duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: schroeder

4 articole
Internațional

Schroeder fără birourile din Parlamentul Germaniei

Prietenul lui Putin, fostul cancelar Gerhard Schroeder, a rămas fără birourile din Parlamentul Germaniei, după o decizie a Curții de Administrație din Berlin, scrie Politico. Schroeder, care are 79 de ani și a fost cancelar social-democrat între 1998 și 2005, a fost criticat dur pentru prietenia cu Vladimir Putin și faptul că a luat bani de la companii rusești. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Schroeder a rămas fără birourile din Parlamentul Germaniei „Fostul cancelar german Gerhard Schröder a dorit să-și primească înapoi biroul cu șapte camere din Bundestag și cei patru angajați de la acest birou. Însă Tribunalul Administrativ din Berlin a respins cererea. În mai 2022, comisia de buget a Parlamentului Germaniei, Bundestag, decisese să nu-i mai acorde lui Schröder aceste privilegii. El a intentat un proces împotriva deciziei comisiei, în august 2022. De mai bine de 50 de ani, o practică informală permite foștilor cancelari să aibă birouri și personal în clădirile parlamentului de la Berlin, care să fie folosite pentru îndeplinirea sarcinilor care decurg din fosta lor funcție. Până acum, birourile au fost puse la dispoziție pe viață. Fostul cancelar Angela Merkel, de exemplu, are nouă angajați. Potrivit instanței, această practică nu dă naștere la un drept, deoarece astfel de privilegii nu sunt prevăzute în lege”, scrie Politico. Citește și: ANALIZĂ Mii de primari ar rămâne șomeri dacă s-ar desființa comunele sub 5.000 de locuitori. Majoritatea zdrobitoare, de la PSD și PNL În interiorul Partidului Social-Democrat (SPD) a fost lansată o procedură de excludere a lui din partid, demers susţinut de co-preşedinta SPD, Saskia Esken, şi de ministrul de interne Nancy Faeser. Dar un comitet de arbitraj din cadrul SPD a stabilit în august 2022 că nu există motive pentru excluderea lui Gerhard Schroeder din această formaţiune politică. Nici implicarea fostului cancelar în companii de stat ruse nu este un motiv suficient pentru a fi dat afară din partid, deoarece nu a încălcat nicio regulă a SPD, a considerat comitetul, care a apreciat însă că o distanţare clară de Rusia ar fi "de dorit".

Schroeder a rămas fără birourile din Parlamentul Germaniei Foto: Kremlin.ru
Germania a pus mâna pe Rosneft Foto: Kremlin.ru
Eveniment

Germania a pus mâna pe Rosneft

Războiul economic cu Rusia trece într-o nou etapă: Germania a pus mâna pe bunurile gigantului rus Rosneft, anunță Bloomberg. Până în mai 2022, fostul cancelar Gerhard Schroeder a făcut parte din conducerea Rosneft, fiind numit în funcția de președinte al Consiliului de Administrație (CA) în 2017. Șeful companiei este însă Igor Ivanovich Sechin, poreclit și Dark Vader, întrucât este un apropiat al lui Vladimir Putin. Germania a pus mâna pe Rosneft „Reglementatorul BNetzA va deveni administrator al RN Refining & Marketing GmbH și Rosneft Deutschland GmbH, companii care dețin aproximativ 12% din capacitatea de procesare a petrolului a Germaniei, prin participații la rafinăriile de petrol din Schwedt, Karlsruhe și Vohburg. Este o manevră similară cu preluarea Gazprom Germania la începutul acestui an. Germania are puterea de a prelua administrația unei companii energetice prin emiterea unui ordin prin Legea germană privind siguranța energetică. Ordinul, emis de Ministerul Economiei, expiră după șase luni, dar poate fi pur și simplu reînnoit. Rosneft poate contesta ordinul în instanțele germane”, explică Bloomberg. Agenția apreciază că preluarea unității Rosneft este o escaladare a conflictului economic cu Rusia (...) Rafinăria Schwedt - lângă granița cu Polonia - se aproviziona cu țiței prin conducta Drujba din Rusia. Atâta timp cât rafinăria era în mâinile Rusiei, era greu de văzut cum va continua să obțină suficient combustibil pentru a aproviziona estul Germaniei, inclusiv Berlinul. Guvernul a spus că mișcarea „contracarează amenințarea iminentă la adresa securității aprovizionării cu energiei”, a spus Ministerul Economiei. Citește și: O groapă comună cu peste 400 de cadavre a fost descoperită la Izium. Indicii de execuții sumare Surging gas prices and Moscow's move to squeeze supplies to Europe have already prompted a series of government bailouts and rescue loans.https://t.co/stXIq07WtN— Mint (@livemint) September 16, 2022 Rosneft a anunţat joi că, în primul semestru din 2022, profitul net atribuibil acţionarilor a urcat cu 13% în ritm anual, la 432 miliarde de ruble (7,22 miliarde de dolari), pe fondul eforturilor de îmbunătăţire a controlului costurilor, transmite Reuters.

Schroeder, pe lista persoanelor sancționate de UE Foto: Kremlin.ru
Eveniment

Schroeder pe lista persoanelor sancționate de UE

Parlamentul European se pregătește să-l plaseze pe Gerhard Schroeder pe lista persoanelor sancționate de UE, anunță Die Welt. Potrivit publicației germane s-a format deja „o largă coaliție”, iar o rezoluție ar putea fi votată chiar joi. Schroeder, pe lista persoanelor sancționate de UE În cazul în care Schröder și Karin Kneissl (un politician austriac, acum fără afiliere la vreun partid) își păstrează funcțiile în companiile rusești, deputații europeni solicită Consiliului UE „să extindă lista persoanelor afectate de sancțiunile UE pentru a include membrii europeni ai consiliilor marilor companii rusești, precum și politicieni europeni care continuă să primească fonduri rusești”. Schroeder conduce consiliul de supraveghere al Rosneft După lungi dezbateri, parlamentarii creștin democrați (PPE), social-democrați (S&D), liberalii și verzii au căzut de acord asupra proiectului. Controverse au fost asupra persoanelor care trebuiau să fie pe listă Într-o primă schiță a listei a fost menționat doar Gerhard Schöder. Social-democrații din Parlamentul European, inclusiv cei din Germania, nu s-au opus, dar au arătat că trebuie incluși și alții. The #EU may impose sanctions on ex-Chancellor of #Germany Gerhard Schroeder, who now holds the position of Chairman of the Board of Directors of "Rosneft" - Die Welt. pic.twitter.com/nWdbp1QhOi— NEXTA (@nexta_tv) May 18, 2022 Datorită unității celor patru mari grupuri din Parlamentul European, este sigur că măsura va fi adoptată cu o majoritate puternică, explică Die Welt. Ulterior, reprezentanții celor 27 de țări membre trebuie să aprobe rezoluția Parlamentului European, ceea ce s-ar putea petrece vineri. Acordul Germaniei este destul de probabil, mai arată Die Welt. Tot azi, presa din Germania a arătat că fostul cancelar al Germaniei, Gerhard Schroeder, ar urma să fie sancționat de guvernul german pentru refuzul său de a condamna explicit invazia rusească în Ucraina dar și pentru apropierea sa de dictatorul de la Kremlin. Coaliția de guvernare de la Berlin, condusă de SPD, partidul lui Schroeder, ar vrea să-i elimine din drepturile speciale de care aceste beneficiază ca fost cancelar. Citește și: Ciolacu vrea să o tragă pe Firea pe linie moartă (surse PSD). Ea a pierdut deja controlul asupra prefecturii Capitalei Anul trecut, el a beneficiat de 407.000 de euro, bani plătiți de stat pentru biroul său.

Foștii lideri europeni continuă să ia bani de la ruși Foto: Kremlin.ru
Eveniment

Foștii lideri europeni continuă să ia bani

Lista rușinii: foștii lideri europeni continuă să ia bani de la ruși: primul pe această listă a rușinii este fostul cancelar german Gerhard Schröder. Însă și alți lideri vest-europeni nu vor să renunțe la această sursă de finanțare. Financial Times și New York Times au publicat numele celor sponsorizați de companii rusești, arătând că unii au demisionat abia după ce războiul a început. Foștii lideri europeni continuă să ia bani de la ruși Gerhard Schröder, numit abia acum trei săptămâni în conducerea Gazprom. El are 77 de ani. Schröder este și-n conducerea Rosneft și șeful comitetului de acționari Nord Stream 2, proiect în care a fost puternic implicat.Wolfgang Schüssel, fost cancelar al Austriei, acum plătit de Lukoil - nu vrea să plece.Karin Kneissl, fost ministru austriac de Externe, în boardul Rosneft - rămâne.Lord Barker of Battle, fost ministru al mediului în guvernul David Cameron, conduce o sucursală a unei companii rusești - nu demisionează Au renunțat în ultima clipă S-au retras, după izbucnirea conflictului: Matteo Renzi, fost premier al Italiei și amic cu Victor Ponta. Era în conducerea DeliMobil, o companie rusească de car-sharing.Francois Fillon, fost premier al Franței, a anunțat vineri seara că a demisionat din boardul celor două firme rusești in care se afla. El l-a criticat pe Putin într-un editorial dintr-o publicație franceză. Fost premier al Finlandei, Esko Aho, de șase ani în conducerea SberBank. Christian Kern, fost cancelar austriac, a părăsit conducerea unei companii rusești de cale ferată. Social-democrații germani discută de mai multe zile situația în care sunt puși datorită lui Schroeder, dar se pare că acesta nu a încălcat statutul și nu va fi exclus. Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră