sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: părinți

23 articole
Eveniment

Reforme în educație, reacții ale părinților

Reforme în educație, reacții ale părinților. Noile planuri-cadru propuse de Ministerul Educației stârnesc reacții puternice în rândul părinților și elevilor. Reforme în educație, reacții ale părinților Deși mulți își doresc un sistem educațional modern, incertitudinea legată de impactul schimbărilor generează atât speranță, cât și îngrijorare. Citește și: EXCLUSIV Zeci de angajări la Guvern, ministerul de Externe și alte instituții de stat în decembrie 2024, înainte de înghețarea posturilor Alături de profesori și directori, părinții și elevii participă activ la dezbaterea noilor propuneri. În timp ce părinții se întreabă cum va afecta reforma viitorul copiilor lor, elevii cer claritate asupra așteptărilor impuse. Continuarea, în Ziarul de Iași

Reforme în educație, reacții ale părinților (sursa: Facebook/Ministerul Educației)
Ciondăneală de copii, bătaie între părinți (sursa: Facebook/Poliția Română)
Eveniment

Ciondăneală de copii, bătaie între părinți

Ciondăneală de copii, bătaie între părinți. Un conflict minor între doi copii de clasa a V-a de la liceul „Dimitrie Cantemir” din Iași a escaladat într-o altercație între părinții lor. Ciondăneală de copii, bătaie între părinți Scandalul a avut loc în parcarea unui magazin Kaufland, după ce tatăl băiatului a fost de acord să plătească pentru ochelarii sparți ai fetei, dar a cerut actele celor vechi. Citește și: EXCLUSIV Creierul operațiunilor psihosociale derulate de Călin Georgescu este un absolvent al Academiei SRI și fost consilier în CSAT Situația s-a complicat deoarece ochelarii fetei aveau asigurare CASCO, iar disputa privind documentele a degenerat într-o bătaie. Rezultatul? Două perechi de ochelari distruse și un dosar penal ajuns pe masa judecătorilor ieșeni. Continuarea, în Ziarul de Iași

Noi reguli pentru motivarea absențelor elevilor (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Noi reguli pentru motivarea absențelor elevilor

Noi reguli pentru motivarea absențelor elevilor. Părintele/tutorele copilului care a lipsit de la școală are la dispoziție șapte zile de la revenirea acestuia pentru a prezenta o adeverință medicală sau o cerere scrisă, pe baza cărora absențele pot fi motivate. Noi reguli pentru motivarea absențelor elevilor Motivarea absențelor se poate face în acest interval de timp, în baza documentelor justificative, atunci când elevul lipsește de la cursuri. Citește și: Piesa-cheie în puciul lui Băluță de la Unirii: o obscură directoare de la cadastru, cu Mercedes și vilă, susținută de rețeaua PSD Sector 4 Procedura de motivare a absențelor este detaliată în Regulamentul-cadru pentru organizarea și funcționarea unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) 2024, în vigoare din 1 septembrie. Conform art. 94, al. 2 din ROFUIP 2024, cadrul didactic responsabil de clasă este singurul care poate motiva absențele, în ziua prezentării documentelor. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Contractul educațional și spaimele unor părinți (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Contractul educațional și spaimele unor părinți

Contractul educațional și spaimele unor părinți. De mai bine de zece ani părinții semnează un contract educațional atunci când elevul începe un nou ciclu de învățământ, însă în ultimele zile au circulat în mediul online diverse controverse în legătură cu acesta. Contractul educațional și spaimele unor părinți "Prin semnarea acestuia predați copiii", "Vă pierdeți autoritatea tutelară" și "Nu vă lăsați manipulați de directori" sunt o parte dintre concluziile și sfaturile unor părinți. Citește și: VIDEO Imagini spectaculoase după ce ucrainenii au distrus un depozit uriaș de muniție. Explozia, perfect vizibilă din satelit "Contractul este semnat atunci când elevul intră într-un ciclu de învățământ. Educația este un parteneriat între școală și familie”, explică purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Școlar Județean Iași, Antonina Bliorț. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Doar 34% dintre părinți mai cred că învățământul tradițional pregătește copiii pentru viață Foto: Facebook Ligia Deca
Eveniment

34% dintre părinți cred că învățământul pregătește copiii

Doar 34% dintre părinți mai cred că învățământul tradițional pregătește copiii pentru viață, arată un studiu Reveal Marketing Research. Șomajul în rândul tinerilor din România era de 20,5%, potrivit datelor publicate în mai 2024. România era țara cu cea mai mare rată a șomajului în rândul tinerilor. Citește și: Probabil cel mai bine învârtit pensionar PSD: la 71 de ani are contracte uriașe cu statul, avere uriașă, pensie imensă și va fi deputat 34% dintre părinți cred că învățământul pregătește copiii pentru viață „Conform celui mai recent studiu realizat de Reveal Marketing Research, doar 34% dintre români cred că învățământul tradițional îi pregătește pe copii într-o mare sau foarte mare măsură pentru viață. De remarcat este faptul că această percepție este mai puternică în mediul rural, unde 39% dintre respondenți consideră educația tradițională adecvată, comparativ cu doar 32% în mediul urban. Totodată, 56% dintre părinții cu copii sub 18 ani afirmă că ar fi dispuși să plătească pentru a le oferi copiilor oportunitatea de a studia domeniile care îi pasionează. Analizând datele demografice, observăm că părinții adolescenților între 11 – 14 ani (63%), precum și cei cu venituri de peste 8.000 RON (70%) sunt cei mai deschiși către această abordare”, arată studiul Reveal Marketing Research. Potrivit studiului, guvernul este considerat principalul responsabil pentru reducerea șomajului în rândul tinerilor absolvenți (42%), urmat de angajatori (18%), tinerii înșiși (10%) și instituțiile de învățământ (9%). De asemenea, 17% dintre respondenți cred că responsabilitatea este împărțită între toate aceste părți. Studiul Reveal Marketing Research s-a desfăşurat online în perioada 26 – 31.08.2024 pe un eşantion reprezentantiv pentru universul persoanelor cu vârsta 18+, utilizatori de internet, din mediul urban și mediul rural. Mărimea eșantionului a fost de 1009 respondenți, iar eroarea maximă de eșantionare este +/-3.1% la un nivel de încredere de 95%.

Escrocherie pe WhatsApp - telefonul copilului, "pierdut" (sursa: bitdefender.ro)
Eveniment

Escrocherie pe WhatsApp - telefonul copilului, pierdut

Escrocherie pe WhatsApp - telefonul copilului, pierdut. "Bună, mamă, acesta este noul meu număr. Poți să-l salvezi și să-mi trimiți un mesaj pe WhatsApp imediat ce vezi asta?" Escrocherie pe WhatsApp - telefonul copilului, pierdut "Hei, tată, am nevoie de ajutor. Mi-am pierdut telefonul și am nevoie de bani – te rog să-mi trimiți un mesaj la acest număr." Citește și: DeFapt.ro a câștigat un proces cu dezvoltatorul imobiliar One United Properties, care cerea prin ordonanță președințială ștergerea a trei articole. Urmează acum procesul pe fond "Hei, mamă! Mi-am scăpat telefonul în apă și acum nu îl mai pot porni. Împrumut telefonul unui prieten, am nevoie de ajutorul tău. Te rog să-mi trimiți un mesaj pe WhatsApp când primești acest mesaj." Acestea sunt doar câteva exemple de cum escrocii contactează părinții pe WhatsApp, pretinzând că sunt copilul lor care are nevoie de ajutor imediat. Dacă nu sunteți părinte, veți ști instantaneu că este o înșelăciune. Dar dacă sunteți, instinctul de a vă ajuta copilul poate fi mai puternic uneori decât logica. Înșelăciunea nu va părea ceva neobișnuit când sunteți obișnuit să comunicați pe WhatsApp sau să le trimiteți bani atunci când au nevoie. Ce va cere escrocul Iată tot ce trebuie să știți despre acest tip de înșelăciune pentru a vă asigura că ajutați copilul vostru, nu un escroc. Escrocheria începe cu un mesaj text de la un număr necunoscut, pretinzând că este de la copilul lor. Destinatarului i se spune că membrul familiei și-a pierdut sau stricat telefonul și încearcă să-l contacteze pe un telefon împrumutat. Escrocul cere, de obicei, victimei să salveze numărul și să-l sune înapoi. Odată ce ați răspuns la mesaj conform cererii, escrocul va: Cere bani sau ajutor pentru a face o plată: "Trebuie să plătesc pentru un telefon nou – poți să-mi trimiți bani prin acest link? Promit că îți voi returna banii săptămâna viitoare." Încearcă să acceseze conturile voastre online: "Trebuie să fac o plată, dar nu am aplicația de banking configurată pe acest telefon – poți să-mi trimiți codul care a fost trimis pe telefonul tău?" Continuarea, aici.

Cursurile de viitori părinți, foarte căutate (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Cursurile de viitori părinți, foarte căutate

Cursurile de viitori părinți, foarte căutate. De peste zece ani, personalul Maternității "Cuza Vodă" din Iași își propune să ajute viitorii părinți prin intermediul cursului "Şcoala Părinţilor". Cursurile de viitori părinți, foarte căutate Acesta este adresat atât femeilor însărcinate, indiferent de vârsta sarcinii, cât şi partenerilor lor. Citește și: Judecătorii au decis ca lui Cherecheş să-i fie scăzută din condamnare perioada în care a fost fugar În cadrul cursului sunt abordate teme precum urmărirea sarcinii, nașterea, îngrijirea copilului în perioada postpartum și metode contraceptive care pot fi utilizate în perioada de alăptare. De asemenea, se discută și despre depresia postpartum, una dintre cele mai severe complicații ale nașterii. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Părinți magistrați, proces pentru o testare (sursa: reporteris.ro)
Justiție

Părinți magistrați, proces pentru o testare

Părinți magistrați, proces pentru o testare. Părinții unui elev din clasa a VI-a a Colegiului Național din Iași se luptă să anuleze o notă de 1 primită de fiul lor la Educație muzicală, arată Reporter de Iași. Părinți magistrați, proces pentru o testare La începutul acestui an, Claudia Monica și Marius Cătălin Palaghia, în calitate de reprezentanţi legali ai minorului A.T. au depus la Tribunalul Bacău o acțiune în care au chemat la bară Colegiul Național din Iași. Citește și: Noi culmi ale ridicolului în magistratură: CSM a făcut un grup de lucru, condus de un judecător, plus alți șase membri și secretariat, care să rezolve problema decontării ochelarilor Unitatea de învățământ pârâtă este cea în care fiul reclamanților este elev în clasa a VI-a. În cererea de chemare în judecată, părinții au solicitat anularea evaluării făcută la data de 16 octombrie 2023 la disciplina Educaţie muzicală, obiect la care fiul lor a fost notat cu nota 1 după o testare scrisă, potrivit sursei citate. Completul de judecată din Bacău nu a mai analizat susținerile părților, declinând competența către Tribunalul Iași, unde magistratul desemnat prin repartizare aleatorie a depus cerere de abținere pentru că este colegă de instanță cu tatăl copilului. Se cere strămutarea dosarului Solicitarea a fost aprobată, iar părinții au solicitat Curții de Apel să strămute cauza la altă instanță din țară. Această cerere va fi judecată pe 8 aprilie. Tatăl, Marius Cătălin Palaghia, este judecător la Secția Civilă a Tribunalului Iași. Anterior, el a fost avocat în Baroul Iași. Soția sa, Monica Claudia Palaghia, este procuror din anul 2008. În 2022, aceasta s-a transferat la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iași. Recent, în această ultimă calitate, ea a câștigat în instanță gradul de locotenent-colonel în Armata Română.

Nord-estul României, depopulat de părinți (sursa: Salvați Copiii)
Eveniment

Nord-estul României, depopulat de părinți

Nord-estul României, depopulat de părinți. Regiunea Nord-Est (NE) are cei mai mulţi copii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Nord-estul României, depopulat de părinți Potrivit unui studiu realizat de Salvaţi Copiii România, aproape unul din trei copii are mama plecată. În perioada 2021-2022, peste 130.000 de copii din regiunea Nord-Est aveau părinţii plecaţi la muncă în străinătate. Citește și: Fostul ministru PSD Teodorovici îl acuză pe Ciolacu că nu și-a luat bacalaureatul: „A început Hașdeu, a picat treapta a doua, s-a dus la Eminescu, nu a luat bacalaureatul” În prezent, majoritatea copiilor cu ambii părinţi plecaţi au între 11 şi 12 ani, iar peste jumătate dintre părinţii plecaţi au până în 39 de ani. Iaşiul, judeţul cel mai mare ca populaţie din regiune, este din acest punct de vedere cel mai afectat. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Părinții umilesc profesori, învățători în școală (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)
Eveniment

Părinții umilesc profesori, învățători în școală

Părinții umilesc profesori, învățători în școală. Cercetătorul și autorul Ștefan Colceriu s-a pus "În pielea unui profesor tânăr" (după cum și-a intitulat acesta articolul publicat pe portalul Republica.ro) într-o pledoarie în favoarea grevei din educație nu doar pentru salarii, ci pentru demnitate. Părinții umilesc profesori, învățători în școală "Tu crezi că locul tău de la catedră e cumva sacrosanct și începi să faci observații de bun simț ca să pui lucrurile la punct. Îi mai scoți pe unii la tablă. Încă nu urli. Dar a doua zi te trezești pe holurile școlii cu fiara fiarelor, adevărații stăpâni ai inelelor în fața cărora tremură, din experiență, și colegii tăi de cancelarie, de la mic la mare, și secretara, și contabila, și directoarea adjunctă, și directorul plin, și orcii, și până și măritul Sauron cu tot Mordorul lui: părintele! Care are voluptatea nesfârșită să te vestejească de față cu propriii colegi, ideal chiar cu propriii elevi pentru că ai îndrăznit să-i verifici cu exigența ta de mucos tema ilustrei sale odrasle. După ce că ești tânăr și n-ai un chior în buzunar, cu burta ta lipită de spate, mai faci și talente cu materia ta irelevantă la care copilul este îndrituit să ia nota maximă indiferent de ce știe sau nu, pentru că, nu-i așa?!, n-o să aibă nevoie în viață de limba ta marginală și de toată cohorta ei de verbe neregulate. Uite, el sau ea, de pildă, are mașina mașinilor, e stăpân peste o armată de sclavi, face și drege, risipește în stânga și dreapta, e prieten cu parlamentarul X, bea cu ofițerul Y, a călătorit până la capătul lumii și înapoi, chiar de mai multe ori, pe când tu ce ai văzut din lume, știi tu cum se învârtește ea? Dacă vrea și va vrea, o să te stâlcească cu presiunile, cu banii, cu pilele. Ești în general un nimeni, dacă ai nevoie te învață el cum, ce și cât să predai ca să-i edifici odrasla. Jagardea! Din clipa asta înțelegi că te afli în Mordor, Valea Plângerii și te resemnezi: tremuri ca frunza la orice adiere, te conformezi, stai în banca ta și îți duci zilele depresiv până la pensia ta de mizerie.", a scris Colceriu. "Miza, restabilirea demnității profesorilor" Care a conchis că "Greva profesorilor, atât de așteptată, e, sper, dovada că participanții la ea au înțeles că nu au numai nevoie de măriri de salarii. Ele sunt absolut necesare și legitime. Citește și: Judecătorul Danileț, atacat dur online pentru că a expus veniturile imense ale sindicaliștilor din învățământ: între 21.000 și 44.000 de lei lunar Dar miza majoră a acestei mișcări ample de protest reprezintă, în fond, restabilirea demnității profesorilor, recâștigarea autorității lor suverane în clase, instituirea unor examene serioase, scuturarea de presiuni de tot felul, adică redobândirea fondului pierdut de atâta vreme, încă din anii regimului comunist. Nimic din toate cele enumerate de mai sus nu se poate face fără forțarea drastică a mâinii factorului politic, singurul în măsură să intervină în această privință. E momentul ca adevărul să zdrobească minciuna. Altfel, cu o simplă majorare de salariu nu se va face primăvară. Cereți totul!".

Părinții elevilor violenți în școală, amendați (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Părinții elevilor violenți în școală, amendați

Părinții elevilor violenți în școală, amendați. În urma numeroasele incidente care au avut loc în unităţile de învăţământ, din cauza elevilor indisciplinaţi, au fost propuse diverse măsuri de sancţionare a acestora. Părinții elevilor violenți în școală, amendați Se vorbeşte despre exmatriculare parţială, centre de disciplinare, amenzi plătibile de către părinţi/reprezentant legal. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Dar și de paznici care să poată controla elevii în ghiozdane sau nota la purtare care să influenţeze admiterea la liceu. Citește și: VIDEO EXCLUSIV Argumentele științifice pentru care navigația pe Bîstroe poate fi, dar numai pe termen limitat, acceptată. Toate miturile despre efectul dragării pe canal, demontate Sunt luate în calcul inclusiv instalarea camerelor de supraveghere în sălile de clasă şi interzicerea telefoanelor mobile în şcoli. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Părinții, amendați legal pentru chiulurile copiilor (sursa: Facebook/Poliția Locală Iași)
Eveniment

Părinții, amendați legal pentru chiulurile copiilor

Părinții, amendați legal pentru chiulurile copiilor. Primarul ieșean Mihai Chirica a emis o dispoziţie prin care aproximativ 50 de poliţişti locali vor lua măsuri în cele 74 de unităţi de învăţământ din municipiu pentru a combate absenteismul şcolar şi alte probleme de ordine publică. Părinții, amendați legal pentru chiulurile copiilor Astfel, potrivit art. 360, alin (1), litera a) din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, părinţii vor plăti o amendă de la 100 la 1.000 de lei. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Potrivit art. 86, "părintele sau tutorele legal este obligat să ia măsuri pentru şcolarizarea elevului, pe perioada învăţământului obligatoriu". Citește și: Se apropie momentul care poate decide soarta războiului din Ucraina: contraofensiva Kievului. Dar forțele ucrainene au nevoie de întăriri occidentale consistente În conformitate cu art. 60, "nerespectarea dispoziţiilor (...), din culpa părintelui sau a tutorelui legal instituit, se sancţionează cu amendă cuprinsă între 100 lei şi 1.000 lei ori cu muncă echivalentă în folosul comunităţii, prestată de părinte sau de tutorele legal". Continuarea, în Ziarul de Iași.

Șefa de secție plătește spitalizarea părinților (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Șefa de secție plătește spitalizarea părinților

Șefa de secție plătește spitalizarea părinților. Sunt gata concluziile din cadrul anchetei desfăşurate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Iaşi (CJAS) în cazul medicului ieşean Laura Gheucă-Solovăstru. Șefa de secție plătește spitalizarea părinților Aceasta şi-a ţinut părinţii internaţi în spital în ultimii ani, pe bani publici, ca să fie îngrijiți. Raportul arată clar că bugetul spitalului a fost prejudiciat, că motivele pentru internare nu se justificau din documentele medicale existente. Citește și: Îmbrățișări pasionale în altar: un ucenic al preotului bătăuș de femei Calistrat îmbrățișează tinere și chiar fetițe în biserică la slujbă Mai mult, afecţiunile pacienţilor trebuiau tratate în cu totul alte clinici, nu la Dermatologie. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Șefă în spital, părinții - cazați acolo (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Șefă în spital, părinții - cazați acolo

Șefă în spital, părinții - cazați acolo. Anchetele în cazul medicului ieşean Laura Gheucă-Solovăstru, care şi-a ţinut internat tatăl aproape non-stop în spital în ultimii ani, continuă în această perioadă. Șefă în spital, părinții - cazați acolo Atât Direcţia de Sănătate Publică Iaşi (DSP) cât şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Iaşi (CJAS) au demarat propriile anchete, urmând ca în cele din urmă să se stabilească şi despre ce prejudiciu ar fi vorba. DSP Iaşi a solicitat unităţii medicale un punct de vedere, rezultatul anchetei interne, precum şi documentele referitoare la internări, însă până acum nu au primit un răspuns, susţin reprezentanţii instituţiei. Citește și: Sondaj al Academiei Române: aproape 30% dintre cei chestionați ar fugi sau s-ar ascunde, dacă țara este atacată. Circa 36%, gata să participe la apărare În cazul anchetei demarate de CJAS Iaşi, s-a observat că nu au fost suportate cheltuieli semnificativ mai mari pentru aceste cazuri din fondul asigurărilor de sănătate, ci acestea au fost suportate de către spital din fonduri proprii. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Părinții șefei medicale, internați 1.229 zile (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Justiție

Părinții șefei medicale, internați 1.229 zile

Părinții șefei medicale, internați 1.229 zile. Conducerea Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iaşi a finalizat ancheta în ceea ce o priveşte pe dr. Laura Gheucă-Solovăstru, şefa Secţiei de Dermato-Venerologie de la unitatea medicală. Părinții șefei medicale, internați 1.229 zile Aceasta şi-a ţinut internat tatăl aproape non-stop în spital în ultimii ani. Conform datelor furnizate de spital, Nicolae Solovăstru a avut 20 de spitalizări în perioada 2016 – 2022, 927 de zile în total, între 15 şi 85 de zile pe tură, iar trei reinternări au fost la distanţă de două-trei zile una de cealaltă. Citește și: EXCLUSIV Filiera Roxadustat: substanța dopantă găsită în corpul Simonei Halep poate fi procurată și sub formă de pudră albă de la un furnizor chinez Şi mama medicului a beneficiat de un tratament similar: între 2016 şi 2022, Rodica Solovăstru a avut 12 spitalizări, între trei şi 47 de zile, însumând 302 zile. Continuarea, în Ziarul de Iași.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră