Politică
Decizie radicală în Republica Moldova
Decizie radicală în Republica Moldova: buletinele de vot vor fi tipărite doar în română. Noul Cod Electoral, aprobat joi, 28 iulie, în primă lectură, de Parlamentul Republicii Moldova, prevede tipărirea buletinelor de vot într-o singură limbă – cea română. În schimb, în limba rusă, dar și alte limbi vorbite de minoritățile etnice care locuiesc în Moldova, vor fi tipărite materialele electorale informative, a explicat vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Pavel Postică, în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.
Totuși, codul trebuie aprobat și în a doua lectură.
Decizie radicală în Republica Moldova
Postică a susținut că buletinul de vot nu conține informații atât de complicate, încât să nu poată fi înțelese de orice cetățean al Republicii Moldova. Potrivit vicepreședintelui CEC, instituția electorală va avea grijă ca procesul de vot să fie explicat minorităților etnice prin materiale informative. De asemenea, instituția va asigura traducerea și asistență pentru persoanele care vor avea nevoie.
„Eu cred că este destul de simplu pentru că orice cetățean al Republicii Moldova să citească numele și partidul care candidează și în limba română, pentru că alte informații în buletinul de vot nu este în afară că e buletin de vot, tipul alegerilor și data la care are loc scrutinul. Nu sunt niște informații foarte complicate, care nu ar putea fi analizate citite de alte persoane. (…) Nu cred că trebuie să facem tragedie din acest lucru”, a mai spus Postică.
Citește și: Mesaj brutal al diplomaților ruși în Marea Britanie: trupele Azov merită o moarte umilitoare, trebuie spânzurați. Twitter n-a șters mesajul, întrucât publicul trebuie să știe
La alegerile parlamentare anticipate din 2021, din tirajul total de peste 3,6 milioane de buletine de vot, în limba rusă au fost tipărite aproape 700 de mii de buletine, arată agora.md. Dacă Parlamentul va aproba în lectura a doua actuala formă a Codului Electoral, atunci la următorul scrutin nu va mai fi tipărit niciun buletin în limba rusă.
Foto: realitatea.md
Proiectul noului Cod Electoral mai prevede că, în situații excepționale, la unele secții, procesul de votare ar putea avea loc două zile consecutiv, sâmbătă și duminică.
„