sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: plagiate

4 articole
Eveniment

România, uzină de doctorate

România a fost, în ultimii 23 de ani, o adevărată uzină de doctorate: peste 80.000 de astfel de titluri academice au fost acordate din 1999 până în 2022, arată datele oficiale ale ministerului Educației. Însă, potrivit aceluiași minister, doar 60 dintre ele s-au dovedit a fi plagiate. România, uzină de doctorate În perioada 1999-2022, au fost atribuite prin ordin al ministrului exact 80.589 de titluri de doctor. Din 1990 în 1999 au fost atribuite doar 7.234 de doctorate. Doar în 2012, când a început o campanie publică împotriva plagiatelor, prin dezvăluirile despre plagatul premierului Victor Ponta, s-a acordat 6.258 de astfel de titluri academice. După acest an, în care s-a înregistrat un vârf, numărul titlurilor acordate a început să scadă. Ministerul Educației arată că „de la data implementării metodologiei privind soluționare sesizărilor privind nerespectarea standardelor de calitate sau de etică profesională, inclusiv cu privire la existența plagiatului, în cadrul unei teze de doctorat (2016) și până în prezent, s-au dovedit a fi plagiate 60 de teze de doctorat”. Citește și: Andreea Raicu, abandonată pe aeroport de Wizz Air: „Nu am avut unde să dormim, nu ni s-au găsit zboruri imediate, ci după 2-3 zile. Era ora 4 dimineața, tot în aeroport” În 2019, s-au identificat 30 de plagiate, anul cu cele mai multe sancțiuni, după 2016. În 2022, nici unul.

România, uzină de doctorate. Doar 60 ar fi fost plagiate Foto: SRI
Rifai și Cristoiu, tunurile pe Șercan (sursa: Facebook/Denise Rifai)
Eveniment

Rifai și Cristoiu, tunurile pe Șercan

Rifai și Cristoiu, tunurile pe Șercan. În războiul plagiatelor de care sunt acuzați mulți demnitari români a intrat și jurnalista Kanal D Denise Rifai. Aceasta a postat pe pagina personală de Facebook mai multe texte cu adresă la Emilia Șercan, cea care a descoperit mai multe plagiate în ultimii ani în teze de doctorat (și nu numai) ale unor oficialități. Rifai și Cristoiu, tunurile pe Șercan După o postare de sâmbătă noapte cu referire la Șercan, Rifai a revenit duminică dimineață, tot pe Facebook. "Nu am postat pe pagina nimanui, nu am publicat articole in ziar/publicatii online, nu am facut niciun interviu, nu am acuzat in mod direct pe nimeni si, cel mai important!!!! Nu am jignit in niciun moment pe niciunul dintre subiectii la care “am indraznit” sa fac referire in cele cateva paragrafe postate. Am scris cateva idei si am ridicat cateva intrebari, pornind de la toate informatiile aduse in spatiul public de colegii mei din presa mainstream. Atat mi-a trebuit!", a scris Denise Rifai. Citește și: Conflict între Valeriu Nicolae și Denise Rifai pe subiectul carierei Emiliei Șercan. Cuvinte grele, scuze și pisici Care a continuat amenințându-i cu procese pe cei care au comentat la postarea sa inițială. Sâmbătă spre duminică noapte, jurnalista Kanal D a postat și un fragment video în care poate fi văzut Ion Cristoiu care o critică pe Emilia Șercan.

„Ce a ajuns țara asta?”, se întreabă, retoric, pe Facebook, fostul ministru Daniel Funeriu Foto: Facebook Daniel Funeriu
Politică

Ce a ajuns țara asta

Fostul ministru al Educației Daniel Funeriu a comentat pe Facebook demisia lui Sorin Cîmpeanu, întrebând, retoric, „ce a ajuns țara asta” dacă a devenit o problemă ca demnitarul responsabil de învățământ să fie integru. Funeriu a apreciat însă că viitorul ministru al Educației ar trebui să-i retragă titlul de doctor premierului și să rescrie proiectul de lege al Educației, proiect avansat de Sorin Cîmpeanu. Citește și: BREAKING Cîmpeanu a demisionat în urma scandalului creat de acuzațiile de plagiat care i se aduc Cîmpeanu și-a anunțat demisia, joi seara. Însă în postarea în care anunța că pleacă de la ministerul Educației, Cîmpeanu nu-și asuma nici o greșeală: „A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ”. „Ce a ajuns țara asta” Postarea lui Daniel Funeriu: „Stau şi râd amar. Câteva întrebări: 1) Voi vă dați seama ce a ajuns țara asta dacă prima calitate pe care o cere "poporul" de la ministrul educației e să fie integru? 2) Voi vă dați seama ce şi-au bătut joc de voi cei care v-au condus dacă după 11 ani de la începutul cruciadei anti-plagiat problema nu e dezrădăcinată sistemic? 3) Voi vă dați seama în ce fundătură a fost adusă țara asta dacă primul gest al viitorului ministru al educației ar trebui -cel mai probabil- să fie să-i retragă titlul de doctor premierului? 4) Viitorul ministru e conştient că trebuie să rescrie o lege? E conştient că, făcând asta, fie admite că prima variantă nu era "România Educată", fie admite că noua variantă nu e. Deci oricum ar da-o e un bobârnac dat preşedintelui. 5) Viitorul ministru ştie că şcolile vor fi în frig la iarnă, că primăriile nu au bani de căldură? 6) Viitorul ministru ştie că... aproape că nu mai are minister? Bate vântul prin birouri, aud că pur şi simplu nu prea mai sunt oameni! 7) Viitorul ministru ştie că va trebui să negocieze cu balaurii de la PSD tot? Preşedintele îşi dă seama că în ultimii 2 ani de mandat, cu toate constrângerile de mai sus, trebuie să livreze legi, bani şi puneri în practică pe care nu le-a reuşit în 8 ani? Spus simplu, i-a spus cineva, onest, că "România Educată" e în aer? 9) Voi ați ieşit vreodată în stradă pentru educație? 10) Am o rugăminte pentru profesori: ignorați tot ce auziți şi ocupați-vă de elevi. Voi sunteți unica speranță”. PNL urmează să desemneze, în următoarele zile, un nou ministru al Educației.

CNATDCU verifică plagiate fără șef (sursa: gov.ro)
Economie

CNATDCU verifică plagiate fără șef

CNATDCU verifică plagiate fără șef. Conducerea Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) este incertă în acest moment. Instituția ar trebui să verifice și doctoratul premierului Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat în teza sa. Săptămâna aceasta a expirat auto-suspendarea președintelui forului, Ioan Aurel Pop. Acesta s-a suspendat din funcție anul trecut, iar perioada pe care poate face asta este pentru maximum șase luni, potrivit edupedu.ro. CNATDCU verifică plagiate fără șef Contactat de edupedu.ro, președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, care este și președintele CNADTCU, a declarat că „o să preia acum (conducerea CNATDCU - n.r.) Mircea Dumitru”. „V-am spus că sunt în convalescență, am cerut să se întâmple acest lucru, e o formalitate, mai mult nu pot să fac eu. Eu mă aflu mai la Cluj și sunt, repet, bolnav”, a mai spus Pop. Acesta a declarat încă de joi că are COVID și că nu are „nicio părere” despre acuzațiile aduse premierului, privind plagiatul din teza de doctorat. Întrebat ce anume presupune delegarea atribuțiilor sau suspendarea pentru încă șase luni, Pop a spus că este vorba despre un formular. Pe care ar trebui să îl trimită secretariatul tehnic al CNATDCU, asigurat de Ministerul Educației.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră