vineri 21 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: reacții

4 articole
Eveniment

Declarațiile lui Bolojan, reacția Sindicatelor Senatului

Declarațiile lui Bolojan, reacția Sindicatelor Senatului. Sindicatul Funcționarilor Publici Parlamentari, Sindicatul Personalului Contractual și Sindicatul Șoferilor din Senatul României au reacționat ferm la declarațiile recente ale lui Ilie Bolojan, Președintele Senatului. Într-un comunicat de presă, sindicaliștii consideră că afirmațiile acestuia adâncesc diviziunile sociale și pun în pericol imaginea funcționarilor parlamentari. Declarațiile lui Bolojan, reacția Sindicatelor Senatului Sindicatele contestă afirmațiile lui Ilie Bolojan, potrivit cărora angajații Senatului ar beneficia de salarii nejustificate. Citește și: România riscă să piardă 660 milioane euro din PNRR fiindcă a modificat legea pensiilor speciale în favoarea specialilor, după ce primise OK-ul Bruxelles-ului În realitate, susțin sindicaliștii, mulți dintre aceștia lucrează peste program, inclusiv în weekenduri și zile libere, pentru a asigura buna funcționare a instituției. Sindicaliștii consideră acuzațiile „nocive și imorale” și îi solicită președintelui Senatului să prezinte dovezi concrete care să susțină afirmațiile făcute. Totodată, subliniază că orice sesizare privind nereguli trebuie adresată instituțiilor abilitate, conform legii. Angajații Senatului, muncă susținută Funcționarii parlamentari își desfășoară activitatea cu responsabilitate și profesionalism, susțin sindicatele. În perioade cheie, precum dezbaterile asupra bugetului de stat, personalul tehnic al Senatului rămâne la sediul instituției până târziu în noapte pentru a finaliza documentele necesare. Aceștia atrag atenția că generalizarea negativă a muncii depuse de angajați afectează atât imaginea instituției, cât și moralul celor implicați direct în procesul legislativ. Noi angajări vs. reduceri de personal În timp ce Ilie Bolojan promovează ideea reducerii personalului pentru „optimizare”, sindicatele subliniază că, în paralel, au fost realizate noi angajări, inclusiv la nivel de conducere. În acest context, sindicaliștii solicită transparență și publicarea numărului exact de angajări realizate de la preluarea mandatului. Aceștia susțin că orice reformă reală trebuie fundamentată pe criterii obiective și echitabile, fără influențe politice, și că orice modificare a structurii de personal trebuie discutată în consultare cu sindicatele, conform legislației. Apel la respect și responsabilitate Sindicatele subliniază importanța unei atitudini responsabile din partea decidenților politici, solicitând evitarea declarațiilor care pot afecta imaginea instituțiilor publice. Aceștia susțin că eficientizarea administrației trebuie să fie un proces transparent și echitabil, nu o strategie de eliminare selectivă a unor angajați. În concluzie, sindicaliștii resping ideea de a deveni țapi ispășitori într-un joc politic și afirmă că își vor îndeplini sarcinile „perfect și la timp, ca întotdeauna”, indiferent de presiunile la care sunt supuși.

Declarațiile lui Bolojan, reacția Sindicatelor Senatului (sursa: Facebook/Senatul României)
Ordonanța „trenuleț”, Avocatul Poporului nu reacționează (sursa: Inquam Photos/George Călin)
Eveniment

Ordonanța „trenuleț”, Avocatul Poporului nu reacționează

Ordonanța „trenuleț”, Avocatul Poporului nu reacționează. Confederația Națională Sindicală Cartel ALFA analizează posibile acțiuni juridice împotriva înghețării pensiilor, prevăzută în Ordonanța „Trenuleț”. Liderul sindical Bogdan Hossu a declarat că, în cazul în care Avocatul Poporului nu va sesiza Curtea Constituțională, organizația ar putea recurge la contencios administrativ. Ordonanța „trenuleț”, Avocatul Poporului nu reacționează Atât CNS Cartel ALFA, cât și AUR au depus cereri către Avocatul Poporului pentru contestarea la Curtea Constituțională a Ordonanței „Trenuleț”. Citește și: Delir de grandoare al Liei Olguța Vasilescu: Târgul de Crăciun din Craiova ar fi avut două milioane de vizitatori din toată lumea, se laudă Primăria Aceste cereri se bazează pe faptul că înghețarea indexării pensiilor încalcă prevederile legii organice, neputând fi realizată printr-o ordonanță de urgență. Până acum, instituția nu a reacționat. Înghețarea pensiilor Articolul 17 al Ordonanței „Trenuleț” menține punctul de referință al pensiilor la valoarea de 81 lei, fără aplicarea indexării prevăzute de Legea 360. CNS Cartel ALFA susține că o astfel de modificare este neconstituțională și ar trebui realizată doar printr-o lege organică, conform deciziilor anterioare ale Curții Constituționale. Proteste și dialog social Sindicaliștii intenționează să organizeze proteste pentru celelalte prevederi ale ordonanței, inclusiv înghețarea salariilor bugetarilor, blocarea posturilor vacante și reducerea subvențiilor pentru partidele politice. Aceștia solicită un dialog mai transparent cu Guvernul pentru a găsi soluții echitabile. Impactul ordonanței asupra Societății Civile Adoptată la finalul anului 2024, Ordonanța „Trenuleț” introduce măsuri fiscale și de austeritate, precum: Menținerea valorii indicatorului social la nivelul lunii noiembrie 2024; Majorarea impozitului pe dividende de la 8% la 10%; Reducerea pragului de impozitare pentru microîntreprinderi; Eliminarea facilităților fiscale pentru sectoare precum IT, construcții și agricultură. Aceste măsuri sunt criticate pentru impactul negativ asupra diferitelor segmente ale societății civile. Apel la responsabilitate și transparență Liderul CNS Cartel ALFA, Bogdan Hossu, a subliniat importanța unei abordări responsabile în elaborarea politicilor publice. Sindicaliștii solicită Avocatului Poporului să apere interesele cetățenilor și să prioritizeze constituționalitatea actelor normative adoptate de Guvern.

Aderarea Ucrainei la NATO, avertizările Kremlinului (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Aderarea Ucrainei la NATO, avertizările Kremlinului

Aderarea Ucrainei la NATO, avertizările Kremlinului. Kremlinul a calificat marți aderarea Ucrainei la NATO drept o amenințare "inacceptabilă", intensificând retorica împotriva aspirațiilor Kievului de a se alătura Alianței Nord-Atlantice după încheierea războiului. Declarațiile au fost făcute în contextul reuniunii miniștrilor de externe NATO de la Bruxelles. Aderarea Ucrainei la NATO, avertizările Kremlinului Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a afirmat că aderarea Ucrainei contravine principiului potrivit căruia securitatea unei țări nu trebuie să fie în detrimentul altora. Citește și: ANALIZĂ De ce PSD vrea ca Elena Lasconi să nu ajungă la Cotroceni și care este planul secret pe care-l are cu Călin Georgescu, dacă acesta va câștiga De asemenea, acesta a declarat că o astfel de decizie nu ar elimina motivele inițiale ale "operațiunii militare speciale" lansate de Rusia în Ucraina. Președintele rus Vladimir Putin a subliniat recent că relațiile de "bună vecinătate" cu Ucraina sunt imposibile dacă țara vecină devine membră NATO. Presiunile Ucrainei Autoritățile de la Kiev au reiterat în cadrul reuniunii NATO cererea de aderare, subliniind necesitatea unor garanții de securitate pentru teritoriul ucrainean. Președintele Volodimir Zelenski a sugerat posibilitatea unei încetări a focului dacă zonele aflate sub controlul Kievului ar fi plasate "sub umbrela NATO". Oficialii ucraineni, însă, au respins ideea ca doar o parte din țară să beneficieze de aceste garanții. Sprijinul Occidentului Cancelarul german Olaf Scholz a reafirmat sprijinul pentru Ucraina în timpul unei vizite la Kiev, anunțând un nou pachet de ajutor militar de 650 de milioane de euro. În paralel, SUA au aprobat un alt pachet de ajutor militar în valoare de 725 de milioane de dolari, incluzând rachete Stinger, muniție HIMARS și drone. Dmitri Peskov a criticat aceste măsuri, acuzând administrația Biden că "toarnă gaz pe foc" și prelungește conflictul. Totuși, Kremlinul susține că astfel de ajutoare nu vor schimba dinamica de pe front. Rusia își menține poziția Rusia a reiterat că "operațiunea militară specială" în Ucraina va continua până la atingerea obiectivelor declarate. În ciuda declarațiilor occidentale, Kremlinul susține că trupele ruse au inițiativa pe front, având câștiguri zilnice în fața unei armate ucrainene slăbite. Dialogul Rusia-Germania Deși Kremlinul a criticat retorica lui Olaf Scholz de la Kiev, Dmitri Peskov a afirmat că dialogul cu liderul german rămâne posibil. Vladimir Putin și Scholz au purtat recent o convorbire telefonică, prima de acest fel după 2022, în care președintele rus și-a reafirmat opoziția față de extinderea NATO.

Rejudecarea cazului Mario Iorgulescu provoacă reacții (sursa: Instagram/Mario Iorgulescu)
Eveniment

Rejudecarea cazului Mario Iorgulescu provoacă reacții

Rejudecarea cazului Mario Iorgulescu provoacă reacții. Decizia Liei Savonea și a colegei ei de la Înalta Curte de Casație și Justiție, Adraina Ispas, de a-l salva pe Iorgulescu de condamnarea pentru omor, a fost deja desființată de judecătorul Dan Enescu: „În mod evident, în prezenta cauză, recurentul a acceptat posibilitate producerii rezultatului socialmente periculos, moartea unei persoane”. Recent, și Asociaţia Victimelor Accidentelor de Circulaţie a transmis un comunicat prin care îşi exprimă „profunda uimire şi, în egală măsură dezamăgire, cu privire la decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - ÎCCJ, în cazul Iorgulescu. Rejudecarea cazului Mario Iorgulescu provoacă reacții Asociaţia Victimelor Accidentelor de Circulaţie a reacționat printr-un comunicat. Citește și: EXCLUSIV Pandele a băgat Voluntari în faliment și acum cerșește agresiv bani de la Consiliul Județean Ilfov ca să plătească gunoierii și curentul „În opinia noastră această decizie, bazată exclusiv pe filosofia infracţiunii de omor prin ucidere cu intenţie directă, poate afecta semnificativ siguranţa rutieră şi implicit capacitatea statului de a asigura garanţia dreptului la viaţă şi la integritate fizică şi psihică pe şoselele din ţara noastră întrucât, pentru mulţi şoferi potenţial agresivi care desconsideră regulile de circulaţie, ar putea reprezenta o dovadă a faptului că legea este slabă şi orice tip de comportament în trafic nu poate conduce la aplicarea unor sancţiuni aspre. În egală măsură salutăm opinia separată a celui de-al treilea judecător al ÎCCJ care, printr-o motivare clară, ce reprezintă o suprapunere a aspectelor doctrinare cu elementele de particularitate ale cauzei, a arătat că fapta inculpatului a fost corect apreciată de Curtea de Apel Bucureşti. Arătăm că intenţia indirectă, ca formă de vinovăţie în cazul accidentelor de circulaţie, este prezentă atât în jurisprudenţa din ţara noastră, cât şi în cea din alte ţări din Europa, reprezentând un mijloc juridic de delimitare clară a cazurilor în care şoferul a încălcat reguli de circulaţie şi a generat un risc extrem, aproape imposibil de evitat, de producere a accidentului cu consecinţe grave, asumându-şi atât conduita ilegală, cât şi posibilele consecinţe, de acele situaţii în care şoferul încalcă anumite reguli de circulaţie fără a genera unui risc considerabil de producere a accidentului încât să putem vorbi de asumarea consecinţelor." Cum reacționează alte state Potrivit comunicatului, "În ţările civilizate, cu un sistem de drept solid, fapta de a conduce pe drumurile publice sub influenţa alcoolului sau a drogurilor care a avut drept consecinţă uciderea unei persoane este sancţionată cu mult peste 10 ani de închisoare şi delimitată clar de infracţiunea de ucidere din culpă. În acest sens arătăm că în Marea Britanie, o astfel de faptă poate fi sancţionată cu detenţiune pe viaţă, conform informaţiilor regăsite pe site-ul Guvernului Britanic. Este evident că ţara care a inventat sistemul parlamentar prin celebra Magna Carta Libertatum, a considerat această faptă ca fiind de o gravitate deosebită tocmai pentru că autorul şi-a asumat consecinţele. Pentru ucidere din culpă, legislaţia din Marea Britanie prevede o sancţiune cu închisoare de până la 5 ani. Reamintim că România este ţara din Uniunea Europeană cu cele mai nesigure şosele şi cu cele mai multe persoane decedate în accidente rutiere raportat la un milion de locuitori", conchide președintele Asociației, Cătălin Codrescu.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră