sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: semiconductori

5 articole
Internațional

Avertismentul unui amiral american: exercițiile Chinei sunt repetiții pentru invadarea Taiwanului

Avertismentul dur al unui amiral american, Samuel Paparo, comandantul forțelor din regiunea Indo-Pacific (INDOPACOM): exercițiile militare ale Chinei sunt repetiții pentru invadarea Taiwanului. Însă Paparo vorbește și despre cooperarea extinsă dintre China comunistă, Coreea de Nord și Rusia, care au format un „triunghi al scandalagiilor” („troublemakers”). Citește și: Analiza spionilor estonieni: Pentru securitatea lumii libere, Rusia nu trebuie lăsată să dicteze pacea în Ucraina Paparo a vorbit acum câteva zile la Honolulu Defense Forum. Avertismentul dur al unui amiral american „Când Paparo a preluat comanda Flotei americane din Pacific în 2021, armata chineză a făcut un exercițiu de vară cu o brigadă. În anul următor, exercițiul a crescut la șase brigăzi. În vara anului 2024, a fost vorba de 42 de brigăzi - precum și 150 de nave ale marinei chineze, 200 de ambarcațiuni amfibii de asalt care practicau «încălcarea obstacolelor și deplasarea spre exterior pentru operațiuni militare în teren urban», a spus el.  Creșterea rapidă a acțiunilor agresive și a exercițiilor a făcut, de asemenea, mai posibil ca «frunza de smochin a unui exercițiu» să poată ascunde intențiile, a spus amiralul - adăugând că AI «ar fi un instrument foarte eficient pentru a descoperi acest tip de avertizare»”, relatează Defence One.  Paparo a vorbit despre cooperarea China, Rusia, Coreea de Nord. „Asistăm la coordonarea lor în toate domeniile, de la patrule comune de bombardiere care pătrund în [zona de identificare a apărării aeriene] americană până la capacități anti-satelit comune și tehnologii submarine avansate de pe fundul mării până în ceruri”, a spus el. „«În prezent, Rusia, în agresiunea sa împotriva Ucrainei, ar fi incapabilă să sprijine această agresiune dacă Republica Populară China nu ar sprijini-o cu 90% din semiconductorii săi și 70% din mașinile sale unelte», a declarat Paparo. «Iar RPC primește în schimb tehnologie pentru submarine silențioase«, a spus el. «Vor exista tehnologii comune în domeniul aviației. Aceasta este o simbioză tranzacțională între aceste două state care le va face pe fiecare mai puternice și fiecare dintre ele va căuta să îl exploateze pe celălalt pentru că sunt state»”, a mai arătat amiralul, citat de Stars and Stripes.  El a spus că Rusia va ajuta Coreea de Nord să-și dezvolte submarinele din clasa Kilo. 

Avertismentul unui amiral american: exercițiile Chinei sunt repetiții pentru invadarea Taiwanului Foto: Twitter
Intel va investi 25 de miliarde de dolari în Israel, anunță premierul Netanyahu Foto: Facebook
Economie

Intel va investi 25 de miliarde de dolari în Israel

Intel va investi 25 de miliarde de dolari pentru o nouă fabrică de cipuri în Israel, a declarat duminică premierul israelian, Benjamin Netanyahu, care a precizat că este vorba de cea mai mare investiţie făcută vreodată în Israel, transmite Reuters. Intel va investi 25 de miliarde de dolari în Israel Viitoarea uzină Intel de la Kiryat Gat ar urma să fie inaugurată în 2027 şi va crea mai multe mii de locuri de muncă, a precizat şi Ministerul de Finanţe din Israel, adăugând că în conformitate cu acordul convenit cu Intel, compania va plăti o cotă de impozit de 7,5%, în creştere faţă de cota actuală de 5%. În cele aproximativ cinci decenii de când operează în Israel, Intel a devenit cel mai mare angajator şi exportator privat din Israel precum şi liderul industriei locale de IT. Intel are 11.700 de angajaţi în mod direct în Israel, la cele trei centre de cercetare&dezvoltare de la Haifa, Petah Tikva şi Ierusalim, precum şi la uzina sa de producţie de la Kiryat Gat. În anul 2022, Intel Israel a avut exporturi record de 8,7 miliarde de euro, adică 1,75% din întregul PIB şi 5,5% din exporturile high-tech ale Israelului. Duminică, cu prilejul anunţării acordului pentru noua uzină de cipuri, premierul Benjamin Netanyahu a precizat că este vorba de "o realizare extraordinară pentru economia israeliană - 90 de miliarde de shekeli (25 de miliarde de dolari) - cea mai mare investiţie făcută vreodată de o companie internaţională în Israel". Producătorul de chipuri deschide fabrici și în Polonia și Germania Anunţul premierului israelian vie la doar două zile după ce grupul Intel a informat că va investi până la 4,6 miliarde de dolari într-o nouă fabrică de semiconductori şi o facilitate de testare în apropiere de Wrocław, Polonia, care ar urma să devină operaţională în 2027, ca parte a planului de investiţii din Europa de 88 miliarde de dolari, pentru a-şi majora producţia de cipuri. Separat, autorităţile germane poartă şi ele negocieri intense cu Intel, în legătură cu planurile grupului american de a construi o facilitate de producţie de semiconductori în estul Germaniei. Potrivit unor surse citate de cotidianul financiar german Handelsblatt a dezvăluit că grupul american Intel ar urma să primească subvenţii în valoare de 9,9 miliarde de euro de la statul german, mai mari decât cele 6,8 miliarde de euro promise anterior. Handelsblatt a precizat că negocierile finale cu privire la acest dosar ar urma să aibă loc în acest weekend. Citește și: Controversatul paznic al pușculiței cu 400.000 euro a lui Simion: diplomă dubioasă, sponsorizări de la oamenii SIE și înalt funcționar de stat, specialist în Diaspora Purtătorul de cuvânt de la Ministerul german al Economiei a informat că luni va avea loc o reuniune a cancelarului german Olaf Scholz cu directorul general de la Intel, Pat Gelsinger.

Intel va investi miliarde de dolari în Polonia Foto: Facebook Intel
Economie

Intel va investi miliarde de dolari în Polonia

Intel va investi 4,6 miliarde de dolari într-o fabrică de chipuri în Polonia, la Wroclaw, anunță Reuters. Fabrica va începe producția în 2027. Intel va investi miliarde de dolari în Polonia „Intel plănuiește să investească până la 4,6 miliarde de dolari într-o nouă unitate de asamblare și testare a semiconductorilor lângă Wrocław, Polonia, ca parte a unei campanii de investiții de mai multe miliarde de dolari în întreaga Europă pentru a construi capacități de producție de cipuri. Producătorul american de cipuri a anunțat anul trecut că intenționează să construiască un mare complex de cipuri în Germania, alături de instalații în Irlanda și Franța, în încercarea de a beneficia de regulile de finanțare și de subvențiile relaxate ale Comisiei Europene, în contextul în care UE încearcă să își reducă dependența de aprovizionarea din SUA și Asia. Unitatea din Polonia va angaja 2.000 de muncitori și va crea alte câteva mii de locuri de muncă în timpul fazei de construcție și al angajării de furnizori, a precizat compania într-un comunicat. «Polonia a fost doar un pic mai înfometată pentru a câștiga acest amplasament», a declarat directorul general al Intel, Pat Gelsinger, într-o conferință de presă. Mai multe țări s-au luptat pentru a convinge Intel să investească în regiunile lor, iar unele dintre ele, precum Germania, care a obținut un angajament din partea Intel, au purtat discuții cu privire la valoarea subvențiilor pe care le pot oferi”, scrie Reuters. Germania este pe cale să ofere investiții de 9,9 miliarde de euro pentru a susține viitoarea investiție Intel în această țară. Nu se știe ce subvenții va oferi Polonia celor de la Intel. Citește și: La un spital aflat în prag de faliment, directorul financiar are 28.000 lei pe lună. Rafila, acum 15 zile: „Un director financiar într-un mare spital are în jur de 3.000 de lei salariu” UE, decisă să atragă investiții în producerea semiconductorilor „Investiția anunțată vineri reprezintă o victorie politică pentru oficialii europeni, care încearcă să ducă cota de piață a blocului în lanțul valoric global al semiconductorilor la 20%, până în 2030, față de 9% în prezent. În aprilie anul trecut, legislatorii UE au ajuns la un acord cu privire la Chips Act, un plan de politică industrială în valoare de 43 de miliarde de euro. Săptămâna trecută, Comisia a aprobat, de asemenea, o finanțare de 8 miliarde de euro în cadrul unei scheme de ajutoare de stat transfrontaliere pentru industriile prioritare, care ar putea atrage investiții private în valoare de 13,7 miliarde de euro”, explică Politico.

Investiție enormă a SUA în semiconductori (sursa: Facebook/The White House)
Internațional

Investiție enormă a SUA în semiconductori

Investiție enormă a SUA în semiconductori. Preşedintele american Joe Biden a promulgat marţi o lege care deblochează subvenţii de 52 de miliarde de dolari pentru relansarea producţiei de semiconductori în SUA, relatează AFP şi Reuters. Investiție enormă a SUA în semiconductori Democratul a dat asigurări că această investiţie în componentele centrale din electronica modernă îi va ajuta ţara să câştige "competiţia economică în secolul al XXI-lea". Textul, adoptat la sfârşitul lui iulie de Congres, prevede de asemenea zeci de miliarde de dolari pentru cercetare şi dezvoltare. Trecerea acestei legi reprezintă pentru Joe Biden o victorie smulsă după o luptă de durată şi reprezintă o veste bună în contextul apropierii alegerilor de la jumătatea mandatului. Asia, principal producător Legea "va diminua costurile vieţii cotidiene, va crea locuri de muncă în industrie bine plătite în ţară şi va consolida locul de lider al SUA în industria viitorului", a comentat el într-un comunicat după votul din Congres. Cererea de semiconductori a explodat în timpul pandemiei, provocând penurii mondiale încă exacerbate de închiderea uzinelor chinezeşti din cauza recrudescenţei epidemiei de COVID-19. Citește și: Crimeea controlată de ruși, de unde se lansează multe avioane de luptă asupra Ucrainei, devine din ce în ce mai vulnerabilă la atacuri. Explozii puternice au distrus un aerodrom militar SUA, al căror rol în producţia mondială a scăzut puternic în ultimii ani în beneficiul Asiei, au avut de suferit din cauza acestei penurii. Acest lucru a încetinit producţia de maşini noi anul trecut, făcând să crească puternic preţul automobilelor.

UE investește în industria semiconductorilor  (sursă: pexels.com)
Eveniment

UE investește în industria semiconductorilor

UE investește în industria semiconductorilor pentru a nu mai depinde de Asia. Comisia Europeană va propune marţi deblocarea a aproape 42 de miliarde de euro din banii publici în favoarea industriei semiconductorilor, în ideea de a-şi reduce dependenţa faţă de Asia în acest sector strategic în care există în prezent o criză de aprovizionare, informează AFP."Este vorba de o investiţie majoră", a declarat comisarul european pentru Piaţa Internă, Thierry Breton, cu prilejul unei vizite la centrul de cercetare Imec de la Louvain, în apropiere de Bruxelles. Acest plan "va garanta securitatea aprovizionării uzinelor europene, majorând de patru ori producţia de semiconductori în Europa până în 2030", a precizat Thierry Breton.Chiar dacă este pe primele locuri în lume când vine vorba de activităţile de cercetare în domeniul cipurilor, Uniunea Europeană a văzut cum în ultimele decenii ponderea sa în producţia mondială de cipuri a scăzut până la 10%. Citește și: EXCLUSIV Legal, Ministerul Familiei al lui Firea nu are nici o atribuție în repatrierea copilului familiei de români din DanemarcaÎnsă lipsa de semiconductori, care frânează industria auto de trei ani prin închiderea forţată a numeroase uzine, a provocat un adevărat şoc. Tensiunile geopolitice din jurul Chinei, precum şi pandemia, au scos la lumină necesitatea de a produce în Europa aceste componente indispensabile care în prezent sunt în marea lor majoritate importate din Taiwan şi Coreea de Sud. UE investește în industria semiconductorilor Această criză a convins Comisia Europeană să relaxeze normele sale stricte privind acordarea de ajutoare de stat şi să demareze o politică industrială intervenţionistă pe continentul european, care în mod tradiţional este foarte deschis la concurenţa mondială. Citește și: Scandalul din USR pe înțelesul tuturor: Team Barna l-a tocat pe Cioloș până l-a adus în pragul demisiei"Pentru prima dată, Europa îşi modernizează regulile din domeniul concurenţei, în special cele privitoare la ajutoarele de stat", a explicat Thierry Breton, cel care este responsabil de iniţiativa UE în domeniul semiconductorilor.Aceste componente sunt inevitabile în numeroase obiecte folosite în viaţa de zi cu zi, precum telefoanele mobile, dar şi în centrale de stocare a datelor, care au devenit elementul central al unei economii digitale în plin avânt. Anul trecut, semiconductorii au reprezentat o piaţă mondială de aproape 600 de miliarde de euro, susţine firma de consultanţă Yole Développement. Potrivit oficialilor de la Bruxelles, piaţa ar putea ajunge la 1.000 de miliarde de euro în 2030.Proiectul de regulament al Comisiei, care va trebui adoptat şi de statele membre precum şi de Parlamentul European, prevede subvenţii în valoare de 12 miliarde de euro (şase de la UE şi alte şase de la statele membre) pentru a finanţa cercetarea în tehnologiile cele mai inovative şi linii pilot pentru a pregăti industrializarea lor.În plus, pentru a permite implantarea de mari uzine, dar şi pentru a favoriza inovaţia în rândul IMM-urilor, Bruxelles-ul va autoriza alte 30 de miliarde de euro sub formă de ajutoare publice din partea statelor membre pentru companiile din sector, inclusiv pentru firmele străine, cum este gigantul american Intel care intenţionează să construiască noi uzine în Europa. Se așteaptă și investiții private Executivul comunitar speră că aceste fonduri publice vor genera o sumă mult mai mare de investiţii private.Planul Bruxelles-ului rivalizează cu cel al SUA, care intenţionează şi ele să repatrieze activităţile de producţie de cipuri pe teritoriul american. Vineri, Camera Reprezentanţilor a adoptat un proiect de lege care prevede ajutoare în valoare de 52 miliarde de dolari (45 de miliarde de euro) pentru relocalizarea producţiei de cipuri electronice.Analiştii subliniază că, în prezent, Europa suferă de o dublă dependenţă în materie de semiconductori. Pe de o parte dependenţa de SUA pentru designul cipurilor, cum este cazul unor firme precum Intel, Micron, Nvydia şi AMD. Iar pe de altă parte de o dependenţa de Asia unde este amplasată cea mai mare parte a operaţiunilor de producţie de cipuri, în special în Taiwan unde operează gigantul TSMC, dar şi în Coreea de Sud, graţie unor companii precum Samsung şi SK Hynix, şi din ce în ce mai mult în China.Uniunea Europeană depinde de Taiwan pentru mai mult de jumătate din necesităţile sale, a explicat comisarul Thierry Breton. De aici rezultă un risc economic major dacă ar izbucni un conflict militar cu China. "Dacă Taiwanul nu ar mai fi capabil să exporte, aproape toate uzinele din lume s-ar opri în trei săptămâni", a avertizat Breton.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră