sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: qatar

11 articole
Internațional

Qatarul, avertisment dur către Uniunea Europeană

Qatarul, avertisment dur către Uniunea Europeană. Ministrul Energiei, Saad al-Kaabi, a declarat pentru Financial Times că țara sa va opri exporturile vitale către blocul comunitar dacă noua directivă europeană privind diligența în materie de durabilitate va fi aplicată strict. Qatarul, avertisment dur către Uniunea Europeană Qatarul a avertizat Uniunea Europeană cu privire la noua directivă. Citește și: VIDEO Cum au făcut circ Șoșoacă și Makaveli în Parlament. Makaveli, plătit acum din bani publici, din bugetul Legislativului Potrivit acesteia li se va cere companiilor mari să investigheze dacă lanțurile lor de aprovizionare implică utilizarea muncii forțate sau produc daune mediului, impunând amenzi de până la 5% din veniturile globale. „Nu voi accepta astfel de pierderi financiare”, a susținut ministru Energiei, Saad al-Kaabi. Ministrul a subliniat că pierderea a 5% din veniturile generate de QatarEnergy reprezintă o problemă majoră pentru statul Qatar. „Acești bani aparțin poporului nostru. Nimeni nu poate accepta astfel de pierderi”, a explicat acesta. Europa, dependentă de gazele lichefiate din Qatar După invazia Rusiei în Ucraina și reducerea dependenței de gazele rusești, Qatarul a devenit un furnizor strategic pentru Europa. QatarEnergy a încheiat acorduri pe termen lung cu state precum Germania, Franța, Italia și Țările de Jos, urmărind să-și dubleze capacitatea de lichefiere până în 2027. Cu toate acestea, noile reglementări europene ar putea afecta nu doar exporturile de gaze, ci și alte sectoare precum îngrășămintele și produsele petrochimice. De asemenea, investițiile fondului suveran Qatar Investment Authority ar putea fi influențate negativ. Loc pentru compromis Deși Kaabi a declarat că nu va rupe contractele existente, QatarEnergy este pregătită să conteste legal eventualele sancțiuni. Totodată, ministrul a sugerat că un compromis ar putea fi posibil dacă amenzile ar viza doar veniturile generate în Europa, nu cele globale. Poziția Uniunii Europene Președinta Comisiei Europene este deschisă ajustărilor. Ursula von der Leyen a promis recent că va propune o directivă care să relaxeze cerințele în anumite reglementări, inclusiv în directiva privind diligența. Rămâne de văzut dacă aceste schimbări vor fi suficiente pentru a calma tensiunile cu Qatarul. Viitorul relațiilor energetice Europa-Qatar Qatarul, unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de gaze naturale lichefiate, joacă un rol vital în asigurarea securității energetice a Europei. Totuși, implementarea strictă a noilor reglementări europene ar putea periclita acest parteneriat strategic. Deciziile luate în perioada următoare vor influența atât aprovizionarea energetică a Europei, cât și relațiile diplomatice dintre blocul comunitar și Qatar.

Qatarul, avertisment dur către Uniunea Europeană (sursa: tradewindsnews.com)
Qatarul se retrage din medierea Israel-Hamas (sursa: Facebook/Ministry of Interior - Qatar)
Internațional

Qatarul se retrage din medierea Israel-Hamas

Qatarul se retrage din medierea Israel-Hamas. După luni de eforturi nereușite pentru a pune capăt conflictului din Fâșia Gaza, Qatarul a decis să-și retragă rolul de mediator între Israel și mișcarea palestiniană Hamas. Această decizie a fost confirmată de o sursă diplomatică, care a precizat că biroul Hamas din Doha nu mai are un motiv de existență în aceste condiții. Qatarul se retrage din medierea Israel-Hamas Qatarul, alături de Statele Unite și Egipt, a fost implicat în medierea între Israel și Hamas încă de la armistițiul temporar din noiembrie 2023. Citește și: Ciolacu, ultimul pas înainte de divorț: a făcut „partaj voluntar” al bunurilor din Buzău. Motivația sa: „apropierea campaniei” Acel armistițiu de o săptămână a permis eliberarea unor ostatici deținuți în Gaza în schimbul unor prizonieri palestinieni din Israel. Cu toate acestea, negocierile ulterioare nu au dus la un acord pe termen lung. Lipsa progresului în negocieri Conform sursei diplomatice, Qatarul a informat atât Israelul, cât și Hamas că nu va continua medierea atâta timp cât ambele părți refuză să negocieze cu bună credință. În aceste condiții, biroul politic al Hamas din Doha și-a pierdut utilitatea inițială. Emiratul a transmis administrației americane că ar putea reveni la rolul de mediator doar dacă părțile implicate își vor arăta dorința de a ajunge la o soluție pașnică. Biroul Hamas în Qatar Biroul Hamas din Qatar a fost deschis în 2012 cu sprijinul guvernului american, pentru a crea un canal de comunicare între mișcare și Statele Unite. Acesta a jucat un rol cheie în eforturile de stabilizare a conflictului din Gaza și Israel, colaborând cu mai multe administrații americane. Totuși, în contextul actual al conflictului, Qatarul consideră că medierea este ineficientă.

Qatar, scutită de vize pentru SUA (sursa: Facebook/U.S. Embassy Doha)
Internațional

Qatar, scutită de vize pentru SUA

Qatar, scutită de vize pentru SUA. Statele Unite au anunţat marţi că vor ridica obligativitatea vizelor pentru cetăţenii din Qatar, făcând din acest partener apropiat din regiunea Golfului prima ţară arabă care a depăşit acest obstacol. Qatar, scutită de vize pentru SUA Ţara bogată în zăcăminte de gaze a îndeplinit "criterii stricte în materie de securitate" pentru a deveni al 42-lea membru al programului de scutire de vize, a anunţat Departamentul pentru Securitate Internă într-un comunicat. Citește și: Guvernul a tăiat 16 miliarde lei din cheltuielile cu PNRR și a crescut cu 18 miliarde de lei cheltuielile cu salariile bugetarilor. Consiliul Fiscal atrage atenția asupra riscurilor majore Croaţia a fost adăugată în 2021, iar Israelul anul trecut. Programul cere măsuri similare pentru cetăţenii americani care se deplasează în aceste ţări. Acordul va "aprofunda parteneriatul nostru strategic şi va ameliora fluxul de persoane şi comerţ dintre cele două ţări", a adăugat secretarul de stat Antony Blinken, potrivit comunicatului. Baza aeriană americană din Qatar Qatarul, care găzduieşte o importantă bază aeriană americană, a avut un rol principal în eforturile eşuate de până acum de a media o încetare a focului în Gaza. Emiratul a ajutat anterior Statele Unite să evacueze pe calea aerului mii de afgani după ce talibanii au preluat din nou controlul în ţara lor în 2021. Autorităţile americane au declarat că sunt deschise la ideea ca şi alte ţări arabe să poată participa la programul de scutire de vize.

Şeful CIA, în negocierile Hamas - Israel (sursa: Facebook/CIA)
Internațional

Şeful CIA, în negocierile Hamas - Israel

Şeful CIA, în negocierile Hamas - Israel. William Burns este aşteptat să se întâlnească la Doha cu premierul Qatarului pentru a discuta despre negocieri indirecte între Israel şi Hamas, a declarat duminică pentru AFP o sursă apropiată discuţiilor. Şeful CIA, în negocierile Hamas - Israel Sursa, care a solicitat anonimatul, a declarat că Burns se afla în drum spre capitala Qatarului pentru discuţii cu premierul Mohammed bin Abdelrahmane Al Thani, a cărui ţară a fost implicată în eforturile de mediere a unui armistiţiu în Fâşia Gaza şi a eliberării ostaticilor. Citește și: Actele antisemite la nivel mondial, cifre-record mai ales în ultimele șapte luni, după atacul terorist al Hamas în Israel de la 7 octombrie 2023 Perspectivele pentru o încetare a focului în Gaza păreau reduse duminică, deoarece Hamas şi-a reiterat cererea de încetare a războiului în schimbul eliberării ostaticilor, iar premierul israelian Benjamin Netanyahu a exclus categoric această variantă. Cele două părţi s-au acuzat reciproc pentru impasul în care se află, iar delegaţia Hamas a declarat că va părăsi duminică seara negocierile de la Cairo, care vizau încheierea unui armistiţiu, pentru a se consulta cu conducerea sa. Cu toate acestea, oficialii Hamas ar urma să se întoarcă în capitala egipteană marţi, au declarat două surse de securitate egiptene. Qatar și Egipt încearcă să medieze În cea de-a doua zi de discuţii cu mediatorii egipteni şi qatarezi, negociatorii Hamas şi-au menţinut poziţia conform căreia orice acord de armistiţiu trebuie să pună capăt războiului, au declarat oficiali palestinieni. La Cairo nu au fost prezenţi reprezentanţi ai Israelului, dar duminică Netanyahu a reiterat obiectivul său de la începutul războiului, în urmă cu aproape şapte luni: dezarmarea şi dezmembrarea definitivă a mişcării islamiste palestiniene Hamas, în caz contrar punând în pericol securitatea viitoare a Israelului. Qatarul, unde Hamas are un birou politic, şi Egiptul încearcă să medieze o continuare a unei scurte încetări a focului din noiembrie, pe fondul consternării internaţionale cu privire la numărul tot mai mare de morţi din Gaza şi la situaţia dificilă a celor 2,3 milioane de locuitori ai acesteia.

Act ratat al premierului Ciolacu Foto: Gov.ro
Politică

Act ratat al premierului Ciolacu

Act ratat al premierului PSD Marcel Ciolacu: „Este o erecție... lecție... predată prin sport”, a spus el în timpul vizitei în Qatar. Eroarea sa a fost cenzurată din transcrierea de pe site-ul Guvernului, dar ea apare în video-ul atașat, la minutul 13.20. În filmare se vede că premierul PSD își citea mesajul, probabil de pe o foaie de hârtie. Citește și: Ce multinațională celebră cu sediu în Irlanda îl plătește și cu cât pe Luis Lazarus, candidatul lui Șoșoacă la Parlamentul European. Jurnalistul, amator de investiții în monezi crypto Presa a scris, în ultimii doi ani, că premierul Ciolacu ar avea o relație cu Sorina Docuz, fosta soție a lui Robert Negoiță. Fostul ministru PSD de finanțe Eugen Teodorovici a susținut chiar că Ciolacu ar avea un copil cu ea. Sorina Docuz și Robert Negoiță Act ratat al premierului Ciolacu Actul ratat a avut loc la finalul declarației comune cu premierul Qatarului, șeicul Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani. „Statul Qatar a organizat recent unul dintre cele mai de succes Campionate Mondiale de Fotbal. Este cea mai frumoasă lecție pe care ați predat-o tuturor celor care au avut la început îndoieli în această privință. Și este o erecție... lecție predată prin sport. Însă acest succes a avut în spate multă muncă, dăruire și investiții”, a afirmat șeful Guvernului României. Citește și: Finul Sorinei Docuz, feblețea lui Marcel Ciolacu, numit director al Biroului de Turism și Tineret din subordinea Ministerului Familiei În filmare se vede că Ciolacu ridică din sprâncene în momentul în care ratează textul scris și apoi se uită în sală, ca să vadă ce reacții sunt, însă nu se aude nici un zgomot.

Kaili nu știa de bani-n saci (sursa: Twitter/Eva Kaili)
Internațional

Kaili nu știa de bani-n saci

Kaili nu știa de bani-n saci. Eurodeputata socialistă greacă Eva Kaili, inculpată în dosarul de corupţie privind presupuse sume de bani oferite de Qatar şi Maroc unor oficiali şi funcţionari europeni, "nu ştia nimic despre banii găsiţi la ea acasă" în timpul percheziţiilor efectuate de poliţia belgiană. Iar în Parlamentul European (PE) ea "a votat mereu conform propriei conştiinţe", a susţinut avocatul său, Michalis Dimitrakopoulos, într-un interviu publicat marţi de cotidianul italian Corriere della Sera. Kaili nu știa de bani-n saci "Eva Kaili trăieşte un coşmar în închisoare, o catastrofă, pentru că este nevinovată. Singura persoană care a vizitat-o de Crăciun este tatăl ei", spune avocatul. Potrivit acestuia, acuzaţiile formulate asupra fostei vicepreşedinte a PE "sunt foarte vagi şi nu se bazează pe circumstanţe reale, ci doar pe banii găsiţi sub acelaşi acoperiş pe care Eva Kaili îl împărţea cu partenerul ei", asistentul europarlamentar Francesco Giorgi. Citește și: Care sunt cele zece puncte ale planului de pace propus de Zelenski marilor puteri ale lumii. Kievul vrea summit global în februarie pe acest subiect "După ce a citit actul de acuzare al investigaţiei s-a simţit trădată. I-a fost folosit numele fără ştiinţa sa, până în ziua reţinerii ei nu a ştiut nimic despre banii din casă", a susţinut acelaşi avocat. Voturi "conform conștiinței" În cadrul anchetei legate de presupuse sume de bani oferite de Qatar şi Maroc unor oficiali europeni pentru a influenţa decizii ale instituţiilor UE, au fost efectuate circa 20 de percheziţii şi au fost confiscate sume de bani cash de peste 1,5 milioane de euro, echipamente informatice şi telefoane. Printre cei arestaţi preventiv şi puşi sub acuzare se numără de asemenea Francesco Giorgi şi fostul eurodeputat socialist italian Pier Antonio Panzeri, fondator şi preşedinte al ONG-ului "Lupta contra impunităţii" (Fight Impunity) şi de asemenea presupusul cap al grupului infracţional. Avocatul Evei Kaili susţine în plus că ea nu a votat în PE aşa cum i-ar fi cerut Giorgi sau Panzeri, ci "mereu a votat conform conştiinţei sale, nici Panzeri şi nici tatăl ei nu i-au influenţat vreodată votul". Tatăl europarlamentarei este inculpat în acelaşi dosar, fără a fi arestat preventiv.

Țară est-europeană, în scandalul corupției PE (sursa: Facebook/Eva Kaili)
Internațional

Țară est-europeană, în scandalul corupției PE

Țară est-europeană, în scandalul corupției PE. În afară de Qatar, şi Marocul este implicat în scandalul de corupţie care afectează Parlamentul European, potrivit documentelor anchetei la care săptămânalul german Der Spiegel afirmă că a avut acces. Țară est-europeană, în scandalul corupției PE În conformitate cu informaţiile publicate marţi de Der Spiegel în ediţia sa digitală, fostul europarlamentar italian Pier Antonio Panzeri este acuzat că ar fi primit mită atât din partea Qatarului, cât şi a Marocului, în schimbul influenţării deciziilor politice în Parlamentul European. Potrivit anchetatorilor belgieni, două rude ale lui Panzeri l-au ajutat pe fostul eurodeputat social-democrat să transporte "cadouri" pe care ambasadorul Rabatului le înmâna acestora într-o ţară din Europa de est neidentificată. Panzeri, reţinut săptămâna trecută împreună cu fosta vicepreşedintă a legislativului european, Eva Kaili (foto), cu partenerul de viaţă al acesteia şi cu o a patra persoană a cărei identitate nu a fost făcută publică, a menţinut legături cu Marocul în perioada în care a fost eurodeputat, între 2004 şi 2019. 500.000 EUR cash Conform relatării din Der Spiegel, în acei ani Panzeri a fost membru al Subcomisiei pentru drepturile omului din legislativul european (DROI) şi al delegaţiei responsabile cu relaţiile cu statele din regiunea Maghreb. Citește și: Putin, sfidat de Biden: Statele Unite, aproape să anunțe că vor trimite sisteme anti-rachetă Patriot în Ucraina. Rusia a amenințat că va riposta față de o astfel de „escaladare” Fostul eurodeputat social-democrat era totodată fondatorul şi preşedintele organizaţiei pentru drepturile omului "Fight Impunity", din care făcea parte şi Francesco Giorgi, partenerul de viaţă al Evei Kaili. După cum au confirmat marţi pentru EFE surse din procuratura federală belgiană, la domiciliile lui Kaili şi lui Panzeri au fost descoperiţi peste un milion şi jumătate de euro cash.

"Saci de bani", la Eva Kaili (sursa: Facebook/Eva Kaili)
Internațional

"Saci de bani", la Eva Kaili

"Saci de bani", la Eva Kaili. Presupusul caz de corupţie în favoarea Qatarului în care sunt implicaţi reprezentanţi ai Parlamentului European "afectează grav reputaţia" acestei instituţii a UE, a declarat comisarul european al Economiei, italianul Paolo Gentiloni, duminică. Reputația PE, făcută praf În acest caz, un judecător belgian anchetează "plata unor importante sume de bani sau oferirea unor cadouri semnificative unor terţi aflaţi într-o poziţie politică şi/sau strategică ce permite, în cadrul Parlamentului European, influenţarea deciziilor" acestei instituţii, a reamintit duminică parchetul. Şase suspecţi au fost reţinuţi vineri în Belgia, printre care vicepreşedinta elenă a Parlamentului European, Eva Kaili, fostul eurodeputat italian Pier-Antonio Panzeri şi secretarul general al Conferinţei Sindicale Internaţionale (CSI), Luca Visentini, şi el italian. Patru dintre cele şase persoane reţinute au fost inculpate şi încarcerate, printre care şi Eva Kaili. "Acest caz ruşinos şi intolerabil (...) afectează grav reputaţia" Parlamentului European, a spus Gentiloni în cadrul unei emisiuni la Rai. Citește și: Antena 3 contrazice poziția României și susține varianta Austriei: 20.000 de migranți ilegali ar fi traversat România mergând spre Vest "Parlamentul European a fost întotdeauna vârful de lance în privinţa drepturilor. Probabil că nu a fost dotat cu puteri suficiente, însă în privinţa principiilor a fost întotdeauna un punct de referinţă", a subliniat el. "Dacă se confirmă că cineva a primit bani pentru a încerca să influenţeze opinia Parlamentului European, cred că ar fi unul dintre cele mai dramatice cazuri de corupţie din ultimii ani", a adăugat comisarul european. Arestări și în Italia Soţia şi fiica lui Pier-Antonio Panzeri au fost de asemenea arestate în Italia în virtutea unui mandat european emis de parchetul belgian, suspectate că au avut cunoştinţă şi au beneficiat de avantajele financiare sau de alte natură primite de fostul eurodeputat. Ele au fost plasate în arest la domiciliu. Conform unor documente ale justiţiei belgiene care însoţesc mandatul european de arestare, consultate de agenţia italiană de presă ANSA, Panzeri este suspectat că s-a folosit de influenţa sa în Parlamentul European "în avantajul Qatarului şi Marocului". Scandalul a izbucnit în plină desfăşurare a Campionatului Mondial de Fotbal din 2022, în contextul în care ţara gazdă, Qatarul, este nevoită să depună eforturi pentru a-şi apăra reputaţia, criticată în privinţa drepturilor omului, în special cele ale lucrătorilor. Cazul survine de asemenea înaintea unei sesiuni plenare a Parlamentului European la Strasbourg, unde relaţia dintre UE şi Qatar ar urma inevitabil să apară în dezbateri. "Saci de bani", la Eva Kaili Patru persoane au fost încarcerate după inculparea lor de către un judecător de instrucţie din Bruxelles pentru "apartenenţă la o organizaţie criminală, spălare de bani şi corupţie", a precizat Parchetul Federal într-un comunicat. Alte două persoane au fost eliberate de judecător. Potrivit unei surse judiciare apropiate de acest dosar, care a dorit să îşi păstreze anonimatul, Eva Kaili se numără printre cele patru persoane încarcerate. Ea nu a putut beneficia de imunitatea sa parlamentară, deoarece infracţiunea de care este acuzată a fost constatată "în flagrant delict" vineri, a explicat aceeaşi sursă. Sursa a confirmat informaţii din presă conform cărora Eva Kaili era în posesia unor "saci cu bani" vineri seară când a fost arestată de poliţia belgiană. Parchetul federal a anunţat de asemenea că sâmbătă seară a avut loc o percheziţie la domiciliul unui al doilea eurodeputat. Domiciliul din Bruxelles al Evei Kaili a fost percheziţionat vineri seară.

Vicepreședintă a PE, arestată pentru mită (sursa: Facebook/Eva Kaili)
Internațional

Vicepreședintă a PE, arestată pentru mită

Vicepreședintă a PE, arestată pentru mită. Eurodeputata socialistă greacă Eva Kaili, unul dintre vicepreşedinţii Parlamentului European, a fost arestată vineri seara la Bruxelles în cadrul unei anchete privind suspiciuni de corupţie în care este implicat Qatar-ul, a declarat o sursă apropiată dosarului, relatează AFP. Vicepreședintă a PE, arestată pentru mită Alte patru arestări au avut loc deja în capitala Belgiei vineri dimineaţa în acelaşi caz. Eva Kaili a fost "arestată pentru a fi audiată" de poliţie, a precizat sursa citată. La Atena, Partidul socialist grec (Pasok-Kinal) al cărui membru este Eva Kaili a anunţat seara că aceasta a fost "demisă". Citește și: De ce s-a răzgândit Austria în privința Croației în Schengen: a primit acces la un terminal de gaze lichefiate și a fost amenințată că nu va primi contracte de infrastructură (IntelliNews) În centrul anchetei, condusă de un judecător de instrucţie de la Bruxelles: acţiunile unei "ţări din Golf" suspectate că "ar influenţa deciziile economice şi politice ale Parlamentului European prin plata unor sume de bani substanţiale sau oferirea de cadouri semnificative", a subliniat parchetul federal. În ceea ce priveşte beneficiarii, aceştia sunt personalităţi care au "o poziţie politică şi/sau strategică semnificativă" în cadrul Parlamentului European.

Germania reduce masiv birocrația Foto: Facebook BWK
Eveniment

Germania reduce masiv birocrația

Germania reduce masiv birocrația pentru a putea importa, rapid, gaze lichefiate, arată agenția Bloomberg. Această țară dorește să-și diminueze rapid dependența de gazele rusești și, într-un an, să fie un jucător major pe piața gazelor lichefiate, explică agenția. Potrivit Bloomberg, legislația care urmează să fie anunțată săptămâna viitoare va reduce de zece ori perioada de timp pentru aprobarea legală a unui terminal de gaze lichefiate. Germania reduce masiv birocrația „Avem șanse mari să facem ceea ce acum este imposibil în Germania - să construim un terminal de gaze lichefiate în aproximativ 10 luni și să-l conectăm la rețeaua germană de gaze”, a declarat ministrul Economiei, Robert Habeck, în orașul-port Wilhelmshaven. „Acesta nu este doar interesul german, ci înființăm o infrastructură care reprezintă securitate pentru Europa”, a mai spus Habeck. Belgium increases LNG capacity for transport to Germany Belgian Prime Minister Alexander de Croo has announced that Belgium will double its LNG capacity to make Europe less dependent on Russian natural gas. This will include increasing supplies to Germany.#StandWithUkraine— intensiv ?? (@Intensiv_Music) May 10, 2022 Până acum, Germania a preferat să aducă gaz prin conducte, o metodă mult mai ieftină decât gazul lichefiat. Invazia din Ucraina a schimbat politica, dar Germania va continua să se asigure că sunt respectate măsurile de protejare a mediului înconjurător. Germany is being forced to choose: energy security or climate goals??????? Germany won't commit to a 20-year LNG supply deal with Qatar, since it puts Berlin's green targets at risk, Reuters reports?And Qatar won't sign a deal at a shorter lengthhttps://t.co/TNjYuSUvan— Stephen Stapczynski (@SStapczynski) May 10, 2022 Probleme în negocierile cu Qatar „Cu mai puține obstacole de depășit, cele patru terminale plutitoare planificate, care în mod normal ar fi gata în ani, ar putea fi instalate până în primăvara viitoare, a spus Habeck. Germania a semnat săptămâna trecută contracte de închiriere a terminalelor cu RWE AG și Uniper SE. Astfel de terminale sunt mai ieftin și mai ușor de pus în funcțiune decât cele de pe uscat, necesitând doar navlosirea unei nave existente, modificări ale infrastructurii din on- și off-shore și o conexiune la rețeaua de conducte a țării. Grafic: Bloomberg Terminalele plutitoare - plusalte două care vor fi construite pe uscat - ar plasa Germania înaintea Marii Britanii în ceea ce privește capacitatea de import degaze lichefiate, fiind doar în urma Spaniei, în UE. Mai multe terminale on-shore sunt în fazele incipiente de planificare. Toate contribuie la obiectivul Germaniei de a reduce ponderea gazului rusesc pe care îl importă la 10% până la jumătatea anului 2024, de la 35% în prezent și mai mult de 50% înainte de invazie”, scrie Bloomberg. Însă Reuters relata, azi, că Germania nu a reușit să ajungă la un acord cu Qatar privind importul de gaze lichefiate. Qatar vrea un acord pe 20 de ani - datorită investițiilor masive pe care le presupune acest export - și ar dori ca gazele trimise Germaniei să nu ajungă la alte state din UE. Citește și: EXCLUSIV Câciu (PSD) a luat împrumuturi cu uluitoarea viteză de 1.286 de euro pe secundă. Cîțu, cu „doar” 1.102 de euro pe secundă, era acuzat de Ciolacu că „amanetează” țara

Acord între Germania și Qatar pentru energie (sursa: Pixabay)
Internațional

Acord între Germania și Qatar pentru energie

Acord între Germania și Quatar pentru energie. Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a anunţat duminică un acord pe termen lung între Germania şi Qatar pentru furnizarea de energie "fără Putin", transmite Agerpres. Acord între Germania și Qatar pentru energie După o întâlnire cu emirul Qatarului, Tamim bin Hamad al Thani, Habeck a declarat că a găsit mai mult sprijin decât se aştepta: "Chiar dacă s-ar putea să avem încă nevoie de gaz rusesc anul acesta, în viitor nu va mai fi aşa. Iar acesta este doar începutul". Citește și: Biden vine în Europa pentru întâlniri cu NATO, UE și G7, dar nu merge în Ucraina Acordul bilateral nu se referă doar la livrarea de gaz natural lichefiat din Qatar, ci şi la dezvoltarea de proiecte în domeniul energiei regenerabile şi la oferta germană în domeniul măsurilor de creştere a eficienţei energetice. Din Qatar, ministrul german urma să ajungă duminică în Emiratele Arabe Unite, tot în cadrul eforturilor de eliminare a dependenţei importurile de gaz din Rusia, care până acum reprezentau 55% din achiziţiile germane de combustibili fosili. După 24 februarie, când Rusia a invadat Ucraina, Berlinul a renunţat la darea în exploatare a gazoductului Nord Stream 2, prin care urma să primească şi mai uşor gaz rusesc, şi a început să ia în considerare orice alte opţiuni de asigurare a necesarului energetic.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră