sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: prognoza

10 articole
Eveniment

În ianuarie, temperaturi peste valorile normale

În ianuarie, temperaturi peste valorile normale. Începând de luni, întreaga țară va resimți o încălzire semnificativă a vremii, cu temperaturi care vor depăși media specifică pentru prima decadă a lunii ianuarie. Administrația Națională de Meteorologie anunță o săptămână cu vreme blândă și cer variabil. În ianuarie, temperaturi peste valorile normale Luni, cerul va fi variabil, cu înnorări în Maramureș, Transilvania și Moldova, unde izolat se vor semnala ploi slabe. Citește și: Ponta atacă hotărârea României de a vinde energie Moldovei: „Să ne opunem când o decizie a Comisiei Europene este împotriva intereselor României” În Carpații Orientali, precipitațiile vor fi mixte. Vântul va sufla slab și moderat, dar va prezenta intensificări la munte, unde rafalele vor ajunge la 60-80 km/h, mai ales în Carpații Orientali și Munții Apuseni. Local, în vest, nord-vest și sud-est, vântul va avea intensități mai reduse. Temperaturile maxime se situează între 7 și 14 grade. Temperaturile minime, între -5 și -3 grade în estul Transilvaniei și 8-9 grade în Dealurile de Vest. Fenomen asociat: ceață pe arii restrânse, mai ales noaptea. Marți, continuă încălzirea Marți, vremea se va menține caldă, cu cer variabil. După-amiaza, în vest, nord, centru și sud-vest, vor apărea ploi. În nordul Carpaților Orientali, la altitudini mari, vor fi precipitații mixte. Vântul va fi slab și moderat, cu intensificări temporare la munte și izolat în restul teritoriului. Temperaturi maxime: între 9 și 15 grade. Temperaturi minime: între -2 și 7 grade. Fenomen asociat: ceață dimineața și noaptea, pe alocuri. Prognoza pentru București În Capitală, marți va fi o zi caldă, cu cer variabil și vânt slab până la moderat. Temperatura maximă: aproximativ 11 grade. Temperatura minimă: între 0 și 2 grade. Fenomen asociat: condiții de ceață, în special noaptea. Miercuri, temperaturi peste medie Miercuri, temperaturile vor continua să fie mult peste valorile obișnuite pentru această perioadă. Cerul va fi variabil, iar ploi slabe vor apărea izolat în vest, nord-vest și centru. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări ușoare în zona montană înaltă și în nord-vest. Temperaturi maxime: între 7 și 17 grade. Temperaturi minime: între -2 și 8 grade. Fenomen asociat: ceață pe arii restrânse, dimineața și noaptea. În București, vremea va continua să fie deosebit de caldă. Temperatura maximă: 14 grade. Temperatura minimă: între 1 și 3 grade. Vânt: slab și moderat. Cer: variabil. Finalul săptămânii La sfârșitul săptămânii, valorile termice vor fi în continuare mult peste media specifică lunii ianuarie. Probabilitatea pentru precipitații va crește începând din a doua parte a intervalului, în toate regiunile. România va traversa o săptămână cu temperaturi neobișnuit de ridicate pentru mijlocul iernii, cu vreme predominant variabilă și doar câteva episoade de ploi slabe. Fenomenele de ceață și intensificările vântului la munte vor completa tabloul meteo al unei săptămâni blânde și atipice.

În ianuarie, temperaturi peste valorile normale (sursa: Facebook/Iri Travel)
Cum va fi vremea de Revelion (sursa: Pexels/Rathnahar Sriom)
Eveniment

Cum va fi vremea de Revelion

Cum va fi vremea de Revelion. Vremea de Revelion va fi în general închisă la nivelul întregii țări, dar valorile termice vor fi mai ridicate decât mediile climatologice, atingând maxime de până la 10 grade Celsius. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza pentru perioada 29 decembrie - 3 ianuarie 2025. Cum va fi vremea de Revelion În noaptea de 29 spre 30 decembrie, cerul va fi variabil în zonele montane, iar în restul teritoriului va fi mai mult noros. Citește și: EXCLUSIV Procurorii și judecătorii, furioși pentru că guvernul Ciolacu II le taie masiv din uriașele diurne de detașare. Secretarul general CSM: diurnă de 135.000 lei, net Se vor înregistra precipitații slabe, mixte (burniță sau fulguieli), mai ales în nord-vest. Temperaturile minime vor varia între -8 și 1 grad, iar vântul va sufla slab până la moderat, cu intensificări ușoare în Carpații de Curbură. Local, în zonele joase, va fi ceață asociată izolat cu chiciură. Între 30-31 decembrie cerul va fi mai mult noros în regiunile intracarpatice, cu înnorări temporare în restul țării. Izolat, se vor semnala burniță sau fulguieli, în special în nord-vest și centru. Temperaturile maxime vor varia între -1 și 10 grade, iar cele minime între -10 și 1 grad. Ceața va persista local și va fi asociată pe alocuri cu depuneri de chiciură. În noaptea dintre ani, cerul va fi mai mult noros în vest, nord-vest și centru, iar în rest, înnorările vor fi temporare. Temperaturile maxime se vor situa între -1 și 10 grade, iar minimele între -7 și 4 grade. Local, ceața va persista și poate fi însoțită de chiciură. 1 ianuarie 2025: temperaturile cresc În prima zi a anului, temperaturile diurne vor crește în majoritatea zonelor, cu maxime între 3 și 13 grade și minime între -5 și 5 grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări în vest, nord-vest și centru. Dimineața și noaptea se va forma local ceață. București: Vreme variabilă, cu maxime de 7-9 grade și minime în jurul valorii de 0 grade. 2-3 ianuarie: temperaturile maxime de până la 16 grade Valorile termice vor fi în creștere, cu maxime între 5 și 16 grade. În nord, vest și centru vor apărea precipitații, predominant ploi, iar în nordul Carpaților Orientali sunt posibile lapovițe și ninsori. Dimineața și noaptea, ceața va fi prezentă pe arii restrânse. București: Maxime de 10-12 grade, minime între 0 și 2 grade. Cer variabil și vânt slab până la moderat. Tendințe pentru 3-6 ianuarie Prognoza indică temperaturi mai ridicate decât mediile climatologice pentru începutul lunii ianuarie. Temporar vor fi precipitații în nordul țării, iar ulterior și în restul teritoriului. În București, valorile termice vor fi peste medie, cu posibile precipitații spre finalul intervalului. Iarnă blândă Vremea de Revelion și primele zile ale anului 2025 se anunță neobișnuit de blândă, cu temperaturi peste normele climatologice. Cu toate acestea, ceața și precipitațiile locale pot aduce disconfort în unele zone, mai ales dimineața și noaptea.

Vremea se răcește accentuat din noiembrie (sursa: Pexels/Vlad Chețan)
Eveniment

Vremea se răcește accentuat din noiembrie

Vremea se răcește accentuat din noiembrie. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) anunţă că vremea se va menţine caldă în următoarele zile, cu maxime ce pot ajunge la 19 - 20 de grade în majoritatea regiunilor. Începând cu primele zile ale lunii noiembrie, temperaturile vor începe să scadă treptat, marcând intrarea într-un proces de răcire generalizat. Temperaturile prognozate în principalele regiuni În Transilvania, Maramureş şi Moldova, maximele diurne vor coborî până la 8 grade. Citește și: Cui concesionează Simion locurile de parlamentar: bugetară din Guvern, cu 4 case și 2 apartamente, deschide lista AUR la Bacău În Muntenia şi Crişana, temperaturile diurne nu vor depăşi 10 grade în săptămâna a doua a intervalului de prognoză. Banatul va avea temperaturi uşor mai ridicate în prima săptămână, cu maxime de până la 19 grade, dar acestea vor scădea la 16 grade în săptămâna a doua. Vremea se răcește accentuat din noiembrie Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va creşte treptat începând cu data de 1 noiembrie. În Crişana şi Banat, precipitaţiile vor deveni mai frecvente spre sfârşitul intervalului de prognoză, în timp ce în Transilvania şi Maramureş, acestea sunt aşteptate să înceapă în jurul datei de 3 noiembrie. Variaţii ale temperaturilor nocturne Temperaturile nocturne vor avea o scădere semnificativă în cea de-a doua săptămână a prognozei, ajungând la valori de 0 grade sau chiar sub acest prag în Transilvania, Maramureş şi Moldova. În Banat şi Crişana, minimele vor oscila între 0 şi 4 grade, iar în Dobrogea, acestea vor fi mai ridicate în prima săptămână, dar vor scădea treptat până la 3 grade în a doua săptămână. Tendinţe în Oltenia şi la munte În Oltenia, valorile termice vor fi mai ridicate în primele zile, atingând 24 de grade, însă vor scădea până la 11 grade în prima parte a lunii noiembrie. La munte, maximele vor începe de la 14 grade, scăzând apoi la valori de 1 - 2 grade, în timp ce minimele vor ajunge la -4 - -2 grade spre finalul perioadei. Temperaturi scăzute şi precipitaţii Prognoza ANM, bazată pe modelele oferite de Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată (ECMWF), indică răcirea generalizată în toate regiunile ţării începând cu noiembrie. Probabilitate de precipitații va fi ridicată, în special în a doua săptămână a intervalului de referinţă.

BERD reduce prognoza de creștere a economiei Foto: Facebook
Economie

BERD reduce prognoza de creștere a economiei

BERD reduce prognoza de creștere a economiei României, apreciind că PIB-ul va crește cu doar 1,4% în acest an - mai puțin de jumătate din estimarea de 3,2% avansată în primăvară, anunță Radio România Actualități. Citiți și: Decizie definitivă: putem spune că AUR face propagandă pro-rusă, există suficiente motive BERD reduce prognoza de creștere a economiei Scăderea este influențată de încetinirea sectorului IT și stagnarea producției industriale. Pe de altă parte, investițiile în infrastructură vor continua să sprijine creșterea, chiar și în condițiile unei inflații de 5,8% - cea mai mare din Uniunea Europeană. BERD avertizează că nivelul extrem de scăzut al absorbției fondurilor europene reprezintă un risc la adresa perspectivelor de creștere economică, iar în 2025 Produsul Intern Brut al României va crește cu 2,6% - cu aproape 1% sub nivelul prognozat anterior, de 3,4%. Ţările UE din Europa de Sud-Est sunt afectate de cererea externă slabă, deşi consumul a fost rezilient, în urma majorărilor salariale solide. În Bulgaria şi România, majorarea salariului minim a stimulat cererea dar de asemenea a avut ca rezultat extinderea deficitului comercial şi s-a adăugat presiunilor inflaţioniste, se arată în raportul BERD. Şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât prognoza în octombrie 2023, până la 2,8%, potrivit raportului „World Economic Outlook", publicat în aprilie. Săptămâna trecută, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză a revizuit în scădere la 2,8%, de la 3,4% anterior, estimările privind avansul PIV în acest an.

Toamnă caldă și fără multe ploi (sursa: Facebook/Administratia Nationala de Meteorologie RA)
Eveniment

Toamnă caldă și fără multe ploi

Toamnă caldă și fără multe ploi. Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele normale pe întreg teritoriul României, în următoarele patru săptămâni, iar regimul pluviometric va avea o tendinţă deficitară în majoritatea regiunilor, conform prognozei emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), pentru perioada 26 august - 23 septembrie 2024. Toamnă caldă și fără multe ploi Astfel, în săptămâna 26 august - 2 septembrie 2024, temperatura medie a aerului va avea avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă la nivelul întregii ţări, mai ales în regiunile vestice, iar precipitaţiile vor fi deficitare în cea mai mare parte a ţării, exceptând extremitatea de sud-est a teritoriului, unde se estimează a fi uşor excedentare. Citește și: Ciolacu confirmă că nu are diplomă de bacalaureat, dar susține că deține o copie legalizată a diplomei examenului luat în 1986, când a terminat liceul În săptămâna 2 - 9 septembrie 2024, temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale în toate regiunile, în timp ce regimul pluviometric va avea o tendinţă deficitară în majoritatea regiunilor. Estimările meteorologice pentru perioada 9 - 16 septembrie arată că mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această perioadă în toate regiunile. Cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval în majoritatea regiunilor, posibil uşor deficitare în cele sud-vestice. A doua jumătate a lunii, aproape de media perioadei În ultima săptămână de prognoză - 16 - 23 septembrie 2024 - mediile valorilor termice se vor situa uşor peste cele normale pentru acest interval în toată ţara. Cantităţile de precipitaţii se vor situa în jurul celor normale pentru această săptămână în cea mai mare parte a ţării. Estimările meteorologice pentru perioada 26 august - 23 septembrie 2024 sunt realizate de către Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată - ECMWF, iar media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului şi a cantităţilor de precipitaţii este realizată comparativ cu media perioadei 2004 - 2023. ANM precizează că fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Ninsori, viscol, ger în estul României (sursa: meteoromania.ro)
Eveniment

Ninsori, viscol, ger în estul României

Ninsori, viscol, ger în estul României. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de intensificări ale vântului, polei, ninsori moderate cantitativ şi viscol pentru 14 judeţe, valabilă până marţi dimineaţa. Ninsori, viscol, ger în estul României În intervalul 7 ianuarie, ora 18.00 - 9 ianuarie, ora 10.00, în judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ şi Iaşi va ninge moderat cantitativ şi se va depune strat de zăpadă, local de peste 10-15 cm. Citește și: VIDEO George Simion, filmat în timp ce primește un teanc care pare a fi de bani și, în fix patru secunde, îi ia și îi strecoară în buzunar În cursul nopţii de duminică spre luni (7/8 ianuarie) şi în prima parte a zilei de luni (8 ianuarie) în jumătatea sudică a Moldovei, în cea estică a Munteniei şi în Dobrogea vor fi mai ales ploi ce local vor depune polei, apoi vor predomina ninsorile. Vântul va avea intensificări cu rafale în general de 55-70 km/h şi vor fi perioade cu viscol şi vizibilitate redusă. Se vor afla sub cod galben judeţele: Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila, Tulcea, Ialomiţa, Călăraşi şi Constanţa. Potrivit meteorologilor, la începutul săptămânii vremea se va răci semnificativ, astfel încât marţi vor fi temperaturi maxime preponderent negative, cuprinse în general între -8 şi 0 grade, iar în noaptea de marţi spre miercuri (9/10 ianuarie) va fi ger în nord, centru şi est, cu minime termice de până la -20 grade.

Prognoza pentru Bucureşti de 1 decembrie Foto: Inquam/ Alexandru Bușcă
Eveniment

Prognoza pentru Bucureşti de 1 decembrie

Prognoza pentru Bucureşti de 1 decembrie: precipitaţii mixte, vânt şi maxime termice de 2 grade Celsius, anunță Administraţia Naţională de Meteorologie. În București, peste 1.500 de militari şi specialişti vor participa la parada militară din Piaţa Arcului de Triumf. Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunțat că pe 1 Decembrie vor avea loc concerte live în Piaţa Constituţiei, unde este amplasat şi Târgul de Crăciun. Totodată, iubitorii fotbalului pot urmări meciurile Campionatului Mondial de Fotbal din Qatar pe ecranele special amenajate acolo. Prognoza pentru Bucureşti de 1 decembrie Astfel, în intervalul 1 decembrie, ora 08:00 - 2 decembrie, ora 08:00, vântul va sufla moderat, cu uşoare intensificări în timpul zilei, când va atinge viteze de 35-40 km/h. Temperatura nu va avea variaţii semnificative pe parcursul intervalului, astfel că maxima va fi de 1-2 grade, iar cea minimă va fi de 0-1 grad. Citește și: Guvernul Viktor Orban face jocurile lui Putin la reuniunea NATO de la București: Ungaria a blocat participarea lui Kuleba în cadrul Comitetului NATO-Ucraina Meteorologii au emis şi o prognoză specială pentru municipiul Alba Iulia. Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), în intervalul 1 decembrie, ora 08:00 - 2 decembrie, ora 08:00, în zona municipiului Alba Iulia, cerul va fi temporar noros, însă dimineaţa vor fi condiţii de ceaţă. Seara şi noaptea cerul va deveni noros şi vor fi posibile precipitaţii slabe mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare). Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă va fi de 5-6 grade, iar cea minimă va fi de 1-2 grade.

Orban Viktor, demiteri pentru prognoza anti-artificii (sursa: Facebook/Orban Viktor)
Internațional

Orban Viktor, demiteri pentru prognoza anti-artificii

Orban Viktor, demiteri pentru prognoza anti-artificii. Guvernul ungar i-a demis luni pe preşedinta Agenţiei Naţionale de Meteorologie (NMS) şi pe adjunctul ei, la două zile după anularea din precauţie a unui mare foc de artificii prevăzut să aibă loc la Budapesta de Ziua Naţională a Ungariei, informează AFP şi dpa. Orban Viktor, demiteri pentru prognoza anti-artificii Kornelia Radics şi Gyula Horvath au fost demişi din funcţiile lor de ministrul Industriei şi Tehnologiei, Laszlo Palkovics, în subordinea căruia se află agenţia, potrivit unui comunicat al ministerului, care nu oferă alte explicaţii. Acest anunţ intervine la o zi după criticile apărute în mass media apropiate guvernului împotriva agenţiei meteo, a cărei prognoză care anunţa furtuni şi rafale de vânt puternice a provocat anularea, sâmbătă, a focului de artificii. "Ei au furnizat informaţii false în ceea ce priveşte amploarea intemperiilor, ceea ce a indus în eroare echipa operaţională responsabilă de securitate", a scris publicaţia online Origo. Furtuna letală din 2006 În 2006, festivităţile din Ungaria au fost îndoliate de o violentă furtună care s-a soldat cu cinci morţi şi mai multe sute de răniţi, semănând panică printre mai mult de un milion de persoane care se adunaseră pentru a privi spectacolul pe malul Dunării. Agenţia NMS şi-a cerut scuze duminică, invocând "un factor de incertitudine inerent profesiei" de meteorolog. Într-o reacţie difuzată pe reţeaua socială Facebook, liberalul Andreas Fekete-Győr a ironizat: "Ei nu au putut produce prognoza meteo dorită, ei au fost daţi afară. Nu, aceasta nu este o dictatură din Asia Centrală: aceasta este Ungaria partidului Fidesz", partid aflat la putere. Opoziția critică risipa Focul de artificii, prezentat drept "cel mai mare din Europa" pentru a celebra "statul milenar ungar" a fost reprogramat pentru 27 august. Citește și: Ridicola poveste inventată de FSB (ex-KGB) ca să justifice asasinarea Dariei Dughina: „agenta” ucraineană ar fi locuit în bloc cu victima și schimbat de trei ori într-o lună numărul mașinii Opoziţia a cerut în luna iulie anularea pur şi simplu a acestui foc de artificii, denunţând o "irosire inutilă a banilor", într-un moment în care guvernul naţionalist al lui Viktor Orban le cere cetăţenilor unguri să facă eforturi pentru a depăşi o perioadă economică dificilă.

Guvernul de stânga-dreapta fără soluții (sursa: epitesti.ro)
Eveniment

Guvernul de stânga-dreapta, fără soluții

Guvernul de stânga-dreapta, fără soluții. Rata anuală a inflaţiei a urcat la 13,76% în luna aprilie 2022, de la 10,15% în martie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 16,35%, cele alimentare cu 13,54%, iar serviciile cu 7,11%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS). "Preţurile de consum în luna aprilie 2022, comparativ cu luna martie 2022, au crescut cu 3,7%. Rata inflaţiei de la începutul anului (aprilie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 7,9%. Rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2022 comparativ cu luna aprilie 2021 este 13,8%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (mai 2021 - aprilie 2022) faţă de precedentele 12 luni (mai 2020 - aprilie 2021) este 7,4%", se spune în comunicatul INS. Guvernul de stânga-dreapta, fără soluții Conform sursei citate, indicele armonizat al preţurilor de consum în aprilie 2022, comparativ cu luna martie 2022 este 102,37%. Rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2022 comparativ cu aprilie 2021 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 11,7%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (mai 2021 - aprilie 2022) faţă de precedentele 12 luni (mai 2020 - aprilie 2021) determinată pe baza IAPC este 6,4%. BNR prognozează o inflaţie de 11,2% la finalul trimestrului II din 2022, de 10,2% la finalul trimestrului III din acest an şi de 9,6% la sfârşitul trimestrului IV din 2022, conform Raportului trimestrial asupra inflaţiei. Citește și: Armata rusă vrea „să extindă podul terestru (în sudul Ucrainei) până în Transnistria”, potrivit lui Avril Haines, șefa Comunității de Informații a Statelor Unite "Traiectoria prognozată a ratei anuale a inflaţiei IPC este influenţată substanţial de evoluţia viitoare a preţurilor produselor energetice, grevată de incertitudini majore. Prognoza actuală presupune o accelerare a inflaţiei în luna aprilie 2022, la expirarea perioadei de aplicare a măsurilor de plafonare şi compensare a preţurilor la energia electrică şi gazele naturale pentru populaţie, conform prevederilor legislaţiei în vigoare la data publicării prezentului Raport. Ulterior, rata anuală a inflaţiei va decelera gradual până în trimestrul I 2023, respectiv abrupt în luna aprilie 2023, pe fondul unui amplu efect de bază favorabil. Valorile proiectate sunt de 9,6% în luna decembrie 2022, respectiv 3,2% în decembrie 2023, cu o contribuţie directă semnificativă, de 6,3 puncte procentuale, a dinamicii preţurilor bunurilor energetice (combustibili, energie electrică, gaze naturale) pentru sfârşitul acestui an", se spune în raport. Previziuni sumbre până în 2023 Conform sursei citate, rata anuală a inflaţiei CORE2 ajustat continuă să recepteze pe termen scurt majorările în lanţ ale costurilor de producţie, fiind proiectată să crească pe parcursul trimestrului I 2022. Odată cu disiparea treptată a acestor presiuni din partea factorilor de ofertă, sub influenţa determinanţilor fundamentali, tendinţa ascendentă a indicatorului se va inversa ulterior, fiind prognozată o decelerare graduală, cu o revenire la marginea superioară a intervalului ţintei în trimestrul I 2023. Balanţa riscurilor la adresa proiecţiei ratei anuale a inflaţiei este apreciată a fi uşor înclinată în sensul unor abateri în sus faţă de traiectoria descrisă în scenariul de bază. În actuala conjunctură, surse apreciabile de incertitudini continuă să provină din partea evoluţiilor viitoare ale crizei energetice şi ale celei sanitare.

Comisia Europeană reduce prognoza de creștere economică a României Foto: News.ro
Eveniment

Comisia Europeană reduce prognoza de creștere

Comisia Europeană reduce prognoza de creștere economică a României. Bruxelles-ul estimează că economia românească va crește cu 4,2% în acest an, potrivit prognozei de iarnă publicate astăzi. Estimarea de creștere pentru economia României în acest an a fost diminuată substanțial față de toamna anului 2021, când se situa la 5,1%. Comisia Europeană reduce prognoza de creștere „Spre finalul anului 2021, avansul creşterii s-a calmat din cauza restricţiilor de aprovizionare, a noului val de infecţii cu COVID-19 şi a relansării puternice a inflaţiei. În pofida acestei pierderi de elan, care ar urma să continue şi în primăvara lui 2022, cele mai recente date referitoare la încrederea în economie indică o perspectivă de creştere pozitivă, chiar dacă una moderată, în special în servici, comerţul cu amănuntul, construcţii şi industrie”, estimează Comisia Europeană. Potrivit Executivului comunitar, consumul privat ar urma să îşi revină în a doua jumătate a acestui an, când sunt aşteptate să fie relaxate restricţiile iar inflaţia să se modereze. De asemenea, investiţiile ar urma să rămână solide pe întreaga perioadă a intervalului de prognoză, susţinute de Facilitatea de redresare şi rezilienţă. Citește și: Simion, Puric, Călin Georgescu: extremiștii și conspiraționiștii intens mediatizați la Antena 3 Inflația, în creștere Pe de altă parte, Comisia Europeană şi-a majorat semnificativ prognoza de inflaţie pentru acest an în cazul României, de la 4% cât estima în noiembrie, până la 5,3% conform estimărilor de iarnă, după ce în 2021 rata medie a inflaţiei în România a fost de 4,1%, potrivit Executivului comunitar. "Creșterea abruptă și continuă a prețurilor la energie a împins inflația lunară calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (HIPC) la 6,7% în decembrie, aducând inflația medie la 4,1% în 2021. Prețurile ar urma să continue creșterea în 2022 din cauza prețurilor mari la energie și reflectării acestora în prețurile altor bunuri și servicii. De asemenea, se preconizează că prețurile alimentelor vor crește pe fondul ofertei mai reduse de îngrășăminte. O dinamică a salariilor mai puternică decât se așteaptă în prezent reprezintă un risc pentru prognoza privind inflația", notează Comisia.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră