Eveniment
Ororile ocupației ruse
Ororile ocupației ruse: peste 100 de locuitori ai unui sat au fost forțați să trăiască timp de 25 de zile într-un subsol, printre cadavre, relatează BBC.
În total, 130 de persoane s-au înghesuit în acel subsol de 65 mp. Locuitorii satului au relatat, pentru BBC, că stăteau și dormeau în picioare, iar unii așa și mureau - în picioare. Ostaticii au trăit printre cadavre timp de 25 de zile.
Ororile ocupației ruse
„Yahidne, la 140 km (80 mile) nord de Kiev și chiar la marginea orașului Cernigău, aproape de granițele cu Belarus și Rusia, a fost ocupat de soldații ruși timp de aproape o lună.
Când au ocupat localitatea, au luat bărbați, femei și copii din casele lor, sub amenințarea armei și i-au ținut la subsolul școlii locale timp de patru săptămâni. Erau în jur de 130 de persoane ghemuite într-o cameră de aproximativ 65 de metri pătrați (700 de picioare pătrate).
Nicolai Klimciuk, în vârstă de 60 de ani, era unul dintre ei. S-a oferit să ne arate subsolul.
Pe scările spre subsol deja se simțea un miros de putregai și boală. Camera era murdară – pe jos erau saltele, pantofi, cărți. În centru – patru pătuțuri, în colț – o grămadă de vase.”, relatează BBC.
Klimciuk a povestit că nu te puteai mișca deloc de teamă să nu calci pe oameni. Aproximativ 40 sau 50 de copii se numărau printre cei ținuți captivi, inclusiv bebeluși. Cel mai mic avea doar două luni.
Ororile ocupației ruse Foto: BBC
Anastasia, în vârstă de cincisprezece ani, locuia în subsol cu tatăl și bunica ei. „Aproape că nu era spațiu. Trăiam stând în picioare. Dormeam stând în picioare. Era imposibil. Au căzut atâtea obuze în jur. Era insuportabil”, a spus ea.
https://youtu.be/DDESb1-HWlI
În subsol nu era ventilație în cameră. Ferestrele de la subsol erau acoperite cu scânduri.
Potrivit lui Klimciuk, în timpul lunii pe care a petrecut-o la subsol, a asistat la moartea a 12 persoane. Soldații nu dădeau voie să scoată cadavrele în fiecare zi. Și din cauza luptelor constante de pe stradă – bombardamente, împușcături și explozii – era și periculos.
Asta a înseamnat că oamenii, inclusiv copiii, au trebuit să stea alături de cadavre ore întregi. Uneori, acest lucru a durat câteva zile până când cadavrele au fost scoase, arată BBC.
Supraviețuitorii au relatat că rușii i-au folosit și drept scuturi umane.
Trupele Kremlinului s-a retras pe 3 aprilie din zona Cernigău.
Citește și: Boris Johnson, la Kiev, unde are o întâlnire cu Volodimir Zelenski