sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: PAS

13 articole
Politică

Omul Maiei Sandu îl desfințează pe George Simion

Omul Maiei Sandu, deputatul PAS din Parlamentul de la Chișinău Adrian Cheptonar, îl desfințează pe George Simion: „Toate acțiunile personajului au mers în interesele Federației Ruse”, a spus acesta la postul B1 TV. Citește și: Ciolacu, ultimul pas înainte de divorț: a făcut „partaj voluntar” al bunurilor din Buzău. Motivația sa: „apropierea campaniei” Omul Maiei Sandu îl desfințează pe George Simion „Instituțiile statului Republicii Moldova au toate motivele să considere că George Simion este un agent de influență al Federației Ruse în Republica Moldova, deși este politician în România, care ne este un stat frate, dar acest tip de personaj nu poate fi acceptat pe teritoriul Republicii Moldova pentru că se ocupă cu destabilizări, cu promovarea narativelor Federației Ruse și, pentru agențiile noastre din domeniul securității, este absolut clar că face parte din arsenalul de influență al Federației Ruse în Europa, îndeosebi cu accent pentru a influența ceea ce se întâmplă și în Republica Moldova”. a spus Cheptonar. El a explicat și cum s-a ajuns la interdicția ca Simion să calce pe teritoriul Republicii Moldova. „Noi l-am avut pe personajul respectiv de mai multe ori făcând tentative de a intra pe teritoriul Republicii Moldova, deci practic forțând fizic frontiera în punctele de trecere a frontierei, în momente când în Chișinău avea loc proteste sau acțiuni care aveau o conotație de natură să influențeze mersul politic al Republicii Moldova și în perioade din astea când era nevoie de o conciliere sau de negocieri între protestatari și guvernare. De fiecare dată apărea personajul respectiv, care practic se trântea singur de asfalt prin vamă, încerca să rupă cordoane și genera, prin comportamentul său, narative pentru Federația Rusă sau interesele Federației Ruse (…). Toate acțiunile personajului respectiv au mers de fiecare dată în interesele Federației Ruse”, a arătat deputatul PAS.

Omul Maiei Sandu îl desfințează pe George Simion Foto: Facebook
Maia Sandu ar câștiga fără probleme alegerile Foto: Facebook
Politică

Maia Sandu ar câștiga fără probleme alegerile

Maia Sandu și partidul ei, PAS, ar câștiga fără probleme alegerile din Republica Moldova, arată un ultim sondaj realizat de CBS Research la comanda Comunității WatchDog.MD. Citește și: Fiscul a descoperit că sunt români care câștigă și 20 de milioane de lei pe an pe persoană fizică, dar nu-și plătesc impozitele. Cazuri în București și Cluj Volumul eşantionului a fost de 1011 persoane, sondajul fiind realizat în perioada 20-23 august prin „interviu telefonic moderat de intervievator (CATI)” și are o eroare de 2,6%. Maia Sandu ar câștiga fără probleme alegerile „În cazul alegerilor prezidențiale observăm că apariția unui număr mare de candidați, inclusiv a celor care declară suport pentru opțiunea de aderarea la UE nu a afectat ratingul prezidențial al Maiei Sandu. În aprilie pentru Maia Sandu erau gata să voteze 35,1%, iar în august 35,5%”, arată WatchDog.md. Pe locul II, după Sandu, se află candidatul socialist Alexandr Stoianoglo, fost procuror general al Republicii Moldova. Pe locul III, cu o intenție de vot de doar 6,8% este Renato Usatîi. Alegerile prezidențiale din Republica Moldova și referendumul constituțional privind aderarea la UE vor avea loc pe 20 octombrie. În ceea ce privește intenția de vot la parlamentare - dar aceste alegeri vor avea loc abia în 20225 - pentru formațiunea Maiei Sandu, PAS, ar vota 28,4% dintre cei chestionați, pe locul II fiind socialiști, PSRM, cu o intenție de vot de 10,1%. Însă 26,5% dintre repondenți sunt indeciși. „Observăm o cădere bruscă a ratingului PSRM – de la 16,2% la 10,1%. Neparticiparea lui Igor Dodon în alegerile prezidențiale a afectat vizibil și suportul pentru partid. Observăm și scăderea practic în jumătate a suportului pentru Blocul «Împreună», iar aceste voturi nu au mers spre PAS”, mai explică site-ul acestei organizații.

Maia Sandu și partidul ei ar câștiga alegerile Foto: Facebook
Eveniment

Maia Sandu și partidul ei ar câștiga alegerile

După mai mulți ani la putere, Maia Sandu și partidul ei, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), ar câștiga alegerile, arată un sondaj publicat de Institutul Republican Internațional (IRI). Sondajul a fost realizat prin interviuri față în față, la final de mai și început de iunie, doar pe teritoriul Republicii Moldova (fără diaspora și fără regiunea transnistreană) și are o marjă de eroare de +/- 2,8%. Citește și: Revolta de la Leeds, relatată impecabil în The Times: fără acuzații de natură rasială, fără a decide cine este vinovat Maia Sandu și partidul ei ar câștiga alegerile Potrivit acestui sondaj, intenția de vot pentru Maia Sandu este de 37%. pe locul II vine fostul președinte Igor Dodon, cu o intenție de vot de 18%, dar acesta susține că nu va candida. Ceilalți candidați măsurați de sondajul IRI abia adună 5% din voturi. Alegerile prezidențiale se vor desfășura în Republica Moldova în octombrie 2024. În ceea ce privește intenția de vot la alegerile parlamentare - care ar umra să aibă loc la mijlocul anului viitor - intenția de vot pentru PAS este de 33%, această formațiune fiind urmată de Partidul Socialiștilor (PSRM) cu 15%. Formațiunea condusă de oligarhul fugar Ilan Șor, aflat la Moscova, ar beneficia de 9% din voturi, dar oficialii din Republica Moldova au depus eforturi repetate pentru a scoate în afara legii partidul finanțat de Rusia. Șanse de accedere în Parlament ar mai avea Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, condus de fostul premier Ion Chicu. Acesta ar aduna aproximativ 5% din voturi. „Partidul Nostru” al lui Renato Usatîi ar obține 4%, iar comuniștii și partidul primarului Ivan Ceban (Mișcarea Alternativă Națională) ar acumula câte 3%.

Maia Sandu și PAS ar câștiga fără probleme alegerile Foto: Facebook
Eveniment

Maia Sandu și PAS ar câștiga fără probleme alegerile

Maia Sandu și PAS ar câștiga fără probleme alegerile din Republica Moldova, arată un sondaj publicat azi de Watchdog.md. Datele sondajului au fost culese în perioada 10-19 iunie, deci înainte de scoaterea în afara legii a partidului ȘOR. Interviurile au fost făcute telefonic, pe un șeantion de 1121 de persoane și are o marjă de eroare de 2,5%. Maia Sandu și PAS ar câștiga fără probleme alegerile Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri, PAS ar obține 44,3% din voturile celor deciși să se prezinte la urne, arată acest sondaj. Ar urma BRCS - blocul comuniștilor și socialiștilor - cu o intenție de vot de 21,5% și ȘOR - 13,6%. Alte formațiuni nu ar trece de pragul de 5%. Intențiile de vot în ceea ce privește președintele Republicii Moldova sunt: Maia Sandu - 46,5% din cei deciși să meargă la urne (37,9% din totalul eșantionului), Igor Dodon - 17,4% din cei deciși să meargă la urne, Ion Ceban - 7,6%. Mai obțin peste 5% Ion Chicu, Vladimir Voronin și Renato Usatîi. Maia Sandu domină clar și topul încrederii, cu 30,1%. Pe locul II vine Igor Dodon, cu 5,4%, iar apoi Ilan Șor - 4,1%. Însă influența Federației Ruse rămâne mare în Republica Moldova: 47,6% din cei chestionați spun că nu reprezintă o amenințare (42,8% - da), 36,9% au încredere în Putin (locul IV, după președinții Macron, Iohannis și Zelenski) și 52,6% sunt împotriva aderării la NATO. Citește și: EXCLUSIV Avionul donat de Țiriac SMURD-ului, reparații umflate cu milioane EUR. Aeronava, folosită de Gabriel Oprea la „zboruri speciale”. Investigația DNA, după o dezvăluire Defapt.ro Puțin peste 44% dintre cei chestionați cred că statutul de neutralitate apără Moldova de o agresiune (peste 54% sunt de acord cu afirmația „Republica Moldova este o țară neutră și asta o va proteja de război”), iar 49% consideră falsă afirmația „Dacă Rusia ar fi ocupat Ucraina în martie 2022, ar fi atacat și Republica Moldova”.

Maia Sandu și PAS ar câștiga fără probleme alegerile
Eveniment

Maia Sandu și PAS ar câștiga fără probleme alegerile

Maia Sandu și PAS, formațiunea politică pe care o susține și care este acum la guvernare, ar câștiga fără probleme alegerile, arată un sondaj WatchDog.md publicat astăzi. Sondajul a fost efectut între 4 și 13 aprilie prin metoda CATI, pe un eșantion de 1.015 persoane, și are o marjă de eroare de 3,1%. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Chestionarul a fost atât în română, cât și în rusă. Maia Sandu și PAS ar câștiga fără probleme alegerile Din totalul eșantionului, 38,3% au spus că ar vota pentru Maia Sandu, 18,4% – pentru Igor Dodon, 6,2% – Ion Ceban, 4,9% – Ion Chicu, 3,2% – Vladimir Voronin, 3,2% – Renato Usatîi, 2,5% – Ilan Șor, 2,2% – Marina Tauber, 0,3% – Ștefan Gligor. În ianuarie, 28,2% dintre repondeți ar fi votat cu Maia Sandu. În martie, procentul ajunsese la 31,8%. Pentru Igor Dodon, în ianuarie ar fi votat 17,6%, în martie – 17,8%. Pentru Ion Ceban, în ianuarie – 8,5%, iar în martie – 4,7%. Dacă se iau în considerare doar cei deciși să voteze, pe primul loc ar ieși Maia Sandu – cu 47,5%, urmată de Igor Dodon – cu 22,8%. Un expert WatchDog a apreciat că, dacă s-ar lua în considerare voturile Diasporei, probabil că Maia Sandu ar câștiga din primul tur. În cazul unui scrutin parlamentar, PAS ar obține 47,1% din voturile celor deciși să se prezinte la urne (33,1% din totalul eșantionului). Pe locul următor s-ar plasa blocul comuniștilor, BECS, cu 26,6% (18,7% din totalul eșantionului), iar formațiunea lui Ilan Șor ar fi votată de 10,1% (7,1% din totalul eșantionului). Nici un alt partid nu ar trece pragul electoral. Față de alegerile din 2021, PAS ar pierde circa cinci procente, dar ar păstra majoritatea. BECS este aproximativ staționar, iar ȘOR ar crește. Maia Sandu, îndemnată să-l roage pe Putin să-i dea gaze ieftine În ceea ce privește percepția față de situația politică: 58,7% cred că ar trebui ca Maia Sandu să meargă la Moscova ca să negocieze prețul gazelor. 48% nu cred că Rusia este o amenințare, 42,6% - spun că este Procente egale, de circa 41% din cei chestionați, cred sau nu că Rusia ar sprijini protestele ȘOR Peste 48% nu cred că Rusia ar pregăti proteste violente, doar 37,9% apreciază că ar Kremlinul ar face așa ceva În ordine, Iohannis (40%), Zelenski (37,8%) și Putin (34,2%) sunt șefii de stat în care moldovenii au cea mai mare încredere. O majoritate de peste 58% ar dori aderarea la UE, dar 52% se opun intrării în NATO. Peste 41% din cei chestionați consideră Rusia un partener strategic cu care trebuie conlucrat, peste 31% - un adversar, iar 14% un aliat cu care Moldova are valori comune. Citește și: În prețul mare al RCA intră și costuri de limuzină cu șofer pe care firmele de daune le solicită companiilor de asigurări

Limba română va înlocui ''limba moldovenească'' în toate legile din Republica Moldova Foto: Newsmaker.md
Eveniment

Limba română va înlocui „limba moldovenească”

Vot final în parlamentul de la Chişinău: Limba română va înlocui „limba moldovenească” în toate legile din Republica Moldova, inclusiv în Constituţie. Documentul a fost susţinut de 57 de deputaţi ai Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS, proeuropean) al Maiei Sandu, şi de deputatul Gaik Vartanean, de la "Mişcarea Alternativa Naţională", o majoritate de 58 de voturi. Citește și: Republica Moldova face o reformă administrativă pentru care România nu are curaj: nici o comună fără măcar 3.000 de locuitori și să poată acoperi cheltuieli pentru măcar 12 angajați Limba română va înlocui „limba moldovenească” Votul a fost aplaudat în picioare de deputaţii PAS, în timp ce colegii lor socialişti şi comunişti au afişat pancarte cu inscripţii care făceau trimitere la sintagma sovietică de "limbă moldovenească", conform newsmaker.md. Potrivit autorilor, condiţiile ce au impus adoptarea prezentelor modificări legislative rezultă, în mod indubitabil, din necesitatea şi obligativitatea implementării unor considerente cu valoare constituţională, conţinute în actele Înaltei Curţi de Jurisdicţie Constituţională şi care statuează un postulat incontestabil, şi anume că limba de stat a Republicii Moldova este limba română. Proiectul prevede să fie considerată desuetudinea textului "funcţionând pe baza grafiei latine" în Articolul 13 din Constituţie. De asemenea, în termen de 30 de zile de la intrarea legii în vigoare, autorităţile publice cu competenţă de adoptare, aprobare sau emitere a actelor normative inferioare legii vor opera modificările ce se impun. Această lege mai prevedere ca Sărbătoarea Naţională "Limba noastră", aşa cum este denumită în prezent în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare şi zilele de odihnă şi în Codul muncii, să se numească de acum înainte "Limba română". Proiectul prevede şi înlocuirea sintagmei de "limba oficială", "limba de stat" şi "limba maternă" din toate actele normative şi documentele oficiale. Agenţia Resurse Informaţionale Juridice urmează să asigure în "Registrul de Stat al actelor juridice" operarea modificărilor în toată legislaţia Republicii Moldova, inclusiv în Constituţie. Radio Chişinău aminteşte că, în 2 martie, votul asupra proiectului în prima lectură a provocat altercaţii şi îmbrânceli în parlamentul de la Chişinău între deputaţii PAS, autorii iniţiativei, şi cei din opoziţia socialist-comunistă. Deputaţii din opoziţia (prorusă) au blocat atunci tribuna legislativului preţ de câteva minute încercând să zădărnicească procedura de vot. În timpul şedinţei de joi, deputaţii Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor au acuzat PAS de încălcarea Constituţiei, menţionând că "limba moldovenească" este limba oficială a Republicii Moldova.

Maia Sandu și PAS ar câștiga alegerile Foto: Facebook
Politică

Maia Sandu și PAS ar câștiga alegerile

Un sondaj efectuat în Republica Moldova de către CBS-Research pentru WatchDog arată că Maia Sandu și PAS ar câștiga alegerile. Cercetarea sociologică arată însă că opiniile favorabile Rusiei sunt în ușoară creștere. Sondajul a avut un eșantion de 1000 de persoane cu vârsta de 18 ani și mai mult și a fost realizat prin interviu telefonic moderat de intervievator. Perioada de culegere a datelor a fost 24 februarie – 3 martie 2023, iar marja de eroare de 3,1%. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Maia Sandu și PAS ar câștiga alegerile Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, 46,5% dintre cei deciși să meargă la vot ar alege PAS, pe locul II fiind blocul comuniștilor, BECS, cu 31,7% din voturi, iar pe locul III s-ar situa partidul lui Ilan Șor, cu 10,4%. Alte formațiuni nu ar trecede pragul electoral, deci PAS ar putea păstra majoritatea parlamentară. Intenția de vot pentru PAS a crescut cu 5%, față de ianuarie. În ceea ce privește votul pentru funcția de președinte, Maia Sandu este preferată de 41,7% dintre cei deciși să se prezinte la urne, Igor Dodon - 25,1%, iar Ion Ceban - 6,7%. Citește și: Joe Biden cere, de la Varșovia, aplauze pentru Maia Sandu și Republica Moldova: „Doamnă preşedinte Sandu, suntem mândri astăzi să stăm alături de dvs” Moldovenii vor în UE, nu în NATO Însă cetățenii Republicii Moldova nu vor în NATO - circa 56% sunt împotriva aderării la alianța militară - iar circa 45% nu cred nici că Rusia ar fi atacat Moldova dacă ocupa Ucraina și nici că Moscova ar organiza diversiuni în această țară. Cei chestionați au fost întrebați: „Cum credeți, cine poartă cea mai mare vină pentru provocarea războiului din Ucraina?”. Dintre aceștia, 21% au spus că „Putin personal”, 19,5% au menționat că Federația Rusă, 19,2% – SUA, 11,7% – conducerea Ucrainei, 9,9% – NATO. Totodată, 4,5% din respondenții sondajului au spus că de vină sunt ambele țări, pe când 1,6% au indicat UE, iar 12,2% nu au avut un răspuns. Față de ianuarie 2023, a scăzut ponderea celor care dau vina pe Vladimir Putin – cu 4,1%. A crescut însă răspunderea Federației Ruse (+1,5%) și a SUA (+2,5%). Aproape 52% consideră că „Rusia a fost ameninţată de faptul că Ucraina dorea să devină membră NATO și să aibă astfel baze militare” și „Rusia de fapt luptă cu NATO în Ucraina”. Circa 26% dintre cei chestionați cred că Rusia apără republicile „populare” din Donbas - procent în ușoară creștere - iar 13% spun că Rusia desfășoară o acțiune de eliberare a Ucrainei de nazism. Peste 63% din cei chestionați cred că Maia Sandu ar trebui să meargă în Rusia pentru a negocia prețurile la gaz, însă procentul este în scădere față de ianuarie. Aproape 12% spun că Moldova ar trebui să susțină Rusia „în schimbul gazului ieftin”. Sondajul arată că 51,9% dintre cetățenii moldoveni ar vota pentru aderarea la UE și doar 21,6% pentru aderarea la Uniunea Economică Euroasiatică.

Mitropolitul Basarabiei va primi pașaport diplomatic de la guvernul de la Chișinău Foto: Facebook Mitropolia Basarabiei
Politică

Mitropolitul Basarabiei pașaport diplomatic Chișinău

În sfârșit, mitropolitul Basarabiei, Petru, va primi pașaport diplomatic de la guvernul de la Chișinău. Mitropolia Basarabiei este afiliată Bisericii Ortodoxe Române. În schimb, mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, Vladimir, avea deja pașaport diplomatic, din 1994. Mitropolitul Basarabiei va primi pașaport diplomatic de la guvernul de la Chișinău „Guvernul de la Chișinău a aprobat în cadrul ședinței din 28 decembrie avizul la proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 273/1994 privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte. Ministrul de Interne Ana Revenco a precizat că va fi eliminat în acest mod elementul discriminator față de conducătorul Mitropoliei Basarabiei în raport cu Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, care deja deține dreptul de a obține pașaport diplomatic. Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor va beneficia de dreptul de a deține pașaport diplomatic. „Teritoriul canonic al Mitropoliei Basarabiei este cel al Republicii Moldova. Respectiv, Exarhul Plaiurilor, Mitropolitul Basarabiei deține jurisdicție canonică asupra diasporei ortodoxe române din răsărit. Astfel, proiectul legii consacră privilegiului de a beneficia de pașaport diplomatic conducătorului acestui cult religios și astfel, eliminându-se elementul discriminator față de conducătorul Mitropoliei Basarabiei în raport cu Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, care deja deține dreptul de a obține pașaport diplomatic”, a argumentat ministrul de Interne Ana Revenco. De menționat că inițiativa aparține unui grup de deputați PAS”, scrie newsmaker.md. Recent, televiziunea publică din Republica Moldova (Teleradio Moldova, TRM) l-a interzis pe mitropolitul Vladimir, șeful bisericii ortodoxe aservite Moscovei, care conduce așa numita Mitropolie a Chișinăului și a Întregii Moldove. Motivul declarat de către TRM: susținerea „fățișă sau indirectă” a agresiunii asupra Ucrainei. Citește și: Propagandistul lui Putin, patriarhul Chiril, își felicită agentul din Basarabia, mitropolitul Vladimir. Și Dodon îi transmite „cordiale felicitări” din arestul la domiciliu În Republica Moldova funcționează legal și Mitropolia Basarabiei, subordonată patriarhiei de la București și reactivată acum exact 30 de ani. .

Siegfried Mureșan, încrezător în șansa Moldovei (sursa: Facebook/Siegfried Mureșan)
Eveniment

Siegfried Mureșan, încrezător în șansa Moldovei

Europarlamentarul PNL și vicepreședinte al Grupului PPE în Parlamentul European Siegfried Mureșan a acordat un amplu interviu pentru Defapt.ro în care a vorbit despre aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Siegfried Mureșan, încrezător în șansa Moldovei, sprijinită acum puternic, datorită Maiei Sandu și PAS, de blocul comunitar. Siegfried Mureșan, încrezător în șansa Moldovei Mureșan a explicat cum a început traseul european al Republicii Moldova și care a fost rolul Maiei Sandu și al PAS în acest început, dar și care sunt pașii următori. Care sunt riscurile acestui traseu, pe termen mediu, dar și care sunt pericolele pe termen scurt, în această iarnă? Cum poate influența o altă configurație politică parlamentară la Chișinău procesul de aderare la UE? https://www.youtube.com/watch?v=U9r1rfyoDhQ&t=1705s Și, până la urmă, ce poate face Uniunea Europeană, practic, pentru Republica Moldova, o țară mică aflată la granița unei țări mari invadate de un stat uriaș? Europarlamentarul a răspuns inclusiv la întrebări directe despre cum pot ajunge produsele moldovenești pe piața UE, despre un acord de roaming între Moldova și blocul comunitar, despre situația din Transnistria, dar și despre politică. Citește și: VIDEO Prima reuniune NATO la nivel de miniștri de Externe la care participă Republica Moldova. Aurescu: „România va fi capitala diplomatică, europeană, euroatlantică”

Procentul celor care vor unirea a ajuns la un nivel maxim Foto: InfoPrut
Eveniment

Procentul celor care vor unirea a ajuns la un nivel maxim

Sondaj comandat de Academia Română, prin Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” (ISPRI), în Republica Moldova: procentul celor care vor unirea a ajuns la un nivel maxim, potrivit datelor colectate din 2010 până acum. Procentul celor care vor unirea a ajuns la un nivel maxim Astfel, procentul cetățenilor moldoveni care vor unirea cu România a ajuns la 42,5%, față de 39,7% în octombrie 2022 și 34,7%, în mai 2022. În noiembrie 2010 era de doar 3%, iar în decembrie 2019 ajunsese la 30%. Totuși, 57,5% dintre respondenți sunt împotriva unirii. Pe de altă parte, doar 22,4% din cei chestionați ar dori aderarea la NATO, respectiv 29,1% dintre cei cu opțiune de vot. Puțin peste 70% sunt contra aderării la această structură militară. În ceea ce privește încrederea în liderii politici străni, Klaus Iohannis este pe primul loc. Însă, cu o cotă de încredere de 35,2%, Vladimir Putin este la doar 0,2% în urma președintelui României - practic, diferența este în marja de eroare. În Volodimir Zelenski au încredere 30,9% din cei chestionați. Potrivit sondajului, cetățenii din R.Moldova au cea mai mare încredere în Igor Dodon și Ion Ceban, actuala președintă Maia Sandu situându-se pe locul trei. Totuși, PAS, partidul Maiei Sandu, ar ieși pe primul loc la parlamentare, cu 23%, urmat de PSRM și Partidul Șor. Sondajul a fost realizat în perioada 16-23 noiembrie 2022, pe un eșantion de 1.015 respondenți cu vârsta de peste 18 ani (dintre care 55% au răspuns telefonic) și are o marjă de eroare de 3%. Barometrului socio-politic al Republicii Moldova, ediția a treia, lansat la Casa Oamenilor de Știință din Chișinău, a fost comandat de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale Viitorul, Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” (ISPRI) al Academiei Române și Fundația pentru Libertate Friedrich Naumann for Freedom. Citește și: VIDEO Preotul Calistrat ar fi agresat și un călugăr, acesta a depus deja plângere la Mitropolie

Dumitru Alaiba vrea ca Moldova să declare Rusia stat terorist Foto: Facebook
Politică

Moldova să declare Rusia stat terorist

Un deputat din partidul Maiei Sandu vrea ca Republica Moldova să declare Rusia stat terorist: propunerea a fost lansată de către deputatul Dumitru Alaiba, membru al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). El a oferit drept exemplu statele baltice, care au declarat deja Rusia drept stat terorist. Însă, în România, o astfel de discuție nu există în spațiul public. Vrea ca Moldova să declare Rusia stat terorist „Saptamâna asta APCE a declarat Rusia un regim terorist. Parlamentul Estoniei a făcut același lucru, tot săptămâna asta. În viitoarele săptămâni multe state vor face la fel și cred că și Republica Moldova trebuie să se regăsească printre ele. Rusia și-a meritat această imagine pe deplin, din cauza atrocităților pe care le comite zilnic în Ucraina”, a scris Alaiba, pe Facebook. El a reluat propunerea în plenul Parlamentului Republicii Moldova. „Stimați colegi, ați observat că săptămâna aceasta APCE a declarat, a recunoscut Rusia drept un regim terorist. Același lucru l-a făcut și Parlamentul Estoniei. Este ușor să presupunem că tot mai multe țări vor recunoaște acest stat drept un regim terorist din cauza atrocităților pe care le comit zilnic împotriva oamenilor pașnici din Ucraina. Cred că nu sunt singurul care crede că și Republica Moldova trebuie să facă acest pas”, a declarat Alaiba, citat de newsmaker.md. Parlamentul Estoniei a condamnat marţi anexările de teritorii ucrainene de către Moscova şi a calificat Rusia drept "regim terorist". Citește și: Scandalul dronelor iraniene folosite de ruși în Ucraina ia amploare: Occidentul acuză regimul de la Teheran, Kievul vrea ruperea relațiilor diplomatice cu Iranul Estonia urmează în acest demers vecinei sale, Letonia, al cărei Parlament (Seimul) a desemnat încă din luna august Rusia drept „ţară care sprijină terorismul” şi a invitat şi alte ţări să adopte iniţiative similare.

Deputații ar urma să nu mai beneficieze de imunitate Foto: Facebook Natalia Gavriliță
Politică

Deputații nu mai beneficieze de imunitate

În Republica Moldova se poate: deputații ar urma să nu mai beneficieze de imunitate în cazul acuzațiilor de corupție, prevede un proiect al guvernului Gavriliță. În România, nenumărați politicieni au evitat anchetele penale pentru corupție fiindcă au fost protejați de imunitatea parlamentară. Deputații ar urma să nu mai beneficieze de imunitate „În cazul acestor acuzații aduse deputatului nu va mai fi necesară încuviințarea Parlamentului pentru transmiterea cauzei în judecată, reținerea, arestarea sau percheziționarea persoanei. Este vorba despre un proiect de modificare a Constituției și acest a primit un aviz pozitiv din partea Curții Constituționale, acum este aviz pozitiv din partea Guvernului și următoarea etapă este aprobarea în Parlament”, a declarat, azi, premierul Gavriliță. Și ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a explicat motivele pentru care a fost promovat acest proiect. „Guvernul a avizat pozitiv inițiativa deputaților PAS, care prevede excluderea imunității parlamentarilor pentru infracțiunile de corupere activă sau pasivă, trafic de influență, exces sau abuz de putere, îmbogățire ilicită și spălare a banilor. Inițiativa legislativă a fost avizată anterior și de Curtea Constituțională, care a menționat că aceasta ar putea impulsiona lupta adevărată împotriva corupției și va ridica încrederea societății în instituțiile statului. „Nu este echitabil” Ani la rând am fost martorii schemelor frauduloase, prin care unii s-au ales cu averi de milioane pe care nu le-au putut justifica, iar cetățenii au fost sărăciți. Aceste scheme de corupție ne-au dus faima în întreaga lume. Din păcate, în multe din aceste scheme au fost implicați chiar deputații. Acum trebuie să reparăm această greșeală și să nu mai admitem ca unii aleși ai poporului să profite de imunitate și să continue să-și facă propriile interese în detrimentul cetățenilor. Nu este echitabil ca deputații – cei care reprezintă interesele poporului – să aibă imunitate parlamentară când e vorba de corupție la nivel înalt. Sper mult că Parlamentul va vota acest proiect, or legislativul nu trebuie și nu poate să fie pentru deputați un refugiu și o garanție că pot sta liniștiți fără a fi trași la răspundere.”, a scris, pe Facebook, Litvinenco. Între timp, deputatul PAS, Dumitru Alaiba, a spus că proiectul de lege va fi votat joi, 19 mai, în prima lectură. Citește și: Ciolacu vrea să o tragă pe Firea pe linie moartă (surse PSD). Ea a pierdut deja controlul asupra prefecturii Capitalei

Codul Muncii, modificat, funcționarii, concediați mai ușor Foto: parlament.md
Politică

Codul Muncii, modificat, funcționarii, concediați ușor

În Republica Moldova se poate: Codul Muncii va fi modificat, pentru ca funcționarii să poată fi concediați mai ușor. Inițiativa aparține parlamentarilor din formațiunea Maiei Sandu, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), care deține majoritatea parlamentară. Codul Muncii, modificat, funcționarii, concediați mai ușor Potrivit noilor prevederi, care urmează a fi supuse dezbaterilor, performanța funcționarilor publici va fi evaluată o dată la șase luni și nu o dată pe an. În urma verificărilor, bugetarii vor putea fi concediați sau promovați. Se propun modificări și la articolul referitor la motivele concedierii, plafonarea sumei maxime de care poate beneficia salariatul pentru perioada în care s-a aflat în litigiu cu angajatorul, dar și un nou tip de abateri disciplinare. De asemenea, funcționarii publici vor putea ocupa funcții de conducere mai puțin timp. Deputatul PAS Radu Marian a menționat că agenții economici se plâng că este greu să găsească oameni la serviciu, iar unul dintre motive ar fi legislația muncii extrem de rigidă și birocratică. „În același timp, în domeniul public persistă problema ineficienței funcționarilor publici. Noi credem că angajații la stat, în mare parte, își fac treaba foarte bine, dar o minoritate dintre aceștia, care nu-și fac bine lucrul, sunt extrem de ineficienți și pe alocuri implicați în acte de corupție. Aceștia afectează reputația instituțiilor și rămân în funcții doar din cauza legislației rigide și a unui sistem judecătoresc nefuncțional. Trebuie să existe mai mult respect pentru banul public”, a spus parlamentarul, citat de newsmaker.md. Indemnizație de concediere „Ținând cont că persoane problematice din sectorul public au fost concediate, dar au reușit să se restabilească prin deciziile instanțelor judecătorești, revizuim procedura. Ne propunem să oferim angajatorului două opțiuni: fie să restabilească persoana la locul de muncă, fie să achite o indemnizație de concediere”, a precizat deputatul PAS Dan Perciun. Mărimea indemnizației va depinde de numărul de luni pe care angajatul le are până la atingerea vârstei de pensionare. În același timp, Perciun a menționat că litigiile de muncă durează uneori ani la rând, iar acestea se încheie cu restabilirea salariatului și compensarea salariului pe durata litigiului. „Noi vom plafona suma maximă care poate fi plătită la 9 luni – salariul mediu net al angajatului”, a precizat Perciun. Funcțiile de conducere, eliberate la 65 de ani Va fi revăzută și legea nr. 158, care se referă la prevederile legate de evaluarea funcționarilor publici. „Astăzi, evaluarea are loc o dată pe an. Noi ne propunem să fie organizată semestrial, ca să existe posibilitatea de a monitoriza pe parcursul anului în ce măsură obiectivele stabilite sunt realizate. Dacă ele sunt realizate, funcționarul public poate fi promovat. Dacă nu sunt realizate sau sunt îndeplinite nesatisfăcător, poate fi eliberat din funcție”, a explicat deputatul PAS. O altă prevedere se referă la angajații care dețin funcții de conducere și au peste 65 de ani. „Astăzi, acest lucru este posibil până la 68 de ani, deși Codul Muncii stabilește că după 65 de ani, în general, persoanele pot fi eliberate. Noi considerăm că și în cazul funcționarilor publici ar fi cazul ca funcțiile de conducere să poată fi deținute doar până la 65 de ani, doi ani după pensionare, urmând ca acesta să poată lucra în continuare în funcții de execuție, oferind șansa pentru generația mai tânără să acceadă în funcțiile de conducere. Astăzi avem foarte multe contracte semnate pentru 5 ani, până la 68 de ani pentru asemenea funcții și nu credem că este o practică productivă”. Citește și: Un avion american de spionaj, specializat în detectarea navelor, patrula deasupra Dobrogei înainte de scufundarea crucișătorului Moscova

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră