sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: plângere

5 articole
Eveniment

Șoșoacă, reclamată pentru promovarea lui Ceaușescu

Șoșoacă, reclamată pentru promovarea lui Ceaușescu. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a depus o plângere la Parchetul General împotriva europarlamentarei Diana Șoșoacă. Șoșoacă, reclamată pentru promovarea lui Ceaușescu Diana Șoșoacă este acuzată de promovarea cultului dictatorului Nicolae Ceaușescu, condamnat pentru genocid, fapt interzis prin OUG 31/2002. Citește și: VIDEO Amenințări cumplite de la fanaticii lui Călin Georgescu: „Băi, Bolojane, vă iau familia și o dau, uite așa, cu capul de bordură!” Conform legislației în vigoare, o astfel de faptă se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi. Într-o intervenție susținută pe 11 februarie în Parlamentul European, Diana Șoșoacă a lăudat politica externă a fostului dictator. Europarlamentara a afirmat că „nimeni nu l-a egalat vreodată” pe Ceaușescu și că acesta a avut „cea mai bună politică externă”, reușind să medieze conflicte internaționale. Totodată, aceasta a atacat conducerea Uniunii Europene, cerând demisia Ursulei von der Leyen. „Un afront la valorile democratice” IICCMER consideră că declarațiile Dianei Șoșoacă reprezintă o încercare de reabilitare a imaginii unui dictator responsabil pentru decenii de represiune. Președintele executiv al institutului, Daniel Șandru, a condamnat discursul ca fiind „o ofensă adusă memoriei victimelor comunismului” și „o falsificare a istoriei”. Institutul atrage atenția că astfel de mesaje subminează eforturile României de a construi o societate democratică. Precedente și promovarea sistematică a cultului lui Ceaușescu IICCMER subliniază că promovarea imaginii lui Nicolae Ceaușescu de către Diana Șoșoacă nu este un incident izolat. În noiembrie 2024, partidul SOS România a organizat un parastas național în memoria dictatorului, la Mănăstirea Plăviceni. Astfel, institutul consideră că există o recurență a acestor acțiuni, ceea ce justifică necesitatea unei intervenții legale.

Șoșoacă, reclamată pentru promovarea lui Ceaușescu (sursa: Facebook/Diana Iovanovici Șoșoacă- Oficial)
CEDO nu va admite plângerea lui Georgescu, susține Cristian Preda Foto: Inquam/George Calin
Eveniment

Preda susține că CEDO nu va admite plângerea lui Georgescu

Profesorul universitar Cristian Preda, fost consilier prezidențial și europarlamentar, susține că CEDO nu va admite plângerea lui Călin Georgescu: „Dreptul la alegeri libere prevăzut în protocolul nr. 1 la Convenția CEDO se referă exclusiv la scrutine legislative”. Citește și: Ponta se oferă să candideze la președinție și apără „suveraniștii”: „Nu este adevărat că, dacă votezi cu Georgescu, ești anti-european” Într-o postare pe Facebook, Preda arată că „dacă s-ar stabili că funcțiile șefului statului respectiv includ inițiativa legislativă și competența de a adopta legi sau includ prerogative extinse de control la adoptarea legilor sau competența de a cenzura principalele organe legislative, s-ar putea argumenta că șeful statului reprezintă un «corp legislativ»”, însă acest lucru nu s-a petrecut până acum. Preda susține că CEDO nu va admite plângerea lui Georgescu „Călin Georgescu a contestat la CEDO decizia CCR de anulare a alegerilor, susținând că i-a fost încălcat «dreptul la alegeri libere». Numai că dreptul la alegeri libere prevăzut în protocolul nr. 1 la Convenția CEDO se referă exclusiv la scrutine legislative. Jurisprudența CEDO a stabilit în mod explicit că exercitarea acestui drept în alegerile prezidențiale e luată în seamă doar dacă șeful statului are inițiativă legislativă sau prerogative extinse în adoptarea legilor: nu e cazul cu președintele României, care nu poate iniția legi și al cărui veto e limitat la o primă versiune a legii. Așa că Georgescu face doar tărăboi. În lectura mea, CEDO nu va admite plângerea sa”, a scris Preda. Președintele nu este „corp legislativ” Ulterior, într-un comentariu la propria postare, el a explicat: „Copiez aici un fragment din ghidul CEDO referitor la articolul 3 din Protocolul nr. 1: «6. În ceea ce privește alegerile prezidențiale, Curtea a considerat că prerogativele șefului statului nu ar putea, ca atare, să conducă la a considera această funcție un „corp legislativ” în sensul art. 3 din Protocolul nr. 1. Totuși, nu exclude posibilitatea aplicării art. 3 din Protocolul nr. 1 în privința alegerilor prezidențiale. Dacă s-ar stabili că funcțiile șefului statului respectiv includ inițiativa legislativă și competența de a adopta legi sau includ prerogative extinse de control la adoptarea legilor sau competența de a cenzura principalele organe legislative, s-ar putea argumenta că șeful statului reprezintă un „corp legislativ” în sensul art. 3 din Protocolul nr. 1 [Boškoski împotriva Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei (dec.), 2004; Brito Da Silva Guerra și Sousa Magno împotriva Portugaliei (dec.), 2008]. Însă această posibilitate nu a fost utilizată până acum și nu a fost nici măcar menționată în cauze ulterioare [Paksas împotriva Lituaniei (MC), 2011; Anchugov și Gladkov împotriva Rusiei, 2013, pct. 55-56]»”.

Plângere la DNA împotriva liderului AUR (sursa: Facebook/George Simion)
Eveniment

Plângere la DNA împotriva liderului AUR

Plângere la DNA împotriva liderului AUR. Deputatul Ringo Dămureanu, recent exclus din partidul AUR, a anunțat luni, în plenul Parlamentului, că a înaintat o plângere la Direcția Națională Anticorupție (DNA) împotriva liderului AUR, George Simion. Plângere la DNA împotriva liderului AUR Ringo Dămureanu a declarat: Citește și: VIDEO Bolojan, discurs dur în fața conducerii PNL: „Ajutoare sociale doar pentru cei care au nevoie și unde nu sunt locuri de muncă” „Vă informez că astăzi am depus la Direcţia Naţională Anticorupţie o sesizare pe tema bani contra candidaturi şi devalizarea AUR, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, constituit din (...) George Nicolae Simion, preşedinte, Marius Dorin Lulea, prim-vicepreşedinte şi Păunescu Silviu Titus, secretar general, pentru a se cerceta comiterea a următoarele posibile infracţiuni: împiedicarea exercitării drepturilor electorale şi şantaj, dare şi luare de mită, trafic şi cumpărare de influenţă, abuz în serviciu, delapidare şi folosirea influenţei şi autorităţii în funcţiile de conducere din partid, în scopul obţinerii de bani şi alte foloase necuvenite. Am încredere că autorităţile statului român îşi vor face datoria." Excluderea din AUR și acuzațiile de corupție internă Ringo Dămureanu a fost exclus din grupul parlamentar al AUR pe 21 octombrie și nu a mai fost inclus pe listele partidului pentru alegerile parlamentare. În timpul ședinței din plenul Camerei Deputaților, acesta a cerut demisia liderului AUR, George Simion, acuzându-l de practici corupte. „Nu mi se pare normal ca şeful de partid să spună că dacă nu ai bani şi nu ai de unde să te împrumuţi, nu ai valoare socială şi, dacă totuşi ai nevoie, îţi spune el unde să te împrumuţi, probabil de la ce cămătari. Nu mi se pare normal ca discuţiile să se facă noaptea ca hoţii şi să se stabilească listele fără nicio consultare”, a susținut Dămureanu, adăugând că s-au cerut 60.000 de euro pentru locuri eligibile pe listele partidului. Criticile aduse modului de gestionare a campaniei electorale Dămureanu a adus în discuție și finanțarea campaniei pentru alegerile prezidențiale, subliniind că membri de partid sunt presați să doneze fonduri pentru campania liderului. „Nu mi se pare normal ca persoanele care candidează la Parlament să doneze sume pentru cel care candidează la Preşedinţie să se plimbe cu elicopterul mai ceva ca Ceauşescu”, a declarat deputatul, criticând felul în care sunt folosite fondurile colectate de partid.

Trump se simte persecutat de Justiție (sursa: bigcountryhomepage.com)
Internațional

Trump se simte persecutat de Justiție

Trump se simte persecutat de Justiție. Donald Trump a depus plângere împotriva Departamentului american al Justiţiei, cerând peste 100 de milioane de dolari pentru tentativă de "persecuţie politică". Plângerea vizează percheziţia din 2022 la reşedinţa sa din Florida a FBI în vederea găsirii unor documente clasificate. Trump se simte persecutat de Justiție Plângerea depusă săptămâna trecută îl acuză pe ministrul justiţiei Merrick Garland şi pe directorul FBI Christopher Wray că "s-au abătut de la protocol” pentru a-l „răni” pe Trump. Citește și: Salariul mediu net în administrația publică – 7.055 lei/lună, cu 1.000 de lei mai mult decât acum un an Potrivit plângerii, "Garland şi Wray nu ar fi trebuit niciodată să aprobe o percheziţie şi punerea sub urmărire ce a urmat". Donald Trump cere 100 de milioane de dolari despăgubiri şi 15 milioane de dolari cu titlul de cheltuieli în justiţie. Plângerile lui Trump În luna mai, Donald Trump lăsase să se înţeleagă că mandatul de percheziţie al FBI arăta că preşedintele Joe Biden îi doreşte moartea. Documentele judiciare conţineau o formulare standard a FBI, potrivit căreia agenţii săi sunt autorizaţi „să facă uz de forţă mortală dacă cineva este în pericol iminent”. Într-un comunicat FBI a dat asigurări că "nu a existat abatere de la normă în acest caz", care a avut loc pe 8 august 2022. Donald Trump nu se afla în Florida în ziua percheziţiei. Fostul preşedinte era urmărit în Florida pentru gestionarea unor documente confidențiale, considerată neglijentă. Documentele au fost găsite la reşedinţa sa din Mar-a-Lago după plecarea lui de la Casa Albă. O judecătoare federală a anulat la mijlocul lui iulie urmărirea, însă procurorul special care instrumentează cazul a înaintat apel împotriva acestei decizii. Lui Donald Trump i se reproşează în acest dosar că a compromis securitatea naţională păstrând la el acasă documente clasificate, printre care planuri militare sau informaţii despre arme nucleare, după încheierea preşedinţiei sale, în loc să le predea Arhivelor Naţionale, după cum prevede legea. De asemenea, Trump este acuzat că a încercat să distrugă dovezi în acest dosar. Acuzaţiile cele mai grave sunt pasibile de 10 ani de închisoare.

Saci cu voturi, desigilați ilegal (S1) (sursa: Facebook/Clotilde Armand)
Politică

Saci cu voturi, desigilați ilegal (S1)

Saci cu voturi, desigilați ilegal (S1). Primarul încă în funcție al Sectorului 1, Clotilde Armand, a anunțat că a depus o plângere penală după ce ar fi identificat membri PSD încercând să manipuleze buletine de vot. Saci cu voturi, desigilați ilegal (S1) "Am făcut o plângere penală împotriva reprezentantului PSD în Biroul Electoral Sector 1, domnul Alexandru-Constantin Enăchescu. A fost prins pe holul Secției de votare. nr 34 de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară cum împreună cu mai mulți membri ai secției de votare au desigilat sacii plini cu buletinele de vot și umblau în ei. Citește și: Dezastrul USR/Dreapta Unită la alegeri, în date: doar 8,61% din voturi la Parlamentul European. Catastrofă și la locale, după numărătoarea parțială Își acopereau urmele. Așa vor PNL PSD să câștige. Prin fraudă. Și asta e doar una dintre dovezi. Să vă explic care a fost situația în secțiile de votare, ca să înțelegeți cine a controlat procesul electoral în Sectorul 1. În martie 2024, guvernul Marcel Ciolacu a dat o ordonanță prin care au fost rezervate locuri în toate secțiile de votare pentru UDMR și reprezentanții minorităților naționale. În Sectorul 1, USR a avut câte un reprezentant în toate cele 166 de secții, iar PMP în circa 90 de secții. În schimb, PSD, PNL, UDMR, minoritățile naționale, AUR au avut reprezentanți în toate secțiile, iar în câteva zeci de secții a fost și câte un reprezentant Pro România. În general, cu urna mobilă a mers reprezentantul PSD, în timp ce restul membrilor rămâneau în secțiile de votare. Urna mobilă la persoane fără discernământ Sunt multe nereguli reclamate în secțiile de votare din Sectorul 1, voi reveni pe parcursul acestei zile, iar BEC și AEP trebuie să le clarifice rapid. Vă dau un exemplu, la una din secțiile de votare din Sectorul 1 au trimis urna mobilă la mai multe persoane care nu au discernământ. Vom cere anularea voturilor strânse cu această urnă mobilă. Este un efort supraomenesc să apărăm fiecare vot. Dar o vom face. În numele democrației. PS: Marcele, vicierea rezultatelor electorale reprezintă un atentat direct la democrație! Matematica nu minte. Și voi demonstra unei națiuni întregi că tu nu te pricepi deloc la matematică. Tu doar minți și furi.", a scris Armand pe Facebook.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră