duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: severodonețk

6 articole
Internațional

Ucraina renunță la apărarea din Severodonețk

Ucraina renunță la apărarea din Severodonețk .Trupele ucrainene care apără orașul cheie din estul țării Severodonețk vor „trebuie să se retragă”, a confirmat guvernatorul regiunii vineri dimineață, adăugând că pozițiile armatei sunt compromise, iar numărul morților este în creștere. Ucraina renunță la apărarea din Severodonețk ”A rămâne pe poziții sfărâmate în bucăți timp de multe luni doar de dragul de a rămâne acolo nu are sens”, a declarat Serghei Haidai pentru televiziunea ucraineană, potrivit The Guardian. Citește și: Ucraina va căpăta un statut foarte important, deși neoficial, de partener al NATO. În limbaj diplomatic, Stoltenberg se referă la „un pachet exhaustiv de asistenţă” https://twitter.com/RALee85/status/1539911462457688065 Haidai a scris și pe platforma Telegram: ”Din păcate, va trebui să ne scoatem armata din Severodonețk, pentru că rămânerea pe poziții compromise nu are sens - numărul morților este în creștere”, potrivit CNN. Guvernatorul a adăugat că 90% din casele din Severodonețk au fost avariate sau distruse.

Ucraina renunță la apărarea din Severodonețk (sursa: Twitter/@AZmilitary1)
Trupele ruse avansează spre Severodoneţk (sursa: Twitter/Ukraine Weapons Tracker)
Internațional

Trupele ruse avansează spre Severodoneţk

Trupele ruse avansează spre Severodoneţk. Forţele militare ruse au capturat localităţile Loskutivka şi Rai-Oleksandrivka situate mai la sud de oraşele ucrainene Lisiciansk şi Severodoneţk, asupra cărora este concentrată în prezent ofensiva rusă în regiunea Lugansk, a anunţat joi guvernatorul regiunii, Serghei Gaidai. Trupele ruse avansează spre Severodoneţk Forţele ucrainene continuă să apere Severodoneţk şi localităţile limitrofe Zolote şi Vovchoyrovka, a adăugat Gaidai. Citește și: Kaliningrad poate declanșa un conflict direct între Rusia și NATO, dacă Moscova decide să atace Lituania. SUA: Un atac împotriva unui membru e un atac împotriva tuturor Aflat sub un potop de foc al artileriei ruse, oraşul Lisiceansk din estul Ucrainei trăieşte un "infern", potrivit autorităţilor ucrainene, care admit avansul trupelor ruse ce încearcă să preia sub control întreaga regiune ucraineană Lugansk, punctul central al luptelor între trupele ucrainene şi cele ruse în ultimele săptămâni. Invadatorii ruși continuă să facă eforturi pentru a ajunge la granițele administrative ale regiunilor Luhansk și Donețk și pentru a păstra controlul asupra unui coridor terestru cu peninsula Crimeea ocupată, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianyk. "Principalul obiectiv al inamicului în această etapă este de a ajunge la granițele administrative ale regiunilor Luhansk și Donețk, de a păstra controlul asupra coridorului terestru cu peninsula Crimeea ocupată și de a bloca comunicațiile maritime ale Ucrainei în partea de nord-vest a Mării Negre. În ciuda pierderilor uriașe de oameni și echipamente, ocupanții îi depășesc numeric pe apărătorii ucraineni și încearcă să învingă doar cu numărul. În unele zone, pentru o piesă de artilerie ucraineană există șase sau mai multe piese de artilerie inamice, potrivit Ukrinform. În același timp, eficiența acțiunilor unităților de infanterie rusești rămâne scăzută, în special în orașe", a declarat Motuzianyk.

Rusia câștigă teren în Severodonețk (sursa: Facebook/VolodimirZelenski)
Internațional

Rusia câștigă teren în Severodonețk

Rusia câștigă teren în Severodonețk. Armata ucraineană a anunţat luni că trupele sale au fost împinse în afara centrului oraşului Severodoneţk, un oraş-cheie din estul Ucrainei pentru care cele două armate se luptă de săptămâni întregi, transmit DPA şi AFP. Forţele ruse au bombardat centrul oraşului cu artilerie şi i-au alungat pe soldaţii ucraineni rămaşi acolo, a comunicat Statul Major de la Kiev. Rusia câștigă teren în Severodonețk În ciuda acestui regres major, luptele din jurul Severodoneţk au continuat şi Ucraina deţine în continuare controlul asupra a aproximativ o treime din oraş în ansamblu, se spune în ultimul raport cu privire la situaţie. Într-un mesaj video în noaptea de duminică spre luni, preşedintele Volodimir Zelenski declara că ucrainenii "se luptă pentru fiecare centimetru de pământ" în oraşul industrial de importanţă strategică. El anticipează că ruşii vor încerca să arunce în luptă recruţi slab pregătiţi şi, în aceste condiţii, Rusia poate depăşi pragul de 40.000 de soldaţi pierduţi încă din iunie, mai mult decât în orice alt război în care a fost implicată Moscova. Citește și: Ucraina a anunțat că au fost stabilite două rute pentru exportul cerealelor: una prin Polonia, cealaltă prin România. La București, tăcere, autoritățile nu comunică nimic pe subiect Rusia a cucerit oraşul portuar Mariupol în luna mai, după un asediu care a durat luni de zile, iar apoi şi-a îndreptat mai mult atenţia spre preluarea controlului asupra provinciei Lugansk, unde se află Severodoneţk. Rusia controlează acum 90% din Lugansk şi a făcut progrese treptate pentru a încercui complet Severodoneţk. Lugansk şi provincia învecinată Doneţk alcătuiesc regiunea cunoscută sub numele de Donbas, care se învecinează cu Rusia. Uzina chimică Azot din Severodoneţk este, de asemenea, bombardată de Rusia. Potrivit oficialilor ucraineni, civilii continuă să reziste în uzină, folosind-o ca adăpost antiaerian. În oraşul Lisiceansk, aflat în apropiere, trei civili, inclusiv un băiat de şase ani, au murit în bombardamentele din ultimele 24 de ore, potrivit guvernatorului regiunii Lugansk, Serghei Gaidai. Cucerirea Severodoneţkului ar deschide calea Moscovei către un alt oraş important din Donbas, Kramatorsk, un pas important în cucerirea întregii regiuni de la frontiera cu Rusia, deţinută parţial de separatiştii pro-ruşi din 2014, potrivit Agerpres. Potrivit AFP, duminică Ministerul rus al Apărării a anunţat că a distrus la Ciortkiv, în vestul Ucrainei, la 140 km de graniţa cu România, ''un mare depozit de sisteme de rachete antitanc, sisteme portabile de apărare antiaeriană şi obuze furnizate regimului de la Kiev de către SUA şi ţările europene''. Atacul asupra acestui oraş s-a soldat cu 22 de răniţi, potrivit guvernatorului regiunii Ternopil.

Se repetă scenariul de la Azovstal la Azot, în Severodonețk (sursa: dw.com)
Internațional

Se repetă scenariul de la Azovstal

Se repetă scenariul de la Azovstal. Ucraina deţine în continuare controlul asupra uzinei chimice Azot din oraşul Severodoneţk, unde sute de civili se adăpostesc, a anunţat duminică dimineaţă guvernatorul provinciei Lugansk, Serhii Gaidai, informează Reuters. Se repetă scenariul de la Azovstal "Azot nu este blocată, au loc lupte pe străzile din apropierea uzinei", a declarat Serhii Gaidai pentru postul public de televiziune ucrainean. El a adăugat că se aşteaptă ca forţele ruse să mobilizeze toate mijloacele în încercarea de a captura oraşul Severodoneţk duminică sau luni. Kievul a cerut livrări rapide de armament greu din Occident, explicând că forţele ruse au de cel puţin zece ori mai multe piese de artilerie decât armata ucraineană. Citește și: Putin, nou delir de grandoare: compară politica agresivă pe care o duce în Ucraina cu cea dusă de Petru cel Mare împotriva Suediei și insistă că Occidentul nu rezistă fără petrol rusesc Sâmbătă, forţele ruse au atacat centralele electrice din Kramatorsk şi Sloviansk, cele mai mari două oraşe din regiunea Doneţk aflate sub control ucrainean, a scris guvernatorul regional, Pavlo Kirilenko, pe Telegram. Pe 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată contra Ucrainei.

Severodoneţk, noul "Mariupol" Foto: Facebook
Internațional

Bătălia de la Severodoneţk va determina soarta regiunii Donbas din estul Ucrainei, afirmă Zelenski

Severodoneţk, noul "Mariupol". Bătălia de la Severodoneţk va determina soarta regiunii Donbas din estul Ucrainei, a apreciat miercuri preşedintele Volodimir Zelenski, citat de Reuters conform unei înregistrări video difuzate miercuri. "Este o bătălie foarte brutală, foarte dură, poate una din cele mai grele din tot războiul", a spus liderul de la Kiev. Severodoneţk, noul "Mariupol" Forţele ruse distrug oraşul în cadrul unei ofensive pentru controlul întregului Donbas, din care o treime era controlată de secesioniştii pro-ruşi încă dinainte de declanşarea invaziei ruse în Ucraina, în 24 februarie. Rusia nu a reuşit să ocupe Kievul, iar acum Kremlinul susţine că urmăreşte "eliberarea" întregii regiuni industrializate din est. Citește și: EXCLUSIV Uriașa țeapă a măștilor din Vietnam: în 2020, Ministerul Economiei a cumpărat 100 de milioane de bucăți pentru 31 de milioane USD. După doi ani, mai avea 90 de milioane în stoc "Severodoneţk rămâne epicentrul confruntării din Donbas (...) În mare măsură, acolo se hotărăşte chiar acum soarta Donbasului nostru", a spus Zelenski. Forţele ucrainene s-au retras miercuri la periferia oraşului, însă au promis că vor lupta cât pot. "Inamicul a tras asupra unităţilor noastre cu mortiere, artilerie şi lansatoare de rachete multiple. A tras asupra infrastructurii civile în localităţile Severodoneţk, Lisiceansk, Privilia, Ustinivka, Horske şi Katerinivka" , a comunicat joi statul-major al Ucrainei. Guvernatorul raionului Lugansk, Serhi Gaidai, a afirmat că bombardamentele au distrus centrul Severodoneţkului, au lovit o uzină chimică din oraş şi au ucis în ultimele 24 de ore patru civili. Forţele ucrainene controlează încă întregul Lisiceansk, aflat pe celălalt mal al râului Doneţ, însă ruşii distrug clădirile rezidenţiale. El a adăugat că Rusia a ocupat de facto peste 98% din Lugansk. Ambasadorul ucrainean la ONU a declarat televiziunii CNN că forţele ruse sunt mult superioare numeric în Donbas, regiune care cuprinde raioanele Lugansk şi Doneţk şi unde majoritatea populaţiei este rusofonă.

Donbas, greu de cucerit de ruși (sursa: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine)
Internațional

Donbas, greu de cucerit de ruși

Donbas, greu de cucerit de ruși. Forţele ucrainene au recuperat o parte din Severodoneţk (est), cu toate că trupele ruse controlează circa jumătate din acest oraş, a declarat guvernatorul militar al regiunii Lugansk, Serhi Gaidai, pe contul său de Facebook. Donbas, greu de cucerit de ruși Oraşul industrial Severodoneţk este un punct strategic cheie pentru ocupanţii ruşi, în eforturile lor de a controla Donbasul. Iniţial, potrivit lui Gaidai, ruşii reuşiseră să cucerească 70% din oraş, însă atacul lor a fost respins şi ucrainenii au recuperat poziţiile. "Ruşii nu vor putea obţine controlul regiunii în două săptămâni, aşa cum prevăzuseră serviciile de informaţii britanice", a insistat guvernatorul ucrainean. Artileria cu rază lungă, esențială În opinia lui Gaidai, armata rusă a suferit pierderi semnificative în regiune. Oficialul ucrainean a subliniat că Ucraina are nevoie de artilerie cu rază lungă de acţiune pentru a-l face pe inamic să dea înapoi şi cu ajutorul căreia "infanteria invadatorilor va fugi către frontieră". Gaidai a mai declarat, potrivit Reuters, că forţele ruse aruncă în aer poduri peste râul Severski Doneţ pentru a-i împiedica pe ucraineni să aducă întăriri militare şi să furnizeze ajutor civililor din oraşul Severodoneţk. Obiectivul trupelor ruse de a obţine controlul total asupra provinciilor Lugansk şi Doneţk nu a fost îndeplinit, apreciază tabăra ucraineană. Putin ar vrea, totuși, întreaga Ucraină Şi, cu toate că rezistenţa ucraineană l-a obligat pe preşedintele rus Vladimir Putin să-şi fixeze ca obiectiv imediat cucerirea întregii regiuni a Donbasului, funcţionarii ucraineni apreciază că liderul de la Kremlin continuă să fie hotărât să cucerească întreaga Ucraină. Citește și: Este vânturat din nou scenariul conform căruia arme nucleare americane ar fi mutate în țări de la Marea Neagră precum România sau Bulgaria. Președintele Rumen Radev neagă "Obiectivul principal al lui Putin este distrugerea Ucrainei. Nu dă înapoi în ceea ce priveşte obiectivele lui, cu toate că Ucraina a câştigat prima etapă a acestui război la scară mare", a declarat vineri, la televiziunea naţională, ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră