miercuri 02 aprilie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: psihiatrie

11 articole
Eveniment

Efectele perverse ale blocării Văii Oltului

Efectele perverse ale blocării Văii Oltului de către Compania Națională de Autostrăzi și Infrastructură Rutieră (CNAIR): cadrele medicale de la spitalul de psihiatrie Lazaret vor putea circula pe DN 7 doar însoțiți. Circulația va fi blocată de la ora 6.00 la 20.00, timp de o lună, între 8 iulie și 9 august. Citește și: EXCLUSIV Organizatorii SAGA Festival au „tras țeapă” și companiei municipale Energetica: nu au plătit serviciile pentru amenajarea locurilor VIP de la ediția din 2022 de pe Arena Națională Efectele perverse ale blocării Văii Oltului “Pentru accesul locuitorilor din zona Lazaret și a personalului care lucrează la spitalul psihiatric din zonă vor fi stabilite două intervale orare (între 7.00-7.30 și 16.00-16.30) în care se poate circula doar însoțit“, a scris CNAIR pe Facebook. Însă Asociația Pro Infrastructură a criticat dur închiderea Văii Oltului. “Soluția decentă într-o țară normală ar fi fost devierea traficului în zona afectată prin mutarea DN7 pe celălalt mal al Oltului cu un pod (temporar) și folosirea infrastructurii existente. Dar asta presupune gândire, bani, muncă birocratică și, mai ales, asumare. Greu de crezut că închiderea va fi doar de o lună. Nu ar fi exclus să dureze dublu. Mai mult, defrișările acestea se fac doar pentru studiul geotehnic (foraje), NU lucrări. Acelea vor fi... la Sfântul Așteaptă. Iar în timpul lucrărilor vor veni, probabil, alte restricții“, a scris asociația, pe Facebook.

Efectele perverse ale blocării Văii Oltului Foto: Pro TV
Consumul de alcool, ravagii în România (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Consumul de alcool, ravagii în România

Consumul de alcool, ravagii în România: Institutul de Psihiatrie din Iași tratează din ce în ce mai multe cazuri de dependență de alcool, dar efectele acestui consum exagerat le vedem în toate spitalele din Iași. Consumul de alcool, ravagii în România Secțiile de gastroenterologie, cele de cardiologie, adesea chiar camerele de Urgență sunt pline de victime colaterale ale consumului nestăpânit de alcool. Citește și: Înregistrări șocante în care o asistentă ATI de la Pantelimon îi spune directoarei cum au fost uciși 20 de pacienți în 48 de ore: „Le-au pus ser fiziologic, în loc de Nora” Medicii ieșeni avertizează că trecem, zilnic, pe lângă drame umane fără să ne dăm seama: oameni care fără a bea nu se pot da jos din pat și care nu-și mai amintesc cine sunt și ce au făcut. Puținii dependenți care reușesc să treacă peste această patimă și să ajungă la abstinență vorbesc despre familii distruse, destine sfărâmate și îndepărtarea tuturor celor care au fost cândva apropiați. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Ce salariu uriaș avea șefa secției de psihiatrie de la SJU Pitesti Foto: Consiliul Județean Argeș
Eveniment

Ce salariu uriaș avea șefa secției de psihiatrie

Ce salariu uriaș avea șefa secției de psihiatrie de la spitalul județean Pitești (SJU Pitești), prinsă că lua șpagă pe bandă rulantă: medicul Ramona Ștefanache a câștigat, în anul fiscal 2022, puțin sub 21.500 de lei pe lună, în medie. Citește și: Fostul ministru PSD Teodorovici îl acuză pe Ciolacu că nu și-a luat bacalaureatul: „A început Hașdeu, a picat treapta a doua, s-a dus la Eminescu, nu a luat bacalaureatul” Ramona Ștefanache Foto: Facebook Ce salariu uriaș avea șefa secției de psihiatrie Însă Ramona Ștefanache mai avea o slujbă la un spital de stat, la Curtea de Argeș, de unde mai lua, în medie, aproape 5.000 de lei pe lună. În total, ea câștiga în medie, de la stat, ușor peste 26.000 de lei pe lună. Ea mai avea contracte cu două clinici private, de la care însă a luat în total, în tot anul fiscal 2022, circa 12.000 de lei. Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș a reținut-o pentru 24 de ore pe şefa Secţiei de Psihiatrie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti, urmărită penal luare de mită şi dare de mită, potrivit unui comunicat al parchetului. Ea e acuzată că ar fi luat mită cu valoarea cuprinsă între 50 de lei și 600 de lei de la 147 de pacienți. Soțul Ramonei Ștefanache lucrează la spitalul din Curtea de Argeș, de unde a câștigat, în tot anul 2022, 107.669 lei. Familia deține o casă, un apartament și trei mașini. Procurorii susțin că, în perioada mai-august 2023, șefa secției de psihiatrie de la SJU Argeș ar fi primit în biroul din incinta Secţiei de Psihiatrie din cadrul spitalului, de la pacienţi sau rude ale acestora, diferite sume de bani în bancnote de la 50 la 500 de lei, precum şi bunuri. Potrivit parchetului, șefa secției împărțea mita cu alte cadre medicale. Procurorii au cerut, azi, arestarea preventivă a șefei secției de psihiatrie de la SJU Pitești pentru 30 de zile.

Șefa de la Psihiatrie Pitești, șpăgi zilnice între 50 și 600 de lei
Eveniment

Șefa de la Psihiatrie, șpăgi zilnice

Șefa de la Psihiatrie, șpăgi zilnice. Şefa Secţiei de Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Piteşti, suspectată că a luat mită de peste 140 de ori, a fost reţinută într-un dosar instrumentat de Serviciul Judeţean Anticorupţie Argeş, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş. Șefa de la Psihiatrie, șpăgi zilnice Potrivit unui comunicat transmis vineri de Direcţia Generală Anticorupţie (DGA), faţă de suspectă se efectuează urmărirea penală cu privire la săvârşirea în formă continuată a infracţiunilor de luare de mită şi dare de mită. Citește și: EXCLUSIV Acțiunile Gabriel Resources, acționarul majoritar de la Roșia Montană, suspendate temporar de la tranzacționare pe Bursa din Toronto În dosar a mai fost dispusă măsura controlului judiciar faţă de un asistent medical şi un registrator medical din cadrul aceleiaşi unităţi medicale, cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, respectiv tăinuire. "În perioada mai-august 2023, inculpata ar fi primit, în biroul de lucru al acesteia situat în incinta Secţiei de Psihiatrie din cadrul SJU Piteşti, în mai multe rânduri, de la pacienţi sau aparţinători ai acestora, diferite sume de bani, în bancnote în cupiuri de la 50 la 500 de lei, precum şi bunuri, în legătură cu atribuţiile sale de serviciu, fiind vorba de cel puţin 147 de acte materiale, privind sume individuale cuprinse între 50 de lei şi 600 de lei. Uneori, sume de bani primite cu titlu de mită erau remise de inculpată şi altor cadre medicale din unitatea medicală unde îşi desfăşura activitatea", se precizează în comunicat. Percheziții și mandate de aducere În cursul zilei de joi au fost efectuate patru percheziţii domiciliare în municipiile Piteşti şi Curtea de Argeş - una la sediul SJU Piteşti, una la sediul Policlinicii Spitalului Municipal Curtea de Argeş unde îşi desfăşoară activitatea medicul psihiatru, una la domiciliul unei persoane fizice şi una la o societate comercială. După finalizarea descinderilor, au fost puse în executare cinci mandate de aducere a unor persoane care aveau calitatea de suspecţi. Şefa Secţiei de psihiatrie a SJU Piteşti urmează să fie prezentată vineri la Tribunalul Argeş, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Nu mâncarea a ucis bolnavii psihici (sursa: Facebook/Spitalul de Psihiatrie Murgeni)
Eveniment

Nu mâncarea a ucis bolnavii psihici

Nu mâncarea a ucis bolnavii psihici. Testele bacteriologice preliminare în cazul pacienților morți la spitalul din Murgeni care au mâncat pește pangasius de la mănăstire au ieșit negative. Nu mâncarea a ucis bolnavii psihici Cele toxicologice au fost declarate negative încă de săptămâna trecută. În aceste condiții, ipoteza toxiinfecției produsă de pomana adusă de cei de la Mănăstirea Florești pentru pacienții de la Spitalul de Psihiatrie din Murgeni devine tot mai puțin plauzibilă. Iar măsurile luate de autorități împotriva mănăstirii par a fi pripite, scrie Monitorul de Vaslui. Informația este confirmată și de Libertatea, care citează surse din spitalul de psihiatrie de la Murgeni. "Ce am aflat noi până acum este că alimentele consumate de pacienți au fost curate, nu ele ar fi fost cauza. Se suspectează și ceva viral. Așteptăm rezultatele astăzi sau mâine. Toată lumea le așteaptă pentru că vrem să știm ce s-a întâmplat, ce a dus la această nenorocire", au declarat, luni, surse din spital pentru publicația citată. Un control al DSP la Mănăstirea Florești a dus la amendarea acesteia cu 40.000 de lei, dar şi la confiscarea unei cantităţi de 100 de kilograme de peşte şi 1.000 de conserve de peşte.

Mănăstire, stocuri uriașe de alimente stricate (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Mănăstire, stocuri uriașe de alimente stricate

Mănăstire, stocuri uriașe de alimente stricate. Citește și: Nu peștele de la Mănăstirea Florești ar fi fost cauza deceselor de la spitalul de psihiatrie Murgeni: „Alimentele consumate de pacienți au fost curate” Un control al DSP la Mănăstirea Florești a dus la amendarea acesteia cu 40.000 de lei, dar şi la confiscarea unei cantităţi de 100 de kilograme de peşte şi 1.000 de conserve de peşte. Mănăstire, stocuri uriașe de alimente stricate Cum şi-a creat o mănăstire astfel de stocuri şi cum a ajuns să doneze, în mijlocul săptămânii, produse alimentare spitalului de psihiatrie Murgeni? Citește și: EXCLUSIV Unul din suspecții de ucidere a omului de afaceri din Sibiu a putut pleca din țară după crimă pentru că un judecător de la Craiova îi ridicase controlul judiciar în alt dosar Trei pacienți ai spitalului au decedat după ce ar fi consumat mâncarea mănăstirească și mulți alți pacienți sunt internați. Directorul de comunicare de la Arhiepiscopia Iaşilor a explicat că mănăstirile, în cadrul structurii Patriarhiei Române, au un sistem de auto-gospodărire şi o autonomie mai crescută decât parohiile clasice. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Pacienți uciși cu mâncare la spital (sursa: Facebook/Spitalul de Psihiatrie Murgeni)
Eveniment

Pacienți uciși cu mâncare la spital

Pacienți uciși cu mâncare la spital. Patru pacienţi de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni au fost preluaţi în stare gravă, miercuri, în decurs de câteva ore, de echipaje ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Vaslui, trei dintre ei decedând. Pacienți uciși cu mâncare la spital "Ambulanţa Vaslui a intervenit în cursul acestei zile de patru ori la Spitalul Murgeni, în decurs de câteva ore. Mai întâi s-a intervenit pentru un bărbat de 45 de ani care trebuia transferat la Spitalul Bârlad cu suspiciunea de gastroenterocolită. Citește și: Ucigașii din Sibiu ar fi putut scăpa, după ce au fost reținuți, vineri, în Marea Britanie: judecătoarea a dat termen miercuri pentru mandatul de arestare și a închis telefonul Pacientul a fost găsit de echipajul SAJ în stop cardiorespirator. Împreună cu alt echipaj cu medic s-au efectuat manevre de resuscitare fără succes, fiind apoi declarat decedat. A doua solicitare a fost pentru un bărbat de 68 cu acelaşi diagnostic. Acesta a fost transferat în stare gravă la Spitalul Bârlad. A treia solicitare a fost pentru o femeie în vârstă de 50 de ani găsită, de asemenea, în stop cardiorespirator. Nici aceasta nu a răspuns la resuscitare, fiind declarat decesul. A patra solicitare a fost pentru un bărbat de 54 de ani, aflat în stop cardiorespirator, care nu a răspuns manevrelor de resuscitare şi a decedat", a declarat purtătorul de cuvânt al SAJ Vaslui, Daniel Ungureanu. Potrivit acestuia au fost anunţate Direcţia de Sănătate Publică Vaslui şi Ministerul Sănătăţii. Poliţiştii au demarat verificări în acest caz. Alimente primite de la o mănăstire Pacienții s-ar fi intoxicat cu alimente primite pomană de la o mănăstire din zonă. Din primele informații, se pare că ar fi vorba de pește, potrivit Ziarului de Vaslui. Ministerul Sănătății a confirmat informația miercuri seara, printr-un comunicat de presă: "La ora 18:30, reprezentantii Ministerului Sanatatii au fost anuntati verbal de DSP Vaslui, referitor la o situatie grava aparuta la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, aflat in subordinea primariei din localitate. In cursul zilei de 21 noiembrie, toti pacientii si o parte din personalul spitalului au consumat alimente furnizate de o manastire din apropiere, pe baza de peste. In cursul noptii de 22 noiembrie, 1 pacient a prezentat simptome digestive, varsaturi si diaree. Aceste simptome au aparut in cursul zilei de 22 noiembrie si la alti pacienti. Pana in momentul de fata s-au inregistrat 3 decese si 1 pacient in stare grava e internat la Spitalul din Barlad. Ministerul Sanatatii a organizat imediat dupa informare, o celula de criza care a dispus transferul tuturor pacientilor simptomatici la spitalul din Barlad, unde exista asistenta medicala de terapie intensiva, precum si preluarea de probe biologice și de aliment pentru analiza toxicologica la IML Iasi. Probe din alimente au fost preluate si directionate de asemenea catre INSP- Centrul de Sanatate Publica din Iasi pentru analize microbiologice. Transferul pacientilor de la spitalul de psihiatrie catre spitalul din Barlad s-a realizat cu ambulante pentru victime multiple si este coordonat de Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Sanatatii."

Ars într-un incendiu, găsit în picioare (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Ars într-un incendiu, găsit în picioare

Ars într-un incendiu, găsit în picioare. Cazul şocant al pacientului ars de viu într-o camera a Spitalului de Psihiatrie Socola a fost clasat de procurori. Ars într-un incendiu, găsit în picioare Erau cercetate fapte ca negljenţă în serviciu, ucidere din culpă şi distrugere din culpă. Familia decedatului spune că au rămas multe necunoscute în acest caz şi lansează acuzaţii dure asupra medicilor spitalului. Citește și: EXCLUSIV Generalul SRI la care este conectată gruparea GPL Caracal-Crevedia, scandaluri cu Coldea, Sebastian Ghiță și procurorul Negulescu. Generalul Iancu, în anturajul LOV Pacientul ar fi fost lovit în cap, apoi a izbucnit incendiul, ca muşamalizare a faptului, spun rudele. Procurorii spun însă că pacientul a murit ars în incendiul care ar fi pornit de la propria ţigară. Prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi urmează să decidă dacă contestaţia împotriva clasării dosarului este întemeiată. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Pacienții de la psihiatrie erau ținuți în magazia centralei termice a SJU Pitești Foto: Facebook
Eveniment

Pacienții psihiatrie, ținuți lângă magazia centralei termice

La spitalul județean Pitești, pacienții de la psihiatrie erau ținuți în magazia centralei termice, a relatat, azi, prefectul județului, după un control al Direcției de Sănătate Publică (DSP) la acest spital. Citește și: Varianta telefonului salvator pentru tânărul șofer drogat, susținută și de fostul ministru de Externe Baconschi: „Altfel nu-mi explic. Doar îi găsiseră și în bolidul tunat o întreagă «farmacie»” „Primele concluzii ale comisiei de control în spitale confirmă o parte din sesizările făcute de argeşeni! Nu este respectat timpul maxim de preluare a unui pacient în zona de tratament, nici prioritizarea la laboratorul de imagistică. Probleme au fost depistate şi pe linia securităţii la incendiu: mai multe uşi blocate împiedicau evacuarea în caz de urgenţă”, anunța, încă de la 11 august, prefectura. Pacienții de la psihiatrie erau ținuți lângă magazia centralei termice „O parte dintre nereguli au fost făcute publice. Totodată, am transmis şi faptul că la Secţia Psihiatrie a Spitalului de Urgenţă Piteşti mai mulţi pacienţi erau trataţi într-un salon amenajat în clădirea tehnică! Salonul cu 6 paturi era amenajat într-un imobil care adăposteşte centrala termică, magazia, fără să existe autorizaţie de securitate la incendiu. Salonul are un perete comun cu centrala termică şi un alt perete comun cu magazia. 3 femei erau internate la momentul controlului", a declarat, la 23 august, prefectul Radu Perianu. El a susținut că salonul a fost amenajat cu acceptul managementului unităţii spitaliceşti, care a fost sancţionat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) pentru că a pus în funcţiune şi a continuat funcţionarea spaţiului care nu avea aviz. Potrivit prefectului, în aceeaşi secţie s-a constatat că pe mai multe holuri nu erau asigurate căile de acces pentru o evacuare rapidă în caz de urgenţă, fiind aplicată o sancţiune de 2.500 de lei, iar la Secţia Boli Infecţioase, mai multe aparate electrice nu erau exploatate corespunzător, fiind dată o amendă de 500 de lei. Ușile, prea mici pentru paturile late - dezastru în caz de evacuare În alte secţii - ATI, Neurochirurgie, Chirurgie Vasculară - s-a constatat că uşile saloanelor au o lăţime mai mică decât cea a paturilor mobile, ceea ce creează dificultăţi în cazul în care ar fi nevoie de evacuarea pacienţilor într-o situaţie de urgenţă. Tot din raportul ISU reiese că tabloul electric general, aflat în subsolul SJU Piteşti, este într-o stare avansată de coroziune şi poate exista risc de incendiu. Prefectul a spus că aşteaptă rapoartele de control ale tuturor instituţiilor implicate, din comisie mai făcând parte DSP, DSVSA, ITM şi CAS. Citește și: Șefii din Jandarmerie și-au luat ore suplimentare ilegal. Procurorii militari vor redeschiderea dosarului închis de DNA. Acuzații, acum pensionari speciali la 50 de ani El a mai menţionat că miercuri dimineaţă a dispus constituirea a două echipe suplimentare, pentru a face verificări la spitalele din municipiul Câmpulung şi oraşul Costeşti. Prefectul de Argeș, Radu Perianu Radu Perianu a anunţat, pe 10 august, demararea unor controale în spitalele din Argeş, în urma sesizărilor venite de la cetăţeni.

Fricile, depresia duc elevii la psihiatrie (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Justiție

Fricile, depresia duc elevii la psihiatrie

Fricile, depresia duc elevii la psihiatrie. În fiecare an, la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iaşi ajung în medie 600 de copii şi adolescenţi cu afecţiuni psihiatrice, numărul fiind unul în continuă creştere. Fricile, depresia duc elevii la psihiatrie Datele unităţii medicale arată că cei mai mulţi sunt copii şi adolescenţi care au tulburări de comportament sau de ataşament, tulburări de anxietate, depresie şi ADHD. Conform psihiatrilor, tot mai mulţi copii se autoizolează sau recurg la consumul de alcool şi droguri, acestea fiind comportamente care ascund o suferinţă. Citește și: EXCLUSIV Uriașa țeapă a măștilor din Vietnam: în 2020, Ministerul Economiei a cumpărat 100 de milioane de bucăți pentru 31 de milioane USD. După doi ani, mai avea 90 de milioane în stoc „Este un număr mare de copii care ajung la noi, însă acesta este doar vârful aisbergului”, crede dr. Raluca Prepeliţă, medic primar psihiatru. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Vicepreședinte pe apărare, ins internat la psihiatrie Foto: mediafluxdb.ro
Politică

Vicepreședinte pe apărare, ins internat la psihiatrie

În plin conflict în Ucraina, PNL alege vicepreședinte pe probleme de apărare un ins care s-a internat la psihiatrie, ca să scape de arest: în anul 2000, senatorul Virgil Guran a stat la spitalul din Voila o săptămână, pentru „tulburare schizoformă”. În 2019, Guran a fost consilier de stat pe probleme de ordine publică și siguranța cetățeanului la Cancelaria premierului Ludovic Orban. În 8 decembrie 2020, premierul interimar Nicolae Ciucă l-a demis. Vicepreședinte pe apărare, ins internat la psihiatrie „În anul 2000, Guran a fost trimis în judecată alături de patru complici, sub acuzația de evaziune fiscală. În anul 2003 a fost achitat în primă instanță, dar statul a făcut apel și în 2006 s-a rejudecat şi a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru fals, fals intelectual şi evaziune fiscală. Guran a făcut apel la condamnare și, după nu mai puțin de 22 de amânări, a scăpat pentru că faptele s-au prescris”, scria, în martie 2021, Newsweek România. Însă, în vara anului 2000, senatorul PNL s-a internat la psihiatrie, la spitalul din Voila, în momentul în care era pe cale să fie arestat. Mai mult, tatăl său a dat o declarație în care înştinţează Poliţia Cluj că din motive medicale, fiul lui nu poate da curs citaţiei, fiind internat într-un spital neuropsihiatric, având probleme care necesită tratament, a relatat Actualitatea Prahoveană. Pe mandatul de arestare apare semnătura procurorului Daniel Morar. Îl susținea pe Orban, dar l-a preluat Cîțu În vara lui 2021, el îl sprijinea pe Ludovic Orban și acuza implicarea serviciilor secrete în bătălia dintre Orban și Cîțu. Însă, după ce Guran a pierdut postul de lider al senatorilor PNL, în septembrie 2021, fiind dat jos de tabăra Cîțu, ulterior, cu sprijinul aceleiași echipe, el a ajuns vicepreședinte al Senatului. Anterior, presa susținea că el se pregătește la Forța Dreptei, formațiunea lui Ludovic Orban. „Am spus foarte clar un lucru că nu este cazul să se mai întâmple ceea ce s-a întâmplat în trecut, când serviciile s-au implicat şi s-a dovedit acest lucru. Ştiţi foarte bine că a fost problema cu Coldea când a avut anumite probleme şi s-a dovedit că nu a fost în regulă treaba asta. S-a interpretat că eu aş spus că Cîţu e pus de către servicii. Nu cred că e pus Cîţu de către servicii, dar într-adevăr am dat un semnal. În momentul de faţă, sunt vânat şi se încearcă constituirea unui dosar penal. Sper că nu este din partea colegilor”, a afirmat el, la România TV, în septembrie 2021. Guran a fost ofițer în ministerul Apărării, între 1986 și 1991. Citește și: Rusia folosește în Donbas aruncătoare grele de flăcări: soldații, arși de vii în tranșee. Ucraina cere disperată aruncătoare de rachete cu rază lungă de acțiune

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră