sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: rezervisti

6 articole
Eveniment

Rezerviștii Armatei sunt scoși la instrucție

Rezerviștii Armatei sunt scoși la instrucție. Statul Major al Apărării va organiza, în perioada 14 - 18 octombrie 2024, exercițiul de antrenament pentru evaluarea rezervei "MOBEX BZ-IL-24". Acesta se va desfășura în județele Buzău și Ialomița. Rezerviștii Armatei sunt scoși la instrucție Potrivit Diviziei 2 Infanterie "Getica", la exercițiu vor participa reprezentanți ai autorităților locale, operatori economici și rezerviști. Citește și: Actorul Mihai Bobonete, afaceri de milioane de lei pe an. Numai profitul, aproape două milioane de lei net. Despărțirea de „Celentano” nu i-a priit Aceste exerciții sunt organizate periodic pentru a evalua nivelul de completare cu personal și tehnică a unităților militare, precum și pentru a întări coeziunea acțională între militarii activi și rezerviști. Exerciții similare în 2024 În acest an, exerciții similare de mobilizare a rezerviștilor au avut loc în luna aprilie, în județele Brăila și Galați, și în luna septembrie, în județele Prahova și Dâmbovița. În cadrul exercițiului din județul Buzău, vor fi implicate autoritățile administrației publice locale, instituțiile publice și operatorii economici, cu sarcini în pregătirea economiei și teritoriului pentru apărare. Cetățenii din rezerva armatei cu domiciliul în județele Buzău și Ialomița vor fi convocați la unitățile militare unde sunt repartizați pentru a participa la activități specifice de pregătire. Exerciții similare au mai fost desfășurate în județul Buzău în anul 2014 și în județul Ialomița în 2012, conform informațiilor transmise de Divizia 2 Infanterie "Getica".

Rezerviștii Armatei sunt scoși la instrucție (sursa: Facebook/MApN)
Rezerviștii Armatei sunt chemați la instrucție (sursa: Facebook/MApN)
Eveniment

Rezerviștii Armatei sunt chemați la instrucție

Rezerviștii Armatei sunt chemați la instrucție. Statul Major al Apărării organizează, în perioada 14 - 18 octombrie, un exercițiu de antrenament pentru evaluarea rezervei, denumit MOBEX BZ-IL-24.B. Acesta se va desfășura în județele Buzău și Ialomița și vizează verificarea capacității de completare a unităților militare cu personal și tehnică, precum și consolidarea colaborării între militarii activi și rezerviști. Rezerviștii Armatei sunt chemați la instrucție Potrivit Ministerului Apărării Naționale, astfel de exerciții sunt organizate periodic pentru a evalua eficiența și pregătirea unităților militare. Citește și: Firma care-i plătește BMW-ul lui Exarhu, profit net de peste un milion de lei în 2023. SRL-ul, deținut integral de realizatorul radio Aceste exerciții contribuie la testarea capacității de mobilizare și la realizarea coeziunii între diversele structuri implicate, inclusiv militarii activi, rezerviștii, dar și autoritățile locale și instituțiile publice. În cadrul exercițiului, se va verifica nivelul de completare cu personal și tehnică al unităților și se va îmbunătăți coordonarea între toate părțile implicate. Exerciții anterioare de mobilizare a rezerviștilor în 2024 În anul 2024, au fost deja organizate mai multe exerciții de mobilizare a rezerviștilor. Acestea au avut loc în județele Brăila și Galați în luna aprilie, precum și în județele Prahova și Dâmbovița în luna septembrie. Aceste activități urmăresc pregătirea continuă a forțelor armate și îmbunătățirea capacității de reacție în cazul unor situații de criză. Implicarea autorităților locale și a cetățenilor Pe lângă participarea militarilor activi și a rezerviștilor, în cadrul exercițiului MOBEX BZ-IL-24.B vor fi antrenate și autoritățile administrației publice locale, instituțiile publice și operatorii economici din județul Buzău, cu atribuții în domeniul pregătirii economiei și teritoriului pentru apărare. Aceste instituții vor colabora pentru a asigura desfășurarea în bune condiții a exercițiului și pentru a testa măsurile de mobilizare în caz de necesitate. Totodată, cetățenii din rezerva armatei, cu domiciliul în județele Buzău și Ialomița, vor fi convocați la unitățile militare la care sunt repartizați pentru a participa la activități specifice de pregătire. Acest demers are scopul de a menține la un nivel ridicat pregătirea și disponibilitatea rezerviștilor pentru acțiuni de apărare și mobilizare. Istoricul exercițiilor de mobilizare în Buzău și Ialomița Un exercițiu similar de mobilizare s-a desfășurat în județul Buzău în anul 2014, iar în județul Ialomița în anul 2012. Aceste activități fac parte din programul anual de pregătire a rezervei și au rolul de a asigura că toate forțele implicate sunt pregătite pentru a răspunde prompt în situații de urgență națională.

Fostul premier israelian Naftali Bennett s-a prezentat la unitatea sa militară Foto: Facebook
Internațional

Fostul premier israelian Bennett prezentat unitatea sa

Fostul premier israelian Naftali Bennett s-a prezentat azi la unitatea sa militară, pentru a participa la confruntarea cu teroriștii Hamas, arată un video distribuit pe rețelele sociale. Imaginile au devenit virale. Citește și: VIDEO Propaganda Hamas distribuie scene oribile cu cadavrul gol al unei femei din armata israeliană, iar mulțimea strigă „Allahu Akbar”. Altă femeie, bătut și plină de sânge, ostatic La începutul anilor 90, el a făcut parte din trupele de comando ale armatei israeliene. Fostul premier Bennett, azi, la unitatea sa militară Foto: Twitter Fostul premier israelian Naftali Bennett s-a prezentat la unitatea sa militară Bennett are acum 51 de ani, fiind născut la 25 martie 1972. El a fost premier al Israelului timp de circa un an, între 13 iunie 2021 și 20 iunie 2022. În 2022, el s-a retras din politică. El conduce acum o companie israeliană de tehnologie de vârf. Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a decis, azi, o mobilizare pe scară largă a rezerviștilor, urmare a atacului surpriză al Hamas asupra Israelului. Numărul de rezerviști care vor fi chemați sub arme va depinde de nevoile armatei. Presa estimează că vor fi mobilizați circa 10.000 de rezerviști. Fostul premier a fost înrolat în Forțele de Apărare Israeliene în 1990. A luptat în unitatea de comando de elită Sayeret Matkal, iar după serviciul obligatoriu a fost selectat pentru pregătirea ofițerilor. I s-a oferit posibilitatea să aleagă între unitatea Sayeret Matkal, dar ca operator obișnuit și nu comandant, sau de a se transfera la unitatea de comando Maglan, pentru a primi o poziție de comandă. A ales să se transfere la Maglan și a devenit comandant de companie. Bennett a fost eliberat din serviciul activ după șase ani, dar a continuat să servească în rezervă și a obținut gradul de maior. Citește și: ANALIZĂ Prestigioasele servicii israeliene de informații, luate prin surprindere de atacul masiv al Hamas. Gruparea teroristă, finanțată și înarmată de Iran Foto: Facebook În perioada în care Bennett locuia în Statele Unite și își construia cariera de antreprenor de software, a călătorit în mod repetat în Israel pentru a-și îndeplini sarcinile de rezervist. El a activat în timpul primei Intifade și în zona de securitate israeliană din Liban, în timpul conflictului din Libanul de Sud din 1982-2000.

Rezerviștii fug, Kremlin vede o exagerare (sursa: TASS)
Internațional

Rezerviștii fug, Kremlin vede o exagerare

Rezerviștii fug, Kremlin vede o exagerare. Rusia continuă să considere războiul din Ucraina, din punct de vedere juridic, o "operaţiune militară specială", în pofida mobilizării parţiale anunţate miercuri de preşedintele rus Vladimir Putin, relatează joi DPA. "Operațiunea militară specială" rămâne Înrolarea a 300.000 de rezervişti nu schimbă acest lucru, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Preşedintele Vladimir Putin a anunţat miercuri dimineaţă o "mobilizare parţială" a rezerviştilor, deschizând calea pentru o escaladare majoră a războiului din Ucraina. "Dacă integritatea teritorială a ţării noastre este ameninţată, atunci vom folosi toate mijloacele disponibile pentru a ne proteja poporul - aceasta nu este o cacealma", a spus Putin, care a ameninţat că Rusia posedă "numeroase arme pentru a riposta". Principalii vizaţi sunt bărbaţii care şi-au încheiat stagiul militar nu de mult timp. Rezerviștii fug, Kremlin vede o exagerare Potrivit agenţiilor de presă ruse, Peskov a spus că depinde de Ministerul Apărării să decidă până la ce vârstă ar trebui să fie înrolaţi soldaţii. Chiar dacă în mod oficial este doar o chestiune de mobilizare parţială, măsura a provocat nelinişte în rândul populaţiei ruse întrucât există rezervişti aproape în fiecare familie. Citește și: Putin a devenit paria planetei: SUA și NATO anunță că iau în serios amenințarea nucleară a liderului de la Kremlin, dar îl avertizează că reacțiile vor fi pe măsură Legat de acest aspect, Dmitri Peskov a calificat drept exagerate relatările care vorbesc despre o îmbulzeală a bărbaţilor eligibili pentru mobilizare către zboruri spre Turcia sau alte ţări.

Corupția i-a lăsat pe rezerviștii ucraineni fără arme Foto: Facebook
Internațional

Corupția lăsat rezerviștii ucraineni fără arme

Corupția i-a lăsat pe rezerviștii ucraineni fără arme și echipamente, scrie publicația britanică The Times. Ea citează un ONG ucrainean, Nako - care monitorizează lupta cu corupția - care apreciază că 30% din bugetul armatei este pierdut datorită ineficienței, aici fiind inclusă și corupția. The Times a fost în regiunea Sumi, eliberată de sub ocupația rusă, și care acum este protejată de rezerva de voluntari. Însă, scrie ziarul, mulți se gândesc să renunțe, scârbiți de corupția din armată. Corupția i-a lăsat pe rezerviștii ucraineni fără arme „Se fură chiar și la nivelul batalionului. De exemplu, scânduri și metal pentru a sprijini tranșeele în valoare de aproximativ 20.000 de dolari ar fi fost cumpărate. Nimeni din conducerea noastră nu poate explica unde s-au dus acești bani”, a relatat un locotenent din forțele de rezervă pentru The Times. Ofițerul a dorit să-și protejeze anonimatul. Oamenii lui nu au beneficiat de aproape nicio pregătire militară și au fost lăsați să se descurce singuri cu echipamente învechite, a spus el. Acest locotenent comandă un pluton de mitraliere, dar i s-au dat mitraliere Maxim dezvoltate la sfârșitul secolului al XIX-lea. Cea mai nouă armă a unității sale a fost fabricată în 1942. „Armele noastre sunt vechi mitraliere sovietice care nu trag. Nu existau instructori și nici un antrenament normal în tir. Rații - niciuna. Voluntarilor li s-au oferit walk-talkie simple, care nu au criptare și au o rază de acțiune de puțin peste un kilometru. Trebuie să trăim pe un câmp sau într-o pădure. Nu există saci de dormit și nici haine calde. Ca urmare, jumătate dintre bărbați s-au îmbolnăvit”, a mai afirmat ofițerul, citat de The Times. De la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, Kievul a depus un efort concertat pentru a reprima corupția din armată. O lege a făcut achizițiile pentru apărare mai transparente. Înainte de începerea războiului, actualul ministru Oleksii Reznikov pregătea noi schimbări în ceea ce privește transparentizarea achizițiilor. Echipamente furate pentru a fi vândute Rusiei Președintele Zelenski a făcut un pas mai departe decât predecesorul său, președintele Poroșenko, țintind personalități de rang înalt care anterior erau tolerate, potrivit Nako, un ONG care monitorizează corupția din sectorul militar. Totuși, potrivit acestui ONG, patriotismul a încetinit ritmul hoțiilor, în primele săptămâni de război. Ukraine has done much to address corruption. But still its reserves are being sent forward with 19th century machine guns and no sleeping bags. Money for materials to shore up trenches goes missing. Ukrainian soldiers deserve better. My latest:https://t.co/1ytNB8LK6Q— Maxim Tucker (@MaxRTucker) May 2, 2022 Biroul anticorupție al Ucrainei are o unitate specială dedicată armatei. Foști comandați importanți, precum Yuri Alerov, fost șef al Gărzii naționale, au fost arestați și sunt judecați. Acum câteva săptămâni, serviciul ucrainean de securitate a descoperit un depozit de armament ucrainean care fusese furat și urma să fie vândut Rusiei. Erau motoare de tanc și rachete aer-aer de 200 de milioane USD. Citește și: Cecenii au furat din Melitopol tractoare de cinci milioane USD. Vezi de ce hoții nu pot folosi echipamentele agricole furate

Ucraina se pregătește de război. Imagine de la protestul organizat la Praga împotriva Rusiei. Sursă imagine: Twitter JakubJanda
Internațional

Ucraina se pregătește de război

Ucraina se pregătește de război, pe fondul agresiunii Rusiei. Consiliul de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei (SNBO) a cerut miercuri instituirea stării de urgență în țară. Parlamentul Ucrainei a votat, în primă lectură, și un proiect de lege prin care civilii pot purta arme de foc. Ucraina se pregătește de război. Urmează declararea stării de urgență Consiliul de Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei (SNBO) a cerut miercuri instituirea stării de urgenţă pe întreg teritoriul ţării, cu excepţia regiunilor Doneţk şi Lugansk, relatează agențiile de presă internațională. După decizia SNBO, preşedintele Zelenski trebuie să emită un decret privind instituirea stării de urgenţă în anumite regiuni. Documentul va trebui aprobat de Rada Supremă în două zile. Citește și: Vicepreședinta Comisiei Europene critică excluderea lui Putin din sancțiunile UE: Vladimir Putin ar trebui să fie primul pe listă Starea de urgenţă poate fi introdusă pentru o perioadă de cel mult 30 de zile şi nu mai mult de 60 de zile în anumite zone, conform Ukrinform, relatează Agerpres. În caz de necesitate, starea de urgenţă poate fi prelungită de către preşedinte, dar nu mai mult de 30 de zile. Civilii vor purta arme de foc. Rezerviștii, mobilizați Rada Supremă a votat, în primă lectură, proiectul de lege prin care civilii vor avea dreptul la autoapărare şi să poarte arme de foc. Totodată, președinte Ucrainei a anunțat mobilizarea rezerviștilor, pentru a completa efectivele armatei care luptă împotriva pro-rușilor din Donbas. Numărul estimat al rezerviștilor va fi de două milioane de oameni. „Trebuie să îmbunătăţim pregătirea de luptă a trupelor ucrainene în perspectiva oricărei modificări a situaţiei operative”, a declarat Zelenski. Volodimir Zelenski a spus că „nu există necesitatea unei mobilizări generale” în rândul populației. Președinte a exclus un război la scară mare cu Rusia. Din acest motiv, nu a impus legea marțială în Donbas, după ce Moscova a recunoscut independența Donețk și Lugansk. Citește și: Ambasada SUA la București îl trolează pe Putin: în timp ce la Kiev se construiau biserici, Moscova era o pădure MAE din Ucraina le recomandă cetățenilor săi să părăsească Rusia Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei i-a sfătuit miercuri pe cetățenii ucraineni să părăsească Rusia cât de repede posibil. „În legătură cu intensificarea agresiunii ruse împotriva Ucrainei, MAE recomandă cetăţenilor ucraineni să se abţină de la orice fel de călătorie în Rusia, iar cei care se află deja acolo să părăsească imediat teritoriul”, a arătat ministerul, citat de Agerpres. Ucraina: Decizia Rusiei, „act de agresiune armată” Kievul a calificat miercuri un „act de agresiune armată” decizia Rusiei privind Donețk și Lugansk. „Recunoaşterea şi sprijinirea de către Moscova a aşa-numitelor republici populare Doneţk şi Lugansk, prin încălcarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, este ilegală la nivel internaţional, iar Ucraina le consideră drept un act de agresiune armat”, a arătat Ministerul de Externe într-un comunicat. Dacă agresiunea rusă împotriva Ucrainei nu poate fi oprită astăzi, „armata rusă ar putea fi utilizată mâine în orice regiune a lumii”, a spus MAE ucrainean. Citește și: Lista completă a băncilor, companiilor și persoanelor din Rusia sancționate de SUA. Șeful FSB, fiul acestuia și adjunctul șefului de cabinet al lui Putin, pe lista neagră În 21 februarie, preşedintele rus Vladimir Putin a semnat două decrete privind recunoaşterea autoproclamatelor republici Doneţk şi Lugansk. Cele două acorduri prevăd acordarea de asistenţă militară de către Rusia celor două entităţi separatiste. Rusia a recunoscut astfel în mod deschis prezenţa sa militară pe teritoriul din Donbas. În 22 februarie, Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus) i-a permis în unanimitate lui Putin să utilizeze armata rusă în străinătate. Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră