sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: pasapoarte

9 articole
Internațional

Trump elimină pașapoartele cu genul „X”

Trump elimină pașapoartele cu genul „X”. Președintele Donald Trump a emis un ordin executiv care elimină genul „X” de pe pașapoartele americane, marcând o schimbare semnificativă față de politica implementată în timpul administrației Biden. Departamentul de Stat a confirmat încetarea emiterii acestor documente, potrivit CNN. Trump elimină pașapoartele cu genul „X” Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a anunțat că procesarea cererilor de pașapoarte cu genul „X” a fost suspendată, iar directivele anterioare referitoare la această categorie vor fi disponibile pe site-ul oficial. Citește și: Fostul premier și șef al SIE Mihai Răzvan Ungureanu despre Călin Georgescu: „Este un caz clinic. Are suferințe care se accentuează pe măsura trecerii timpului” Rubrica „X” fusese introdusă pentru persoanele non-binare și intersexuale în timpul administrației Biden, începând din octombrie 2021. Recunoașterea „adevărului biologic” În prima sa zi de mandat, Donald Trump a semnat un ordin executiv prin care guvernul american recunoaște doar două sexe, „bărbat” și „femeie,” definite la naștere. „De astăzi, politica oficială a guvernului Statelor Unite va fi că există doar două sexe,” a declarat Trump, adăugând că ordinul său urmărește „restaurarea adevărului biologic.” Eliminarea sprijinului pentru ideologia de gen Ordinul prevede și alte măsuri restrictive, printre care: Interzicerea folosirii fondurilor federale pentru promovarea ideologiei de gen. Refuzarea îngrijirii hormonale pentru tranziția de gen. Interzicerea participării femeilor transgender la competiții sportive feminine. Aceste măsuri au fost introduse ca parte a unei platforme politice prin care Trump promite să limiteze ceea ce el numește „nebunia transgender.” Genul „X” pe documentele oficiale Primul pașaport american cu genul „X” a fost emis în 2021, oferind o opțiune pentru persoanele care nu se identifică exclusiv cu genul masculin sau feminin. În timpul administrației Biden, această politică a fost considerată un pas important pentru recunoașterea drepturilor persoanelor LGBTQ+. Decizia de a elimina genul „X” de pe pașapoarte a generat controverse, fiind considerată de unii un regres în drepturile comunității LGBTQ+. Cu toate acestea, administrația Trump subliniază că aceste măsuri sunt necesare pentru a reflecta realitatea biologică și pentru a elimina confuziile în documentele oficiale.

Trump elimină pașapoartele cu genul „X” (sursa: CNN)
Români captivi: pașapoarte, la Sfântu' Așteaptă (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Români captivi: pașapoarte, la Sfântu' Așteaptă

Români captivi: pașapoarte, la Sfântu' Așteaptă. Serviciul de Paşapoarte Iaşi funcţionează cu 40% din personalul necesar. Români captivi: pașapoarte, la Sfântu' Așteaptă Dar prefectul Bogdan Cojocaru susţine că "au fost iniţiate demersurile instituţionale la nivelul Ministerului Afacerilor Interne în vederea ocupării posturilor vacante la Serviciul Public Comunitar de Paşapoarte Iaşi". Citește și: EXCLUSIV La stația GPL ilegală din Crevedia parcau des cisternele firmei ADE Gas. Printre asociați, un mason care stă des la șpriț cu șeful SRI Oltenia în restaurantul lui din Craiova Luna trecută, i s-a cerut Direcţiei Generale de Paşapoarte să explice de ce la Iaşi se pot face doar începând din octombrie programări pentru depunerea documentelor pentru obţinerea paşaportului. Asta, în timp ce în restul ţării sunt libere intervale de programare online chiar în aceeaşi zi. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Județul Iași ține cetățenii fără pașapoarte (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Județul Iași ține cetățenii fără pașapoarte

Județul Iași ține cetățenii fără pașapoarte. Timpul de aşteptare, la programarea pentru depunerea documentelor în vederea obţinerii unui paşaport simplu electronic a ajuns să fie la Iaşi de două luni. Județul Iași ține cetățenii fără pașapoarte Într-un experiment simplu, pe care îl poate face oricine, am verificat pe harta interactivă, pusă la dispoziţia cetăţenilor pe platforma hub.mai.gov.ro/epasapoarte, cât au de aşteptat românii din toate judeţele tării, pentru depunerea documentelor. Citește și: EXCLUSIV Austeritate PSD: Ciolacu și Simonis, cu pantofi italienești identici, de 1.500 USD, la ziua patriarhului Daniel Iar rezultatele ar umple de furie pe oricine ar dori să-şi depună documentele pentru paşaport la Iaşi. În timp ce în 28 de judeţe programarea se putea face pentru aceeaşi zi, sau cel mai târziu pentru săptămâna viitoare, la Iaşi prima dată disponibilă era 3 octombrie, la două luni distanţă sau, altfel spus, la 41 de zile lucrătoare distanţă. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Ucrainenii ocupați, să accepte pașapoarte rusești (sursa: pravda.com.ua)
Eveniment

Ucrainenii ocupați, să accepte pașapoarte rusești

Ucrainenii ocupați, să accepte pașapoarte rusești. Comisarul ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubineț (foto), i-a sfătuit pe ucrainenii din teritoriile ocupate de Rusia să accepte paşapoartele ruseşti, potrivit Ukrainska Pravda. Ucrainenii ocupați, să accepte pașapoarte rusești "Principalul lucru este supravieţuirea", a spus Lubineț la televiziune, au relatat duminică noapte media locale. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online "Guvernul va răspunde cu înţelegere, pentru că naturalizările se fac sub presiune", a declarat el. Lubineț s-a exprimat "categoric" împotriva inculpării ucrainenilor care au primit cetăţenie rusă pentru "a supravieţui". Totuşi, organizatorii procesului de naturalizare, care vor fi judecaţi drept "colaboratori", vor fi inculpaţi, a mai afirmat el. Citește și: Teodosie Tomitanul, cel mai turbulent lider al BOR, încasează 28.000 de lei pe lună de la stat. Mai mult de jumătate din bani vin prin Arhiepiscopie Comentariile sale vin după ce preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret conform căruia ucrainenii din teritoriile anexate formal de Kremlin în octombrie anul trecut vor fi consideraţi străini începând cu 1 iulie 2024. Orice ucrainean fără permise de rezidenţă riscă atunci să fie expulzat, ca orice străin.

România, locul 16 în clasamentul celor mai puternice pașapoarte Foto: Facebook Directia de pașapoarte
Politică

România, locul 16 în clasamentul celor mai puternice pașapoarte

România este pe locul 16 în clasamentul celor mai puternice pașapoarte din lume, clasament alcătuit de firma de consultanță Henley & Partners începând cu anul 1999. România, locul 16 în clasamentul celor mai puternice pașapoarte Potrivit acestui clasament, pașaportul românsc permite deținătorilor săi să circule fără viză în 174 de țări. Bulgaria și Croația sunt pe o treapta mai jos, având liberă circulație în 173 de state. Cehia (185 de țări libere de viză) este statul est-european cel mai bine clasat, fiind pe locul opt. Ungaria este pe locul nouă. Țările baltice, Polonia, Slovenia și Slovacia sunt pe pozițiile 9-11. Japonia se clasifică pe primul loc, cu 193 de destinații fără viză din toată lumea. Este urmată îndeaproape de Singapore și Coreea de Sud, cu 192 destinații. Astfel, primele poziții sunt ocupate de: Japonia (193 destinații fără viză),Singapore, Coreea de Sud (192 destinații),Germania, Spania (190 de destinații),Finlanda, Italia, Luxemburg (189 de destinații),Austria, Danemarca, Olanda, Suedia (188 de destinații),Franța, Irlanda, Portugalia, Marea Britanie (187 de destinații),Belgia, Norway, Elveția, Noua Zeelandă, Statele Unite (186 de destinații),Australia, Canada, Cehia, Grecia, Malta (185 de destinații) Cele mai slabe pașapoarte sunt: Coreea de Nord (40 de destinații),Nepal, Teritoriile Palestiniene (38 de destinații),Somalia (35 de destinații),Yemen (34 de destinații),Pakistan (32 de destinații),Siria (30 de destinații),Irak (29 de destinații),Afghanistan (27 de destinații). Rusia este pe locul 50, cetățenii ei putând călători fără viză în 119 state. Citește și: Fost subofițer de poliție, pensionat la 42 de ani cu 9.000 de lei pe lună, promovat secretar de stat la Interne Potrivit datelor Henley & Partners, cetățenii români au nevoie de vize, printre altele, în Australia, China, SUA, Rusia sau Libia.

Cozi uriașe la pașapoarte în București, chestiune aflata in răspunderea prefectului PSD Toni Greblă
Politică

Cozi uriașe la pașapoarte în București

Cozi uriașe la pașapoarte în București, serviciul aflat în subordinea prefectului PSD Toni Greblă. Până acum, acesta nu a avut nici o reacție la această situație. Potrivit site-ului prefecturii București, „serviciul public comunitar de pașapoarte – funcționează în cadrul Instituției Prefectului Municipiului București începând cu data de 01.03.2005”. Primele probleme au apărut însă în martie, odată cu ridicarea restricțiilor la călătorii. Cozi uriașe la pașapoarte în București Imagini difuzate miercuri după-amiază de Antena 3 dintr-un mall din Capitală surprind coada uriașă formată la biroul de pașapoarte din incinta centrului comercial. Unii oameni au venit dis de dimineață pentru a prinde un loc cât mai în față, în ideea că vor reuși să ajungă să parcurgă pașii necesari eliberării pașaportului. Însă relatările sunt confirmate de postări numeroase pe rețelele sociale. O femeie a povestit, la Antena 3, că a venit de dimineață, înainte de ora 10. Și că până la prânz coada abia dacă s-ar fi mișcat. „Am venit la 10 fără 20, până la ora 12 nu s-a mișcat un pas. La 12 a venit un domn din interior și ne-a spus: cine este în spatele colțului de aici să nu mai stea la coadă, că stăm degeaba. Dar era o mare de lume”, a povestit femeia, la postul tv. Prefectura București nu a transmis nici un mesaj în legătură cu această situație. Prefectul, Toni Greblă, a fost pus în funcție la propunerea PSD. El are două pensii speciale, o indemnizație oferită printr-o „lege specială” și Mercedes GLC, arată declarația de avere depusă de acesta la începutul lunii mai. În declarația de avere, cele două pensii speciale sunt denumite „indemnizație”. Cât despre indemnizația primită în baza unei legi speciale, cel mai probabil sunt banii pe care-i primește în calitate de revoluționar, presa relatând, în 2012, că astfel a primit și loc de veci gratuit. Citește și: Pensionarii speciali care ne conduc: Greblă, prefect de București, două pensii speciale, o indemnizație „lege specială” și Mercedes GLC Greblă a fost acuzat de DNA, în 2015, că a încercat să exporte mărfuri alimentare în Rusia, prin Turcia, încălcând astfel embargoul impus acestui stat după invadarea Ucrainei, dar a fost achitat.

Programările la pașapoarte, abia din mai (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Programările la pașapoarte, abia din mai

Programările la pașapoarte, abia din mai. La începutul săptămânii trecute, site-ul epasapoarte.ro se încăpăţâna să se încarce pe ecranele solicitanţilor de documente de călătorie. Programările la pașapoarte, abia din mai Atunci, goana după paşapoarte făcuse la la Iaşi să mai fie locuri libere doar la începutul lunii iunie, în vreme ce în cealaltă parte a ţării, în Mehedinţi, programările se făceau chiar şi pentru săptămâna în curs. Între timp, toate locurile s-au ocupat la Iaşi şi Neamţ, în vreme ce Serviciul Paşapoarte din Botoşani are locuri începând cu data de 5 mai. Citește și: EXCLUSIV Două MiG 21 LanceR puse pe butuci din cauza kerosenului vândut MApN de un fost asociat al lui Sebastian Ghiță. Afacere de 500 de milioane de lei În Bacău, puteţi merge doar din iunie, iar la Suceava, doar în a doua jumătate a lunii mai. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Ucrainenii, fără pașapoarte biometrice în Ungaria (sursa: euractiv.com)
Eveniment

Ucrainenii, fără pașapoarte biometrice în Ungaria

Ucrainenii, fără pașapoarte biometrice în Ungaria. Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a anunțat miercuri seară că a discutat cu omologul din Ungaria. Astfel, în urma demersurilor MAE, Ungaria a renunţat la condiţiile impuse pentru intrarea în ţară cetăţenilor ucraineni. Ucrainenii, fără pașapoarte biometrice în Ungaria "Tocmai am discutat cu omologul meu, ministrul afacerilor externe al Ungariei, Peter Szijjarto, care m-a informat că, în urma demersurilor României, autorităţile ungare au decis să revoce măsura anunţată anterior azi prin care cetăţenii Ucrainei fără paşapoarte biometrice nu puteau intra în Ungaria”, a transmis într-un mesaj pe Twitter, Bogdan Aurescu. Acesta i-a mulţumit ministrului ungar de Externe. "Mulţumesc, Peter Szijjarto, pentru această decizie care este în sprijinul cetăţenilor ucraineni atât de afectaţi de agresiunea declanşată de Rusia împotriva Ucrainei", a mai transmis Aurescu. Poliţia de Frontieră a anunţat, în cusul zilei de miercuri, că autorităţile din Ungaria au informat că, de miercuri după-amiază, la frontiera română-ungară, intrarea în această ţară este permisă doar cetăţenilor statelor terţe (inclusiv din Ucraina) care îndeplinesc condiţiile de intrare în Spaţiul Schengen. Anterior, erau acceptate orice fel de documente prin care se poate stabili identitatea. Citește și: Încă un gest ostil al guvernului Orban: Ungaria nu mai primește ucraineni fără pașaport biometric, viză Schengen sau permis de ședere

Ungaria nu mai primește ucraineni fără pașaport biometric Foto: Politia de frontieră
Internațional

Ungaria nu mai primește ucraineni fără pașaport biometric

Ungaria nu mai primește ucraineni fără pașaport biometric, viză Schengen sau permis de ședere. Autoritățile de frontieră din Ungaria au informat Inspectoratele Teritoriale ale Poliției de Frontieră Oradea și Sighetu-Marmației că, începând cu data de 02.03.2022, ora 15.45 (ora RO), la frontiera româno – ungară, intrarea pe teritoriul Ungariei este permisă numai cetățenilor statelor terțe (inclusiv cetățenilor ucraineni sau a altor persoane care vin din Ucraina), care îndeplinesc condițiile de intrare în spațiul Schengen, a transmis MAI. Ungaria nu mai primește ucraineni fără pașaport biometric Astfel, se anulează o dispoziție anterioară privind permiterea intrării în Ungaria a cetățenilor statelor terțe care vin din Ucraina, în contextul situației din aceasta țară, prin care erau acceptate orice fel de documente prin care se putea stabili identitatea. În prezent, în punctele de trecere a frontierei de la granița cu Ungaria se înregistrează un timp de așteptare ridicat, ca urmare a faptului că un număr foarte mare de autoturisme, persoane și automarfare se prezintă pentru efectuarea controlului de frontieră la ieşirea din România. MAI precizează că formalităţile de frontieră la graniţa cu Ungaria se efectuează în comun cu autorităţile din ţara vecină, sens în care suplimentarea arterelor de control se realizează în acord cu şi în funcţie de personalul alocat de Poliţia Ungară. Au fost contactate autorităţile maghiare pentru dispunerea unor măsuri comune de fluidizare a traficului. Citește și: Unde fug iahturile oligarhilor ruși, pentru a nu fi confiscate: țări care nu au tratat de extrădare cu SUA Poliţia de Frontieră Română a suplimentat personalul planificat la verificarea documentelor de călătorie şi a dispus toate măsurile aflate în competenţă pentru asigurarea unui control operativ.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră