luni 07 aprilie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: revocare

4 articole
Internațional

Decizie fără precedent: SUA revocă toate vizele pentru Sudanul de Sud din motive de securitate

SUA revocă vizele Sudanului de Sud. Statele Unite au anunțat sâmbătă, 6 aprilie, revocarea tuturor vizelor acordate cetățenilor Sudanului de Sud, acuzând autoritățile de la Juba că refuză să-și repatrieze propriii cetățeni vizați de ordine de expulzare. Decizia a fost comunicată printr-un anunț oficial semnat de secretarul de stat Marco Rubio. SUA revocă vizele Sudanului de Sud „Cu efect imediat, Departamentul de Stat al SUA a revocat toate vizele deținute de cetățenii Sudanului de Sud”, a declarat Marco Rubio. Citește și: Armata rusă - mai mare, mai solidă, mai pregătită de luptă decât acum trei ani. Arsenalul rus de artilerie, mai mare decât cel european și american la un loc Măsura vizează atât anularea vizelor deja emise, cât și oprirea emiterii unor noi vize pentru această naționalitate. Prima sancțiune de acest tip de la revenirea lui Trump Aceasta este prima măsură de acest gen aplicată unei întregi naționalități de la revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, pe 20 ianuarie. Politica migraționistă a fost una dintre prioritățile președintelui republican și în timpul primului său mandat. Rubio: „Toate țările trebuie să-și reprimească cetățenii” „Este timpul ca guvernul de tranziție al Sudanului de Sud să înceteze să profite de pe urma SUA”, a declarat șeful diplomației americane. Rubio a subliniat că respectarea legislației în domeniul imigrației este esențială pentru securitatea națională și pentru siguranța cetățenilor americani. Washingtonul cere cooperare deplină pentru a reconsidera decizia „Suntem gata să revizuim această politică atunci când Sudanul de Sud va fi pe deplin cooperant”, a transmis oficialul american. Până atunci, toate cererile de viză din partea cetățenilor sud-sudanezi vor fi respinse. Criză profundă în Sudanul de Sud Sudanul de Sud, independent din 2011, continuă să fie marcat de instabilitate și violențe. În ciuda unui acord de pace semnat în 2018, țara rămâne fragilă și riscă să se cufunde din nou într-un război civil, potrivit unui avertisment recent al unui înalt oficial ONU. Între 2013 și 2018, conflictul civil a provocat moartea a aproape 400.000 de persoane și strămutarea altor 4 milioane. Precedentele restricții impuse în timpul administrației Trump În 2017, Donald Trump a emis un decret controversat ce interzicea accesul pe teritoriul american pentru cetățenii mai multor state majoritar musulmane – printre care Libia, Siria, Iran, Yemen și Somalia. Sudanul de Sud nu fusese inclus în acea listă, dar actuala măsură marchează o schimbare majoră în abordarea Washingtonului față de această țară africană.

SUA revocă vizele Sudanului de Sud (sursa: Facebook/The White House)
Copiii lui Biden, fără protecție oficială (sursa: Facebook/United States Secret Service)
Internațional

Trump a retras agenții Secret Service care îi protejau pe fiul și fiica lui Joe Biden

Copiii lui Biden, fără protecție oficială. Președintele american Donald Trump a revocat luni protecția Secret Service pentru Hunter Biden și Ashley Biden, copiii fostului președinte Joe Biden. Copiii lui Biden, fără protecție oficială Într-o postare pe Truth Social, Trump a criticat faptul că Hunter Biden a beneficiat mult timp de protecția Secret Service, finanțată din banii contribuabililor americani. Citește și: EXCLUSIV Toți sinecuriștii ministrului Burduja: consilieri și colegi din PNL, plasați în funcții foarte bănoase la companii din Energie De asemenea, a anunțat că Ashley Biden, protejată de 13 agenți, va fi scoasă de pe listă. Decizia, anunțată după o întrebare a presei Revocarea protecției a fost comunicată la scurt timp după ce un reporter l-a întrebat pe Trump despre detaliile legate de protecția acordată lui Hunter Biden. Inițial, președintele a spus că nu era la curent cu această situație, dar că va analiza subiectul.

Combinatorul Țuțu, demis de la Romarm (sursa: Inquam Photos/George Călin)
Justiție

Combinatorul Țuțu, demis de la Romarm

Combinatorul Țuțu, demis de la Romarm. Consiliul de Administraţie al Romarm a decis revocarea din funcţie a directorului general al companiei, Gabriel Ţuţu, începând cu data de 14 martie 2023. Combinatorul Țuțu, demis de la Romarm "Având în vedere evoluţia evenimentelor cu privire la situaţia domnului Gabriel Ţuţu, prin impunerea unor noi obligaţii în cadrul măsurii preventive a controlului judiciar, Consiliul de Administraţie al CN Romarm SA a decis revocarea domnului Gabriel Ţuţu din calitatea de director general al companiei, începând cu data de 14.03.2023. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Până la numirea unui nou director general, conducerea executivă va fi asigurată de directorul economic", se menţionează într-un comunicat publicat pe site-ul companiei. Ministrul Economiei, Florin Spătaru a declarat joi, în briefingul de la finalul şedinţei de Guvern, că decizia privind demiterea lui Gabriel Ţuţu a fost luată după ce Parchetul a decis măsuri suplimentare privind situaţia juridică a acestuia. "Am primit de la Parchet măsuri suplimentare în situaţia juridică pe care domnul Ţuţu o are şi atunci Consiliul de Administraţie s-a întrunit azi şi, la finalizarea concediului de odihnă, asta însemnând data de 14 martie, dânsul va fi revocat din funcţie. Decizia este luată în Consiliul de Administraţie", a explicat Spătaru. Trei luni pentru un nou director Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a anunţat la finele lunii februarie că ministerul a demarat procedurile pentru selecţia Consiliului de Administraţie al Romarm şi a directorului general, conform Ordonanţei 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, menţionând că procedura ar putea să dureze aproximativ trei luni. Citește și: EXCLUSIV Țuțu a pus la cale afacerea măștilor în biroul său de la Romarm și a făcut presiuni la MApN să se facă rapid plățile. Țuțu, Pițurcii și complicii aveau un grup dedicat de Whatsapp Conform DNA, pe fondul pandemiei generate de virusul COVID-19, în perioada 19 martie 2020 - 16 septembrie 2021, Gabriel Ţuţu, în calitate de director general al Romarm, cu încălcarea dispoziţiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte şi o societate controlată de Alexandru Piţurcă, în condiţii dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziţie publică ce vizau cumpărarea a şapte utilaje neconforme de producere a măştilor de protecţie.

Declic cere revocarea Andrei Pleșa de la ANANP (sursa: expressdebanat.ro)
Politică

Declic cere revocarea Andrei Pleșa de la ANANP

Declic cere revocarea Andrei Pleșa de la ANANP. Comunitatea Declic a depus o petiție publică prin care cere revocarea din funcția de președintă a Agenției Naționale pentru Ariile Naturale Protejate a Andrei Pleșa, potrivit G4Media. Declic cere revocarea Andrei Pleșa de la ANANP Peste 21 de mii de semnături s-au strâns la o petiție urcată pe platforma Declic în care se cere revocarea din funcția de președintă al Agenției Naționale pentru Ariile Naturale Protejate (ANANP) a Andrei Pleșa. Citește și: Biden vine în Europa pentru întâlniri cu NATO, UE și G7, dar nu merge în Ucraina ”Noi, semnatarii acestei petiții, vă cerem să o revocați pe Andra Pleșa din funcția de președintă a Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate. Instituția responsabilă de parcurile naționale și rezervațiile României nu poate fi condusă de o persoană fără competențe în domeniul protecției mediului. Mai mult, este deosebit de îngrijorător faptul că Andra Pleșa este strâns legată de afaceri ce pot fi profitabile doar ca urmare a distrugerii naturii”, se arată în petiția adresată Primului ministru, Nicolae Ciucă. Andra Pleșa este fiica Gabrielei Nicoleta Pleșa, partenera de viață a senatorului PNL Marcel Vela, fost ministru de Interne în guvernul Orban și șeful liberalilor din Caraș Severin. Marcel Vela a susținut-o puternic pe Andra Pleșa drept candidat PNL la primăria Caransebeș în 2020, trecându-se chiar primul pe lista candidaților PNL la consiliul local, dar ea a pierdut alegerile în fața unui candidat independent. Ea fusese numită în funcţia de vicepreşedinte, cu rang de subsecretar de stat, al ANANP de ex-premierul Florin Cîțu pe 9 aprilie 2021. Documentul Declic „Prin numirea Andrei Pleșa în conducerea ANANP, aria naturală protejată Natura 2000 Munții Țarcu tocmai a intrat într-un mare pericol. Avizul pentru construcția a patru microhidrocentrale dăunătoare mediului în aria protejată, proiect în care este implicată mama Andrei Pleșa, poate fi acordat în orice moment. Politizarea, nepotismul și conflictul de interese practicate în instituțiile publice trebuie să înceteze! Noul vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate nu are competențe reale pentru a conduce această instituție, iar deciziile sale pot pune în mare pericol toate ariile protejate din România. În conducerea Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate avem nevoie de o persoană competentă și asupra căreia să nu planeze suspiciuni de nepotism și/sau conflict de interese. Politizarea, nepotismul și conflictul de interese dăunează grav încrederii cetățenilor în instituțiile statului!”, se arată în documentul Declic.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră