duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: panica

7 articole
Eveniment

Viața în liftul blocat între etaje

O studentă la științe politice din Kiev își relatează, pe Twitter, viața în liftul blocat între etaje. Experimentul nu a durat foarte mult, după circa trei ore ea a fost scoasă din liftul blocat și a reușit să fugă în adăpost, fiindcă urma un atac aerian asupra capitalei Ucrainei. Întâmplarea prin care a trecut vine pe fondul nenumărator alte relatări, de la cea a unei gravide care a intrat în travaliu în liftul blocat - dar a fost scoasă la timp și dusă la maternitate - la pungile cu alimente lăsate în lift pentru cei capturați acolo când curentul cade, urmare a bombardamentelor rusești. In many apartment buildings in Ukraine, residents have begun to put water and food in elevators for those who are stuck in the elevator at the time of the power outage.Putin continues to launch rocket attacks on Ukraine, but Ukrainians will never be broken by this.#Kyiv #Lviv pic.twitter.com/7Xiwi9fHCw— Alex True (@interpolusa) December 11, 2022 Viața în liftul blocat între etaje Ea semnează pe Twitter sub pseudonimul „Mira of Kyiv”, se prezintă ca fiind ucraineano-americancă și are peste 2.600 de urmăritori. So I’m stuck in an elevator for 2 hours now because of a power outage, waiting for someone to rescue me, and I might have just discovered what a panic attack is— Mira of Kyiv (@reshetz) December 13, 2022 „Deci, sunt blocată într-un lift de deja de două ore acum, din cauza unei pene de curent, aștept ca cineva să mă salveze și s-ar putea să fi descoperit ce este un atac de panică”, a scris ea, azi, în jurul orei 14.30. „Ghici care este cel mai bun plus pe lângă a fi blocat într-un lift, înghețat și panicat: un raid aerian pe care îl aud FOARTE bine”, a completat studenta, după circa încă o oră. La 15.20, ea a scris că a fost eliberată din lift, chiar la timp pentru a reuși să ajungă în adăpostul aerian: „SUNT SALVATĂ! Și acum mergem la adăpostul pentru bombe pentru că forțele rusești nu se pot opri să-mi ruineze ziua”. Ea a precizat, ulterior, unui prieten că a fost singură în lift, dar vecinii au auzit când a rămas blocată. Însă studenta a arătat că se teme că va rămâne cu frică de lifturi toată viața ei. Citește și: Ucraina le arată rușilor la ei acasă cum se trăiește într-o țară sub asediu: Kievul promite că vor urma și alte lovituri în Rusia, experții Moscovei confirmă că este posibil Liftul a fost blocat între etajele 17 și 18.

Viața în liftul blocat între etaje Foto: Twitter
Panică printre ocupanții ruși din Herson (sursa: Telegram/Kirill Stremousov)
Internațional

Panică printre ocupanții ruși din Herson

Autorităţile impuse de ruşi în regiunea Herson din sudul Ucrainei au anunţat vineri că nicio interdicţie permanentă de circulaţie nu va fi decretată în capitala regională, la numai câteva minute după ce au anunţat o astfel de interdicţie. Panică printre ocupanții ruși din Herson "O interdicţie de circulaţie a fost decretată în oraşul Herson, care va dura 24 de ore din 24, pentru ca noi să putem apăra oraşul nostru", declarase iniţial, pe Telegram, guvernatorul adjunct al autorităţilor de ocupaţie ruse din Herson, Kirill Stremousov. După numai câteva minute Stremousov a suprimat înregistrarea video iniţială, înlocuind-o cu o alta similară, însă editată, unde nu mai era vorba despre această interdicţie de circulaţie, fără a explica motivul acestei modificări. Apoi, responsabilul instalat de Moscova, a publicat, deja a treia oară, o nouă înregistrare video, făcând în mod clar în pas înapoi şi dând asigurări că "nu există nicio restricţie pentru locuitorii" din Herson, în pofida contraofensivei ucrainene în regiune. Un atac ucrainean decisiv, așteptat Cu toate acestea, Stremousov a îndemnat din nou locuitorii "să părăsească" în număr cât mai mare oraşul, afirmând că se aşteaptă la "provocări" şi "atacuri teroriste" ale armatei ucrainene. "În unele locuri au fost remarcate echipamente inamice poziţionate în coloană. Este posibil ca ei (ucrainenii) să se pregătească pentru un atac împotriva oraşului Herson", a declarat Stremousov, în condiţiile în care în urmă cu câteva zile el susţinea că armata rusă vor apăra oraşul "ca pe o fortăreaţă". Citește și: FOTO Drapelul Rusiei a fost dat jos de pe principala clădire administrativă din Herson. Relatări neconfirmate că forțele de ocupație au abandonat punctele de control Mai devreme vineri preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că civilii din Herson "trebuie să fie evacuaţi" din zonele de luptă "cele mai periculoase", în condiţiile în care Moscova se confruntă de mai multe săptămâni cu o contraofensivă a forţelor ucrainene în regiunea Herson. Kievul a condamnat de mai multe ori aceste evacuări de civili, calificându-le drept "deportări".

Putin fumează ceva puternic: Occidentul, panicat (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Putin fumează ceva puternic: Occidentul, panicat

Putin fumează ceva puternic: Occidentul, panicat. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că Occidentul nu poate oferi lumii propriul model de viitor şi că în prezent se formează o nouă ordine mondială, o alternativă la lumea unipolară existentă până acum, o nouă ordine mondială care va fi, spune el, "mai justă şi mai orientată social", relatează agenţiile de presă EFE şi News.ru. Putin fumează ceva puternic: Occidentul, panicat "Occidentul nu poate oferi lumii modelul său de viitor (...) Atât la nivel local, cât şi global se pun bazele şi principiile unei ordini mondiale armonioase şi mai juste, orientate social şi sigure, o alternativă la cea existentă", a spus el, vorbind la forumul "Idei puternice pentru un nou viitor", desfăşurat la Moscova. Această nouă ordine mondială, potrivit lui Putin, vine să înlocuiască lumea unipolară care, "prin natura sa, frânează dezvoltarea civilizaţiei". Preşedintele rus susţine că, în prezent, elitele lumii occidentale "au intrat în panică" întrucât alte centre mondiale de dezvoltare îşi prezintă viziunea lor asupra viitorului lumii. "Statele cu adevărat suverane" "Oricât s-ar strădui elitele occidentale şi aşa-zisele elite supranaţionale să conserve ordinea existentă, se apropie o eră nouă, o nouă etapă în istoria lumii. Doar statele cu adevărat suverane pot garanta o dinamică de creştere ridicată", a mai spus el. La 24 februarie a.c., Vladimir Putin a ordonat armatei sale să invadeze ţara vecină Ucraina, stat suveran şi independent, a cărei integritate teritorială Rusia se angajase să o apere în conformitate cu Memorandumul de la Budapesta (1994). Citește și: Fost subofițer de poliție, pensionat la 42 de ani cu 9.000 de lei pe lună, promovat secretar de stat la Interne Războiul declanşat de Rusia în Ucraina, pe care Kremlinul îl numeşte "operaţiune specială", a dus la izolarea ţării pe plan internaţional şi i-a atras o serie de sancţiuni dure care au drept scop descurajarea maşinăriei de război ruse, potrivit experţilor.

Bubuituri în miez de noapte (ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Bubuituri în miez de noapte

Bubuituri în miez de noapte. După plângerile sătenilor din Şorogari, IPJ a anunţat că a avut două nopţi de antrenament cu muniţie reală în condiţii de vizibilitate redusă şi condiţii speciale. Contextul actual, cu război la graniţă, a produs însă panică în sat. Bubuituri în miez de noapte Locuitorii din Şorogari care reclamaseră zilele trecute autorităţilor bubuituri pe timpul nopţii care i-au trezit din somn şi i-au speriat au primit răspunsul oficial: poliţiştii au efectuat trageri cu armamentul din dotare. Citește și: Ucraina, folosită de Macron pentru a-și promova propriul proiect, „comunitatea politică europeană”. Aderarea Ucrainei la UE ar dura „indubitabil” 15-20 de ani, spune Parisul Mai mulţi cetăţeni din satul Şorogari, comuna Aroneanu, s-au plâns în timpul săptămânii trecute despre faptul că, timp de mai multe nopţi, au auzit bubuituri specifice armelor. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Panică în Rusia: au dispărut tampoanele absorbante Foto: Twitter
Eveniment

Panică în Rusia: au dispărut tampoanele absorbante

Panică în Rusia: după zahăr sau ambalaje Tetra Pak, acum au dispărut și tampoanele absorbante. Acesta este efectul sancțiunilor dure împotriva regimului de la Kremlin, după ce acesta a invadat Ucraina. Pe Twitter, femeile se plâng că bărbații cumpără masiv și apoi vând la suprapreț. Panică în Rusia: au dispărut tampoanele absorbante Potrivit portalului „Bumaga”, produsele igienice sunt cumpărate în cantități mari, după care sunt scoase de vânzare pe site-ul Avito. În unele cazuri, prețul trece de 10 euro pentru un pachet. Subiectul a fost dezbătut și pe Twitter, iar unele femei au făcut glume pe seama comercianților de sex masculin, care încearcă să obțină venituri în acest mod, scrie newsmaker.md. Мужчина в 2021:«Моя маскулинность разрушится, если я куплю своей женщине прокладки, хмык» Мужчина в 2022:«Куплю все прокладки в магазине, обложись ими дома и буду перепродавать на Авито!»— Мурбанистика (@ktvsiy) March 21, 2022 Pe Twitter sunt zeci de postări pe tema produselor igienice pentru femei, care dispar de pe rafturile magazinelor, însă sunt scoase de vânzare online. În majoritatea cazurilor, este vorba despre capitala Rusiei și suburbiile acesteia. думаешь что не можешь разочароваться в человечестве ещё больше а потом узнаешь что мужики прокладки скупают и продают на авито в 5 раз дороже в текущей ситуации…..— Polina Sandomirskaya (@whoislinaa) March 22, 2022 Portalul „Bumaga” a identificat astfel de anunțuri și din partea comercianților din Sankt Petersburg. Prețurile sunt mai mari decât în magazine, iar în unele cazuri depășesc 1000 de ruble. Уже появились заботливые мужчины, скупающие прокладки и средства личной гигиены, а затем продающие их втридорога на авито. pic.twitter.com/rPYNuOtS4S— левый движ ?? (@hatingleft) March 20, 2022 Bidoane de plastic, în loc de ambalaje Tetra Pak Rușii stau la coadă la lapte cu bidonul de plastic: publicația „Vedomosti” (“Ведомости”) scria, acum trei zile, că ambalajele Tetra Pak au început să dispară din Rusia. Insuficiența de materiale Tetra Pak a provocat deja creșterea prețurilor: transportul cutiilor din carton gofrat s-a scumpit deja cu 30%; peliculele din polipropilenă – cu 100%, cutiile din carton pentru comercializare – cu 122%, ambalajele din folii de polietilenă – cu 89%. La 10 martie, data ultimului comentariu public, Tetra Pak anunțase că nu va pleca din Rusia, dar va dona 21 de milioane de dolari către refugiați. Sediul companiei este la Lund, în Suedia. În 2020, Tetra Pak a deschis o fabrică nouă, la Moscova. Citește și: Super-iahtul lui Putin, „lux bolnav”: suport hârtie igienică din aur, piscină interioară care se transformă în ring de dans și două heliporturi capabile să preia elicoptere militare

Panica indusă de Antena 3 și RTV în emisiuni, despre război si prețul benzinei. Sursă imagine: Inquam Photos - Octav Ganea
Eveniment

Antena3 și RomâniaTV au indus panica de la benzinării

Antena3 și RomâniaTV au indus și stimulat panica de la benzinării. Antena 3 a vorbit despre „fricile” românilor, fără să încerce să le dezamorseze, prezentând „efectele războiului”. La RTV, Victor Ciutacu a sugerat că „s-a insistat” (fără să explice cine a insistat) că „sunt plăsmuiri” cozile, inducând ideea că de fapt manipularea este că nu sunt cozi, nu că aceste cozi au apărut tocmai din cauza panicii induse de manipulare. Citește și: Șoșoacă și Flux 24 rostogolesc ultima minciună a Kremlinului: „Scandalul laboratoarelor biologice secrete din Ucraina” Antena3 și RomâniaTV au indus și stimulat panica de la benzinării. Antena 3 a vorbit despre „efectele războiului” și a anunțat și al treilea pas: „cumpărarea de valută” Antena 3 a publicat, miercuri după-amiază, un text intitulat „Efectele războiului. Românii îşi fac stocuri de alimente”, tratat și la TV. În acest text, Antena 3 prezintă „cele mai mari temeri” ale românilor, fără să explice pe ce își bazează analiza. Pe burtieră, apare mesajul „Alertă națională! Noi recorduri la pompă. Cât s-a făcut benzina?”. Prezentatoarea citește un text în care susține că „românii și-au schimbat cele mai mari temeri foarte rapid”, fără să explice de unde are această informație și fără să încerce să demonteze aceste frici pe care susține că le are poporul român. Citește și: Ministrul Energiei: Avem suficiente stocuri de combustibil! Românii nu trebuie să intre în panică şi să stea la cozi Burtiera cu „alerta națională” privind „cât s-a făcut benzina” Ea spune despre „teama că războiul va ajunge în ţara noastră. Tocmai de aceea, mulţi dintre români au început să îşi facă provizii alimentare şi să umple rezervoarele maşinilor. Cu speranţa că alimente vor avea prin locuinţă, a treia prioritate ar fi cumpărarea de valută pentru a pleca din ţară. Şi cu documentele trebuie să fim în ordine, cred mulţi români, aşa că acum sunt cozi interminabile la paşapoarte. În unele oraşe, iodura de potasiu lipseşte din farmacii, deşi luată fără sfatul medicului, poate îmbolnăvi. Totuşi subiectul principal al acestor zile rămâne teama de armată. Trebuie sau nu să se ducă bărbaţii la război într-o posibilă situaţie de criză?”. Cum este prezentată panica oamenilor Antena 3 prezintă declarația unui bărbat cu provizii pentru că „cine știe ce urmează” În imaginile video, prezintă declarațiile a doi bărbați, dintre care unul care și-a pus și două bidoane cu benzină în portbagaj pentru că „cine știe ce urmează”. Cei doi oameni sunt lăsați să își exprime temerile fără contextualizare și fără ca vreun specialist să atragă atenția că este o panică nejustificată în prezent. Mai mult, psihologul invitat să vorbească la Antena 3 spune că „faptul că ne punem ordine în documente, că suntem mai atenți cu cheltuielile (...) ele pot fi într-o normalitate, atâta timp cât nu facem acest lucru”. Nici psihologul, nici prezentatoarea nu au făcut apel la calm, în imaginile video prezentate pe site-ul Antenei 3. Textul și înregistrarea, aici. La RTV, se vorbea despre „proteste” în benzinării. Ciutacu spunea că „s-a insistat că sunt plăsmuiri” cozile, ignorând panica creată La RTV, miercuri seară a fost prezentat un „document intern obținut de la un mare lanț de benzinării”, în care se susține că benzinarii se pregătesc de proteste și că aceștia trebuie să cheme poliția locală dacă oamenii devin agresivi. Din nou, nici un apel la calm. Dimpotrivă, se discută despre cum oamenii sunt tot mai nervoși că „se așează la coadă cu un preț și ies de la coadă cu alt preț”. Mai mult, discuția din platou, între Victor Ciutacu și invitații săi, începe de la abordarea că „s-a insistat că este o plăsmuire a mass-media” că sunt cozi în benzinării. Theodor Meleșcanu, invitat în emisiune, spune cum a trecut pe lângă o coadă kilometrică la o benzinărie. Totuși, nimeni nu a negat că erau cozi miercuri seară la benzinării, ci autoritățile au atras atenția că prețul de 11 lei pentru un litru de benzină, la o benzinărie din Beiuș, reprezintă o excepție. Pe rețelele de socializare, circulau informații că de joi prețul la benzină ar fi urmat să se dubleze, informație fără nici o sursă. Emisiunea, disponibilă aici. CNA a anunțat monitorizări ale emisiunilor difuzate miercuri. Un raport, însă, abia marțea viitoare Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, după panica de miercuri, că va monitoriza emisiunile ddifuzate miercuri de televiziunile de știri și generaliste referitoare la sucmpirea benzinei, conform Agerpres. Totuși, un raport ar urma să fie elaborat abia marțea viitoare. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că vor fi controlate toate companiile petroliere care funcţionează în România, iar ANAF, ANPC şi Consiliul Concurenţei au demarat verificările necesare şi se vor aplica sancţiuni "drastice" pentru cei care încalcă legea.

Rafila nu vede motive de panică (sursă: Facebook/Ministerul Sănătății)
Justiție

Rafila nu vede motive de panică

Rafila nu vede motive de panică față de creșterea cazurilor de Covid-19. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat miercuri că era de aşteptat să crească numărul de infectări cu noul coronavirus, având în vedere faptul că, pentru prima dată în România, au fost făcute aproape 110.000 de teste într-o zi. Citește și: EXCLUSIV Mama ministrului Vîlceanu de la Proiecte Europene continuă afacerile cu companiile falite de stat"Astăzi am avut cel mai mare număr de cazuri înregistrate. Ne aşteptam ca astăzi să fie acest număr, pentru că ne aflăm după o perioadă în care testarea a fost puţin mai redusă. Astăzi s-au efectuat, pentru prima dată în România, peste 100.000 de teste, aproape 110.000 de teste, drept care am avut circa 34.500 cazuri de îmbolnăviri. Aceste număr este preocupant, dar, pe de altă parte, nu putea fi exclus din scenariile pe care Ministerul Sănătăţii şi INSP vi le-au prezentat încă de acum două săptămâni. Este un număr de cazuri care este similar cu ceea ce se întâmplă în multe alte ţări. (...) Nu sunt cifre neaşteptate. Noi am estimat o astfel de evoluţie generată de tulpina Omicron. Nu este generată de altceva decât de o tulpină cu o transmisibilitate mult mai mare decât tulpinile precedente", a spus Rafila într-o conferinţă de presă. El a afirmat că sunt numeroase cazuri de infectări şi la persoanele imunizate. Rafila nu vede motive de panică în fața valului Covid "Sunt numeroase cazuri care se înregistrează şi la persoanele vaccinate, dar asta nu înseamnă că vaccinarea nu trebuie să meargă înainte ca să poată să protejeze persoanele vulnerabile mai ales de evoluţie complicată, mai ales de deces. Este un lucru care ne preocupă în mare măsură", a arătat ministrul Alexandru Rafila. Citește și: EXCLUSIV Boloș confirmă că e dispus să preia portofoliul Digitalizării: „Găsesc argumente pentru un răspuns pozitiv” Ministrul a subliniat, răspunzând unei întrebări Digi24, că această creștere va continua, dar nu în zilele următoare, ci săptămâna viitoare, după un nou ciclu: "Venim după patru - cinci zile în care testarea a fost mai redusă. Azi ne referim la situația zilei de marți, prima zi de lucru după minivacanță". "Nu există acum motive de panică, fiecare trebuie să respectăm regulile, să încurajăm vaccinarea pentru categoriile la risc. Un număr de 34.255 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, cu 14.570 mai mult decât în ziua anterioară, fiind efectuate peste 108.000 de teste, a informat, miercuri, Grupul de Comunicare Strategică.Este un record absolut al numărului de infectări de la începutul pandemiei în România.Precedentul record a fost de 19.685 cazuri, înregistrat marţi - 25 ianuarie.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră