sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: popularitate

6 articole
Internațional

Popularitatea lui Putin este în scădere

Popularitatea lui Putin este în scădere. Popularitatea preşedintelui rus Vladimir Putin este în scădere, la o lună după ce Ucraina a lansat o ofensivă surpriză în provincia rusă de graniţă Kursk, relevă un sondaj publicat vineri de Centrul pentru Studiul Opiniei Publice (Vtsiom). Popularitatea lui Putin este în scădere Acest sondaj recent, efectuat între 26 august şi 1 septembrie, arată că 75,5% dintre ruşi au încredere în liderul de la Kremlin, faţă de 81,5% la sfârşitul lunii iulie. Aproape 20% dintre cei chestionaţi au spus că nu au încredere în preşedinte, iar restul au preferat să nu răspundă. Citește și: Pensionara cu pensie de 280.000 de lei care conduce Avocatul Poporului, tupeu colosal în legătură cu recalcularea pensiilor: Analizăm criticile formulate, vă anunțăm noi când e ceva Preşedintele Putin se bucura de o încredere de peste 80% înainte ca trupele ucrainene să atace direct teritoriul rus, luând prin surprindere armata rusă care era slab desfăşurată în provincia Kursk. De asemenea, 72% dintre cei chestionaţi aprobă modul în care şeful statului administrează ţara, o scădere de 6,4 procente faţă de sfârşitul lunii iulie. Armata rusă, sub semnul întrebării Incapacitatea armatei ruse de a apăra teritoriul naţional pare astfel să fi subminat încrederea populaţiei ruse în liderul de la Kremlin, deşi în acest timp trupele ruse au continuat să înainteze pe frontul din estul Ucrainei. În urma ofensivei lansate pe 6 august, armata ucraineană a înaintat câteva zeci de kilometri în interiorul Rusiei. Armata rusă a trimis întăriri şi a stabilizat acest nou front, unde în ultima vreme nu s-au mai înregistrat evoluţii semnificative. Armata ucraineană nu pare să mai fi reuşit acolo progrese suplimentare, dar nici armata rusă nu a reuşit să recâştige din teritoriul rus căzut sub control ucrainean. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski susţine că armata sa controlează circa 100 de aşezări în provincia rusă Kursk şi că prin această ofensivă a forţat Rusia să mute zeci de mii de soldaţi de pe frontul din estul Ucrainei. De partea sa, Putin estimează că prin angajarea în această ofensivă a unora dintre cele mai bine instruite şi bine echipate unităţi, Kievul şi-a slăbit forţele de pe frontul ucrainean, ceea ce a a permis Rusiei să obţină noi progrese în estul Ucrainei.

Popularitatea lui Putin este în scădere (sursa: kremlin.ru)
Popularitatea lui Trump a explodat în rândul republicanilor  Foto: Facebook
Eveniment

Popularitatea Trump a explodat în rândul republicanilor

Popularitatea lui Trump a explodat în rândul republicanilor după punerea sub acuzare, arată un prim sondaj efectuat de Yahoo News/YouGov. Distanța dintre el și principalul său competitor, guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a ajuns la 26%. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Popularitatea lui Trump a explodat în rândul republicanilor Candidatura fostului președinte este susținută de 57% dintre alegătorii republicani, în timp ce DeSantis este sprijinit de doar 31%, în cazul unei competiții directe între cei doi. Acum două săptămâni, Trump avea un avans de doar opt procente în fața lui DeSantis. Sondaj Yahoo News/YouGov „În aceeași măsură, 54% dintre republicani și cei care se orientează spre republicani ar prefera acum ca Trump să fie candidatul prezidențial al Partidului Republican în 2024, în loc de "altcineva" (33%) - față de 51% Trump, 39% altcineva, din sondajul de acum două săptămâni. Sondajul efectuat pe 1.089 de adulți americani a fost realizat în primele 24 de ore după ce un mare juriu din New York a votat pentru punerea sub acuzare a lui Trump, în timp ce știrile despre acest caz continuau să apară. Pentru mulți respondenți, opiniile exprimate pot fi ezitante și volatile - iar unele dintre schimbările evidente în acest instantaneu imediat pot fi trecătoare”, comentează Yahoo News. Actul de acuzare, sub sigiliu „Un mare juriu din Manhattan a votat pentru punerea sub acuzare a lui Trump după ce a auzit detalii despre o plată de 130.000 de dolari către actrița porno Stormy Daniels cu puțin timp înainte de alegerile prezidențiale din 2016. Trump neagă că ar fi avut o aventură cu Daniels în 2006, în timp ce soția sa Melania îl îngrijea pe fiul lor Barron. El a condamnat punerea sub acuzare drept "persecuție politică" și l-a acuzat pe Alvin Bragg, procurorul districtului Manhattan, că a orchestrat o vânătoare de vrăjitoare. Actul de acuzare rămâne sigilat, dar se crede că Trump se confruntă cu mai multe acuzații de falsificare a documentelor de afaceri, inclusiv cel puțin o infracțiune. Se așteaptă ca el să fie arestat oficial și pus sub acuzare mâine, pregătind momentul istoric în care un fost președinte se va afla în fața unui judecător pentru a audia acuzațiile penale care i se aduc”, arată The Times. Citește și: Judecătorii români, mai bine plătiți decât colegii lor din UE. Cel puțin prin comparație cu nivelul salariului mediu net

Maia Sandu, mai populară în Ucraina decât Macron Foto: Facebook
Politică

Maia Sandu, mai populară în Ucraina decât Macron

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, este mai populară în Ucraina decât șeful statului francez, Emanuel Macron, sau cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, arată un sondaj New Europe Center, din Kiev. Premierul Ungariei, Viktor Orban, se află pe locul IV la capitolul neîncredere, prima poziție fiind deținută, previzibil, de președintele Rusiei, urmat de șefii de stat din Belarus și China comunistă. Sondajul nu măsoară credibilitatea unor lideri precum cei din țările baltice, Finlanda sau România. Maia Sandu, mai populară în Ucraina decât Macron Sondajul a fost efectuat în Ucraina, dar nu și pe teritoriile ocupate de Rusia, în perioada 16-25 decembrie. Eșalonul celor chestionați a fost de 1553 de persoane, iar interviurile au fost realizate prin metoda CATI. Marja de eroare este de 3,1%. Maia Sandu este pe locul VI în topul liderilor în care ucrainenii au încredere. Puțin peste 50% dintre cei chestionați au încredere în ea, față de doar 31,9% în 2021 - potrivit datelor colectate de New Europe Center. Most trusted foreign leaders by Romanians are, in this order: Maia Sandu ??, Emmanuel Macron ??, Volodymyr Zelenskyy ?? & Joe Biden ??. Least trusted foreign leader: Vladimir Putin ?? (3% of Romanians trust him). The only surprise is Macron, more popular in ?? than I thought. pic.twitter.com/64GIA9aJk0— Sorin Melenciuc (@SorinMelenciuc) November 9, 2022 Pe locul întâi este președintele Poloniei, Andrzej Duda, care a câștigat încrederea opiniei publice din Ucraina pentru al doilea an consecutiv - 87% dintre cetățeni au încredere în el. În 2021, doar 52,5% din ucraineni aveau încredere în el. Președintele SUA Joe Biden (79%) și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, (73%) ocupă locul al doilea, respectiv al treilea. Pe locul IV se află premierul britanic, Rishi Sunak (64,2%) probabil și datorită sprijinului uriaș acordat regimului de la Kiev de către fostul premier conservator Boris Johnson. Pe locul V, Charles Michel, președintele Consiliului European, cu o cotă de încredere de 51,3%. Umrează, în ordine, în marja de eroare a sondajului, Maia Sandu și Olaf Scholz. În președintele Macron au încredere doar 43,9% din ucraineni. Citește și: Nicuşor Dan: Am închis datoriile curente ale Primăriei Capitalei. Bucureştiul a trecut pe lângă un faliment Previzibil, Putin, Lukașenko și Xi Jinping sunt liderii în care ucraineii au cea mai mare neîncredere. Însă premierul Ungariei, Viktor Orban se află pe locul IV în acest clasament, fiind urmat de Macron și Recep Tayip Erdogan, președintele Turciei.

Popularitatea lui Putin scade la 77% (sursa: kremlin.ru)
Eveniment

Popularitatea lui Putin scade la 77

Popularitatea lui Putin scade la 77%. Cota de popularitate a preşedintelui rus Vladimir Putin a scăzut cu şase puncte procentuale, de la 83% la 77%, după ce liderul de la Kremlin a decretat mobilizarea militară parţială în Federaţia Rusă, potrivit unui sondaj dat publicităţii joi de Centrul Levada (independent), transmite EFE. Popularitatea lui Putin scade la 77% Conform sondajului, 21% din ruşi nu aprobă modul de acţiune al lui Putin. Centrul Levada, declarat agent străin în Rusia, notează totuşi că sprijinul pentru Putin se menţine la una dintre cele mai înalte cote de la începerea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie. Astfel, înainte de ceea ce autorităţile ruse numesc "operaţiune militară specială", activitatea liderului rus era sprijinită de 71% din populaţie, procent care a urcat la 83% în martie 2022 şi s-a menţinut la acelaşi nivel până în septembrie. Mobilizarea parţială pentru întărirea forţelor ruse din Ucraina a fost decretată de Putin la 21 septembrie, dată după care mii de ruşi au fugit din ţară în încercarea de a evita să fie încorporaţi. Unul din doi ruși: anxietate, îngrijorare, spaimă Ulterior, autorităţile ruse au recunoscut existenţa unor iregularităţi în prima etapă de recrutare, iar Kremlinul a promis că aceste erori vor fi corectate. Sondajul Levada mai dezvăluie că mai bine de jumătate dintre ruşi au resimţit teamă sau anxietate după decretarea mobilizării parţiale de către Putin, scrie Reuters. Citește și: Posibilitatea ca un accident nuclear să se producă chiar pe teritoriul Rusiei este foarte mare, din cauza tehnicii militare învechite. „Telefonul roșu” Washington – Moscova, încins În sondaj, realizat în perioada 22-28 septembrie, 47% dintre respondenţi au declarat că au simţit anxietate, îngrijorare sau de-a dreptul spaimă după anunţul făcut de Putin în 21 septembrie. Circa 13% au declarat că au simţit furie, iar 23% s-au declarat mândri de Rusia. Sondajul a fost realizat în peste 50 de regiuni ruse pe un eşantion de 1.631 de ruşi cu vârste de la 18 ani în sus.

Putin profită de imaginea rușilor care fac ceva pozitiv în lume (sursa: bardown.com)
Internațional

Putin profită de imaginea rușilor care fac ceva pozitiv în lume

Putin profită de imaginea rușilor care fac ceva pozitiv în lume. Vladimir Putin profită de popularitatea sportivilor ruși titrați, pentru a-și îmbunătăți imaginea, afirmă unii profesori universitari, potrivit Agerpres. Putin profită de imaginea rușilor care fac ceva pozitiv în lume Mai mulţi sportivi ruşi, printre care înotătorul Evgheni Rîlov şi patinatoarea Victoria Siniţina, au apărut recent la un spectacol de propagandă organizat de Putin la Moscova pentru a celebra anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în 2014. Citește și: Pentagon: Forțele ruse din jurul Kievului se repoziționează, nu se retrag, ba chiar pot pregăti o ofensivă majoră în alte zone. Să fim lucizi. Nimeni să nu creadă minciunile Rusiei Evenimentul a avut de asemenea ca scop legitimarea actualului război dus de Rusia în Ucraina. "Pentru oamenii din afară, dar, mult mai important, pentru propriul popor, succesele din sport par să dovedească eficienţa sau chiar superioritatea unui stat şi, prin urmare, ale liderului său", afirmă analistul politic Tim Muller-Schoell de la Universitatea Germană de Sport din Koln. Avantajele sportivilor sunt "popularitatea, imaginea pozitivă şi tendinţa lor de a fi dependenţi", subliniază Muller-Schoell. "Popularitatea şi imaginea sunt exact calităţile care sunt transferate către Vladimir Putin în cazurile care îi sunt favorabile. Dependenţa reduce riscul de critică", adaugă el. Există o mai mare posibilitate acum ca mulţi atleţi ruşi să fie mai strâns legaţi de stat, în contextul în care sponsorii au luat distanţă în mare parte de la invazia Rusiei din Ucraina şi după reacţia internaţională la aceasta. "Sportivii sunt deseori 'de-ai noştri' şi reprezintă ţară", spune şi sociologul specializat în sport Jan Haut de la Universitatea din Wuppertal. "Apariţia politicienilor alături de sportivi este întotdeauna un mijloc de a pune în scenă o apropiere de popor", explică el.

Până și bulgarii s-au săturat de Putin Foto: Kremlin.ru
Eveniment

Până și bulgarii s-au săturat de Putin

Până și bulgarii s-au săturat de Putin. O schimbare radicală a opiniei publice cu privire la preşedintele Rusiei şi o creştere a solidarităţii cu ţările europene reprezintă rezultatele unui sondaj expres, reprezentativ la nivel naţional, realizat de agenţia de sondaje Alpha Research. Sondajul a fost realizat alături de Televiziunea Naţională Bulgară (BNT) la 28 februarie 2022, prin interviu telefonic direct standardizat pe un eşantion de 500 de bulgari adulţi din toate zonele ţării. Până și bulgarii s-au săturat de Putin Preşedintele Rusiei Vladimir Putin, care se bucura de mai mulţi ani de un rating pozitiv, a pierdut aproape jumătate din popularitatea sa în cele patru zile de acţiuni militare, conform rezultatelor sondajului. Dacă în perioada 2020-2022 între 55% şi 58% dintre bulgari aveau o atitudine pozitivă cu privire la preşedintele rus, în comparaţie cu o percepţie negativă de doar 20%, de această dată situaţia s-a modificat radical. Atitudinile pozitive au scăzut la aproape jumătate până la 32%, în timp ce cele negative au crescut până la 48%. Escaladarea agresiunii, pierderea de vieţi umane şi ameninţarea folosirii armelor nucleare sunt factorii care au modificat atitudinea oamenilor, iar peste trei sferturi consideră că invazia rusă în Ucraina nu este justificată, consideră analiştii. În aceste zile critice, până nu demult complet obscurul preşedinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, a câştigat aprecierea a 40% dintre persoanele intervievate, comparativ cu 29% care au o opinie negativă, conform datelor. Bulgarii, de acord cu sancțiunile impuse Rusiei Acordul fără precedent al ţărilor europene de a impune unite sancţiuni Rusiei pentru a ajuta Ucraina este considerat drept o politică corectă de 63% dintre bulgari. 32% sunt de părerea opusă. În acest context, 55% aprobă decizia prim ministrului Kiril Petkov de a solicita demisia ministrului Apărării, Stefan Yanev pentru exprimarea unor opinii "personale" cu privire la politica externă a ţării, diferite faţă de politica comună guvernamentală. 36% nu sunt de acord cu înlocuirea lui Yanev. Patruzeci şi şapte la sută dintre respondenţi au declarat că sunt gata să suporte o parte din preţul sancţiunilor pentru o perioadă de timp. De cealaltă parte, 36% - majoritatea oameni cu resurse mai degrabă limitate - ar prefera să nu, sau nu îşi permit să plătească preţurile mărite. Citește și: VIDEO șocante: Războiul din Ucraina, ziua a șasea. Șase răniți, după ce rușii au bombardat centrul Harkovului. La Herson, civilii sunt luați prizonieri, anunță autoritățile (UPDATE)

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră