sâmbătă 21 iunie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: prăbușire

16 articole
Eveniment

Aeronavele Boeing 787, verificate de urgență după catastrofa de la Ahmedabad

India, inspecții pentru avioanele Boeing 787. Guvernul indian a ordonat o inspecție de urgență a tuturor aeronavelor Boeing 787 din flotele companiilor aeriene naționale, în urma tragediei aviatice petrecute joi la Ahmedabad, în care au murit cel puțin 270 de persoane. India, inspecții pentru avioanele Boeing 787 Anunțul a fost făcut sâmbătă de ministrul Aviației Civile, Ram Mohan Naidu. Citește și: Cea mai nerușinată sinecură: comitetul secret de unde 17 penali și politruci de top iau, fiecare, câte 21.000 de lei pe lună Ministrul a declarat că toate ipotezele sunt luate în considerare, inclusiv o posibilă defecțiune la trenul de aterizare, care ar fi rămas deschis în timpul decolării. Autoritățile colaborează cu compania Air India pentru a determina cauza exactă a prăbușirii. Vineri, autoritatea de reglementare din domeniul aviației a solicitat Air India să efectueze verificări suplimentare pentru toate avioanele Boeing 787-8 și 787-9 echipate cu motoare GEnx. Air India deține 33 de astfel de aeronave, iar IndiGo, un alt operator indian, are un singur aparat 787 în flotă, potrivit datelor Flightradar24. Monitorizare extinsă, dar fără suspendarea zborurilor Ministrul Naidu a precizat că a fost impusă o monitorizare extinsă a avioanelor Boeing 787 aflate în exploatare în India, în total 34 de unități. Deși nu s-a dispus suspendarea temporară a utilizării acestora, o sursă guvernamentală a declarat că această opțiune este în continuare analizată. Prăbușirea avionului Dreamliner: 270 de victime Avionul Boeing 787-8 Dreamliner implicat în accident avea 242 de persoane la bord și se îndrepta către Londra. La scurt timp după decolare, aeronava a pierdut altitudine și s-a prăbușit într-o zonă rezidențială, unde a izbucnit în flăcări. Un singur pasager a reușit să supraviețuiască.

India, inspecții pentru avioanele Boeing 787 (sursa: X/Narendra Modi)
Avion (242 persoane), prăbușit după decolare (sursa: X/upuknews)
Eveniment

BREAKING VIDEO Avion cu 242 de persoane la bord, prăbușit la scurt timp după decolare

Avion (242 persoane), prăbușit după decolare: aeronava companiei Air India s-a prăbușit (VIDEO) joi după-amiază în apropierea Aeroportului Internațional Sardar Vallabhbhai Patel din Ahmedabad, Gujarat. Avion (242 persoane), prăbușit după decolare Aeronava se îndrepta spre Londra, dar s-a prăbușit în zona Meghaninagar, la scurt timp după decolare. Cauza prăbușirii nu a fost încă stabilită. Citește și: „Investițiile” statului: stadioane de aproape un miliard de euro în fiefurile baronilor Potrivit agenției de presă ANI, care citează Controlul Poliției de Stat, la bord se aflau 242 de pasageri. Imaginile de la locul accidentului arată nori groși de fum negru ridicându-se din zona impactului. Ministrul de Interne al Indiei, Amit Shah, a discutat cu prim-ministrul statului Gujarat și cu comisarul de poliție, oferind sprijinul complet al echipelor NDRF și al Guvernului Central pentru operațiunile de salvare și intervenție. Prim-ministrul Gujaratului, Bhupendra Patel, a ordonat lansarea imediată a operațiunilor de salvare și acordarea de îngrijiri medicale de urgență pentru pasagerii răniți. De asemenea, a dispus crearea unui coridor verde pentru transportul rapid al răniților către spitale.

Donald Trump amenință UE cu tarife (sursa: Facebook/The White House)
Internațional

Trump a prăbușit iar bursele după ce a amenințat UE cu tarife de 50% de la 1 iunie

Donald Trump amenință UE cu tarife. Președintele american Donald Trump a stârnit îngrijorare globală după ce a anunțat, pe rețeaua Truth Social, intenția de a impune tarife vamale de 50% la importurile din Uniunea Europeană, începând cu 1 iunie. Donald Trump amenință UE cu tarife Anunțul, făcut cu doar câteva ore înaintea unei întâlniri între negociatorii americani și europeni, a provocat turbulențe pe piețele bursiere de pe ambele maluri ale Atlanticului. Citește și: EXCLUSIV Ministrul Tîlvăr pregătește ultimul mare "tun": un contract de 2,2 miliarde de euro pentru un sistem de apărare antiaeriană cu probleme Trump a acuzat Uniunea Europeană că este „foarte dificil de negociat” și că discuțiile „nu duc nicăieri”. Oficialii europeni speră la negocieri În replică, liderii europeni au transmis mesaje de reținere și determinare, subliniind nevoia de dialog și stabilitate în negocieri. Premierul olandez Dick Schoof a declarat că „toate astea fac parte din procesul de negociere” și că UE va răspunde „robust și ferm”. Vicepremierul irlandez Simon Harris a pledat pentru un „dialog calm și comprehensiv” cu SUA, în timp ce ministrul francez al Comerțului, Laurent Saint-Martin, a reafirmat linia europeană de „de-escaladare”, dar a subliniat că blocul este pregătit să răspundă. UE pregătește contramăsuri comerciale Uniunea Europeană a pregătit deja o serie de măsuri tarifare ca răspuns la potențialele decizii ale administrației Trump. Printre acestea se numără tarife la bunuri americane în valoare de 21 de miliarde de euro, suspendate temporar până la mijlocul lunii iulie. În plus, blocul comunitar elaborează o listă suplimentară de tarife în valoare de 95 de miliarde de euro, care ar putea viza produse industriale precum avioanele Boeing, autoturismele fabricate în SUA și bourbonul. Analiști: o tactică de negociere riscantă Simone Tagliapietra, expert la think-tank-ul Bruegel, a calificat anunțul lui Trump drept „un duș rece” pentru Bruxelles, dar a sugerat că ar putea fi o tactică de negociere. Brad Setser, fost oficial al Trezoreriei americane, a avertizat că următoarea mișcare a UE va depinde de acțiunile concrete ale Washingtonului. În eventualitatea escaladării, Europa este pregătită să reacționeze rapid pentru a-și proteja interesele economice.

Simion președinte poate prăbuși sistemul pensiilor (sursa: Facebook/Emil Bezman)
Politică

Cu Simion președinte, sistemul de pensii se poate prăbuși, România intră în incapacitate de plată

Simion președinte poate prăbuși sistemul pensiilor. Într-un moment crucial pentru viitorul economic al României, Ana Otilia Nuțu, expert în politici publice și membru fondator Expert Forum, atrage atenția asupra riscurilor majore pe care le-ar aduce o eventuală victorie a lui George Simion la prezidențiale. Simion președinte poate prăbuși sistemul pensiilor Într-o analiză directă și argumentată, Ana Otilia Nuțu explică ce nu li se spune alegătorilor: pierderea încrederii creditorilor internaționali ar putea împinge rapid România spre incapacitate de plată. Citește și: EXCLUSIV Asociatul nepotului lui Ciolacu a finanțat PSD cu 650.000 de lei. Banii, returnați de la buget „Ce nu spune Simion alegatorilor sai: Daca George Simion castiga presedintia, nimeni de pe afara nu va mai avea incredere sa imprumute guvernul. Asta inseamna intrare in incapacitate de plata aproape imediat, la un buget cu deficit de peste 9% din PIB anul trecut. Prima vulnerabilitate a oricarei tari care o ia razna politic e increderea creditorilor in stat, asta e ce s-a vazut pana si in SUA in aprilie. Ma intreb cati oameni, in primul rand pensionari sau bugetari, il urasc atat de tare pe Nicusor cat sa considere ca merita sa isi piarda pensia sau salariul pentru Simion.”

Avion de pasageri prăbușit în Kazahstan (sursa: inform.kz)
Eveniment

Avion de pasageri prăbușit în Kazahstan

Avion de pasageri prăbușit în Kazahstan. Un avion de pasageri al companiei Azerbaijan Airlines s-a prăbușit miercuri în apropierea orașului Aktau din Kazahstan, conform informațiilor oferite de Ministerul pentru Situații de Urgență din Kazahstan și preluate de agențiile de presă ruse. AICI, imagini cu scoaterea supraviețuitorilor din avionul prăbușit. Avion de pasageri prăbușit în Kazahstan Avionul, un Embraer 190, efectua o cursă între Baku, Azerbaidjan, și Groznâi, Cecenia rusă. Citește și: Radu Marinescu, avocatul care fost numit ministru al Justiției, controlat de cuplul Lia Olguța Vasilescu – Claudiu Manda, a încasat sute de mii de lei din contracte cu primari pesediști din Dolj și Gorj Conform declarațiilor oficiale, zborul a fost redirecționat către Aktau din cauza condițiilor de ceață densă din Groznâi. Pasageri și echipaj Ministerul kazah al Transporturilor a confirmat că la bordul aeronavei se aflau 62 de pasageri și 5 membri ai echipajului. Aceste informații au fost confirmate și de agenția azeră de presă Azertac. Supraviețuitori și asistență medicală Primele rapoarte indică existența supraviețuitorilor, care primesc în prezent îngrijiri medicale. I nformații detaliate despre eventualele victime urmează să fie comunicate de autorități. Declarația companiei Azerbaijan Airlines Azerbaijan Airlines a precizat că aeronava Embraer 190 "a efectuat o aterizare de urgență". Cauzele exacte ale incidentului urmează să fie investigate, iar compania a transmis condoleanțe și sprijin familiilor afectate. O investigație în desfășurare Autoritățile din Kazahstan și Azerbaidjan colaborează pentru a determina circumstanțele exacte ale accidentului. Informațiile suplimentare vor fi oferite publicului pe măsură ce ancheta progresează. BREAKING: Passenger plane crashes near Aktau Airport in Kazakhstan pic.twitter.com/M2DtYe6nZU— BNO News (@BNONews) December 25, 2024

Avion F-16 ucrainean, prăbușit după accident (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)
Internațional

Avion F-16 ucrainean, prăbușit după accident

Avion F-16 ucrainean, prăbușit după accident. Aparatul de zbor a fost distrus într-un accident survenit luni, a declarat un oficial american din domeniul Apărării. Avion F-16 ucrainean, prăbușit după accident Potrivit oficialului, prăbuşirea nu pare să fie rezultatul unui atac rusesc. Încă nu s-a stabilit ce a cauzat incidentul - o eroare de pilotaj sau o defecţiune mecanică. Citește și: ANALIZĂ Eșecul Ciolacu-Negrescu la Bruxelles, explicat: von der Leyen a acceptat 21 de propuneri ale statelor UE, dar a respins-o pe a României Tot joi, însă, Ucraina a anunţat că un avion de luptă F-16 s-a prăbuşit în timp ce respingea un atac cu rachete ruseşti şi pilotul şi-a pierdut viaţa. Potrivit Statului Major ucrainean, avioanele F-16 au doborât patru rachete de croazieră ruseşti în timpul acestui atac, dar " în timpul apropierii de următoarea ţintă, comunicarea cu unul dintre avioane a fost pierdută". "S-a dovedit ulterior că avionul s-a prăbuşit şi pilotul a murit", a indicat sursa citată pe Telegram, fără a preciza când a avut loc accidentul sau identitatea pilotului. Armata aerului ucraineană a anunţat, de asemenea joi, că unul dintre piloţii săi a fost ucis în lovituri masive ruseşti la începutul acestei săptămâni, fără a menţiona avionul F-16. "Pilotul armatei aerului Oleksid Mes a murit apărând ţara noastră", a declarat comandamentul de Vest al Forţelor aeriene ucrainene, precizând că pilotul a fost ucis luni în timpul unui val de bombardamente ruseşti cu rachete şi drone. Două atacuri rusești în zile succesive Rusia a desfăşurat luni un atac "masiv" cu rachete şi drone asupra Ucrainei, a declarat comandantul forţelor aeriene ucrainene. Atacul a fost urmat marţi de un altul, de asemenea major. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi că avioanele F-16 au fost folosite pentru a respinge atacul de luni şi au dat rezultate bune. Forţele aeriene ucrainene nu au făcut niciun comentariu deocamdată. Zelenski a anunţat pe 5 august că Ucraina a început să folosească avioane F-16 pentru operaţiuni în interiorul ţării, confirmând sosirea mult aşteptată a aeronavelor de luptă fabricate în SUA, la aproape doi ani şi jumătate de la invazia pe scară largă a Rusiei.

Eurostat pune sare pe rană: România, cea mai dură cădere a producției industriale Foto: Facebook
Economie

Eurostat pune sare pe rană

Eurostat pune sare pe rană: România a avut cea mai dură prăbușire a producției industriale din întreaga Uniune Europeană. Producția industrială a României a scăzut cu 6,9% în mai 2024, comparativ cu mai 2023. În schimb, producția industrială a Danemarcei a crescut cu 9,6%. Citește și: Și exporturile s-au prăbușit, nu doar producția industrială: cădere de peste 16% în mai 2024 față de mai 2023. Deficitul balanței comerciale după primele cinci luni, mai mare cu 11% Doar în ultima săptămână, statisticile oficiale au consemnat: prăbușirea producției industriale și a exporturilor, o creștere masivă a datoriei externe și un nivel de 52,1% din PIB al datoriei publice, față de 48,8% la final de an 2023. Eurostat pune sare pe rană “Cele mai mari scăderi lunare au fost înregistrate în Slovenia (-7,3%), România (-6,2%) și Danemarca (-4,9%). Cele mai mari creșteri au fost observate în Irlanda (+6,7%), Luxemburg (+3,9%) și Estonia (+3,8%). Cele mai mari scăderi anuale au fost înregistrate în România (-6,9%), Germania (-6,6%) și Bulgaria (-6,3%). Cele mai mari creșteri au fost observate în Danemarca (+9,6%), Irlanda (+8,7%) și Grecia (+6,8%)“, a arătat, azi, Eurostat, în buletinul lunar privind producția industrială. În paralel, datoria guvernamentală a ajuns la pragul critic de 52,1% din produsul intern brut, arată cele mai recente date publicate de Ministerul Finanțelor. Datoria publică a României, în lei şi valută, a crescut la finalul lunii aprilie 2024 la 852, 8 miliarde de lei, în creştere cu 69,3 miliarde de lei, faţă de finalul lui 2023. Și datoria externă a administrației publice continuă să crească exploziv: majorare de 3,8 miliarde de euro în doar o lună, arată datele Băncii Naționale a României (BNR), publicate azi. Astfel, în aprilie 2024, această datorie era de 81,8 miliarde de euro, iar în mai 2024 ajunsese la 85,59 miliarde de euro.

Și exporturile s-au prăbușit, nu doar producția industrială Foto: Facebook
Economie

Și exporturile s-au prăbușit

Și exporturile s-au prăbușit, nu doar producția industrială: cădere de peste 16% în mai 2024 față de mai 2023, arată datele Institutului Național de Statistică (INS). Deficitul balanței comerciale după primele cinci luni este mai mare cu 11% față de perioada similară din 2023. Citește și: EXCLUSIV Geoană, no comment în legătură cu transferul unui sistem Patriot românesc în Ucraina. Anterior, Geoană spusese că este legitimă discuția despre crearea unei vulnerabilități României printr-un astfel de demers Și exporturile s-au prăbușit “Faţă de luna mai 2023, exporturile din luna mai 2024 au scăzut cu 16,2%, iar importurile au scăzut cu 5,6% (...) În perioada 1.I-31.V 2024, exporturile au scăzut cu 2,9%, iar importurile au crescut cu 0,2%, comparativ cu perioada 1.I-31.V 2023. Deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) în perioada 1.I-31.V 2024 a fost de 12288,3 milioane euro, mai mare cu 1230,8 milioane euro (+11,1%) decât cel înregistrat în perioada 1.I-31.V 2023“, afirmă INS. Datele statisticii arată că exporturile așa-numitelor “Mărfuri manufacturate clasificate în principal după materia primă“ au scăzut cu 6%. Ministrul economiei, antreprenoriatului şi turismului, Radu Oprea, susţine însă că 100 miliarde euro este ţinta exporturilor României pentru anul acesta. „100 miliarde euro. Aceasta este ţinta exporturilor României pentru anul acesta. În 2023 am atins valoarea de 93 miliarde de Euro. Industria auto a fost principalul exportator, de aceea am susţinut poziţia ACAROM ( Asociaţia constructorilor de automobile din România) la Budapesta la reuniunea miniştrilor economiei din UE. De regula, mă întâlnesc cu reprezentanţii industriei înainte de reuniunile interministeriale pentru a defini poziţia de ţară, dar şi după aceea pentru a-i informa despre discuţiile avute şi poziţionarea celorlalte state membre”, a scris Oprea pe reţeaua de socializare. „Faţă de luna mai 2023, producţia industrială a fost mai mică cu 11,1% ca serie brută și cu 6,5% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate”, a comunicat, vineri, INS.

Prăbușire dramatică a producției industriale Foto: Invest Energy
Economie

Prăbușire dramatică a producției industriale

Prăbușire dramatică a producției industriale, în luna mai 2024, de peste 10%, comparativ cu mai 2023 - anunță Institutul Național de Statistică (INS). Citește și: Guvernul înființează 50 de sinecuri excelent plătite în subordinea penalului UDMR Laszlo Borbely, pensionar special Prăbușire dramatică a producției industriale „Faţă de luna mai 2023, producţia industrială a fost mai mică cu 11,1% ca serie brută și cu 6,5% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate”, a comunicat, azi, INS. Față de aprilie 2024, producția industrială a scăzut în mai 2024 cu 8,8% ca serie brută și cu 6,3% ca serie ajustată. În perioada primele cinci luni din 2024, comparativ cu perioada similară din 2023, producţia industrială a scăzut cu 1,7% ca serie brută și cu 1,2% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. INS arată că această prăbușire a avut loc ca urmare a „scăderilor din cele trei sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-12,1%), industria prelucrătoare (-11,5%) și industria extractivă (-1,8%)”. România nu a reușit în prima jumătate din 2024 să-și acopere necesarul de energie electrică din producția proprie. Dezechilibrul a început în aprilie, când producția de energie a scăzut din cauza secetei și după scoaterea din producție a unui grup de la Cernavodă.

Gabriel Resources a pierdut toți banii (sursa: Inquam Photos/Ovidiu Dumitru Matiu)
Economie

Gabriel Resources a pierdut toți banii

Gabriel Resources a pierdut toți banii. Capitalizarea bursieră a companiei a ajuns la zero, după ce prețul acțiunilor s-a prăbușit. Doar două milioane de dolari în companie Gabriel Resources a anunţat că, în prezent, compania dispune de fonduri disponibile de aproximativ 2,7 milioane de dolari canadieni (două milioane de dolari americani) şi se aşteaptă ca acest sold să fie epuizat în cursul normal al activităţii până în mai 2024, potrivit Ziarului Financiar. Citește și: CEO-ul Gabriel Resources, afaceri personale de zeci de milioane cu statul român. În ultimii ani, a încheiat peste 500 de contracte cu instituții și companii publice Gabriel intenţionează să efectueze o analiză imediată a obligaţiilor sale financiare actuale şi viitoare şi a capacităţii de a obţine fonduri pentru a achita sumele de plătit. După ce firma a pierdut la ICSID procesul prin care cerea despăgubiri de 6,7 miliarde de dolari de la Guvernului României, tribunalul a obligat Gabriel Resources să plătească României aproximativ zece milioane de dolari în taxe şi cheltuieli de judecată. Gabriel Resources a pierdut toți banii Potrivit aceluiaşi comunicat al Gabriel Resources, compania continuă să analizeze hotărârea împreună cu consilierii săi juridici pentru a-şi evalua opţiunile, inclusiv pentru a contesta decizia prin intermediul procesului de anulare prevăzut de Convenţia ICSID. În pofida acestei revizuiri, Gabriel va avea nevoie de finanţare suplimentară în al doilea trimestru al anului 2024 pentru a continua activităţile pe termen mai lung (care pot include, după caz, costurile oricărei proceduri potenţiale de anulare) şi pentru scopuri generale de capital de lucru. "Există un risc semnificativ ca o finanţare suplimentară suficientă să nu fie disponibilă pentru Societate în condiţii acceptabile sau deloc. Imposibilitatea de a strânge fonduri în funcţie de necesităţi ar avea un impact negativ asupra situaţiei financiare a Societăţii şi asupra capacităţii acesteia de a-şi continua activitatea.", arată comunicatul citat de ZF. Prăbuşire totală a acţiunilor Gabriel Resources pe Bursa de la Toronto după pierderea procesului cu România: acţiunile nu mai valorează nimic, fiind cotate la 0,05 dolari. Investitorii şi-au pierdut toţi banii, de vineri până acum dispărând 850 de milioane de dolari din valoarea companiei.

Avion rusesc cu prizonieri ucraineni, prăbușit (sursa: TASS)
Internațional

Avion rusesc cu prizonieri ucraineni, prăbușit

Avion rusesc cu prizonieri ucraineni, prăbușit. Un avion militar rusesc de transport de tip Il-76 la bordul căruia se aflau 65 de prizonieri de război ucraineni s-a prăbuşit miercuri în regiunea rusă Belgorod, la graniţa cu Ucraina, a anunţat Ministerul rus al Apărării, potrivit agenţiilor de presă ruse. Avion rusesc cu prizonieri ucraineni, prăbușit "În jurul orei 11:00 locală (08:00 GMT), un avion Il-76 s-a prăbuşit în regiunea Belgorod (...) La bord se aflau 65 de militari capturaţi ai armatei ucrainene, transportaţi în regiunea Belgorod pentru un schimb de prizonieri, şase membri ai echipajului şi trei însoţitori", a precizat ministerul. Citește și: EXCLUSIV Romarm vinde în străinătate cu 15 euro/kg pulberea pentru muniții scoasă gratuit din Rezerva de Stat și cumpără alta, pentru uzinele românești, cu 40 de euro/kg "O comisie a forţelor aeriene s-a deplasat la locul prăbuşirii avionului pentru a stabili cauzele dezastrului", a adăugat el. Imaginile care circulau pe reţelele sociale arătau un aparat de zbor în cădere bruscă, înainte de o explozie puternică, urmată de flăcări şi fum negru. Kremlinul nu comentează Ministerul rus al Apărării a precizat că nu există supraviețuitori și a acuzat Kievul că ar fi doborât avionul. Întrebat în timpul conferinţei sale de presă zilnice, purtătorul de cuvânt al Kremlinului nu a dorit să comenteze, precizând natura prea "recentă" a informaţiilor. "Vom lămuri toate acestea", a spus el. De la începutul ofensivei sale în Ucraina, Rusia s-a confruntat cu mai multe dezastre aeriene în care au fost implicate avioane ale armatei. Ucraina a anunţat, la rândul său, doborârea unor avioane ruseşti. Kievul a declarat săptămâna trecută că a doborât un avion rusesc de spionaj A-50 şi un avion de comandă Il-22 în zona Mării Azov. Duma acuză Kievul Și preşedintele Dumei de Stat ruse (camera inferioară a parlamentului), Viaceslav Volodin, a acuzat Ucraina că a doborât avionul. "Şi-au ucis în aer propriii soldaţi. Mamele lor, copiii lor îi aşteptau", a declarat Volodin în parlament. "Ne-au doborât piloţii care efectuau o misiune umanitară (...) cu rachete americane şi germane", le-a spus Volodin deputaţilor ruşi. Un alt deputat, preşedintele Comisiei de apărare din Duma de Stat, Andrei Kartapolov, a formulat şi el aceste acuzaţii. "Liderii ucraineni erau la curent cu acest schimb (de prizonieri) şi au fost informaţi despre modul în care vor fi aduşi prizonierii", a declarat Andrei Kartapolov, citat de presa rusă. "Însă avionul Il-76 a fost doborât de trei rachete dintr-un sistem de rachete sol-aer Patriot sau IRIS-T, fabricat în Germania, experţii vor lămuri lucrurile", a mai spus el. Precedentul închisorii din Olenivka Viaceslav Volodin le-a cerut imediat colegilor săi deputaţi să voteze o rezoluţie adresată Statelor Unite şi Germaniei, în condiţiile în care aceste ţări au furnizat sisteme de rachete sol-aer Ucrainei. În iulie 2022, Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardarea unei închisori cu prizonieri ucraineni din Olenivka, un sat din estul Ucrainei ocupat de Rusia. Regiunea rusă Belgorod este vizată cu regularitate de rachete şi drone ucrainene din cauza poziţiei sale în apropiere de graniţă. Rusia bombardează fără oprire Ucraina după invazia lansată în februarie 2022. Zelenski: "Ruşii se joacă cu vieţile prizonierilor ucraineni" Kievul nu a confirmat şi nici nu a infirmat că avionul de transport militar Iliuşin Il-76 a fost doborât de arme ucrainene, aşa cum susţine Moscova. Ucraina nici nu a confirmat că la bord se aflau prizonieri ucraineni. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în discursul său de miercuri seară, a spus că este nevoie de o mai mare claritate cu privire la ceea ce s-a întâmplat, în special când este vorba despre cine se afla la bord. "Este clar că ruşii se joacă cu vieţile prizonierilor ucraineni, cu sentimentele celor dragi şi cu emoţiile societăţii noastre", a considerat Zelenski. GUR indică o diversiune rusească Serviciul ucrainean de informaţii militare GUR a confirmat că un schimb urma să aibă loc, dar a spus că nu a fost informat despre modul în care Rusia va aduce prizonierii la punctul de predare şi că Ucrainei nu i s-a cerut să asigure securitatea spaţiului aerian în jurul oraşului Belgorod, spre deosebire de schimburile anterioare. "Pe această bază, s-ar putea să vorbim despre acţiuni planificate şi deliberate ale Rusiei pentru a destabiliza situaţia din Ucraina şi slăbi sprijinul internaţional pentru statul nostru", a declarat GUR într-un comunicat pe Telegram. Fără a confirma că a doborât avionul, armata ucraineană a spus că va continua să distrugă avioanele de transport militare ruseşti despre care crede că transportă rachete cu care să lovească Ucraina. Armata a adăugat că a observat mai multe avioane ruseşti de transport militar aterizând la Belgorod, lucru legat de atacurile cu rachete ale Rusiei asupra Harkovului şi altor oraşe ucrainene. Potrivit comandantului forţelor aeriene Mîkola Oleşciuk, "Ucraina are dreptul să se apere şi să distrugă mijloacele de atac aerian ale agresorilor".

Copii, vii în junglă după prăbușire (sursa: Facebook/Gustavo Petro)
Eveniment

Copii, vii în junglă după prăbușire

Copii, vii în junglă după prăbușire. Patru copii, în vârstă de 13, nouă, patru şi un an, dispăruţi în jungla amazoniană din Columbia de la prăbuşirea, pe 1 mai, a unui mic avion cu care călătoreau, au fost găsiţi în viaţă, a anunţat vineri preşedintele Gustavo Petro. Copii, vii în junglă după prăbușire "O bucurie pentru toată ţara! Cei patru copii pierduţi în urmă cu 40 de zile în jungla columbiană au fost găsiţi în viaţă", a scris el într-o postare pe Facebook însoţită de o fotografie a militarilor şi indigenilor care participau la operaţiunea de găsire a celor patru fraţi. "Da, copiii au fost găsiţi, dar am nevoie de un zbor sau de un elicopter pentru a merge să-i caut de urgenţă", a declarat pentru AFP bunicul copiilor, Fidencio Valencia. Originari din grupul indigen Uitoto, copiii rătăceau singuri în junglă de la prăbuşirea unui Cessna 206 la bordul căruia călătoreau împreună cu mama lor, pilotul şi o rudă. Citește și: Salarii uriașe la agenția pentru dezvoltarea infrastructurii în sănătate, dar care n-a pus piatra de temelie la nici un spital nou. Activitatea agenției, potrivit datelor de pe site: zero Toţi cei trei adulţi au murit, iar trupurile lor au fost găsite de militari la locul accidentului.

România la cutremur: clădiri vechi, periculoase (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

România la cutremur: clădiri vechi, periculoase

România la cutremur: clădiri vechi, periculoase. Autorităţile române au intrat în alarmă din cauza cutremurului din Turcia. România la cutremur: clădiri vechi, periculoase Pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi trag un semnal de alarmă şi spun că sunt multe imobile în judeţul Iaşi care ar putea produce victime în cazul unui seism major. În cazul unui cutremur mare produs noaptea, ar putea muri ieşeni care locuiesc în special în blocuri cu bulină roşie, peste 9.500 de persoane. Însă, dacă seismul ar fi ziua, în pericol de prăbuşire sunt 169 de şcoli şi grădiniţe care pot fi avariate sau distruse şi în care învaţă peste 24.000 de copii. Citește și: Noaptea de 6 spre 7 februarie 2023, cea mai sângeroasă pentru armata rusă, de la invadarea Ucrainei: Kievul susține că-n 24 de ore au murit 1.030 de militari ruși Tot ziua, în cazul unii sesim puternic, clădirea primăriei Iaşi unde lucrează aproximativ 600 de angajaţiar putea cădea, imobilul aflându-se în cateogria 1 de risc seismic. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Blestemul Mariupolului 13 morți la Eisk (sursa: TASS)
Internațional

Blestemul Mariupolului: 13 morți la Eisk

Blestemul Mariupolului: 13 morți la Eisk. Cel puţin 13 persoane, între care trei copii, şi-au pierdut viaţa după prăbuşirea unui avion militar rusesc Su-34, luni, într-o zonă rezidenţială din oraşul Eisk, situat în apropiere de Ucraina, potrivit unui bilanţ actualizat al autorităţilor ruse, care au anunţat marţi sfârşitul operaţiunilor de căutare. Blestemul Mariupolului: 13 morți la Eisk Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă a indicat într-un comunicat că echipele de salvare au "terminat degajarea dărâmăturilor", descoperind alte "zece cadavre", după ce anunţase anterior trei morţi în urma accidentului. "Numărul total al victimelor este de 13, între care trei copii", iar alte "19 persoane au fost rănite", potrivit ministerului, citat de TASS. Un incendiu a cuprins un bloc cu nouă etaje, cu aproximativ 600 de locuitori, după prăbuşirea luni seara a unui avion de luptă chiar în apropierea nemijlocită a acestuia. Eisk, unde s-a produs catastrofa, este un oraş situat pe coasta Mării Azov în regiunea rusă Krasnodar, în apropiere de Ucraina. Cinci din nouă etaje, în flăcări Preşedintele rus Vladimir Putin, care a fost informat despre accident, i-a trimis la Eisk pe ministrul sănătăţii, Mihail Muraşko, şi pe cel al situaţiilor de urgenţă Aleksandr Kurenkov, potrivit unui comunicat al Kremlinului. "La locul căderii Suhoi Su-34 într-o curte dintre blocuri de locuinţe, carburantul avionului a luat foc", a indicat Ministerul rus al Apărării. Pe reţelele de social media, imagini filmate de martori arătau un incendiu de proporţii uriaşe cuprinzând un bloc de locuinţe. Citește și: VIDEO În orașul Eisk, din Rusia, un Su-34 a căzut peste un bloc de locuințe. Imaginile arată un incendiu puternic Potrivit Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă, citat de agenţiile ruse de presă, incendiul a cuprins cinci din cele nouă etaje ale blocului, acoperind o suprafaţă de circa 2.000 m2. Ministerul rus al Apărării a declarat că piloţii bombardierului au reuşit să se catapulteze. Accidentul s-a produs în timpul unui zbor de antrenament, conform sursei citate, care face referire la probleme tehnice după ce "unul dintre motoare a luat foc la decolare". Anchete post-factum Guvernatorul regiunii ruse Krasnodar, Veniamin Kondratiev, a afirmat, la rândul său, că "toate unităţile de pompieri şi de salvare din regiune au fost implicate în stingerea incendiului". Imediat după accident "focul s-a propagat la mai multe etaje. Şaptesprezece apartamente au fost afectate, potrivit informaţiilor preliminare", a adăugat el, indicând că focul a fost stins în jurul orei 17:30 GMT. Comitetul de anchetă rus, însărcinat cu principalele investigaţii penale, a anunţat pe Telegram deschiderea unei "anchete penale". Oraşul Eisk, situat pe coasta Mării Azov în golful Taganrog, se află vizavi de oraşul ucrainean Mariupol, devastat de bombardamente şi un asediu îndelungat în primele luni ale ofensivei ruse în Ucraina. De la intrarea forţelor ruse în Ucraina, zborurile sunt interzise în întreaga regiune, cu excepţia aeronavelor militare ruse. Accidente implicând avioane militare sunt relativ frecvente în Rusia, notează AFP.

Șapte morți în elicopterul Puma prăbușit (sursa: Facebook/MApN)
Eveniment

Șapte morți în elicopterul Puma prăbușit

Șapte morți în elicopterul Puma prăbușit. În accidentul aviatic în care a fost implicat elicopterul IAR 330-Puma, miercuri, 2 martie, şi-au pierdut viaţa șapte militari. Pe lângă cei cinci membri ai echipajului comunicați inițial, urcaseră la bord și doi salvatori pe mare din cadrul Forțelor Navale Române. Șapte morți în elicopterul Puma prăbușit Locotenent-comandor Bogdan Florin, pilot, în vârstă de 41 de ani, angajat din anul 2003, avea la activ peste 1.500 de ore de zbor, era căsătorit şi avea trei copii. Locotenent Pătrașcu Sorin, copilot, în vârstă de 27 de ani, angajat din anul 2016, avea 500 de ore de zbor, necăsătorit. Maistrul militar Banu Gelu, angajat din anul 1993 în vârstă de 53 de ani, avea la activ peste 1.700 de ore de zbor, era căsătorit şi avea doi copii. Caporal Lateș Cătălin, operator căutare salvare, 29 de ani, angajat din 2021, căsătorit și avea doi copii. Sergent Marinescu Ionuț, personal de însoțire medico-sanitar, 44 de ani, angajat din 2021, căsătorit, un copil. Maistru militar cls I Carp Vlad, 39 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, căsătorit, un copil. Maistru militar cls II Bosoi Sergiu, 37 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, angajat din 2005. Citește și: VIDEO Elicopterul IAR 330 Puma, găsit în flăcări pe câmp. Toți cei cinci membri ai echipajului au murit. MiG 21 LanceR dispărut, de negăsit Elicopterul militar, tip IAR 330-Puma al Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, decolase de urgență în misiune de căutare-salvare a pilotului aeronavei MiG 21 LanceR. Elicopterul a pierdut legătura radio cu baza în jurul orei 20.44 şi s-a prăbuşit în zona localității Gura Dobrogei, județul Constanța, la aproximativ 11 km de aerodrom.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră