duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: shanghai ranking

3 articole
Eveniment

Senatul a șters finanțarea cercetătorilor

Decanul facultății de business, FABIZ, din cadrul ASE, Tănase Stamule, explică, pe Facebook, după ce universitățile românești au ieșit din Top 1000, ce se putea face și ce nu s-a făcut: miniștrii cercetării n-au făcut programe pentru reviste de cercetare Q1 și Q2, iar Senatul a șters din legea educației un articol privind finanțarea cercetătorilor care scriu in Q1 si Q2, de către universități, în afara grilei de salarizare. Revistele Q1 la care se referă Stamule, cunoscute și sub numele de reviste din "prima cuartilă", sunt cele mai bine clasate reviste de cercetare dintr-o anumită categorie sau domeniu. Acestea reprezintă primele 25% din reviste în funcție de factorul de impact al citării. Factorul de impact al citărilor este o măsură a frecvenței cu care articolele dintr-o anumită revistă sunt citate de alți cercetători. Aceste ratinguri sunt actualizate anual și, de obicei, se desfășoară pe un ciclu de trei sau patru ani (adică se evaluează revistele pe baza performanțelor lor din ultimii trei sau patru ani). Acest lucru înseamnă că revistele cu o vechime mai mică de patru ani nu sunt, de obicei, încă neevaluate, chiar dacă sunt de foarte bună calitate. Citește și: DOCUMENT Bătăușii de la Costinești, tratați după „Ghidul de intervenție profesională” al Jandarmeriei. Unii aplaudă snopirea turiștilor agresivi, alții îl critică pe jandarmul full contact Rectorul FABIZ scrie că „în România nu prea există reviste in Q1 si Q2 ceea ce ne vulnerabilizează mult pe piața internațională a cercetării”. Senatul a șters finanțarea cercetătorilor care publică în reviste Q1 și Q2 „Am cerut ultimilor miniștri ai cercetării să facă un program special pentru revistele autohtone pe model lituanian dar aparatul din minister nu a înțeles nevoia. Nu poți crește reviste pentru a le duce in Q1 sau Q2 fără bugete consistente. Fiindcă Lituania a avut un program național de câteva zeci de milioane de Euro, împreuna cu editura Taylor Francis de a-și crește vreo 20 de reviste în Q1 și Q2, ne plimbăm cu toții pe la ei ca să vedem minunea și să publicăm acolo. In legea educației ministrul introdusese un articol prin care universitățile puteau premia cercetătorii ce scriu in Q1 si Q2 în afara grilei de salarizare. Acest articol a fost eliminat de colegii din coaliție la Senat. Astăzi îi poți oferi unui cercetător maxim 30% din salariu în plus dacă scrie articole bune. Asta înseamnă pentru un profesor plin maxim vreo 5-6000 Euro pe an. Această sumă este total insuficientă pentru efortul depus, datele necesare a fi cumpărate pentru a face o analiză de calitate sau finanțarea echipei de cercetare. (...) Dacă nu rezolvăm problemele legislative care îngrădesc plata cercetătorilor nu vom mai fi niciodată in top 1000. În România încep să fie resurse pentru a finanța cercetarea însă nu există încredere între actorii statali ca acei bani vor ajunge unde trebuie”, a scris Stamule.

Senatul a șters finanțarea cercetătorilor care publică în reviste Q1 și Q2 Foto: Facebook ministrul Cercetarii, Bogdan Gruia
Rectorul Babeș-Bolyai explică de ce universitatea a căzut din Top 1000 Shanghai Ranking Foto: Facebook UBB
Eveniment

Rectorul Babeș-Bolyai explică universitatea căzut Top

Rectorul Babeș-Bolyai explică de ce universitatea a căzut din Top 1000 Shanghai Ranking: „Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) nu a mai putut compensa singură erori şi indecizii majore în politicile academice naţionale”, afirmă, într-un comunicat de presă, Daniel David. Citește și: Cum arată vila cât un hangar pe care Ciolacu ar trebui să o împartă cu nevasta la divorț. Premierul deja s-a separat de soție în privința părților sociale Nicio universitate din România nu mai face parte din Clasamentul Academic Ranking of World Universities (ARWU), realizat, încă din 2003, de Shanghai Ranking Consultancy. Harvard este, pentru al 21-lea an consecutiv, pe locul 1 în lume. Anul trecut, singura universitate română din clasament a fost Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Citește și: România nu mai are nici o universitate în Top 1000 al celui mai respectat clasament, Shanghai Ranking. Ungaria are patru universități în acest top, Croația, Slovenia și Slovacia – câte una Rectorul Babeș-Bolyai explică de ce universitatea a căzut din Top 1000 Shanghai Ranking Rectorul UBB, Daniel David, arată erorile la care se referă, în comunicatul postat pe site-ul universității: separarea medicinei de universitățile tradiționale, în 1948. „Domeniul biomedical este cel în care se publică și se citează cel mai mult. Universitățile din Belgrad (Serbia), Lubliana (Slovenia), Zagreb (Croația), Vilnius (Lituania) etc. sunt incluse în rankingul Shanghai pentru că sunt cu adevărat comprehensive (incluzând pe lângă științele universitare clasice și medicina și alte componente complexe de inginerie/tehnologie)”, explică David. „Vorbim uneori în programele guvernamentale de concentrări academice, dar când este să unim universități sau universități cu institute găsim mereu contraargumente (cele mai multe puerile la o analiză serioasă), adesea pentru protejarea unor interese locale sau personale. Franța și Ungaria au concentrat resurse academice și astfel au prezențe adecvate în clasament” „Ne-au lipsit programe de excelență cu adevărat, după modelul Franței, Germaniei sau Poloniei. Asta a fost o strategie uneori falimentară, deoarece alții din afară au crescut mai repede și mai mult decât noi și astfel țara a rămas nereprezentată în clasamentul Shangahi (ARWU)”. „Am avertizat asupra acestui lucru de mai mulți ani, dar nu s-au luat măsuri la nivel național. Și nu mă bucur că am avut dreptate! Nu este plăcut ce voi spune, dar este adevărat și numai așa putem fi raționali în deciziile care ar trebui luate în viitor!”, mai scrie rectorul UBB.

România, nici o universitate în Top 1000 Shanghai Ranking
Eveniment

România, nici universitate Top 1000 Shanghai Ranking

România nu mai are nici o universitate în Top 1000 al celui mai respectat clasament, Shanghai Ranking, a cărui ediție pe 2023 a fost publicată ieri. În schimb, Ungaria are patru universități în acest top, iar Croația, Slovenia și Slovacia - câte una. Citește și: Cum arată vila cât un hangar pe care Ciolacu ar trebui să o împartă cu nevasta la divorț. Premierul deja s-a separat de soție în privința părților sociale Deocamdată nu a fost publicat clasamentul pe subiecte, unde, în 2022, Universitatea București ocupa o poziție bună, 150-200, la matematică. Olanda, unde ajung tot mai mulți studenți românia are nu mai puțin de 13 universități în Top 1000, din care trei - Utrecht, Groningen și Erasmus din Rotterdam - în primele 100. Germania are patru universități în primele 100, din care Heidelberg este cel mai bine plasată, pe locul 55. România, nici o universitate în Top 1000 Shanghai Ranking Cehia are nu mai puțin de șase universități în Top 1000 Shanghai Ranking, cea mai bine plasată fiind Universitatea Carol din Praga, situată pe locurile 301-400. Polonia are nouă universități în Top 1.000, însă nici una nu trecea de pozițiile 401-500. În Ungaria, cea mai bună poziție este ocupată de Eotvos Lorand University - locurile 501-600. Chiar și Lituania și Estonia au câte o universitate în acest clasament, chiar dacă nici una nu ajunge pe primele 500 de poziții. Deocamdată, pe site-ul Shanghai Ranking nu apare clasamentul pe subiecte în 2023. Însă, în 2022, în clasamentul pe subiecte, la matematică, Universitatea București era pe poziția 150-200, Babeș-Bolyai - 301-400, iar Universitatea din Craiova în zona 401-500. Universitatea București era destul de bine plasată în 2022, respectiv pe locurile 301-400, la „Științele Pământului”. Babeș-Bolyai era, în 2022, în zona locurilor 301-400 la „Energy Sciences & Engineering”, iar la Ecologie și la Științele Pământului în intervalul 401-500. În 2022, Universitatea de Medicină și Farmaceutică Carol Davila era bine plasată, în intervalul 101-150 la subiectul „Medicină clinică”. Universitatea Victor Babeș din Timișoara apare pe pozițiile 401-500 la același subiect. „În ultimii șase ani, singura instituție românească de învățământ superior prezentă continuu în rândul primelor 1000 de universități, conform acestui clasament, a fost Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, iar în unii ani a apărut și Universitatea din București. Din 2020, a rămas doar UBB”, explică site-ul edupedu.ro.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră