vineri 21 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: reuniune

6 articole
Internațional

Viitorul Ucrainei, reuniune crucială la Paris

Viitorul Ucrainei, reuniune crucială la Paris. Luni, la Paris, liderii principalelor țări europene se întâlnesc pentru a discuta despre securitatea europeană și războiul din Ucraina. Reuniunea are loc într-un moment tensionat, în care administrația americană condusă de Donald Trump își reia contactele directe cu Rusia, fără a include Uniunea Europeană în negocieri. Viitorul Ucrainei, reuniune crucială la Paris Șeful diplomației franceze, Jean-Noël Barrot, a confirmat într-un interviu pentru RFI, reuninea liderilor europeni la Paris. Citește și: VIDEO & FOTO Ciolacu, cu hanorac Loro Piana de 4.000 de euro ca să dea pisica jos de pe gardul vilei de protocol în care stă în Dorobanți Președintele francez Emmanuel Macron va găzdui această întâlnire, la care vor participa lideri din Germania, Polonia, Italia, Danemarca și Marea Britanie, alături de președinții Comisiei Europene și Consiliului European, Ursula von der Leyen și Antonio Costa. De asemenea, secretarul general al NATO, Mark Rutte, va lua parte la discuții. SUA și Rusia, negocieri fără Europa? Îngrijorările europene sunt alimentate de faptul că președintele Donald Trump intenționează să negocieze direct cu Vladimir Putin pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Trump a anunțat că se va întâlni cu liderul rus în Arabia Saudită pentru a discuta viitorul conflictului. Totodată, la Conferința de Securitate de la Munchen, desfășurată weekendul trecut, vicepreședintele american JD Vance a lansat critici dure la adresa Uniunii Europene, acuzând-o că nu respectă "libertatea de exprimare". Mai mult, emisarul special al lui Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg, a declarat că „Europa nu va fi inclusă în negocieri”. Zelenski: „Europa trebuie să-și consolideze poziția” În fața riscului ca SUA și Rusia să negocieze „pe la spatele” Europei și al Ucrainei, președintele Volodimir Zelenski și-a îndemnat aliații europeni să își consolideze poziția comună. Acesta a atras atenția că Trump nu a menționat niciodată că SUA are nevoie de Europa la masa negocierilor și că liderul american respectă doar forța. În acest context, ministrul francez de externe, Jean-Noel Barrot, a subliniat că europenii trebuie să ofere garanții de securitate Ucrainei și să joace un rol activ în orice soluție diplomatică. Miniștrii europeni, surprinși de contactul Trump-Putin Săptămâna trecută, miniștrii de externe ai Franței, Germaniei, Poloniei, Italiei, Spaniei, Marii Britanii și Ucrainei s-au reunit la Paris pentru a coordona poziția europeană. Totuși, la scurt timp după întâlnire, aceștia au fost surprinși să afle că Donald Trump a avut o conversație de 90 de minute cu Vladimir Putin, un lider izolat pe scena internațională după invazia Ucrainei.

Viitorul Ucrainei, reuniune crucială la Paris (sursa: X/Jean-Noël Barrot)
Prezența României la Paris, cere Dan (sursa: Facebook/Nicușor Dan)
Eveniment

Prezența României la Paris, cere Dan

Prezența României la Paris, cere Dan. Nicușor Dan cere prezența României la Paris. Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, atrage atenția asupra absenței României de pe lista scurtă a invitaților la reuniunea de urgență convocată de președintele francez Emmanuel Macron la Paris. Prezența României la Paris, cere Dan Într-un mesaj publicat duminică pe Facebook, acesta subliniază responsabilitatea președintelui interimar Ilie Bolojan și a ministrului de Externe, Emil Hurezeanu, de a asigura prezența României la masa negocierilor. Citește și: VIDEO & FOTO Ciolacu, cu hanorac Loro Piana de 4.000 de euro ca să dea pisica jos de pe gardul vilei de protocol în care stă în Dorobanți "Preşedintele interimar, Ilie Bolojan, şi ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, au obligaţia să obţină un loc la masa discuţiilor de la Paris convocate de urgenţă de Emmanuel Macron. Faptul că România nu e din nou pe lista scurtă a invitaţilor e un semnal foarte prost pentru noi şi e rezultatul unei politici externe ineficiente." – a declarat Nicușor Dan. Reuniunea de la Paris: mobilizare europeană pentru Ucraina Mesajul primarului vine în contextul unei mobilizări europene menite să sprijine Ucraina. Anunțul despre această reuniune a fost făcut sâmbătă de ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski. Întâlnirea vine pe fondul preocupărilor tot mai mari ale liderilor europeni cu privire la inițiativele diplomatice ale fostului președinte american Donald Trump privind conflictul din Ucraina.

Lansarea rachetei balistice ruse, reuniune NATO-Ucraina (sursa: Facebook/NATO)
Internațional

Lansarea rachetei balistice ruse, reuniune NATO-Ucraina

Lansarea rachetei balistice ruse, reuniune NATO-Ucraina. Ambasadorii statelor NATO și Ucrainei se întâlnesc marți la Bruxelles, în urma lansării de către Rusia a unei rachete balistice experimentale asupra teritoriului ucrainean. Incidentul a stârnit noi tensiuni între Moscova și Aliații occidentali, alimentând temeri legate de extinderea conflictului. Lansarea rachetei balistice ruse, reuniune NATO-Ucraina Rusia a lovit Ucraina joi cu o rachetă balistică de ultimă generație, fără încărcătură nucleară, avertizând că va intensifica astfel de atacuri dacă Kievul va continua să folosească rachete furnizate de Occident. Citește și: Trei sinecuri primite de Călin Georgescu care arată că a fost un om de bază al „sistemului” Președintele Vladimir Putin a declarat că va lovi și țările care oferă arme Ucrainei, subliniind că războiul a căpătat un „caracter mondial”. Avertizarea SUA Statele Unite au avertizat că miile de soldați nord-coreeni staționați în Rusia ar putea fi trimise pe front împotriva Ucrainei. Această posibilitate sporește îngrijorările legate de extinderea implicării internaționale în conflict. Ucraina cere sisteme avansate de apărare antiaeriană La o zi după lansarea rachetei experimentale, denumită „Oreșnik”, despre care Moscova afirmă că este imposibil de interceptat, Ucraina a cerut aliaților sisteme de apărare antiaeriană de ultimă generație. Ministrul ucrainean de externe, Andrii Sîbiga, a solicitat măsuri „concrete” împotriva Rusiei, reiterând nevoia urgentă de sprijin militar. Obiectivele reuniunii NATO-Ucraina Consiliul NATO-Ucraina, creat în 2023 pentru a facilita dialogul dintre Kiev și Alianța Nord-Atlantică, se reunește la cererea Ucrainei pentru a discuta situația actuală. Întâlnirea va include informări din partea oficialilor ucraineni, iar ambasadorii NATO urmează să reafirme sprijinul pentru Ucraina, în ciuda amenințărilor rusești. Temerile Europei Reuniunea are loc pe fondul îngrijorărilor europene privind o posibilă reducere a sprijinului militar american pentru Ucraina în cazul revenirii lui Donald Trump la Casa Albă. Oficialii NATO consideră că o victorie a lui Putin în negocierile de pace ar fi împotriva intereselor occidentale. Sprijinul NATO pentru Ucraina rămâne ferm „Nu pot să-mi imaginez că ar fi în interesul Statelor Unite să-i permită lui Putin să iasă învingător din aceste negocieri”, a declarat luni amiralul olandez Rob Bauer, șeful Comitetului Militar al NATO, într-o conferință de presă la Bruxelles. NATO rămâne angajată să sprijine Ucraina în fața agresiunii ruse.

Posibilă reuniune G7, anunțată în Italia (sursa: Facebook/Guido Crosetto)
Internațional

Posibilă reuniune G7, anunțată în Italia

Posibilă reuniune G7, anunțată în Italia. Ministrul italian al apărării, Guido Crosetto, a anunţat sâmbătă că Roma va găzdui pentru prima dată o reuniune a miniştrilor apărării din G7, fără a preciza data. Posibilă reuniune G7, anunțată în Italia "Nu a existat niciodată un G7 pe apărare, va fi unul pentru prima dată în acest an în Italia, pentru că mi-am dorit cu tărie un G7 care să se ocupe de apărare", a declarat Crosetto la Praga, în cadrul reuniunii Forumului GLOBSEC, o întâlnire dedicată, printre altele, apărării şi politicii externe europene, conform unui comunicat al ministerului său. Citește și: Cea mai mare pensie din România: 20.000 de euro, după recalculare. Este încasată de un pensionar cu numai 18 ani de cotizare din sistemul bancar "Mi se pare absurd ca G7 să se ocupă de turism (...), dar să nu se ocupe niciodată de apărare", a explicat ministrul. Italia prezidează în acest an G7, grupul celor mai bogate ţări care include, pe lângă peninsulă, Canada, Franţa, Germania, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite. Un post de comisar pentru apărare Crosetto a susţinut, de asemenea, decizia preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, anunţată cu o zi înainte la Praga, de a crea postul de comisar pentru apărare. "Este o alegere foarte corectă, Europa nu a fost niciodată implicată în apărare, nu există nici măcar o comisie de apărare a UE", a spus Crosetto. "Alegerea Ursulei von der Leyen indică o nouă cale pentru Europa, care a început în urma invaziei ruse în Ucraina", a adăugat el. "Am crezut că este suficient să fim prieteni cu Statele Unite şi că acest lucru ne garantează viitorul şi că putem fi liniştiţi şi să trăim în siguranţă, cu costuri zero", a continuat ministrul italian. "Am descoperit că nu se întâmplă asta, că trebuie să investim în securitate, că forţele noastre armate, cele ale tuturor ţărilor europene, nu sunt pregătite să sufere şocul unui război, pentru că au fost construite pentru a participa, cel mult, la câteva misiuni internaţionale", a conchis Crosetto.

Șefii serviciilor de informații din grupul „Five Eyes”, reuniune fără precedent în California. De la stânga la dreapta: Mike Burgess din Australia, David Vigneault din Canada, Christopher Wray din Statele Unite, Andrew Hampton din Noua Zeelandă și Ken McCallum din Regatul Unit Foto: FBI
Internațional

Șefii serviciilor informații „Five Eyes”, reuniune

Șefii serviciilor de informații din grupul „Five Eyes” - Australia, Noua Zeelandă, Marea Britanie, SUA și Canada, au o reuniune fără precedent în California, în Silicon Valley: ei trag un semnal de alarmă legat de faptul că China și alte state ostile fură masiv secretele industriale ale țărilor occidentale. La reuniune participă Mike Burgess - Australia, David Vigneault - Canada, Christopher Wray șeful FBI) din Statele Unite, Andrew Hampton - Noua Zeelandă și Ken McCallum (MI5) din Regatul Unit. Este prima oară când cei cinci sunt fotografiați împreună. La discuții vor fi invitați și șefi ai unor companii private. Șefii serviciilor de informații din „Five Eyes”, reuniune fără precedent Înainte de a participa la această reuniune, Ken McCallum, șeful MI5 a avertizat că Marea Britanie se va confrunta cu agresiunea Rusiei timp de ani de zile, că agenția pe care o conduce a dejucat 15 comploturi de asasinat și răpire din partea Iranului și că China reprezintă cea mai mare amenințare pe termen lung la adresa intereselor sale. The Times a dezvăluit recent modul în care spionii chinezi au folosit LinkedIn la scară industrială, pentru a încerca să atragă mii de britanici să predea secrete de stat și proprietate intelectuală. „Șefii serviciilor de informații din Five Eyes se vor întâlni pentru a discuta despre amenințările la adresa inovării, despre modul în care tehnologiile emergente, cum ar fi inteligența artificială, ar putea fi exploatate de actori ostili și despre modalitățile de colaborare pentru a promova atât securitatea economică, cât și siguranța publică. Astăzi, toți cei cinci șefi ai serviciilor de informații vor participa la o discuție cu Condoleezza Rice, fostul secretar de stat al SUA. Loc simbolic al întâlnirii: Silicon Valley McCallum a declarat: «Marea Britanie asistă la o creștere bruscă a încercărilor agresive ale altor state de a fura un avantaj competitiv. Este același lucru în toate cele cinci țări. Miza este acum incredibil de mare în ceea ce privește tehnologiile emergente; statele care deschid calea în domenii precum inteligența artificială, computere cuantice și biologia sintetică vor avea puterea de a ne modela viitorul tuturor. Cu toții trebuie să fim conștienți și să reacționăm, înainte de a fi prea târziu»", scrie The Times. The #FBI is hosting the leaders of the Five Eyes intelligence partnership – the U.S., U.K., Canada, Australia, and New Zealand – in a first-ever Emerging Technology and Securing Innovation Security Summit in Palo Alto, the heart of Silicon Valley. https://t.co/03TVPmDtB5 pic.twitter.com/crjNW3Qe6X— FBI (@FBI) October 17, 2023 Mike Burgess, directorul general al agenției australiene de informații, a declarat: „Summitul este un răspuns fără precedent la o amenințare fără precedent. Faptul că serviciile de securitate Five Eyes se reunesc în Silicon Valley demonstrează natura amenințării și hotărârea noastră colectivă de a o contracara. Acest summit va crește gradul de conștientizare a amenințării și va ajuta sectorul tehnologic să înțeleagă, să identifice și să gestioneze riscurile."

România, doar rezervă logistică pentru Moldova (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Internațional

România, doar rezervă logistică pentru Moldova

România, doar rezervă logistică pentru Moldova. Peste 2.500 de invitaţi din aproape toate statele Europei vor participa pe 1 Iunie la reuniunea Comunităţii Politice Europene de la Chişinău. România, doar rezervă logistică pentru Moldova Încă nu se ştie câţi dintre ei se vor opri şi la Iaşi, dar aeroportul de aici va găzdui în mod sigur avioane ale delegaţiilor. Spaţiul aerian al Republicii Moldova se va închide din nou, săptămâna viitoare. Citește și: Judecătorul Danileț, atacat dur online pentru că a expus veniturile imense ale sindicaliștilor din învățământ: între 21.000 și 44.000 de lei lunar De data aceasta, măsura va dura doar ceva mai mult de o zi şi se referă exclusiv la zborurile aeronavelor civile. Continuarea, în Ziarul de Iași.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră