duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: shoigu

5 articole
Eveniment

Shoigu s-a lăudat că a inspectat frontul din Ucraina

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, s-a lăudat că a inspectat frontul din Ucraina, la 18 decembrie. Însă, o analiză a puținelor imagini difuzate după această inspecție din elicopter, arată că el a fost la 80 km distanță de linia frontului, undeva spre Crimeea. În aprilie, șeful statului major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, a scăpat în ultima clipă de o lovitură ucrainenaă care-l viza, în timp ce se afla în zona frontului. Shoigu s-a lăudat că a inspectat frontul din Ucraina „Activiștii au analizat mesajul Ministerului rus al Apărării, care spunea că Serghei Șoigu a inspectat pozițiile avansate ale unităților ruse din Ucraina. Ei au ajuns la concluzia că ministrul a vizitat fortificațiile rusești din Crimeea anexată (…) Ministerul rus Apărării a declarat, într-un comunicat, că Șoigu „a survolat zonele în care sunt dislocate trupe și a verificat pozițiile avansate ale unităților ruse în zona „operațiunii militare speciale””. Împreună cu postarea, a fost publicat un videoclip care îl arată pe Shoigu inspectând structurile defensive de la o fereastră a elicopterului. Goodnight #Ukraine. I'll leave with ?? saying Shoigu inspected advanced positions in the "special military operation" - this giving the impression he flew over frontline in ??. So I looked, and he's nowhere near frontline, the ? simply flew over occupied #Crimea. (1st pic video) https://t.co/JH9d6JbrEu pic.twitter.com/ZD5B70RtbM— Glasnost Gone (@GlasnostGone) December 18, 2022 Utilizatorul Twitter @GlasnostGone și voluntarii din proiectul GeoConfirmed au analizat videoclipul și au determinat locația obiectelor filmate. S-a dovedit că tranșeele peste care a zburat Șoigu erau situate în Crimeea, lângă satul Armiansk, adică la o distanță de aproximativ 80 de kilometri de linia frontului. Nu se știe dacă Shoigu a examinat și alte poziții ale trupelor ruse”, scrie site-ul Meduza. Shoigu arrives in Minsk, appears to be limping and hiding his right hand pic.twitter.com/UuPUeZCEFF— AlexandruC4 (@AlexandruC4) December 19, 2022 ​Statele Unite au încercat să împiedice la sfârşitul lunii aprilie eliminarea de către forţele ucrainene a generalului Valeri Gherasimov şeful de Stat Major al armatei ruse, a relatat, luni, "The New York Times". Citește și: Rusia își asumă victoria Argentinei la Campionatul Mondial: meritul ar fi al vaccinului Sputnik V, folosit pe scară largă în această țară Temându-se de o agravare a conflictului în cazul eliminării numărului unu din armata rusă, americanii au vrut să îi împiedice pe ucraineni să îl vizeze pe general. "Le-am spus să nu o facă", a declarat un oficial american pentru "The New York Times". Numai că operaţiunea era deja în curs de desfăşurare. Lovitura a ucis mai mulţi ofiţeri ruşi, însă şeful de Stat Major a scăpat cu viaţă.

Shoigu s-a lăudat că a inspectat frontul din Ucraina, dar era la 80 km distanță Foto: Kremlin.ru
Scenetă cu generalii lui Putin anunțând că se retrag din Herson Foto: Twitter
Eveniment

Scenetă generalii Putin anunțând retrag din Herson

Scenetă cu generalii lui Putin anunțând că se retrag din Herson: Rusia a făcut publică înregistrarea unei ședințe în care conducerea militară implicată în invadarea Ucrainei încearcă să explice această înfrângere. Este cu totul neobișnuit ca reuniunile militare în care se iau decizii strategice să devină publice. La finalul acestei scenete, ministrul Apărării, generalul Serghei Șoigu, a spus că scopul este să protejeze viața soldaților ruși. Scenetă cu generalii lui Putin anunțând că se retrag din Herson Primul care apare în înregistrare este generalul Serghei Surovikin, comandantul operaţiunii militare ruse împotriva Ucrainei, care a spus: „Tovarășe ministru al Apărării, după o evaluare comprehensivă a situației, vă sugerez să trecem la apărare pe malul stând al Niprului. Știu că aceasta nu este o decizie simplă, dar, cel mai important, vom proteja viața soldaților noștri și, implicit, capacitatea de luptă a grupului nostru. Păstrându-i pe malul drept, într-un spațiu limitat, este lipsit de perspectivă”. În acest timp, generalul Șoigu privește în gol, pare extrem de supărat și se joacă cu ochelarii. Moment Surovikin and Shoygu admit defeat in the Kherson direction and announce the withdrawal of troops. pic.twitter.com/10UZgVuIcm— Dmitri (@wartranslated) November 9, 2022 „Sunt de acord cu concluziile şi propunerile dumneavoastră. Începeţi retragerea soldaţilor şi luaţi toate măsurile pentru a transfera trupele peste râu!'', a transmis Şoigu în urma raportului generalului Surovikin. „Pentru noi, viețile soldaților vor fi mereu o prioritate”, a mai spus ministrul rus al Apărării. Citește și: BREAKING Rusia anunță oficial retragerea din Herson! Rușii aruncă în aer podurile din zona Herson și au dat jos steagurile de pe clădirile oficiale La scenetă mai participă, în afară de Șoigu și Surovikin, patru generali, care stau cu un caiet și un creion în față, fără să facă nimic și fără să spună nimic. „Am terminat raportul”, mai spune Surovikin și, cu această declarație, se încheie și filmarea. State TV host Olga Skabeyeva asks a panellist about the Russian army's retreat from Kherson to "more favourable" defensive positions:"We've moved back to the left bank of the Dnipro. Am I right in thinking that it's higher than the right bank?"(It's lower) pic.twitter.com/Bz3fRF3GXx— Francis Scarr (@francis_scarr) November 9, 2022 Între timp, propaganda Kremlinului a început deja să explice acest dezastru prin dorința de a salva armata și a ocupa o linie strategică mai favorabilă. Prezentatoarea Olga Skabeyeva susține că malul stâng al Niprului este mai înalt - însă, de fapt, acesta este mai jos, explică un jurnalist de la BBC, Francis Scarr, care monitorizează presa din Rusia.

Șoigu și Gherasimov, concediați de Putin Foto: Kremlin.ru
Eveniment

Șoigu și Gherasimov, concediați de Putin

Surse atât ucrainene cât și rusești susțin că ministrul Apărării, Serghei Șoigu, și șeful statului major, Valeri Gherasimov au fost concediați de Putin, după dezastrul de pe podul din Crimeea. Partea ucraineană vorbește de multiple arestări în rândul armatei, iar divizia Dzerjinski ar fi preluat controlul Moscovei. Șoigu și Gherasimov, concediați de Putin „În legătură cu atacul efectuat de Ucraina asupra Podului Crimeei, remanierile planificate timp de câteva săptămâni în Ministerul Apărării, care trebuiau să se încheie săptămâna viitoare, au fost mutate, rezultatul a fost demisia lui Shoigu și Gerasimov. Dintre înlocuitorii pentru funcțiile de ministru al apărării și șef al Statului Major General al Ministerului rus al Apărării, au fost luați în considerare Dyumin, Matovnikov, Evkurov și Tsalikov. Principalul pariu a fost făcut pe aliniere: Dyumin - Ministrul Apărării, Matovnikov - NGSH”, se arată pe un canal rusesc de Telegram, Greyzone, afiliat grupării Wagner. Wagner affiliated GREYZONE channel is now reporting Shoigu and Gerasimov have been purged. https://t.co/mxPBZBkkLB pic.twitter.com/kxFYhrrz6Q— Artoir (@ItsArtoir) October 8, 2022 Șeful grupării Wagner, Evgheni Prigojin, critică, de mai multe zile, împreună cu Ramzan Kadîrov, conducerea armatei ruse. Deocamdată, doar acest canal susține că Șoigu și Gherasimov au demisionat. Anton Gerașenko, consilier al ministrului ucrainean de Interne, a scris pe Twitter că ar fi fost arestați mai mulți militari. În plus, potrivit Tass, Putin a semnat un decret privind consolidarea măsurilor de securitate pentru podul Crimeea, precum și pentru podul energetic și gazoductul care leagă peninsula de Rusia continentală, a anunțat sâmbătă Kremlinul într-un comunicat. Citește și: FOTO Distrugerea podului din Crimeea, bătălia pe imagine: presa Kremlinului, îndemnată să spună că podul a fost „avariat”, nu distrus. Meme-urile ucrainene au explodat „Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse va fi învestit cu autoritatea de a organiza și coordona măsuri de protecție pentru trecerea de transport din strâmtoarea Kerci, puntea energetică a rețelei electrice dintre Federația Rusă și Peninsula Crimeea, împreună cu principala conductă de gaz dintre Regiunea Krasnodar și Crimeea în timpul funcționării lor”, se arată în document. Potrivit decretului, acest lucru se face pentru a spori eficiența măsurilor de protecție pentru transporturi, podul energetic și gazoductul de peste strâmtoarea Kerci, arată TASS.

Putin și generalii săi se ascund într-un buncăr Foto: Kremlin.ru
Internațional

Putin și generalii săi se ascund într-un buncăr

Putin și generalii săi se ascund într-un buncăr din munții Ural, susține jurnalistul Christo Grozev, de la Bellingcat. Acest site a dezvăluit, recent, cine este agentul FSB care l-ar fi asasinat pe Boris Nemțov, și a confirmat relatarea din Wall Street Journal potrivit căreia Abramovici și alți doi membri ai delegației ucrainene de negociere cu Rusia ar fi fost otrăviți. Buncărul în care s-ar afla generalul Serghei Shoigu, ministrul rus al Apărării, și „posibil” și Putin, s-ar afla lângă localitatea Ufa, din munții Ural. Putin și generalii săi se ascund într-un buncăr Grozev a arătat că aceasta ar fi posibila explicație pentru dispariția lui Shoigu din spațiul public. El a ajuns la această concluzie monitorizând zborurile spre Ufa. Bellingcat investigator says Russia's defense minister Shoigu and other senior officials, possibly including Putin, are residing in nuclear bunkers near Ufa in the Ural mountains, according to recent flight data https://t.co/oPCJPB561V— Bojan Pancevski (@bopanc) March 28, 2022 „Există o explicație nevinovată: faptul că din primele zile de război s-a aflat într-un buncăr sau în acest sediu, care nu poate fi distrus în timpul unui atac cu rachetă. Acest lucru este logic, nu este foarte ciudat, iar ceea ce vedem este zborul constant al aviației de la Kremlin, inclusiv al unor aeronave unde l-am văzut anterior pe Shoigu, la Ufa și înapoi, de mai multe ori pe zi. Aceste avioane au început să zboare la Ufa abia din prima zi de război sau din a doua sau a treia. Din 2 martie, aproximativ, aceste zboruri au devenit mai frecvente. (N.Red: Shoigu) Poate că se află acolo în buncăr din acel moment”, a spus Grozev. Încă de la începutul lunii martie, Vadim Denisenko, un consilier din Ministerul de Interne de la Kiev, a susţinut că există dovezi că preşedintele rus, Vladimir Putin, s-ar afla în acest moment într-un buncăr din Ural. „Putin se află în buncărul său din Ural pentru a cincea zi consecutiv… Este o certitudine 100%. Acest lucru este confirmat atât de colegi de-ai noștri ruși – analiști, jurnaliști etc., cât și de anumite informații de la unele instituţii”, a afirmat Denisenko. Rușii au buncăr solid, dar americanii au o bombă foarte puternică Rusia are două adăposturi nucleare în munții Ural, unul la Kosvinsky Kamen, în nord, și altul sub Muntele Yamantau, în sud. Construcția ambelor buncăre a început la sfârșitul anilor 1970. Nicio instalație de pe pământ nu poate supraviețui în totalitate în fața loviturilor armelor nucleare moderne, dar locurile adânc îngropate oferă cea mai bună protecție posibilă. Kosvinsky Kamen, la 300 de metri adâncime sub o rocă de granit solid, este probabil cel mai cunoscut, datorită conexiunii sale la un sistem de comandă și control nuclear semi-automat, denumit Perimetru și dezvoltat de URSS. Însă, în 1996, SUA au finalizat o bombă nucleară specializată în distrugerea unor astfel de buncăre. B-61 este un tip de bombă nucleară care explodează abia după ce a penetrat suprafața terestră, iar unda de șoc poate distruge instalațiile subterane. În 2019, SUA au început dezvoltarea unei noi variante. Citește și: EXCLUSIV România ia în calcul un acord guvernamental cu Franța pentru corvetele MApN. Contractul câștigat de Naval Group, sabotat de Bosânceanu

Ministrul rus al Apărării a dispărut din peisaj (sursa: tylaz.net)
Internațional

Ministrul rus al Apărării a dispărut din peisaj

Ministrul rus al Apărării a dispărut din peisaj. Șeful Ministerului rus al Apărării, Serghei Șoigu, nu a mai fost văzut în public de 12 zile și este posibil să fie dat dispărut, potrivit unor informații și mesaje care au circulat miercuri pe Telegram, potrivit FoxNews. Ministrul rus al Apărării a dispărut din peisaj Jurnaliști de investigație de la agențiile de presă independente rusești Mediazona și Agentstvo au afirmat miercuri că Shoigu, care în mod normal este foarte mediatizat, nu a mai apărut în public din 11 martie. Citește și: Putin și dilema „butonului nuclear”: folosirea armelor nucleare tactice ar umili Ucraina și îngrozi NATO, dar ar provoca respingere până și din partea Chinei Există zvonuri potrivit cărora Șoigu are o stare de sănătate precară și se confruntă cu probleme cardiace, în timp ce alte mesaje care circulă online sugerează că Șoigu ar fi fost concediat de la minister și se află în arest la domiciliu, potrivit jurnaliștilor ruși. Fox News nu a verificat încă în mod independent aceste afirmații. Șoigu a fost văzut ultima dată în public la 11 martie, prezentând distincții trupelor rusești care ocupă Ucraina în timpul a ceea ce președintele rus Vladimir Putin a numit o "operațiune militară specială", dar pe care Occidentul a condamnat-o ca fiind o invazie la scară largă a națiunii suverane a Ucrainei. Kremlinul a afirmat într-o declarație pe site-ul său pe 18 martie că Șoigu a fost prezent în timpul unei întâlniri convocate de Putin cu membrii consiliului său de securitate pentru a discuta "progresul operațiunii speciale din Ucraina", dar nu au fost postate online fotografii sau înregistrări video ale întâlnirii. Canalul de stat rusesc Channel 1 a difuzat o emisiune în aceeași zi, 18 martie, despre faptul că Shoigu a prezentat "astăzi" distincții militare, dar a folosit o imagine a ceremoniei care fusese deja postată pe site-ul Ministerului Apărării cu șapte zile mai devreme, pe 11 martie, potrivit Agentstvo. Jurnalistul rus Dmitri Treschanin, de la Mediazona, a remarcat că agenția de știri de stat rusă RIA nu a mai relatat nici ea despre Șoigu din 11 martie. El a pus la îndoială faptul că Șoigu se afla în Cernobaevka, situată în afara orașului Kherson, primul oraș important care a fost ocupat de forțele rusești la 2 martie. Dispărut fără urmă "Ascultați, marele ministru de relații publice Șoigu a dispărut din spațiul public din 11 martie", a scris miercuri Treschanin pe Twitter. "După unsprezece zile de război, nu avem șeful Ministerului Apărării". Jurnalistul de la Moscow Times, Jake Cordell, a scris miercuri pe Twitter despre "o mulțime de discuții pe Telegram astăzi despre locul unde se află ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu", menționând că Șoigu nu a mai fost văzut cu Putin de la o întâlnire la Moscova pe 27 februarie, la doar trei zile după începerea invaziei din Ucraina. În cadrul acelei întâlniri, Putin le-a ordonat lui Shoigu și șefului Statului Major General al forțelor armate ale Rusiei, Valeri Gerasimov, să pună forțele nucleare ale Rusiei în stare de alertă maximă.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră