sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: prag impozitare

3 articole
Politică

Guvernul va reduce deficitul „protejând” microîntreprinderile

Guvernul promite Comisiei Europene că va reduce deficitul fără să se atingă de cota unică și „protejând” microîntreprinderile. Citește și: EXCLUSIV Nordis achiziționa trimestrial câte o mașină de lux. În trei ani a luat un BMW, un Bentley și opt Mercedes-uri, toate noi. În parcare avea deja un Porsche, un Ferrari și alte șase Mercedes-uri Într-o sinteză a așa-numitului „Planul structural fiscal pe termen mediu (PFSTM)”, prin care Executivul propune oficialilor de la Bruxelles reducerea pe termen de șapte ani a deficitului bugetar, se arată că acest plan „nu implică scăderea pragului de impozitare pentru microîntreprinderi, permițând acestora să își mențină beneficiile fiscale existente”. Guvernul va reduce deficitul „protejând” microîntreprinderile „Planul prevede păstrarea cotei unice de impozitare, ceea ce reprezintă un punct central al politicii fiscale adoptate de stat. Această abordare asigură continuitatea unui sistem fiscal simplificat, ușor de administrat și predictibil pentru contribuabili, fără a introduce impozitări progresive. Planul nu implică scăderea pragului de impozitare pentru microîntreprinderi, permițând acestora să își mențină beneficiile fiscale existente. Aceasta este o măsură menită să susțină sectorul micilor afaceri, care joacă un rol important în economie”, se arată în document. În plan, Guvernul se angajează să constituie „o bază de date care urmărește costurile medii ale instituțiilor publice”. „Oferind un punct de referință pentru cheltuielile publice, baza de date ajută la identificarea deviațiilor și a cheltuielilor excesive. În acest sens, prin utilizarea informațiilor furnizate de baza de date, va fi analizată posibilitatea introducerii unor normative de cheltuieli pentru instituțiile publice. Prin implementarea unui mecanism de control pentru creșteri de costuri de peste 20% față de medie, reforma limitează risipa și impune o justificare riguroasă pentru orice depășire semnificativă”, arată documentul.

Guvernul va reduce deficitul „protejând” microîntreprinderile Foto: Twitter
Ciolacu a mai promis că va crește pragul de impozitare a pensiilor, dar se preface că a uitat Foto: Inquam?Octav Ganea
Politică

Ciolacu a mai promis că va crește pragul de impozitare a pensiilor

Premierul Marcel Ciolacu a mai promis, în mai 2024, că va crește pragul de impozitare a pensiilor de la 2.000 de lei la 3.000 de lei, dar se preface că a uitat. Azi, premierul Marcel Ciolacu a reluat ideea într-o conferință de presă la Craiova, promițând creșterea pragului de la care se impozitează pensiile la 3.000 de lei. Marcel Ciolacu a precizat că s-a consultat cu miniștrii Finanțelor și Muncii, dar și cu primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, fost ministru al Muncii. Citește și: Ciolacu promite o nouă pomană uriașă: datornicii la stat să nu mai plătească dobânzi și penalități, ci doar suma de bază Dar discuția politică pe acest subiect a început, de fapt, în mai și până acum nu s-a petrecut nimic. Ciolacu a mai promis că va crește pragul de impozitare a pensiilor, dar se preface că a uitat „Între timp știm foarte bine că nivelul de trai s-a scumpit, au existat anumite indexări, deci, cu alte cuvinte, trebuie să existe o corecție și la plafon astfel încât raportarea la puterea de cumpărare a celor 2.000 de lei. Trebuie să faci o nouă raportare, să vezi care este nominal pragul de unde începe să crească. E normal să o facem concomitent cu recalcularea pensiilor modificarea acestui prag”, a spus Ciolacu, la Realitatea Plus, acum mai puțin de trei luni. „Eu vreau statul român să fie sustenabil şi predictibil. Dacă doriţi să continuăm discuţia pe colţul mesei şi când e an electoral sau când cineva doreşte să iasă cu ceva favorabil oamenilor, vine şi spune: domnule mărim de la 2.000 la 3.000. Eu vreau să creez un mecanism la fel ca la salariul minim european, fiindcă o societate se dezvoltă şi e sustenabilă pe o perioadă lungă de timp, când politicul nu intervine în funcţie de ceva subiectiv”, a afirmat Ciolacu, în legătură cu modificarea plafonului de impozitare a pensiilor de la 2.000 lei la 3.000 lei. După aceste afirmații, liderul PNL Nicolae Ciucă a declarat că nu a fost consultat în legătură cu creșterea acestui prag de impozitare. „Nu am discutat despre acest aspect. Este pentru prima dată când aud așa ceva", a precizat Ciucă

PSD a mințit când a spus că nici o pensie nu scade
Eveniment

PSD a mințit când a spus că nici o pensie nu scade

PSD a mințit când a spus că nici o pensie nu scade: pensiile care ajung ușor peste pragul de 2.000 de lei vor fi reduse în doi pași. Circa 160.000 de pensionari, care acum primesc între 1.900 de lei și 2.000 de lei și a căror pensie ar putea să crească prin recalculare, s-ar putea trezi cu venituri mai mici. Primul pas este impozitarea lor cu 20%. Dacă pensia este de 2.080 lei, se aplică un impozit de 10% pe ceea ce depășește 2.000 de lei, adică statul ar lua înapoi opt lei. Citește și: Cât a plătit Victor Negrescu să fie propus comisar european de către premierul Marcel Ciolacu: 1,2 milioane de lei. Suma a fost împrumutată de Negrescu de la rude PSD a mințit când a spus că nici o pensie nu scade Marcel Ciolacu declara, în mai 2024, că va crește pragul de impozitare a pensiilor, care acum este de 2.000 de lei, dar nu s-a petrecut absolut nimic. „La un moment dat cineva a decis, pe anumiţi indicatori presupun, ca peste plafonul de 2.000 să fie o impozitare. Între timp ştim foarte bine că nivelul de trai s-a scumpit, au existat anumite indexări, deci, cu alte cuvinte, trebuie să existe o corecţie şi la plafon astfel încât raportarea la puterea de cumpărare a celor 2.000 de lei… Trebuie să faci o nouă raportare, să vezi care este nominal pragul de unde începe să crească. E normal să o facem concomitent cu recalcularea pensiilor modificarea acestui prag”, a promitea Ciolacu. Însă al doilea pas de tăiere a acestor pensii este mai dur: pensionarii care primesc carduri sociale de alimente, de 250 de lei la fiecare două luni, vor pierde acest drept. În consecință, un pensionar care avea 1.950 de lei pensie, dar primea card de alimente, ajungea la un venit net de 2.075 lei pe lună. Acum, dacă pensia recalculată va fi de 2.050 de lei, va rămâne strict cu 2.045 de lei, fără card de alimente, deci pierde 30 de lei. Potrivit datelor din iulie de la Casa Națională de Pensii Publice sunt circa două milioane de pensionari cu pensii sub 2.000 de lei. Circa 160.000 sunt cu pensii între 1.800 și 1.900 de lei și alți 160.000 suntcu pensii între 1.900 și 2.000 de lei.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră