sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: Panama

3 articole
Internațional

Panama renunță la acordul cu China

Panama renunță la acordul cu China. Decizia Panama de a nu-și reînnoi acordul de cooperare cu China în cadrul inițiativei „Noul Drum al Mătăsii” a fost descrisă de senatorul american Marco Rubio drept „un pas mare înainte” pentru relațiile bilaterale dintre SUA și Panama. Panama renunță la acordul cu China Președintele panamez, Jose Raul Mulino, a anunțat că va permite expirarea acordului semnat în 2017, după ce duminică s-a întâlnit cu Marco Rubio, aflat în vizită pentru a face lobby împotriva influenței Chinei asupra Canalului Panama și a infrastructurii portuare a țării. Citește și: Averea greu de justificat a pensionarului special Bejinariu, deputatul PSD care va controla SRI și pe care DNA nu l-a putut ancheta pentru afacerea Microsoft Într-o conferință de presă, Mulino a confirmat că i-a comunicat lui Rubio decizia sa de a nu reînnoi memorandumul de înțelegere privind participarea Panama la proiectul chinezesc. Noul Drum al Mătăsii „Noul Drum al Mătăsii” este o inițiativă lansată de președintele chinez Xi Jinping în 2013, având ca obiectiv crearea unor noi rute comerciale și investiții care să lege China de Europa, Orientul Mijlociu, Africa și America Latină. Memorandumul Panama-China fusese semnat de fostul președinte panamez Juan Carlos Varela și se reînnoia automat la fiecare trei ani, cu excepția cazului în care una dintre părți decidea să îl denunțe. Beijingul, furios Marco Rubio a salutat retragerea Panama din acordul cu China, descriind-o drept „un nou exemplu de leadership” al fostului președinte american Donald Trump în protejarea securității naționale a SUA. În schimb, China a reacționat rapid prin ambasadoarea sa în Panama, Xu Xueyuan, care a cerut Washingtonului „să învețe să respecte” deciziile suverane ale statelor care aleg să colaboreze cu Beijingul. La rândul său, ambasadorul chinez la ONU, Fu Cong, a catalogat decizia Panama drept „regretabilă”, susținând că „Noul Drum al Mătăsii” nu are o agendă politică, spre deosebire de „campania de defăimare lansată de Statele Unite și alte țări occidentale”.

Panama renunță la acordul cu China (sursa: Facebook/José Raúl Mulino)
Tensiuni crescute între SUA și Panama (sursa: state.gov)
Internațional

Tensiuni crescute între SUA și Panama

Tensiuni crescute între SUA și Panama. Secretarul de stat american, Marco Rubio, a transmis un avertisment dur către Panama, afirmând că Statele Unite vor lua măsuri dacă nu se fac „schimbări imediate” în administrarea canalului. Conform Departamentului de Stat, Rubio a subliniat că tratatul de restituire a fost încălcat, iar Washingtonul nu va accepta actuala situație. Tensiuni crescute între SUA și Panama Rubio a declarat că președintele Donald Trump consideră influența Partidului Comunist Chinez asupra Canalului Panama drept o amenințare la securitate și o încălcare a tratatului de neutralitate. Citește și: Gigi Becali dezvăluie planul lui Simion: așteaptă respingerea candidaturii lui Georgescu, după care va candida el personal Administrația americană își exprimă îngrijorarea privind controlul strategic al rutei comerciale și posibilitatea unei intervenții pentru protejarea intereselor sale. Panama respinge acuzațiile În replică, președintele panamez Jose Raul Mulino a negat existența unei „amenințări reale” la adresa tratatelor și a subliniat că nu există motive pentru o intervenție militară. Totuși, Mulino a propus discuții tehnice între echipele din Panama și SUA pentru clarificarea preocupărilor Washingtonului legate de influența chineză asupra canalului. Amenințările lui Trump În discursul său de învestire, președintele Donald Trump a reafirmat posibilitatea ca SUA să „preia din nou” controlul asupra Canalului Panama. Canalul, inaugurat în 1914 și transferat către Panama în 1999, rămâne un punct strategic vital pentru comerțul global, iar disputele asupra administrării sale riscă să escaladeze tensiunile dintre cele două state.

Proteste anti-Trump la ambasada SUA, Panama (sursa: Facebook/Donald J. Trump)
Internațional

Proteste anti-Trump la ambasada SUA, Panama

Proteste anti-Trump la ambasada SUA, Panama. Aproximativ o sută de persoane au protestat marți în fața Ambasadei Statelor Unite din Panama, ca reacție la declarațiile președintelui ales Donald Trump, care a amenințat că va cere restituirea Canalului Panama dacă tarifele pentru navele americane nu sunt reduse. Proteste anti-Trump la ambasada SUA, Panama Protestatarii au scandat lozinci precum „Trump, animal, nu te-atinge de canal” și au ars portrete ale lui Donald Trump și ale ambasadoarei americane în Panama, Mari Carmen Aponte. Citește și: Un mare iubitor de oi, fost ministru, este respins de soția sa, care a cerut ordin de protecție. Cei doi au o avere impresionantă, iar el este angajatul PSD Alte mesaje, precum „Cine vinde canalul, își vinde mama” și „Afară cu gringo invadatorul”, au subliniat nemulțumirea față de poziția exprimată de Trump. Unii manifestanți au purtat pancarte cu inscripții precum „Donald Trump, inamicul public al Panama”, în timp ce liderul sindical Saul Méndez a declarat: „Panama este un teritoriu suveran, iar Donald Trump și delirul lui imperial nu pot revendica niciun centimetru de pământ în Panama”. Canalul Panama și tratatele Torrijos-Carter Canalul Panama, construit de Statele Unite și inaugurat în 1914, a fost transferat către statul Panama pe 31 decembrie 1999, conform Tratatelor Torrijos-Carter, semnate în 1977. Aceste tratate au marcat un moment istoric pentru suveranitatea Panamei, recunoscând dreptul acestei țări de a administra calea navigabilă. Reacții oficiale Președintele Panama, José Raul Mulino, a răspuns ferm declarațiilor lui Trump, afirmând că „suveranitatea țării noastre și canalul nostru nu sunt negociabile”. Mesajul său a fost susținut de trei foști președinți panamezi, într-un comunicat comun. Trump, acuzații și amenințări Donald Trump a amenințat că va solicita returnarea Canalului Panama dacă acesta nu garantează „funcționarea sigură, eficientă și fiabilă” pentru navele americane. El a acuzat, de asemenea, China de influență asupra operațiunilor canalului, care este însă gestionat de Autoritatea Canalului Panama, un organism public autonom. Manifestația de marți a fost un mesaj puternic din partea poporului panamez, subliniind că suveranitatea asupra Canalului Panama nu este subiect de negociere, în ciuda declarațiilor președintelui ales american. Canalul rămâne un simbol al independenței și al mândriei naționale pentru Panama.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră