sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: protocol

10 articole
Eveniment

Suma astronomică cheltuit-o guvernul pe casele de oaspeți

Suma astronomică pe care a cheltuit-o guvernul Ciolacu, în 2024, pe petreceri la casele de oaspeți RAAPPS, regia protocolului de stat, și mașinile de protocol ale angajaților Executivului: potrivit datelor de pe site-ul Secretariatului General al Guvernului (SGG), doar pentru aceste activități contribuabilii au plătit peste 130 de milioane de lei, adică circa 26 de milioane de euro. Citește și: Ponta și-a mai luat un apartament în străinătate, pe lângă cel din Istanbul. Daciana Sârbu, cu care s-a căsătorit la Beijing, expulzată din declarația de avere Față de 2023, sumele alocate meselor de protocol au crescut cu 40%. Suma astronomică pe care a cheltuit-o guvernul pe casele de oaspeți Doar între 1 aprilie și 31 decembrie, SGG a plătit uriașa sumă de 115.446.310,00 lei pentru „Servicii de cazare in baza de protocol si agrement a R.A. A.P.P.S. permanent in anul 2024( TVA 9%, 19%)* (case oaspeți) 23/02.02.2024”. În 2023, serviciile de protocol au costat doar 100 de milioane de lei, deci s-a plătit cu 15% în plus, mult peste rata inflației. Pentru mașinile RAAPPS - folosite de funcționarii superiori sau secretarii de stat, fiindcă majoritatea demnitarilor folosesc fie mașinile serviciului de pază, fie ale instituției pe care o conduc - SGG a plătit 13.646.078 lei - contractul a început abia la 1 februarie. Acest contract este denumit: „Contract servicii transport auto de persoane 12/31.01.2024”. În sfârșit, pentru un contract cu RAAPPS pentru „Servicii de masa in restaorante si mese oficiale, tratatii evenimente, tratatii in saloanele aeroporturilor, cheltuieli de masa pentru sedintele”, contribuabilii au achitat 2.364.054 lei. În 2023, acest contract era de doar 1,8 milioane de lei, deci s-a scumpit cu circa 40%. „Îi propun lui Marcel Ciolacu (...) RA-APPS să fie restructurată şi reorganizată şi să păstreze doar obligaţiile ce ţin de asigurarea misiunilor diplomatice şi a activităţilor de interes naţional şi să nu mai fie sanatoriu de lux pentru demnitari mici sau mari”, cerea, la 7 noiembrie 2024, președintele PNL Nicolae Ciucă.

Suma astronomică pe care a cheltuit-o guvernul pe casele de oaspeți Foto: Guvernul României
Ciolacu spune că nu divorțează fiindcă „rămâne pe drumuri” Foto: Facebook
Politică

Ciolacu spune că nu divorțează fiindcă „rămâne pe drumuri”

Marcel Ciolacu spune, într-o declarație făcut la Bistrița Năsăud, că nu divorțează fiindcă „rămâne pe drumuri”. Citește și: VIDEO „Golanii” Nordis: un antreprenor a luat mai multe apartamente dotate impecabil. Ce a găsit la preluarea efectivă Prmierul PSD a răspuns unei întrebări legate de renovarea vilei sale din strada Cucu Starostescu și s-a plâns că nu are locuință în București. Ciolacu spune că nu divorțează fiindcă „rămâne pe drumuri” „Vedeți cum pierdem esența? De fapt în această campanie cred că românii se așteptau să avem discuții despre proiecte, despre viziuni, despre lucruri concrete, de economia reală, care este aici, nu e în vreo vilă. Au fost decizii când s-au vândut aceste vile. A fost un scandal întreg, cine le-a luat, că le-a luat cumnatul lui Geoană, că le-a luat... Nici nu știi cum e mai bine. Eu nu am locuință în București. Ăsta este adevărul. Am o singură locuință, ați văzut că am făcut și partaj benevol din acela. Am rămas cu 64 de metri. M-a și întrebat dacă divorțez. Păi, eu îs prost să divorțez? Rămân pe drumuri. Și în ăia 64 locuiește fratele meu, care are niște probleme medicale”, a perorat liderul social-democrat. Afirmațiile sale apar în filmarea declarațiilor de la Bistrița, distribuită pe contul său de Facebook, cu circa patru minute înainte de final. În declarația de avere a lui Ciolacu, depusă în iunie 2024, apar două case în Buzău, deținute împreună cu soția sa. Însă, în iulie 2024, el a făcut un „partaj voluntar” împreună cu soția sa, a arătat G4Media. În consecință, în declarația de avere depusă pe data de 30 septembrie în calitate de candidat, el mai apare ca unic proprietar al unei case din Buzău. În iulie, firma soției sale a cumpărat un apartament în București.

Vila în care locuiește Ciolacu, pregătită pentru Dragnea Foto: Facebook
Politică

Vila în care locuiește Ciolacu, pregătită pentru Dragnea

Vila de protocol în care locuiește acum premierul Marcel Ciolacu fusese pregătită pentru Liviu Dragnea și renovată de regia protocolului de stat, RAAPPS, cu circa șase milioane de euro, susțin surse politice pentru DeFapt.ro. Citește și: GALERIE FOTO Geoană (66 de ani), vizite secrete și frecvente la deputata PSD Cătăuță (39 de ani) Vila în care locuiește Ciolacu, pregătită pentru Dragnea La 1 noiembrie, Guvernul a emis niște așa-numite precizări în care arăta: „Ca urmarea a solicitării premierului Marcel Ciolacu, Regia Autonomă – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat informează că, din noiembrie 2021 până în prezent, la imobilul din Strada Cucu Starostescu nr. 6, administrat de regie, au fost făcute investiții ce au constat doar în montarea unei centrale termice pe gaz (100 kw). Valoarea lucrărilor este de 59.272 lei”. Ulterior, Ciolacu a recunoscut că el locuiește în această vilă. Însă, DeFapt.ro a întrebat Guvernul, regia protocolului de stat - RAAPPS - și Secretariatul General al Guvernului (care coordonează activitatea RAAPPS) ce sume s-au cheltuit pentru renovarea vilei între 2017 și noiembrie 2021. Din informațiile neoficiale primite de DeFapt.ro, reparațiile ar fi costat circa șase milioane de euro. La 17 octombrie, jurnalistul Cornel Ivanciuc a scris, pe Facebook, că și Sorina Docuz, presupusa iubită a lui Ciolacu - cu care acesta a negat că ar avea „relații intime” - locuia în această vilă. La 31 octombrie, și președintele PNL Nicolae Ciucă a abordat problem acestei vile și i-a cerut să prezinte public „lista utilizatorilor/ vizitatorilor/ beneficiarilor vilei RA-APPS din strada Cucu Starostescu nr. 6. Sunt sigur că domnul Ciolacu nu vrea să meargă cu acest secret în turul 2”. Premierul a evitat un răspuns până acum, arătând doar ce sume s-au cheltuit pe reparații din noiembrie 2021 până acum.

Ciolacu evită să spună dacă a cazat-o pe Docuz în vila Guvernului Foto: Linkedin
Politică

Ciolacu evită să spună dacă a cazat-o pe Docuz în vila Guvernului

Premierul PSD Marcel Ciolacu evită să spună dacă a cazat-o pe Sorina Docuz în vila Guvernului: la întrebarea lui Nicolae Ciucă, șeful Executivului răspunde că SPP nu are evidența vizitatorilor. Citește și: Cea mai mare vulnerabilitate a lui Ciolacu, posibila cazare a febleței sale Docuz într-o vilă a Guvernului, complet cenzurată în presa PSD Președintele PNL Nicolae Ciucă i-a cerut, joi, lui Ciolacu să precizeze: „Lista utilizatorilor/ vizitatorilor/ beneficiarilor vilei RA-APPS din strada Cucu Starostescu nr. 6. Sunt sigur că domnul Ciolacu nu vrea să meargă cu acest secret în turul 2”. Ciucă nu a scris că presupusa iubită a premierului ar locui în această vilă, dar presa a susținut că Docuz și Ciolacu ar fi folosit, o vreme, locuința de protocol. Între timp, ea ar fi părăsit vila. Ciolacu evită să spună dacă a cazat-o pe Docuz în vila Guvernului Însă, acum, Ciolacu se preface că nu a priceput solicitarea și răspunde, parțial, în afara ei. „Ca urmarea a solicitării premierului Marcel Ciolacu, Regia Autonomă – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat informează că, din noiembrie 2021 până în prezent, la imobilul din Strada Cucu Starostescu nr. 6, administrat de regie, au fost făcute investiții ce au constat doar în montarea unei centrale termice pe gaz (100 kw). Valoarea lucrărilor este de 59.272 lei. De asemenea, prim-ministrul a cerut Serviciului de Protecție și Pază evidența vizitatorilor/invitaților care au avut acces în imobilul RAAPPS din Strada Cucu Starostescu nr. 6. Potrivit răspunsului primit, la nivelul SPP nu există o evidență a vizitatorilor/invitaților care au acces în reședințele demnitarilor aflați în competență”, se arată într-o așa-numită „precizare pentru presă” postată pe site-ul Guvernului. Dar premierul nu avea nevoie de informații de la SPP, ci de la RAAPPS sau de la Secretariatul General al Guvernului (care controlează RAAPPS), pentru a ști cui i-a fost atribuită vila din strada Cucu Starostescu, adică cine au fost „utilizatorii/beneficiarii” ei.

RAAPPS, pierderi de zeci de milioane (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)
Investigații

RAAPPS, pierderi de zeci de milioane

RAAPPS, pierderi de zeci de milioane. Marius Grăjdan, șeful RAAPPS, administrează bunuri de aproape două miliarde de euro în numele statului român, dar a transformat instituția statului într-o gaură neagră pentru bugetul de stat. În fiecare din ultimii cinci ani fiscali, sub conducerea directorului Grăjdan, RAAPPS a raportat pierderi colosale, cuprinse între 3 și 7,9 milioane de euro. Citește și: EXCLUSIV Soția șefului RAAPPS, venituri de 10.000 EUR lunar de la companii de stat. RAAPPS reamenajează vila de pe Aviatorilor 86 cu șapte milioane EUR pentru un viitor ex-președinte Mai mult, un raport al Curții de Conturi a scos la iveală management defectuos, lipsă de interes în recuperarea creanțelor, dar și o afacere controversată cu deșeuri: în anul 2020, au fost scoase din uz și casate bunuri în valoarea de 130.000 de euro pe care RAAPPS le-a predat la Remat București Nord fără a încasa vreun leu pentru statul român. Vile la mare Marius Grăjdan se află pe funcția de director general al Regiei Autonome Administrația Patrimoniului de Stat din anul 2017. Din această funcție, închiriază vilele și domeniile de protocol ale statului român către demnitari, fundații și asociații, partide politice, ambasade, dar și persoanelor fizice influente. În plus, administrează hoteluri la mare și la munte și se ocupă cu alimentația publică. Citește și: De unde are bani Regia Protocolului de Stat, cea care renovează o vilă cu astronomica sumă de nouă milioane de euro: intermediază tipărirea carnetelor de conducere, cu un profit imens La mare, prin SRP Neptun, administrează complexul Doina, cu hotel, restaurant, bază de tratament, vilele din Neptun, restaurantul Queen Elisabeth din Constanța, alte două vile în stațiunea Mamaia. Toate aceste spații sunt administrate atât de prost, încât Marius Grăjdan menționa în raportul din 2021 că veniturile din exploatarea economică sunt mai mici decât cheltuielile. Hoteluri la munte și la Snagov O altă filială a RAAPPS, SRP Triumf, administrează hotelul Triumf, hotel Snagov, Clubul Floreasca, vila Palatul Primăverii. SRP Sinaia administrează Hotelul Mara, patru vile în Predeal – din care trei, pentru protocol, și Complexul Foișor din Sinaia. La Cluj, are Hotelul Victoria din centrul orașului, plus alte active mai mici. Însă cel mai mare patrimoniu se află la SAIFI, care administrează și întreține cele mai importante și valoroase apartamente, vile și domenii de protocol. Inclusiv celebrele vile de pe malul lacului Snagov, una dintre cele mai scumpe zone din Europa. RAAPPS, pierderi de zeci de milioane Culmea, toate activele RAAPPS aflate în circuitul economic și turistic înregistrează pierderi. În anul fiscal 2018, RAAPPS a raportat o pierdere de peste 39 milioane lei, la o cifră de afaceri de aproape 267 milioane lei. Un an mai târziu, declara o pierdere netă de peste 29,5 milioane lei. Dar în 2020 pierderile au sărit din nou 35,8 milioane lei, chiar dacă numărul mediu de angajați a scăzut de la 2.079, cât avea în 2018, la 1.887, la finalul anului 2020. Pierderile s-au redus la 19,1 milioane lei în anul fiscal 2021, în timp ce numărul mediu de angajați s-a redus la 1.849. În ultimul an fiscal pentru care există date, adică 2022, pierderile raportate la Ministerul Finanțelor au fost de 14,95 milioane lei, dar numărul mediu al angajaților a crescut la 1.958. Ceea ce înseamnă că Marius Grăjdan a mai angajat 109 persoane. Banca Mondială a avertizat recent că, deși companiile de stat românești angajează mai mulți oameni și plătesc salarii mai mari, sunt tot mai puțin productive. Chiriașii datornici, păsuiți de Grăjdan Curtea de Conturi a făcut public un raport de follow-up în urma controlului de fond la RAAPPS din 2020. Atunci s-au constatat zeci de nereguli cu privire la modul în care este manageriată Regia. De exemplu, în evidența contabilă s-au înregistrat în mod eronat bunuri și obiecte de inventar. Mai mult, chiriașii RAAPPS erau păsuiți de conducerea regiei, adică de Marius Grăjdan. "Din verificarea modului de înregistrare a veniturilor proprii din chirii, din prestări servicii spectacole, s-a constatat încasarea cu întârziere, atât a chiriilor datorate de către chiriași, cât și a contravalorii serviciilor prestate. Astfel, s-a constatat că la nivelul anului 2020 nu au fost calculate și înregistrate în evidențele contabile periodic dobânzi/penalități aferente debitului principal, entitatea rezumându-se la înregistrarea veniturilor la data încasării sumelor", atrage atenția Curtea de Conturi. Controlorul financiar din Regie nu a semnat actele șefului Dar neregulile sunt mult mai grave. Responsabilul cu controlul financiar preventiv propriu nu și-a pus ștampila pe toate neregulile girate de Marius Grăjdan. De exemplu, nu și-a asumat o parte din contractele individuale de muncă și actele adiționale aferente, deciziile emise pentru încadrarea personalului, comenzi de achiziții, nici măcar pe procesele-verbale de scoate din funcțiune a mijloacelor fixe și obiectelor de inventar, precum și documentele privind valorificarea bunurilor scoase din funcțiune. Totodată, inspectorii Curții de Conturi au mai constatat că nu s-a actualizat procedurile interne pe partea financiar-contabilă pentru a preveni haosul din RAPPS. Bunuri de 640.000 de lei, aruncate Directorul Marius Grăjdan nu este străin nici de afacerile cu deșeuri. Curtea de Conturi a României a constat că, în anul 2020, RAAPPS a scos din uz și casat bunuri în valoare de 640.737. Toate acestea au fost predate către Remat București Nord fără ca bunurile "rezultate în urma dezmembrării ca deșeuri" să fie valorificate. Adică fără ca RAAPPS să primească vreun ban. Pentru a scăpa de această neregulă constată de Curtea de Conturi, RAAPPS a prezentat doi ani mai tâziu un proces-verbal privind dezmembrarea prin valorificare "încheiat la data de 09.06.2022" (la doi ani de la casare), o factură de la Remat București Nord și modul de calcul privind valorificarea masei lemnoase în urma casării.

Ciucă: vineri îmi voi depune mandatul  Foto: Facebook
Politică

Ciucă: vineri îmi voi depune mandatul

Vineri este ziua în care, conform calendarului, îmi voi depune mandatul, a anunțat, azi, premierul Ciucă, aflat la o reuniune PNL din Argeș. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Însă nu este clar ce va urma după acest pas, întrucât PSD a refuzat să continue discuțiile privind constituirea viitorului Guvern până la rezolvarea grevei din Educație și promovarea noii legislații privind pensiile speciale. Marți seara, președintele Iohannis s-a întâlnit cu liderii PNL și, potrivit unor surse politice, șeful statului ar fi cerut să se accelereze discuțiile privind formarea noului guvern, astfel încât Marcel Ciolacu să fie premier, de la 1 iunie. Ciucă: vineri îmi voi depune mandatul ”Aşa cum am menţionat de fiecare dată, vineri este ziua în care, conform calendarului, îmi voi depune mandatul”, a spus premierul, la Vila Florica. Despre rămânerea în Executiv, premierul a declarat: ”Se consumă ziua de vineri şi voi lua o decizie. Până luni voi lua o decizie”. ”Există în momentul de faţă discuţii, negocieri, astfel încât fie există varianta protocolului fie negocieri şi reasumare de ministere la nivelul fiecărui partid. Ştiţi foarte bine cum se fac astfel de negocieri, modul în care se asumă fiecare minister are o anumită procedură, după care se negociază pe fiecare minister în parte.Este normal să existe o ierarhizare în funcţie de ponderea fiecărui partid în Parlament şi în coaliţie”, a mai spus el. Citește și: EXCLUSIV Cea care o hărțuiește pe Halep cu amânări în cazul de dopaj, în centrul unui scandal uriaș în Anglia cu suspiciuni de corupție în rugby. Karen Moorhouse, CEO al ITIA, și-a favorizat foști șefi

UDMR nu pleacă de la guvernare Foto: Inquam/ Octav Ganea
Politică

UDMR nu pleacă de la guvernare

UDMR nu pleacă de la guvernare, deși PSD și PNL vor să-i ia un minister important. Primarul municipiului Sfântu Gheorghe Antal Arpad a declarat, pentru News.ro, că reprezentanţii conducerii UDMR au luat, vineri, decizia de a continua negocierile în coaliţie privind portofoliile în viitorul Cabinet Ciolacu, după rotaţia premierilor şi a adăugat că Uniunea îşi doreşte să continue guvernarea. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online UDMR nu pleacă de la guvernare „Dacă argumentul PSD de pastrare a Ministerului Transporturilor este faptul că domnul Sorin Grindeanu este eficient, atunci în aceeaşi măsură putem spune că domnul Cseke Attila este un ministru eficient”, a mai precizat acesta. „Decizia luată este de a continua negocierile. Noi încă mai sperăm că un acord politic semnat de nişte lideri politici în România secolului 21 trebuie respectat sau poate fi respectat. De la această premisă pornim şi anume că este un acord politic semnat între PNL si PSD şi el va trebui respectat. Dacă se doreşte reducerea numărului de ministere, atunci suntem de acord să fie şi UDMR parte a reducerii şi să rămânem cu două ministere în loc de trei, după comasarea Ministerului Sportului, dar dacă argumentul PSD de păstrare a Ministerului Transporturilor este faptul că domnul Sorin Grindeanu este eficient, atunci în aceeaşi măsură putem spune că domnul Cseke Attila este un ministru eficient. Şi noi considerăm că miniştrii şi secretarii de stat ai UDMR au adus o plus valoare în actul de guvernare. Nici nu am primit vreun reproş privind activitatea miniştrilor UDMR”, a declarat Antal Arpad, vineri, pentru News.ro. Primarul municipiului Sfântu Gheorghe a adăugat că UDMR îşi doreşte să continue guvernarea, „cu atât mai mult cu cât am trimis oameni competenţi în Guvern”. Citește și: Amenințare cumplită la adresa Margaritei Simonyan, celebra șefă a canalului Russia Today! Poliția a fost chemată de urgență pentru a verifica un colet suspect. În colet era un vibrator Viitorul guvern, 18 ministere și trei vicepremieri Cu toate că UDMR doreşte să continue negocierile, voci din partid consideră că Uniunea ar trebui să păstreze portofoliile Dezvoltare şi Mediu, Dezvoltarea fiind prima opţiune, în cazul în care vor fi redistribuite ministerele. De asemenea, UDMR îşi doreşte şi un post de vicepremier, au adăugat sursele din partid, pentru News.ro. „Negocierile continuă dacă şi partenerii doresc. Va urma o altă şedinţă a forurilor statutare ale UDMR, dacă se intră într-un impas”, au mai precizat sursele citate. „Noi pornim din situaţia actuală, nu vedem motive pentru schimbări de portofolii”, au mai explicat, pentru News.ro, surse din formaţiune. De asemenea, UDMR ar fi dispusă la reluarea negocierilor privind guvernarea şi mai devreme de ziua de luni. „Noi suntem gata pentru negocieri, deci se poate şi mai repede. Ţara are nevoie de stabilitate, chiar dacă ar fi să lucrăm în week-end”, au adăugat sursele menţionate. Secretarul general al PNL Lucian Bode a declarat, vineri, că în cazul în care coaliţia rămâne în formula de 18 ministere, UDMR va avea două ministere şi vicepremier, PNL va avea opt ministere, vicepremier şi SGG, iar PSD va avea opt ministere, premier, vicepremier şi cancelarul Guvernului. Liberalul a mai arătat că, dacă pe cele două ministere care revin UDMR va fi agreată o formulă unanim acceptată şi de PSD, şi de PNL, stau la masă. Dacă nu, este decizia domniilor lor, a mai precizat el.

Curtea de Apel Bucureşti a admis o cerere a lui Băsescu (sursa: Facebook/TraianBasescu)
Eveniment

Curtea de Apel Bucureşti a admis o cerere a lui Băsescu

Curtea de Apel Bucureşti a admis o cerere a lui Băsescu. Traian Băsescu a atacat la Curtea Constituţională, prin intermediul instanţei de judecată, modificările aduse Legii 406/2001, prin care i-au fost retrase privilegiile cuvenite foştilor preşedinţi, respectiv vilă de protocol de la RA-APPS şi dispozitiv de protecţie al SPP. Curtea de Apel Bucureşti a admis o cerere a lui Traian Băsescu şi a dispus sesizarea CCR cu excepţia de neconstituţionalitate privind o sintagmă din Legea 406/2001, care prevede că foştii preşedinţi îşi pierd privilegiile dacă au în justiţie o decizie definitivă că au colaborat cu fosta Securitate comunistă. Curtea de Apel Bucureşti a admis o cerere a lui Băsescu Hotărârea a fost luată în cadrul unui proces în care Traian Băsescu a solicitat suspendarea deciziei SPP prin care i-a fost retras dispozitivul de protecţie. Băsescu a pierdut în primă instanţă procesul, însă a obţinut din partea Curţii de Apel Bucureşti sesizarea Curţii Constituţionale. Citește și: NATO trimite România în prima linie de apărare împotriva Rusiei, declarată „cea mai semnificativă şi directă ameninţare” pentru Alianță. Noi trupe pe teritoriul românesc Dacă judecătorii de la CCR vor declara neconstituţionale modificările aduse Legii 406/2001, atunci Traian Băsescu îşi va recăpăta privilegiile. Judecătorul Amer Jabre, care a dispus sesizarea CCR, notează de altfel că există o "îndoială serioasă" cu privire la constituţionalitatea modificărilor aduse Legii 406/2001, solicitând şi analizarea unui articol din Codul administrativ. Băsescu beneficia de o vilă de protocol, indemnizație și pază SPP "Admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale. Sesizează Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate privind: - art. 2, alin.1, lit.t si art.14, alin.1 din Legea nr.554/2004, în măsura în care se interpretează în sensul că instanţa de contencios administrativ nu poate dispune suspendarea executării unui act administrativ, atunci când există o îndoială serioasă în privinţa constituţionalităţii actului cu putere de lege în baza căruia a fost emis actul administrativ - Legea nr.243/2021; - art.1, alin.3 din Legea nr.406/2001, în privinţa sintagmei "şi nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia". Respinge cererea de suspendare a executării, ca neîntemeiată. Cu recurs, în 5 zile de la comunicare", se arată în dispozitivul instanţei. În calitate de şef al statului, în perioada 2004 - 2014, Traian Băsescu beneficia de o serie de privilegii: a primit în folosinţă gratuită o vilă de protocol pe strada Gogol din Sectorul 1 al Capitalei, avea indemnizaţie şi dispozitiv de protecţie şi pază de la SPP. În octombrie 2021, Legea 406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român a fost modificată (prin Legea nr. 243/2021), fiind introdus un nou articol care prevede că foştii preşedinţi pierd dreptul la aceste beneficii dacă o instanţa a constatat prin decizie definitivă că au avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia. "Nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de şef al statului român ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni pentru care a fost condamnată definitiv sau ca urmare a demiterii din funcţie prin referendum şi nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia", prevede art.3 din Legea 406/2001, introdus în octombrie 2021, potrivit Agerpres. Cum Traian Băsescu a primit în luna martie, la Instanţa supremă, o decizie definitivă că a fost colaborator al Securităţii, a fost nevoit să părăsească vila de protocol, iar SPP l-a anunţat că nu mai beneficiază de dreptul la protecţie şi pază din partea Serviciului.

Băsescu, afară din vila de protocol (sursa: Facebook/Traian Băsescu)
Eveniment

Băsescu, afară din vila de protocol

Băsescu, afară din vila de protocol. Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) i-a transmis fostului președinte Traian Băsescu, care a fost declarat definitiv de ICCJ colaborator al Securității, că trebuie să elibereze, împreună cu familia, vila de protocol în care locuiește, în termen de 60 de zile. Băsescu, afară din vila de protocol "Dl. Traian Basescu, în calitate de șef al statului român în perioada 2004-2014, în temeiul art. 1 alin. (1) și (2) din Legea nr. 406/2001- privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de șef al statului român, beneficiază de prevederile legii sus menționate de la încetarea mandatului. În temeiul acelorași dispoziții legale, a fost încheiat contractul nr. 1905/ 19.02.2015, având ca obiect «folosința gratuită a locuinței pentru imobilului situat în București, Str. Gogol nr. 2, sector 1». Având în vedere că: La data de 23.03.2022, Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat definitiv în Dosarul nr. 3160/2/2019, în sensul respingerii recursului formulat de dl. Traian Băsescu împotriva Hotărârii nr. 471/20.09.2019, pronunțată de Curtea de Apel București – Secția Contencios Administrativ și Fiscal, în sensul că a fost admisă acțiunea formulată de Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității și a fost constatată calitatea de colaborator al securității a fostului șef de stat; Legea, modificată în 2021 Potrivit art. 1 alin. (3) din Legea nr. 406/2001: «Nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de şef al statului român ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni pentru care a fost condamnată definitiv sau ca urmare a demiterii din funcţie prin referendum şi nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia». Persoanele beneficiare de prevederile Legii nr. 406/2001 îşi pierd drepturile acordate de la data rămânerii definitive a hotărârii prin care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securității sau de colaborator al acesteia și, în consecință, contractul de folosință a locuinței încetează. În aceste condiții, atat titularul, cât și membrii familiei acestuia au obligația de a elibera locuinţa în termen de 60 de zile de la încetare. În cazul în care părțile nu vor rezolva diferendele pe cale amiabilă, respectiv dacă spațiul nu se eliberează la termenul de mai sus, competența de soluționare revine instanțelor judecătorești române, conform dispozițiilor prevăzute de Codul Civil privind evacuarea”, a transmis biroul de presă al RAAPPS. Băsescu, declarat colaborator al Securității Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis recent că Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă. Decizia este definitivă. Fostul președinte a refuzat să comenteze sentința, dar a precizat că va merge la CEDO. Fostul președinte spune că a luat act de decizie, dar nu o va comenta public. "Voi face demersurile legale la CEDO", a mai precizat Traian Băsescu. Traian Băsescu nu pierde drepturile cuvenite unui fost șef de stat. Cel puțin în interpretarea avocatei Elenina Nicuț. Citește și: Băsescu rămâne cu toate drepturile unui fost președinte și nici nu va fi anchetat pentru fals în declarații, potrivit avocatei Elenina Nicuț, care a bătut CCR în instanță

Protocol pentru construcția metroului din Cluj Foto: Facebook Sorin Grindeanu
Politică

Protocol pentru construcția metroului din Cluj

Protocolul pentru construcția metroului din Cluj a fost semnat, a anunțat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Traseul va avea de 21 de km și 19 staţii, iar lucrările de bază ar trebui încheiate până în anul 2026. Protocol pentru construcția metroului "Am semnat astăzi protocolul de colaborare pentru construcţia metroului de la Cluj-Napoca şi Floreşti. Traseul va avea 21 de km, cu 19 staţii. Din estimările preliminare va transporta până la 164.000 de călători pe zi în anul 2030", a scris ministrul pe pagina sa de Facebook. El a subliniat că Ministerul Transporturilor va finanţa acest obiectiv prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iar valoarea totală estimată este de două miliarde de euro. Primăriile Cluj-Napoca şi Floreşti se vor ocupa de licitaţia pentru proiectarea şi execuţia acestui proiect, dar şi de implementarea contractului, a precizat ministrul, adăugând că lucrările de bază pentru primele 9 staţii trebuie încheiate până în anul 2026. Visul lui Boc va costa 10 miliarde de lei La finele anului trecut, MTI a anunţat aprobarea de către Executiv a indicatorilor tehnico-economici pentru Magistrala I de metrou Cluj, valoarea totală a investiţiei (inclusiv TVA) fiind de aproape 10,113 miliarde lei. Prin obiectivul de investiţii "Tren metropolitan Gilău - Floreşti - Cluj-Napoca - Baciu - Apahida - Jucu - Bonţida - etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj: Magistrala I de metrou şi tren metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea. Componenta 1. Magistrala I de metrou Cluj" se are în vedere construcţia unei linii de metrou uşor cu o lungime 21,03 km, cu 19 staţii subterane şi un depou suprateran. Amplasamentul este în judeţul Cluj, municipiul Cluj-Napoca şi comuna Floreşti. Ordonatorul principal de credite este Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, iar beneficiarii sunt UAT Municipiul Cluj-Napoca şi UAT Comuna Floreşti. Valoarea totală a investiţiei (inclusiv TVA) este de 10.112.816.000 lei, iar finanţarea se realizează din fonduri externe nerambursabile (inclusiv Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă), de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, precum şi de la bugetul local al UAT Municipiul Cluj-Napoca şi al UAT Comuna Floreşti, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, precum şi din alte surse legal constituite, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii, se menţiona în comunicatul MTI.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră