joi 10 aprilie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: premiu

12 articole
Eveniment

Doi elevi români au construit o variantă de WALL-E. Robotul, numit Pickabot, este funcțional

Elevi români, premiați pentru robotul Pickabot. Doi elevi din Iași au inventat un robot autonom pentru colectarea deșeurilor, numit Pickabot, și au fost premiați la o competiție internațională în Tunisia. Elevi români, premiați pentru robotul Pickabot Shaan Salian și Mark Strîmbu, elevi în clasa a XI-a la Liceul de Informatică „Grigore Moisil”, au reprezentat România la IFEST 2025. Citește și: Dragoș Sprânceană, trimisul lui Ciolacu în SUA, susține că premierul PSD sprijină poziția lui Trump privind Ucraina, nu pe cea a lui Macron Proiectul lor a fost recompensat cu Premiul de Excelență și Medalia de Argint. Invenția îi plasează printre tinerii inovatori care aduc soluții sustenabile la problemele de mediu. Continuarea, în Ziarul de Iași

Elevi români, premiați pentru robotul Pickabot (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Lipă s-a premiat pentru rezultatele obținute la Jocurile Olimpice Foto: Facebook
Politică

Lipă s-a premiat pentru rezultatele obținute la Jocurile Olimpice

Deputata PSD Elisabeta Lipă s-a premiat cu zeci de mii de lei pentru rezultatele obținute de sportivii români la Jocurile Olimpice de la Paris, arată declarația ei de avere, depusă la 17 ianuarie. Lipă a primit acest premiu de la Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR), deși este evident un conflict de interese, ea fiind și vicepreședinte al acestui comitet. Citește și: EXCLUSIV Atacurile cibernetice din timpul alegerilor prezidențiale au dispărut fără urmă: SRI, care le-a menționat, nu mai comentează, AEP și STS nu admit că sistemul IT ar fi fost în pericol Lipă s-a premiat pentru rezultatele obținute la Jocurile Olimpice Potrivit declarației de avere, Lipă a fost premiată de COSR cu 40.000 de lei. COSR a plătit-o, pentru funcția de vicepreședinte, cu 15.600 de lei. În anul fiscal 2024, Lipă a încasat de la statul român două pensii speciale și salariu: 116.321 de lei, net, anual, ca președinte al Agenției Naționale pentru Sport 178.056 de lei, net, anual, pensia specială de la ministerul de Interne 199.620 renta viageră, în calitate de sportivă premiată la olimpiade În medie, ea a câștigat, de la stat, circa 40.000 de lei pe lună. Familia Lipă deține două apartamente în București și o casă de peste 330 mp în Voluntari. Ea a împrumutat PSD cu 198.000 de lei, în 2024. Scandalul premierilor dubioase acordate de Agentia Națională pentru Sport nu s-a lămurit nici acum. „Pentru medalia de aur de la Jocurile Olimpice de la Paris, David Popovici a primit, din partea Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), un premiu în valoare de 140.000 euro, în timp ce Erhan Cătălin (secretar general al Federației Române de Canotaj) și Petrescu Roxana (contabilul șef) au primit un premiu de câte 162.400 de euro fiecare. Adică, mai mare decât premiul obținut de Daniel Popovici”, a scris, în octombrie, fostul ministru al Sportului, Eduard Novak, pe pagina sa de Facebook.

Haruki Murakami primește o diplomă onorifică (sursa: Facebook/Haruki Murakami)
Eveniment

Haruki Murakami primește o diplomă onorifică

Haruki Murakami primește o diplomă onorifică. Celebrul scriitor japonez Haruki Murakami, cunoscut pentru discreția sa și reticența în aparițiile publice, a primit marți o diplomă onorifică din partea Universității Waseda din Tokyo, instituția unde și-a desfășurat studiile. Haruki Murakami primește o diplomă onorifică Evenimentul, marcat de un discurs sincer și plin de umor, a adus râsete și aplauze din partea publicului. Citește și: Sociologul Remus Ștefureac îl critică pe Nicușor Dan. Dar Ștefureac este asociat cu Sacha Dragic, partenerul One United Properties, compania care se bate cu Nicușor Dan în instanță „Nu am fost un student model”, a mărturisit în fața audienței formate din admiratori și studenți, Murakami, în vârstă de 75 de ani. „Este puțin ciudat să primesc acest premiu, având în vedere că am fost un student foarte slab. Chiuleam de la ore și uitam să învăț. Făceam numai ce-mi plăcea și provocam o mulțime de probleme la universitate.” Cu toate acestea, Murakami a recunoscut importanța Universității Waseda în formarea sa: „Dacă n-aș fi intrat la Waseda, probabil că n-aș fi avut o carieră de scriitor.” Recunoașterea unei opere cosmopolite și suprarealiste Prin acordarea diplomei onorifice, Universitatea Waseda a elogiat „atmosfera cosmopolită” din romanele lui Murakami și capacitatea unică a autorului de a „naviga în zig-zag între real și suprareal”. Murakami este autorul unor opere celebre precum „Pădurea norvegiană”, „Kafka pe malul mării” și trilogia „1Q84”, cărți care explorează teme precum singurătatea, absurditatea lumii moderne și realitatea paralelă. Un scriitor retras, dar adorat la nivel global Tradus în aproape 50 de limbi, Haruki Murakami este unul dintre cei mai apreciați scriitori contemporani. În ciuda popularității sale imense, el rămâne o figură retrasă, manifestând un interes redus pentru media. Este adesea menționat ca favorit pentru Premiul Nobel pentru Literatură, fără ca acest prestigiu să-i schimbe stilul de viață modest. „Vreau să continui să scriu romane bune” În încheierea discursului său emoționant, Murakami a subliniat pasiunea care îl definește: „Vreau să continui să scriu romane bune.” Acest angajament față de literatura de calitate a fost primit cu entuziasm de publicul care îl consideră un adevărat maestru al cuvintelor. Prin această recunoaștere, Universitatea Waseda onorează nu doar un fost student, ci o legendă literară mondială, ale cărei scrieri au redefinit literatura contemporană.

Blandiana primește premiul Prințesa de Asturia (sursa: Facebook/Fundación Princesa de Asturias)
Eveniment

Blandiana primește premiul Prințesa de Asturia

Blandiana primește premiul Prințesa de Asturia. Ana Blandiana a primit prestigiosul Premiu Prințesa de Asturia pentru Litere 2024, într-o ceremonie desfășurată la Teatrul Campoamor din Oviedo, în prezența Familiei Regale a Spaniei. Blandiana a spus că premiul reprezintă o confirmare a aprecierii de care se bucură cărțile sale în Spania. La ceremonie au fost prezenți Regele Felipe al Spaniei, Prințesa de Asturia, Leonor, și alți membri ai Familiei Regale. Discursul scriitoarei la primirea premiului poate fi citit aici. Blandiana primește premiul Prințesa de Asturia Juriul a motivat acordarea premiului menționând că opera Anei Blandiana vorbește despre „înfrângere și speranță” și reflectă o cunoaștere profundă a spiritului românesc într-o perioadă de opresiune. Citește și: Cui concesionează Simion locurile de parlamentar: bugetară din Guvern, cu 4 case și 2 apartamente, deschide lista AUR la Bacău Este primul român care obține această distincție. Acordată, din 1981, doar unui număr de șapte scriitori. Discursul Anei Blandiana În discursul de acceptare, Blandiana a vorbit despre admirația sa pentru Spania, unde poezia este foarte apreciată. Ea a amintit o întâlnire la care 800 de membri ai grupurilor de lectură din întreaga țară au fost prezenți și au discutat despre cele 11 cărți ale sale traduse în spaniolă. „A fost o experiență copleșitoare, care arată o adeziune profundă a spaniolilor față de cultură și poezie,” a afirmat Blandiana. Eveniment de Gală Președintele Institutului Cultural Român, Liviu Jicman, prezent la ceremonie, a exprimat onoarea de a asista la un eveniment ce aduce recunoaștere literaturii române. Jicman a subliniat că Blandiana a inspirat societatea românească și cititorii din întreaga lume, iar evenimentul a marcat majoratul Prințesei de Asturia și aniversarea rolului său de președinte de onoare al Fundației Prințesa de Asturia. Recunoașterea internațională Doctor Honoris Causa al Universității din Salamanca, Blandiana a publicat peste 30 de cărți traduse în 25 de limbi, incluzând 11 cărți traduse în spaniolă cu sprijinul ICR. De-a lungul carierei, a primit premii internaționale precum Premiul Vilenica (2002) și Premiul Poetul European al Libertății (2016), precum și Legiunea de Onoare din partea Franței. Premiul: 50.000 de euro Premiile Prințesa de Asturia sunt recunoscute pentru promovarea valorilor culturale, științifice și umaniste și sunt acordate la opt categorii: artă, litere, științe sociale, comunicare, științe umaniste, cooperare internațională, cercetare și sport. Premiile, fiecare în valoare de 50.000 de euro, au contribuit semnificativ la recunoașterea patrimoniului cultural universal.

Cel mai bun director de liceu din România e din Pașcani. În imagine, Ana Maria Chelaru, cel mai bun director în privința egalității de șanse (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Cel mai bun director de liceu

Cel mai bun director de liceu. Pentru al doilea an consecutiv, județul Iași are un reprezentant desemnat Directorul Anului 2024. Cel mai bun director de liceu Daniela Claudia Orășanu, directoarea Colegiului Tehnic de Căi Ferate "Unirea" din Pașcani, a primit titlul de Directorul Anului 2024 în cadrul celei de-a opta ediții a Galei Directorilor Anului 2024. Citește și: Banca îți poate șterge creditul dacă demonstrezi că nu ai nici o posibilitate să plătești. Cum a reușit asta un român prin intermediul CSALB De asemenea, Iașiul se poate mândri și cu un premiu la categoria Egalitate de Șanse, obținut de Ana Maria Chelaru, directoarea Liceului Teoretic "Comandor Alexandru Cătuneanu" din Lunca Cetățuii. La Gala Directorilor Anului 2024 au fost acordate premii pentru directorii de școli la categoriile Inovare, Antreprenoriat și Egalitate de Șanse, precum și marele premiu – Directorul Anului 2024. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Lipă minte: contabila Canotajului, salariu mare (sursa: Facebook/Roxana Petrescu))
Eveniment

Lipă minte: contabila Canotajului, salariu mare

Lipă minte: contabila Canotajului, salariu mare. Roxana Petrescu, contabila șefă a Federației de Canotaj, a bulversat lumea sportului după ce s-a aflat că urmează să fie premiată cu 162.400 de euro de Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) pentru medaliile obținute de sportivii români la Jocurile Olimpice de la Paris. Citește și: Candidata PSD Lipă îl umilește pe Popovici: contabila și secretarul federației de canotaj, prime mai mari decât ale medaliatului de la J.O. Motivul premierii: participarea activă și substanțială la obținerea rezultatelor. DeFapt.ro a aflat că Roxana Petrescu figurează ca angajată la alte două federații sportive: Federația Română de Kempo și Federația Română de Sambo. Anul trecut, mai încasa încă un salariu și de la Federația Română de Yachting. Lipă minte: contabila Canotajului, salariu mare Cătălin Erhan, secretarul general al Federației Române de Canotaj, și Roxana Petrescu, contabila șefă a aceleiași federații, au fost premiați cu câte 162.400 de euro de Comitetul Olimpic și Sportiv Român pentru rezultatele canotorilor români la Jocurile Olimpice de la Paris. Citește și: Cât costă apartamentul soților Ciorbă-Vicol la Monaco, închiriat pe banii Nordis în clădirea Tour Odéon, una din cele mai scumpe din lume În același timp, David Popovici a primit un premiu de 140.000 de euro pentru medalia de aur câștigată la proba de 200 m liber. Ultima declarație de avere a Roxanei Petrescu arată că, pentru funcția de contabil șef al Federației Române de Canotaj, este remunerată anual cu suma de 85.161 lei. Adică puțin peste 7.000 lei lunar. Bani și de la Kempo, Sambo și Yachting În paralel lucrează ca economist și la Federația Română de Kempo, de unde a încasat anul trecut aproximativ 40.000 lei. Alți 20.000 lei i-a primit tot pentru funcția de economist de la Federația Română de Sambo. În total 145.000 de lei de la cele trei federații. Roxana Petrescu a trecut în paralel și pe la Federația Română de Yachting, conform declarației de avere depuse în vara anului 2023. Alba-neagră cu premiile Elisabeta Lipă, președinta Autorității Naționale pentru Sport, a declarat pentru site-ul Golazo că Roxana Petrescu va fi premiată pe hârtie cu suma de 162.400 euro, dar că va împărții banii cu colegii ei din Federația Română de Canotaj. La fel va proceda și Cătălin Erhan, secretarul general al Federației Române de Canotaj, potrivit lui Lipă. "Nu putem trece toate conturile acolo, ci ia unul singur, și e normal să fie contabilul șef și secretarul general, după care se împart tuturor. Dar banii se împart celor 60, cred, de persoane care fac parte din federație. Plus că premierea asta se întâmplă o dată la patru ani. Sunt foarte mulți oameni... Sportul este foarte prost plătit. Un salariu în federație este puțin peste salariul minim pe economie. Să zicem 600 de euro. O dată la patru ani, el este răsplătit. Fiecare persoana angajată are aportul ei", a declarat Elisabeta Lipă, conform golazo.ro. Dar Valeriu Gavril, președintele Federației Române de Canotaj, a spus că nu e obligatoriu ca cei doi angajați să împartă banii primiți. Însă o pot face.

Academia nu-i retrage premiul lui Bulai (sursa: Inquam Photos/George Călin)
Eveniment

Academia nu-i retrage premiul lui Bulai

Academia nu-i retrage premiul lui Bulai. În 2019, Academia Română i-a acordat lui Alfred Bulai premiul „Constantin Rădulescu-Motru”. HotNews a întrebat Academia ce face după ce profesorul a fost arestat pentru abuz sexual. Academia nu-i retrage premiul lui Bulai Premiul din partea Academiei Române a fost primit pentru volumul „Fundamentele sociale ale cunoașterii”. Citește și: EXCLUSIV Daniel Jinga, directorul Operei, și-a numit adjunctă o prietenă, apoi a primit de la aceasta 10.000 de euro. Prietena lucra la Agenția Medicamentului. Jinga, susținut de PSD Buzău Premiul „Constantin Rădulescu-Motru” se acordă, potrivit clasificării Academiei, la categoria filosofie, teologie, psihologie și pedagogie. „Academia Română consideră absolut reprobabile faptele de care este acuzat sociologul Alfred Bulai și condamnă cu fermitate orice formă de agresiune, manifestată în orice context, public sau privat. Academia Română așteaptă soluționarea dosarului penal și pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive”, a transmis Academia Română la solicitarea HotNews.

Cinci milioane de euro la loto (sursa: Facebook/Loteria Română)
Eveniment

Cinci milioane de euro la loto

Cinci milioane de euro la loto. Reportul pentru categoria I a jocului Loto 6/49 se apropie de cinci milioane de euro, la extragerea de duminică, în timp ce la Joker depăşeşte două milioane de euro, informează Loteria Română. Cinci milioane de euro la loto Duminică, 25 august, vor avea loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 şi Super Noroc, după ce la tragerile loto de joi, 22 august, Loteria Română a acordat peste 18.900 de câştiguri în valoare totală de peste 1,13 milioane de lei. Citește și: Ciolacu confirmă că nu are diplomă de bacalaureat, dar susține că deține o copie legalizată a diplomei examenului luat în 1986, când a terminat liceul Astfel, la Loto 6/49 se înregistrează la categoria I un report în valoare de peste 23,57 milioane de lei (peste 4,73 milioane de euro). La Noroc este în joc un report cumulat în valoare de peste 9,93 milioane de lei (aproximativ 1,99 milioane de euro). La Joker, la categoria I, reportul depăşeşte 10,27 milioane de lei (peste 2,06 milioane de euro), iar la categoria a II-a este în joc suma de 194.000 de lei (peste 39.000 de euro). La Noroc Plus, la categoria I, este în joc un report în valoare de peste 45.600 de lei. La categoria I a jocului Loto 5/40 se înregistrează un report în valoare de 381.500 de lei (peste 76.600 de euro), iar la categoria a II-a reportul este ]n valoare de peste 25.500 de lei. La Super Noroc se înregistrează la categoria I un report în valoare de peste 131.200 de lei (peste 26.300 de euro)

Elevi premiați în SUA la robotică (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Elevi premiați în SUA la robotică

Elevi premiați în SUA la robotică. Echipa de robotică Peppers de la Liceul Teoretic de Informatică "Grigore Moisil" din Iaşi s-a clasat pe locul al II-lea, la secțiunea "Motivate", la cel mai mare concurs de profil din lume, desfăşurat în Houston, SUA. Elevi premiați în SUA la robotică La competiția de robotică FIRST World Championship 2023, desfășurată în perioada 19-22 aprilie, au participat 190 de echipe din 23 de țări, iar patru dintre acestea au reprezentat România. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Robotul creat de echipa Peppers a ridicat conuri de două culori diferite și le-a pus pe stâlpi de 35, 60 și 85 de centimetri. Citește și: Simona Halep: „Nu cer un tratament special. Vreau doar să fiu judecată. Cât mai trebuie să aştept?” Are în față o gheară cu silicon aderent pe ea, pentru a putea prinde conurile, are un sistem de glisare cu scripeți, pentru a putea ridica acele conuri la fiecare nivel necesar și un mecanism care le poate pune în față sau în spate, ținându-le la fiecare pas perpendiculare pe pământ, pentru a nu se strica orientarea. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Nicolae Ciucă primește premiul Carbon Dinozaur Foto: Facebook
Mediu

Nicolae Ciucă primește premiul Carbon Dinozaur

Nicolae Ciucă primește premiul Carbon Dinozaur: Fundația Terra Milleniul III i-a acordat premierului acest premiu, el fiind sancționat pentru deciziile luate în ceea ce privește emisiile de gaze cu efect de seră ale României, scrie green-report.ro. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Ciucă primește premiul Carbon Dinozaur ONG-urile din proiect au decis ca Nicolae Ciucă să beneficieze de această decoraţie pentru decizia guvernamentală de a defrişa 106 hectare de pădure în Gorj, pentru a face loc extinderii carierei de lignit Pinoasa. Cererea a venit de la Complexul Energetic Oltenia, „în vederea realizării unei lucrări miniere de interes naţional şi de utilitate publică” - se arată in HG-ul adoptat de guvern. „Legea decarbonizării, ce presupune eliminarea treptată a cărbunelui din mixul energetic și închiderea carierelor de cărbune până în 2030, se regăsește în mai multe jaloane ale PNRR. Specific, până la finalul anului 2022, ar fi trebuit retrasă o capacitate de 660 MW de producție de la termocentralele Turceni și Rovinari, pentru ca României să i se aprobe a doua tranșă de fonduri. După o serie de modificări, Ordonanța de urgență 108/2022 privind decarbonizarea sectorului energetic a fost aprobată ca Legea nr. 334 în data de 5 decembrie 2022”, mai explică Green Report. Foto: Green Report Printre cei „premiați” cu „Carbon Dinozaur” au mai fost ministrul mediului, Tanczos Barna, europarlamentarul PNL Cristian Bușoi, deputata USR Cristina Prună sau fosta șefă a Gărzii de Mediu – Mărioara Gătej. Citește și: Dezmăț de Paște în instituțiile publice: ASF își premiază eșecul Euroins cu vinuri franțuzești, ciocolată, foie gras. BNR cumpără pește proaspăt și icre negre de 850.000 euro pentru angajați

Iașiul are un brand de oraș (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Iașiul are un brand de oraș

Iașiul are un brand de oraș. Trei agenţii de branding din Iaşi sunt nominalizate la premiile Transform Europe 2023, cea mai prestigioasă competiţie de branding de pe continent. Iașiul are un brand de oraș Identitatea de brand a Iaşiului a stârnit ample controverse la lansarea din prima jumătate a acestui an. Dar a ajuns pe lista scurtă a nominalizărilor din această competiţie. Citește și: Care sunt cele zece puncte ale planului de pace propus de Zelenski marilor puteri ale lumii. Kievul vrea summit global în februarie pe acest subiect Și va avea ocazia să fie apreciată de un juriu format din specialişti în branding care reprezintă firme de renume la nivel mondial. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Romașcanu a "arestat" premiul lui Cărtărescu (sursa: Facebook/Mircea Cartarescu)
Eveniment

Romașcanu a "arestat" premiul lui Cărtărescu

Romașcanu a "arestat" premiul lui Cărtărescu. Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, l-a felicitat marţi pe scriitorul Mircea Cărtărescu, pentru câştigarea Premiului FIL de Literatură în Limbi Romanice, ediţia 2022, apreciind că distincţia reprezintă o recunoaştere a României drept spaţiu cultural care contează internaţional. Romașcanu a "arestat" premiul lui Cărtărescu "Felicitări, Mircea Cărtărescu! Un premiu pentru minunata sa literatură, dar şi o recunoaştere a României drept spaţiu cultural care contează internaţional", a scris Romaşcanu, pe Facebook. Scriitorul şi eseistul român Mircea Cărtărescu a câştigat Premiul FIL de Literatură în Limbi Romanice, ediţia 2022, a anunţat luni în Mexic Antonio Sáez Delgado, purtător de cuvânt al juriului, transmite agenţia EFE. Cărtărescu a fost ales dintre 80 de candidaturi în şapte limbi "pentru proza sa imaginativă şi orbitoare", a spus Sáez Delgado la o conferinţă de presă în oraşul mexican Guadalajara. Premiu de 150.000 de dolari Juriul a apreciat că el "este un scriitor multilateral de stil maximalist care se inserează deplin în tradiţia literaturii mondiale, interpelându-şi de la oniric şi până la existenţial cititorii şi criticii din întreaga lume". Citește și: A doua mare înfrângere a lui Putin în Ucraina: după ce rușii s-au retras din jurul Kievului, referendumul de aderare la Rusia a Hersonului, împiedicat de contraofensiva ucraineană Premiul, dotat cu suma de 150.000 de dolari, va fi înmânat pe 26 noiembrie la inaugurarea celei de 36-a ediţii a Târgului Internaţional de Carte (FIL) din Guadalajara, considerat cel mai important târg de carte al lumii editoriale hispanice. Primul scriitor de limba română recompensat cu Premiul FIL de Literatură în Limbi Romanice a fost Norman Manea în anul 2016.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră