sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: rafinărie

4 articole
Internațional

Italia vrea vânzarea rafinăriei Lukoil străinilor

Italia vrea vânzarea rafinăriei Lukoil străinilor. Ministrul italian al Energiei, Roberto Cingolani, şi-a exprimat speranţa că rafinăria Lukoil din Sicilia va fi cumpărată de un investitor străin, transmite Reuters. Italia vrea vânzarea rafinăriei Lukoil străinilor Sancţiunile impuse de Uniunea Europeană asupra importurilor de ţiţei rusesc afectează sever rafinăria, responsabilă pentru aproximativ 20% din capacitatea de rafinare a Italiei. "Este o situaţie extrem de delicată, cel mai bun lucru ar fi o achiziţie internaţională", le-a spus jurnaliştilor Cingolani. Citește și: Lukașenko spune că România va fi implicată în războiul din Ucraina, împreună cu alte state împinse de SUA Rafinăria ISAB, la care lucrează aproximativ 1.000 de angajaţi, este deţinută de firma elveţiană de trading Litasco SA, care vinde 89% din producţia rafinăriei. La rândul său Litasco este controlată de grupul Lukoil. Înaintea pandemiei de COVID-19, rafinăria ISAB producea 10,6 milioane tone de produse rafinate pe an, 13% din producţia totală a Italiei.

Italia vrea vânzarea rafinăriei Lukoil străinilor (sursa: isab.lukoil.com)
Germania a pus mâna pe Rosneft Foto: Kremlin.ru
Eveniment

Germania a pus mâna pe Rosneft

Războiul economic cu Rusia trece într-o nou etapă: Germania a pus mâna pe bunurile gigantului rus Rosneft, anunță Bloomberg. Până în mai 2022, fostul cancelar Gerhard Schroeder a făcut parte din conducerea Rosneft, fiind numit în funcția de președinte al Consiliului de Administrație (CA) în 2017. Șeful companiei este însă Igor Ivanovich Sechin, poreclit și Dark Vader, întrucât este un apropiat al lui Vladimir Putin. Germania a pus mâna pe Rosneft „Reglementatorul BNetzA va deveni administrator al RN Refining & Marketing GmbH și Rosneft Deutschland GmbH, companii care dețin aproximativ 12% din capacitatea de procesare a petrolului a Germaniei, prin participații la rafinăriile de petrol din Schwedt, Karlsruhe și Vohburg. Este o manevră similară cu preluarea Gazprom Germania la începutul acestui an. Germania are puterea de a prelua administrația unei companii energetice prin emiterea unui ordin prin Legea germană privind siguranța energetică. Ordinul, emis de Ministerul Economiei, expiră după șase luni, dar poate fi pur și simplu reînnoit. Rosneft poate contesta ordinul în instanțele germane”, explică Bloomberg. Agenția apreciază că preluarea unității Rosneft este o escaladare a conflictului economic cu Rusia (...) Rafinăria Schwedt - lângă granița cu Polonia - se aproviziona cu țiței prin conducta Drujba din Rusia. Atâta timp cât rafinăria era în mâinile Rusiei, era greu de văzut cum va continua să obțină suficient combustibil pentru a aproviziona estul Germaniei, inclusiv Berlinul. Guvernul a spus că mișcarea „contracarează amenințarea iminentă la adresa securității aprovizionării cu energiei”, a spus Ministerul Economiei. Citește și: O groapă comună cu peste 400 de cadavre a fost descoperită la Izium. Indicii de execuții sumare Surging gas prices and Moscow's move to squeeze supplies to Europe have already prompted a series of government bailouts and rescue loans.https://t.co/stXIq07WtN— Mint (@livemint) September 16, 2022 Rosneft a anunţat joi că, în primul semestru din 2022, profitul net atribuibil acţionarilor a urcat cu 13% în ritm anual, la 432 miliarde de ruble (7,22 miliarde de dolari), pe fondul eforturilor de îmbunătăţire a controlului costurilor, transmite Reuters.

Incendiu a rafinăria rusă Novoşakhtinsk (sursa: captura video)
Internațional

Incendiu a rafinăria rusă Novoşakhtinsk

Incendiu a rafinăria rusă Novoşakhtinsk. Un incendiu a devastat, miercuri, o parte din rafinăria rusă Novoşakhtinsk, aflată la doar 8 kilometri de graniţa cu Ucraina. Pe reţelele sociale au fost publicate imagini în care pot fi observate drone zburând deasupra rafinăriei, relatează Reuters. Imaginile de pe reţelele sociale au arătat o dronă zburând spre rafinărie înainte ca o flacără mare şi un nor de fum negru să se profileze pe cer. Incendiu a rafinăria rusă Novoşakhtinsk Agenţia de presă rusă TASS a citat o sursă anonimă din cadrul autorităţilor locale, care a spus că una dintre drone s-a prăbuşit într-o unitate de transfer de căldură de la rafinărie. Serviciile locale de urgenţă au anunţat că incendiul a fost stins, a relatat agenţia de ştiri rusă Interfax. Citește și: Lupte feroce pentru Insula Șerpilor: Ucraina încearcă să recucerească minuscula stâncă din Marea Neagră care are o importanță strategică uriașă Incidentul nu s-a soldat cu răniţi, potrivit serviciilor de urgenţă. https://twitter.com/UAWeapons/status/1539520241906159616?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1539520704340713472%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es2_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.news.ro%2Fexterne%2Fincendiu-puternic-la-rafinaria-rusa-novosakhtinsk-aflata-la-doar-8-kilometri-de-granita-cu-ucraina-video-1922404322252022061220749284 Rafinăria are o capacitate anuală de până la 7,5 milioane de tone, au mai precizat serviciile de urgenţă. Uzina a fost dată în folosinţă în 2009 şi este una dintre puţinele rafinării construite în Rusia în ultimele decenii. Purtătorii de cuvânt ai uzinei nu au putut fi contactaţi pentru comentarii imediate, iar informaţiile nu au putut fi verificate din surse independente. Rusia investiga cauza unui incendiu puternic care a izbucnit la sfârşitul lunii aprilie la o instalaţie de stocare a petrolului din oraşul Breansk, situată la 154 km nord-est de graniţa cu Ucraina.

Rușii distrug masiv infrastructura: rafinării, porturi (sursa: Agerpres)
Internațional

Rușii distrug masiv infrastructura: rafinării, porturi în Ucraina

Rușii distrug masiv infrastructura: rafinării, porturi. Mai multe rachete ruse au lovit portul ucrainean Nikolaev (Mikolaiv) de la Marea Neagră, a declarat duminică un consilier al Ministerului de Interne de la Kiev, Anton Gheraşcenko, transmite Reuters. Rușii distrug masiv infrastructura: rafinării, porturi Oficialul ucrainean a postat pe social media că autorităţile locale au fost cele care au anunţat atacul. Forţele ruse au atacat porturi sudice ale Ucrainei, precum Odesa, Nikolaev şi Mariupol, pe măsură ce încearcă să taie accesul Ucrainei la Marea Neagră şi să stabilească un coridor terestru din Rusia şi până în Crimeea, peninsulă ucraineană anexată ilegal de Moscova în 2014. Citește și: Rușinea creștinismului: patriarhul Kiril le cere soldaților ruși să-și apere țara, care „iubește pacea” Rafinăria din Kremenciug, din regiunea Odesa, a fost complet distrusă după atacul rus, a anunţat Dmitro Lunin, guvernatorul regiunii Poltava, la televiziunea publică. "Incendiul de la rafinărie a fost lichidat, dar instalaţia a fost complet distrusă şi nu mai poate funcţiona", a anunţat Lunin, care a informat că mai multe persoane au fost rănite în atac şi au suferit arsuri grave, cu toate că vieţile lor nu sunt în pericol, potrivit EFE. Rafinăria din Harkov, încă neatacată Duminică, Ministerul Apărării rus a anunţat că "rachete navale şi aeriene de mare precizie" au distrus o rafinărie de petrol şi trei depozite de combustibil în regiunea Odesa, potrivit Intefax, citată de Reuters. Potrivit ziarului ucrainean Ukrainskaia Pravda, rafinăria din Kremenciug era cea mai mare din ţară cu o capacitate de 18,6 milioane de tone de ţiţei. A doua rafinărie a Ucrainei, situată în regiunea Harkov (est), şi-a suspendat operaţiunile şi este în mare parte inactivă din 26 februarie, la două zile după începerea invaziei ruse, de teama pericolului de a nu deveni ţinta artileriei ruse, scrie EFE. În cazul rafinăriei de la Kremenciug, autorităţile ucrainene considerau că fabrica este bine protejată şi că nu exista riscul unui atac iminent, mai adaugă sursa citată.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră