastructură, înființat de premierul de la acel moment cu rolul unui adevărat minister ”paralel” al Transporturilor. Marius Bota, fost secretar de stat și deputat PSD Șeful CNIR, Cătălin Urtoi, a fost vicepreședinte al Asociației „Împreună pentru A8”, dar a fost exclus, fiind acuzat că face propagandă pentru PSD. Citește și: Lucian Heiuș, șeful ANAF: media de vârstă în instituție este 56 de ani. „Facem analiză de risc cu programe de acum 15 ani”

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră