Eveniment
Arafat nu-și asumă victimele din Crevedia
Arafat nu-și asumă victimele din Crevedia. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed arafat, a declarat, duminică, la prezentarea raportului preliminar de intervenţie în cazul tragediei de la Crevedia, că acţiunea pompierilor a avut o "abordare defensivă", cu scopul de a răci cisternele din zonă şi de a preveni extinderea focului, menţionând că el a ajuns la faţa locului şi a validat măsurile luate şi a insistat pentru introducerea roboţilor şi retragerea pompierilor.
"S-a acţionat pentru dispersarea gazului din zonă"
El a explicat, la o conferinţă de presă, paşii privind intervenţia de la Crevedia, arătând că în 26 august, la ora 18,48 a fost primul apel prin 112 la ISU Dâmboviţa privind prima explozie urmată de incendiu la o locuinţă.
Citește și: EXCLUSIV La stația GPL ilegală din Crevedia parcau des cisternele firmei ADE Gas. Printre asociați, un mason care stă des la șpriț cu șeful SRI Oltenia în restaurantul lui din Craiova
"Permanent s-a acţionat pentru dispersarea gazului din zonă, evitând astfel acumularea gazului în zona de eveniment şi asta este printr-o perdea de apă şi răcirea permanentă pentru a compensa căldura radiată de focarele existente şi a reduce temperatura cisternelor.
Cel puţin aici, acţiunile de răcire permanentă a cisternelor au permis evacuarea şi luarea măsurilor de instalare, inclusiv a roboţilor şi retragerea unei părţi a pompierilor din imediata apropiere a cisternelor şi au cumpărat, din punctul nostru de vedere, timp pentru aceste măsuri.
Citește și: FOTO Fiul pistolar al primarului GPL de Caracal, relație strânsă cu avocatul soților Ceaușescu din procesul de la Târgoviște, generalul Constantin Lucescu. Primarul Doldurea i-a fost alături la moarte generalului
Altfel puteam să vedem, probabil, a doua explozie şi mai devreme, poate şi mult mai mare, dacă implica şi alte cisterne", a explicat Arafat.
"Abordarea era defensivă, nu ofensivă"
Arafat a menţionat măsurile luate de reprezentanţii ISU ajunşi la faţa locului, precizând că "s-a adoptat o tactică defensivă".
"Scopul nu era stingerea incendiului de la cisternă, s-a explicat că nu ăsta era scopul, ci scopul era răcirea şi oprirea răspândirii. Mai multe detalii de ce nu trebuia să fie stins incendiul de la cisternă o să explice dânşii, pentru că era riscul răspândirii gazului, să scape, pentru că era un gaz mai greu şi după care să producă alte evenimente. (...)
Citește și: Paul Stănescu, secretarul general al PSD, confirmă că primarul GPL de Caracal e protejatul său: M-am întâlnit frecvent cu primarul de la Caracal. Sunt de partea dânsului
Aşa că aici abordarea era defensivă, nu ofensivă şi asta e decizia pe care o iau pompierii la faţa locului, la nivelul comenzii intervenţei", a adăugat Raed Arafat.
Arafat nu-și asumă victimele din Crevedia
El a precizat că a ajuns la locul intervenţiei la ora 20,04.
"Când am ajuns acolo, ca şi comandant al acţiunii, dispozitivul era stabilit, oamenii erau stabiliţi, deja trecuse aproape o oră de la intervenţie şi activitatea era în desfăşurare, de la evacuare la răcire. Toate aceste aspecte erau stabilite de pompieri.
N-a venit doctorul Arafat, cum am auzit, care este medic civil şi a dat dispoziţii cum să stingă incendiul. Asta nu se face, dar am vrut să subliniez acest lucru ca să înţeleagă toată lumea aceste aspecte şi să înţeleagă că, aici, coordonarea, conducerea intervenţiei se fac în comun şi împreună cu toţi colegii care sunt la faţa locului", a mai explicat Raed Arafat.
Arafat acuză "manipulări în spaţiul public"
Ar fi insistat, la sosire, pentru trimiterea cât mai rapidă a roboţilor şi retragerea pompierilor aflaţi în vecinătatea cisternelor.
"La două aspecte am insistat la sosire: trimiterea cât mai rapidă a roboţilor şi retragerea pompierilor care sunt în imediata vecinătate a cisternelor, lucru care s-a făcut înainte de a doua explozie, intrând chiar trei roboţi", a spus Arafat, menţionând că a insistat şi pentru evacuarea civililor care încercau să pătrundă în zonă.
Dacă nu se intervenea cu roboţii cât mai rapid, potrivit şefului DSU, ar fi fost câteva zeci de civili răniţi, dar şi mai mulţi pompieri răniţi în cazul în care aceştia nu erau retraşi.
Arafat a acuzat "neînţelegeri a termenilor tehnici" şi "manipulări în spaţiul public" privind rolul celor care au intervenit la faţa locului şi a prezentat prevederi din lege. Potrivit acestuia, comandantul acţiunii coordonează forţele de intervenţie stabilite pentru înlăturarea consecinţelor situaţiei de urgenţă, nu conduce intervenţia în focare.
"Nu spun că a fost totul perfect, dar în astfel de situaţii trebuie analizat totul, înainte de a critica", a adăugat Arafat.