sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: salariați

4 articole
Economie

Salariații vor plăti cu 50% mai mult impozit

Salariații din România vor plăti cu 50% mai mult impozit statului, avertizează economistul Bogdan Glăvan. El arată că, potrivit planului fiscal pe următorii șapte ani, Guvernul își propune să crească taxele colectate pe muncă și pe alte venituri (dividende, chirii etc.) de la 2,8% din PIB la 4% din PIB, adică cu aproape jumătate. Citește și: Guvernul anunță, oficial, că va crește toate impozitele majore: TVA, accize, impozit pe profit sau venit. Termenul folosit în document: „revizuire” Salariații vor plăti cu 50% mai mult impozit „Subiectul ar trebui dezbătut la fiecare televiziune! Însă este îngropat. De ce? Fiindcă guvernul a anunțat la Bruxelles creșterea masivă a birurilor, mai exact a impozitelor pe salarii/venit. Ce vedeți în poză este un fragment din Planul fiscal pe 7 ani. Anul viitor guvernul își propune să crească taxele colectate pe muncă și pe alte venituri (dividende, chirii etc.) de la 2,8% din PIB la 4% din PIB, adică cu aproape jumătate!! Este ca și cum toți salariații din România ar plăti cu 50% mai mult impozit statului. Ca și cum impozitul pe dividende ar crește cu 50% ș.a.m.d. Doar că aceste lucruri nu sunt comunicate, nu sunt cunoscute. Este sarcina presei (câinele de pază al democrației, nu?) să-i întrebe pe Ciolacu și pe Ciucă (ministrul de finanțe este penelist) la ce hal de măsuri s-au gândit mai exact, din moment ce au anunțat UE că vor colecta cu aproape 50% mai mulți bani din taxarea veniturilor. În loc să-i întrebe dacă dorm noaptea dezbrăcați sau dacă plâng la filme, ar trebui să-i întrebe cu cât vor să taie salariile românilor în 2025. Fiindcă magnitudinea acestei ajustări se vede din satelit”, a scris Glăvan pe Facebook. DeFapt.ro a arătat că, în așa numitul „Plan Bugetar-Structural pe Termen Mediu (PBSTM)”, Guvernul anunță că va crește toate impozitele majore: TVA, accize, impozit pe profit sau venit. Însă documentul, publicat ieri pe site-ul ministerului de Finanțe, evită să se refere la „creșteri” de taxe și impozite, teremenele folosite fiind de „revizuire”, „actualizare” sau „aliniere”.

Salariații vor plăti cu 50% mai mult impozit Foto: Facebook
În fiefurile pesediste, numărul pensionarilor, peste al salariaților  Foto: Captură video
Economie

În fiefurile pesediste, numărul pensionarilor, peste al salariaților

În fiefurile pesediste Teleorman, Vaslui, Giurgiu și Botoșani, numărul pensionarilor este mult peste cel al salariaților, arată Ziarul Financiar. Pe de altă parte, în Ilfov, București, Timiș și Arad, numărul salariaților este mult peste cel al pensionarilor. Citește și: Olguța Vasilescu și-a tras salariu peste Bolojan: majorare de 9.000 lei/lună în 2 ani, deși are avere uriașă și bijuterii de 100.000 euro În Buzău, fieful lui Marcel Ciolacu, sunt peste 106.000 de pensionari, cu 15% peste numărul salariaților. În fiefurile pesediste, numărul pensionarilor, peste al salariaților „Un număr de 20 dintre judeţele din România au mai mulţi pensionari decât angajaţi, arată calculele ZF făcute pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS). Aşadar, în aproape jumătate dintre judeţele ţării forţa de muncă din companii este depăşită de numărul de pensionari. Pe primul loc în clasamentul judeţelor cu cel mai mare număr de pensionari raportat la numărul de salariaţi este Teleorman. În acest judeţ erau 83.640 de pensionari la un număr de 56.654 de salariaţi în primul trimestru al acestui an, ceea ce arată că numărul pensionarilor este cu circa 47,6% mai mare decât cel al angajaţilor, un raport ce implică o povară economică considerabilă asupra populaţiei active”, arată Ziarul Financiar. Grafic: Ziarul Financiar La nivelul României, datele INS arată un raport de opt pensionari la zece salariați. Datele publice de la Ministerul Finanţelor arată că cheltuielile totale cu pensiile au crescut în ultimii şapte ani de la 63,6 mld. lei în 2018 la o estimare de 131,4 mld. lei în 2024. Aceasta reprezintă mai mult decât o dublare a cheltuielilor în perioada analizată. Subvenţiile de la bugetul de stat pentru pensii au crescut, de asemenea, puternic, în special începând cu 2020. În 2018, subvenţiile au fost de 4,7 mld. lei, dar în 2024 se estimează că acestea vor ajunge la 21,5 mld. lei, ceea ce indică o creştere semnificativă a dependenţei fondului de pensii de bugetul de stat.

Fabrica de avioane Craiova, condusă de un fost muncitor Foto: Facebook Lia Olguța Vasilescu
Eveniment

Fabrica avioane Craiova, condusă de un fost muncitor

Fabrica de avioane Craiova, companie controlată de ministerul Economiei, este condusă de un fost muncitor de la linia de montaj, Victor Munteanu, cu facultate absolvită după 30 de ani. Citește și: Abandonat de familie: tânărul șofer drogat care a ucis doi studenți la 2 Mai, nevizitat nici de tată, nici de mamă. Tatăl ar fi părăsit țara, mama s-ar fi mutat Cu o organigramă care prevede 351 de posturi și 321 de angajați prevăzuți în bugetul pe 2023, fabrica nu a modernizat încă niciun avion IAR-99 deși s-au alocat în 3 ani peste 55 milioane euro. Citește și: Pensionar special din SRI, la bază „mecanic agricol”, pus de Grindeanu la conducerea inutilei societăți care administrează Palatul CFR. Societatea, zeci de angajați, sporuri peste sporuri Câștigul mediu pe salariat este de circa 7.000 de lei, la această fabrică. Directorul fabricii, Virgil Munteanu, a câștigat, în 2022, circa 9.500 de lei pe lună, net. Fabrica de avioane Craiova, condusă de un fost muncitor Biografia lui Virgil Munteanu, directorul fabricii de avioane, nu precizează când s-a născut acesta. Însă el declară că a absolvit în 1981 liceul - deci, probabil s-a născut în jurul anului 1963 - și în 1988 o școală de maiștri. A absolvit facultatea de electrotehnică la Craiova, în 2008, deci avea circa 45 de ani. Citește și: EXCLUSIV Șeful Poliției Constanța, student la Academie lui Ilie Pascu, rudă cu Vlad Pascu, șoferul drogat care a ucis doi tineri la 2 Mai. Glugă și profesorul Pascu, din Râmnicu Vâlcea În biografie scrie că, din 1976 în 2009 a activat la secția de montaj și întreținere - deci este posibil ca Munteanbu să fi făcut liceul la seral și să fi avut peste 20 de ani când l-a terminat. Însă, imediat ce termină facultatea, în 2009, ajunge director tehnic al fabricii. În 2019 a ajuns director general al societății. Citește și: Prietena de droguri a șoferului ucigaș de la 2 Mai, cercetată penal pentru lipsire de libertate în mod ilegal. Împreună cu gașca, ar fi vrut să fure un portofel cu Bitcoin de la un tânăr sechestrat Contractul pentru modernizarea a 10 avioane IAR-99 la nivelul SM (Standard Modernizat) a fost semnat în august 2020 și avea termen patru ani pentru realizarea întregului lot. Însă, deși au trecut deja aproape 3 ani, nici măcar un singur avion nu a fost modernizat complet, programul fiind mult întârziat, scrie hotnews. Aviația Magazin scrie că Avioane Craiova a preluat până acum 6 avioane IAR-99 Standard pentru modernizare, dar că nu a reușit până acum, la trei ani de la semnarea contractului, să termine modernizarea pentru niciunul dintre ele. Citește și: Lidl a dat vina pe clienți după ce a fost prins cu marfă expirată și improprie consumului. Instanța a respins argumentele puerile Potrivit sursei amintite, „Avioane Craiova a făcut timp de aproape doi ani jumate ”activități pentru evaluarea stării tehnice și executarea operațiunilor de fiabilizare a sistemelor și echipamentelor” sau ”aplicarea de buletine de service”.

Scade numărul pensionarilor "nespeciali" în România (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Scade numărul pensionarilor "nespeciali" în România

Scade numărul pensionarilor "nespeciali" în România. La sfârşitul lunii martie, judeţul Iaşi avea 8.125 de şomeri, din care 86% proveneau din mediul rural. Scade numărul pensionarilor "nespeciali" în România Cele mai multe dintre persoanele aflate în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (56%) erau bărbaţi. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Potrivit AJOFM, numărul angajaţilor a ajuns la 191.302, iar salariaţii din Iaşi au fost remuneraţi cu un salariu mediu net de 4.176 de lei. Citește și: De ce sunt veseli Ciucă și Ciolacu în privința PNRR: România poate obține lejer o renegociere a Planului, cum au făcut deja Italia, Germania, Franța. Berlinul refuză chiar reforma pensiilor În acelaşi timp, numărul pensionarilor a scăzut în februarie 2023 faţă de februarie 2022 cu peste 500 de persoane, iar pensia lor medie a crescut din primul trimestru al anului trecut, până la finalul anului, cu patru lei. Continuarea, în Ziarul de Iași.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră