sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: petromidia

3 articole
Politică

Anca Alexandrescu, sinecuristă și beneficiară țepe PSD-Ponta

Propagandista lui Călin Georgescu, Anca Alexandrescu, a fost o sinecuristă promovată de Victor Ponta în poziții pentru care nu avea nici o calificare și beneficiară indirectă a uneia din cele mai mari țepe PSD-Ponta, uitata afacere Petromidia. Citește și: Guvernul scoate din rezerva bugetară 80.000 de lei pentru ochelarii angajaților de la Înalta Curte. Plus încă 900 milioane de lei pentru salarii câștigate în instanță În perioada în care se făcea aranjamentul dintre guvernul Ponta și Rompetrol, din mai 2012 la final de 2015, Anca Alexandrescu a lucrat pentru acest guvern, cu rang de secretar de stat, pentru comunicare. Anca Alexandrescu, sinecuristă și beneficiară a uneia din cele mai mari țepe PSD-Ponta Anca Alexandrescu, care de facto a lucrat pentru PSD din 1996 în 2019, a absolvit o așa numită „Școală superioară de jurnalistică”, în 1995, când avea circa 22 de ani, și Dreptul, la Universitatea Ecologică, când avea circa 30 de ani. Cu aceste calificări, PSD a plasat-o în diverse consilii de administrație ale unor structuri de stat. Anca Alexandrescu a făcut parte din: în 2019, a făcut parte din consiliul de administrație al Romaero - compania a minsiterului Economiei, parte a industriei aviației - unde încasa circa 2.500 de lei pe lună din 2016 a fost plasată în Fondul Român de Contragarantare, de unde lua 7.200 de lei/lună în 2015 l-a înlocuit pe Cristian Socol din consiliul de administrație al IOR în 2016 făcea parte din consiliul de administrație al companiei de înzestrare cu armament, Romarm Însă cea mai mare lovitură a fost plasarea ei ca PR al KazMunayGas între iunie 2016 și mai 2017, unde a câștigat 10.000 de euro pe lună, potrivit Newsweek România. „Niciun șef de PR de pe piața din România nu câștigă această sumă netă lunar de la o singură companie, salariul pentru o astfel de poziție fiind în jurul sumei de 5.000 de euro net”, scria atunci această publicație. Afacerea KazMunaiGas a fost una din cele mai scandaloase afaceri ale guvernării Ponta: prin memorandumul încheiat la 22 ianuarie 2014, statul român se retrăgea din procesul cu KazMunaiGaz şi renunţa la o creanţă de aproape 600 milioane dolari în schimbul unei plăţi de 200 de milioane USD, plus înfiinţarea unui utopic fond de investiţii de un miliard. Acest fond de investiții nu pare să fi funcționat vreodată.

Anca Alexandrescu, sinecuristă și beneficiară a uneia din cele mai mari țepe PSD-Ponta
George Simion acuză PSD că face afaceri cu Moscova Foto: Guvernul României
Eveniment

Simion acuză PSD că face afaceri cu Moscova

Președintele AUR, George Simion, acuză PSD că face afaceri cu Moscova: „Familia Doldurea a devenit milionară în euro cu ajutorul importurilor de carburanți și gaze ieftine din Federația Rusă”. Însă el nu a prezentat nici un fel de documente care să-i susțină afirmațiile. Într-un articol publicat pe blogul său, Simion se plânge că „în timp ce oamenii Moscovei fac afaceri sub protecția statului român, trompetele sistemului acuză patrioții”. Simion acuză PSD că face afaceri cu Moscova Cum argumentează Simion relații familiei Doldur cu Moscova: „Ion Doldurea și fiul său sunt asociați în mai multe companii cu Stîngă Ionut Cosmin, omul de afaceri craiovean Berceanu Cristian. Au avut-o ca asociat și director în companiile lor pe Culiță Corina. Doamna Culiță este fosta partenera de afaceri lui Boris Golovin, ofițer GRU și al Nataliei Ribchenko fostă angajată a ambasadei Rusiei la București, în mai multe companii ce au avut legături directe cu companiile familiei Doldurea”. Liderul AUR mai susține că „produsele petroliere rusești intră mascat în România prin Petromidia, fiind mai apoi livrate pe piața locală și prin intermediul afacerilor familiei Doldurea”. Veriga de legătură cu Rusia: Culiță Corina Într-adevăr, numele lui Culița Corina apare într-o investigație, publicată de newsmaker.ro, ea fiind directoare, timp de câteva luni, la Valahia Gaz. „Compania Valahia Gaz – o firmă înființată abia acum 2 ani și care a obținut anul trecut licența de tranzacționare de la ANRE – domină clasamentul importurilor de gaze naturale, potrivit raportărilor lunare ale Autorității naționale de reglementare în domeniul energiei (ANRE) (...) E gaz rusesc. Potrivit site-ului propriu, Valahia Gaz face tranzacții cu gaze în România, Ungaria și Austria. Gazul importat din Ungaria este însă tot gaz rusesc, fie achiziționat de companii de trading din Austria (de la hub-ul central european Baumgarten), fie depozitat în sistemul de înmagazinare din țara vecină. În iulie 2011, actualul acționar de la Valahia Gaz, Damian Spiridon, a fost cooptat în firma Total Corporate cu 0,0050 %, alături de Total Asset Management din Elveția, vehiculul lui Boris Golovin (...) Golovin este cetățean român cu reședința în București, pe Calea Victoriei. Potrivit unei anchete de presă din 2018 a Centrului român pentru jurnalism de investigație, Golovin a fost colonel GRU, serviciul militar de informații externe al Rusiei. După ce ar fi fost lăsat la vatră, în anii 2000, s-a apucat de afaceri în România”. DeFapt.ro a arătat, ieri, că Paul Stănescu, secretarul general al PSD și mâna dreaptă a premierului Marcel Ciolacu, este veriga care face legătura politică între familia Doldurea, cea care deține stația GPL care a explodat în Crevedia, și instituțiile statului cu atribuții directe în această industrie. Stănescu l-a plantat la conducerea ISCIR, instituție care autorizează instalațiile de distribuție a GPL, pe Ionel Emanuel Oproiu, fost vicepreședinte al PSD Slatina.

A vizitat România ca să renegocieze taxa de solidaritate Foto: Facebook
Economie

A vizitat România ca să renegocieze taxa de solidaritate

Magzum Mirzagaliev, șeful KazMunaiGaz, patronul Rompetrol, a vizitat România ca să renegocieze taxa de solidaritate, scrie publicația kazahă Ratel, citată de Profit. A vizitat România ca să renegocieze taxa de solidaritate „În cazul României, vorbim de confiscarea a 60% din profitul net dacă acesta depășește cu 120% profitul net mediu al companiei în 2018-2021. Ținând cont de faptul că în 2020 și 2021, activele românești au generat pentru KMG pierderi de 198,6 milioane dolari, respectiv 186,8 milioane dolari, profitul de 161 milioane din primele trei trimestre ale anului trecut (ultimele date disponibile) reprezintă o felie atractivă pentru autoritățile fiscale din România”, scrie Ratel. Publicația kazahă susține că KMG este cel mai mare contribuabil al țării până la sfârșitul anului 2022, iar Kazahstanul furnizează României petrol la cel mai mic preț, față de toate celelalte destinații europene. „În octombrie anul trecut, ministrul Energiei al României, Virgil Popescu, a zburat la Astana și a cerut volume suplimentare de livrări de petrol”, amintește Ratel.kz. „Surse din industrie spun că șeful concernului polonez de petrol și gaze PKN Orlen, Daniel OBAYTEK, a zburat la Astana în mai anul trecut nu numai pentru petrol. În portofoliu avea o ofertă de cumpărare a Rompetrol Rafinare. Însă conducerea KMG a considerat prețul oferit pentru activ prea frivol”, își încheie publicația kazahă articolul.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră