sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: prizonieri

15 articole
Internațional

ONU denunță execuțiile soldaților ucraineni capturați

ONU denunță execuțiile soldaților ucraineni capturați. Misiunea ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina (HRMMU) a raportat luni o creștere îngrijorătoare a execuțiilor soldaților ucraineni capturați de forțele ruse, făcându-se ecoul acuzațiilor lansate de Kiev. ONU denunță execuțiile soldaților ucraineni capturați Potrivit raportului HRMMU, 79 de execuții de acest tip au fost documentate în 24 de incidente distincte, începând cu sfârșitul lunii august 2023. Citește și: Gigi Becali dezvăluie planul lui Simion: așteaptă respingerea candidaturii lui Georgescu, după care va candida el personal Această constatare este susținută de „analiza de material video și foto publicat de surse ucrainene și ruse”, care arată clar execuțiile. Șefa misiunii HRMMU, Danielle Bell, a atras atenția asupra unor figuri publice ruse care „au chemat explicit la tratamentul inuman – chiar la execuția – militarilor ucraineni capturați”. Potrivit acesteia, asemenea declarații, asociate unor posibile legi de amnistie generală, pot încuraja comportamente ilegale și încălcări ale convențiilor internaționale. Reacția Ucrainei Ministrul de externe ucrainean, Andrii Sîbiga, a calificat execuțiile drept „una dintre cele mai mari campanii de omor intenționat de prizonieri de război din istoria modernă”. El a cerut măsuri imediate din partea comunității internaționale, subliniind necesitatea unor „instrumente juridice noi și eficace” pentru tragerea la răspundere a celor vinovați. Dmitro Lubineț, mediatorul ucrainean pentru drepturile omului, a reluat apelurile adresate ONU și Crucii Roșii Internaționale (CIRC) de a investiga aceste execuții extrajudiciare. Execuții și în tabăra ucraineană Raportul ONU nu vizează doar forțele ruse. Misiunea HRMMU a documentat și execuția unui soldat rus „rănit și incapacitat” de către forțele ucrainene, în cursul anului trecut. Aceste acuzații subliniază gravitatea situației și necesitatea unei monitorizări atente a respectării drepturilor prizonierilor de război, conform normelor internaționale.

ONU denunță execuțiile soldaților ucraineni capturați (sursa: Facebook/Моніторингова місія ООН з прав людини / UN Human Rights Monitoring Mission)
Raport ONU: Rusia torturează prizonierii ucraineni (sursa: un.org)
Internațional

Raport ONU: Rusia torturează prizonierii ucraineni

Raport ONU: Rusia torturează prizonierii ucraineni. Rusia este acuzată de aplicarea „sistematică” a torturii asupra criticilor regimului și soldaților ucraineni inamici, potrivit unui raport publicat miercuri de Mariana Katzarova, expertă ONU pentru drepturile omului. Raportul arată că tortura și alte tratamente brutale sunt folosite ca instrumente de opresiune sistemică aprobate de stat. Raport ONU: Rusia torturează prizonierii ucraineni Investigațiile realizate de Katzarova indică o creștere a utilizării torturii de către Moscova, în special după invazia din Ucraina lansată de Vladimir Putin în februarie 2022. Citește și: EXCLUSIV Finul și cumătrul Sorinei Docuz, cu care Ciolacu are o relație „normală”, au primit funcții publice: juniorul – director la BTT, seniorul – șef la SMART, candidat PSD la Senat „Practicarea torturii a devenit o strategie concertată, un instrument pentru înăbușirea spațiului civic și reducerea la tăcere a criticilor antirăzboi sau a disidenților”, se arată în raport. Ucraineni, supuși tratamentului brutal Conform datelor prezentate, în Rusia există în prezent cel puțin 1.300 de deținuți politici, însă numărul real ar putea ajunge la 1.700 sau mai mult, printre aceștia aflându-se circa 30 de jurnaliști. De asemenea, mii de ucraineni au fost duși în teritorii controlate de Rusia, unde sunt supuși la tratamente degradante, inclusiv violențe sexuale. Metodele din centrele de detenție Raportul ONU descrie o gamă vastă de metode de tortură, inclusiv simularea execuțiilor, șocuri electrice și violență sexualizată. „Statul rus nu doar tolerează, ci participă activ la actele de tortură, utilizându-le ca metodă de a obține mărturii și de a pedepsi disidenții”, subliniază Katzarova. Una dintre metodele folosite, denumită „să-i dăm un telefon lui Putin”, implică aplicarea de șocuri electrice la nivelul organelor genitale, procedură ce folosește un telefon militar de teren modificat. Sursa informațiilor raportului Mariana Katzarova și echipa sa nu au avut acces direct în Rusia pentru investigații, însă informațiile au fost colectate prin colaborări cu organizații pentru drepturile omului și alte surse. Katzarova, o jurnalistă din Bulgaria, este cunoscută pentru fondarea unui premiu în memoria Annei Politkovskaia, o jurnalistă critică la adresa regimului rus, asasinată în Moscova în 2006.

Rusia și Ucraina, schimb de prizonieri (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)
Internațional

Rusia și Ucraina, schimb de prizonieri

Rusia și Ucraina, schimb de prizonieri. Rusia și Ucraina au anunțat vineri un nou schimb de prizonieri de război, eliberând câte 95 de soldați din fiecare tabără. Negocierile care au facilitat acest schimb au fost mediate de Emiratele Arabe Unite. Rusia și Ucraina, schimb de prizonieri Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că „Nouăzeci și cinci dintre concetățenii noștri s-au întors acasă. Citește și: Sorina Docuz, cu care Ciolacu a spus că are o relație „normală”, a fost mutată în complexul de lux Stejarii, deținut de Țiriac – jurnalist Soldați care au apărat Mariupol și Azovstal, precum și regiunile Donețk, Lugansk, Harkov, Kiev, Cernigău și Herson.” Zelenski a subliniat că fiecare eliberare de prizonieri aduce Ucraina mai aproape de ziua în care toți cetățenii săi vor fi eliberați din captivitatea rusă și a mulțumit echipei implicate în negocieri și eliberarea prizonierilor. Rusia anunță eliberarea soldaților săi Ministerul Apărării din Rusia a confirmat că „Datorită acestei negocieri, 95 de soldați ruși au fost eliberați”. În același schimb, 95 de prizonieri de război ucraineni au fost eliberați și ei. Acordurile de schimb De la invazia Rusiei asupra Ucrainei, care a început în februarie 2022, cele două părți au realizat mai multe schimburi de prizonieri. Aceste acorduri au fost mediate de țări precum Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită și Turcia. Schimbul anterior a avut loc luna trecută și a implicat 206 prizonieri din fiecare tabără. Pe lângă schimbul de prizonieri, vineri, autoritățile ucrainene au anunțat că au recuperat rămășițele a 501 soldați ucraineni căzuți pe câmpul de luptă, majoritatea provenind din estul Ucrainei. De asemenea, Rusia a recuperat trupurile a 89 de soldați, conform declarațiilor făcute de deputatul rus Șamsail Saraliev pentru canalul de știri RBK.

Nouă prizonieri ucraineni, executați în Kursk (sursa: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)
Internațional

Nouă prizonieri ucraineni, executați în Kursk

Nouă prizonieri ucraineni, executați în Kursk. Ombudsmanul ucrainean Dmitri Lubineț a anunțat că a sesizat Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) și Organizația Națiunilor Unite (ONU) cu privire la presupusa execuție a nouă prizonieri de război ucraineni de către forțele ruse. Nouă prizonieri ucraineni, executați în Kursk Aceste incidente s-ar fi petrecut în regiunea rusă Kursk, unde armata ucraineană a efectuat operațiuni pentru a diminua presiunea trupelor ruse pe frontul din Donbas, în estul Ucrainei. Citește și: VIDEO De ce n-a luat Ciolacu bacalaureatul. Mărturia premierului: A fost perioada „cea mai lipsită de responsabilități” Lubineț a subliniat pe contul său de Telegram că execuțiile prizonierilor de război constituie o gravă încălcare a Convenției de la Geneva, care reglementează tratamentul prizonierilor de război. Informațiile privind aceste crime circulă deja pe rețelele de socializare, iar oficialul ucrainean a anunțat că a trimis noi sesizări către ONU și CICR pentru a atrage atenția asupra acestor fapte. Cerere de sancționare a Rusiei Comisarul pentru drepturile omului a cerut sancționarea Rusiei pentru aceste acțiuni, afirmând că acestea nu trebuie să rămână nepedepsite. Lubineț a acuzat Rusia că este un stat terorist care încalcă regulile războiului și a cerut comunității internaționale să nu ignore aceste crime. Declarațiile lui Lubineț au fost făcute publice după ce platforma de analiză militară DeepState, apropiată de Ministerul Apărării de la Kiev, a publicat imagini și informații de la surse din cadrul Brigăzii separate de tancuri 1 a Forțelor Armate Ucrainene (VSU). Potrivit analizei DeepState, execuția soldaților ucraineni a avut loc pe 10 octombrie, în apropierea satului Zelionîi Șliah, unde trupele ucrainene au fost prinse într-o capcană. Situația din regiunea Kursk Analiștii militari de la DeepState au adăugat că forțele ucrainene, deși inițial credeau că se află într-o zonă sigură, au fost întâmpinate de forțele ruse și, în lipsa muniției, au fost nevoite să se predea. Situația din regiunea Kursk este în continuare dificilă, iar forțele ucrainene depun eforturi pentru a stabiliza frontul, deși este foarte dificil să recupereze terenul pierdut.

Adolescenți ruși, trimiși să apere Kursk (sursa: X/Azovsouth)
Internațional

Adolescenți ruși, trimiși să apere Kursk

Adolescenți ruși, trimiși să apere Kursk: imagini tulburătoare din regiunea rusă au fost publicate pe conturi de social media. Adolescenți ruși, trimiși să apere Kursk Potrivit canalului X Azovsouth, trupele ucrainene au luat sute de prizonieri din forțele ruse. Citește și: Furie și frustrare la Kremlin după pătrunderea trupelor ucrainene în Rusia. Moscova amenință cu represalii neprecizate Într-una din imaginile publicate de sursa citată, pot fi văzuți soldați ruși în genunchi, cu mâinile legate la spate. Unii dintre ei par a fi foarte tineri, poate chiar minori. În alte imagini, pot fi văzuți soldați prizonieri adulți întinși pe jos sau urcați în vehicule de transport. Cel mai probabil, pentru a fi duși în Ucraina.

Avion rusesc cu prizonieri ucraineni, prăbușit (sursa: TASS)
Internațional

Avion rusesc cu prizonieri ucraineni, prăbușit

Avion rusesc cu prizonieri ucraineni, prăbușit. Un avion militar rusesc de transport de tip Il-76 la bordul căruia se aflau 65 de prizonieri de război ucraineni s-a prăbuşit miercuri în regiunea rusă Belgorod, la graniţa cu Ucraina, a anunţat Ministerul rus al Apărării, potrivit agenţiilor de presă ruse. Avion rusesc cu prizonieri ucraineni, prăbușit "În jurul orei 11:00 locală (08:00 GMT), un avion Il-76 s-a prăbuşit în regiunea Belgorod (...) La bord se aflau 65 de militari capturaţi ai armatei ucrainene, transportaţi în regiunea Belgorod pentru un schimb de prizonieri, şase membri ai echipajului şi trei însoţitori", a precizat ministerul. Citește și: EXCLUSIV Romarm vinde în străinătate cu 15 euro/kg pulberea pentru muniții scoasă gratuit din Rezerva de Stat și cumpără alta, pentru uzinele românești, cu 40 de euro/kg "O comisie a forţelor aeriene s-a deplasat la locul prăbuşirii avionului pentru a stabili cauzele dezastrului", a adăugat el. Imaginile care circulau pe reţelele sociale arătau un aparat de zbor în cădere bruscă, înainte de o explozie puternică, urmată de flăcări şi fum negru. Kremlinul nu comentează Ministerul rus al Apărării a precizat că nu există supraviețuitori și a acuzat Kievul că ar fi doborât avionul. Întrebat în timpul conferinţei sale de presă zilnice, purtătorul de cuvânt al Kremlinului nu a dorit să comenteze, precizând natura prea "recentă" a informaţiilor. "Vom lămuri toate acestea", a spus el. De la începutul ofensivei sale în Ucraina, Rusia s-a confruntat cu mai multe dezastre aeriene în care au fost implicate avioane ale armatei. Ucraina a anunţat, la rândul său, doborârea unor avioane ruseşti. Kievul a declarat săptămâna trecută că a doborât un avion rusesc de spionaj A-50 şi un avion de comandă Il-22 în zona Mării Azov. Duma acuză Kievul Și preşedintele Dumei de Stat ruse (camera inferioară a parlamentului), Viaceslav Volodin, a acuzat Ucraina că a doborât avionul. "Şi-au ucis în aer propriii soldaţi. Mamele lor, copiii lor îi aşteptau", a declarat Volodin în parlament. "Ne-au doborât piloţii care efectuau o misiune umanitară (...) cu rachete americane şi germane", le-a spus Volodin deputaţilor ruşi. Un alt deputat, preşedintele Comisiei de apărare din Duma de Stat, Andrei Kartapolov, a formulat şi el aceste acuzaţii. "Liderii ucraineni erau la curent cu acest schimb (de prizonieri) şi au fost informaţi despre modul în care vor fi aduşi prizonierii", a declarat Andrei Kartapolov, citat de presa rusă. "Însă avionul Il-76 a fost doborât de trei rachete dintr-un sistem de rachete sol-aer Patriot sau IRIS-T, fabricat în Germania, experţii vor lămuri lucrurile", a mai spus el. Precedentul închisorii din Olenivka Viaceslav Volodin le-a cerut imediat colegilor săi deputaţi să voteze o rezoluţie adresată Statelor Unite şi Germaniei, în condiţiile în care aceste ţări au furnizat sisteme de rachete sol-aer Ucrainei. În iulie 2022, Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardarea unei închisori cu prizonieri ucraineni din Olenivka, un sat din estul Ucrainei ocupat de Rusia. Regiunea rusă Belgorod este vizată cu regularitate de rachete şi drone ucrainene din cauza poziţiei sale în apropiere de graniţă. Rusia bombardează fără oprire Ucraina după invazia lansată în februarie 2022. Zelenski: "Ruşii se joacă cu vieţile prizonierilor ucraineni" Kievul nu a confirmat şi nici nu a infirmat că avionul de transport militar Iliuşin Il-76 a fost doborât de arme ucrainene, aşa cum susţine Moscova. Ucraina nici nu a confirmat că la bord se aflau prizonieri ucraineni. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în discursul său de miercuri seară, a spus că este nevoie de o mai mare claritate cu privire la ceea ce s-a întâmplat, în special când este vorba despre cine se afla la bord. "Este clar că ruşii se joacă cu vieţile prizonierilor ucraineni, cu sentimentele celor dragi şi cu emoţiile societăţii noastre", a considerat Zelenski. GUR indică o diversiune rusească Serviciul ucrainean de informaţii militare GUR a confirmat că un schimb urma să aibă loc, dar a spus că nu a fost informat despre modul în care Rusia va aduce prizonierii la punctul de predare şi că Ucrainei nu i s-a cerut să asigure securitatea spaţiului aerian în jurul oraşului Belgorod, spre deosebire de schimburile anterioare. "Pe această bază, s-ar putea să vorbim despre acţiuni planificate şi deliberate ale Rusiei pentru a destabiliza situaţia din Ucraina şi slăbi sprijinul internaţional pentru statul nostru", a declarat GUR într-un comunicat pe Telegram. Fără a confirma că a doborât avionul, armata ucraineană a spus că va continua să distrugă avioanele de transport militare ruseşti despre care crede că transportă rachete cu care să lovească Ucraina. Armata a adăugat că a observat mai multe avioane ruseşti de transport militar aterizând la Belgorod, lucru legat de atacurile cu rachete ale Rusiei asupra Harkovului şi altor oraşe ucrainene. Potrivit comandantului forţelor aeriene Mîkola Oleşciuk, "Ucraina are dreptul să se apere şi să distrugă mijloacele de atac aerian ale agresorilor".

Ucraina: N-am executat prizonieri de război
Internațional

Ucraina: N-am executat prizonieri de război

Ucraina: N-am executat prizonieri de război. Însărcinatul ucrainean pentru drepturile omului a respins duminică acuzaţiile Moscovei asupra unui caz de "execuţie" a prizonierilor de război ruşi, argumentând că în incidentul filmat, soldaţii ucraineni s-au apărat împotriva ruşilor care pretindeau că se predau. Ucraina: N-am executat prizonieri de război Mediatorul Dmitro Lubîneţ a declarat că "extrasele video" prezentate de Moscova ca dovadă că Kievul a executat prizonieri de război ruşi arată de fapt că soldaţii ruşi "folosind predarea prefăcută", "au comis o crimă de război deschizând focul asupra forţelor armate ucrainene". Soldaţii ruşi ucişi în acest incident "nu pot fi, prin urmare, consideraţi prizonieri de război", a adăugat el pe Telegram. "Cei care vor să folosească protecţia dreptului internaţional pentru a ucide trebuie să fie pedepsiţi", a adăugat el. Rusia a acuzat vineri Ucraina că a executat peste zece dintre soldaţii săi care au depus armele, denunţând o "crimă de război", pe baza unor înregistări video postate pe reţelele sociale. În primul video, care pare să fi fost filmat de un soldat ucrainean într-o zonă de luptă, o duzină de presupuşi militari ruşi ies unul după altul dintr-un adăpost, cu mâinile în aer, şi se întind cu faţa la pământ la ordinul ucrainenilor care îi ţin sub ameninţarea armelor, aminteşte AFP. Videoul se termină brusc când o ultimă siluetă întunecată iese din adăpost şi răsună împuşcături. Rușii cer anchetă internațională Un alt video filmat cu drona arată o duzină de cadavre întinse în bălţi de sânge, dintre care unul pare să fi fost lovit în cap. AFP nu a putut confirma din sursă independentă autenticitatea acestor înregistrări video. Ministerul rus al Apărării a declarat vineri că ele arată "uciderea deliberată şi metodică" a soldaţilor ruşi prizonieri. Citește și: Șeful Pentagonului, cel mai dur mesaj la adresa Rusiei: Prietenii autocraţi ai lui Putin aşteaptă, vor un permis nuclear de vânătoare, vor o lume a forței, fără reguli. De aceea, Ucraina contează Comitetul de Investigaţii al Rusiei a anunţat că a deschis o anchetă. Ministerul rus de Externe a cerut ca "organizaţiile internaţionale să condamne această crimă şocantă" şi să iniţieze o anchetă. Un purtător de cuvânt al ONU la Kiev a declarat vineri pentru AFP că organizaţia "este la curent cu aceste videouri şi le examinează".

Torționarii noștri foloseau jucăriile favorite ale rușilor: bâte și bastoane cu șocuri electrice Foto: Twitter
Eveniment

Torționarii noștri foloseau jucăriile favorite ale rușilor

„Torționarii noștri foloseau jucăriile favorite ale rușilor: bâte și bastoane cu șocuri electrice pentru vaci”, scrie, azi, The Times, care a discutat cu un prizonier ucrainean recent eliberat din captivitatea rusă. Locotenentul major Serghei Straciuk povestește că, ore înainte de a fi eliberați, în timpul zborului spre punctul unde au fost transferați Kievului, prizonierii - legați și cu ochii acoperiți - au fost bătuți cu bâte, cu patul armei și cu bastoanele cu șocuri electrice. Straciuk este acum într-un centru de recuperare psihică, lângă Poltava. Torționarii noștri foloseau jucăriile favorite ale rușilor „La ora 6 dimineața în fiecare zi, un clopot suna pe coridoarele închisorii Bryansk. Era semnalul pentru soldații ucraineni capturați să coboare din paturi și să cânte imnul național rus. Gardienii se uitau la ei prin ferestruica de la ușa celulei și băteau pe oricine nu se conforma. Bătăile aveau loc tot timpul. Erau bătuți prizonierii care vorbeau și, deoarece rusă era obligatorie, bătăi suplimentare pentru cei care erau auziți vorbind în ucraineană. Erau bătăi pentru prizonierii care au îndrăznit să se întindă pe pat înainte de ora 22 și, în unele zile, în funcție de capriciul gardienilor, bătăi pentru cei care au îndrăznit să stea, prizonierii fiind adesea nevoiți să petreacă perioade de 16 ore mergând în cerc timp 16 ore”, scrie The Times. Locotenentul Straciuk spune că perioada petrecută în captivitate a fost mult mai traumatizantă decât bătălia pentru Mariupol. Serghei Straciuk, interogat/ Captură video The Times „Discuțiile era interzise. Nu era nimic de făcut, nimic de citit, nimic de scris. Nu puteai să te întinzi și uneori nu aveai voie să stai. Dacă intra un gardian, trebuia cu toții să ne înclinăm din talie, cu mâinile strânse la spate. Unii bărbați au cedat și plângeau toată ziua (…) Am crezut că voi supraviețui și că într-o zi voi fi liber, dar pe măsură ce fiecare zi trecea speranțele mele au început să se estompeze”, a povestit el, pentru The Times. Lumina din celulă era aprinsă în permanență. Citește și: Defensiva rusă la nord de Herson pare să se prăbușească rapid. Un blogger ucrainean susține că forțele Kremlinului au cerut sprijin aerian pe rețelele sociale Publicația britanică relatează și efortul soției sale de a-l regăsi, după ce a fost dat dispărut în misiune, la Mariupol. Ea studia fotografiile postate pe Telegram de soldații ruși și, după patru săptămâni de căutări, a descoperit o înregistrare în care era interogat în legătură cu prezența militarilor străini în unitatea sa.

"Supereroii" de la Azovstal au fost eliberați (sursa: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)
Internațional

"Supereroii" de la Azovstal au fost eliberați

"Supereroii" de la Azovstal au fost eliberați. Ucraina a anunţat miercuri schimbul cu Rusia a 215 militari, printre care şefi ai apărării de la combinatul siderurgic Azovstal din oraşul Mariupol, simbol al rezistenţei la invazia rusă. "Supereroii" de la Azovstal au fost eliberați "Am reuşit să eliberăm 215 de persoane", cel mai mare schimb de la începutul invaziei ruse în februarie, a declarat la televiziune şeful administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Andrii Iermak. Rusia a recuperat 55 de prizonieri, inclusiv fostul deputat Viktor Medvedciuk, un apropiat al lui Vladimir Putin, acuzat de înaltă trădare în Ucraina, a precizat preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, în mesajul său zilnic. "În schimb, am dat 55 de persoane care nu merită nici regret, nici simpatie", cei care "au luptat împotriva Ucrainei şi cei care au trădat-o", a spus el. Negocierile "cele mai lungi, cele mai dificile" În cadrul acestei "operaţiuni pregătite de mult timp", cinci comandanţi militari, "supereroi", printre care şefi ai apărării de la Azovstal, au fost transferaţi în Turcia, a subliniat Volodimir Zelenski. Negocierile privind schimbul lor au fost "cele mai lungi, cele mai dificile", a adăugat preşedintele ucrainean. Aceste persoane vor rămâne în Turcia "în siguranţă absolută şi în condiţii confortabile" până la "sfârşitul războiului", dar îşi vor putea întâlni familiile acolo, în baza unui acord cu preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, potrivit şefului statului ucrainean. Zece prizonieri de război străini În total, 188 de "eroi de la Azovstal şi Mariupol", printre care 108 militari din regimentul Azov, au fost schimbaţi, a spus el. "Vom face totul pentru a-i salva pe toţi cei aflaţi în captivitate în Rusia", a promis Volodimir Zelenski, potrivit căruia printre prizonierii schimbaţi se numără şi femei însărcinate. Citește și: Putin a devenit paria planetei: SUA și NATO anunță că iau în serios amenințarea nucleară a liderului de la Kremlin, dar îl avertizează că reacțiile vor fi pe măsură Zece prizonieri de război străini - cinci britanici, doi americani, un marocan, un suedez şi un croat - al căror transfer din Rusia în Arabia Saudită mai devreme în cursul zilei, ca parte a unui schimb între Moscova şi Ucraina a fost anunţat de diplomaţia saudită, fac parte din acest schimb, potrivit preşedintelui Zelenski. Ultimii apărători ucraineni ai Mariupolului, baricadaţi în uriaşa oţelărie Azovstal, la Marea Azov, s-au predat forţelor ruse între 16 şi 20 mai, după trei luni de lupte intense, reaminteşte AFP.

Umanismul capilor Bisericii Ortodoxe Ruse: mitropolitul Leonid își bate joc de prizonieri
Eveniment

Umanismul capilor Bisericii Ortodoxe Ruse

Umanismul capilor Bisericii Ortodoxe Ruse: mitropolitul Leonid, Exarhul Patriarhal al Africii , își bate joc de prizonierii ruși forțați să cânte piese patriotice rusești. Nu este prima oară când acest mitropolit își manifestă susținerea necondiționată față invadarea Ucrainei. Umanismul capilor Bisericii Ortodoxe Ruse La începutul videoclipului postat de mitropolit, ucrainenii cântă melodia „Chervona Kalina”, iar în a doua parte a videoclipului sunt forțați să cânte pe fundalul drapelului rus, melodia formației „Liubă” „De ce mestecenii fac așa zgomot in Rusia, scrie newsmaker.md. Mitropolitul a subtitrat videoclipul: „Întotdeauna am spus că un regent bun își merită greutatea în aur. Cred că acum este posibil să intrați în corul bisericii.” „Întotdeauna am spus că un regent bun își merită greutatea în aur. Cred că acum este posibil să intri în corul bisericii.Urmărește până la sfârșit ?. P.S. Mi s-a scris într-un mesaj personal că, probabil, aceștia erau militari capturați. Nu am astfel de date. În videoclip, doi bărbați puternic beți cântă un imn ucrainean (care are acum o reputație îndoielnică). Ei cântă fie pe teritoriul Rusiei în Crimeea, fie în DPR-LPR. Desigur, au venit și au avut o lecție de canto. Asta văd eu”, este mesajul de pe Telegram al mitropolitului. Acesta nu este primul comentariu al feței bisericești pe subiecte militare. În mai multe postări, el felicită Forțele Aeriene și Marina pentru reușitele lor profesionale. Citește și: Oficiosul religios al regimului de la Teheran, despre atacul asupra lui Salman Rushdie: „O mie de bravos” În iulie, șeful Exarhatului Patriarhal African al Bisericii Ortodoxe Ruse, mitropolitul Klin Leonid, a spus că Occidentul este reticent în a încerca să găsească „zone de interes comun” cu Rusia, dar „încearcă să provoace necazuri oriunde poate”. Exarhatul African a fost înființat în 2022 de biserica rusă după ce patriarhul Alexandriei a recunoscut biserica ucraineană ortodoxă independentă de Moscova.

"Negustorul morții", Viktor Bout, spre Moscova, la schimb cu Brittney Griner (sursa: vanityfair.com)
Internațional

"Negustorul morții", Viktor Bout, spre Moscova

"Negustorul morții", Viktor Bout, spre Moscova. Un diplomat rus a confirmat sâmbătă că Moscova şi Washingtonul discută despre un posibil schimb de prizonieri care îi implică mai ales pe un traficant de arme rus reţinut în Statele Unite şi pe baschetbalista americană Brittney Griner, reţinută în Rusia, informează AFP. "Negustorul morții", Viktor Bout, spre Moscova Statele Unite au declarat în repetate rânduri că au făcut o "ofertă considerabilă" pentru a obţine eliberarea a doi americani reţinuţi în Rusia, baschetbalista Brittney Griner şi un fost soldat american, Paul Whelan. Potrivit presei americane, aceştia vor fi schimbaţi cu un celebru traficant de arme rus reţinut în Statele Unite, Viktor Bout, supranumit "negustorul morţii". Bout a fost arestat în Thailanda în 2008 şi ispăşeşte o pedeapsă de 25 de ani de închisoare în Statele Unite. Cariera sa extraordinară a fost una dintre inspiraţiile pentru filmul "Lord of War" în care Nicolas Cage joacă rolul unui traficant de arme cinic. Prima confirmare a Rusiei "Discuţiile pe tema foarte sensibilă a unui schimb (de prizonieri) au loc prin canale alese de preşedinţii noştri", a declarat directorul departamentului America de Nord din cadrul Ministerului rus de Externe, Aleksandr Darciev. Numele citate de presa americană "sunt într-adevăr luate în considerare. Rusia caută de mult timp să obţină eliberarea lui Viktor Bout", a adăugat el într-un interviu publicat sâmbătă de agenţia de presă rusă TASS. Citește și: Moscova își vrea traficantul de arme înapoi: Viktor Bout e prizonier în SUA, Rusia ar face un schimb de deținuți " continuă şi ar trebui să dea roade dacă, bineînţeles, Washingtonul (...) are grijă să nu cadă în propagandă", a spus Darciev. Este prima oară când Moscova a confirmat că au loc discuţii cu privire la un posibil schimb care îl implică pe Bout. Kremlinul a reproşat de mai multe ori Washingtonului că a făcut declaraţii publice despre negocierile în curs de desfăşurare. Baschetbalista Griner și țigara electronică cu canabis Aceste discuţii s-au accelerat după condamnarea la începutul lui august a baschetbalistei Griner la nouă ani de închisoare pentru trafic de canabis. În vârstă de 31 de ani, această jucătoare de 2,06 metri, considerată una dintre cele mai bune din lume, este judecată după ce a fost arestată în luna februarie la sosirea pe aeroportul moscovit Şeremetievo, când era în posesia unor ţigări electronice şi a unui "lichid care prezenta un miros special" de ulei de canabis, conform serviciului federal al vămilor ruse. Cazul său a căpătat o semnificaţie geopolitică în contextul crizei dintre Moscova şi Washington, legată de ofensiva rusă din Ucraina.

Moscova îl vrea pe Viktor Bout (sursa: Facebook/The White House)
Internațional

Moscova îl vrea pe Viktor Bout

Moscova îl vrea pe Viktor Bout. Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a afirmat vineri că Moscova este pregătită să discute pe canalele diplomatice existente despre un schimb de deţinuţi cu Washingtonul, transmite Reuters. Moscova îl vrea pe Viktor Bout "Suntem gata să discutăm despre acest subiect, dar în cadrul canalului care a fost convenit de către preşedinţii Putin şi Biden", a spus Lavrov. Citește și: Un traficant de arme rus care a folosit și România în afacerile sale, posibil returnat în Rusia în schimbul baschetbalistei americane deținute la Moscova Un tribunal din Rusia a condamnat-o joi pe baschetbalista americană Brittney Griner la nouă ani de închisoare pentru trafic de droguri, verdict catalogat drept "inacceptabil" de preşedintele american Joe Biden. Tribunalul din Himki, din apropiere de Moscova, a găsit-o pe baschetbalistă vinovată de posesie şi trafic de droguri şi a condamnat-o la "nouă ani de detenţie într-o colonie penitenciară", a declarat judecătoarea Ana Sotnikova. Casa Albă a făcut oferta unui schimb De asemenea, Griner primit o amendă de 1 milion de ruble (16.000 de dolari). Avocaţii săi au anunţat că sportiva va face apel la decizie. Preşedintele SUA Joe Biden a denunţat vehement condamnarea baschetbalistei americane. "Este inacceptabil şi cer Rusiei să o elibereze imediat pentru a-şi putea reîntâlni soţia, apropiaţii şi coechipierii", a îndemnat el într-un comunicat postat imediat după anunţarea verdictului. Casa Albă a "îndemnat" joi Rusia să accepte "oferta serioasă" de schimburi de prizonieri, cu scopul de a obţine întoarcerea în Statele Unite a baschetbalistei Brittney Griner şi a altui cetăţean american, Paul Whelan, transmite AFP. Baschetbalista și-a recunoscut vina "Am făcut o ofertă substanţială pentru a-i aduce acasă pe ea şi pe Paul Whelan. Îndemnăm Rusia să accepte această propunere", a declarat purtătoarea de cuvânt Karine Jean-Pierre, denunţând "detenţia abuzivă" a jucătoarei de baschet, condamnată joi în Rusia la nouă ani de închisoare pentru trafic de droguri. Arestată în 17 februarie pe aeroportul Şeremetievo din Moscova pentru că avea în bagaj cartuşe de ţigară electronică cu conţinut de ulei de haşiş, sportiva şi-a recunoscut deja vinovăţia, dar a susţinut săptămâna trecută că nu intenţiona să ia drogurile cu ea şi că probabil le-a împachetat din greşeală, când se pregătea să se întoarcă dintr-o vacanţă în SUA la echipa sa, UMMC Ekaterinburg din Rusia.

Rușii se plâng de prizonieratul ucrainean (sursa: Facebook/Ministerul rus al Apărării)
Internațional

Rușii se plâng de prizonieratul ucrainean

Rușii se plâng de prizonieratul ucrainean. Rusia a anunţat marţi că anchetează presupuse torturi la care bănuieşte că au fost supuşi soldaţi ruşi luaţi prizonieri de forţele ucrainene şi eliberaţi în urma unui schimb cu Ucraina, informează AFP. Rușii se plâng de prizonieratul ucrainean "Comitetul de Anchetă al Federaţiei Ruse verifică faptele de tratamente inumane aplicate unor soldaţi ruşi prizonieri ai Ucrainei", a anunţat instituţia într-un comunicat. Rusia şi Ucraina au făcut mai multe schimburi de prizonieri de război de la începutul ofensivei ruse pe 24 februarie; cel mai recent a avut loc pe 29 iunie şi a vizat 144 de combatanţi de fiecare parte. Unii dintre ruşii eliberaţi cu această ocazie au acuzat "numeroase fapte de violenţă la care au fost supuşi" în timpul detenţiei, printre care lovituri, torturi cu electricitate sau privare de apă şi de hrană. Rușii care s-au predat, mister Rusia a anunţat săptămâna trecută că deţine mai mult de 6.000 de prizonieri de război ucraineni, fără a preciza câţi ruşi s-au predat în Ucraina. Citește și: EXCLUSIV Bătălie dură între doi grei ai industriei europene pentru banii Armatei: Rheinmetall vrea să preia contractul de 700 de milioane de euro al IVECO pentru camioane Kievul acuză Moscova de numeroase crime de război, pe care autorităţile ruse le neagă sistematic, chiar dacă sunt documentate. La rândul său, Rusia acuză forţele ucrainene de abuzuri şi de înscenare a unor crime atribuite armatei ruse.

Eroii de la Azovstal deportați în Rusia (sursa: Captura Youtube)
Internațional

Eroii de la Azovstal, deportați în Rusia

Eroii de la Azovstal, deportați în Rusia. Peste 1.000 de militari ucraineni care s-au predat recent la Mariupol vor fi transportați în Rusia pentru "investigații", a anunțat miercuri agenția de presă de stat rusă TASS, citând o sursă din cadrul forțelor de ordine. Eroii de la Azovstal, deportați în Rusia "Peste 1.000 de persoane din Azovstal au fost transportate în Rusia. Agențiile de aplicare a legii lucrează îndeaproape cu ei", a declarat sursa citată de TASS. Rusia intenționează, de asemenea, să transporte pe teritoriul rus o serie de alți prizonieri de război ucraineni, a adăugat sursa. Citește și: EXCLUSIV Uriașa țeapă a măștilor din Vietnam: în 2020, Ministerul Economiei a cumpărat 100 de milioane de bucăți pentru 31 de milioane USD. După doi ani, mai avea 90 de milioane în stoc La sfârșitul lunii mai, Ministerul rus al Apărării a afirmat că aproximativ 1.000 de soldați ucraineni s-au predat după săptămâni de lupte în uzina siderurgică Azovstal din Mariupol, care a fost asediată, potrivit CNN. La scurt timp după aceea, Comitetul rus de anchetă - care funcționează ca principala autoritate de anchetă a Kremlinului - a declarat că îi va interoga pe "militanții ucraineni care s-au predat" evacuați de la Azovstal.

Rusia ar putea forța prizonierii ucraineni să defileze în piața publică, la parada de 9 mai Foto: Captură YouTube
Internațional

Rusia forța prizonierii ucraineni să defileze

Rusia ar putea forța prizonierii ucraineni să defileze în piața publică, la parada de 9 mai, scrie The Times. Publicația britanică citează un ONG din Ucraina, Centrul pentru Strategii de Apărare, care însă nu oferă sursa informațiilor sale. O astfel de măsură ar fi împotriva Convenției de la Geneva, recunoscută internațional, care protejează drepturile omului ale prizonierilor de război. Articolul 13 al celei de-a treia Convenții de la Geneva prevede că ”prizonierii de război trebuie să fie protejați în orice moment, în special împotriva actelor de violență sau intimidare și împotriva insultelor și curiozității publice”. Rusia ar putea forța prizonierii ucraineni să defileze „Centrul pentru Strategii de Apărare (...) a avertizat că 500 de luptători capturați ar putea fi „forțați să treacă prin Piața Roșie, pentru camerele de televiziune” (...) Parada are loc pe 9 mai, declarată de Rusia drept Ziua Victoriei, când se sărbătorește înfrângerea fascismului, în cel de-al doilea război mondial. Rusia a declarat că deține 2.000 de prizonieri, inclusiv foști soldați britanici. Aiden Aslin, în vârstă de 28 de ani, și Shaun Pinner, în vârstă de 48 de ani, care locuiesc în Ucraina de patru ani, au fost capturați luna trecută la Mariupol, după ce au luptat alături de pușcașii marini ucraineni. Ei fost expuși la televiziunea de stat rusă. Un alt britanic, Andrew Hill, se crede că a fost reținut de Rusia după ce a apărut (...) la televiziunea rusă”, scrie The Times. ??URGENT: According to our sources, Kremlin is evaluating the question of forcing the participation of more than 500 Ukrainian prisoners of war in the “Victory Parade,” (May 9th) the Ukrainians POWs would be paraded in front of the shocked public. (2022 Parade practice photos) pic.twitter.com/1SRIVGMRWY— Igor Sushko (@igorsushko) May 2, 2022 Potrivit ONG-ului rus Gulagu.net, decizia finală cu privire la cum va arăta parada de Ziua Victoriei de la Moscova va fi anunțată pe 6 mai, cu trei zile înainte de paradă. Prizonierii, umiliți de gardienii ruși Angajați ai Serviciului Federal de Penitenciare și din unitățile Serviciului Federal de Securitate au fost deja repartizați să „lucreze pe teren” cu soldații captivi din Ucraina. Prizonierii de război vor fi expuși public „în fața unui public șocat și prin lentilele unei camere”. Scopul acestei măsuri este de a demonstra superioritatea armatei ruse, dar și de a încerca să suprime voința ucrainenilor de a lupta activ pe front. #Russia The Kremlin is considering holding a "parade of prisoners of war". During the Victory Parade in Moscow, up to 500 Ukrainian soldiers can be brought to demonstrate the “strength and superiority of the Russian army,” according to the sources of https://t.co/eyNiqQVjYK pic.twitter.com/sC7ek14xtA— Hanna Liubakova (@HannaLiubakova) May 2, 2022 Gulagu.net scrie și despre tratamentul prizonierilor, care sunt umiliți de personalul penitenciarelor. Atunci când aceștia se opun unui astfel de comportament, sunt scoși din sistemul penal și supuși unui „tratament special”. Citește și: Rusia explică, oficial, succesul ucrainenilor: folosesc magia neagră

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră