sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: relocare

5 articole
Internațional

Relocarea palestinienilor (Gaza): Erdoğan vs Netanyahu

Relocarea palestinienilor (Gaza): Erdoğan vs Netanyahu. Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că nimeni nu poate forța locuitorii din Fâșia Gaza să își părăsească teritoriul devastat de război, criticând propunerea președintelui Trump. Pe de altă parte, inițiativa președintelui Trump a fost susținută de Netanyahu. Planul controversat privind Gaza Propunerea lui Donald Trump de a expulza peste două milioane de palestinieni și de a transforma Fâșia Gaza într-o „Rivieră a Orientului Mijlociu” a generat reacții vehemente la nivel global. Citește și: Mesaj viral despre efectul benefic al multinaționalelor: „Aduc know-how, locuri de muncă bine plătite și susțin economia locală” Liderii lumii arabe și musulmane au condamnat ideea, considerând-o inacceptabilă. Relocarea palestinienilor (Gaza): Erdoğan vs Netanyahu Liderul turc a respins ferm propunerea președintelui american Donald Trump, care presupune expulzarea palestinienilor și preluarea controlului asupra enclavei de către Statele Unite. „Nimeni nu are puterea de a deplasa locuitorii din Gaza afară din patria lor veșnică”, a afirmat Erdogan într-o conferință de presă pe aeroportul din Istanbul. Pentru Erdogan, această propunere nu are nicio valoare și este rezultatul presiunii exercitate de conducerea sionistă asupra administrației americane. „Propunerile privind Gaza prezentate de noua administrație americană nu merită discutate”, a declarat el. Șeful diplomației turce, Hakan Fidan, a reiterat poziția Ankarei, excluzând orice posibilitate de relocare forțată a palestinienilor. În contrast, premierul israelian Benjamin Netanyahu a apreciat planul lui Trump drept „revoluționar” și a subliniat că acesta aduce o viziune complet diferită și benefică pentru Israel. Relocare "voluntară" După întâlnirea cu președintele american la Casa Albă, Netanyahu a declarat că Donald Trump este „foarte hotărât” să implementeze această strategie. De asemenea, liderul de la Washington a sugerat un plan de relocare „voluntară” a palestinienilor în țările vecine, precum Egipt și Iordania, prezentându-l drept o măsură umanitară.

Relocarea palestinienilor (Gaza): Erdoğan vs Netanyahu (sursa: Facebook/Benjamin Netanyahu)
Trump propune relocarea locuitorilor din Gaza (sursa: CNN)
Internațional

Trump propune relocarea locuitorilor din Gaza

Trump propune relocarea locuitorilor din Gaza. Președintele american Donald Trump a sugerat relocarea locuitorilor din Fâșia Gaza în Egipt și Iordania ca parte a unui plan de pace pentru stabilizarea regiunii și „curățarea” teritoriului palestinian. Declarația a fost făcută duminică, în contextul unui armistițiu între Israel și Hamas, care a intrat în a doua săptămână, potrivit CNN. Schimburile de prizonieri Acordul de încetare a focului, intrat în vigoare pe 19 ianuarie, a facilitat schimbul a patru ostatici israelieni cu aproximativ 200 de prizonieri palestinieni. Citește și: Fostul premier și șef al SIE Mihai Răzvan Ungureanu despre Călin Georgescu: „Este un caz clinic. Are suferințe care se accentuează pe măsura trecerii timpului” Această pauză în conflict survine după 15 luni de război, care au lăsat enclavei palestiniene o imagine asemănătoare unui „sit de demolare,” conform declarațiilor lui Trump. Trump propune relocarea locuitorilor din Gaza Donald Trump a menționat că a discutat situația cu regele Abdullah al II-lea al Iordaniei și intenționează să abordeze problema și cu președintele Egiptului, Abdel Fattah al-Sissi. „Aș prefera să construiesc locuințe în alte părți, unde oamenii ar putea trăi în pace măcar o dată,” a declarat Trump, sugerând că această relocare ar putea fi „temporară sau pe termen lung.” Prietenia cu Israelul Casa Albă a transmis că Trump a discutat cu regele Abdullah despre stabilitatea Orientului Mijlociu și că monarhul iordanian l-a felicitat pentru învestire. De asemenea, Trump a reconfirmat sprijinul său ferm pentru Israel, subliniind prietenia istorică dintre cele două țări. Președintele american a aprobat recent livrarea unor bombe de 907 kg către Israel, decizie blocată anterior de administrația Biden din cauza potențialelor tragedii umanitare. Criza din Fâșia Gaza Majoritatea celor 2,4 milioane de locuitori din Fâșia Gaza au fost strămutați de războiul declanșat de atacul Hamas asupra Israelului, pe 7 octombrie 2023. Conflictul a lăsat milioane de oameni fără locuințe și acces la servicii de bază. Presiunile pentru stabilirea păcii Donald Trump a exercitat presiuni asupra părților implicate pentru a încheia un armistițiu înainte de învestirea sa oficială. Propunerea sa privind relocarea locuitorilor din Gaza deschide noi dezbateri asupra soluțiilor pentru pace în regiune.

SUA transferă primele trupe din Okinawa (sursa: Facebook/U.S. Department of Defense)
Internațional

SUA transferă primele trupe din Okinawa

SUA transferă primele trupe din Okinawa. Statele Unite au început primul transfer de trupe staționate pe insula japoneză Okinawa, marcând un pas important după decenii de proteste ale localnicilor împotriva prezenței militare americane. SUA transferă primele trupe din Okinawa "Începerea relocării către (insula) Guam marchează prima fază a transferului de pușcași marini către locații din afara Japoniei", se arată într-un comunicat comun emis de Tokyo și Washington. Citește și: Guvernul scoate din rezerva bugetară 80.000 de lei pentru ochelarii angajaților de la Înalta Curte. Plus încă 900 milioane de lei pentru salarii câștigate în instanță Operațiunea a debutat cu transferul unui detașament de 100 de pușcași marini de sprijin logistic către teritoriul american Guam, situat strategic în Oceanul Pacific, potrivit Ministerului japonez al Apărării și Corpului Pușcașilor Marini al SUA. Promisiunea din 2012 În 2012, Statele Unite au anunțat intenția de a reloca 9.000 de pușcași marini din Okinawa, ca răspuns la nemulțumirile localnicilor. Plângerile includeau poluarea fonică excesivă, incidentele aviatice și presiunea asupra resurselor locale. Trupele urmează să fie transferate către alte regiuni din Pacific, inclusiv Guam, Hawaii și Australia. În prezent, aproximativ 19.000 de militari americani sunt staționați pe insula Okinawa. Okinawa și tensiunile SUA-China Insula Okinawa, aflată la est de Taiwan, are o importanță strategică majoră pentru Statele Unite în contextul tensiunilor cu China. Beijingul consideră Taiwanul o parte a teritoriului său și nu exclude utilizarea forței pentru a readuce insula sub controlul său. De partea cealaltă, Washingtonul rămâne principalul susținător al Taiwanului și cel mai mare furnizor de arme al său, menținând o „ambiguitate strategică” cu privire la un posibil sprijin militar direct. Povara militară a insulei Deși reprezintă doar 0,6% din teritoriul Japoniei, Okinawa găzduiește peste jumătate din cei 50.000 de militari americani dislocați în Japonia. Această densitate militară a fost o sursă constantă de nemulțumire pentru localnici, alimentând proteste pe termen lung împotriva prezenței americane. Implicațiile relocării Transferul trupelor din Okinawa reprezintă o mișcare semnificativă în strategia SUA pentru Pacific, având scopul de a consolida prezența militară în regiuni cheie, fără a neglija nemulțumirile populației locale. Rămâne de văzut cum vor influența aceste relocări relațiile bilaterale dintre Japonia și SUA și dinamica de securitate din Indo-Pacific.

Cât costă relocarea penitenciarului din Iași (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Cât costă relocarea penitenciarului din Iași

Cât costă relocarea penitenciarului din Iași. Costul complexului ce urmează să fie construit la Cristești (Holboca) este estimat la 140-180 milioane de euro, iar Ministerul Justiției caută surse de finanțare. Cât costă relocarea penitenciarului din Iași Relocarea Penitenciarului Iași în afara zonei urbane a fost aprobată printr-un memorandum adoptat de Guvern pe 16 februarie. Citește și: PSD începe să înțeleagă că Ciolacu este deja mort politic, partidul ia în calcul ca acesta să nu fie nici propunere de premier, nici candidat la prezidențiale Proiectul implică o colaborare între autoritățile centrale și locale pentru identificarea soluțiilor legale și viabile. Primarul comunei Cristești a subliniat avantajele economice și administrative ale investiției pentru comunitatea locală. Continuarea, în Ziarul de Iași

Rusia, în criză mare de rachete (sursa: TASS)
Internațional

Rusia, în criză mare de rachete

Rusia, în criză mare de rachete. Rusia a trimis o baterie de rachete antiaeriene S-300 din Siria într-un port rusesc în apropiere de Crimeea, potrivit unei companii israeliene de imagistică prin satelit, într-o tentativă aparentă a Moscovei de a-şi consolida apărarea antiaeriană în războiul cu Ucraina, relatează Reuters. Rusia, în criză mare de rachete Imaginile realizate de ImageSat International (ISI) arată prezenţa bateriei antiaeriene S-300 la Masyaf (Siria), în aprilie, şi locul gol lăsat la 25 august după ce bateria de sisteme S-300 fusese expediată în portul Tartus. Imagini separate arată componente ale bateriei pe un doc la Tartus între 12 şi 17 august. Către 20 august acestea fuseseră expediate, ISI concluzionând că au fost transferate pe o navă rusă, Sparta II, care a plecat din Tartus spre portul rusesc Novorossiisk. Datele Refinitiv Eikon arată că Sparta II a ajuns deja la Novorossiisk, după ce a trecut prin strâmtoarea Dardanele, controlată de Turcia. Ministerul rus al Apărării a refuzat orice fel de comentariu despre aceste informaţii. Imagini ISI Rusia dispune de o prezenţă militară în Siria din 2015, anul în care a intervenit în războiul civil din această ţară de partea preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Dacă se confirmă, această relocare ar releva o iniţiativă semnificativă a Rusiei de a-şi consolida apărarea antiaeriană în apropierea teatrului de război din Ucraina, unde forţele sale au fost supuse unor atacuri devastatoare în ultimele săptămâni. Într-un astfel de incident, opt avioane de luptă ruseşti au fost distruse luna aceasta intr-o serie de explozii la o bază aeriană din Crimeea. Ucraina a refuzat să spună dacă ea este la originea acestor atacuri şi să precizeze modul în care le-a efectuat. Citește și: EXCLUSIV Trupa Phoenix a fost plătită din donațiile pentru construcția unui spital mobil promis de George Simion. Covaci, despre foștii colegi care l-au criticat: „Niște nesimțiți!” Conform imaginilor ISI, radarul bateriei S-300 de la baza Masyaf a fost transportat separat la baza aeriană Hmeimim, pe coasta siriană, la nord de Tartus. Analiştii companiei israeliene de imagistică prin satelit estimează că, din cauza dimensiunii şi greutăţii sale, radarul nu a putut fi transportat pe cale maritimă, de aceea s-ar putea să fi fost trimis înapoi în Rusia cu un avion-cargo de tip Iliuşin-76 de la Hmeimim.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră