sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: romana

8 articole
Eveniment

Genialul Brâncuși, agramat în română, franceză

Genialul Brâncuși, agramat în română, franceză. Sculptorul și-a însușit însă gramatica formelor, privind stâlpii, streșinile și porțile țărănești sculptate de meșterii gorjeni cu atâta măiestrie. Genialul Brâncuși, agramat în română, franceză Gramatica aceasta a purtat-o cu el peste tot în lume. Citește și: Probabil cea mai mare surpriză a alegerilor: independentul Polițeanu, fost asistent al lui Macovei, demisionar din USR, ales primar al Ploieștiului Urmărindu-i cu atenție parcursul biografic, nu-ți trebuie prea multă glagore ca să înțelegi că Brâncuși nu era nici pe departe semianalfabet sau semidoct. Nu, el și-a însușit pe parcursul vieții acele lecții de care avea nevoie. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Genialul Brâncuși, agramat în română, franceză (sursa: Radio România Cultural)
Școala de limba română a ambasadorilor (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Școala de limba română a ambasadorilor

Școala de limba română a ambasadorilor. Numeroşi ambasadori ai Marii Britanii, alături de membri ai personalului Ambasadei, au urmat cursurile din Iaşi, învăţând, astfel, limba română. Școala de limba română a ambasadorilor Printre aceşti cursanţi ai Fundației EuroEd se numără actualul şi viitorul ambasador al Marii Britanii. Citește și: Pensia astronomică de care beneficiază cel mai bine răsplătit pensionar special din România: de aproape patru ori salariul net al șefului statului. Este un fost magistrat Pe lângă personalul Ambasadei Marii Britanii, de-a lungul timpului, la Fundaţia EuroEd au studiat şi persoane recomandate de Ambasada Statelor Unite ale Americii, Ambasada Finlandei, Ambasada Suediei, Ambasada Olandei, precum şi de Casa Regală. În plus, după ce a fost înfiiţată Ambasada Marii Britanii în Republica Moldova, Fundaţia EuroEd s-a ocupat de trei ambasadori care au lucrat la Chişinău şi de personalul acestora. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Refugiați ucraineni învață româna în rusă (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Refugiați ucraineni învață româna în rusă

Refugiați ucraineni învață româna în rusă. Stabiliți în Moldova, în special în regiunea Iașiului, refugiații au cerut ajutorul Inspectoratului Școlar Județean Iași: voiau ca ei și copiii lor să învețe limba română. Refugiați ucraineni învață româna în rusă Iar căutarea unui profesor a fost anevoioasă, fiindcă niciunul dintre cursanți nu știe engleză sau franceză, deci predarea trebuia să se facă în limba lor maternă sau în limba soră, rusa. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Zinaida Gromic a și spus de la început că războiul rămâne pe hol și nu intră în sala sa de clasă, fiindcă stârnește prea multe dureri în rândul refugiaților. Citește și: Le Monde: Franța se asociază cu Rusia pentru a extinde centrala nucleară de la Paks, Ungaria. De luni întregi, Franța, Ungaria și Bulgaria blochează sancțiunile UE asupra energiei nucleare rusești Pe de o parte este distrugerea caselor și familiilor acestora, pe de alta, este ruperea definitivă de rudele pe care mulți le au în continuare în Rusia. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Liderii filo-ruși ai Găgăuziei vor să învețe română Foto: Facebook Irina Vlah
Politică

Liderii filo-ruși Găgăuziei vor să învețe română

Efectele perverse ale bătăii luate de Putin în Ucraina: liderii filo-ruși ai Găgăuziei vor să învețe română. Potrivit newsmaker.md, ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Moldova, E.S. Cristian-Leon Țurcanu, și cu Guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah au avut pe 14 septembrie o întrevedere cu rectorul Universității de Stat din Moldova (USM) Igor Șarov. La această întrevedere, oficialii au discutat despre organizarea cursurilor de învățare a limbii române în UTA-Găgăuzia și elaborarea materiale didactice. În regiunea autonomă Găgăuză din cadrul Republicii Moldova, o regiune condusă de lideri pro-ruși, au avut loc în august acțiuni de protest prin care li se cere autorităților moldovenești să înceapă negocierile cu Federația Rusă în ceea ce privește livrările de gaze în republică, transmite ziarul rus Nezavisimaia Gazeta, citat de Rador. Acum o lună, Irina Vlah dorea să se adreseze direct Kremlinului, pentru ca Rusia să reia importurile de fructe din Găgăuzia. Liderii filo-ruși ai Găgăuziei vor să învețe română Rectorul Igor Șarov a menționat că USM este deschis și susține în totalitate proiectele ce vizează studierea limbii române în UTA- Găgăuzia. La rândul său, ambasadorul Cristian-Leon Țurcanu a remarcat importanța studierii limbii române în UTA-Găgăuzia și a reiterat susținerea ambasadei în realizarea acestui demers. Guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah a declarat: „Cu sprijinul partenerilor externi și al comunității științifice și pedagogice, trebuie să creăm noi oportunități pentru tinerii noștri.” Citește și: Replica Maiei Sandu către liderii pro-ruși ai Găgăuziei: „În UE nu vreți, dar spital de la UE – vreți” Oficialii au mai discutat și despre inițiativa deschiderii „Centrului limbii române” al USM în Găgăuzia, unde toți cei interesați ar putea urma cursuri de limba română, iar profesorii ar putea să-și îmbunătățească calificările.

Decizie radicală în Republica Moldova: buletinele de vot vor fi tipărite doar în română Foto: Facebook Maia Sandu
Politică

Decizie radicală în Republica Moldova

Decizie radicală în Republica Moldova: buletinele de vot vor fi tipărite doar în română. Noul Cod Electoral, aprobat joi, 28 iulie, în primă lectură, de Parlamentul Republicii Moldova, prevede tipărirea buletinelor de vot într-o singură limbă – cea română. În schimb, în limba rusă, dar și alte limbi vorbite de minoritățile etnice care locuiesc în Moldova, vor fi tipărite materialele electorale informative, a explicat vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Pavel Postică, în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV. Totuși, codul trebuie aprobat și în a doua lectură. Decizie radicală în Republica Moldova Postică a susținut că buletinul de vot nu conține informații atât de complicate, încât să nu poată fi înțelese de orice cetățean al Republicii Moldova. Potrivit vicepreședintelui CEC, instituția electorală va avea grijă ca procesul de vot să fie explicat minorităților etnice prin materiale informative. De asemenea, instituția va asigura traducerea și asistență pentru persoanele care vor avea nevoie. „Eu cred că este destul de simplu pentru că orice cetățean al Republicii Moldova să citească numele și partidul care candidează și în limba română, pentru că alte informații în buletinul de vot nu este în afară că e buletin de vot, tipul alegerilor și data la care are loc scrutinul. Nu sunt niște informații foarte complicate, care nu ar putea fi analizate citite de alte persoane. (…) Nu cred că trebuie să facem tragedie din acest lucru”, a mai spus Postică. Citește și: Mesaj brutal al diplomaților ruși în Marea Britanie: trupele Azov merită o moarte umilitoare, trebuie spânzurați. Twitter n-a șters mesajul, întrucât publicul trebuie să știe La alegerile parlamentare anticipate din 2021, din tirajul total de peste 3,6 milioane de buletine de vot, în limba rusă au fost tipărite aproape 700 de mii de buletine, arată agora.md. Dacă Parlamentul va aproba în lectura a doua actuala formă a Codului Electoral, atunci la următorul scrutin nu va mai fi tipărit niciun buletin în limba rusă. Foto: realitatea.md Proiectul noului Cod Electoral mai prevede că, în situații excepționale, la unele secții, procesul de votare ar putea avea loc două zile consecutiv, sâmbătă și duminică. „

Rata de promovare la Bac - 73.3%(sursa: Facebook/Sorin Cîmpeanu)
Eveniment

Rezultate mai bune la Evaluarea Națională

Rezultate mai bune la Evaluarea Națională. Peste 82% dintre elevi au luat peste 5 la Evaluarea Națională, a anunțat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Rezultatele din acest an la Evaluarea Națională 2022 sunt "o maximă absolută în raport cu ultimii 10 ani", a anunțat ministrul Educației. 82,3% dintre elevii de clasa a VIII-a au obținut medii peste 5. Rezultate mai bune la Evaluarea Națională "La modul general evaluarea națională a fost organizat anul acesta mai bine. Mult mai bine decât anul trecut. Numărul candidaților înscriși este mai mare decât în anii 2016, 2017, 2018, 2019 și 2021. Cu 24000 mai mare decât numărul candidaților înscriși anul trecut. Citește și: Kaliningrad poate declanșa un conflict direct între Rusia și NATO, dacă Moscova decide să atace Lituania. SUA: Un atac împotriva unui membru e un atac împotriva tuturor Am avut cu 25000 mai mulți candidați prezenți decât anul trecut. Reamintim că rezultatele inițiale ale elevilor de clasa a VIII-a care au participat la Evaluarea Națională 2022 vor fi afișate joi, 23 iunie, până la ora 14, potrivit calendarului examenului. La matematică avem 77,5 la sută medii peste cinci, mai exact 115.126 de elevi. Cea mai mică ponderea notelor peste cinci a avut-o județul Teleorman, iar cea mai mare jud. Cluj cu 92,7 la sută. În București 91,6 la sută, Brăila 91 la sută.” Rezultatele vor fi publicate de Ministerul Educației pe site-ul special dedicat, evaluare.edu.ro, acolo unde elevii își vor identifica nota, introducând codul unic primit la proba de limba română. Reamintim că rezultatele inițiale ale elevilor de clasa a VIII-a care au participat la Evaluarea Națională 2022 vor fi afișate joi, 23 iunie, până la ora 14, potrivit calendarului examenului", potrivit ministrului Educației.

Începe Bacul la română (sursa: Pixabay)
Eveniment

Începe "Bacul" la română

Proba scrisă la Limba şi literatura română din cadrul examenului de Bacalaureat 2022 are loc luni pentru elevii de clasele a XII-a şi a XIII-a, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Conform datelor înregistrate şi transmise de comisiile judeţene/comisia ISMB de organizare a examenului de Bacalaureat, 126.454 de absolvenţi de liceu (111.329 din promoţia curentă şi 15.125 din seriile anterioare) s-au înscris pentru a susţine probele (integral sau parţial, în funcţie de rezultatele obţinute în sesiunile anterioare şi recunoscute ca atare). Începe "Bacul" la română Metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului prevede că accesul candidaţilor în centrul de examen la probele scrise se face în intervalul 7,30 - 8,30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de 3 ore pentru fiecare probă. Citește și: Noul şef al Statului Major al armatei britanice sugerează că războiul se va extinde pe continent: Trebuie să pregătim forţele armate să lupte în Europa încă o dată Probele sunt monitorizate audio-video. Nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu. Proba obligatorie a profilului este programată pe 21 iunie, fiind urmată pe 22 iunie de proba la alegere a profilului şi specializării. Proba la Limba şi literatura maternă se va desfăşura joi, 23 iunie. Afişarea primelor rezultate va avea loc în data de 27 iunie (până la ora 12,00). Pentru depunerea contestaţiilor a fost alocat intervalul orar 12,00 - 18,00, în aceeaşi zi. Afişarea rezultatelor finale este prevăzută în data de 1 iulie, potrivit Agerpres. Examenul naţional de Bacalaureat se consideră promovat de către absolvenţii studiilor liceale care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor, au susţinut toate probele scrise şi au fost notaţi cel puţin cu 5 la fiecare dintre acestea, obţinând cel puţin media 6 la probele scrise.

172 de persoane evacuate (sursa: RaedArafat)
Eveniment

172 de persoane evacuate

172 de persoane evacuate. 172 de persoane au fost evacuate din garnitura de metrou la care s-a produs un incendiu la Piaţa Romană, a declarat, marţi, şeful DSU, Raed Arafat. El a adăugat că, dintre acestea, 25 de persoane au fost asistate medical. 172 de persoane evacuate "Incendiul a avut loc în tunel, motiv pentru care au trebuit să intervină pompierii şi să evacueze persoanele respective după întreruperea curentului la şinele metroului. La acest moment, toate persoanele sunt evacuate, din fericire victime nu sunt", a declarat Arafat. Citește și: Republica Moldova poate deveni cel mai fierbinte punct din est, după Ucraina: în timp ce oficialii de la Moscova insistă pe neutralitatea Chișinăului, Vestul vorbește de înarmare NATO El a precizat că au fost persoane care au fost asistate de echipajele SMURD înainte de a ieşi de la metrou, persoane care au fost expuse la fum sau persoane care au suferit atac de panică, potrivit Agerpres. Traficul rutier este restricţionat între Piaţa Universităţii şi Piaţa Romană, ambele sensuri de deplasare şi pe bulevardul Lascăr Catargiu, dinspre Piaţa Victoriei către Piaţa Romană, pentru a permite intervenţia pompierilor la metrou. "Având în vedere intervenţia pompierilor la staţia de metrou Piaţa Romană, Brigada Rutieră recomandă participanţilor la trafic să evite zona, să respecte semnalele şi indicaţiile poliţiştilor rutieri şi să circule cu prudenţă", informează Brigada Rutieră. De asemenea, au fost aplicate restricţii de trafic şi din intersecţiile apropiate, pe străzile ce converg către bulevardul Gheorghe Magheru.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră