sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: procuror general

5 articole
Justiție

Procurorul general și soția au dat statul în judecată pentru salarii

Procurorul general al României, Alex Florența, și soția sa, Flavia Maria Cristina, sunt printre magistrații care au dat statul în judecată pentru salarii mai mari și au câștigat. Cei doi aveau oricum salarii imense: în anul fiscal 2022, el a obținut circa 22.000 lei/lună, net, iar ea ușor peste 16.500 de lei pe lună, net, în medie. Citește și: Armata obligatorie: MApN spune că legea care a suspendat serviciul militar obligatoriu a avut „impact asupra structurii sistemului național de apărare” și cere reglementări noi Acum, Ministerul Public, pe care-l conduce, anunță procurorii că sumele câștigate în instanță nu se mai reeșalonează și ar urma să fie plătite integral. Potrivit Constituției, “în activitatea judiciară, Ministerul Public reprezintă interesele generale ale societății și apără ordinea de drept, precum și drepturile și libertățile cetățenilor“. Procurorul general și soția au dat statul în judecată pentru salarii În anul fiscal 2021, procurorul Florența a încasat circa 59.000 de lei din drepturi salariale restante. În 2022, încă 97.000 de lei. Soția sa, care lucrează la CSM, a beneficiat, în anul fiscal 2022 de plata drepturilor salariale restante în valoare de 77.000 de lei. Pe lângă salariu și drepturi restante, Flavia Maria Cristina Florența a încasat de la stat o majorare de salariu de 40.870 de lei pentru că a lucrat cu proiecte europene și 93.077 lei pentru “diurnă și transport“. Familia deține un apartament în Sibiu, unul în Vaslui și o casă de vacanță în Caraș Severin. La 29 martie, Parchetul General a comunicat parchetelor curților de apel, prin directoarea economică a Ministerului Public, că “din dispoziția procurorului general al PICCJ, tranșele aferente sumelor prevăzute prin hotărâri judecătorești, reprezentând atât diferențe salariale, cât și dobânzi legale, existente în evidența unităților de parchet, vor fi stabilite similar anilor anteriori și vor fi achitate respectând procedura de eșalonare prevăzută deja de actele normative în vigoare. Drept urmare, sumele restante prevăzute prin hotărâri judecătorești, stabilite în favoarea personalului Ministerului Public, nu se vor reeșalona începând cu anul 2024“. Citește și: Bolojan, atac surprinzător la Guvern: „Când se alocă bugetul de stat, alocarea este pe criteriul socialist”. Șeful CJ Bihor vorbește despre blocuri ANL goale și școli modernizate degeaba Aceasta ar putea însemna că drepturile salariale câștigate înainte de 1 ianuarie 2024 vor fi plătite integral în acest an, nu reeșalonate.

Procurorul general și soția au dat statul în judecată pentru salarii Foto: Pro TV
Danileț nu ajunge procuror-general în Moldova (sursa: Facebook/Cristi Danileț)
Justiție

Danileț nu ajunge procuror-general în Moldova

Danileț nu ajunge procuror-general în Moldova. Anunțul judecătorului Cristi Danileț că a decis să ceară pensionarea din magistratură la doar 48 de ani a readus în discuție zvonurile că ar putea fi numit procuror general al Republicii Moldova. Danileț nu ajunge procuror-general în Moldova Scenariul în care Danileț ar fi devenit procuror general la Chișinău a devenit și mai intens discutat după ce, pe 22 decembrie 2023, Anca Paliu Dragu, senator USR, a preluat funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei. Citește și: Ce salariu primea de la stat judecătorul Cristi Danileț, care se pensionează la 48 de ani Mai mult, din noiembrie 2022, judecătorul Danileț deține și cetățenia moldovenească. Iar anunțul că va cere CSM să-i aprobe demisia din magistratură, la numai câteva zile de la începerea lui 2024, a făcut ca numele lui Danileț să fie asociat și mai mult cu poziția din Parchetul General moldovenesc. Într-adevăr, chiar în această perioadă, la Chișinău se derulează procedura de numire a unui procuror general. Doar că, încă de pe 29 decembrie 2023, s-a încheiat etapa de depunere a dosarelor. Astfel, în cursă sunt acum șase persoane iar Danileț nu este una dintre acestea.

Alt șef din magistratură se pensionează: Gabriela Scutea, 50 de ani Foto: Inquam/ George Călin
Eveniment

Alt șef din magistratură se pensionează: Scutea

Încă un șef din magistratură se pensionează: Gabriela Scutea, 50 de ani, fost procuror general. Ea a condus Parchetul General până în 2023, dar, după ce nu a mai fost susținută de ministrul Cătălin Predoiu pentru un nou mandat, a făcut cerere de pensionare. Vârsta standard de pensionare pentru femei este de circa 62 de ani. Declarațiile ei de avere arartă că, în timp ce era procuror general, a câștigat sume impresionante dând statul în judecată pentru drepturile ei salariale. Alt șef din magistratură se pensionează: Gabriela Scutea, 50 de ani Scutea a cerut Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să ia act de eliberarea sa din funcția de procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Brașov. „Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât înaintarea către Președintele României a propunerii privind eliberarea din funcţie, prin pensionare, începând cu data de 18.08.2023, a doamnei SCUTEA GABRIELA, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Brașov, având gradul profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. (unanimitate)”, se arată în ordinea de zi a ședinței de joi, 3 august, a Secției pentru procurori a CSM. Scutea a împlinit 50 de ani la 31 iulie și are 26 de ani de activitate în magistratură. În 2022, ea a câștigat de la statul român, circa 370.000 de lei - 260.000 de lei de la Parchetul General și 120.000 lei de la CSM. În plus, după ce a dat statul român în judecată, a mai obținut circa 35.000 de lei „diferențe salariale hotărâri judecătorești”. În consecință, pensia ei specială ar putea fi de circa 25.000 de lei pe lună. Citește și: Cine a îngropat tăierea pensiilor speciale: o judecătoare suspectă de plagiat, fiica unui primar PSD, și un fost consilier al lui Ion Iliescu. Toți judecătorii CCR, beneficiari ai pensiilor speciale În 2021, tot prin hotărâri judecătorești, ea a obținut 163.000 de lei în plus la salariu. Și-n 2020 ea a câștigat bani de la stat după ce l-a dat în judecată, dar nu le-a prevăzut pe toate, distinct, în declarația de avere. În 2019, așa numitele „diferențe salariale” au însumat sub 20.000 de lei.

Partidul ȘOR ar putea fi scos în afara legii Foto: Facebook
Politică

ȘOR ar putea fi scos în afara legii

În Republica Moldova, se poate: procurorul general interimar Ion Munteanu spune că un partid parlamentar, ȘOR, ar putea fi scos în afara legii. El a arătat că acest partid - care de mai multe săptămâni organizează proteste violente la Chișinău - are deja calitatea de „bănuit”. Partidul este puternic susținut de serviciile rusești de securitate, a arătat, recent, Washington Post. ȘOR ar putea fi scos în afara legii „Dacă nu greșesc, Partidul „Șor” are calitate procesuală de bănuit în cauza penală, care se află în gestiunea Procuraturii Anticorupție. În eventualitatea în care această cauză penală ajunge pe masa judecătorilor și partidul respectiv are calitatea de inculpat – una din sancțiuni în raport cu persoana juridică este lichidarea. Deci, în cazul în care se ajunge la așa fel de soluții, respectiv există risc de lichidare a persoanei juridice, numiți-o partid, dacă doriți”, a spus Munteanu într-un interviu pentru Vocea Basarabiei, fiind întrebat dacă „ar exista suficiente probe ca această formațiune politică să fie scoasă în afara legii?”. Liderul acestui partid, oligarhul fugar Ilan Șor, este pe lista persoanelor sancționate de SUA. #Putin's Chekists are preparing a coup in #Moldova, according to the @washingtonpost.According to the newspaper, it is to take place in winter. Instead of incumbent President Maia Sandu, the country could be led by pro-Putin businessman Ilan Shor.https://t.co/wEwxAjW60D— NEXTA (@nexta_tv) October 29, 2022 În Republica Moldova, serviciul secret al Rusiei, FSB, continuatorul KGB, îl susține activ pe politicianul Ilan Șor, fugit din țară și supus sancțiunilor SUA, pentru a răsturna regimul de la Chișinău și a readuce țara în sfera de influență a Rusiei, a arătat recent Washington Post, care a consultat documente secrete ale FSB. În România, cererea de dizolvare a unui partid se adresează Tribunalului Bucureşti de către Ministerul Public. Printre motivele dizolvării se află și: „când scopul sau activitatea partidului politic a devenit ilicită ori contrară ordinii publice”. Citește și: Putin dă un semnal clar că e dispus să sacrifice orice ca să câștige ceva în Ucraina: șantajează țările sărace care depind de grâne ucrainene, se retrage din acordul exporturilor maritime În ianuarie 2022, deputatul PNL Alexandru Muraru afirma că AUR ar trebui scos în afara legii. „AUR este o amenințare la adresa ordinii constituționale a României și pe cale de consecință e nevoie de activarea din lege a mecanismului pentru scoaterea în afara sa”, a spus Muraru.

Trump încaieră republicanii cu justiția americană (sursa: Twitter/Kevin McCarthy)
Internațional

Trump încaieră republicanii cu justiția americană

Trump încaieră republicanii cu justiția americană. Republicanii din SUA au promis marţi că, dacă recapătă controlul asupra Camerei Reprezentanţilor, vor ancheta posibila influenţă politică din spatele percheziţiei efectuate de FBI (Biroul Federal de Investigaţii) la reşedinţa Mar-a-Lago a fostului preşedinte Donald Trump, transmite Reuters. Trump încaieră republicanii cu justiția americană Aliaţii lui Trump din Congresul Statelor Unite susţin că FBI a căutat în complexul de lux din Florida presupuse documente sustrase de Trump de la Casa Albă cu scopul de a-i scădea acestuia şansele de a candida din nou la preşedinţie în 2024. Citește și: Crimeea controlată de ruși, de unde se lansează multe avioane de luptă asupra Ucrainei, devine din ce în ce mai vulnerabilă la atacuri. Explozii puternice au distrus un aerodrom militar "Dacă republicanii recuceresc Camera, vom efectua imediat o supraveghere a acestui departament, vom urmări faptele şi nu vom omite nimic", a avertizat printr-un mesaj pe Twitter liderul congresmenilor republicani, Kevin McCarthy, adăugând, la adresa procurorului general Merrick Garland: "Păstrează-ţi documentele şi fă-ţi loc în agendă". Reuters observă că republicanii sunt favoriţi pentru obţinerea majorităţii în Camera Reprezentanţilor şi au şanse şi la recucerirea Senatului la alegerile parţiale din 8 noiembrie, la jumătatea mandatului prezidenţial. Oricare din cele două camere ale Congresului poate declanşa o anchetă.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră