sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: panouri fotovoltaice

4 articole
Mediu

„Casa Verde” este un „Caritas al Montării Panourilor Fotovoltaice”

Programul „Casa Verde”este un „Caritas al Montării Panourilor Fotovoltaice”, susține Asociația Energia Inteligentă (AEI), într-un comunicat de presă. „Este penibil ca în secolul XXI să vi cu un program prin care să dai bani unor oameni care au energie electrică și în mare parte au venituri importante (raportând la beneficiarii programelor anterioare) în timp ce 11.611 de români locuiesc în case fără energie electrică, folosind lămpi de petrol ca în Evul Mediu (...) Este o anomalie să dai 30,000 lei, bani plătiți de populație (direct sau indirect), către familii care poate câștigă banii aceștia într-o lună”, arată asociația. Citește și: Prima declarație a lui Ciolacu despre posibila relație cu fosta soție a lui Robert Negoiță: „Nu am o relație intimă cu Sorina Docuz. Există vreo poză cu mine, cu ea?” „Casa Verde” este un „Caritas al Montării Panourilor Fotovoltaice” AEI arată că acest program era util când era nevoie de stimularea și promovarea energiei verzi, dar acest obiectiv a fost atins, acum fiind circa 130.000 de prosumatori. „Avem multiple probleme tehnice legate de aceste montării la întâmplare a panourilor fotovoltaice, am avut inițiative legislative de blocare a creșeterii numărului de prosumatori și atunci care mai este scopul programului. Este posibil să fie doar o dirijare de fonduri mascată, către anumite firme de construcții montaj, anumiți importatori, anumiți furnizori, sau chiar anumite categorii de persoane cu venituri ridicate etc. Programul are anul acesta o alocare financiară record, de două miliarde de lei (400 mil euro), în condițiile în care cu doar7% din aceste fonduri ar fi putut să fie eradicată sărăcia energetică extremă și astfel România să nu se mai găsească în poziția unică europeană de mai avea oameni care trăiesc la lumina opaițului. În același timp avem 16% din români, care comform datelor Eurostat, sunt în imposibilitatea de a-și achita facturile la utilități, adică ar fi existat necesitatea ca o mare parte din programul Casa Verde să fie dirijat la acești oameni care prin panourile fotovoltaice montate, să fie ajutatți să iasă din sărăcie energetică. Prin programul Casa Verde, în forma lansată astăzi, adâncim haosul din sistemul energetic, creștem sărăcia energetică și îmbogățim niște firme”, mai susține asociația.

„Casa Verde” este un „Caritas al Montării Panourilor Fotovoltaice” Foto: Facebook
Programul Panouri Fotovoltaice finanţează şi stocarea curentului Foto: Facebook
Mediu

Programul Panouri Fotovoltaice finanţează şi stocarea curentului

Programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice 2024 finanţează, pentru prima oară, şi stocarea curentului electric care este produs în gospodărie, prin acumulatori, anunță ministrul Mediului, Mircea Fechet. Citește și: Guvernul a tăiat 16 miliarde lei din cheltuielile cu PNRR și a crescut cu 18 miliarde de lei cheltuielile cu salariile bugetarilor. Consiliul Fiscal atrage atenția asupra riscurilor majore Programul Panouri Fotovoltaice finanţează şi stocarea curentului „Noutatea programului Casa Verde Panouri Fotovoltaice 2024 este legată de faptul că pentru prima oară finanţăm şi stocarea. Cu alte cuvinte, curentul pe care îl producem în timpul zilei îl putem consuma în propria gospodărie noaptea, folosind acumulatori de minim 5 kilowaţi, pe care îi finanţăm tot cu 90%, aşa cum finanţăm şi panourile fotovoltaice", a afirmat Fechet după şedinţa de guvern, întrebat în legătură cu acest program. El a menţionat că această decizie a fost luată ca urmare a faptului că „un număr însemnat de prosumatori se trezeau că erau decuplaţi de la reţea în mijlocul zilei". "Acest lucru bineînţeles că nu pot decât să-l dezaprob, însă e o chestiune tehnică în legătură cu care nu avem mare lucru de făcut şi, din acest motiv, am decis şi finanţarea bateriilor. În măsura în care vom constata că ne atingem scopul acestui program, am discutat deja cu preşedintele AFM ca în viitor să avem o sesiune dedicată pentru finanţarea acumulatorilor, a acelor prosumatori care, fie prin intermediul programului Casa Verde Panouri Fotovoltaice, fie din buget propriu şi-au instalat panouri pe casă, dar nu şi acumulatori. Aş mai sublinia faptul că asta presupune o modificare semnificativă a instalaţiei, pentru că inclusiv toate celelalte componente ale acestor echipamente trebuie adaptate în sensul în care să susţină şi baterii, lucruri care nu se întâmplă în toate situaţiile", a explicat ministrul.

Zentiva, proiect de instalare a unor panouri fotovoltaice  Foto: Facebook
Mediu

Zentiva, proiect de instalare a unor panouri fotovoltaice

Producătorul de medicamente Zentiva demarează un proiect de instalare a unor panouri fotovoltaice în vederea susţinerii consumului propriu, spun reprezen­tanţii companiei, citați de Ziarul Financiar. Zentiva, proiect de instalare a unor panouri fotovoltaice „Grupul Zentiva România a demarat un proiect de instalare a unor panouri fotovoltaice în vederea susţinerii consumului propriu. Instalarea acestor panouri poate determina introducerea în reţeaua naţională a cantităţilor zilnice excedentare, astfel încât Zentiva poate fi calificată ca prosumator, caz în care obiectul de activitate trebuie să permită exercitarea acestei activităţi“, explică reprezentanţii companiei. În acest sens, adunarea gene­rală a acţio­narilor va decide asupra completării obiectului de activitate pentru acope­rirea acestei posibilităţi. Anterior, Zentiva a convocat pe 20 martie 2023 adunarea generală extra­or­dinară a acţionarilor (AGEA), unul dintre punctele de ordinea de zi constând în aprobarea obiectului de activitate secundar al societăţii. Potrivit unui raport publicat la BVB aici sunt incluse producţia de energie electrică şi alte activităţi de creditare. „Nu ne apucăm neapărat de pro­ducţie, ci am vrea să accesăm bani UE. Noi am realizat un proiect cu fotovoltaice, dar a trebuit să îl facem cu banii noştri. Momentan nu avem un ori­zont de timp“, mai arată reprezentanții Zentiva. Citește și: Tone de moloz depozitate în câmp la Comănești, nici o reacție de la Garda de Mediu. Ministrul Mediului: Este inadmisibil Zentiva România (SCD) a realizat în 2022 o cifră de afaceri de 753,93 milioane lei, cu 10,24% mai mare decât cea de 683,86 milioane lei din exercițiul financiar precedent. Zentiva România este controlată în proporție de peste 95% de Zentiva Group din Cehia, în urma unei oferte publice de preluare realizată în contextul achiziției companiei-mamă de către americanii de la Advent.

Nicolae Ciucă dorește bani în plus pentru panourile fotovoltaice Foto: Captură video
Mediu

Ciucă, bani în plus pentru panourile fotovoltaice

Premierul Nicolae Ciucă dorește bani în plus pentru panourile fotovoltaice: „Aprobăm peste 2 miliarde de euro pentru panouri fotovoltaice”, i-a transmis el ministrul Mediului Tanczos Barna. Numărul de beneficiari va urca până la 80.000 de gospodării. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Ciucă, bani în plus pentru panourile fotovoltaice Fondurile alocate pentru programele care vizează, între altele, şi proiectele privind instalarea de panouri fotovoltaice vor fi dublate prin aprobarea de către Guvern a bugetului Administraţiei Fondului pentru Mediu, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă. Citește și: Germania investește masiv pentru a produce energie curată: zeci de miliarde de euro, subvenții pentru regenerabile și hidrogen “În ceea ce priveşte domeniul investiţiilor în energie regenerabilă şi alte programe de mediu, avem astăzi pe masa Guvernului o decizie care, practic, vizează programul Casa Verde. Am discutat cu domnul ministru, am asumat ca, la nivelul Guvernului, să dublăm fondurile alocate pentru aceste proiecte. Dacă cifra este corectă, aproximativ 2 miliarde de euro vor fi alocate pentru instalarea de panouri fotovoltaice şi în felul acesta numărul de beneficiari poate să urce până la 80.000 de gospodării”, a afirmat premierul, joi, în şedinţa de Guvern, citat de news.ro. Miercuri, Ciucă a afirmat că Guvernul sprijină companiile care investesc în tehnologii care contribuie la susţinerea producerii de energie verde şi consolidarea securităţii energetice. În urma întâlnirii cu reprezentanţii companiei Rombat, de la Palatul Victoria, Ciucă a transmis că alături de investiţia de un miliard de euro anunţată recent de AE Solar, care va transforma România în principalul producător de panouri fotovoltaice la nivel european, iniţiativa companiei româneşti Rombat va genera o soluţie integrată pentru energia verde, produsă local.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră