sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: sgg

17 articole
Eveniment

Zeci de angajări la Guvern în decembrie 2024

Zeci de angajări la Guvern, ministerul de Externe și alte instituții de stat în decembrie 2024, înainte de înghețarea posturilor. Datele sunt publicate de ministerul de Finanțe, însă acesta nu păstrează pe site, public, de la o lună la alta, informațiile privind numărul de posturi ocupate în instituțiile și autoritățile publice în luna decembrie 2024. Citește și: Piedone a început războiul cu Nicușor Dan, în fața căruia a pierdut alegerile pentru funcția de primar general: ANPC a amendat Termoenergetica cu 620.000 de lei Zeci de angajări la Guvern în decembrie 2024 În octombrie 2024, numărul bugetarilor a fost de 1.300.297. În noiembrie sărise la 1.306.197. În decembrie 2024, creșterea a fost de doar câteva sute - s-a ajuns la 1.306.893, însă în poziții cheie. La Secretariatul General al Guvernului s-au angajat, în decembrie, cel puțin 33 de persoane, numărul angajaților ajungând la 4.601. Pentru comparație, în august 2020, când premier era Viorica Dăncilă, numărul angajaților SGG era de 3.133. În martie 2021, a ajuns la 4.473. În decembrie 2024 s-au făcut opt angajări și în ministerul de Externe, unde s-a ajuns la 2.090 de posturi ocupate. În ministerul condus de liberala Alina Gorghiu numărul posturilor ocupate a crescut, în decembrie, cu 25 - număr total de angajați, 2.772. La Sănătate, instituție condusă și atunci, și acum, de pesedistul Alexandru Rafila, s-au făcut 166 de angajări - 18.320 saalriați, în total. La ministerul Energiei, liberalul Sebastian Burduja a mai adus, în decembrie, cinci bugetari. Secretariatele de stat pentru revoluționari și pentru culte și-au sporit numărul de angajați cu câte unul. Aceste angajări vin pe fondul unui deficit bugetar uriaș, Consiliul Fiscal arătând că acesta se datorează și cheltuielilor de personal excesive. „Am demarat deja o restructurare a aparatului bugetar, atât ca număr de posturi, dar și o reducere a numărului de instituții bugetare, prin comasări”, se lăuda premierul Ciolacu în fața Parlamentului, la începutul lunii februarie.

Zeci de angajări la Guvern în decembrie 2024 Foto: Inquam/George Calin
Ciolacu vrea să majoreze salariile unor funcționari Foto: Facebook
Politică

Ciolacu vrea să majoreze salariile unor funcționari

Pe șest și în mare grabă, guvernul Ciolacu vrea să majoreze cu 50% salariile unor funcționari din Ministerul de Finanțe și Secretariatul General al Guvernului (SGG). Prevederea a fost strecurată într-un proiect de ordonanță de urgență, promovat de ministerul de Finanțe. Proiectul este intitulat, generos, „pentru modificarea şi completarea unor acte normative”. Citește și: EXCLUSIV Opera Națională București, executată de angajați pentru restanțe de milioane la salarii: sechestru pe o pianină, pe niște autoturisme și chiar pe scaunul directorului Daniel Jinga „În acest an nu există resurse financiare pentru creșterea salariilor bugetarilor”, spunea premierul Ciolacu la 31 decembrie. Ciolacu vrea să majoreze salariile unor funcționari Nu este clar care este urgența acestei decizii. De această majorare vor beneficia funcționarii care gestionează litigii internaționale - deși, Guvernul plătește, pentru aceste procese, case de avocatură specializate. „Personalul de specialitate juridică din cadrul Direcţiei generale juridice a Ministerului Finanţelor, care are în fişa postului atribuţii în legătură cu asigurarea asistenţei şi reprezentării juridice în litigiile prevăzute la art. 1, precum și personalul din cadrul Secretariatului General al Guvernului cu atribuţii în asigurarea suportului documentar şi arhivistic, respectiv a asistenţei juridice de specialitate, beneficiază de o majorare salarială de 50% aplicată la salariul de bază brut. (...) Prevederile alin. (1) se aplică pentru un număr de maximum 20 de persoane de specialitate juridică din cadrul Direcţiei Generale Juridice a Ministerului Finanţelor și 7 persoane din cadrul Secretariatului General al Guvernului”, se arată în nota de fundamentare. Impactul bugetar al întregii ordonanțe ar fi de reducere a cheltuielilor cu 2,26 milioane de lei, dar ordonanța mai are și alte modificări ale altor acte legislative și nu e clar cum s-a ajuns la această sumă.

Penalul Neacșu primește în coordonare controversata regie a protocolului de stat Foto: Inquam/George Calin
Politică

Penalul Neacșu coordonare regie a protocolului de stat

Prietenul lui Marcel Ciolacu, penalul Marian Neacșu, primește în coordonare controversata regie a protocolului de stat, plus „instituţiile publice şi structurile din cadrul Aparatului de lucru al Guvernului”. Marian Neacșu este singurul vicepremier din guvernul Ciolacu II. Citește și: Radu Marinescu, avocatul care fost numit ministru al Justiției, controlat de cuplul Lia Olguța Vasilescu – Claudiu Manda, a încasat sute de mii de lei din contracte cu primari pesediști din Dolj și Gorj Între structurile din cadrul aparatului de lucru al Guvernului se află și companii strategice, precum Transgaz și Transelectrica, suborodonate Secretariatului General al Guvernului. Penalul Neacșu primește în coordonare controversata regie a protocolului de stat În plus, Neacșu va aviza „toate proiectele de acte normative care au impact bugetar”, a anunțat Guvernul, într-un comunicat. În acest fel, doar PNL nu deține un ministru care să aibă puterea de a aviza acte normative. Marian Neacșu a fost condamnat definitiv în 2016 la șase luni de închisoare cu suspendare, întrucât și-a angajat fiica la biroul său parlamentar. Fost economist la IAS Slobozia, Neacșu a urmat cursurile „Tehnici superioare de nutriţie a animalelor” și „Formularea reţetelor de furajare asistată de calculator”. Comunicatul Guvernului mai explică și cum sunt preluate atribuțiile fostului minister al Familiei. „Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale se înființează ca urmare a fuziunii prin absorbție a Ministerului Muncii și Solidarității Sociale și Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, care se desfiinţează. Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale preia de la Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse toate activităţile, posturile, personalul aferent şi patrimoniul din domeniul familiei și tineretului, pachetul de acţiuni deţinut de stat la societatea "Biroul de Turism pentru Tineret (B.T.T.)" - S.A. Bucureşti, precum și atribuțiile ce decurg din acest demers”, explică Guvernul. O altă controversată agenție, pentru Sport, va trece tot la ministerul Familiei.

Păgubiți Nordis i-au scris lui Ciolacu, acesta i-a expediat Foto: Aktual 24
Eveniment

Păgubiți Nordis i-au scris lui Ciolacu, acesta i-a expediat

Sute de păgubiți Nordis i-au scris lui Marcel Ciolacu, la cabinetul de la Guvern, iar acesta i-a expediat la comisia de anchetă din Parlament, care se va desființa odată cu instalarea unui nou Legislativ. Citește și: Un banal inspector vamal, care a lucrat la frontiera cu Ucraina, prins de agenția de integritate cu o avere nejustificată de peste 160.000 de euro Premierul Marcel Ciolacu s-a deplasat, pe parcursul anului 2022, de mai multe ori, cu avioane charter închiriate de firme din grupul Nordis. El a promis că va aduce documente care să ateste că el și-ar fi plătit deplasarea. Unul din zboruri a fost la Nisa, unde președintele PSD s-a dus cu băiatul său, la Monaco, la o cursă de Formula 1, iar altul la Madrid, cu Sorina Docuz. Păgubiți Nordis i-au scris lui Ciolacu, acesta i-a expediat Potrivit unui document obținut de DeFapt.ro, Serviciul de Comunicare cu Instituții Publice, Autorități și Organizații, din cadrul Secretariatului General al Guvernului a transmis păgubiților Nordis c petiția lor a fost transmisă și la Inspectoratul de Stat în Construcții și Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Ce a răspuns SGG păgubiților Nordis: „Având în vedere conținutul petiției dumneavoastră, semnată de 239 de persoane păgubite de grupul de firme Nordis, înregistrată la Secretariatul General al Guvernului (...), la Cabinetul primului-ministru (...) și la Cancelaria primului-ministru (...) vă informăm că aceasta a fost transmisă către Camera Deputaților - Comisia parlamentară comună de anchetă a Camerei Deputaților și Senatului pentru investigarea mafiei imobiliare, pornind de la Cazul Nordis, Inspectoratului de Stat în Construcții, precum și Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în vederea analizării și emiterii unui punct de vedere”, se arată în răspunsul SGG către petiționari. Însă așa-numita „Comisie parlamentară comună de anchetă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru investigarea mafiei imobiliare, pornind de la cazul Nordis”, constituită abia la 20 noiembrie 2024, nu este o comisie permanentă și se va desființa odată cu încetarea acestei legislaturi. Viitorul Parlament poate, eventual, înființa o nouă comisie de anchetă, care să preia actele de la vechea comisie, dar această discuție nu pare că mai este pe agenda publică, deocamdată. Petiționarii s-au adresat și ministerului Justiției, care a trimis plângerea la DIICOT.

Vila în care locuiește Ciolacu, pregătită pentru Dragnea Foto: Facebook
Politică

Vila în care locuiește Ciolacu, pregătită pentru Dragnea

Vila de protocol în care locuiește acum premierul Marcel Ciolacu fusese pregătită pentru Liviu Dragnea și renovată de regia protocolului de stat, RAAPPS, cu circa șase milioane de euro, susțin surse politice pentru DeFapt.ro. Citește și: GALERIE FOTO Geoană (66 de ani), vizite secrete și frecvente la deputata PSD Cătăuță (39 de ani) Vila în care locuiește Ciolacu, pregătită pentru Dragnea La 1 noiembrie, Guvernul a emis niște așa-numite precizări în care arăta: „Ca urmarea a solicitării premierului Marcel Ciolacu, Regia Autonomă – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat informează că, din noiembrie 2021 până în prezent, la imobilul din Strada Cucu Starostescu nr. 6, administrat de regie, au fost făcute investiții ce au constat doar în montarea unei centrale termice pe gaz (100 kw). Valoarea lucrărilor este de 59.272 lei”. Ulterior, Ciolacu a recunoscut că el locuiește în această vilă. Însă, DeFapt.ro a întrebat Guvernul, regia protocolului de stat - RAAPPS - și Secretariatul General al Guvernului (care coordonează activitatea RAAPPS) ce sume s-au cheltuit pentru renovarea vilei între 2017 și noiembrie 2021. Din informațiile neoficiale primite de DeFapt.ro, reparațiile ar fi costat circa șase milioane de euro. La 17 octombrie, jurnalistul Cornel Ivanciuc a scris, pe Facebook, că și Sorina Docuz, presupusa iubită a lui Ciolacu - cu care acesta a negat că ar avea „relații intime” - locuia în această vilă. La 31 octombrie, și președintele PNL Nicolae Ciucă a abordat problem acestei vile și i-a cerut să prezinte public „lista utilizatorilor/ vizitatorilor/ beneficiarilor vilei RA-APPS din strada Cucu Starostescu nr. 6. Sunt sigur că domnul Ciolacu nu vrea să meargă cu acest secret în turul 2”. Premierul a evitat un răspuns până acum, arătând doar ce sume s-au cheltuit pe reparații din noiembrie 2021 până acum.

Guvernul înființează 50 de sinecuri excelent plătite în subordinea penalului UDMR Laszlo Borbely Foto: Facebook
Eveniment

Guvernul înființează 50 de sinecuri excelent plătite

Guvernul înființează 50 de sinecuri excelent plătite în subordinea penalului UDMR Laszlo Borbely, pensionar special și consilier de stat la Secretariatului General al Guvernului (SGG). Laszlo Borbely are 70 de ani, beneficiază de pensie specială de fost deputat, iar DNA a încercat de două ori să-i ridice imunitatea, dar Parlamentul s-a opus. Citește și: One United a pierdut definitiv procesul cu DeFapt.ro prin care cerea cenzurarea a trei articole despre companie. Urmează al doilea proces, pe fond: One United ne cere 100.000 EUR Guvernul înființează 50 de sinecuri excelent plătite Potrivit unui proiect de lege inițiat de SGG, în coordonarea a Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, condus de Borbely, se va înființa „Centrul de excelență pentru administrația publică în domeniul dezvoltării durabile”. „Modelul de operare propus pentru CExDD include 50 de posturi de personal (echivalent normă întreagă) și un Consiliu Științific cu maximum șapte membri. Un Comitet director, format din președintele și vicepreședintele Consiliului științific, directorul general, directorul general adjunct și directorul științific CExDD, va sprijini conducerea CExDD. CExDD are în structură departamente, servicii, compartimente, laboratoare și alte structuri organizatorice necesare realizării obiectului său de activitate”, se arată în nota de fundamentare a proiectului. Înființarea centrului va presupune cheltuieli de peste opt milioane de lei în 2024 și aproape șase milioane în anii care urmează - dar probabil este mult subestimate. De exemplu, fișa financiară a proiectului arată că doar în primul an de funcționare cheltuielile de funcționare vor fi de 11,5 milioane de lei, iar ulterior vor ajunge la 7,6 milioane de lei. Vor fi cumpărate două mașini de 25.000 de euro și un microbuz de 65.000 de euro. Fișa financiară a proiectului arată că salariile vor fi între 11.000 și 13.000 de lei pe lună, dar nu precizează dacă sunt incluse nenumăratele sporuri care se acordă angajaților Executivului și dacă sunt sumele brute sau nete. DeFapt.ro a scris din aprilie 2023 că un studiu de caz pentru sinecurile oferite de guvern clienților politici este inutilul Departament de Dezvoltare Durabilă, condus de un fost lider UDMR, Laszlo Borbely. Acesta are rang de secretar de stat. De două ori a încercat DNA să-i ridice imunitatea lui Borbely, de fiecare dată Parlamentul a refuzat. Toți complicii săi, în acel dosar de corupție, au ajuns la închisoare, în timp ce UDMR l-a promovat pe Borbely în funcția de secretar de stat. Laszlo Borbely este și beneficar al unei pensii speciale de parlamentar.

Guvernul vrea să le dea lui Iordache, Stănescu și Weber locuință gratuită Foto: Adevarul
Politică

Guvernul dea lui Iordache, Stănescu și Weber locuință gratuită

A început petrecerea de după alegeri: Guvernul vrea să le dea lui Florin Iordache, Paul Stănescu și Renate Weber locuință de protocol gratuită, dar chiria să fie plătită de instituția unde lucrează. Mai mult, Executivul condus de Marcel Ciolacu se grăbește atât de tare să rezolve această problemă încât vrea să aprobe o ordonanță de urgență care să reglementeze această situație. În nota de fundamentare a ordonanței se arată ce sumă uriașă plătesc contribuabilii, prin Secretariatul General al Guvernului, către regia protocolului de stat: 115,5 milioane de lei, respectiv peste 23 de milioane de lei. Citește și: One United Properties cere de la DeFapt.ro 100.000 de euro plus cheltuieli de judecată, de două ori mai mult decât suma pentru care voia dizolvarea Asociației Salvați Bucureștiul Mai mult, aceștor privilegiați li se va plăti, de la bugetul instituțiilor la care lucrează, întreținerea - apă, gaze, energie - și „uzura obiectelor de inventar”. Guvernul vrea să le dea lui Iordache, Stănescu și Weber locuință gratuită „Rezultă firească intervenția legislativă privind suportarea costurilor privind atribuirea locuințelor de protocol în integralitate de ministerele și instituţiile publice în care îşi desfăşoară activitatea persoanele beneficiare, și nu direct de către persoanele beneficiare, respectiv vicepreşedinţi ai Senatului şi ai Camerei Deputaţilor, miniştri şi asimilaţi ai acestora, precum şi preşedintele Consiliului Legislativ şi avocatul poporului”, se explică în nota de fundamentare. În prezent, premierul aprobă, prin decizie, alocarea locuințelor de protocol. Acum, decizia va fi luată de Secretariatul General al Guvernului. „Pot beneficia de locuinţe de protocol, la cerere, cu plata chiriei prevăzute de lege, persoanele care îndeplinesc următoarele funcţii publice: vicepreşedinţi ai Senatului şi ai Camerei Deputaţilor, miniştri şi asimilaţi ai acestora, precum şi preşedintele Consiliului Legislativ şi avocatul poporului. Pentru persoanele prevăzute la alin. (1) atribuirea locuinţei de protocol se face, la cererea acestora, cu aprobarea Secretariatului General al Guvernului şi se pune la dispoziţie acestora de către R.A.-A.P.P.S., împreună cu dotările aferente, pe baza de contract de închiriere și prestări servicii încheiat cu persoanele beneficiare, în limita fondului locativ existent. Pentru locuinţele de protocol, chiria şi cheltuielile de întreţinere pentru energie, gaze, apa, canal, amortizarea şi uzura mijloacelor fixe şi obiectelor de inventar, după caz, taxele şi impozitele pe clădiri şi terenuri se decontează de instituţiile publice în care îşi desfăşoară activitatea beneficiarii”, se arată în textul ordonanței. Nota de fundamentare nu precizează cât îi va costa pe contribuabili această decizie. Totuși, acești demnitari nu vor putea primi locuință de la RAAPPS dacă nu au domiciliul în București. Președinte al Consiliului Legislativ este Florin Iordache, controversatul Paul Stănescu este vicepreședinte al Senatului, iar Renate Weber este Avocat al Poporului.

Sumele uriașe pentru cazarea și masa ștabilor de la Guvern Foto: Facebook
Politică

Sumele uriașe pentru cazarea și masa ștabilor de la Guvern

Sumele uriașe plătite de contribuabili pentru cazarea și masa ștabilor de la Guvern: cheltuielile au crescut cu aproape 900% în doi ani, arată datele de pe site-ul Secretariatului General al Guvernului (SGG). Acesta publică, anual, un așa numit „program al achizițiilor publice”. Masa și cazarea demnitarilor, plus transportul pentru o parte din aceștia, de la Palatul Victoria sunt asigurate de regia protocolului de stat, RAAPPS. SGG contractează serviciile cu RAAPPS fără nici o licitație, direct de la această regie. Citește și: Plățile imense pe care guvernul Ciolacu le face pentru transportul angajaților de la Palatul Victoria. Cheltuielile din 2024, cu 25% mai mari ca în 2023 Sumele uriașe pentru cazarea și masa ștabilor de la Guvern Datele publice arată că așa-numitele cheltuieli cu „servicii de cazare în baza de protocol și agrement a RAAPPS permenent (în case de oaspeți)” au explodat în 2023 și 2024, față de 2022 și 2021. Și așa numitele contracte pentru „servicii de masă în restaurante și mese oficiale, tratații evenimente, tratații în saloanele aeroporturilor, cheltuieli de masă pentru ședințele de guvern” s-au majorat mult peste rata inflației, majorându-se de circa cinci ori din 2021 în 2024. Datele SGG arată că, în 2024, se vor cheltui 115,45 milioane de lei pentru cazarea ștabilor de la Guvern, adică peste 23 de milioane de euro. Contracte SGG 2024 pentru cazare și mese În 2023, contractul cu RAAPPS era de doar 100 de milioane de lei, respectiv circa 20 de milioane de euro. Aceste cheltuieli au crescut, de la an la an, cu 15%, mult peste rata inflației. Contracte SGG cazare și masă în 2022 În 2022 însă, contractul era de numai 13,6 milioane de lei, respectiv 2,5 milioane de euro. Din 2022 în 2024, costurile s-au majorat inexplicabil de aproape nouă ori, respectiv 900%. Contracte SGG cazare și masă 2022 În 2021 - când încă erau în vigoare restricțiile impuse de pandemie - cazarea demnitarilor la vilele RAAPPS a fost de 3,8 milioande lei, puțin peste 750.000 euro. Contractul pentru mesele demnitarilor, inclusiv cele de la ședințele de guvern, va fi, în 2024, de 2,5 milioane de lei, respectiv 500.000 de euro. Un calcul simplu arată că Executivul cheltuie 2.000 de euro pe zi lucrătoare pentru mesele demnitarilor. În 2023 aloca doar două milioane de lei, deci creșterea de la an la an a fost de 25%. În 2022, aceste contracte au fost de 1,6 milioane de lei - majorare tot de 25%, iar în 2021 de 577.000 de lei.

Numărul uriaș al sporurilor de care beficiază angajații Guvernului Foto: Facebook
Eveniment

Numărul uriaș al sporurilor de care beficiază angajații Guvernului

Numărul uriaș al sporurilor și salariile mari de care beficiază angajații Guvernului, care acum cer najorări și fac grevă japoneză: sunt nu mai puțin de 11 sporuri și drepturi înșirate pe site-ul Secretariatului General al Guvernului, care suplimentează venturile salariale. Citește și: Piedone, atacuri în serie la „Firea Pandele”: „A făcut 20 de companii, a cheltuit banii, a îndatorat Bucureștiul și a plecat!”. El cere să se voteze împotriva „lenei și incompetenței” Azi, Sindicatul Angajaților din Aparatul de Lucru al Guvernului a cerut o întâlnire „față în față” cu premierul Marcel Ciolacu, pentru a solicita majorări salariale. Pe lista „funcțiilor care intră în categoria personalului plătit din fonduri publice din cadrul Secretariatului General al Guvernului și a structurilor fără personalitate juridică din cadrul Aparatului de lucru al Guvernului, pentru care Secretariatul General al Guvernului are calitatea de angajator, la data de 31.03.2024” cel mai mare salariu brut al unui funcționar sare de 21.000 de lei, iar cel mai mic, al unui referent, este de 5.452 de lei. Numărul uriaș al sporurilor de care beficiază angajații Guvernului Ce sporuri primesc angajații SGG: 50% pentru cei care gestionează proiecte europene Spor condiții vătămătoare Indemnizația de hrană în cuantum de 347 lei/lună, brut, pentru cei cu salarii nete până în 8.000 de lei 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată pentru cei cu doctorat Personalul care exercită activitatea de control financiar preventiv, pe perioada de exercitare a acesteia, beneficiază de o majorare a salariului de bază cu 10% Personalul din cadrul Secretariatului General al Guvernului cu atribuţii în asigurarea suportului documentar şi arhivistic, respectiv a asistenţei juridice de specialitate, beneficiază de o majorare salarială de 50% aplicată la salariul de bază brut Personalul care, potrivit programului normal de lucru, îşi desfăşoară activitatea în timpul nopţii, între orele 22:00 şi 6:00, beneficiază pentru orele lucrate în acest interval de un spor pentru munca prestată în timpul nopţii de 25% din salariul de bază Indemnizație de detașare de 23 lei/zi și decontarea chiriei, în limita unui plafon de 1.600 de lei pe lună, pentru cei detașați la distanțe mai mari de 50 km Probabil că aceștia primesc și vouchere de vacanță, dar acestea nu apar pe lista publicată de SGG. La SGG lucrau, în martie 2024, 4.835 de persoane, potrivit datelor ministerului de Finanțe. În august 2019, când la putere era încă PSD, iar premier era Viorica Dăncilă, numărul angajaților SGG era de 3.133. În martie 2021, a ajuns la 4.473.

Sinecuri la stat pentru fosta „consilieră personală” a lui Bănicioiu Foto: Facebook
Politică

Sinecuri pentru „consilieră personală” a lui Bănicioiu

Potop de sinecuri la companii de stat pentru fosta „consilieră personală” a lui Bănicioiu, cu studii de „limbi străine” la o universitate privată: Daniela Crângașu (36 de ani) este acum director de cabinet la Secretariatul General al Guvernului și a fost plasată în consiliile de administrație de la SMART SA și Telecomunicații CFR. Ea este moștenitoarea unui palat de 1.000 mp în Călărași și a unui apartament de 100 mp din București, dar deține doar 1/8 din aceste proprietăți. În 2018, când singurul ei venit era cel din funcția de „consilier personal” la cabinetul unui secretar de stat, și-a cumpărat un Audi - modelul nefiind precizat în declarația de avere. Bănicioiu a fost martor în dosarul DIICOT „sex cu minore”. „Ȋn anul 2007, l-am cunoscut pe Banicioiu Nicolae cu care am intretinut o singura data un act sexual, în anul 2009, în Delta Dunarii, la o conferință PSD - Școala de vară. Sunt si eu membru PSD din 2009. S-a intamplat pur si simplu, nu am primit niciun ban pentru actul sexual intretinut cu Nicolae Banicioiu", a relatat o doamnă care lucrase, potrivit presei, ca „damă de companie” în cluburi din Austria, Germania și Romania. Citește și: Ciolacu era să blocheze lucrările la Podul Grant, prin noua ordonanță a tăierilor otova: lucrările continuă prin bunăvoința constructorului, explică Nicușor Dan. Plus: la pod se lucrează 22 ore/zi Sinecuri la stat pentru fosta „consilieră personală” a lui Bănicioiu Potrivit propriului CV, ea a absolvit, în 2008, facultatea de limbi străine la Universitatea Dimitrie Cantemir. Din 2012 a început o lungă carieră de „consilieră personală” sau „consilieră”: 2012-2013, consilier personal cabinet ministru al Agriculturii. Postul era ocupat de Daniel Constantin, pe atunci în Partidul Conservator, controlat de Dan Voiculescu 2014-2015, consilier personal ministrul Sănătății. Postul era ocupat de Nicu Bănicioiu. 2017-2019, consilier personal secretar de stat ministerul Sănătății 2020 - consilier personal cabinet secretar de stat ministerul Sănătății 2021, consilier personal secretar general al Guvernului. Funcția era ocuaptă de pesedistul penal Marian Neacșu În afară de slujbele de consilier personal, ea a fost, din 2012, cu intermitențe, și „consilieră” la diferite cabinete parlamentare, în patru rânduri. Competentă și-n telecomunicații, și în energie Dacă în 2016 ea a câștigat ridicola sumă de 13.500 lei/an din salariul de director de cabinet al unui secretar de stat în ministerul Educației, în 2022 veniturile ei au explodat: 70.294 lei salariu de director de cabinet SGG 67.020 lei indemnizația CA Telecomunicații CFR, companie controlată politic de Sorin Grindeanu (PSD) 46.750 de lei indemnizația CA Smart SA, o filială a Translelectrica - companie controlată în 2022 de Marian Neacșu, prin SGG. Banicioiu la întâlnirea din 2019 cu liderii ALDE Foto: EcoPolitic Alte informații publice sunt limitate, dar în 2019 ea a apărut alături de Nicolae Bănicioiu la o întâlnire Pro România - ALDE. „Conform imaginilor obținute în exclusivitate de ecopolitic.ro, de la această întâlnire de taină au participat de la Pro Romania Mihai Tudose, Nicolae Banicioiu si Daniela Crangasu, consiliera lui Banicioiu, iar de la ALDE Daniel Chițoiu, Toma Petcu”, a scris Ecopolitic. Și Fanatik o definea, în 2023, drept „fosta consilieră a lui Bănicioiu”. Citește și: ANALIZĂ Minciuna „România este o țară stabilă”: cinci date Eurostat care arată că România este una din cele mai instabile state din UE, din punct de vedere economic

Fiul arestatului Buzatu, tot la stat (sursa: sgg.gov.ro)
Eveniment

Fiul arestatului Buzatu, tot la stat

Fiul arestatului Buzatu, tot la stat. După reținerea lui Dumitru Buzatu de către DNA pentru o mită de 1.250.000 de lei, PSD l-a exclus pe acesta din partid și a suspendat-o din formațiunea politică pe senatoarea Gabriela Crețu, fosta soție a lui Buzatu. Citește și: Omul de afaceri Adrian Porumboiu către Dumitru Buzatu: „Ori dai spăgile, ori te ia DNA-ul” La pachet, Tudor Buzatu, secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului, și-a dat demisia. Fiul arestatului Buzatu, tot la stat Dar Tudor Buzatu nu și-a încheiat, de fapt, relația cu statul român, care-l plătește în continuare. Citește și: Fiul lui Dumitru Buzatu compara familia sa cu Brătienii: „Sunt copilul părinților mei și eu sunt foarte mândru de acest lucru. Am văzut că toată lumea elogiază familia Brătianu” Astfel, Buzatu junior este membru provizoriu în CA (cel puțin din decembrie 2022) la SMART SA (Societatea pentru servicii de mentenanță a rețelei electrice de transport), companie deținută de Transelectrica și de Ministerul Economiei. Citește și: Pe cine a trimis Buzatu în Parlament: necuvântătoarea Stativă, zisă „Gogoșică”, cu o biografie secretă, avere consistentă, de bugetar, și cu soția judecătoare la o instanță locală Tudor Buzatu menționează această poziție și în declarația de interese depusă în iunie a.c. Fragment din declarația de interese a lui Tudor Buzatu (sursa: integritate.ru) Potrivit "Monitorului oficial", Buzatu junior a fost numit provizoriu în CA al SMART SA în decembrie 2022, apoi din nou în aprilie a.c. și încă o dată în iunie a.c. Actuala numire este valabilă până la finalul lunii octombrie a acestui an. În declarația de interese, Tudor Buzatu a menționat încasarea a 21.989 lei de la SMART SA. Nu este clar dacă suma este doar pentru anul 2022 sau acoperă și perioada din 2023 până la depunerea declarației de interese (iunie a.c.). Citește și: VIDEO Buzatu a luat personal geanta cu bani și a pus-o în portbagaj. La instanță, pesedistul a spus că este vorba de „banii familiei”

Cum a susținut Ciolacu familia baronului PSD de Vaslui Buzatu Foto: Facebook PSD Vaslui
Politică

Cum susținut Ciolacu familia baronului Vaslui Buzatu

Cum a susținut Ciolacu familia baronului PSD de Vaslui Dumitru Buzatu: fosta soție, Gabriela Crețu, a ajuns senator pe o listă de partid semnată de președintele formațiunii, iar fiul, Tudor Buzatu, este, din ianuarie 2022, secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului - post pe care nu-l putea primi fără susținerea directă a președintelui formațiunii din care face parte. Citește și: Averea uriașă a baronului PSD de Vaslui, Dumitru Buzatu, prins de DNA când lua o șpagă de 1,25 milioane de lei. El controla Vasluiul, unul din cele mai sărace județe din țară, de 11 ani Președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, a fost prins în flagrant de procurorii DNA vineri seara, în timp ce ar fi primit o mită de 1,25 milioane lei pentru acordarea unui contract. „Cu 10.000 de asistați social și 10.000 de șomeri la 50.000 de angajați, vasluienii au cel mai mic venit din PIB pe cap de locuitor, n-au suficiente spitale, școlile se închid, iar copiii fac de multe ori naveta kilometri întregi. De aceea rata abandonului e dublă față de media națională, desi toți experții spun că educația i-ar scoate din sărăcie”, arăta Pro TV în aprilie 2019. În schimb, familia Buzatu deține o avere impresionantă. Cum a susținut Ciolacu familia baronului PSD de Vaslui, Dumitru Buzatu „Vineri, în prezența președintelui PSD, Marcel Ciolacu, și a lui Paul Stănescu, secretarul general al partidului, Dumitru Buzatu a fost reales în unanimitate președinte al Organizației Județene PSD Vaslui, fiind votat de toți cei 812 delegați prezenți în Sala Sporturilor din municipiul Vaslui. De susținere unanimă s-a bucurat și Gabriela Crețu, fosta soție a lui Buzatu, dar și fiul acestuia, Tudorel Buzatu, care au fost votați vicepreședinți ai PSD Vaslui”, scria Vremea Nouă în ianuarie 2023. Buzatu este de 11 ani președintele Consiliului Județean Vaslui. În 2020, el nu ar fi putut candida fără semnătura președintelui partidului, Marcel Ciolacu, pe documentele depuse la biroul electoral. De altfel, în 2020, Ciolacu și Vasile Dîncu s-au dus la Vaslui ca să-l susțină. Foto: Vasluianul Fosta soție a lui Dumitru Buzatu este parlamentar din 2004, cu o întrerupere între 2008 și 2012. În CV-ul ei ofical scrie că a fost „profesoară de ştiinţe sociale - Grupul Şcolar Industrial nr. 1 Vaslui” din 1987 în 1990 - dar această disciplină nu exista în anii comunismului și, probabil, ea preda „socialism științific”. Citește și: Fentanil, medicamentul vândut de dealer-ul care era angajat la Catena, este cel mai periculos drog de pe planetă la ora actuală. În 2021, a ucis zeci de mii de cetățeni americani Fiul lui Buzatu, Tudor, a fost secretar de stat între martie 2018 și octombrie 2019 la cabinetul Anei Birchall, care era viceprim-ministru Parteneriate Strategice. Pe site-ul SGG nu sunt precizate atribuțiile sale.

Ciolacu taie din puterea PNL în Executiv Foto: Inquam/ Octav Ganea
Politică

Ciolacu taie din puterea PNL în Executiv

Luna de miere a ținut patru zile a noii guvernări: Ciolacu taie din puterea PNL în Executiv, liderii celor două partide se atacă pe Facebook. Liderii PNL s-au reunit în ședință în această dimineață pentru a discuta situația. În decembrie 2022, Guvernul a aprobat înfiinţarea unei agenţii aflate în subordinea Secretariatului General al Guvernului, care va evalua performanţa conducerii companiilor de stat - aceasta fiind miza disputei de acum în legătură cu numirea, de către liberali, a viitorului secretar general al Guvernului. Ciolacu taie din puterea PNL în Executiv Care este situația din coaliție, la începutul acestei săptămâni: Marcel Ciolacu refuză să-l numească pe secretarul general al guvernului, Mircea Abrudean, susținut de PNL. În guvernarea Ciucă, pesedistul Marian Neacșu a fost numit șef al SGG, deși fusese condamnat penal. Marian Neacșu, promovat vicepremier, va avea drept de avizare asupra tuturor proiectelor cu impact bugetar - un atac direct la ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, de la PNL. Vicepreședintele PNL Pavel Popescu a răspuns, atacându-l pe Adrian Câciu, noul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene. „Refuzul PSD de a-l numi pe colegul nostru, Mircea Abrudean, în poziţia de secretar general al Guvernului reprezintă o încălcare gravă a protocolului dintre partidele noastre. În condiţiile în care un ministru falimentar ca dl Câciu a putut fi «reciclat» în portofoliul Fondurilor Europene după ce a îngropat Finanţele României, Mircea Abrudean, un profesionist, trebuie numit urgent în funcţia de secretar general al acestui Guvern”, a scris Pavel Popescu, duminică pe Facebook. La Suceava, un parlamentar PSD l-a atacat pe vicepreședintele PNL Gheorghe Flutur pentru situația unor drumuri județene. „Starea acestor drumuri o cunoaşte dl Flutur? După atâţia ani în fruntea CJ Suceava cum poate explica starea deplorabilă a drumurilor respective? Lipsa de interes şi investiţii în aceste drumuri judeţene este cumva o sancţiune aplicată de CJ Suceava primarilor PSD care conduc comunele prin care aceste drumuri trec?”, a scris pe Facebook senatorul Ioan Stan, șeful organizației județene a PSD. „Cât despre centurile pe care dumnealui se lăuda în 2020 că le va face până la sfârşitul mandatului, acestea rămân mai departe pe hârtie după cum tot pe hârtie au rămas aproape toate proiectele anunţate în campania electorală de acum 3 ani”, a mai scris Stan. Conducerea PNL discută primele tensiuni cu premierul Ciolacu Foto: PNL Sighiartău anticipează demisii în PNL Recent, un alt lider PNL, Robert Sighartău, a scris pe Fcaebook că, deși a votat programul de guvernare, îl consideră nerealist. „Programul prezentat de către premierul Ciolacu nu reflectă principiile liberale ale economiei de piață cu care PNL i-a obișnuit pe alegatorii lui (...) Mi se pare un program nerealist, scris de către cineva care nu are legatură cu economia reală”, a arătat Sighiartău. De altfel, acesta a scris că, dacă în decembrie PNL scade sub intenția de vot pe care o are acum va cere demisia „conducerii restrânse” care a negociat guvernul Ciolacu, respectiv Nicolae Ciucă, Lucian Bode, Gheorghe Flutur, Rareș Bogdan, Iulian Dumitrescu și Dan Motreanu. Citește și: Penalul specialist în furaje pus de Ciolacu vicepremier a luat anul trecut peste 250.000 lei de la EximBank. Marian Neacșu nu are nici o legătură profesională cu activitatea bancară

Milioane de lei, transportul birocraților din Guvern cu mașinile protocolului
Politică

Milioane lei, transportul birocraților mașinile protocolului

Milioane de lei, anual, transportul birocraților din Guvern cu mașinile protocolului de stat: secretariatul general al Guvernului (SGG) va plăti puțin peste 12 milioane de lei către Regia Protocolului de Stat, RAAPPS, pentru „servicii transport auto persoane” în perioada 1 februarie - 31 decembrie 2023. Datele apar în centralizatorul achizițiilor făcute de SGG în primele trei luni ale anului 2023. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Milioane de lei, transportul birocraților din Guvern cu mașinile protocolului Aceste cheltuieli nu includ costurile de transport ale demnitarilor, care fie au protecție, fie folosesc mașinile ministerelor sau chiar ale companiilor subordonate. La Guvern, în cadrul Secretariatului General al Guvernului, lucrau, la finalul lunii martie 2023, 4.841 de persoane, potrivit ministerului de Finanțe. În 2022, aceste servicii de transport auto au costat 15 milioane de lei. Oficial, Guvernul Ciucă are peste 200 de secretari și subsecretari de stat, arată o informare oficială a Departamentului pentru Relația cu Parlamentul. „Înțeleg că avem vreo 200 de secretari de stat. Incredibil”, comenta, la 10 aprilie, fostul premier Teodor Stolojan. Fără licitație, la prețuri foarte mari În 2016, Valentin Mircea, șeful Corpului de Control al prim-ministrului, a anunțat pe pagina sa de Facebook că renunță la autoturismul de serviciu, urmând să meargă la birou cu Uber, metrou sau bicicletă. Totodată, a anunțat că în curând va fi făcut public un raport de control la Sucursală transporturi auto a RAAPPS. „Moda 1 demnitar = 1 mașina de serviciu, cu tot cu șofer, drenează sume imense din banii de la buget în fiecare lună", a scris Valentin Mircea. „Veți vedea în curând, în urma raportului de control la Sucursală transporturi auto a RAAPPS, cea care pune la dispoziție autoturisme pentru guvern, la prețuri foarte mari și fără licitație, ce m-a determinat să fac asta", a mai arătat șeful corpului de control al premierului Cioloș. STBN cumpăra cadouri de zeci de mii de lei „Sunt instituții care nu au hârtie pentru imprimantă dar au o mulțime de șefi și șefuleți care nu renunță la auto de serviciu, care este considerată un adevărat drept iar renunțarea la aceasta este un tabu. Măcar în mediul privat, punerea la dispoziție a unui autoturism poate fi supusă impozitării, dacă persoana îl folosește pentru transportul spre birou și spre casă", a mai precizat Valentin Mircea. Raportul invocat de Valentin Mircea a fost publicat în noiembrie 2016 și arăta că „S.T.B.N. asigură, în principal, servicii de transport și de service pentru autoturismele alocate aparatului de lucru al Guvernului, în baza cărora a obținut, în medie, un procent de aproximativ 90% din veniturile anuale, dar și pentru alte instituții publice. Prestarea acestor servicii se face în baza unor contracte acordate S.T.B.N. prin atribuire directă, contrar dispozițiilor legale din domeniile achizițiilor publice și concurenței. Potrivit obiectului său de activitate, pe lângă serviciile de transport auto de persoane, S.T.B.N poate presta și alte servicii, precum servicii de reparații și întreținere autovehicule, servicii de școli de conducere auto, servicii de închirieri autoturisme cu șoferi, clădiri, personal de specialitate etc., atât pentru persoane juridice, cât și pentru persoane fizice”. Banii câștigați de Sucursala de Transport București Noi a RAAPPS au fost cheltuiți, printre altele, pe bunuri de protocol și cadouri în valoare de zeci de mii de lei.

Sute de noi angajați în aparatul Guvernului Foto: Facebook Marian Neacsu
Politică

Sute de noi angajați în aparatul Guvernului

Sute de noi angajați în aparatul Guvernului în ultimele șase luni, arată datele publicate de ministerul de Finanțe. În octombrie 2021, la Secretariatul General al Guvernului (SGG) lucrau 4.789 de persoane. În februarie - momentul ultimelor date publice - erau 5027. Un consilier din cadrul SGG câștigă, brut, între 6.700 și 12.000 de lei pe lună. Directorii ajung la 18.000 de lei, datorită numeroaselor sporuri. Sute de noi angajați în aparatul Guvernului Potrivit datelor publice, în august 2019, când premier era Viorica Dăncilă, numărul angajaților SGG era de 3.133. În martie 2021, a ajuns la 4.473 - se arată într-o interpelare a senatoarei PSD Gabriela Firea către Guvern. Față de guvernarea Dăncilă, numărul angajaților a crescut cu circa 60%. Din decembrie 2021, PSD l-a impus în fruntea SGG pe penalul Marian Neacșu. El a fost condamnat cu suspendare, în 2016, de Curtea Supremă pentru conflict de interese pentru că și-a angajat ilegal fiica la biroul său de parlamentar. Înainte de a fi exclus din PSD, Neacșu a fost mâna dreaptă a liderului PSD Liviu Dragnea, fiind cel care a dat citire, în noiembrie 2017, la Herculane, documentului despre așa-zisul statul paralel și ilegitim, în care explica faptul că programul de guvernare al PSD nu a putut fi îndeplinit din cauza opoziției unor „personaje” membre ale unui așa-zis stat paralel și ilegitim „care încearcă să preia controlul asupra puterii politice legitim constituite”. Citește și: GALERIE FOTO Președinții Poloniei, Lituaniei, Letoniei și Estoniei, la un pahar, în tren, spre Kiev. Președintele Germaniei trebuia să fie în echipă, dar Zelenski l-a respins

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră