duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: regia protocolului

3 articole
Politică

Sumele uriașe pentru cazarea și masa ștabilor de la Guvern

Sumele uriașe plătite de contribuabili pentru cazarea și masa ștabilor de la Guvern: cheltuielile au crescut cu aproape 900% în doi ani, arată datele de pe site-ul Secretariatului General al Guvernului (SGG). Acesta publică, anual, un așa numit „program al achizițiilor publice”. Masa și cazarea demnitarilor, plus transportul pentru o parte din aceștia, de la Palatul Victoria sunt asigurate de regia protocolului de stat, RAAPPS. SGG contractează serviciile cu RAAPPS fără nici o licitație, direct de la această regie. Citește și: Plățile imense pe care guvernul Ciolacu le face pentru transportul angajaților de la Palatul Victoria. Cheltuielile din 2024, cu 25% mai mari ca în 2023 Sumele uriașe pentru cazarea și masa ștabilor de la Guvern Datele publice arată că așa-numitele cheltuieli cu „servicii de cazare în baza de protocol și agrement a RAAPPS permenent (în case de oaspeți)” au explodat în 2023 și 2024, față de 2022 și 2021. Și așa numitele contracte pentru „servicii de masă în restaurante și mese oficiale, tratații evenimente, tratații în saloanele aeroporturilor, cheltuieli de masă pentru ședințele de guvern” s-au majorat mult peste rata inflației, majorându-se de circa cinci ori din 2021 în 2024. Datele SGG arată că, în 2024, se vor cheltui 115,45 milioane de lei pentru cazarea ștabilor de la Guvern, adică peste 23 de milioane de euro. Contracte SGG 2024 pentru cazare și mese În 2023, contractul cu RAAPPS era de doar 100 de milioane de lei, respectiv circa 20 de milioane de euro. Aceste cheltuieli au crescut, de la an la an, cu 15%, mult peste rata inflației. Contracte SGG cazare și masă în 2022 În 2022 însă, contractul era de numai 13,6 milioane de lei, respectiv 2,5 milioane de euro. Din 2022 în 2024, costurile s-au majorat inexplicabil de aproape nouă ori, respectiv 900%. Contracte SGG cazare și masă 2022 În 2021 - când încă erau în vigoare restricțiile impuse de pandemie - cazarea demnitarilor la vilele RAAPPS a fost de 3,8 milioande lei, puțin peste 750.000 euro. Contractul pentru mesele demnitarilor, inclusiv cele de la ședințele de guvern, va fi, în 2024, de 2,5 milioane de lei, respectiv 500.000 de euro. Un calcul simplu arată că Executivul cheltuie 2.000 de euro pe zi lucrătoare pentru mesele demnitarilor. În 2023 aloca doar două milioane de lei, deci creșterea de la an la an a fost de 25%. În 2022, aceste contracte au fost de 1,6 milioane de lei - majorare tot de 25%, iar în 2021 de 577.000 de lei.

Sumele uriașe pentru cazarea și masa ștabilor de la Guvern Foto: Facebook
Plățile imense pentru transportul angajaților de la Palatul Victoria Foto: Inquam/George Calin
Politică

Plățile imense pentru transportul angajaților de la Palatul Victoria

Plățile uriașe pe care guvernul Ciolacu le face pentru transportul angajaților de la Palatul Victoria: în anul fiscal 2024, Secretariatul General al Guvernului și-a propus să plătească 15,57 milioane de lei pentru „servicii de transport auto specializat persoane” către regia protocolului de stat, RAAPPS. Contractul este încheiat offline, direct cu RAAPPS. Citește și: DeFapt.ro a câștigat un proces cu dezvoltatorul imobiliar One United Properties, care cerea prin ordonanță președințială ștergerea a trei articole. Urmează acum procesul pe fond În 2023, aceste servicii de transport asigurate angajaților SGG - unde sunt angajați funcționarii Guvernului - au fost de puțin peste 12 milioane de lei. Aceste servicii sunt asigurate doar persoanelor care nu beneficiază fie de protecția serviciului de pază, fie de transport cu mașinile instituției. Plățile imense pentru transportul angajaților de la Palatul Victoria În martie 2024, RAAPS arăta, într-un răspuns către Hotnews, că pune la dispoziția Cancelariei Guvernului 28 de mașini. Astfel, 19 autoturisme se află în proprietatea R.A.-A.P.P.S. sau sunt închiriate de această regiee, din care opt Renault, cinci Opel, un Mercedes Benz si cinci Dacii. În plus mai sunt nouă autoturisme predate de către Secretariatul General al Guvernului cu contract de comodat și administrate de R.A.-A.P.P.S. „În 2024, R.A.-A.P.P.S. și-a propus completarea parcului auto care deservește Secretariatul General al Guvernului prin demararea unei proceduri de achiziție publică ce are ca obiect furnizarea unui numar de 16 autoturisme noi”, mai arată această regie. „Din acest moment, Guvernul României și premierul vor folosi un singur brand, respectiv Dacia. Brandul Guvernului României trebuie să fie principalul producător de autoturisme”, se angaja Ciolacu în februarie 2024. În 2016, Corpul de control al Guvernului arăta că Executivul trebuie să pună capăt practicii de a achiziționa servicii de transport direct de la RAAPS și să organizeze licitații. „Guvernul și ceilalți beneficiari – autorități publice și companii cu capital de stat – ar trebui să achiziționeze servicii de transport auto cu respectarea reglementărilor legale în vigoare privind achizițiile publice și a normelor de liberă concurență, nu doar direct și exclusiv de la RAAPPS. Exclusivitatea poate să existe doar în condițiile în care activitatea de transport auto ar fi incorporată în entitatea beneficiară, de exemplu Secretariatul General al Guvernului”, a arătat Corpul de Control.

De unde are bani Regia Protocolului de Stat Foto: Puterea
Eveniment

De unde are bani Regia Protocolului de Stat

De unde are bani Regia Protocolului de Stat, RAAPPS, cea care renovează o vilă cu astronomica sumă de nouă milioane de euro: intermediază tipărirea carnetelor de conducere, cu un profit imens. Potrivit legii, fiecare cetățean care are nevoie de permis de conducere, certificat de înmatriculare și autorizație de circulație provizorie plătește acest document către RAAPPS. Citește și: Andra – Măruță, cuplul ale cărui firme încasează și bani publici, amenință DeFapt.ro cu „sancțiuni judiciare și pecuniare” pentru articole referitoare la date financiare publice Contravaloarea permisului de conducere este de 89 lei, a certificatului de înmatriculare – 49 lei și a autorizației de circulație provizorie – 13 lei. Regia este moștenitoarea fostei gospodării de partid, care asigura cazarea demnitarilor comuniști, plus aprovizionarea, în unități de alimentație „în regim închis”. În 2023, secretariatul general al Guvernului (SGG) a avut un contract de puțin peste 12 milioane de lei cu Regia Protocolului de Stat, RAAPPS, pentru „servicii transport auto persoane”. De unde are bani Regia Protocolului de Stat În realitate, RAAPPS nu tipărește aceste documente, ci este un intermediar care face un profit imens din această afacere. Regia are un contract de tipărire a documentelor cu Canadian Bank Note Company. În 2022, regia a cheltuit 94 de milioane de lei cu tipărirea acestor documente și a obținut venituri de 145 de milioane de lei. Profit: 51,6 milioane de lei. Pentru comparație, RAAPPS a avut, tot în 2022, pierderi de zece milioane de lei din casele de oaspeți și a mai pierdut 12 milioane de lei din vânzările la bufetele deținute în diferite instituții publice. Aceste bufete se află la Parlament, la Palatul Victoria sau la Curtea de Conturi și au regim de „circuit închis”. În 2021, regia a avut un profit de 61 de milioane de lei din vânzarea permiselor de conducere, certificatelor de înmatriculare și autorizațiilor de circulație provizorie. În 2020: 50,7 milioane de lei. Însă, în total, regia a înregistrat pierdei de 19-20 de milioane de lei și în 2021 și în 2022. Pentru 2023 avea planificate pierderi de peste 25 de milioane de lei, dar bilanțul contabil nu a fost publicat încă.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră