sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: radu miruță

2 articole
Politică

Șapte consilieri înghit salarii de două milioane euro

Șapte consilieri la stat despre care nu se știe cu ce se ocupă înghit anual salarii de două milioane de euro: aceștia sunt angajați ai Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). Această situație a fost prezentată de un deputat USR, președintele Comisiei pentru Tehnologia Informației și Telecomunicații din Camera Deputaților. Citește și: Pensiile speciale vor înghiți, în 2025, peste 0,9% din PIB, mai mult de 17 miliarde de lei Cei șapte angajați ANCOM sunt „consilieri de specialitate”, dar potrivit lui Miruță, nu se știe ce specialitate au. Dacă informația este corectă, înseamnă că, lunar, cheltuiala salarială cu doar unul dintre acești consilieri este aproape 24.000 de euro, lunar - probabil brut. Șapte consilieri înghit salarii de două milioane euro „Ca să înțelegem mai bine, cei șapte consilieri de specialitate sunt alții decât consilierii conducerii ANCOM. Față de cei de la cabinetele lui Valeriu Zgonea, Pavel Popescu și Vlad Bontea, aceștia sunt angajați pe perioadă nedeterminată, într-un compartiment distinct. Fără să aibă vreo atribuție tehnică, aceștia consumă aproape 2% din bugetul ANCOM, în timp ce echipa responsabilă de «Poliția Internetului», de implementarea actului privind serviciile digitale (DSA) în România și oprirea falsului în online este inexistentă”, a explicat Miruță, potrivit unui comunicat USR. Față de execuția preliminată pe 2024, cheltuielile de personal ale ANCOM vor crește cu 6,9%, în timp ce categoria numită generic „alte cheltuieli” va crește de peste 100 de ori. Doar pentru „protocol” instituția vrea să cheltuie, în 2025, 795.000 de lei. ANCOM se autofinanțează, iar bugetul instituției se aprobă anual de către Parlament. Pe site-ul ANCOM nu se pot găsi informații privind proiectul de buget pe 2025. Instituția este condusă de Valeriu Zgonea, fost muncitor necalificat la căile ferate, care a absolvit la seral, în opt ani, un institut de construcții, facultatea de căi ferate. El este cunoscut pentru afirmațiile sale stupide, precum cea în care declara că este coleg cu Mihai Viteazul: „Eu sunt din orașul lui Mihai Viteazul. Dacă ei vor să ridice acolo steagul cu care au plecat cu colegul meu, Mihai Viteazul, acum câteva sute de ani să cucerească niște drepturi împotriva ungurilor, pe mine nu mă deranjează”.

Șapte consilieri de la ANCOM; instituția condusă de Zgonea, înghit salarii de două milioane euro Foto: Facebook
Pensionara care conduce Avocatul Poporului, Renate Weber, ignoră nedreptățile „recalculării” (sursa: Inquam Photos/Sabin Cirstoveanu)
Politică

Pensionara Avocatul Poporului ignoră nedreptățile „recalculării”

Pensionara cu pensie de peste 280.000 de lei, net, anual, care conduce Avocatul Poporului, Renate Weber, ignoră complet nedreptățile „recalculării” pensiilor. A fost nevoie ca un parlamentar USR din Gorj, Radu Miruță, să sesizeze Avocatul Poporului în legătură cu problemele celor care au muncit în condiții grele - în mine, metalurgie sau chimie. În 2020, ea a fost mult mai vigilentă cu pensiile speciale și a atacat la CCR impozitarea lor. „Este vorba de o discriminare pe care noi am indentificat-o, pentru că, dacă vă uitați în cuprinsul legii, deși se vorbește de taxe, în realitate nu sunt taxe, ci sunt impozite”, a explicat ea, pentru Europa Liberă. Ulterior, Curtea Constituțională a decis cu unanimitate de voturi că proiectul de lege care prevedea impozitarea cu 85% a pensiilor speciale peste 7.000 de lei și cu 10% a celor între 2000 și 7000 de lei este neconstituțională. Pensionara care conduce Avocatul Poporului ignoră nedreptățile „recalculării” Renate Weber, Avocat al Poporului din 26 iunie 2019, are nu mai puțin de trei pensii: 40.225 de euro, net, pentru anul fiscal 2023, de la Parlamentul European, 49.728 de lei de la casa de pensii a avocaților și 23.818 lei de la sistemul public de pensii. Ea cumulează aceste trei pensii cu indemnizația de Avocat al Poporului, de 153.312 lei, net pentru anul 2023. Însă, în ceea ce privește actuala recalculare a pensiilor, Renate Weber nu a avut, până acum, nici o reacție. DeFapt.ro a arătat că recalcularea pensiilor a generat un haos fără precedent, dar a adus și o uriașă propagandă electorală pentru Marcel Ciolacu și o gaură la buget de 21,5 miliarde de lei, doar în 2024. Citește și: Cât a plătit Victor Negrescu să fie propus comisar european de către premierul Marcel Ciolacu: 1,2 milioane de lei. Suma a fost împrumutată de Negrescu de la rude De exemplu, un pensionar care primește o decizie greșită, trebuie să se ducă la Arhivele Naționale pentru a obține actele necesare re-recalculării, la Casa Națională de Pensii Publice. Arhivele Naționale au tarife uriașe, iar costurile procesării documentelor necesare recalculării pot ajunge la 2.800 lei, mult peste pensia medie lunară.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră