sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: pensie speciala

50 articole
Politică

Generalul AUR Mircia Chelaru, senator, nu vrea să dea înapoi banii furați de la statul român

Generalul AUR Mircia Chelaru, senator al partidului condus de George Simion, nu vrea să dea înapoi banii furați de la statul român, deși are o pensie specială uriașă. El are o condamnare penală la trei ani de închisoare, cu suspendare, pentru că a cumpărat ilegal, cu puțin sub 24.000 de euro, o locuință pusă la dispoziție de ministerul Apărării - el avea deja o proprietate în București - și a revândut-o în scurt timp la un preț de câteva ori mai mare, 300.000 de euro. Citește și: Analiza spionilor estonieni: Pentru securitatea lumii libere, Rusia nu trebuie lăsată să dicteze pacea în Ucraina Justiția a decis și că trebuie să plătească 93.000 de lei daune materiale către ministerul Apărării și să restituie un prejudiciu de 850.000 de lei. Generalul AUR Chelaru nu vrea să dea înapoi banii furați Însă din declarațiile de avere ale lui Chelaru, din 2020, când a ajuns deputat, în 2025, când a devenit senator, se vede că el nu a returnat mai nici un ban. La 19 decembrie 2020, el consemna o poprire ANAF de 852.000 de lei. În declarația de avere din 31 decembrie 2024 apare o datorie la bugetul statului - scadentă în 2030 - de 851.386 de lei. În cinci ani, el n-a returnat mai nimic din prejudiciul creat statului. Însă generalul Mircia Chelaru are o pensie specială de 104.088 lei, net, anual, în 2023, și a primit și indemnizație de depuatat, 131.412 lei. El nu declară nici un cont bancar peste 5.000 de euro, nu are locuință și nu deține terenuri.  În 2024, generalul a încercat să anuleze sentința, dar Justiția a respins cererea sa.  AUR l-a nominalizat pe Chelaru în comisiile parlamentare de apărare (la Senat) și de control a Serviciului de Informații Externe (comisie comună cu Camera Deputaților). 

Generalul AUR Mircia Chelaru, senator, nu vrea să dea înapoi banii furați  Foto: AUR
Crin Antonescu mai face un pas decisiv spre Cotroceni Inquam Photos / George Călin
Politică

Crin Antonescu mai face un pas decisiv spre Cotroceni

Crin Antonescu mai face un pas decisiv spre Cotroceni: și-a depus dosarul de pensionare, întrucât a împlinit 65 de ani. El a spus, la Europa FM, se mai gândește dacă ia și pensia specială. Citește și: Nordis a cheltuit 864.000 lei la cluburile unde Vicol petrecea alături de Grindeanu Crin Antonescu mai face un pas decisiv spre Cotroceni Potrivit unei relatări news.ro, un ascultător Europa FM l-a întrebat dacă românii care plătesc astăzi CAS şi CASS ar trebui să-i achite şi lui pensia specială. „Nu am inventat eu pensia specială, eu mi-am făcut dosarul de pensionare, nu specială, de vârstă. Am împlinit vârsta de pensionare, 65 de ani, am acest dosar, nu am depus cererea pentru pensia specială, dar nu este exclus să o fac, sunt nişte prevederi în vigoare”, a fost răspunsul candidatului PSD-PNL-UDMR la președinția României. Crin Antonescu a fost parlamentar din 1992 în 2016. După 2016 el nu a mai avut nici o ocupație plătită. „Am trăit din punct de vedere financiar din puţinele mele economii şi în principal din veniturile soţiei. Ca familie, am trăit din veniturile soţiei”, a explicat el. „Bună parte din aceşti ani, dacă vreţi să dăm pe ore, cam pe la 06:00 mă trezesc, îmi însoţeam fiica, pentru că era minoră, era în şcoală încă, o conduceam până la şcoală sau până la tramvai. După aceea, în timpul zilei, principalele ocupaţii ale mele – cu citit, cu scris, cu lucruri la care m-am gândit, cu lucruri pe care le-am osbervat, contacte, întâlniri cu oamenii – eu vorbesc de perioada în care am stat mai mult în Belgia. După aceea, sigur, programul normal al cuiva când familia se reuneşte seara”, a mai relatat el.

Un polițist pensionat, Ion Stoica, are pensie mai mare decât salariul șefului Poliției Foto: Adevarul
Eveniment

Polițist pensionat, pensie mai mare decât salariul șefului Poliției

Aberațiile pensiilor speciale: un polițist pensionat, reangajat în MAI, are pensie mai mare decât salariul șefului Poliției, Bogdan Despescu. Este vorba de pensia lui Ion Stoica, în vârstă de 68 de ani, la bază inginer agricol, angajat în Miliție în 1984, pensionat și apo reangajat la Interne în funcția de secretar general adjunct, din februarie 2023. Citește și: ANALIZĂ Starea dezastruoasă a economiei la final de 2024, după Ciolacu I: deficit bugetar astronomic, exporturile scad, importurile cresc, iar PIB-ul începe să cadă Polițist pensionat, pensie mai mare decât salariul șefului Poliției Potrivit declarației de avere, Stoica a încasat în anul fiscal 2023 o pensie netă, anuală, de 249.660 de lei. El a cumulat această pensie cu un salariu de la Interne de 152.548 de lei, net, anual. În schimb, Bogdan Desprescu, șeful Poliției Române, cu rang de secretar de stat, a avut în anul fiscal 2023 un salariu anual net de 235.788 de lei. Ion Stoica a fost secretar general la Interne în guvernarea Victor Ponta. În 2016, a fost schimbat din funcție de guvernarea tehnocrată și s-a pensionat. După ce s-a pensionat a ajuns consilier parlamentar în cadrul Autorităţii Electorale Permanente. Ziarul Național a scris că Stoica a ajuns secretar general la Interne cu ajutorul lui Constantin Niculescu, fostul baron PSD de Argeș. “A fost inspector șef în Argeș, Olt și Vâlcea, iar în 2009, pentru doar câteva luni, secretar general al Internelor. Post pe care a revenit în 2012, după ce mai mulți politicieni influenți din aceste județe, în frunte cu protectorul său, piteșteanul Constantin Nicolescu, s-au zbătut ca niște lei pentru ca Ion Stoica să ajungă din nou „SG”, omul care are în fișa postului managerierea întregului minister“, scria Național în septembrie 2015.

Gigi Becali primește pensie specială Foto: Inquam/Octav Ganea
Politică

Gigi Becali primește pensie specială

Gigi Becali are o avere de circa 100 de milioane de euro, dar primește și pensie specială de la Parlamentul European, arată declarația de avere depusă de acesta în calitate de candidat la funcția de senator, pentru AUR, în circumscripția București. Pensia sa a fost, în anul fiscal 2023, net, anual, de doar 71.666 de lei - probabil că ea i-a fost acordată abia la final de an. Citește și: Ponta și-a cumpărat apartament la Istanbul și câștigă enorm din „consultanță”. Soția sa, Daciana Sârbu, a dispărut din declarația de avere Născut la 25 iunie 1958, proprietarul FCSB are 66 de ani. Gigi Becali primește pensie specială În bănci, latifundiarul din Pipera are doar 560.000 de lei. Cele mai mari resurse sunt „promisiuni de vânzare cumpărare de la persoană juridică”: în total, aceste promisiuni însumează 30 de milioane de euro. În plus, el și-a împrumutat firmele, inclusiv FCSB, cu sume mari, totalul fiind de aproape 45 de milioane de euro. Printre cei împrumutați sunt „un văr primar”, care a primit două milioane de euro, finul său Horia Culescu - 8,5 milioane de euro sau FCSB - aproape zece milioane de euro. Latifundiarul din Pipera deține peste 15 hectare de teren în Ilfov, majoritatea în intravilan, plus șapte hectare de baltă, în același județ. Becali are însă 90 de hectare în intravilanul și extravilanul Piteștiului și 50 de hectare în Vâlcea. Becali declară o casă în Voluntari, de 290 mp, dobândită în 2024, și una în Iași, de 453 mp. În plus, el are patru Mercedesuri, două Land Rovere și un Bentley.

Cea mai mare pensie specială civilă din România Foto: Facebook
Eveniment

Cea mai mare pensie specială civilă din România

Cea mai mare pensie specială civilă din România este 69.343 de lei, brut, precizează ministerul Muncii. Acest minister gestionează doar pensiile speciale ale civililor - diplomați, magistrați, Curtea de Conturi sau alte categorii profesionale - nu și pe cele militare. Citește și: EXCLUSIV Dronele Watchkeeper X contractate de MApN cu Elbit pentru 2025 nu mai ajung în România: compania israeliană a invocat războiul din Gaza, „eveniment de forță majoră” Cea mai mare pensie specială civilă din România Potrivit unui răspuns la o interpelare, din această uriașă pensie specială, 21.085 lei reprezintă partea bazată pe contributivitate, iar 48.258 de lei vin de la bugetul de stat. Datele sunt din luna august 2024. Ministerul nu face nici un fel de alte precizări legate de această pensie. Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu (civili) a fost, în septembrie 2024, de 11.777 persoane, în scădere cu 17 persoane comparativ cu luna anterioară, cei mai mulţi, respectiv 5.665, fiind beneficiari ai Legii 303/2022 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, din care 2.644 beneficiari cu pensie din Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat (contributivitate), conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP). La finalul anului 2023 erau doar 10.920 pensionari speciali civili. Pensia medie de serviciu a magistraților este de 25.166 lei, din care 21.896 lei cota suportată din bugetul de stat, iar 7.272 de lei din bugetul asigurărilor sociale de stat. Citește și: Un antrenor de karate care ar fi fost premiat de agenția Elisabetei Lipă cu 130.000 de euro n-ar fi primit, de fapt, nici un ban – jurnalist Pensii de serviciu pentru beneficiari de la Curtea de Conturi s-au acordat unui număr de 686 de persoane (685 cu pensie din BASS), media fiind de 10.120 de lei, din care 2.302 lei cota suportată din bugetul de stat.

Judecător cu pensie specială de ex-polițist va primi pensie integrală de magistrat Foto: ICCJ
Eveniment

Judecător pensie specială ex-polițist primi pensie de magistrat

Un judecător cu pensie specială de ex-polițist, Virgil Ogrean, va primi pensie integrală de magistrat, a decis instanța supremă, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ). Nu este clar dacă va putea cumula cele două pensii, plus salariul de judecător, întrucât el a rămas în activitate. Citește și: Cota unică va crește la 16% (de la 10%), iar TVA, la 21% (de la 19%), anunță fiscalistul Gabriel Biriș Decizia a fost luată luni, 21 octombrie, de Înalta Curte de Casație și Justiție. Ogrean are 65 de ani, dar este încă judecător, în baza unor dispense acordate anual de Consiliul Superior al Magistraturii. El a lucrat doar circa șapte ani în poliție, dar pensia sa de la Interne este de circa 7.500 de lei pe lună, în medie. Judecător cu pensie specială de ex-polițist va primi pensie integrală de magistrat Judecătorul Ogrean, care conduce secția penală a Tribunalului Mureș, are deja o avere uriașă: deține împreună cu soția două apartamente și două case în Târgu Mureș, aproape zece hectare de teren agricol, inclusiv în acest oraș, și are circa 500.000 de lei în conturi. Virgil Ogrean a terminat în 1995 dreptul la o universitate din Sibiu și până în 2002 a fost polițist, arată Lumea Justiției. Cu șapte ani de activitate în poliție - unde a ajuns chiar prim-adjunct la poliția judțean Mureș - el are acum o pensie de la ministerul de Interne de 91.193 de lei, net, pentru anul fiscal 2023. Salariul său de magistrat a fost, net, anual, de 212.353 de lei. El a dat însă statul în judecată pentru salariu mai mare și, în anul fiscal 2023, a primit 84.933 lei „Diferențe VRS Dobândite prin Hotărâri Judecătorești”. La 1 iulie 2004, Ogrean la intrat în magistratură, deci are doar 20 de ani de activitate în domeniu. Însă Înalta Curte de Csație și Justiție a decis că poate primi pensie întreagă fiindcă activitatea în poliție va fi considerată vechime în magistratură. „În interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 82 alin. (3) raportate la dispozițiile art. 86 și art. 104 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, perioada în care un ofițer de poliție, licențiat în științe juridice, a îndeplinit funcții de specialitate juridică, poate fi luată în considerare, în vederea acordării pensiei de serviciu prevăzute de art. 82 alin. (3), dacă analiza îndeplinirii acestor atribuții atestă întrunirea cerințelor de la art. 44 alin. (1) din Legea nr. 92/1992 pentru organizarea judecătorească, republicată, cu modificările ulterioare”, a stabilit Înalta Curte de Casație și Justiție. Ogrean a făcut cerere de pensionare în 2003, dar casa de pensii din Mureș i-a respins pensia de magistrat întrucât nu avea vechimea necesară. El a atacat decizia casei de pensii în instanță și, acum, a câștigat.

Veniturile uriașe ale Elisabetei Lipă, dublu pensionar special Foto: Stiri Muntenia
Politică

Veniturile uriașe ale Elisabetei Lipă, dublu pensionar special

Veniturile uriașe ale Elisabetei Lipă, dublu pensionar special și viitor senator PSD: ea beneficiază de nu mai puțin de șase surse de venit, toate, direct sau indirect, de la stat. Lipă, care este acum președinte al Agenției Naționale pentru Sport, va candida pentru un post de senator PSD la Botoșani. Citește și: Candidata PSD Lipă îl umilește pe Popovici: contabila și secretarul federației de canotaj, prime mai mari decât ale medaliatului de la J.O. Veniturile uriașe ale Elisabetei Lipă, dublu pensionar special Ea deține o vilă uriașă, de 338 mp, în Voluntari, două apartamente în București, aproape două hectare de teren agricol în Afumați și peste 1.700 mp de pădure, în Voluntari. În anul fiscal 2023, Lipă a avut șase surse de venit: „rentă viageră” de 199.620 de lei, net, anual - o pensie specială pentru că a fost sportiv de performanță pensie specială de la Ministerul de Interne: 178.056 lei, net anual Salariul de la agenția pentru sport: 62.784 lei - plata pentru circa jumătate din anul 2023 18.630 de lei de la Comitetul Olimpic 5.640 de lei - indemnizația de consilier PSD în consiliul general al Capitalei 65.820 de lei de la Federația de Canotaj, pentru un așa numit „Contract activitate sportiva”. În total, ea a beneficiat de circa 530.000 de lei, net, în anul fiscal 2023. Lipă, care are 59 de ani, a fost recent aleasă vicepreșdinte al PSD. „Respectă tricolorul, respectă valorile naționale, îi plac rezultatele frumoase și îi place foarte mult sportul românesc. A demonstrat asta nu o dată, ci de foarte multe ori. Domnule președinte Ciolacu, sunt deosebit de onorată să fac parte din echipa dumneavoastră de conducere”, l-a lăudat ea pe liderul PSD la congresul la care a fost promovată vicepreședinte al acestui partid.

Ce salariu avea pensionarul special Mircea Geoană Foto: Facebook
Politică

Ce salariu avea pensionarul special Mircea Geoană

Ce salariu avea pensionarul special Mircea Geoană la NATO: fostul secretar general adjunct al NATO a câștigat 240.000 de euro, net, în anul fiscal 2023. În declarația sa de avere, publicată de Biroul Electoral Central, apare și pensia sa specială, de la ministerul de Externe: 104.400 lei, net, anual. Citește și: ANALIZĂ Cum îi ajută PSD pe Simion și AUR să ajungă nr. 2: de la mobilizarea lui Becali la eliminarea lui Șoșoacă Ce salariu avea pensionarul special Mircea Geoană Soția sa a avut un salariu de 152.000 de lei de la Fundația Renașterea, în calitate de expert în fonduri europene. În plus, familia a încasat dividende de 39.000 de lei de la două firme, bani din chirii - 45.000 de lei și drepturi de autor pentru o carte scrisă de Mircea Geoană - 28.771 lei, net, în 2023. Familia Geoană deține, în conturi bancare și plasamente, echivalentul a peste 800.000 de euro. Cei doi au o casă, în București, de 201 mp, cumpărată în 2015, și un apartament de 80 mp. Obiectele de artă și bijuteriile sunt evaluate la puțin sub 100.000 de euro. În 2024, Geoană a vândut un apartament cu 220.000 de euro și a donat o mașină, evaluată la 40.000 de euro. Fostul secretar general adjunct al NATO a declarat ce salariu avea încă de acum câteva zile: „Erau în jur de 20.000 de euro pe lună, plus anumite cheltuieli de protocol. Dacă invitai pe cineva, dacă ofereai unui lider important sau unor delegații importante o masă, ți-o decontau cei de la NATO. Deci undeva pe acolo. O parte din banii ăștia erau și pentru un fel de alocație pentru locuință”, a răspuns Geoană la emisiunea GSP, „Prietenii lui Ovidiu”, difuzată miercuri, 2 octombrie. Dar el nu a mai precizat că are pensie specială. Nu este clar dacă Geoană are deptul și la pensie specială de fost parlamentar.

Pensia specială medie a judecătorilor și procurorilor a crescut (sursa: Bihorjust)
Eveniment

Pensia specială medie a judecătorilor și procurorilor a crescut

Pensia specială medie a judecătorilor și procurorilor a crescut cu 15% într-un an, mult peste rata inflației, arată datele Casei Naționale de Pensii Publice. Astfel, în septembrie 2023, pensia medie a magistraților era de 21.791 de lei. Numărul beneficiarilor era de 5.377. Citește și: Un fost polițist se pensionează la 48 de ani și va avea o pensie de cel puțin 25.000 de lei pe lună Pensia specială medie a judecătorilor și procurorilor a crescut În septembrie 2024, pensia medie a magistraților era de 25.166 de lei. Numărul beneficiarilor era de 5.665. În consecință, pensia medie a judecătorilor și procurorilor a crescut cu 3.375 de lei într-un an. Procentual, aceasta înseamnă peste 15%. Inflația anuală este de peste 5%, în România. Pentru pensionarii obișnuiți, indexarea anuală, cu rata inflației, a fost, la 1 ianuarie 2024, de 13,8%. Pensia medie era, în septembrie 2024, de 2.792 de lei. Numărul pensionarilor obișnuiți era de 4,591 milioane, iar într-un an acesta scăzuse cu circa 11.000.

Prefectul PSD se ponta „în misiune” la înmormântarea unui coleg Foto: Facebook
Eveniment

Prefectul PSD se ponta „în misiune” la înmormântarea unui coleg

Prefectul PSD de Brăila, fostul jandarm Timofei Iulian, cu pensie specială uriașă și amicul lui Mihai Tudose, se ponta „în misiune” la înmormântarea unui coleg, relatează mai multe publicații. El ar fi acum cercetat pentru modul fraudulos în care și-a majorat pensia. Citește și: Eurostat: România, una din cele mai slabe creșteri ale PIB din UE și una din cele mai dure prăbușiri ale serviciilor Încă din august 2024, Jandameria a confirmat că „există suspiciuni rezonabile” că Timofei „a prejudiciat financiar” instituția, dar el nu a fost schimbat din funcție. Potrivit declarației de avere din iunie 2024, prefectul Timofei a avut în anul fiscal 2023 o pensie specială de 141.000 de lei, net, pe care o cumula cu salariul de prefect, cu doar 700 de lei mai mare. În anul fiscal 2021, pensia lui Timofei era de 130.000 de lei și mai primea doar 993 de lei, în calitate de „observator arbitri fotbal”. Prefectul PSD se ponta „în misiune” la înmormântarea unui coleg Încă din august 2024, site-ul elcomandantepress.ro a scris că fostul prim-adjunct al jandarmeriei județene „și-a trecut în mod fraudulos misiuni de reprezentare ca fiind misiuni operative. Exemplu: s-a trecut în misiune 2zile la înmormântarea unui subofițer în weekend câte 8 ore în fiecare zi, adică l-a înmormântat pe subofițer 2 zile la rând câte 8 ore conform documentelor operative”. „Împreună cu comandantul unității și celălalt locțiitor au încheiat un procesverbal prin care s-au desemnat nejustificat ca fiind grupă operativă și astfel ei figurau practic la serviciu zilnic între orele 08:00-20:00 (...) A participat la toate misiunile din toate sărbătorile legale și din weekend-uri, lucrândcate 12 ore pe zi în afara sau in cadrul misiunilor.”, mai arată acest site. Recent, informația a fost redistribuită de mai multe site-uri și de postul Realitatea TV.

A lucrat cu uraniu radioactiv, Guvernul spune că pensia sa ar trebui tăiată Foto: Pro TV
Eveniment

A lucrat uraniu radioactiv, Guvernul spune pensia sa ar trebui tăiată

Un pensionar a lucrat zeci de ani cu uraniu radioactiv, iar acum Guvernul îi spune că pensia sa ar trebui tăiată cu 36%. Totuși, pensia nu va fi tăiată, ci înghețată. Citește și: Un deputat PNL, apropiat de Bolojan, atac extrem de dur la conducerea partidului: „Coaliția cu PSD a adus stabilitatea băltirii” În situații asemănătaore sunt circa 6.500 de foști angajați ai companiei uraniului. A lucrat cu uraniu radioactiv, Guvernul spune că pensia sa ar trebui tăiată Gabriel Farnas, președinte al Sindicatului Exploatare - Preparare Uraniu,a prezentat pentru DeFapt.ro o decizie de recalculare a pensiei. Farnas a contribuit la pensie peste 34 de ani. Alți peste nouă ani au fost adăugați fiindcă a lucrat în condiții grele. Până la recalculare, pensia lui Farnas era de 6.956 de lei. Acum, recalcularea arată că el ar merita doar 4.370 de lei. Totuși pensia sa nu va fi redusă, ci înghețată până va fi egală cu cei care au un număr identic de puncte. DeFapt.ro a scris la 12 august despre uriașa pensie specială a unui fost „tablagiu”, pensionat la 42 de ani și pe care PSD l-a pus secretar de stat la Interne.

Pensionar PSD cu Mercedes are 3 pensii speciale Foto: Inquam/Octav Ganea
Politică

Pensionar PSD cu Mercedes are 3 pensii speciale

Un pensionar PSD cu Mercedes GLC și vilă are trei pensii speciale și indemnizație de revoluționar de Gorj: Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente, care în campania electorală îl amenința pe Nicușor Dan, a câștigat din pensiile speciale plus indemnizație, în anul fiscal 2023, peste 400.000 de lei, net, anual. Citește și: EXCLUSIV. FOTO Ciolacu s-a „tunat” estetic la medici pentru a arăta prezidențiabil: și-a înlăturat câteva alunițe de pe față și și-a schimbat dinții Cu toate acestea, recent, Curtea de Conturi a descoperit că a luat în plus, din salarii, 24.000 de euro de la Autoritatea Electorală Permanentă, potrivit unei anchete snoop.ro. Pensionar PSD cu Mercedes are 3 pensii speciale Ce pensii speciale, care nu sunt bazate pe contributivitate: 320.268 de lei pentru că a fost judecător la Curtea Constituțională 49.740 de lei pensia de fost senator 18.384 de lei pensia de avocat Indemnizația de revoluționar a fost de 15.060 de lei. Presa a scris că Greblă nu poate explica diploma de revolutionar, dar a profitat de ea ca să își ia loc de veci gratuit. În anul fiscal 2023, el a fost plătit de stat cu 262.260 de lei de la AEP (salariu și diurnă) și 36.590 de lei pentru cele trei luni în care a fost prefect de București. Toni Greblă deține o casă la Târgu Jiu și un Mercedes GLC - un SUV - din 2018. În 2023 el a vândut o casă și un teren, fiecare cu suma de 360.000 de euro. Probabil că este vorba de o casă din Târgu Jiu de 180 mp cu un teren de 710 mp care apăreau în precedentele declarații de avere - un preț cu totul neobișnuit pentru acest oraș. În mai 2024, Greblă a spus că, la finalul campaniei electorale, atunci când Nicușor Dan va veni cu materialele foto și video pentru a fi decontate de către AEP, va fi amendat pentru folosirea imaginilor cu copii.

Greblă și-a mărit ilegal salariul AEP (sursa: Inquam Photos/George Călin)
Eveniment

Greblă și-a mărit ilegal salariul AEP

Greblă și-a mărit ilegal salariul AEP. Fost judecător la Curtea Constituțională, Toni Greblă, 71 de ani, a fost descoperit de Curtea de Conturi că a luat în plus 24.000 de euro de la Autoritatea Electorală Permanentă. Greblă și-a mărit ilegal salariul AEP A fost posibil printr-un ordin emis chiar de Greblă, conform unui document al auditorilor publici, pe care Snoop îl publică astăzi. Citește și: Ciolacu confirmă că nu are diplomă de bacalaureat, dar susține că deține o copie legalizată a diplomei examenului luat în 1986, când a terminat liceul Curtea de Conturi a descoperit plățile supradimensionate făcute de AEP către Toni Greblă în primăvara lui 2024, la un an după instalarea în funcție. Dar, până acum, nu s-a aflat nimic despre banii pe care Curtea de Conturi i-a imputat șefului AEP pentru că raportul nu a ajuns în Plenul Curții de Conturi, unde consilierii aprobă rapoartele inspecțiilor și acestea ajung în documentul centralizat al Curții.

"Tablagiul" cu Academie, politician pensionar special (sursa: Facebook/Romeo Simionescu)
Investigații

"Tablagiul" cu Academie, politician pensionar special

"Tablagiul" cu Academie, politician pensionar special. Pensionarul de lux Romeo Simionescu, un fost ajutor de șef post într-o comună din Gorj, a fost numit secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne cu sprijinul politic al deputatului Mihai Weber, șeful PSD Gorj și președinte al Comisiei de control a activității Serviciului de Informații Externe (SIE). Citește și: Uriașa pensie specială a unui fost „tablagiu”, pensionat la 42 de ani și pe care PSD l-a pus secretar de stat la Interne. El are masterat la SNSPA O decizie contestată în interiorul filialei PSD Gorj, dar care ascunde legături vechi și controversate între politicieni și serviciile secrete. De exemplu, în anul 2012, atunci când pesedistul Mihai Weber a câștigat primul mandat de deputat, Romeo Simionescu era șeful Biroului Protecție Internă din Gorj al actualei Direcții Generale de Protecție Internă, celebrul serviciu secret de informații al Ministerului de Interne. Școala de "tablagii" de la Câmpina Romeo Simionescu a intrat în anul 1993 la Școala Militară de Subofițeri de Poliție "Vasile Lascăr" de la Câmpina. În perioada 1995 – 1996, a lucrat ca ajutor de șef de post în comuna Drăguțești din județul Gorj. În acel an, a spus el pentru DeFapt.ro, a fost responsabil de ordinea și siguranța publică, dar a cochetat și cu cercetarea penală. A muncit atât de mult în acel an încât a fost premiat cu un loc călduț la Serviciul Pașapoarte Gorj, acolo unde elibera pașapoarte simple. În paralel, a urmat cursurile Facultății de Drept din cadrul Academiei de Poliție "Alexandru Ioan Cuza" pentru a intra în corpul ofițerilor. Spion la Interne după Academia Începând cu anul 2003, Romeo Simionescu și-a împlinit visul. A îmbrăcat mândru haina de ofițer, iar șefii săi l-au instalat la conducerea Direcției Comunitare Județene de Evidența Populației. Cariera i s-a schimbat radical în anul 2006, an în care a fost recrutat de Departamentul de Informații și Protecție Internă, controversatul serviciu secret al Ministerului de Interne. Atunci, a fost încadrat ca ofițer specialist principal la Biroul de Informații. Din 2011 a fost promovat pe funcția de șef Birou Protecție Internă al serviciului secret al MAI din județul Gorj. Funcție din care avea acces la informațiile sensibile despre politicienii locali și angajații din administrația publică. S-a pensionat în anul 2016, la vârsta de 42 de ani. A fost și detectiv, dar a dat faliment Tânărul pensionar special s-a asociat apoi cu un cetățean pe nume Nicolae Marin și au înființat Two Investigator SRL, o societate de detectivi particulari. Se întâmpla în anul 2019. Dar afacerea pensionarului a eșuat, cel puțin din punct de vedere contabil. Fără nici un angajat în anul fiscal 2020, firma de detectivi particulari a avut o cifră de afaceri de doar 478 lei și o pierdere declarată de 30 de lei. Un an mai târziu, firma nu a avut nici un fel de activitate. Anul 2022 i-a adus pierderi de 450 lei, iar în 2023 toate datele financiare au fost pe zero. "Tablagiul" cu Academie, politician pensionar special Eșecul în afaceri a fost compensat de cariera politică. În anul 2020, deputatul Mihai Weber, șeful PSD Gorj, l-a luat sub aripa sa protectoare pe Romeo Simionescu și l-a însărcinat să candideze la funcția de primar al localității Turcinești. Fostul polițist a pierdut alegerile, dar a câștigat funcția de secretar executiv la PSD Tg. Jiu. În vara anului 2022, deputatul Mihai Weber a tras sforile politice pentru ca protejatul său să fie numit secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne. Întrebat dacă a fost susținut de Mihai Weber, Romeo Simionescu a spus pentru DeFapt.ro: "Nu, nu, stați puțin. Nu o luați așa. S-a făcut o analiză la nivelul formațiunii politice. Dat fiind experiența mea de 23 de ani, 24 de ani la momentul respectiv, am fost numit în această funcție. Domnul Weber face propuneri la nivelul Consiliului Național. Și a fost unanim acceptată. Nu domnul Weber a făcut propunerea, PSD Gorj. Domnul Weber, totuși, este președintele PSD Gorj". El n-a vrut să se pensioneze, dar... Secretarul de stat Romeo Simionescu a mai explicat pentru DeFapt.ro cum a ajuns să se pensioneze la vârsta la 42 de ani, deși spune că se bucura de o carieră strălucită în serviciul secret al Ministerului de Interne. Dar ar fi avut ghinion în anul 2016, atunci când s-a decis reforma Direcției Generale de Protecție Internă. Atunci, a fost tras pe linie moartă un lot de aproape 700 de angajați care nu mai corespundeau noilor cerințe ale serviciului secret. Printre aceștia se afla și Romeo Simionescu. 10.000 de lei lunar din pensie, încă pe atât din salariu "În anul 2016 au fost 6-700 de ofițeri care au fost trimiși acasă. Nu este meritul dumneavoastră. Nu este meritul nostru. Nu ne-au trimis acasă, am fost pensionați. Serviciul a funcționat în continuare, dar a fost reorganizat cu acordul SRI. Eu sunt unul dintre ofițerii premiați, iar în anii ăia de muncă… am avut o muncă apreciată", a motivat Simionescu retragerea din Interne. Pentru că ar fi fost obligat să se pensioneze la frageda vârstă de 42 de ani, Romeo Simionescu primește anual de la stat o pensie specială de lux. În anul 2021, aceasta a fost de 110.556 lei. Apoi, suma i-a scăzut la 106.584 lei în anul 2022. Dar i-a crescut substanțial în anul 2023, la 124.702 lei, echivalentul a 24.500 de euro anual. Pensie pe care o cumulează cu salariul de secretar de stat, de 132.679 lei pe an.

Uriașa pensie specială a unui fost tablagiu, Romeo Simionescu Foto: Gazeta de Sud
Investigații

Uriașa pensie specială a unui fost tablagiu

Uriașa pensie specială a unui fost tablagiu, pensionat la 42 de ani și pe care PSD l-a pus secretar de stat la Interne: Romeo Simionescu a avut, în anul fiscal 2023, o pensie netă, anuală, de 124.702 lei. În 2022, pensia sa era de 110.556 lei. Citește și: Eternul bugetar Rafila deține în conturile bancare, investiții și sub formă de împrumuturi peste șapte milioane de lei El este membru al conducerii PSD a municipiului Târgu Jiu. În cotombrie 2023, CCR a decis că legea privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul este neconstituţională. Uriașa pensie specială a unui fost tablagiu Simionescu este născut în mai 1974 și a trecut în rezervă, potrivit propriului CV, în 2016 - deci avea 42 de ani. În 1994, el a absolvit Școala militară de subofițeri de poliție de la Câmpina - așa numiții tablagii - și a fost șef de post într-o localitate din Gorj, iar ulterior elibera pașapoarte, în același județ. În 2002, a absolvit Academia de Poliție, iar în 2005 a luat un masterat în poltici publice la SNSPA. Din 2006 în 2016, când a trecut în rezervă, a lucrat la direcția de informații a ministerului de Interne, el fiind chiar șeful direcției de protecție internă Gorj. Pe lângă pensie, Romeo Simionescu a avut, în anul fiscal 2023, un salariu de secretar de stat de 132.679 de lei. Fostul polițist are o vilă de 268 mp în Târgu Jiu și un apartament de 55 mp în București. El nu declară, în declarația de avere depusă în 2024, nici un cont bancar sau alte plasamente financiare de peste 5.000 de euro.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră